Samsung Galaxy Note 3
recenze

Samsung Galaxy Note 3

Chytrý obr potřetí

Obr nejen svou velikostí, alias třetí zástupce korejské rodinky Note. Je zase o něco chytřejší a má větší a špičkový displej nebo návykový S Pen. Jak Samsung za rok zapracoval na své aktuální vlajkové lodi a co vše novinka přináší, se dozvíte v naší recenzi.

První model Samsung Galaxy Note přinesl malou revoluci, jelikož se uživatelé začali více zajímat o zařízení s úhlopříčkami více než 5 palců. Kdo by si to ještě před několika lety dokázal představit, že? Přesto však Samsung Galaxy Note u uživatelů zabodoval, a tak není divu, že se dočkal svého nástupce v podobě modelu Galaxy Note 2, který jsme pro vás recenzovali již téměř před rokem.

Samsung Galaxy Note 3 - oficiální fotografie

Za zapůjčení Samsung Galaxy Note 3 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit

Galaxy Note 2 opět zabodoval a jeho úspěch měl za následek dalšího pokračovatele této rodiny phabletů, a to sice model Samsung Galaxy Note 3. Oproti svému předchůdci je zase o něco větší, výkonnější a celkově samozřejmě jde z dobou jak co do hardwarové výbavy, tak i co se té funkční týče. Napravil však Samsung u modelu Galaxy Note 3 některé neduhy, kterými trpěl jeho předchůdce? A jak se podařil vyřešit palčivý problém této kategorie telefonů – tedy nemožnost ovládat tyto obry jednou rukou?

Obsah balení:

  • Samsung Galaxy Note 3
  • Nabíječka do sítě s USB konektorem
  • Datový kabel micro USB pro nabíjení a propojení s počítačem
  • Sluchátka s funkcí handsfree
  • Náhradní hroty pro S Pen
  • Brožurky a manuály

Technické parametry Samsung Galaxy Note 3

Kompletní specifikace
Konstrukce151,2 × 79,2 × 8,3 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,7" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt)
Dostupnostzáří 2013,

Design a konstrukce

Samsung Galaxy Note 3 je velký. A slovem velký myslíme opravdu velký. Sice už dávno není největší, například Sony Xperia Z Ultra nebo Samsung Galaxy Mega jsou rozměrově ještě výraznější, přesto si však na první pohled jistě všimnete, že Galaxy Note 3 už balancuje na okraji označení „kapesní zařízení“. Rozměry Samsungu Galaxy Note 3 jsou konkrétně 151,2 × 79,2 × 8,3 mm. O to více však potěší vcelku příjemná hmotnost 168 gramů, za kterou Galaxy Note 3 vděčí především plastové konstrukci. Sám jsem však byl velmi překvapen, že díky tenké konstrukci telefonu mi ani nečinilo problém nosit jej pohodlně v kapse. I přes větší rozměry by tak neměl být problém, abyste mohli svůj Note 3 běžně nosit u sebe.

Prakticky první věc, která mne na začátku testování tohoto modelu zaujala, bylo imitování. Telefon je v krabičce imitující dřevo, na zádech telefonu najdete plast imitující kůži, kolem telefonu rámeček imitující kov a na přední straně plast imitující broušený hliník. Zkrátka kam se podíváte, tam najdete imitaci něčeho.

Tím rozhodně nechci nějak naznačit, že by konstrukce byla nekvalitní. Naopak. Po konstrukční stránce není telefonu co vytknout a je zpracován na výbornou. Pouze chceme poukázat na to, že se Samsung Galaxy Note 3 snaží trochu klamat tělem. Vše, co vidíte, totiž není nic jiného než pouhý plast.

Samsung Galaxy Note 3 – videopohled

Po designové stránce se u modelu Galaxy Note 3 všechno nese v jasných elegantních linkách a rozhodně se zde nesetkáme s žádnou designovou výstředností. Možná až na jednu, kterou je zadní kryt. Jak jsem již zmínil výše, zadní kryt je vyroben z plastu, snaží se imitovat kůži a nutno uznat, že v černé barvě se mu to daří skutečně obdivuhodně. Pokud budete vlastnit Samsung Galaxy Note 3 v černé variantě, tak si jistě budete pochvalovat velice příjemný měkčený povrch zadního krytu, díky kterému telefon dobře sedí v ruce.

Problém však nastává ve chvíli, kdy se rozhodnete pro jinou barevnou variantu. Například bílou. Zadní kryt je poté pouze tvrdý plast a rozhodně se nedá srovnávat s povedeným materiálem použitým u černé varianty. I když je u černé varianty zadní kryt vcelku povedený, nedokážeme se zbavit jistého zklamání. Při představení modelu Note 3 se totiž výrobce skutečně zaměřil na to, aby lidé měli pocit, že Samsung použil u své vlajkové lodě skutečnou kůži. Pro větší důvěryhodnost dokonce tento materiál označil jako „faux-leather“. Ve výsledku se však jedná pouze o velké „faux pas“.

Nyní se můžeme podívat na samotné zařízení kolem dokola. Přední straně dominuje skutečně obrovský dotykový displej vyrobený technologií Super AMOLED. Na úhlopříčce 5,7 palce můžeme sledovat obraz v rozlišení Full HD (1920 × 1080 px) což zajišťuje velice ostrý obraz s jemností 386 ppi. Na tomto displeji rozhodně o žádné detaily nepřijdete. Pod displejem se nachází kromě hardwarové klávesy pro návrat na domovskou obrazovku také dvojice senzorových kláves zpět a menu. Nad displejem našly své místo senzory, notifikační LED, přední kamerka a telefonní reproduktor.

O materiálu, ze kterého je vyroben zadní kryt, jsem psal již výše. Doplním tedy pouze zbytek prvků, které najdeme na zadní straně. Kromě loga výrobce uprostřed krytu baterie na zadní straně nalezneme již pouze čočku 13Mpx fotoaparátu doplněného o přisvětlovací LED. Zadní kryt je naštěstí odnímatelný a Samsung Galaxy Note 3 vám tak nabídne přístup k baterii a slotům na micro SIM kartu a microSDXC paměťovou kartu.

Někdo skrývá trumfy v rukávu, Samsung Galaxy Note 3 skrývá trumf v pravém dolním rohu. Přesně tam totiž nalezl své místo magický S Pen neboli speciální stylus, který je pravděpodobně největší přidanou hodnotou rodiny Galaxy Note. Na spodní straně své místo dále našel hlavní reproduktor, konektor micro USB 3.0 pro nabíjení a spojení s počítačem nebo malinký otvor mikrofonu.

Boky telefonu jsou celkem skromné. Na levé straně kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti, na pravém pak tlačítko pro vypnutí/zapnutí zařízení nebo displeje a vy spodní části malý otvor pravděpodobně druhého mikrofonu. Zbývá nám již pouze horní hrana, na které je další malý otvor (snad třetí mikrofon?), 3,5mm jack konektor pro sluchátka, ale především pak infračervená dioda. Ano, Samsung Galaxy Note 3 dokáže sloužit jako dálkové ovládání vaší televize, projektoru a dalších podobných zařízení.

Baterie a výdrž

Samsung Galaxy Note 3 v sobě nese akumulátor typu Li-Ion s kapacitou slušných 3 200 mAh. Výkonný akumulátor tedy poskytuje dostatek energie pro běh všech zajímavých funkcí, kterými Samsung Galaxy Note 3 disponuje, jak je na tom však se samotnou výdrží?

Jedním slovem – skvěle. Samsung Galaxy Note 3 patří jednoznačně k zařízením s nejdelší výdrží na trhu a je takřka k neutahání. I když budete denně pracovat s emaily, vyřídíte mnoho hovorů, budete si zapisovat poznámky a pracovat s organizérem, komunikovat přes sociální sítě, fotografovat a sem tam si zahrajete nějakou hru, tak vám Galaxy Note 3 dá vždy minimálně jeden celý pracovní den, ale většinou i více a při běžnějším používání v podstatě není problém nabíjet každý druhý den.

Zvuk a kvalita reprodukce

Samsung Galaxy Note 3 nabízí 3,5mm jack konektor pro připojení sluchátek a dále samostatný hlasitý reproduktor umístěný na spodní hraně zařízení. Díky jeho umístění není naštěstí nijak ztlumen, když zařízení leží na stole, tím však jeho chvála končí. Výstup z hlasitého reproduktoru je totiž opravdu špatný a rozhodně nepočítejte s tím, že byste si z něj pouštěli hudbu nahlas. Zcela chybí basy a výšky jsou naopak až nepříjemně výrazné.

Naštěstí rozdílně je na tom, stejně jako u sourozence Galaxy S4, 3,5mm jack konektor. Výstup do sluchátek totiž nabízí velice dobrou kvalitu zvuku a ve spojení s povedeným ekvalizérem s mnoha a mnoha nastaveními dokáže poslat do sluchátek skutečně kvalitní zážitek. Navíc i sluchátka dodávaná v balení s telefonem patří rozhodně k těm lepším, a tak se slušného zvukového podání dočkají také ti uživatelé, kteří se rozhodnou používat právě tato tovární sluchátka namísto některých vlastních.

Displej a kvalita zobrazení

Displej patří s největší pravděpodobností k největším chloubám Samsungu Galaxy Note 3. Je to také právě displej, který bude často tím hlavním argumentem, proč si Note 3 vůbec pořizovat. Samsung zde opět ukázal, že jeho zobrazovače patří bezpečně mezi ty nejlepší na světě a obraz je zkrátka špičkový.

Displej Note 3 nabízí úhlopříčku 5,7 palců a rozlišení Full HD, tedy 1920 × 1080 pixelů. Dohromady jemnost 386 ppi, takže pouhým okem prakticky nemáte šanci rozeznat od sebe jednotlivé pixely. Obraz je perfektně ostrý, radost pohledět. Displej je vyroben technologií Super AMOLED, která s sebou nese několik specifických vlastností. Jsou to například skvělé pozorovací úhly nebo velice živé, často lehce přesaturované, barvy. Úspornost tohoto zobrazovače se také nemalou měrou podílí na skvělé výdrži baterie, kterou Note 3 disponuje. Naopak v čem Super AMOLED zobrazovače od Samsungu již tradičně ztrácí, je čitelnost na slunci, která ani při maximálním jasu nedosahuje čitelnosti moderních IPS displejů. Už to ale zdaleka není tak špatné, jako dříve a při maximálním jasu lze bez větších obtíží telefon používat i na přímém slunci.

Kromě skvělých parametrů však displej Galaxy Note 3 přináší ještě něco navíc. V první řadě je to zvýšená citlivost dotykové plochy displeje, díky čemuž není problém telefon ovládat dokonce v rukavicích. Displej také dokáže detekovat váš prst, aniž byste se dotkli samotného displeje. Zhruba ve vzdálenosti 5-6 mm od displeje již telefon dokáže poznat, kde se nad ním vznáší váš prst, a využívá toho například při některých grafických efektech nebo jako ovládání lupy v prohlížeči. Nesmíme zmínit ani speciální technologii, za kterou stojí společnost Wacom a která stojí za skvělými vlastnostmi stylusu S Pen, který je jedním z hlavních lákadel novinky. K tomu se však dostaneme později v naší recenzi.

Hardware a výkon

V oblasti hardwaru je Samsung Galaxy Note 3 skutečná bestie. Minimálně tedy na papíře. Běh operačního systému Android ve verzi 4.3 Jelly Bean totiž obstarává jeden z nejvýkonnějších čtyřjádrových procesorů Qualcomm Snapdragon 800 s taktem 2,3 GHz na každém jádře, kterému zdatně sekunduje nejvýkonnější grafický procesor Adreno 330. A aby toho nebylo málo, mají k dispozici RAM o hodnotě 3 GB, což je největší hodnota, kterou jsme zatím mohli u mobilního zařízení potkat. Uživatel z ní má však k dispozici cca 2,4 GB. a z toho mu hned po prvním startu ukousne 1 GB samotný systém. I tak je ale zbývající hodnota RAM královská a při běžném používání v podstatě nevyčerpatelná.

Paramtery Galaxy Note II Galaxy Note 3
Rozměry 151,1 × 80,5 × 9,4 mm 151,2 × 79,2 × 8,3 mm
Hmotnost 180 gramů 168 gramů
Displej SAMOLED 5,5" HD 720p, 267 ppi SAMOLED 5,7" Full HD, 386 ppi
Čipset Samsung Exynos 4412 Qualcomm Snapdragon 800
Procesor 4 × 1,6 GHz 4 × 2,3 GHz
GPU Mali-400 Adreno 330
Paměť 16/32/64 GB 32/64 GB
RAM 2 GB 3 GB
Fotoaparát 8 Mpx, Full HD video 13 Mpx, 4K video
Baterie 3100 mAh 3200 mAh

Vysoký výkon se Galaxy Note 3 rozhodně vyplácí. Díky tomu si dokáže bez problémů poradit s náročnými aplikacemi nebo nejmodernějšími 3D hrami, kde takový Asphalt 8 nebo Real Racing 3 slupne jako malinu. Samozřejmostí je plynulé přehrávání videí v plné Full HD kvalitě a novinkou je nahrávání videí dokonce v rozlišení 4K. Pro zajímavost si ukážeme také některé výsledky benchmark testů, ale musíme zdůraznit, že je třeba tyto výsledky brát se značnou rezervou a pouze jako informativní, nikoliv jako parametry pro přímé porovnání jednotlivých zařízení.

AnTuTu Benchmark a Quadrant Standard

Doplním ještě, že Samsung Galaxy Note 3 je dodáván ve dvou paměťových variantách, a to sice 32 a 64 GB, paměť je následně možné rozšířit ještě o paměťové karty typu micro SDXC až o dalších 64 GB. Bohužel však na kartu nelze přesunout aplikace, vnitřní paměti je ale dostatek a neměl by to tak být problém. U 32GB varianty má uživatel standardně dostupných cca 25 GB místa, zbytek zabírá systém. Pro zajímavost - například minimální velikost paměti požadované pro spuštění systému je 5,6 GB. Zvláštní, když si vzpomeneme, že Windows XP potřebovaly pro běh cca 2 GB paměti.

Uživatelské prostředí a ovládání

Uživatelské prostředí v novém Samsung Galaxy Note 3 pro uživatele Samsungu nebude žádné překvapení. Jedná se o klasické TouchWiz. Zamykací obrazovka umožňuje umístit na plochu samostatné widgety, takže můžete rychle nahlédnout například na kalendář nebo na počasí. Škoda však, že si zde nemůžete zobrazit například náhled zpráv. Odemčení pak probíhá pouhým potažením prstu kdekoliv na obrazovce.

Domovská obrazovka

Domovská stránka je rozdělena na několik standardních obrazovek, které můžete dle libosti přidávat a odebírat. Na každou obrazovku si pak můžete umístit zástupce aplikací nebo některý z mnoha dostupných widgetů. Těch je dostupných opravdu velká spousta od kalendářů, přes hodiny a počasí až po náhledy záložek prohlížeče nebo rychlé poznámky.

Menu s aplikacemi

Menu s aplikacemi otevřete pomocí ikonky mřížky v pravém dolním rohu. Aplikace se zobrazují v klasické matici a můžete si zvolit buď vlastní rozložení, nebo seřazení podle abecedy. Další možnost zobrazení aplikací je pak abecední seznam. V horní části menu s aplikacemi můžete přepínat mezi všemi aplikacemi, nástroji (widgety) a staženými aplikacemi. Jednotlivé ikonky je také možné seskupovat do složek.

Notifikační lišta

Nesmí chybět ani typická roletka alias notifikační centrum, které stahujete z horní hrany displeje. Po vytažení roletky můžete spravovat jednotlivé notifikace, které vám do zařízení dorazily, ručně upravovat jas obrazovky, rychle vstoupit do nastavení zařízení a především pak pomocí zkratek obsluhovat základní funkce jako je Wi-Fi, GPS, vyzvánění, Bluetooth a další možnosti. Tato možnost je obecně velice užitečná a je velká škoda, že například HTC nemá toto řešení ve svém HTC Sense zakomponované. Samsung však tuto oblast s přehledem zvládá.

Nastavení

Trochu nepřehledné se jeví samotné nastavení telefonu. Je totiž rozděleno do několik karet – Připojení, Zařízení, Ovládání a Obecné. Často tak v první chvíli netušíte, kde to či ono konkrétní nastavení hledat a budete chvíli tápat. Jedná se však spíše o zvyk a po pár týdnech vám to již ani nepřijde zvláštní.

Do samotného uživatelské prostředí je také integrována jedna funkce, která se mi osobně velice líbí. Tou je aplikace Můj časopis, pod kterou nehledejte nic jiného než speciální interpretaci populární aplikace Flipboard. Jakmile totiž na domovské obrazovce stisknete znovu tlačítko Domů nebo uděláte gesto od spodního rámečku směrem nahoru, otevře se typické rozdělení novinek v jednotlivých blocích. Vy si můžete vybrat jednotlivé tematické okruhy, ze kterých chcete, aby byly novinky čerpány, a následně si již pouze užíváte rychle dostupného obsahu v pohodlném formátu.

Rozdělení obrazovky pro dvě aplikace

Je přítomna také možnost rozdělení obrazovky na dvě poloviny a provozovat tak dvě aplikace současně. U loňského modelu Note II bylo podporovaných aplikací na výběr poskrovnu, nyní je však jejich seznam mnohem delší a funkce se stává mnohem smysluplnější. Můžete si tak například na půlce obrazovky nechat otevřený chat na Hangouts a na druhé surfovat na internetu. Nebo si můžete zobrazit dvě okna s různými Hangouts chaty a pohodlně mezi nimi kopírovat údaje, možností využití je bezpočet. Obrazovka Galaxy Note 3 vám k tomu dá prostoru dostatek.

Ovládání celého zařízení má starosti především dotykový displej. Ten je velice citlivý, přesný a na vaše povely reaguje spolehlivě. Díky zvýšené citlivosti můžete dokonce zařízení ovládat také v rukavicích a samozřejmě také pomocí speciálního stylusu S Pen. Kromě displeje je zde však ještě několik možností jak telefon ovládat.

Jsou to samozřejmě klávesy pod displejem. Hardwarová klávesa Domů funguje bez problémů a senzorové klávesy zpět a menu jsou také spolehlivé a dostatečně citlivé. S povděkem jsem přivítal také možnost ovládat senzorové klávesy stylusem, což byla věc, která mi u předchozí generace Note 2 hodně chyběla.

Galaxy Note 3 však lze ovládat i bez kláves. Nebyl by to Samsung, pokud by nepřinesl i možnost ovládání pomocí speciálních bezdotykových gest. Například ve vypnutém stavu stačí rukou přejet nad horní částí telefonu a telefon se lehce rozsvítí a nabídne vám náhled na notifikace a hodiny. Další funkcí je například posouvání obrazu v internetovém prohlížeči podle vašich očí. Nebo funkce, kdy telefon pozná, že se na něj díváte a displej tak nezhasne. Jsou to drobnosti, ale celkem příjemné. Mají však jeden neduh – jsou velmi nespolehlivé. Jakmile máte špatné světlo, tak hned zlobí. Berte je tedy spíše jako zajímavé fičury než jako každodenní pomocníky v ovládání přístroje. Co však funguje opravdu relativně spolehlivě, je nezhasnutí displeje, pokud se na něj díváte. To je funkce, kterou už Samsung přidal do mnoha telefonů a měl tak dostatek času ji kvalitně odladit. Je navíc hodně užitečná a její dobrou funkčnost tak oceňujeme.

Na závěr této kapitoly nesmíme opomenout jednu důležitou funkci. Z důvodu velikosti zařízení je logické, že se většina uživatelů bude potýkat s problémy s ovládáním jednou rukou. Samsung na to však šel lišácky a nabízí zajímavou alternativu. Pomocí speciálního gesta totiž dokáže kompletně celý obraz zmenšit a posunout ke straně. Navíc se ve spodní části malého okénka ukáží i tlačítka pro regulaci hlasitosti nebo ovládání. Vy pak dokážete bez přehmatávání jednou rukou obsloužit kompletně všechny funkce telefonu – například stáhnout notifikační lištu a vypnout Wi-Fi, což je jinak vcelku nadlidský úkol. Je to sice nouzové řešení pro případ, že nebudete moci použít obě ruce, ale zaplať pánbůh za něj.

Samotné uživatelské prostředí TouchWiz je jinak velmi rychlé a konečně se zde nesetkáte s žádným sekáním při pouhém přecházení mezi obrazovkami. Zda Samsung zapracoval nebo za to může vysoký výkon Galaxy Note 3 nevíme. Nicméně i přes to se mi zhruba jednou týdně stalo, že se celé prostředí TouchWiz zaseklo a restartovalo. To je zkrátka Android a s tím je třeba občas počítat.

S Pen alias magický stylus potřetí

Co by to bylo za Galaxy Note, kdyby neměl v rukávu…tedy v pravém dolním rohu…svůj největší trumf? Tím je samozřejmě skvělý interaktivní stylus S Pen, který nadchnul mnoho uživatelů zařízení řady Galaxy Note a není se rozhodně čemu divit. Je totiž opravdu zábavný a skvěle se s ním také pracuje.

Přibližme si trochu funkci samotného S Pen. Za jeho vývojem totiž nestojí Samsung, ale známá japonská společnost Wacom. Ta se specializuje na profesionální grafické tablety a v tomto odvětví patří k velkým průkopníkům. Samsung před několika lety koupil 5 % této společnosti a začal s ní spolupracovat právě na produktech řady Galaxy Note. Speciálně implementoval jejich technologie do dotykových displejů svých zařízení Galaxy Note, a díky tomu dnes máme S Pen takový jaký je – tedy maximálně přesný, citlivý a interaktivní.

Aplikace S Note

Pomocí S Pen můžete zařízení kompletně ovládat stejně jako prstem, máte však k dispozici ještě mnoho dalších zajímavých funkcí. Především pak bezdotykové příkazy. Pokud přiblížíte S Pen k displeji a stisknete klávesu na stylusu, otevře se speciální dialogové okno s možnostmi Akční poznámka, Tvůrce alba výstřižků (vyberete oblast na displeji k výřezu), Psaní po displeji (udělá screenshot, do kterého můžete psát), S vyhledávač nebo Okno pera.

Okno pera alias miniaplikace

Okno pera je funkce, kdy si na displeji nakreslíte oblast, do které můžete umístit jednu z miniaplikací jako je kalkulačka, hodiny, YouTube, telefon, ChatOn, Kontakty, Hangouts nebo internetový prohlížeč. Tyto aplikace se pak zobrazí v malém okně přesně o té velikosti, jakou jste si nakreslili, a jaká vámvyhovuje. Takže zatímco si zapisujete pracovní poznámky, může vám klidně vedle běžet živý přenos na YouTube. Miniaplikací můžete mít otevřeno maximálně osm. Ne že by telefon více nezvládl, ale víc vám zkrátka nenabídne. Konkrétně se jedná o YouTube, ChatOn, Internet, Hangouts, Hodiny, Kalkulačka, Telefon a Kontakty.

Bezdotykový příkaz, akční poznámka a psaní po displeji

S Pen samozřejmě nabízí také mnoho zajímavých možností pro kreativní uživatele. Díky své přesnosti totiž není problém na displeji Galaxy Note 3 něco pěkného nakreslit. Využít k tomu můžete buďto poznámkový blok nebo si stáhnout aplikace SketchBook for Galaxy, která je přímo vytvořena ve spolupráci se společností Autodesk na kreslení, náčrtky a podobně. Dalšími možnostmi S Pen je například bezdotykové zobrazení náhledů v kalendáři S plánovač, zobrazování popisků u jednotlivých položek a podobně.

SketchBook for Galaxy a náhled v S plánovači

Snad jedinou chybičku u S Pen najdeme při samotném kreslení, a to ve chvíli, kdy se snažíte kreslit u okraje displeje. U okrajů se totiž S Pen stává mnohem méně přesným než na zbytku displeje, a proto si během svých náčrtků musíte dávat skutečně pozor, kde kreslíte. S Pen je však celkově vzato skutečně skvělá a návyková pomůcka a dokáže vám v mnohém zpříjemnit používání samotného zařízení.

Fotoaparát a videokamera

Samsung Galaxy Note 3 je vybaven snímačem BSI o rozlišení 13 Mpx, který zvládá pořizovat fotografie v rozlišení 4 096 × 3 072 pixelů. To už je slušná velikost na to, abyste mohli bez problémů vytisknout fotografii o rozměrech 50 × 38 cm. Jak však Samsung Galaxy Note 3 fotí ve skutečnosti?

Prostředí fotoaparátu

Pojďme se ještě před tím podívat na samotné prostředí fotoaparátu. Galaxy Note 3 nabízí nepřeberné množství funkcí a s tím souvisí také do jisté míry nepřehledné uživatelské prostředí. Na základní obrazovce hned najdete v levém dolním rohu náhled poslední fotografie, u spodního okraje pak nabídku s živými náhledy nejrůznějších efektů, kde si můžete navíc doinstalovat i další. Vpravo se nachází klasická spoušť fotoaparátu a videokamery doplněná o tlačítko volby režimu. Těch je dostupná celá řada od automatického, přes detekce tváří a úsměvů, panorama, až po animované fotografie nebo speciální akční záběry.

Prostředí fotoaparátu

U horního okraje najdeme pokročilá nastavení fotoaparátu se všemi detaily, které si vůbec dokážete představit. Přepínání mezi předním a zadním fotoaparátem, funkce focení oběma fotoaparáty naráz a samozřejmě podrobné možnosti nastavení blesku, stabilizace, sdílení, záznamu zvuku a další. V rozšířeném nastavení dále najdete možnost výběru velikosti fotografie, ISO, expozici, sériové snímání, geografické značky, možnost nastavení spouště fotoaparátu na tlačítko ovládání hlasitosti, vodící linky, vyvážení bílé a mnoho dalšího.

Exteriér a interiér

Co se samotných fotografií týče, tak těm jsme se věnovali už našem samostatném testu. Ukázalo se, že Samsung bohužel nezapracoval na fotoaparátu, tak jak by mohl a sourozenec Galaxy S4 fotí o něco lépe. Samsung Galaxy Note 3 dokáže za dobrých světelných podmínek pořídit opravdu povedené snímky, ale velké trable začínají ve chvíli, kdy světlo není zcela ideální.

Fotografie s bleskem a v noci, makro

Vysoké rozlišení na malém čipu má za následek často výrazný šum. Kvůli nedostatku světla také automatika často volí delší expoziční časy a jejich výsledkem jsou pak fotografie rozmazané. Naprostou korunu tomu pak nasadí obrazová komprese, která je velice agresivní a mnoho detailů se tak vlivem komprese ztrácí.

Ve zkratce tedy – za dobrých světelných podmínek fotí Galaxy Note 3 velmi hezky a řadí se mezi ta lepší zařízení, i když obrazová komprese by mohla být méně agresivní. Při horších světelných podmínkách však Galaxy Note 3 ztrácí a v tomto ohledu spadá do šedého průměru. Možná bychom dokázali přimhouřit oko, ale vzhledem k tomu, že Samsung si za svůj poslední model řady Galaxy Note účtuje 19 000 Kč, není zde místo pro kompromisy a fotoaparát zkrátka mohl být lepší.

Video ve Full HD rozlišení, 60 fps

Příjemně nás však Samsung Galaxy Note 3 překvapil, co se kvality záznamu videa týče. S tím si poradí velmi slušně a navíc přidává řadu zajímavých možností. Jednou z nich je možnost záznamu videa v rozlišení 4K (3840 × 2160 pixelů) rychlostí 30 snímků za sekundu. Ne že by snad někdo video v takovém rozlišení tak úplně využil, ale dává například prostor pro lepší digitální stabilizaci videa ve Full HD rozlišení.

Video ve 4K rozlišení, 30 fps

Pokud se však rozhodnete nahrávat ve Full HD rozlišení, tak vám Galaxy Note 3 nabídne snímkovací frekvenci 60 snímků za vteřinu a při HD 720p rozlišení dokonce 120 fps! A tušíte správně – Samsung Galaxy Note 3 dokáže nahrávat video ve Slow-Motion. Nic tak nebrání vaší kreativitě a můžete si také otestovat, jaké to je natáčet zpomalené záběry. Odkazy ke stažení videí v plné kvalitě nabídneme co nejdříve.

Multimédia a sociální sítě

Obří obrazovka Samsungu Galaxy Note 3 nabízí celou řadu nejrůznějších využití pro vaše zabavení. Začneme již standardně hudebním přehrávačem, který se v Samsungu Galaxy Note 3 celkem podařil. Hlavní obrazovka je klasicky rozdělaná na šest hlavních karet – Skladby, Seznamy skladeb, Alba, Interpreti, Složky a Nedaleká zařízení. Zatímco do prvních čtyř karet se jednotlivé skladby řadí podle ID3 tagů, karta Složky ukazuje skladby podle toho, jak jsou uložení v paměti a Nedaleká zařízení ukazují dostupné multimediální zdroje v DLNA síti.

Hudební přehrávač

Samotný hudební přehrávač má jednoduché a přehledné rozhraní, ve kterém můžete pohodlně přepínat mezi skladbami, nastavit opakování, náhodné přehrávaní nebo skladby přidávat do seznamu oblíbených. Po otevření kontextového menu také můžete danou skladbu rychle nastavit jako vyzvánění a telefon dokáže dokonce automaticky jako vyzvánění nastavit pouze ty nejzajímavější části skladby. Poznává to pravděpodobně podle dynamiky skladby v určitých částech.

Hudební přehrávač a nastavení přehrávače

Pochvalu si Samsung zaslouží za velmi podrobná nastavení hudebního přehrávače. Díky tomu můžete rozšířit seznam dostupných karet na hlavní obrazovce přehrávače, upravovat samotný zvuk, nastavit časovač, optimalizovat hlasitost skladeb nebo aktivovat ovládání přehrávače hlasem. Dostupný je také velice podrobný ekvalizér, který společně s kvalitním zvukovým výstupem skrze 3,5mm jack konektor dokáže zajistit velice příjemný poslech vašich oblíbených skladeb. Pro hudební nadšence je samozřejmě také přítomna online služba od Google zvaná Hudba Play, která už funguje i v České republice a za malý měsíční poplatek si můžete poslouchat tolik hudby, kolik jen vaše uši snesou.

Videopřehrávač

Videopřehrávač také jistě potěší nejednoho nadšence pro sledování videí na telefonu. Díky velkému displeji je Galaxy Note 3 pro sledování seriálů a filmů například během cestování přímo ideální. Jistě tak oceníte fakt, že vysoký výkon telefonu si bez problémů poradí s videem o vysoké kvalitě a Full HD filmy Galaxy Note 3 nijak nezadýchají. Potěší také podpora titulků, jejichž nevýhoda však je, že je musíte po každém zavření aplikace nastavovat znovu.

Je zde také integrace video editoru, který však před použitím budete muset do zařízení stáhnout. To se týká také dalších aplikací. Samsung Galaxy Note 3 nabízí aplikace jako je video editor, SketchBook for Galaxy, Fotopříběh, S překladač, Samsung KNOX nebo TripAdvisor pouze jako zkratky ke stažení jednotlivých aplikací. Z tohoto důvodu je nemůžeme považovat za předinstalované aplikace v zařízení, i když své kvality rozhodně nezapřou. Například funkce KNOX dovoluje spouště zaheslované separátní prostředí s funkcemi, obsahem a aplikacemi, které chcete co nejvíce zabezpečit a schovat.

YouTube aplikace

V zařízení s Androidem samozřejmě nesmí chybět aplikace pro YouTube. Ta je stejná, jakou jiných Android zařízení, a tak si myslím, že není třeba ji příliš představovat. Za zmínku stojí snad jen funkce, že YouTube aplikaci můžete v Samsungu Galaxy Note 3 otevřít v samostatném okně pomocí rozdělení obrazovky nebo jako samostatné okno v popředí.

Galerie fotografií a editor

Galerie fotografií nabízí podrobné řazení podle nejrůznějších atributů. Můžete si fotografie třídit podle alb, času, polohy, lidí nebo oblíbenosti. Přítomen je také kvalitní editor fotografií, ve kterém můžete u fotek upravit jejich velikost, ořez, barvy nebo k nim přidat efekty, samolepky či rámečky. Navíc nechybí ani integrace internetové služby Picasa a pokud si nainstalujete aplikace Facebook, tak i vaše alba z Facebooku.

Tím se dostáváme k sociálním sítím, a jak jste možná vytušili z předchozí věty, Galaxy Note 3 v sobě nemá předinstalovaného klienta pro Facebook. Je nutné jej dodatečně doinstalovat z obchodu Google Play a to samé platí také pro klienta Twitteru. Ze sociálních sítí je tak zastoupena pouze síť Google+, což je určitě škoda. Ano, ostatní aplikace si můžete jednoduše stáhnout, ale z ostatních zařízení jsme zvyklí, že minimálně Facebook a Twitter jsou v zařízení zkrátka od začátku. V nastavení účtů si můžete alespoň přihlásit Facebook účet pro potřeby synchronizace s adresářem a podobně, nastavení Twitter účtu vás však opět pouze přesměruje do Google Play.

Google+, ChatOn a Hangouts

S výše zmíněnou situací souvisí také absence Facebook Chatu v základní výbavě, opět je nutno ji doinstalovat dodatečně. Naopak nechybí čím dál známější chatovací služba z dílny Samsungu s názvem ChatOn, kterou údajně dnes používá již 100 milionů uživatelů. Ještě lépe je však na tom služba Hangouts, která nahradila populární Google Talk a díky které můžete s přáteli nejen chatovat, ale také provádět hlasové hovory či videokonference.

Samsung Hub

Samsung také obohatil Android několika aplikacemi ze své dílny a jednou z nich je například Samsung Hub,což je jednoduchá půjčovna s filmy a s televizními pořady a světe div se, až na televizní pořady je nabídka funkční i v ČR. Nalezneme zde tedy jak české filmy, tak filmy světové s českým dabingem. Za všechny můžeme jmenovat Muži v naději, Ironman, Piráti z Karibiku, Alois Nebel, Auta a další. Nechybí jak starší filmy, tak i novinky. Filmů sice není extra mnoho, ale jistě si zde mnozí vyberou. Půjčovné je většinou kolem 70,- Kč, vy ale od Samsungu při zakoupení telefonu dostanete jako dárek možnost stáhnout si jeden HD film zdarma.

S Health

Další z aplikací od Samsungu je S Health, šikovná aplikace, jejíž představení proběhlo při uvádění Samsungu Galaxy S4, a která se snaží být vaším osobním trenérem. Dává vám k dispozici mnoho možností od krokoměru, přes spolupráci s nejrůznějšími doplňky skrze Bluetooth, až po databázi jídel, kalorií a sledování toho co jíte. Aplikace je velice povedená co se týče použitelnosti a uživatelského rozhraní, bohužel se však obávám, že běhání v upnutém trikotu se Samsungem Galaxy Note 3 asi nebude úplně to pravé. Pro zajímavost si ale můžete nechat každý den měřit vaše kroky, a možná budete příjemně překvapeni, kolik toho nachodíte.

Aplikace WatchOn

Další aplikace, která rozhodně stojí za zmínku, se jmenuje WatchOn. Jedná se o dálkový ovladač s mnoha funkcemi a využívá infračervené LED na horní hraně přístroje. Galaxy Note 3 tak můžete využívat jako dálkový ovladač nejrůznějších spotřebičů od televizorů, přes set-top boxy a DVD přehrávače až po projektory nebo Blu-ray přehrávače. Osobně jsem aplikaci testoval se všemi možnými zařízeními a nesetkal jsem s jediným, které by se mi nepodařilo ovládnout. Skvělá vychytávka.

Flipboard

Pro ty co rádi čtou novinky na svých mobilních zařízeních je připravena také aplikace Flipboard. Ta si v poslední době získává velkou popularitu a musím uznat, že jsem si ji oblíbil také. Jak jsem již zmínil dříve, Flipboard je integrován také do samotného TouchWiz, ale je zde také samostatná aplikace. Flipboard vám nabízí různé tematické okruhy, ze kterých následně můžete odebírat novinky a ve velice příjemné uživatelském rozhraní aplikace je následně konzumovat. Navíc nabízí také integraci sociálních sítí, takže přímo z Flipboardu můžete aktualizovat statusy na Twitter, Facebook nebo Google+, ale také na Sina Weibo, Flickr, Instagram a mnoho dalších.

Google Play a Samsung Apps

Závěrem samozřejmě nesmíme zapomenout na samotné aplikace. Do Galaxy Note 3 jich můžete stáhnout nepočítaně a to buď přímo z Google Play nebo z obchodu Samsung Apps. V rámci Samsung Apps často najdete nějaké exkluzivní nabídky, jako je například bezplatné předplatné magazínu Blesk nebo týdeníku Reflex.

Telefonování a adresář

Telefonní aplikace nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu. Je klasicky rozdělená na čtyři záložky. První záložka obsahuje pouze číselník, na druhé záložce se nachází protokol hovorů. Zde se zobrazují všechny přijaté, nepřijaté a odchozí hovory a dokonce také zprávy. Šikovnou funkcí je pokročilé filtrování protokolu, takže si můžete nechat zobrazit pouze zprávy, odchozí hovory, odmítnuté hovory a podobně.

Aplikace telefonu

Třetí záložka tvoří oblíbené a často používané kontakty a čtvrtá záložka je zároveň i druhou částí této kapitoly. Jedná se o adresář, který si můžete zobrazit také v samostatné aplikaci Kontakty. Přímo z této obrazovky můžete rychle přidat nový kontakt nebo vyhledávat v kontaktech. Šikovným vylepšením v rámci kontaktů je možnost jedním pohybem okamžitě na daný kontakt začít psát SMS nebo volat. Stačí vzít daný kontakty v seznamu a posunout je doleva (SMS) nebo doprava (hovor).

Karta kontaktu

Samotná karta kontaktů je na velkém displeji opravdu přehledná. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů jménem počínaje, přes několik telefonů a emailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky, a například přezdívkou nebo vztahem konče.

Obrazovka hovoru

Kvalita hovorů u Galaxy Note 3 je více než dostačující a jediné co by vás mohlo limitovat, je hmotnost 168 gramů. Ano, při těchto rozměrech je to vskutku příjemná hmotnost, jakmile však telefon držíte delší dobu u ucha, tak se zkrátka „pronese“. Naopak pochvalu zaslouží aktivní potlačení okolního hluku nebo možnost pohodlného zadávání poznámek během hovoru také pomocí S Pen.

Zprávy a klávesnice

Co se týče zpráv, Samsung Galaxy Note 3 zde v ničem nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro emaily a to pomocí dvou aplikací. První je aplikace emailu, která umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv email včetně Microsoft Exchange. Klient podporuje protokoly IMAP, POP i SMTP, přičemž kontrola nových emailů je standardně cyklická.

Aplikace Gmail

Pokud však používáte email od společnosti Google, rozhodně budete spíše používat aplikaci Gmailu. Ta je velmi povedená tak, jak jsme u Androidu zvyklí. Můžete v ní pracovat s několika emailovými účty naráz, zobrazí vám bez problému také emaily s hvězdičkou či složky emailů. Práce jak s hvězdičkami, tak se štítky je velmi pohodlná a především rychlá. Velkou výhodou aplikace Gmail je, že funguje na bázi push, takže šetří baterii a veškeré emaily vám přijdou okamžitě.

Aplikace Gmail

Čtení emailů je díky velkému displeji skutečně pohodlné. Jediná škoda je, že při využívání pinch-to-zoom pro zvětšování emailu se nezalamuje text emailu. Jinak ale nemáme prakticky nic, co bychom nějak aplikaci Gmail vytkli. Funguje spolehlivě, je přehledná a pracuje se s ní dobře.

Psaní na Samsungu Galaxy Note 3 by nemělo činit nikomu větší potíže. Především díky velkému displeji jsou klávesy na klávesnici dostatečně veliké, při rozložení na šířku možná dokonce až moc veliké. Prsty se pak při psaní dost „naběhají“ a není to příliš rychlé ani pohodlné.

Klávesnice

Naštěstí si však můžete vybrat z více způsobů zadávání textu. Využít můžete kromě klasické klávesnice také S Pen a funkci rozpoznání písma, která funguje velice dobře. Problém má pouze s interpunkcí – například čárky ve větě často překládá jako apostrof, místo velkého „i“ napíše „el“ a podobně. Využít můžete také hlasové zadávání textu (použitelné především v autě).

Klávesnice a umístění klávesnice

Samsungu Galaxy Note 3 dále nabízí speciální funkci pro přizpůsobení ovládání jednou rukou. Zvolíte si pouze, jestli chcete klávesnici mít na pravou nebo levou ruku a klávesnice se potom zmenší a přiblíží zvolené straně displeje. Celou klávesnici tak dokážete ovládat jednou rukou a ve spojení se zadáváním pomocí technologie Swype (tahy po klávesnici, ze kterých je následně vytvořeno slovo) se jedná o celkem příjemný způsob zadávání. Jediné, co mne opravdu iritovalo, byla čárka ve větě, protože jsem kvůli ní musel vždy kliknout nejdříve na symboly a poté na čárku.

Organizační funkce a GPS

Samsung Galaxy Note 3 je nejen multimediální zařízení, ale stane se také vaším neocenitelným pomocníkem, co se organizace času týče. V tomto ohledu přijde vhod především multifunkční stylus S Pen, který odkáže opravdu velmi zpříjemnit práci se zařízení například při procházení kalendářem nebo při vytváření poznámek.

Kalendář - rok, měsíc, týden, den, agenda a úkoly

Základem všeho je především aplikace S plánovač. Jedná se o aplikaci, která v Galaxy Note 3 nahrazuje klasický kalendář a místo něj nabízí něco mnohem víc propracovaného a funkčního. Jestliže předtím byl kalendář v Androidu opravdu kvalitní, nyní se jedná prakticky o plnohodnotný diář se všemi možnostmi, na které si dokážete vzpomenout. Nechybí například praktický roční náhled.

Kalendář - nastavení

Kalendář plně těží z možností stylusu S Pen a vy si tak můžete například přímo do kalendáře ručně zapisovat své poznámky a upravovat si tak jeho celkové vzezření přesně podle vaší potřeby. Psaní sice funguje pouze v režimu na výšku a v zobrazení měsíce, stejně se ale jedná o velice zajímavou funkci. Kalendář nabízí rozložení podle roku, měsíce, týdne, dne a dále seznamu událostí a úkolů. Vždy si tak můžete přehledně zobrazit, co přesně potřebujete – ať už je to přehled celého měsíce nebo konkrétní den. Pokud máte navíc nějaké úkoly, tak i ty se vám zobrazí ve vašem kalendáři a rovnou také vidíte, zda jsou splněné či nikoliv.

Kalendář - psaní, nová událost a sdílení

V kalendáři samozřejmě nechybí ani podpora více účtů, synchronizace s Google účtem nebo s MS Exchange. Také správa úkolů v rámci kalendáře je velice pohodlná, úkoly si můžete řadit do skupin, přidávat jim různé ikonky nebo je synchronizovat s Google účtem a MS Exchange.

Kalkulačka, Diktafon, Hodina, Dropbox a Evernote

Z dalších organizačních funkcí můžeme zmínit zcela základní kalkulačku nebo aplikaci hodin, která nabízí správu budíků, světové časy, stopky a časovač. Velmi potěší také integrace poznámek Evernote nebo cloudového úložiště Dropbox, na kterém při registraci skrze Samsung zařízení získáte 50 GB prostoru zdarma.

Správce souborů

Co však musíme Samsungu vytknout je absence kancelářského balíku. V zařízení naleznete pouze základní Polaris Office Viewer 5, který umožňuje dokumenty pouze zobrazit, ale nic víc. Pro plnohodnotnou funkčnost musíte zabrouzdat buďto na Google Play nebo do Samsung Apps a stáhnout si (většinou placenou) alternativu. U telefonu za 19 tisíc určeného pro profesionální použití bychom očekávali možnost Office dokumenty upravovat už v základu. Naopak správce souborů je velice povedený a dokáže vám zobrazit nejen samotnou adresářovou strukturu v paměti zařízení, ale také obsazení paměti jednotlivými typy souborů a v neposlední řadě dokáže spravovat archivy formátu ZIP.

Samsung Galaxy Note 3 samozřejmě disponuje GPS čipem i s asistovaným připojením (A-GPS). Díky tomu je zachycení GPS signálu otázkou několika okamžiků (zaměření satelitů je opravdu rychlé) a hned můžete využívat například předinstalované Google Mapy. Ve výbavě nechybí ani čip pro příjem satelitního signálu GLONASS, který se v posledních letech začíná stávat také běžnou výbavou top modelů.

Google Mapy se nijak neliší od aplikace, kterou jistě mnoho z vás zná z nejrůznějších Androidích telefonů. Jedná se o jednu z nekvalitnějších mapových aplikací vůbec, a to především kvůli podrobnostem, které obsahuje. Práce s mapami je velmi rychlá a pohodlná, nemusíte se bát žádného sekání, a tak je vaším jediným omezením načítání map z internetu.

I to lze však již trochu eliminovat, neboť Google Mapy nově podporují offline režim, kdy si můžete do zařízení stáhnout alespoň určenou oblast, a tu pak prohlížet klidně i bez internetu. I když na stažení map například celé České republiky zapomeňte a při automobilové navigaci musíte být on-line tak jako tak, což je obtěžující zejména v zahraničí. Kromě samotných map nabízí také integraci služby Google Latitude nebo Místa, která vám pomohou v okamžiku najít například restauraci, kavárnu, bankomat a spoustu dalších míst, která mohou přijít vhod.

Internet a konektivita

Samsung Galaxy Note 3 v tomto ohledu nic nepřekvapí. Na internet se s ním dostanete přes 2G, 3G i sítě LTE. Rychlým datům tedy bude bránit pouze pokrytí našich operátorů a vaše FUP, který si však můžete šetřit tím, že se na internet budete připojovat pomocí Wi-Fi. Galaxy Note 3 si poradí s frekvencemi 2,4 i 5 GHz a protokoly b/g/n.

Pro bezproblémový a rychlý přenos souborů je připraveno nejnovější Bluetooth 4.0 nebo technologie Wi-Fi Direct. A abyste se vyhnuli zdlouhavému ručnímu párování s nejrůznějšími přístroji, můžete využít také technologii NFC. Ta slouží mimo jiné také pro snadné sdílení obsahu přístroje pomocí funkce Android Beam nebo pro bezkontaktní platby, které se i u nás pomalu rozšiřují. Multimediální nadšence jistě potěší také přítomnost technologií DLNA a Miracast.

Běžný prohlížeč

K čemu ale kvalitní internetové připojení bez pořádného internetového prohlížeče? A v Samsungu Galaxy Note 3 nalezneme hned dva. První je klasický Android prohlížeč, o kterém jste se toho za ty roky na mobilenet.cz jistě dočetli mnoho a mnoho, tím druhým je již nativně předinstalovaný prohlížeč Google Chrome v mobilní verzi, který považujeme za mnohem atraktivnější.

Google Chrome

Prohlížeč Google Chrome boduje především svým minimalistickým designem a tak nechává prostor pro to, o co zde jde především – o samotný obsah webu. Nebudou vás rušit žádné nadbytečné prvky. Veškeré ovládací prvky, až na adresní řádek, jsou skryté pod tlačítkem menu.

Google Chrome

Velice povedená je práce ve více kartách zároveň, přecházení mezi nimi je možné jedním tahem a jejich správa je nejen pohodlná, ale také zábavná – stačí danou kartu zahodit a je hotovo. Velice užitečnou funkcí je synchronizace se stolním prohlížečem Google Chrome, takže si můžete na počítači otevřít stránky podle libosti a jedním kliknutím si je následně otevřít také v mobilním prohlížeči bez nutnosti složitého opisování nebo kopírování adresy.

Prohlížení internetu na Galaxy Note 3 je opravdu pohodlné, spojení prostorného displeje a špičkového prohlížeče je opravdu znát. Stránky se načítají velmi rychle a pohyb po nich je naprosto plynulý. Jediná vada na kráse jinak téměř perfektního prohlížeče je absence technologie Flash, což je chtě nechtě stále ještě velice rozšířená technologie především co do multimediálního obsahu na internetu a bohužel taktéž HTML 5 dělá Chrome trochu vrásky.

Závěr a zhodnocení

Samsung Galaxy Note 3 je v mnoha ohledech absolutní špička a jedná se pravděpodobně o nejvybavenější zařízení, které dnes na trhu můžete najít. Spojuje obrovské množství funkcí, skvělou výbavu a vysoký výkon a navíc přidává zajímavé vychytávky v podobně S Pen, bezdotykového ovládání a podobně.

Na Galaxy Note 3 se mi pravděpodobně nejvíce líbí samotný S Pen, se kterým je skutečně zábava. Vyzdvihnout však musím také špičkové zpracování, vzhledem k rozměrům nízkou hmotnost, skvělou výdrž na baterii, téměř perfektní displej s možností ovládání v rukavicích a u černé varianty také zadní kryt, který je velice příjemný. Potěšil také kvalitní záznam videa s možností záznamu rychlostí 120 snímků/s při HD 720p rozlišení. Mnoho funkcí, které u Galaxy Note 3 dále potěší, taktéž souvisí se stylusem S Pen. Jinak se jedná často o stejnou výbavu jako u modelu Galaxy S4.

Galaxy Note 3 mne však zklamal v použitých materiálech. U černé varianty jsem ještě ochotný přimhouřit oko v případě imitace kůže na zadním krytu, u ostatních barevných variant s tvrdými zadními kryty však rozhodně nikoliv a zde působí Galaxy Note 3 trochu lacině. Taktéž fotoaparát zdaleka nedosahuje výsledků, které bych od zařízení v této cenové kategorii očekával a v neposlední řadě bych u multimediálního zařízení očekával plnou podporu Flash nebo alespoň bezproblémový chod HTML 5. A samozřejmě jak je u Androidu s nadstavbou zvykem, nechybí ani občasné hlášky o tom, že některá aplikace přestala pracovat.

Ke Galaxy Note 3 můžete pořídit také zajímavé kryty

Samsung Galaxy Note 3 ve mně nechal veskrze pozitivní dojem. Jedná se opravdu o špičkové zařízení, a pokud chcete ultimátního pomocníka, který vám dokáže nahradit klasický diář, nabídne mnoho zajímavých funkcí a fičurek pro pobavení, pohodlnou konzumaci obsahu na velkém displeji a propracované multimediální funkce, je Samsung Galaxy Note 3 tou pravou volbou, kde je posledním rozhodovacím parametrem cena. Ta se totiž pohybuje kolem 19 000,- Kč, což rozhodně není málo. Navíc když předchozí model Galaxy Note II ve spoustě ohledů udělá naprosto stejnou službu s nesrovnatelně nižší cenovkou.

Konkurence

Samsung Galaxy Note II

Mezi nejvýraznější konkurenty modelu Galaxy Note 3 patří především jeho předchůdce Samsung Galaxy Note II. Ten nabízí o něco málo menší displej s nižším rozlišením, slabší procesor i fotoaparát s nižším rozlišením. V jeho výbavě však najdeme většinu vychytávek spojených se stylusem S Pen, fotoaparát i přes nižší rozlišení podává prakticky shodné výsledky, výdrž baterie je taktéž skvělá a rozměry jsou prakticky totožné. Hlavním rozdílem je však cena, neb rozdíl je zde astronomických 9 000 Kč! A to už může být celkem silný argument.

Sony Xperia Z Ultra

Konkurenty můžeme najít také u ostatních výrobců a můžeme začít hledat například v Japonsku. Model Sony Xperia Z Ultra nabídne dokonce ještě větší displej s úhlopříčkou 6,44 palce. Zaujme také stejně výkonným hardwarem nebo zvýšenou odolností. Naopak výrazně ztrácí ve fotoaparátu a Samsung zde má navrch také co se chytrého stylusu S Pen týče. Sony je však zhruba o 1 000,- Kč levnější.

LG G2

Dalším konkurentem může být také nedávno recenzované LG Optimus G2. Gé-dvojka nabídne displej s úhlopříčkou 5,2 palců, nejnovější Android se stejným hardwarem nebo specifické ovládání na zádech přístroje. Proti Samsungu nabídne mnohem příjemnější cenu a kvalitnější fotoaparát, Note 3 však nabídne lepší výdrž baterie, chytrý stylus S Pen, lepší video, paměťové karty a také větší displej.

Samsung Galaxy Mega 6.3 a Huawei Ascend Mate

Z dalších zařízení můžeme ještě zmínit Samsung Galaxy Mega 6.3 nebo Huawei Ascend Mate. Oba nabízí displej o úhlopříčce 6,3 palce, jinak je však výbava proti Galaxy Note 3 mnohem horší. Kompenzuje ji pouze cena, která je zhruba o 7000,- Kč nižší.

Za zapůjčení Samsung Galaxy Note 3 děkujeme e-shopu Smarty.cz, kde můžete telefon zakoupit

samsung-galaxy-note-3
Klady
  • povedené aplikace od Samsungu (S Health, S plánovač apod)
  • kvalitní záznam videa rychlostí až 120 fps nebo v rozlišení 4K
  • kvalitní zvukový výstup 3,5mm jack konektoru
  • bohatá nastavení hudebního přehrávače
  • rychlé micro USB 3.0
  • IR port s funkcí dálkového ovládání
  • příjemný materiál zadního krytu u černé varianty
  • příjemná hmotnost a tloušťka
  • skvělá výdrž baterie
  • chytrý stylus S Pen a mnoho funkcí s ním spojených
  • kvalitní displej s jemným rozlišením
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • nestabilní TouchWiz
  • průměrný fotoaparát
  • laciné zpracování zadního krytu bílé a růžové varianty
  • chybí hodnotnější materiály
  • vysoká cena
  • chybí plnohodnotný kancelářský balík
  • chybí předinstalovaní klienti pro sociální sítě
Diskuze ke článku
Anonym
Recenze super, jen bych chtěl upozornit na malou chybu pokud vim tak Z1 Ultra ještě nevyšla.
Kristián Míža
Kristián Míža
super recenze,mobil taky,teď ještě mít jen tak někde 19 000 Kč
Jiří Ducháč
Jiří Ducháč
Hezká recenze. Prosím Vás, jak moc se liší úspěšnost rozpoznávání rukopisu u Note II a 3?
Vlastimil91 Overclocker
Vlastimil91 Overclocker
Já mám Note 3 od 27.9 prostě jsem nemohl odolat. Byla to pro mě změna ,protože jsem cca 5let používal jen HTC :) Jsem max spokojen. Baterie je fakl luxusní. Na One X jsem baterii vysál za 6-10hod při vyšším používání a tady u Note 3 při stejném používání nám ještě ve 2hod ráno 20% a připojuju do nabíjení :D
Fotoaparát ale fotí v noci celkem povedené snímky když je zapnutá chytrá stabilizace obrazu. Test dělali na pocketnow.com a fakt velký rozdíl když je tato funkce zapnutá.
Co je docela škoda u videa že při nahrávání nelze zapnout diodu nebo jí vypnout. Před nahráváním jí člověk musí zapnout tím že nastaví aby blesk zapínal pořád. Docela nepraktické.
Jinak k tomu reproduktoru.... hraje sice hlasitě ,ale ve výškách či plné hlasitosti cítím takové zkreslení zvuku a někdy i jemné praskání jakoby. Sluchátka že hrajou dobře? No zvuk není špatný i když bych si představoval lepší basy a hlavně větší hlasitost. U One X totiž sluchátka podávali výraznější basy a hráli více nahlas.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze