Samsung Galaxy Note Edge
recenze

Samsung Galaxy Note Edge

Zahnutí není jen frajeřinka
51

V září předešlého roku Samsung překvapil a kromě nového Notu 4 ukázal také verzi se zahnutou částí displeje. Samotné parametry i prostředí zůstaly vesměs stejné a největší novinkou je právě onen na boku zakřivený displej. Dnes se především zaměříme na to, jestli toto vylepšení opravdu stojí za příplatek, nebo se jedná jen o reálně nepoužitelnou zajímavost.

Začátkem podzimu všichni netrpělivě očekávali nový přírůstek do rodiny Galaxy Note. Ten dostal číslici 4 a nabídl nekompromisní výbavu spolu s tučnou cenovkou. My jsme telefon na podzim otestovali a hodnocení bylo veskrze jen pozitivní. Jaké však bylo překvapení, když jsme se dočkali ještě jednoho telefonu, který vsadil na nevšednost a přišel se zahnutou pravou částí displeje. Zpočátku to vypadalo, že Note Edge bude ryze exotickou, možná až pokusnou záležitostí dostupnou pouze v několika zemích jako „vzácné“ zboží. Samsung však své stanovisko nakonec přehodnotil a zakřivený zápisník doputoval do mnoha světových zemí a překvapivě oficiálně i k nám do České republiky. Změn oproti Notu 4 je vskutku pomálu a Edge se výrazně odlišuje „pouze“ zakulaceným bokem. Pořizovací částka je však ještě vyšší než v případě klasického Notu, a tak se nabízí otázka: „Opravdu je potřeba zaplatit dalších 5 000 Kč, nebo se bez té „vymoženosti“ v klidu obejdete?“ Právě na tuto otázku se pokusíme odpovědět v dnešní recenzi.

Srovnání Samsung Galaxy Note 4 / Note Edge
Samsung Galaxy Note 4 Samsung Galaxy Note Edge
rozměry 153,5 × 78,6 × 8,5 mm 151,3 × 82,4 × 8,3 mm
hmotnost 176 g 174 g
úhlopříčka displeje 5,7 palců 5,6 palců
jemnost displeje 515 ppi 525 ppi
baterie 3 220 mAh 3 000 mAh
cena 19 000 Kč 24 000 Kč

Podrobné srovnání specifikací najdete v našem katalogu

Obsah balení

  • USB kabel
  • rychlonabíječka do sítě
  • špuntová sluchátka

Technické parametry Samsung Galaxy Note Edge

Kompletní specifikace
Konstrukce151,3 × 82,4 × 8,3 mm, 174 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,6" (2 560 × 1 440 px)
Fotoaparát16 Mpx (5 312 × 2 988), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 805 APQ8084, CPU: 4×2,7 GHz, GPU: Adreno 420
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 1:46 hodin
Dostupnostúnor 2015, 23 490 Kč

Samsung Galaxy Note Edge – videopohled

Design a konstrukce: stejně krásný

Vzhled vylepšeného zápisníku se řadí k dnešní špičce, čemuž dopomáhá nejen exkluzivně vypadající zakřivení, ale i kovové boky či kůži imitující zadní kryt, který už nepřipomíná laciný plast, ale jeho struktura je věrná a je příjemně měkčený. Pokud model srovnáme s Notem 4, tak jsme se dočkali několika málo změn – celkově však zůstal design zachován. Rozdíly najdeme například v rozměrech, Note Edge má v řeči čísel rozměry 151,3 × 82,4 × 8,3 mm a je tedy díky menšímu displeji (5,6 vs. 5,7 palců) o něco nižší, avšak zaoblení naopak přidává na šířce. V pase má o 0,2 mm méně, v ruce to však nijak nepoznáte, stejně jako o 2 gramy nižší hmotnost, která činí 174 gramů.

Note Edge přímo vychází z modelu Note 4

Pocit exkluzivity však u dnešního kousku narostl, jelikož takto na jedné straně „ořezaným“ displejem nedisponuje žádný jiný telefon. Vypadá to zvláštně, neobvykle a každý si toho hned všimne. K tomu si přidejte kvalitní konstrukci díky kovovým bokům, na které je však nanesena speciální vrstva, a tak ani nechladí do ruky, na bytelnosti to však nijak neubírá. Zaujala mě také úprava zadní strany, jelikož už zde nenarazíme na plastově vypadající švy a imitace kůže je už opravdu zdařilá, čemuž dopomáhá také měkčená úprava u černé varianty. Kryt jde také sejmout a s tím souvisí jedna konstrukční maličkost. I když drží pevně na svém místě, při silnějším stisknutí přeci jen povrzává. Při běžném používání se však s ničím takovým nesetkáte a celkově je konstrukce velmi pevná.

Samsung Galaxy Note Edge

Přední strana telefonu vás jistě zaujme nejvíce, jelikož se na ní rozprostírá velký displej se zaoblenou pravou částí. Samotné zaoblení je opravdu znát a rozhodně vzbuzuje pozornost. Nad displejem najdeme kompletní nadílku v podobě přední kamerky, sady čidel a notifikační LED diody. Ta bliká trojící barev, kdy světle modrá slouží pro notifikace, červená indikuje nabíjení či vybití baterie a zelená znamená, že máte plně nabito. Žádná případná nastavení vám však nedovolí.

Pod displejem najdeme dvojici senzorových ovladačů a klasické hardwarové tlačítko s implementovanou čtečkou otisků prstů. Ta funguje většinou bez problémů a váš nastavený prst rozpozná. Musí však být pod správným úhlem, jinak vás telefon odmítne pustit dovnitř. Nastavit si můžete až tři prsty, nemusíte se tedy omezovat pouze na svůj palec. Jedná se sice o horší alternativu k řešení od Applu či Huawei, ale svůj bezpečnostní účel plní na jedničku a zabezpečení touto cestou je i takto poměrně rychlé a efektivní.

Kovové boky a broušené hrany – to vše přispívá k líbivému vzhledu

Zadní kryt hostí kromě nápisu Samsung ještě čočku fotoaparátu, která je bohužel poměrně vystouplá a telefon se po zatlačení na horní rohy na stole pohybuje. Pod čočkou nalezneme přisvětlovací LED diodu a také speciální senzor, který jsme poprvé spatřili u Galaxy S5. V tomto případě vám však kromě tepu změří i hladinu kyslíku v krvi a také úroveň UV záření kolem vás. Snadno se tak dozvíte, jak rychle se spálíte a jak vysoký UV faktor krému máte volit. Ve spodní části krytu potom narazíme na hlasitý reproduktor, který je bohužel opět jen jeden.

Po sejmutí zadního krytu vás čeká pohled na dvojici slotů a uživatelsky vyměnitelnou baterii. Sloty poslouží na microSIM kartu a paměťovou kartu. Baterie umístěná vedle slotů pak nabízí kapacitu 3 000 mAh a pokusí se udržet model co nejdéle při životě, k tomu se však dostaneme později. Posledním prvkem je NFC anténa, pro které se místo našlo v baterii.

Celkově působí telefon doopravdy exkluzivně

Zbývá se podívat na hardwarové prvky na těle zařízení, a zde si Note Edge vysloužil malé mínus za umístění vypínacího tlačítka. U modelu Note 4 bylo umístěno klasicky na pravém boku, avšak kvůli zakřivenému displeji právě na pravé straně se zde muselo přemístit na horní stranu. To je opravdu nešťastný tah, jelikož při těchto rozměrech je v podstatě nemožné zamknout telefon jednou rukou. Musíte tak volit obezličku v podobě stisku hardwarového tlačítka pod displejem. Raději bych však vypínací tlačítko viděl na levém boku, hned vedle dvojice pro regulaci hlasitosti. V ostatních ohledech se už vše nese v klasickém duchu, kdy na horní straně narazíme na 3,5mm jack konektor a infračervený port a naopak na spodní straně vás přivítá nabíjecí konektor a stylus S Pen. Konektor je stále ve verzi USB 2.0, avšak dostalo se na funkci MHL 3.0, kdy můžete přes příslušnou redukci microUSB na HDMI připojit telefon například k televizi.

Displej: zaoblená krása

Displej disponuje úhlopříčkou 5,6 palců, což je o jednu desetinu méně, než nabízí Note 4 a je to dáno právě zaoblením na pravé straně. Displej má ve skutečnosti úhlopříčku větší, Samsung však počítá pouze efektivní rozměry přední plochy a nepočítá do ní zakřivení, které nelze použít k zobrazení standardních, ale jen doplňkových informací.

Skvělé parametry však zůstaly zachovány a SuperAMOLED panel opět nabízí syté barvy s možností případné úpravy, výborné pozorovací úhly a skvělou čitelnost na slunci či v úplné tmě. Disponuje také zvýšenou citlivostí pro ovládání v rukavicích, nelze jej ale bohužel probudit dvojitým poklepáním. Plochu displeje kryje odolné sklíčko Gorilla Glass 3. Rozlišení 2 560 × 1 440 pixelů zůstalo a úchvatná jemnost 525 pixelů na palec nám dává tušit, že jde o jeden z nejjemnějších panelů na poli mobilních telefonů. Horizontální rozlišení panelu je ale vlastně ještě vyšší a činí 1 440 + 160 pixelů, což je hodnota zahnuté části. A právě tato část je důvodem zrození modelu s názvem Edge (v překladu roh). Zde je důležité zmínit, že rovná plocha není od zahnuté části fyzicky nijak oddělena, skutečně jde o jeden zakřivený displej. K čemu tedy slouží tento pruh a jak se vlastně používá?

Samsung Galaxy Note Edge

Zahnutí displeje: k čemu všemu slouží?

Zahnutí displeje na jedné straně působí neobvykle a klidně to mohlo skončit jen jako demonstrace technologie. Jenže neskončilo. Samsungu se podařilo zahnutí překvapivě dobře využít a nejenom, že je hezkou frajeřinkou, ale ono je i užitečné. Jednou z těch užitečných vlastností je to, že se na liště zobrazuje doplňková nabídka některých aplikací a nezabírá vám tak prostor na plochém displeji. Zobrazuje například nabídku přehrávače videa nebo možnosti fotoaparátu. Především však umožňuje okamžitý přístup k různým aplikacím a funkcím, ať už se nacházíte kdekoliv. Stačí totiž potáhnout od pravého okraje směrem ke středu a vyjede „kouzelná“ lišta. Ta může mít celkem sedm panelů z deseti předinstalovaných, jejich pořadí si libovolně nastavíte, a další lišty si můžete stáhnout z obchodu Samsung Apps. Mezi panely se pak přesouváte swipováním do stran.

Vzhled a funkce zahnutého displeje

Nejdůležitějšími je panel se zástupci aplikací, které si můžete sami navolit a pro spuštění už tak nemusíte pokaždé zavítat do menu. Další panel přehledu vás upozorní na zmeškané události a zobrazí počasí, dále je k dispozici S Health panel s krokoměrem, panel s oblíbenými tématy na Twitteru, panel s akciemi, sportovními událostmi nebo zprávami od serveru Yahoo. Máte také možnost zvolit panel rychlého volání, kdy si vyberete nejčastěji volané kontakty a ty budete mít vždy po ruce. Poslední panel je čistě zábavného charakteru, kdy si můžete zahrát hru Memory Match, což je zjednodušená obdoba pexesa. Mezi panely se přesouváte posunutím po liště doprava či doleva. Pokud navíc máte zapnutý zvuk médií, tak vám navíc ženský hlas řekne, na kterém panelu se právě nacházíte. Kromě těchto panelů máte díky liště rychlý přístup k funkcím diktafon, svítilna, stopky, časovač a také k pravítku o délce 10 cm, stačí jen potáhnout z horní strany lišty směrem dolů. A protože je okraj zahnutého displeje hodně blízko podkladu, na kterém telefon leží, je pravítko překvapivě dobře použitelné.

Samsung Galaxy Note Edge

K dispozici je také úprava vzhledu lišty, kdy máte možnost napsat nějaký vzkaz či zvolit pozadí a na zamčené obrazovce se vám to, co požadujete, zobrazí. Další povedenou funkcí, kterou jsem si oblíbil, jsou tzv. Noční hodiny, kdy bude lišta při vypnutém displeji po vámi zvolený časový úsek, maximálně však 12 hodin, tlumeně zobrazovat čas, datum, počasí a případně nastavený budík. Díky SuperAMOLED technologii tato činnost nespotřebovává příliš energie, jelikož kromě bíle zobrazovaných údajů je zbytek lišty i displeje černý. Stejně tak můžete lištu využívat i v libovolnou denní dobu, kdy ji probudíte tažením prstem nahoru a dolů. Objeví se informační lišta s časem, datem a počasím, případně zobrazí seznam zmeškaných událostí nebo zprávy ze serveru Yahoo. Swypováním se potom dostanete na další vámi přednastavené lišty, zahnutá část displeje tedy může fungovat sama o sobě.

Výrobce myslel i na leváky, kterým umístění lišty na pravou stranu bude poměrně k ničemu, protože rychlé volby nebudou mít „pod palcem“. Můžete totiž telefon otočit vzhůru nohama a bez problémů takto zařízení používat, jelikož ovládací tlačítka domů, zpět a kontextová nabídka se přesunou na displej a vy tak nejste v ničem omezeni. Jen budete muset překousnout nápis „Samsung“ vzhůru nohama.

Samsung Galaxy Note Edge

Samotné ovládání lišty je velice pohodlné a vždy jsem se těšil z pocitu, jak mi prst „klouže“ po zakulacené ploše. Na dotyky reagoval vždy okamžitě a bez problémů a naopak nikdy nedošlo k nechtěnému spuštění aplikace. Samsung si tedy dal opravdu záležet a my tuto vymoženost hodnotíme velmi kladně.

Zvuk: zlepšení nedorazilo

V recenzi Galaxy Notu 4 jsme příliš nechválili zvukové podání hlasitého reproduktoru, a bohužel stejný scénář se odehrává i u dnešního modelu. I v tomto případě totiž chybí basová složka a reproduktor je naladěn spíše na výšky. Stále tak zůstává v podstatě jedinou slabinou jinak nekompromisního přístroje. Škoda. Na poslech hudby bych jej tedy nedoporučoval, avšak na příchozí notifikace vás bez problémů upozorní díky dostatečné hlasitosti.

Samsung Galaxy Note Edge

Jiná káva však nastává při zapojení lepších sluchátek do 3,5mm jack konektoru, kdy už vás telefon obdaří dobře prokresleným a kvalitním zvukem. Svým podáním však neurazí ani dodávaná špuntová sluchátka. Zážitek si také můžete dochutit pomocí nastavitelného ekvalizéru.

Baterie a výdrž: změna k horšímu

Toto je část, kterou by neměl výrobce brát na lehkou váhu. Bezpočet funkcí je sice užitečné, ale ne když vám telefon vydrží půl dne. Dnešní kousek naštěstí takovým neduhem netrpí, avšak oproti Notu 4 se baterie přeci jen zmenšila, a to o 220 mAh a celková kapacita činí 3 000 mAh. A jak se ono zhoršení projevilo v praxi? Naštěstí nijak rapidně, jelikož s vámi telefon stále zůstane po celý perný den, kdy se nebudete omezovat v připojení k internetu, surfování na internetu, poslechu hudby a dopřejete si i pár levelů oblíbené hry. Pokud však měl Galaxy Note 4 večer na kontě ještě zhruba 40 % baterie, Note Edge ukazuje poloviční hodnotu, většinou tedy budete nabíjet každý večer. Při omezení dat a celkově šetrnějším zacházení však není problém dosáhnout i na dva dny výdrže na jedno nabití. K dispozici jsou také hned dva úsporné režimy. První vám podtaktuje procesor a sníží jas. Režim extrémní úspory přepne telefon do omezeného režimu a máte k dispozici v podstatě jen funkce pro telefonování a zprávy. V tomto režimu by měl například telefon vydržet 24 hodin s 10 % baterie.

Zmenšení baterie velké škody nezpůsobilo

Slabší baterie se však poměrně výrazně projevila na našem testu výdrže, kdy telefon streamoval FullHD video s jasem a zvukem ve sluchátkách na 50 %. Celkem vydržel 6 hodin a 59 minut, což je o více než dvě hodiny méně než Galaxy Note 4. Nabíjení je díky rychlonabíječce svižné a do 80 % kapacity se nabije za 1 hodinu a 12 minut. Do plné kapacity to potom potrvá pouze 1 hodinu a 46 minut.

Telefon Kapacita baterie Stream FullHD videa Nabití (100 %)
Samsung Galaxy Note Edge 3 000 mAh 6:59 hodin 1:46 hodin
Samsung Galaxy Note 4 3 220 mAh 9:12 hodin 1:27 hodin
Samsung Galaxy Note 3 3 200 mAh 8:29 hodin -
Lenovo Vibe Z2 Pro 4 000 mAh 8:42 hodin 2:07 hodin
Huawei Ascend Mate 7 4 100 mAh 9:40 hodin 2:41 hodin
Nokia Lumia 1520 3 400 mAh 8:47 hodin 5:06 hodin

Hardware: stejný dravec

V oblasti výkonu se naštěstí žádné škrty nekonaly a pod kapotou tepe stejný čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 805 taktovaný na 2,7 GHz s grafickým akcelerátorem Adreno 420. Hodnota RAM činí 3 GB a po spuštění je k dispozici zhruba 1,2 GB. Vnitřní paměť vám poskytne 24,3 GB z celkových 32 GB. Nechybí navíc slot pro paměťové karty do velikosti až 128 GB, na které lze přesouvat aplikace, o prostor tedy není nouze.

Benchmark testy: AnTuTu, Vellamo, Quadrant, 3D Mark a NenaMark 2

Jak benchmarky, tak i reálný provoz dokazuje, že se jedná o výkonnostní špičku. V AnTuTu dosáhl telefon výsledku 48 876 bodů, tedy o něco více než Galaxy Note 4. V Quadrant bencharku naopak skončil těsně za svým bratrem s 22 378 body. Grafický benchmark 3DMark ohodnotil tento model 19 943 body a ve Vellamu získal 3 119 bodů v prohlížeči Chrome, 1 876 bodů v Multicore a 1 787 bodů v Metalu. Velmi dobré výsledky podává také v praxi, kdy si bez problémů zahrajete i ty nejnáročnější hry typu Real Racing 3 či Dead Trigger 2.

Uživatelské prostředí: odladěný obr

Celé prostředí běží na Androidu 4.4.4 KitKat a nad ním bdí známá nadstavba TouchWiz. Co se týče vzhledu, režimů nebo funkcionality, tak zde se žádné změny nekonaly celé prostředí je naprosto totožné s modelem Galaxy Note 4. Odemykací obrazovka je jednoduchá a výrobce se ji nerozhodl přeplácat. Zobrazuje hodiny, u kterých lze zvolit velikost, datum, počasí, počet ušlých kroků, což lze vypnout, a doplnit vše můžete i vlastním popiskem.

Vzhled prostředí

Pohotovostní obrazovky jsou stále klasické, stejné, dalekosáhlé popisování by tak bylo nošením dříví do lesa. Maximálně jich můžete mít šest, umístit na ně můžete zástupce aplikací, widgety nebo složky se zástupci. Zvolit si můžete přechodový efekt, buď žádný, balíček karet nebo 3D otočení. Za zmínku stojí bonusová obrazovka, která se nachází vlevo od hlavní. Je na ní Flipboard, kde si zvolíte tři kategorie svých zájmů a následně vám již jsou servírovány požadované zprávy. Potěší, že přihlášení je možné skrze Google nebo Samsung účet. Pakliže vám obrazovka nevyhovuje, lze ji snadno vypnout.

Vzhled prostředí

Note Edge si samozřejmě rozumí s multitaskingem a to nejen tím, který vyvoláte stiskem levé senzorové klávesy. Zde došlo ke změně a pokud chcete vyvolat menu možností, musíte tlačítko přidržet dlouze. Na displeji můžete opět využívat více aplikací současně. K aktivací slouží dlouhý stisk tlačítka se šipkou zpět, který otevře nabídku v levém sloupci. Tam si vyberete ze seznamu podporovaných aplikace a následně již jen tahem zvolíte, jak velký prostor má daná aplikace zabírat. Praktické je také gesto, kdy můžete otevřenou aplikaci, například kontakty, tahem z pravého rohu zmenšit do malého okna. Bohužel gesto není zcela spolehlivé a ne vždy se povede napoprvé.

Velký displej znamená velký telefon a je moc dobře, že Samsung nezapomněl na usnadnění ovládání jednou rukou. Speciálním tahem prstem zprava doleva jde zmenšit celé prostředí tak, abyste dosáhli, kam potřebujete. Vhod přijdou také virtuální tlačítka, která duplikují funkcí tlačítek pod displejem. Můžete si je však umístit kamkoliv na displeji a jejich případnou rušivost snížit zprůhledněním. Již jistou klasikou je možnost přitáhnout klávesnice k pravému či levému okraji tak, že je vždy ovládnete jedním palcem.

Možnosti ovládání jednou rukou

Také u dnešního modelu Samsung přidal několik speciálních režimů, které vám mohou užívání telefonu zpříjemnit či usnadnit.

Snadný režim

Začneme režimem snadného zobrazení. Ten po jeho aktivaci přemění úvodní obrazovku k nepoznání, zvětší se nejenom popisky, ale také samotné ikony a widgety. Po levé straně od úvodní obrazovky můžete jednoduše přidat oblíbené kontakty, po pravé straně pak naleznete zástupce k nejčastěji požívaným aplikacím, po vstupu do dalších aplikací se pak místo klasického menu zobrazí řádkovaný seznam. V něm můžete vyhledávat stejně snadno jako například v telefonním seznamu, po pravé straně se totiž nachází celá abeceda, postupným sjížděním se tedy rychle dostanete k té, kterou zrovna potřebujete.

Soukromý režim

Pokud váš telefon využívá více lidí, případně k němu má přístup i někdo nepovolaný a vy chcete mít stoprocentní jistotu, že k určitým soborům se nikdo nedostane, skvěle poslouží soukromý režim. Ten po zabezpečení před zvědavýma očima umožní ukrýt cokoli ze správce souborů nebo například přímo z galerie, tento soubor se pak následně uloží pouze do vašeho privátního oddílu, který je zabezpečen například heslem (možností je samozřejmě více, jako zabezpečení můžete zvolit PIN, gesto, nebo třeba čtečku otisků prstů). Po označení daného souboru se zobrazí ikona zámečku, po vypnutí režimu soukromí, soubory jednoduše zmizí. Zobrazíte je pak následně opětovným spuštěním soukromého režimu, samozřejmě budete vyzváni k opětovné identifikaci vámi nastaveným zabezpečovacím prvkem (pouze při první aktivaci je nutné nastavit jako ochranu aplikace gesto).

Režim blokování

Poslední režim, který si v krátkosti představíme je režim blokování. Ten funguje prakticky stejně, jako režim „Nerušit“ u telefonů s operačním systémem iOS. Režim blokování umožní vypnout upozorňování pro vybrané funkce, když jsou tedy například blokovány příchozí hovory, obdržíte upozornění pouze od kontaktů, které máte v nastavení povolené (samozřejmě nemusíte nastavovat žádné povolené kontakty). Může se jednat o oblíbené nebo vlastní kontakty, zbytek má prostě smůlu. Nastavit si můžete také čas, od kdy do kdy nechcete být rušeni, případně můžete ponechat aktivní možnost „vždy“ a režim vypnout až podle vašeho přání. Blokování dále funguje i pro aplikace, jako je budík a časovač, můžete ji ale nechat aktivní jen pro výše zmíněné příchozí hovory, nebo seznam zakázaných funkcí kombinovat dle libosti.

Lehké zlepšení se odehrálo u plynulosti prostředí TouchWiz, na kterém Samsung zapracoval a zatímco Notu 4 jsme ještě plynulost místy vytýkaly, zde je to už v podstatě bez problému. U zahnutého bratra to vypadá o něco lépe a celé prostředí bylo po celou dobu svižné a nepotýkal jsem se s žádným zaškobrtnutím či pomalejšími přechody. Na špičku jako HTC nebo Sony sice ještě nedosahuje, avšak snaha je znát a snad se u budoucích modelů dočkáme bezproblémového chodu za každých podmínek.

S Health a senzory: kontrola se vším všudy

Aplikaci Samsung S Health již moc dobře známe ze starších kousků. Jde o aplikaci, která má za úkol motivaci do pohybu. Nastavíte si všechny potřebné parametry a následně zvolíte, jak moc aktivní či líní chcete být. Následně vám telefon měří kroky, vzdálenost, vše je provázané s GPS, nechybí údaje o spálených kaloriích i podrobné statistiky. Do aplikace si můžete i zaznamenávat vaše jídla a mít tak přehled o vašem denním kalorickém příjmu i výdaji a nechybí ani sledování hmotnosti. A máte-li hodinky nebo náramek Samsung Gear, bude zaznamenávání informací o pohybu ještě snazší a přibude i sledování vašeho spánku. Pokud navíc telefon neomezíte, bude vás pravidelně nutit do tělesných aktivit. Hlášky typu: „Již hodinu jste nic nedělal, co takhle se projít?“ budete mít obzvlášť v lásce.

Aplikace S Health

V rámci aplikace S Health se nachází také využití pro senzory. Již známým je senzor srdečního tepu. Pro co nejpřesnější měření je nutné telefon poslouchat. Samotný průvodce vás upozorní, že byste měli přiložit špičku prstu přímo na senzor a setrvat pár vteřin, po které měření probíhá, v klidu (a nejlépe i potichu), poté se automaticky sepne infračervená dioda, která se postará o zbytek. Právě ono přiložení prstu vám však bude ze začátku možná činit problém, je totiž poměrně obtížné trefit se tak, aby senzor pracoval správně a vaši tepovou frekvenci spolehlivě změřil. Prvních pár pokusů tedy zřejmě skončí neúspěchem, jakmile si ale zvyknete na umístění, které senzor rozezná, máte vyhráno. Tepová frekvence se pak následně zanese do grafů, tedy stejně jako vaše cvičební výsledky. Z nasbíraných dat pak vytvoří poměrně zajímavé statistiky. O účelovosti tohoto senzoru nemá příliš smysl hovořit, někteří uživatelé ho ocení, jiní ho ani nevyužijí, každopádně stejně jako u čtečky otisků prstů hodnotíme kladně alespoň iniciativu ze strany Samsungu nabídnout zákazníkům „něco navíc“.

Něco navíc však Samsung v Notu 4 doslova nabízí. Kromě srdečního tepu si totiž stejným způsobem můžete změřit také obsah kyslíku v krvi. Princip je úplně totožný a též výsledky se nedostaví vždy. Výčet senzorů pak zajišťuje měření intenzity UV záření, což se zejména v letních měsících, kdy je slunce k lidské kůži mnohdy nekompromisní, může hodit. Zde má oproti jiným výrobcům Samsung obrovský náskok. Zatímco ostatní se na Androidu musí spoléhat na právě začínající Google Fit, který zatím v podstatě nic moc neumí, S Health představuje všeobjímající fitness hub.

S Pen: a přeci je to zápisník

Řada Galaxy Note si svou pozornost a oblibu vysloužila především díky praktickému peru S Pen, které je schováno v útrobách telefonu a tedy vždy snadno při ruce. S Pen je tentokrát čtyřhranný, což není úplně ideální tvar k pohodlnému držení. Praktičtější by byl buď kruhový tvar ala tužka, případně trojhranný tvar pro opravdu pohodlné držení. I takto však lze S Pen držet vcelku jistě. Opět se na něm nachází tlačítko spouštějící speciální funkce. Ty se mohou automaticky objevit ihned po vytažení, což pocítíte i formou mírných vibrací.

Samsung Galaxy Note Edge

První možností je akční poznámka, po jejímž vybrání můžete okamžitě vytvářet poznámky, jak psaním, tak doplňujícími prvky. V tuto chvíli je nutné zmínit, že S Pen reaguje na intenzitu tlaku a snadno tak můžete například načrtnout tenčí či tlustší přímku. U akční poznámky Samsung ponechal malou chybu. Při zavření se vás telefon zeptá, zda chcete projekt uložit, avšak možnosti jsou storno a storno. Levé storno je však skryté OK. Další aplikací pera S Pen je Inteligentní výběr. Jednoduše perem vyřezáváte cokoliv, co je právě zobrazeno na displeji a vrstvíte do virtuální složky. Tu pak můžete kamkoliv sdílet či s ní dále pracovat. Pokud navíc vyberete například nějakou adresu, je ji ihned možné využít či uložit.

Stylus S Pen

Třetí funkcí je Obrazový klip, kde lze snadno vybrat konkrétní oblast a tu takto jednoduše oříznout a opět s ní nadále pracovat. Nejčastější využití najdete zřejmě při kreativních úpravách fotografií. Výčet zakončuje možnost Psaní po displeji, kdy dojde k zachycení obrazovky displeje (běžně se provádí současným přidržením odemykací klávesy a tlačítka Home), na kterou následně můžete cokoliv nakreslit, napsat, zvýraznit. K dispozici je široká paleta barev i psacích potřeb.

Multimediální funkce: zábavou jen čiší

Pokud vás omrzí práce, zaposlouchat se můžete do vašeho oblíbeného alba nebo si můžete přehrát film či seriál. Samsung v tomto ohledu rozhodně nedělal kompromisy a otevřete všechny známé koncovky, filmy s koncovkou .avi nebo .mkv nevyjímaje. Problém nenastane ani v případě, že váš oblíbený film nebo seriál do telefonu nakopírujete včetně externích titulků v češtině (například ve formátu .srt). Může se však stát, že narazíte na specifický kodek a nebude fungovat zvuk. To však řeší alternativní přehrávač MX Player, který lze stáhnout. U hudby pak oceníte nejen graficky zdařilý přehrávač, ale i propracovaný ekvalizér.

Hudební přehrávač

Pobavit se koneckonců můžete i při čtení článků deníku Blesk, jehož předplatné získáte v rámci Galaxy Gifts na rok zdarma. Pokud jste však příznivci jiného typu četby, oslovit by vás mohlo předplatné týdeníku Reflex, v tomto případě však pouze na půl roku. Přehledná je též galerie, kde lze prakticky využít pero S Pen. Stačí najet nad galerii a zobrazí se vám hned několik fotografií v daném albu. Dokonce můžete začít zobrazené fotografie v náhledu upravovat.

Videopřehrávač

Bonusových aplikací je ještě více, všechny naleznete přehledně právě v záložce obchodu Samsung – Galaxy Gifts. K prohlížení fotografií můžete využít jak předinstalovanou aplikaci Galerie, tak také Fotky od Googlu. Defaultní Galerie navíc umožní jednodušší úpravy fotek, jako je ořež, přidání filtrů a další drobnosti. S využitím S Pen a například i funkce Obrazový klip se úpravy stávají opravdu snadnou a zábavnou záležitostí. K „dokonalé“ multimediální výbavě tedy chybí pouze FM rádio, jehož absence opravdu zamrzí, a to nejenom hudební fanoušky.

Galerie

Fotoaparát: kvalita bez zaváhání

V oblasti fotoaparátu se výrobce nepouštěl do žádných experimentů a najdeme ze stejný 16Mpx fotoaparát jako u modelu Note 4. Opět tedy nechybí automatické ostření, optická stabilizace obrazu nebo fázové zaostřování. Světelnost fotoaparátu je průměrných f/2.2 a velikost senzoru 1/2,6". Samotný fotoaparát lze rychle spustit skrze odemykací obrazovku. Tlačítkům na levém boku lze přiřadit buď funkci spouště nebo zoomu. Samotné prostředí aplikací je shodné s mnoha jinými modely z letošního roku. Po ruce je spoušť fotoaparátu i spoušť záznamu videa. V nastavení lze měnit hodnotu ISO, vyvážení bílé, využít samospoušť, HDR, expozici či dělící čáry.

Prostředí fotoaparátu

Znovu vyzdvihnu kvalitu fotografií, která je na výborné úrovni. Snímky jsou opravdu detailní, při dobrém světle se nesetkáte s šumem a dobrých výsledků dosahuje také v interiéru. Při večerním focení je sice již digitální šum pozorovatelný a přeci jen ubývají detaily, na poli telefonů se však stále jedná o velmi kvalitně fotící model.

Testovací fotografie

Také kvalita videa je na dobré úrovni a opět si můžete vybrat z řady rozlišení od HD 720p až po 4K. U videoklipů s takto vysokým rozlišením však musíte počítat s výslednou velikostí, přibližně 45sekundový zabere zhruba 280 MB, a to už je opravdu dost. Během nahrávání videoklipů v rozlišení UHD navíc nefunguje HDR režim, videoefekty a při nahrávání nemůžete pořizovat snímky. Zároveň je záznam omezen na 5 minut. V režimu FullHD si potom můžete zvolit kromě 30 také 60 snímků za vteřinu. V HD rozlišení je k dispozici zpomalený režim až se 120 snímky za vteřinu.

Samsung Galaxy Note Edge – testovací video, 1080p

Samsung Galaxy Note Edge – testovací video, 1080p, 60 FPS

Přední kamerka dostala rozlišení 3,7 Mpx a její kvality bez problémů dostačují na kvalitnější selfies. K dispozici je také režim wide-selfie, kdy díky širokému záběru dokáže zachytit více lidí.

Testovací snímek přední kamerkou

Telefonování: všudy přítomný základ

Funkce, která nesmí chybět v žádném telefonu. To je možnost volání a Galaxy Note Edge v tomto ohledu nezaváhal. Samotná aplikace nabízí všechny potřebné záležitosti jako protokoly, oblíbené kontakty, skupiny a samozřejmě klávesnici, u které máte možnost připnutí na stranu pro zadávání jednou rukou. Kontakty potom kromě těch na SIM kartě zobrazí i ty uložené na Google účtu, Skype či Facebooku, se kterým můžete své dosavadní kontakty synchronizovat. Samotný hovor probíhá bez problémů, kdy je sluchátko dostatečně hlasité a kvalitní.

Zprávy: je libo stylusem?

Co se týče aplikace Zprávy, tak ta nenabízí nic nového a jako u dalších modelů výrobce umožňuje textovou komunikaci s vašimi kontakty, případně posílání souborů pomocí MMS. Neliší se také klávesnice s plnou podporou češtiny. Hlavní výhoda řady Galaxy Note však spočívá v možnosti psát pomocí integrovaného stylusu. Nemusíte se bát, že by váš „krasopis“ telefon nepřijal, rozpoznávání textu je totiž na výborné úrovni a jen zřídka kdy nepoznal mnou napsané slovo.

Výrobce nezapomněl ani na internetovou komunikaci a do telefonu předinstaloval hned dva emailové klienty. Oba dva pracují na stejném principu a umožňují přidat různé emailové účty. Práce s nimi je bezproblémová a k psaní můžete kromě klávesnice opět sáhnout po stylusu.

Organizační funkce: na výši

Samsung Galaxy Note Edge skvěle poslouží i jako organizátor, nabídne totiž stejné funkce jako Galaxy Note 4, který jsme v tomto ohledu chválili. Začneme kalendářem S Plánovač, který funguje a vypadá téměř jako klasický kalendář od Androidu. Přibližně 55 % prostoru displeje zabírají okénka s dny, zbytek prostoru využijete pro náhled určité události, případně událostí, které máte naplánovány na daný den. Aktuální datum je zvýrazněno modrým kroužkem, což zpříjemní orientaci. Kalendář je možné zobrazit v ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledu. Praktické je využití S Pen, kdy jen stačí pero zastavit nad daným dnem a zobrazí se naplánované události. Z dalších organizačních funkcí vyjmenujeme stopky, časovač a budík.

S Plánovač

Mezi organizačními funkcemi samozřejmě nechybí ani kalkulačka, ta se tentokrát nedá „vytáhnout“ z pravé strany na levou pro zobrazení podrobnějších funkcí, ty se zobrazí až po přetočení zařízení do horizontální podoby. Dostalo se také na aplikaci S Note, kde lze vytvářet poznámky s pomocí S Pen nebo vašich rukou. Opět je na výběr mnoho stylu psaní i papírů.

Poslední aplikací, která by se svým účelem dala zařadit mezi organizační funkce je diktafon, ten produkuje nahrávky ve formátu .m4a, kvalita nahrávaného zvuk patří mezi to nejlepší, co jsme za poslední dobu mezi telefony s Androidem slyšeli. Vybrat si navíc můžete speciální režim konverzace, ten do hry zapojí dvojici mikrofonů (na vrchní a spodní části zařízení), kvalita takové nahrávky je pak mnohem lepší, než za účasti pouze jednoho z mikrofonů.

GPS a navigace: vždy přesné

V telefonu nechybí GPS modul s podporou A-GPS a dostalo se i na alternativu v podobě ruského čipu GLONASS. Zaměření polohy je vždy svižné a i ve městě zabere několik málo vteřin. Pokud však nejste připojení k síti, doba fixace se prodlouží na zhruba půl minuty. Mapová aplikace je zde zastoupena Mapami od Googlu, které poslouží velmi dobře, nepodporují však offline režim. V tomto případě sáhněte například po aplikaci HERE Beta od Nokie.

¨

Datové funkce a konektivita: se vším všudy

Jelikož se jedná o nejlepší a také nejdražší zařízení výrobce, tak ani v oblasti konektivity nedopustil žádné kompromisy. Najdeme tu tedy vše, po čem by snad mobilní uživatel mohl toužit. K internetu se připojíte pomocí Wi-Fi a/b/g/n/ac nebo kompletní nadílky dat jako EDGE, GPRS, HSPA+ a LTE se všemi potřebnými pásmy. Dále zde nechybí Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, které si bez problémů poradí s bezdrátovými sluchátky nebo chytrými hodinkami. Nezapomnělo se také na NFC či USB OTG, můžete tedy jednoduše připojit váš flash disk. MicroUSB konektor navíc podporuje MHL 3.0 a máte tedy možnost přes redukci HDMI na microHDMI propojit zařízení například s televizí nebo monitorem. Na horní straně telefonu narazíme také na infračervený port, díky kterému můžete přes předinstalovanou aplikaci ovládat domácí elektroniku. K počítači se připojí jako mediální zařízení (MTP) nebo jako fotoaparát (PTP).

Samsung Galaxy Note Edge

Prohlížeče zde najdeme klasicky dva. Prvním je Prohlížeč od Samsungu, který nenabízí nic převratného a znáte jej ze všech modelů výrobce. Druhým je ještě známější Chrome, který využijete především na propojení s vašim Google účtem.

Závěr: skvělý, ale těch peněz…

Stejně jako Galaxy Note 4 i dnešní kousek nabízí v podstatě to nejlepší, co můžete po mobilním telefonu v dnešní době vůbec chtít a navíc se vytasil s cool frajeřinkou. Oproti svému bratrovi totiž navíc přidává šikovnou zakřivenou lištu, která vás svými možnostmi mile překvapí, a rychle si na ni zvyknete.

Kromě zakřivení zaujme displej i jako celek. QHD rozlišení, špičková jemnost, výborné podání barev nebo možnost ovládání v rukavicích jej řadí opravdu na výši, pokud vám tedy nevadí větší úhlopříčka. K největším přednostem patří také 16Mpx fotoaparát, který pořizuje opravdu povedené fotografie i videa. V této kategorii je samozřejmostí vysoký výkon díky modernímu procesoru a Galaxy Note Edge si opravdu s ničím nezadá. Doladit by snad chtělo jen prostředí, které kvůli nadstavbě TouchWiz přeci jen za plynulejší konkurencí zaostává. V neposlední řadě potěší intuitivní stylus S Pen, se kterým se pohodlně píše i ovládá telefon.

Samsung Galaxy Note Edge

Pokud si však vzpomenete, tak takové parametry a funkce nabízel již dnes několikrát zmiňovaný Galaxy Note 4. A skutečně, kromě zahnutého displeje jsou si modely opravdu velmi podobné, skoro až totožné. Oba dva nabízí spoustu vychytávek jako infračervený port či plnou konektivitu v podobě LTE a NFC. A proto je dobré se zamyslet, proč chce výrobce za klasický Note skoro o 5 000 Kč méně?

V první řadě si musíme uvědomit, že se jedná technologický pokrok, který jako vždy něco stojí. Dále se jedná o jedinečnou možnost odlišit se, jelikož žádný jiný telefon vám zahnutou část displeje nenabídne. Samsung Galaxy Note Edge je tedy ukázkou toho, co už výrobce dokáže, a cílí na ty „znuděné“, kteří se nespokojí se všedním designem a chtějí nějakou novinku. Na technologické nadšence, kteří chtějí mít něco extra. A kteří si za to samozřejmě jsou ochotni připlatit. V tom případě je dnešní kousek dobrá volba, jelikož vám kromě toho poskytne i skvělou funkční výbavu. Pokud však po takovéto technologické vychytávce vysloveně neprahnete, s klidem zvolte klasický Galaxy Note 4, který vám poskytne stejně nekompromisní zážitek a přidá i delší výdrž na jedno nabítí.

Konkurence

Jako první se do konkurence řadí Samsung Galaxy Note 4, ze kterého dnes recenzovaný model v mnohém vychází. Jediné, co můžete u tohoto modelu postrádat, je zahnutý displej, naopak nabídne lepší výdrž baterie. V ostatních ohledech jsou telefony prakticky totožné. A právě kvůli tomu se stává Note 4 atraktivním, jelikož díky delšímu přebývání na našem trhu se cena pohybuje kolem 19 000 Kč a rozdíl tak není malý.

Samsung Galaxy Note 4

Pokud vás zaujala zahnutá konstrukce a chtěli byste, aby bylo takto prohnuté celé tělo telefonu, je zajímavým modelem LG G Flex 2, které bylo nedávno představeno na CES v Las Vegas a prozatím se ještě neprodává. Mělo by k nám však dorazit v prvním čtvrtletí tohoto roku za cenu okolo 20 000 Kč. LG zaujme především zakřiveným 5,5palcovým displejem s FullHD rozlišením nebo doposud nejvýkonnějším procesorem Snapdragonem 810. Vhod přijdou také samoopravovací záda nebo laserové ostření u 13Mpx fotoaparátu. Note Edge boduje především šikovným stylusem S Pen a možností zakoupení ihned.

LG G Flex 2

V případě že přemýšlíte o pracovním nástroji a místo psaní stylusem preferujete hardwarovou klávesnici, je k dispozici Blackberry Passport. To boduje především propracovaným a plynulým prostředím plným gest a pohodlnou klávesnicí. Kladné body si připisuje také za dobrou výdrž na baterii. Cena se pohybuje kolem 16 500 Kč.

Blackberry Passport

Vyžadujete-li ještě větší displej, můžete se poohlédnout po Huawei Ascend Mate 7. Ten nabídne 6palcový FullHD displej a nechybí například čtečka otisků prstů nebo reverzní nabíjení, čímž oproti Notu Edge vede. Zápisník od Samsungu mu to ale vrací vyšším rozlišením displeje a přítomností stylusu. Cena kolem 13 000 Kč však hraje jasně ve prospěch Matu 7.

Huawei Ascend Mate 7

Dalším modelem s větším displejem je Lenovo Vibe Z2 Pro. Disponuje totiž 6palcovým displejem se stejným, QHD rozlišením. Výhody modelu jsou především ve větší baterii a zhruba o 10 000 Kč nižší ceně, což už stojí za rozmyšlení. Note Edge však přidává zakřivený displej, stylus S Pen, lepší procesor, slot pro paměťové karty nebo senzor měření tepu, zde tedy záleží na osobních preferencích.

Lenovo Vibe Z2 Pro

Posledním konkurentem je Nokia Lumia 1520. Ta opět nabízí větší, 6palcový displej, avšak již s „pouze“ FullHD rozlišením. Tento model je již na trhu více než rok a tak se musíte spokojit například s horším procesorem. Stále však nabízí skvělý fotoaparát nebo dobrou výdrž na baterii. Zamrzí však prostředí neuzpůsobené pro velký displej, a tak tu máme jen zvětšený Windows Phone. Své nedostatky však vyvažuje cenou, která je menší než cenový rozdíl oproti Note Edge a činí zhruba 11 000 Kč.

Nokia Lumia 1520
samsung-galaxy-note-edge
Klady
  • skvělý QHD displej
  • fotoaparát a optická stabilizace
  • intuitivní stylus S Pen
  • funkce zahnuté části displeje
  • možnosti pro ovládání jednou rukou
  • vzhled
  • senzor tepu, okysličení krve a UV záření
Zápory
  • horší podání hlasitého reproduktoru
  • vysoká cena
  • plynulost prostředí zaostává za konkurencí
Diskuze ke článku
Xwert Is
Xwert Is
No ak by som mal na výber medzi normálnym a edge beriem normálny. Ten zahnutý displej je síce super čo sa technológie týka ale že by som ho nejak extra potreboval a využil v mobile tak to povedať nemôžem. Podľa mňa sa tieto zahnuté displeje neuchytia v mobiloch možno v náramkoch, hodinkách atď ale v mobile v tom nevidím nič extra. Osobne by som ohnutý displej radšej osadil do herného monitoru ako do mobilu.
Najradšej by som ale bol keby sa začalo už konečne niečo robiť s baterkami lebo to je jediná a už dlhoročná slabina telefónov no nikto s tým nič nerobí. Určite by to bol väčší prínos do mobilného sveta ako zahnutý displej.
pd
Nema a nikdy to nebude mat prakticky vyznam.
Ak sa nato lepsie pozriete spredu zistite ze ubrali z povodneho displeja. Takze by sa tam ani ikonky nevosli.

Jediny zmysel je dizajn. Na oboch stranach moze vyzerat zahnutie vynimocne v dnesnej dobe rovnakych placiek
Patrik Hatas
Patrik Hatas
Naposledy upraveno: 1. 2. 2015 02:46
Poprosim Vas o zamyslenie, napr autora clanku. Napisal ze to prakticky vyuzili.

Moj nazor je takyto.
Uplne rovnaky efekt by dosiahli ak by spravili bezny displej. S velmi uzkymi ramcekmi a na jeho pravej strane by odsekli pas na ikonky apod.
Vsak oni vlastne odsekli z displeja a Vy si myslite ze to je nieco navyse, nieco funkcne. Ved to je uplne to iste :D Sice Vam ikonky a prepinace a neviem co este nezaberaju miesto na displeji, ale ten displej je mensi nie ?
Ja neviem uz o com je toto. vyrobca hodi hocico na trh a Vy akoby ste sa bali vlastneho nazoru a opakujete jeho omacky okolo produktu. Je to krasne, nevyzera to zle. Ale to je vsetko. Nic prakticke za tym nehladajte.

Alebo spytam sa Vas takto.
Fakt si myslite ze ten pas na ktory sa vosli tie ikonky, ziskali len jemnym zahnutim ? Zahnutim ziskali len par mm, kde by nevoslo absolutne nic.
Cize tu sa neda bavit o zahnuti a jeho praktickom vyzname. Lebo k tomu praktickemu vyznamu si trochu pomohli
tomas
toto by sa mohlo vyriesit aj inak. napr. dat normalny display. na boku kde je momentalne zahnuty displai u samsungu by sa dali tak ako oni maju ikonky ktore chcete pouzit len by sa vysuvali svipnutim... a bocna strana prava tam kde je teraz ohnuty by bola dotikova. a dotikom by sa mohla ovladat aj hlasitost ... ale to by asi nebolo prakticke. predsa len mechanicke tlacitka su praktickejsie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze