Samsung Galaxy Note10+
recenze

Samsung Galaxy Note10+

Nejlepší telefon současnosti?
35

Samsung Galaxy Note10+ prezentuje výrobce jako svůj nejlépe vybavený smartphone současnosti. Nechybí bezrámečkový displej, rychlé nabíjení ani osvědčená trojice fotoaparátů. Je ale letošní úroveň inovací dostatečná a obhájí si novinka dlouholetý status nejlepšího manažerského telefonu?

Řada Galaxy Note od Samsungu byla po dlouhou dobu považována za to nejlepší na trhu. Špičkový výkon, krásný displej, technologicky vyspělý fotoaparát, ale hlavně unikátní chytré pero S Pen. To vše dělalo ze zařízení Note něco, co jste nemohli najít nikde jinde. Konkurence je však neúprosná a očekávání uživatelů rostou s každým novým technologickým výdobytkem a dalším modelem. Odpověď na to, zda se může nový Note10+ opět ucházet o pozici nejlepšího telefonu na trhu a jestli výbava odpovídá prémiové cenovce, se dočtete v následující recenzi.

Samsung Galaxy Note10+ – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Note10+ 256 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,3 × 77,2 × 7,9 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejSuper AMOLED, 6,8" (3 040 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9825, CPU: 2×2,73 GHz + 2×2,31 GHz + 4×1,95 GHz, GPU: ARM Mali-G76 MP12
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 2 000 / 300 Mb/s, Wi-Fi: Wi-Fi 6, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostsrpen 2019,

Obsah balení: v duchu nové doby

Na bohatost příslušenství vrcholných smartphonů jsme si postupem času již tak nějak zvykli a v duchu předchozích modelů se vydal i Note10+. Obdobně jako u mnou naposledy testovaného Samsungu Galaxy S10+ jsem v balení natrefil na kvalitní sluchátka AKG, která se designem nijak neliší od těch u S10+. Ne/milé překvapení (podle toho, jak na situaci s absentujícím 3,5mm audiokonektorem nahlížíte) najdete až na konci kabelu, kde na vás čeká USB-C konektor namísto léty osvědčeného jacku. Sluchátka naštěstí nepostrádají sadu silikonových nástavců různých velikostí, takže si vybere opravdu každý.

Samsung Galaxy Note10+

V balení jsem rovněž našel užitečné redukce z USB-A na USB-C a microUSB na USB-C. Nabíjecí adaptér pochopitelně nechybí a tentokrát hned s výkonem 25 W, což rozhodně chválím. Tentokrát navíc s kabelem typu USB-C/USB-C, který se u dražších modelů pomalu ale jistě stává standardem. Výrobce nezapomněl ani na dva náhradní hroty pro chytré pero S Pen včetně speciální kovové pinzety k vytažení hrotu. Jediné, co zbývá, je ochranné pouzdro či redukce z USB-C na 3,5mm jack, i tak se však podle mého jedná o nadstandardní množství příslušenství.

Líbilo se nám
  • množství užitečných redukcí
  • kvalitní sluchátka od výrobce
  • náhradní hroty do S Pen
  • 25W adaptér do zásuvky
Nelíbilo se nám
  • ochranné pouzdro by přišlo vhod
  • stejně tak redukce z USB-C na 3,5mm jack

Konstrukční zpracování: krása střídá nádheru

Design u spousty zákazníků rozhoduje o tom, jestli si telefon koupí, či nikoliv a pro výrobce je čím dál tím obtížnější přijít s něčím novým. Galaxy Note10+ se však v této oblasti opravdu vytáhl – testovaná stříbrná varianta Aura Glow tak trochu připomíná povrch CD a háže líbivé odlesky na všechny strany. Telefon má navíc oproti svému předchůdci, kterým byl Galaxy Note9, značně tenčí rámečky i o pár gramů nižší hmotnost. Subjektivně mi také přijde, že interní komponenty byly rozloženy tak, aby byl telefon v ruce lépe vyvážený. Note10+ se díky všemu zmíněnému velmi dobře drží a v porovnání s Note9 jde o velké zlepšení. Výrobce pochopitelně nezapomněl přidat ani odolnost dle certifikace IP68 nebo Gorilla Glass 6, které chrání záda i displej. Uživatel má z telefonu jednoduše prémiový pocit, tak, jak se s ohledem na cenovku, sluší a patří. Plusové body si Samsung zaslouží za to, že se mu podařilo vměstnat podstatně větší displej do telefonu de facto stejných rozměrů – konkrétně 162,3 × 77,2 × 7,9 milimetrů vs. 161,9 × 76,4 × 8,8 mm u Note9.

Samsung Galaxy Note10+
Důraz na symetrii je viditelný na displeji i na bocích zařízení.

Při bližší examinaci si uvědomíte, jak velký byl kladen důraz na symetrii. A není divu, vždyť kódové označení nových Galaxy Note10 „Da Vinci“ mluví samo za sebe. Přestože je posun k symetrickému vzhledu viditelný zejména na displeji, lze jej pozorovat i na bocích telefonu. Na spodní straně, kde se nachází USB-C konektor spolu s mikrofonem, hlasitým reproduktorem a perem S Pen, si lze všimnout, jak jsou všechny tyto otvory vycentrovány na střed. Stejně je tomu na horní straně, kde jsou opět všechny otvory ve stejné úrovni. Zde se nachází hybridní slot, do kterého lze vložit dvě nanoSIM karty, respektive jednu microSD kartu a jednu nanoSIM kartu.

Pravá strana je zcela čistá a marně byste na ní hledali vypínací tlačítko, které se přesunulo nalevo pod kolébku hlasitosti. Tento krok ocení zejména leváci, kteří tak mají vypínací tlačítko na dosah palce. Pokud bych se měl vyjádřit za druhou skupinu uživatelů, osobně mi přemístění nedělalo větší problém a na tlačítko jsem bez problémů dosáhl ukazováčkem. Kromě odemykací a zamykací funkce mu lze přiřadit rovněž spuštění konkrétní aplikace. V telefonu pochopitelně nechybí ani chytrý asistent Bixby, kterého ovšem nejste nijak nuceni využívat a na místo toho můžete používat například Google Asistenta.

Na pravé straně však stále najdeme chytré pero S Pen, které je vyvedeno v líbivé modro-stříbrné barvě a používá se minimálně stejně komfortně jako předchozí generace. Největší novinkou je rozpoznání pohybu pera v prostoru v šesti různých osách, díky čemuž jej lze používat k ovládání různých aplikací. Standardní ukázkou toho, jak lze pero S Pen využít, je aplikace fotoaparátu, kde lze perem nejen vyfotit snímek, ale i měnit režimy či dokonce zoomovat a oddalovat. Zejména točivé pohyby při používání zoomu bohužel ne vždy fungovaly ideálně a častokrát jsem tak marně mával s S Penem v naději, že se něco bude dít, než jsem se rozhodl využít raději dotykového ovládání. S perem jsem dále zkoušel ovládat Spotify, kde byla aplikace schopna snímat pohyby o poznání lépe, ovšem také ne vždy přesně tak, jak by měla. Věřím však, že se s časem citlivost pera zlepší a tato zajímavá funkcionalita bude dotažena k dokonalosti. Spojení s telefonem jako takové mohu hodnotit bezproblémově, stejně jako výdrž, která je na rozdíl od poslední generace delší. Osobně jsem však nikdy nepoužíval S Pen natolik dlouho, abych mohl otestovat, jak dlouho vlastně vydrží.

Líbilo se nám
  • exkluzivní design
  • odolnost dle IP68
  • zachování rozměrů minulé generace, ale větší displej
Nelíbilo se nám
  • gesta s S Pen ne vždy fungují spolehlivě

Displej: Kam se poděly rámečky?

Samsung produkuje displeje nejen pro svou potřebu, ale i pro i spoustu dalších výrobců a obrazovka Galaxy Note10+ má de facto představovat zatím to nejlepší, co sjelo z produkční linky. Při pohledu na displej vás v prvé řadě zaujmou až neskutečně tenké rámečky, které na bocích díky zaoblení takřka neexistují. Dojem však zanechá i šířka rámečků na horní a spodní straně, kdy zejména spodní rámeček je na dnešní poměry nevídaně tenký. Nakonec pochopitelně nelze nezmínit kruhový „průstřel“ selfie kamerky, kvůli němuž je tento typ displeje označován jako Infinity-O. Výřez u Galaxy S10, respektive S10+ mi osobně nijak nepřekážel a jeho umístění na boku jsem rovněž nepovažoval za nijak zvlášť rušivé. U Galaxy Note10+ to však Samsung dotáhl ještě o kus dál a výřez je znatelně menší než u řady Galaxy S10 (obzvlášť pak Galaxy S10+). Rychle si na něj zvyknete a používání telefonu nijak nepřekáží.

Samsung Galaxy Note10+
Jediné, co by se dalo displeji vytknout, je absence vyšší obnovovací frekvence.

6,8" Dynamic AMOLED panel je opravdu zdařilý, ale pokud si na stůl vedle sebe položíte S10+ a Note10+, mnoho rozdílů nenajdete. Díky použité technologii se můžete spolehnout na skvělé podání barev, vysokou jemnost 498 pixelů na palec i vysokou maximální svítivost 1 200 nitů, díky níž nebudete mít problém telefon komfortně používat venku za slunného počasí. Skvělé jsou rovněž pozorovací úhly, podání černé či věrohodné podání barev. Pokud vás zajímá, v čem všem tento panel exceluje, můžete si přečíst výtah z podrobného testu od DisplayMate. Z praktického hlediska potěší již z výroby nainstalovaná kvalitní ochranná fólie, která působí příjemně na omak, zbytečně se nešpiní a pokud si nevšimnete výřezu v oblasti čelní kamerky, pravděpodobně byste o ní ani nevěděli. Jediné, co by se dalo displeji vytknout, je absence vyšší obnovovací frekvence, jako je tomu například u OnePlus 7 Pro. Jinak je však velmi těžké tomuto panelu něco vytknout a Samsung opět ukázal, že ne nadarmo dodává displeje i dalším prestižním výrobcům.

Líbilo se nám
  • Dynamic AMOLED displej
  • minimální rámečky
  • miniaturní průstřel
  • špičková kvalita
Nelíbilo se nám
  • vyšší obnovovací frekvence by přišla vhod

Biometrické zabezpečení: tentokrát bez skeneru

V oblasti biometrického zabezpečení došlo oproti Galaxy Note9 k velkým změnám. S absencí rámečků telefon přišel o zajímavý skener oční duhovky a zmizela rovněž kapacitní čtečka otisků prstů. Tu nahradila ultrazvuková technologie, která se usídlila přímo v displeji a nutno říct, že po několika měsících, co je na trhu Galaxy S10 a Galaxy S10+, Samsung tuto technologii ještě vylepšil tak, aby bylo používání ještě pohodlnější a spolehlivější. Odemykání prstem funguje bleskurychle a čtečka nemá problém ani s vlhkými nebo ušpiněnými prsty. Telefon lze rovněž odemknout, aniž byste nejprve museli rozsvítit displej. V praxi tak postačí přiložit prst na zcela vypnutý displej a telefon se odemkne.

Samsung Galaxy Note10+

Druhou možností odemykání je kromě standardních hesel, wearables či vzorů odemykání obličejem. Zaregistrování obličeje do zařízení je otázkou chvilky a telefon lze nastavit tak, aby po rozpoznání obličeje zůstal na zamykací obrazovce nebo přešel rovnou na domovskou stránku. K dispozici je rovněž možnost zrychlit rozpoznávání, což ovšem snižuje bezpečnost a zvyšuje šanci, že telefon obličejem odemkne i někdo jiný. Věřím, že přítomnost skeneru oční duhovky by mnozí uživatelé včetně mě ocenili, ale i zde platí něco za něco a pokud chceme velké ničím nenarušené displeje bez rámečků, musíme se něčeho vzdát. Alespoň do té doby, než bude možné umístit všechny senzory přímo pod displej.

Líbilo se nám
  • čtečka je ještě rychlejší
Nelíbilo se nám
  • ztráta skeneru oční duhovky

Zvuk: jeden z nejlepších

Samsung Galaxy Note10+ se chlubí špičkovým podáním zvuku, o což se starají stereo reproduktory umístěné na spodní a horní straně zařízení. Výřez sluchátka v horním rámečku je natolik tenký, že je opravdu těžké jej spatřit. Zajímavostí je, že jej doplňuje otvor na horní straně rámečku, a zvuk tak vychází na horní straně zařízení hned ze dvou míst. Na spodní straně v blízkosti USB-C konektoru se nachází hlasitý reproduktor, jenž kryje elegantní mřížka. Společně pak zvládnou zajistit opravdu hlasitou reprodukci, které nechybí výšky, středy ani na smartphone solidní basy. Maximální hlasitost je nadprůměrná a s telefonem nebudete mít problém ozvučit středně velkou místnost.

Samsung Galaxy Note10+

Skvěle si Note10+ vede i v otázce reprodukce do dodávaných sluchátek AKG, případně vašich vlastních drátových sluchátek pomocí redukce. Pokud již vlastníte bezdrátová sluchátka, nebude vám pravděpodobně absence 3,5mm jacku tolik na obtíž. Bohužel však budete muset oželet například nahrávání na externí mikrofon, což byla užitečná funkce, kterou předchozí Samsungy zvládaly na jedničku. Doba jde dopředu a odstranění 3,5mm jacku Samsungu nelze mít za zlé, zvlášť, když se to děje u všech ostatních výrobců. V neposlední řadě bych rád zmínil kvalitu telefonních hovorů, která se jednoznačně řadí ke špičce na trhu a nemám zde co vytknout.

Líbilo se nám
  • excelentní hlasitá reprodukce
  • nadprůměrná hlasitost
  • kvalita dodávaných AKG sluchátek

Výkon hardwaru: myslí na budoucnost

Vlajkový model od Samsungu si zaslouží ten nejlepší hardware, který na našem trhu představuje 7nm čipset Exynos 9825 a v USA zase Snapdragon 855. Nový Exynos 9825 vychází s verze Exynos 9820 a hlavní změnu představuje pokročilejší výrobní proces LPP EUV, díky kterému je telefon úspornější.

Celkem lze získat až 1,5TB úložiště.

Z hlediska svižnosti reakcí při brouzdání prostředí, hraní her či jiných aktivit nenarazíte na žádné mantinely a použitý hardware vás nenechá čekat ani v budoucích měsících až letech. Samsung navíc vše okořenil 12 GB operační paměti a až 512GB úložištěm typu UFS 3.0 (na rozdíl od UFS 2.1 u Galaxy S10+). U testované varianty s 256GB úložištěm si systém ukousl přibližně 10 % kapacity. Pokud by vám interní úložiště nedostačovalo, můžete jej rozšířit pomocí paměťové karty o kapacitě až 1 TB, a celkem tak získat 1,5 TB prostoru. Z provedených testů v populárním benchmarku AnTuTu jsme získali velmi pěkné výsledky, které sice nesahají na paty těm nejvýkonnějším telefonům v žebříčku, ale, ruku na srdce, vždyť výkon smartphonů na této úrovni stejně ve většině případů nenajde reálné využití a naddimenzovaný hardware je podle mého názoru spíše investicí do budoucna.

Líbilo se nám
  • špičkový výkon
  • rychlé úložiště UFS 3.0

Výdrž baterie: nabije se dřív než řeknete S Pen

Samsung vyslyšel prosby uživatelů o rychlejší nabíjení a vůbec poprvé ve své historii představil smartphone se superrychlým 45W nabíjením. Pokud si plánujete Note10+ zakoupit a radujete se z toho, že budete po vybalení nabíjet tímto výkonem, musím vás zklamat. Výkonnější 45W adaptér, se kterým lze telefon během pouhých 30 minut nabít z 0 na 76 %, totiž v balení nenajdete a je potřeba si jej dokoupit. Sáhnou po něm zejména uživatelé, kteří svůj Note10+ hodlají využívat na 100 %, a budou tak potřebovat nabíjet častěji, ale hlavně rychle. Během nabíjení tímto adaptérem jsem naštěstí nezaznamenal nějaké přehnané zahřívání telefonu, což hodnotím kladně.

Note10+ nechybí ani reverzní bezdrátové nabíjení.

Nenechte se však zmást, velmi rychle se Note10+ nabíjí i dodávaným 25W adaptérem. Ostatně i ten představuje značný upgrade oproti 15W adaptérům. Smartphone po čas nabíjení zobrazuje předpokládaný čas do získání 100 % a během 40 minut jsem byl schopen získat 75 % kapacity baterie, což je dle mého názoru skvělý výsledek. Baterie o kapacitě 4 300 mAh, což je mimochodem o 300 mAh více než u Note9, bez problémů přežila jeden nabitý pracovní den a při volnějším tempu jsem se dostal na jeden den a půl až dva dny. Telefon se rovněž dokáže po určité době přizpůsobit vašemu stylu používání, což výdrž baterie ještě prodlouží. S přihlédnutím k tomu, že rozměry zůstaly takřka shodné s Note9 lze, pouze smeknout klobouk před inženýry, kterým se podařilo do těla telefonu dostat větší baterii i podstatně větší displej.

Míra nabití baterie Čas nabíjení (25W adaptér)
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 12 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 20 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 28 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 35 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 43 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 51 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 60 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 74 minut

V případě, že by někomu nevyhovovalo nabíjení drátové, je k dispozici rovněž jeho bezdrátová obdoba. V takovém případě lze nabíjet maximálním výkonem 15 W a nechybí ani reverzní bezdrátové nabíjení u Samsungu pojmenované jako Wireless PowerShare. Po jeho aktivaci stačí přiložit na záda telefonu další smartphone s bezdrátovým nabíjením a nechat jej nabíjet. Situací, kdy byste měli potřebu někomu nabít bezdrátově telefon, však pravděpodobně příliš nezažijete, a tak Wireless PowerShare využijete hlavně k nabíjení bezdrátových sluchátek či wearables, jako je Samsung Galaxy Watch Active.

Míra nabití baterie Čas nabíjení (45W adaptér)
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 6 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 23 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 27 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 32 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 38 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 46 minut
Líbilo se nám
  • rychlé 45W nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • reverzní nabíjení

Konektivita: špičková, jak jinak

Konektivitu lze u Galaxy Note10+ hodnotit na jedničku, neboť výrobce osadil telefon vším, čím jen bylo možné. Nechybí nejnovější Bluetooth 5.0, Wi-Fi 6, kterou oceníte zejména v místech s větším množstvím připojených zařízení, či podpora rychlého LTE. Pokud se vydáte na výlet do neznáma, jistě oceníte přítomnost GPS, GLONASS, BDS a Galileo. Jediné, co telefonu chybí, je snad infraport, což osobně nepovažuji za výrazný nedostatek.

Líbilo se nám
  • nic důležitého nechybí

Fotoaparát: S10+ v bledě modrém

Trojitý hlavní fotoaparát Samsungu Galaxy Note10+ je až na malé rozdíly identický se sestavou u Galaxy S10+. „Svatá trojice“ se skládá z 12megapixelového hlavního snímače, dvojnásobného teleobjektivu o shodném rozlišení a 16megapixelového ultraširokoúhlého objektivu, který je nedocenitelný v situacích, kdy již nemůžete udělat krok zpět a potřebujete, abyste „nacpali“ větší objekt do záběru.

Další fotografie si můžete prohlédnout v samostatných článcích uvedených níže.
Stále se jedná o jeden z nejlepších fotomobilů společnosti.

Hlavní snímač je opatřen proměnlivou clonou f/1.5 až f/2.4, kterou známe i z Galaxy Note9. Nejvíce ji doceníte při pořizování snímků za zhoršeného osvětlení, kdy se hodnota clony automaticky sníží. Oblíbené disciplíně nočních fotografií Note10+ rozhodně nekraluje, snímky však nevypadají zle. Patrně zde však, obdobně jako u Galaxy S10+, dojde k postupnému vylepšování aktualizacemi a výsledek může být za pár měsíců značně odlišný.

Bohužel jsme se nedočkali zbrusu nového objektivu s vyšším rozlišením, širším záběrem či větším zoomem. Výrobce to však částečně vynahrazuje nově přítomným ToF senzorem, který Samsung nazývá jako Depth Vision Camera. Ta slouží pro vylepšení „bokeh“ efektu u fotografií i videí. Zde si zaslouží zmínku i další nová funkce, díky níž se mikrofon dokáže zaměřit na objekt, na který s telefonem zazoomujete, a optimalizuje hlasitost a kvalitu zvuku. Videa lze stejně jako u Galaxy S10+ natáčet bez problémů v rozlišení 4K při 60 FPS a pokud natáčíte v rozlišení 4K (či menším), můžete během natáčení přepínat mezi jednotlivými objektivy.

K žádné revoluci sice oproti Galaxy S10+ nedošlo, stále se však jedná o jeden z nejlepších fotomobilů na trhu, podle žebříčku DxOMark dokonce nejlepší fotomobil současnosti. S fotoaparátem jsem rozhodně spokojen, trochu však zamrzí absence něčeho nového, jako třeba vícenásobného optického zoomu. Převratné novinky si však Samsung pravděpodobně schovává až pro Samsung Galaxy S11.

Samsung Galaxy Note10+ testovací video 2160p 60 FPS

Samsung Galaxy Note10+ testovací video 2160p 30 FPS

Samsung Galaxy Note10+ testovací video 1080p 60 FPS

Samsung Galaxy Note10+ testovací video 1080p 30 FPS

Samsung Galaxy Note10+ testovací video 1080p 30 FPS SuperSteady

Líbilo se nám
  • velmi kvalitní fotoaparát
  • užitečný ultraširokoúhlý objektiv
  • natáčení videa ve 4K při 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • minimální změny oproti Galaxy S10+

Software: One UI, Pie a DeX

Uvnitř telefonu se nachází Android 9 Pie spolu s nadstavbou One UI, která obsahuje spoustu užitečných vychytávek, jako je postranní lišta pro rychlé spuštění funkcí či přizpůsobení ovládacích prvků velkým displejům, které dělá ovládání 6,8palcového displeje o něco příjemnější. Hlavní přidanou hodnotou této nadstavby je však podle mého názoru fakt, že se snadno ovládá a je uživatelsky intuitivní. Pokud se chcete dozvědět o prostředí více, doporučuji vám si prohlédnout naše TOP 5 video o slabých a silných stránkách nadstavby One UI.

Telefonu neschází ani z předchozích generací známé desktopové prostředí DeX, ke kterému nově Samsung vytvořil program dostupný pro operační systémy Windows i Mac. V tomto režimu, kdy je počítač s telefonem propojený skrze kabel, lze spustit poměrně velké množství aplikací, takže můžete psát zprávy z klávesnice vašeho počítače nebo si prohlížet internet. DeX se bohužel nezbavil známého neduhu v podobě přehozeného tlačítka „Z“ a „Y“ kvůli defaultnímu QWERTY rozložení klávesnice. Rozhraní DeX se budeme podrobněji věnovat v samostatné recenzi, na kterou se můžete těšit.

Ze zajímavých aplikací, které nevídám v každém novém Samsungu, stojí za zmínku „Rychlé měření“ – to je aplikace, která s využitím ToF senzoru dokáže změřit velikost různých objektů a vzdálenost, ve které se nacházejí. Z technologie Time-of-Flight těží rovněž 3D skener, pomocí nějž můžete naskenovat vámi požadovaný objekt. S chytrým perem S Pen si zase můžete dělat poznámky i na vypnutém displeji nebo vytvářet bláznivé AR kresby, které zůstanou „viset“ ve vzduchu nebo zkrášlí něčí obličej. Pro lepší představu, jak vše funguje, se stačí podívat na přiložené video.

Líbilo se nám
  • desktopové prostředí DeX
  • užitečné aplikace
  • uživatelsky intuitivní One UI
Nelíbilo se nám
  • DeX má své nedostatky

Zhodnocení

Samsung Galaxy Note10+ lze bez delšího váhání označit za jeden z nejlépe vybavených smartphonů současnosti, kterému nic zásadního nechybí a v mnoha oblastech naopak nechává konkurenci za sebou. Jedním z největších lákadel je krásný 6,8palcový Dynamic AMOLED displej, který se povedlo vměstnat do stejně velkého těla jako u loňského Note9. Druhým podstatným zlepšením je podpora superrychlého 45W nabíjení a navýšení kapacity baterie. Hlavní rozdíl oproti dalším smartphonům ale představuje až chytré pero S Pen, které zvyšuje efektivitu práce a přináší nové funkce, které ocení nejeden uživatel.

Samsung Galaxy Note10+

Vzhledem k brzkému představení nových iPhonů, ale i vlajkové lodi od Huawei, může zůstat telefonu nálepka nejvybavenější smartphonu současnosti jen na několik týdnů. To však nic nemění na tom, že se jedná o skvělý telefon, který definuje svou vlastní kategorii a případné koupě rozhodně nebudete litovat.

Konkurence

Mezi konkurenci nepochybně patří OnePlus 7 Pro, který se chlubí krásným displejem s vyšší obnovovací frekvencí, jenž je navíc bez výřezu, a supervýkonným čipsetem Snapdragon 855. Podstatně levnější OnePlus na druhou stranu nedisponuje zvýšenou odolností, praktickým bezdrátovým nabíjením a či obdobou chytrého pera S Pen.

OnePlus 7 Pro 256 GB + 12 GB RAM

Rozměry162,6 × 75,9 × 8,8 mm, 206 g
DisplejAMOLED, 6,67" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin

Do představení Huawei Mate 30 Pro, jenž bude tím opravdovým konkurentem pro Note10+, lze mezi úhlavní konkurenci zařadit rovněž Huawei P30 Pro, který se chlubí unikátním fotoaparátem s pětinásobným optickým přiblížením. Stejně jako Note10+ nabízí rychlé nabíjení, dlouhou výdrž a prostředí DeX nahrazuje svým vlastním desktopovým režimem.

Huawei P30 Pro 256 GB

Rozměry158 × 73,4 × 8,4 mm, 192 g
DisplejOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát40 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 980, 2×2,6 GHz + 2×1,92 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, nanoSD
Akumulátor4 200 mAh

Opomenout nesmíme ani vlajkovou Sony Xperii 1, telefon, který si nás získal designem i krásným 4K OLED panelem s filmovým poměrem stran 21:9. Oproti Note10+ bohužel nenabízí bezdrátové nabíjení. Ty, kterým jde o tabulkové hodnoty výkonu, však zaujme přítomnost Snapdragonu 855.

Sony Xperia 1

Rozměry167 × 72 × 8,2 mm, 178 g
DisplejOLED, 6,5" (3 840 × 1 644 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 330 mAh
samsung-galaxy-note10-plusDoporučujeme
Klady
  • líbivý design
  • špičkový Dynamic AMOLED displej
  • rychlé 45W nabíjení
  • 25W adaptér v balení
  • dlouhá výdrž
  • vysoký výkon
  • kvalitní fotoaparáty
  • praktické pero S Pen
Zápory
  • menší inovace u fotoaparátů
  • gesta u pera S Pen ne vždy fungují správně
Diskuze ke článku
Absolut NoFak
Že bych si ten Samsung přece jen koupil?
Anonym
Jeden by aspoň čekal 90 nebo 120hz display, za mě největší nevýhoda..
Dodo
Cenově je o 2 tisice levnější než s10+ na eschopu samsung.
Jirka
Stačí mě galaxy A70 jinak pěkná recenze :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze