Samsung Galaxy Note 3 Neo
recenze

Samsung Galaxy Note 3 Neo

Lenost, co má šmrnc
68

Samsung se před několika lety se svým původním modelem Galaxy Note stal průkopníkem v segmentu phabletů nebo chcete-li tabletofonů. Zatím největší úspěch měl jednoznačně loňský vlajkový model Galaxy Note 3 a logické je, že se výrobce pokouší z něj vytěžit maximum. Jak se ale povedl slabší sourozenec?

Ještě před několika lety by si nikdo nedokázal ani představit, že se budeme jednou snažit nosit po kapsách zařízení s 5" displeji nebo dokonce i většími. Schválně jsem použil spojení „snažit nosit”, protože dnešní obří tabletofony s displeji velikosti pět a půl, šest nebo ještě více palců se již skutečně do kapes nevejdou a nyní s příchodem léta pozná spousta uživatelů všechna úskalí, která s sebou velký telefon a kraťasy s malými kapsami nesou. Osobně mezi ně také patřím a v současnosti reálně uvažuji o přechodu na menší zařízení, i kdyby jen dočasně.

Samsung Galaxy Note 3 Neo – oficiální snímky

Samsung Galaxy Note 3 Neo je typickým zástupcem těchto takzvaných „tabletofonů” a rozhodně se tím nijak netají. Naopak dává světu na odiv svůj rozměrný 5,5" Super AMOLED displej, na kterém můžete pohodlně psát a kreslit pomocí praktického S Pen a doslova se pyšní tím, že pochází ze stejné stáje jako loňská vlajková loď Samsung Galaxy Note 3. Model Note 3 Neo však trochu tlačí na cenu, a tak bylo nutné tuhle ubrat, tuhle pozměnit a tam zase něco upravit. Jak se nakonec celý výsledek povedl to si řekneme v naší recenzi.

Obsah balení

  • Samsung Galaxy Note 3 Neo
  • 2A nabíječka s USB konektorem
  • datový a nabíjecí kabel s microUSB koncovkou
  • sada náhradních hrotů pro S Pen
  • kleštičky pro výměnu hrotu v S Pen

Technické parametry Samsung Galaxy Note 3 Neo

Kompletní specifikace
Konstrukce148,4 × 77,4 × 8,6 mm, 162,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 6×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ2 2014, ?

Samsung Galaxy Note 3 Neo – videopohled

Design a konstrukce: jako přes kopírák

Kdybyste vzali loňský Samsung Galaxy Note 3, vyfotili jej a v počítači fotografii o několik milimetrů zmenšili, dostali byste Samsung Galaxy Note 3 Neo. Samsung se rozhodl držet osvědčeného designu, který přinesla loňská vlajková loď a výsledkem je, že když vedle sebe položíte Galaxy Note 3 a Galaxy Note 3 Neo, tak na první pohled nebudete vědět, který je který.

Až při bližším zkoumání zjistíte, že levnější Galaxy Note 3 Neo je vyrobený z jiných materiálů. Nebojte se, jedná se o klasický plast ala Samsung, je na něm však vcelku dost vidět, kde se výrobce snažil ušetřit. Plast rozhodně nepůsobí kvalitním dojmem, například po obvodu na stříbrném rámečku najdete celou řadu nedokonalostí a ani zadní kryt nepůsobí tak příjemně, jako u vybavenějšího dvojčete.

Jakmile vezmete Galaxy Note 3 Neo tak máte pocit, že držíte něco skutečně laciného a rozhodně ne zařízení, které vstupuje na trh s cenovkou pohybující se kolem 12 tisíc korun. Krom použitých materiálů je však samotná konstrukce velmi dobrá. Nikde nic nevrže, telefon je pevný, odnímatelný zadní kryt drží dobře. I přes velké rozměry 148,4 × 77,4 × 8,6 mm se však Note 3 Neo vcelku dobře drží v ruce, i když o ovladatelnosti jednou rukou samozřejmě nemůže být řeč. Hmotnost se zastavila na hodnotě 162,5 gramů, což je vzhledem k plastové konstrukci vcelku dost, na druhou stranu zde máme například velkou baterii, takže hmotnost dokážeme odpustit.

Při pohledu na čelní stranu Note 3 Neo si všimneme především obřího Super AMOLED displeje s úhlopříčkou celých 5,5 palců, který nabídne rozlišení 1 280 × 720 pixelů. Pod displejem své místo našlo typické oválné hardwarové tlačítko s funkcí Home a po jeho stranách dvojice senzorových kláves Zpět a Menu. Dohromady klasická Android trojice. Nad displejem se nachází kromě mřížky telefonního reproduktoru také notifikační LED dioda, sada senzorů a také přední 2,1Mpx kamerka pro videohovory nebo focení/natáčení.

Plastový zadní kryt Note 3 Neo se opět snaží imitovat kůži, díky čemuž dobře drží v ruce a neklouže. Krom loga výrobce na zadní straně zaujme pouze čočka hlavního 8Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED. Pod zadním krytem získáte přístup nejen k velké baterii, ale také ke slotům micro SIM karty a paměťové karty microSDHC. Zajímavé je, že Samsung uvádí na své baterii spojení „Near Field Communication”. Stejně jako u několika předchozích modelů Samsung opět umístil NFC anténu přímo do baterie, což znamená, že při eventuálním nákupu nové baterie, si budete muset tuto skutečnost ohlídat.

Pravý bok, levý bok, horní a spodní hrana se stylusem S Pen v rohu

Letmým pohledem zjistíme, že boky přístroje jsou takřka prázdné. Levý bok nabídne pouze klasickou kolébkovou klávesu pro ovládání hlasitosti, zatímco pravý bok je vybaven tlačítkem pro zamykání a vypínání telefonu. Umístění na boku je rozhodně praktické a to nejen kvůli rozměrům přístroje. Na toto umístění jsme však u Samsungu již zvyklí.

Mnohem zajímavější jsou horní a spodní hrany přístroje. Začněmě například horní hranou, na které se nachází 3,5mm jack konektor a otvor sekundárního mikrofonu, ale především malá IR dioda, díky které může Note 3 Neo posloužit také jako dálkový ovladač. Spodní hrana skýtá pohled na klasický microUSB konektor, mikrofon, hlasitý reproduktor a v rohu pak, pro řadu Galaxy Note zcela typický, praktický stylus S Pen. S Pen se možná jen trochu hůře vysouvá – musíte použít nehet. Na druhou stranu lepší, než kdybyste jej měli ztratit.

Baterie a výdrž: opravdový držák

V oblasti baterie již tradičně patří řada Galaxy Note k tomu nejlepšímu, co na trhu vůbec najdete. Ukázal nám to loňský Galaxy Note 3 a mladší sourozenec Note 3 Neo jde zcela v jeho stopách. I když to je možná trochu nepřesné tvrzení. Note 3 Neo totiž svůj vzor překonává! Jeho baterie s kapacitou 3 100 mAh totiž udrží tabletofon naživu bezpečně více než jeden den.

Samsung Galaxy Note 3 Neo

Bez větších problémů byste se měli dostat na dvoudenní výdrž při běžném používání, při lehčím režimu pak klidně na 3 až 4 dny na jedno nabití. Dovedu si představit, že pokud si vezmete Note 3 Neo s sebou například na víkend na chatu, tak budete v neděli odjíždět ještě s polovinou baterie. Pokud ovšem vydržíte nechat telefon v klidu a nebudete si na něm stále kreslit a užívat si skvělý stylus S Pen jako já.

Abychom ale mluvili v konkrétních číslech, zmiňme náš standardizovaný test výdrže. Samsung Galaxy Note 3 Neo jsme nechávali streamovat HD video přes Wi-Fi (50% hlasitost skrze sluchátka, 50% jas displeje, stabilní 3G připojení do sítě, všechny datové přenosy potlačené) a výsledek nás velmi mile překvapil. Deset hodin a osmnáct minut! Wow! Opravdu úctyhodný výkon, který o téměř dvě hodiny překonal „dospělý” Galaxy Note 3. A díky výkonné 2A nabíječce v balení se nemusíte bát, že byste Note 3 Neo nabíjeli celý den. Za 2 až 2,5 hodiny máte nabito, což je rozhodně rozumný čas.

Zvuk a kvalita reprodukce: průměrný průměr

Zvukových kvalit se Samsungu Galaxy Note 3 Neo bohužel moc nedostalo. Hlavně tedy u hlasitého reproduktoru, který můžete použít prakticky pouze pro vyzvánění. Ani u většího Galaxy Note 3 nebyl hlasitý reproduktor nijak oslnivý a zde bohužel platí totéž. Lépe je na tom naštěstí výstup 3,5mm jack konektoru.

Ten se svou kvalitou řadí sice k průměru, ale běžný uživatel bude jistě spokojen. Pokud připojíte vlastní sluchátka, tak si můžete užít vcelku slušné zvukové podání, pochválit však musíme také sluchátka dodávaná v balení. Jedná se o klasické špunty Samsung, nicméně hrají vcelku hezky a musíme pochválit ovládací prvek s mikrofonem, díky kterému můžete ovládat nejen hovory, ale také hlasitost.

Displej a kvalita zobrazení: hrubší, ale jinak skvělý

Displej Samsungu Galaxy Note 3 Neo může být zdrojem mírných kontroverzí. Jedná se o 5,5" Super AMOLED zobrazovač s HD rozlišením 1280 × 720 pixelů. Jakožto většina Super AMOLED displejů i zde se setkáváme s tradičními vlastnostmi, jako je skvělé podání černé, lehce přesaturované podání barev, skvělé pozorovací úhly, ale bohužel také horší čitelnost na slunci. Mnoho uživatelů však má strach z použitého rozlišení a bojí se, aby displej nebyl příliš hrubý.

Nicméně tyto obavy nejsou tak zcela na místě. Ano, displej rozhodně svou jemností rozhodně nemůže soupeřit s mnoha 5" telefony pyšnícími se FullHD rozlišením, obraz je oproti nim trochu hrubší. Není to však žádný velký nedostatek, protože i tak na displeji vidíte vše co potřebujete a to včetně potřebných detailů a podobně.

U Samsungu Galaxy Note II jsme prakticky stejný displej vychvalovali a uživatelé s ním byli spokojeni a podobně tomu je i tabletofonu Note 3 Neo. Každopádně doba ale pokročila, a proto musíte nevyhnutelně Note 3 Neo porovnávat s konkurenty ve stejné cenové kategorii, a tam jsou již zkrátka displeje ještě o úroveň lepší.

Hardware a výkon: lenoch líná, šestijádrová

Výkon je jedna z nejslabších stránek nového Samsungu Galaxy Note 3 Neo. Ačkoliv na papíře se mohou zdát parametry, jako je šestijádrový 1,7GHz procesor Exynos 5260, 2 GB paměti RAM a grafický čip Mali-T624 jako velice silná kombinace, a podle výsledků v benchmarku AnTuTu by pravděpodobně i měla být, ve skutečnosti tomu tak bohužel není.

Samsung Galaxy Note 3 Neo

Vina padá především na špatnou optimalizaci prostředí TouchWiz a operačního systému Android 4.3 Jelly Bean. Pomalé reakce, dlooouhé odezvy a spouštění aplikací klidně několik sekund jsme však museli snášet i u dalších launcherů, jako jsou například Apex Launcher, Buzz Launcher nebo Nova Launcher. Mimochodem Buzz Laucnher je velice povedený, doporučuji vyzkoušet.

AnTuTu benchmark a Quadrant Standard

V samotném AnTuTu dosáhl Samsung Galaxy Note 3 Neo skvělého výsledku 32 661 bodů! Tím se přiblížil doslova na dostřel modelům, jako je LG G2 nebo Galaxy Note 3 a ta sebou nechal například Samsung Galaxy S4 nebo HTC%20One. Výkon zde tedy rozhodně ukrytý je a například při hraní náročných 3D her se Galaxy Note 3 Neo nijak neztrapňuje. Bohužel během samotného používání telefonu narazíte na delší odezvy, pomalé reakce a dlouhé spouštění aplikací. Je zde tedy opět klasický případ Samsungu v podobě mizerné optimalizace software. Toto by však mohla vyřešit například jiná ROM.

Vnitřní paměť Samsung Galaxy Note 3 Neo slibuje 16 GB, uživatel však má dostupných pouze něco kolem 11 GB. Naštěstí si ji však můžete rozšířit o paměťové karty až o dalších 32 GB, což určitě může přijít vhod.

Uživatelské prostředí a ovládání: TouchWiz Classic

Jak jsme zmínili výše, tak Samsung Galaxy Note 3 Neo běží na operačním systému Android 4.3 Jelly Bean, což je trochu škoda, jelikož dnes již většina modelů, které míří na vyšší příčky, nabídne rovnou Android 4.4 KitKat. Na internetu sice proběhla zpráva o tom, že Samsung chystá update na KitKat, nicméně zatím se ještě neobjevil a žádné bližší informace dostupné nejsou.

Domovská obrazovka

Samotné uživatelské prostředí není nic jiného než klasický TouchWiz, který jistě znáte z ostatních zařízení korejského výrobce. Domovská stránka je rozdělena na několik standardních obrazovek, které můžete dle libosti přidávat a odebírat. Na každou obrazovku si pak můžete umístit zástupce aplikací nebo některý z mnoha dostupných widgetů. Widgetů je k dispozici opravdu velká spousta od kalendářů, přes hodiny a počasí až po náhledy záložek prohlížeče nebo rychlé poznámky.

Menu s aplikacemi a widgety

Menu s aplikacemi otevřete pomocí ikonky mřížky v pravém dolním rohu. Aplikace se zobrazují v klasické matici a můžete si zvolit buď vlastní rozložení, nebo seřazení podle abecedy. Další možnost zobrazení aplikací je pak abecední seznam. V horní části menu s aplikacemi můžete přepínat mezi všemi aplikacemi, nástroji (widgety) a staženými aplikacemi. Jednotlivé ikonky je také možné seskupovat do složek.

Notifikační lišta a nastavení

Nesmí chybět ani typická roletka alias notifikační centrum, které stahujete z horní hrany displeje. Po vytažení roletky můžete spravovat jednotlivé notifikace, které vám do zařízení dorazily, ručně upravovat jas obrazovky, rychle vstoupit do nastavení zařízení a především pak pomocí zkratek obsluhovat základní funkce, jako je Wi-Fi, GPS, vyzvánění, Bluetooth a další možnosti. Trochu nepřehledně se však jeví samotné nastavení telefonu. Je totiž rozděleno do několik karet – Připojení, Zařízení, Ovládání a Obecné. Často tak v první chvíli netušíte, kde to či ono konkrétní nastavení hledat a budete chvíli tápat.

Do samotného uživatelské prostředí je také integrována aplikace Můj časopis, pod kterou nehledejte nic jiného než speciální interpretaci populární aplikace Flipboard. Jakmile totiž na domovské obrazovce stisknete znovu tlačítko Domů nebo uděláte gesto od spodního rámečku směrem nahoru, otevře se typické rozdělení novinek v jednotlivých blocích. Vy si můžete vybrat jednotlivé tematické okruhy, ze kterých chcete, aby byly novinky čerpány, a následně si již pouze užíváte rychle dostupného obsahu v pohodlném formátu.

Rozdělení obrazovky na dvě poloviny

Stejně jako u Galaxy Note 3 nebo u modelů řady S, i zde je přítomna funkce rozdělení obrazovky na dvě poloviny, takže můžete pracovat ve dvou aplikacích současně. Aplikací, které můžete takto spustit, je dostupných celá spousta. Od YouTube a hudebního přehrávače, přes prohlížeč, kalendář a Gmail až po Galerii, kontakty nebo správce souborů. A ještě mnohem více. Při práci s dvěma aplikacemi se však opět ukazuje špatná optimalizace softwaru, takže například změna velikosti oken je trhavá a odezvy aplikací mnohem delší.

Ovládání celého zařízení má na starosti především dotykový displej. Ten je velice citlivý, přesný a na vaše povely reaguje spolehlivě. Díky zvýšené citlivosti můžete dokonce zařízení ovládat také v rukavicích a samozřejmě také pomocí speciálního stylusu S Pen. Kromě displeje je zde však ještě několik možností jak telefon ovládat.

Další nastavení ovládání

Jsou to samozřejmě klávesy pod displejem. Hardwarová klávesa Domů funguje bez problémů a senzorové klávesy zpět a menu jsou také spolehlivé a dostatečně citlivé. S povděkem jsem přivítal také možnost ovládat senzorové klávesy stylusem. Galaxy Note 3 Neo však lze ovládat i bez kláves. Dokážete to pomocí speciálních bezdotykových gest. Například ve vypnutém stavu stačí rukou přejet nad horní částí telefonu a telefon se lehce rozsvítí a nabídne vám náhled na notifikace. Další funkcí je například posouvání obrazu v internetovém prohlížeči podle vašich očí. Nebo funkce, kdy telefon pozná, že se na něj díváte a displej tak nezhasne. Jsou to drobnosti, ale celkem příjemné. Mají však jeden neduh – jsou velmi nespolehlivé. Jakmile máte špatné světlo, tak hned zlobí a tak dále. Berte je tedy spíše jako zajímavé fičury než jako každodenní pomocníky pro ovládání přístroje.

Ovládání jednou rukou

Na závěr této kapitoly nesmíme opomenout jednu důležitou funkci. Z důvodu velikosti zařízení je logické, že se většina uživatelů bude potýkat s problémy s ovládáním jednou rukou. Samsung na to však šel lišácky a nabízí zajímavou alternativu. Pomocí speciálního gesta totiž dokáže kompletně celý obraz zmenšit a posunout ke straně. Vy pak dokážete jednou rukou obsloužit kompletně všechny funkce telefonu – například stáhnout notifikační lištu a vypnout Wi-Fi. Je to sice nouzové řešení pro případ, že nebudete moci použít obě ruce, ale zaplať pánbůh za něj.

S Pen alias magický stylus

Co by to bylo za Galaxy Note, kdyby neměl v rukávu…tedy v pravém dolním rohu…svůj největší trumf? Tím je samozřejmě skvělý interaktivní stylus S Pen, který nadchnul mnoho uživatelů zařízení řady Galaxy Note a není se rozhodně čemu divit. Je totiž opravdu zábavný a skvěle se s ním také pracuje.

Stylus S Pen je opravdu skvělá věcička

Přibližme si trochu funkci samotného S Pen. Za jeho vývojem totiž nestojí Samsung, ale známá japonská společnost Wacom. Ta se specializuje na profesionální grafické tablety a v tomto odvětví patří k velkým průkopníkům. Samsung před několika lety koupil 5 % této společnosti a začal s ní spolupracovat právě na produktech řady Galaxy Note. Speciálně implementoval jejich technologie do dotykových displejů svých zařízení Galaxy Note a díky tomu dnes máme S Pen takový jaký je – tedy maximálně přesný, citlivý a interaktivní.

Pomocí S Pen můžete zařízení kompletně ovládat stejně jako prstem, máte však k dispozici ještě mnoho dalších zajímavých funkcí. Především pak bezdotykové příkazy. Pokud přiblížíte S Pen k displeji a stisknete klávesu na stylusu, otevře se speciální dialogové okno s možnostmi Akční poznámka, Tvůrce alba výstřižků (vyberete oblast na displeji k výřezu), Psaní po displeji (udělá screenshot, do kterého můžete psát), S vyhledávač nebo Okno pera.

S Pen – Akční poznámka a Okno pera

Okno pera je funkce, kdy si na displeji nakreslíte oblast, do které můžete umístit jednu z aplikací, jako je kalkulačka, hodiny, YouTube, telefon, ChatOn, Kontakty, Hangouts nebo internetový prohlížeč. Tyto aplikace se pak zobrazí v malém okně a jedná se vlastně o aktivní multitasking. Takže zatímco si zapisujete pracovní poznámky, může vám klidně vedle běžet živý přenos na YouTube.

Aplikace SketchBook

S Pen samozřejmě nabízí také mnoho zajímavých možností pro kreativní uživatele. Díky své přesnosti totiž není problém na displeji Galaxy Note 3 Neo něco pěkného nakreslit. Využít k tomu můžete buďto poznámkový blok nebo si stáhnout aplikace SketchBook for Galaxy, která je přímo vytvořena ve spolupráci se společností Autodesk na kreslení, náčrtky a podobně. Dalšími možnostmi S Pen je například bezdotykové zobrazení náhledů v kalendáři S plánovač, zobrazování popisků u jednotlivých položek a tak dále.

Snad jedinou chybičku u S Pen najdeme při samotném kreslení a to ve chvíli, kdy se snažíte kreslit u okraje displeje. U okrajů se totiž S Pen stává mnohem méně přesným než na zbytku displeje, a proto si během svých náčrtků musíte dávat skutečně pozor, kde kreslíte. S Pen je však celkově vzato skutečně skvělá pomůcka a dokáže vám v mnohém zpříjemnit používání samotného zařízení.

Fotoaparát a videokamera: slušné výsledky

Vcelku příjemné překvapení na nás čekalo v podobě 8Mpx fotoaparátu s automatickým ostřením, který v dobrých světelných podmínkách dokáže pořídit velmi slušné snímky. Fotografiím sice občas chybí lepší podání detailů a dynamický rozsah by mohl být také lepší, ve výsledku jsme však s fotografiemi celkem vzato spokojeni. Naopak oceňujeme chytrou stabilizaci, díky které dokáže telefonu pomáhat při fotografování snímků za horšího osvětlení.

Exteriér v denním světle, Interiér s detailem a noční snímky

Jak jsme u Samsungu zvyklí, tak i Note 3 Neo nabízí v aplikaci fotoaparátu opravdu velké množství nastavení a možností. Ať už to jsou režimy pro focení sportu nebo tváří, fotografování akčního snímku, přiložení audio stopy k fotografii nebo panorama a nejrůznější efekty jako viněta, sépie nebo rybí oko, možností je nespočet. To samé platí i o detailnějším nastavení. K dispozici máte úpravu ISO, vyvážení bílé, nastavení expozice a mnoho dalšího. Chroničtí samospoušťoví fotografové jistě ocení možnost aktivovat spoušť pomocí zvuku – například tlesknutím nebo zkrátka nějakým hlasitým skřekem.

Note 3 Neo si poradí také se záznamem videa. Samozřejmě u něj nenajdeme možnost záznamu videa ve 4K kvalitě, nicméně FullHD kvalita by měla být plně dostačující. Řekněme si upřímně – kdo z nás využije 4K video? Zatím prakticky nikdo. Zato FullHD televizory a monitory jsou již zcela běžné. Co se týče kvality, tak ta sice trochu pokulhává, ale rozhodně se Samsungem Note 3 Neo dokážete zachytit všechny potřebné momenty v koukatelné podobě.

Multimédia a aplikace: vskutku bohatý základ

Multimediální a aplikační výbava Samsungu patří již tradičně k tomu nejlepšímu, co můžeme na trhu potkat. Samsung do svých smartphonů přidává opravdu velkou spoustu užitečných, ale i těch méně užitečných, aplikací, díky čemuž můžete často telefon zkrátka jen zapnout a okamžitě začít naplno používat, aniž byste museli stahovat nějaké nutné doplňky. Tedy až na klienty sociálních sítí, neboť předinstalované jsou pouze služby Google a Google+. Aplikace, jako je Facebook, Twitter nebo LinkedIn si budete muset stáhnout sami.

Multimediální funkce začneme již standardně hudebním přehrávačem, který se u Notu 3 Neo celkem podařil. Hlavní obrazovka je klasicky rozdělaná na šest hlavních karet – Skladby, Seznamy skladeb, Alba, Interpreti, Složky a Nedaleká zařízení. Zatímco do prvních čtyř karet se jednotlivé skladby řadí podle ID3 tagů, karta Složky ukazuje skladby podle toho, jak jsou uloženy v paměti a Nedaleká zařízení ukazují dostupné multimediální zdroje v DLNA síti.

Hudební přehrávač nabízí spoustu možností

Samotný hudební přehrávač má jednoduché a přehledné rozhraní, ve kterém můžete pohodlně přepínat mezi skladbami, nastavit opakování, náhodné přehrávání nebo skladby přidávat do seznamu oblíbených. Po otevření kontextového menu také můžete danou skladbu rychle nastavit jako vyzvánění a telefon dokáže dokonce automaticky jako vyzvánění nastavit pouze ty nejzajímavější části skladby. Pozná je pravděpodobně podle dynamiky skladby v určitých částech.

Potěší také podrobný ekvalizér

Pochvalu si Samsung zaslouží za velmi podrobná nastavení hudebního přehrávače. Díky tomu můžete rozšířit seznam dostupných karet na hlavní obrazovce přehrávače, upravovat samotný zvuk, nastavit časovač, optimalizovat hlasitost skladeb nebo aktivovat ovládání přehrávače hlasem. Dostupný je také velice podrobný ekvalizér, který společně s kvalitním zvukovým výstupem skrze 3,5mm jack konektor dokáže zajistit velice příjemný poslech vašich oblíbených skladeb. Pro hudební nadšence je samozřejmě také přítomna online služba od Googlu zvaná Hudba Play.

Videopřehrávač

Videopřehrávač také jistě potěší nejednoho nadšence sledování videí na telefonu. Díky velkému displeji je Note 3 Neo pro sledování seriálů a filmů například během cestování přímo ideální. I přes problémy s výkonem si však telefon bez větších potíží poradí s FullHD videem, i když na HD displeji to tak úplně neoceníte. Potěší také podpora titulků, jejichž nevýhoda však je, že je musíte po každém zavření aplikace nastavovat znovu.

Je zde také integrace video editoru, který však před použitím budete muset do zařízení stáhnout. To se týká také dalších aplikací. Samsung Galaxy Note 3 Neo nabízí aplikace, jako je video editor, SketchBook for Galaxy, Fotopříběh, S překladač, Samsung KNOX nebo TripAdvisor pouze jako zkratky ke stažení jednotlivých aplikací. Z tohoto důvodu je nemůžeme považovat za předinstalované aplikace v zařízení, i když své kvality rozhodně nezapřou.

Galerie a editor fotografií

Galerie fotografií nabízí podrobné řazení podle nejrůznějších atributů. Můžete si fotografie třídit podle alb, času, polohy, lidí nebo oblíbenosti. Přítomen je také kvalitní editor fotografií, ve kterém můžete u fotek upravit jejich velikost, ořez, barvy nebo k nim přidat efekty, samolepky či rámečky. Navíc nechybí ani integrace internetové služby Picasa a pokud si nainstalujete aplikaci Facebook, tak i vašeho alba z Facebooku.

Samsung Hub a Samsung Apps, obchod s aplikacemi od Samsungu

Samsung také obohatil Android několika aplikacemi ze své dílny a jednou z nich je například Samsung Hub. Samsung Hub je jednoduchá půjčovna s filmy a s televizními pořady a světe div se, až na televizní pořady je nabídka funkční i v ČR. Nalezneme zde tedy jak české filmy, tak filmy světové s českým dabingem. Za všechny můžeme jmenovat tituly Muži v naději, Iron Man, Piráti z Karibiku, Alois Nebel, Auta a další. Nechybí jak starší filmy, tak i novinky. Filmů sice není extra mnoho, ale jistě si zde mnozí vyberou. Půjčovné je většinou kolem 70 Kč.

Aplikace Samsung S Health

Další z aplikací od Samsungu je S Health. S Health je aplikace, která se snaží být vaším osobním trenérem. Dává vám k dispozici mnoho možností od krokoměru, přes spolupráci s nejrůznějšími doplňky skrze Bluetooth až po databázi jídel, kalorií a sledování toho co jíte. Aplikace je velice povedená co se týče použitelnosti a uživatelského rozhraní, bohužel se však obávám, že běhání v upnutém trikotu se zařízením velikosti Samsungu Galaxy Note 3 Neo asi nebude úplně to pravé.

Další aplikace, která rozhodně stojí za zmínku, se jmenuje WatchOn. Jedná se o dálkový ovladač s mnoha funkcemi a využívá infračervené LED na horní hraně přístroje. Galaxy Note 3 Neo tak můžete využívat jako dálkový ovladač nejrůznějších spotřebičů od televizorů, přes set-top boxy a DVD přehrávače až po projektory nebo Blu-ray přehrávače. Osobně jsem aplikaci testoval se všemi možnými zařízeními a nesetkal jsem s jediným, které by se mi nepodařilo ovládnout. Skvělá vychytávka.

Telefonování a adresář: zaběhnutý standard

Telefonní aplikace nijak nevybočuje ze zaběhnutého standardu. Je klasicky rozdělená na čtyři záložky. První záložka obsahuje pouze číselník, na druhé záložce se nachází protokol hovorů. Zde se zobrazují všechny přijaté, nepřijaté a odchozí hovory a dokonce také zprávy. Šikovnou funkcí je pokročilé filtrování protokolu, takže si můžete nechat zobrazit pouze zprávy, odchozí hovory, odmítnuté hovory a podobně.

Telefonní aplikace a kontakty

Třetí záložkou jsou oblíbené a často používané kontakty a čtvrtá záložka je zároveň i druhou částí této kapitoly. Jedná se o adresář, který si můžete zobrazit také v samostatné aplikaci Kontakty. Přímo z této obrazovky můžete rychle přidat nový kontakt nebo vyhledávat v kontaktech. Šikovným vylepšením v rámci kontaktů je možnost jedním pohybem okamžitě na daný kontakt začít psát SMS nebo volat. Stačí vzít daný kontakty v seznamu a posunout jej doleva (SMS) nebo doprava (hovor).

Samotná karta kontaktů je na velkém displeji opravdu přehledná. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů jménem počínaje, přes několik telefonů a emailů, adresy, kontakty IM (Skype, ICQ a podobně), poznámky nebo webové stránky, přezdívkou nebo vztahem konče.

Kvalita hovorů u Galaxy Note 3 Neo je více než dostačující a jediné co by vás mohlo limitovat je hmotnost 162 gramů. Ano, při těchto rozměrech je to vskutku příjemná hmotnost, jakmile však telefon držíte delší dobu u ucha, tak se zkrátka „pronese“. Naopak pochvalu zaslouží aktivní potlačení okolního hluku nebo možnost pohodlného zadávání poznámek během hovoru také pomocí S Pen.

Zprávy a klávesnice: pište třeba od ruky

Co se týče zpráv, Samsung Galaxy Note 3 Neo zde v ničem nezakulhá. Nabízí plnou podporu pro emaily a to pomocí dvou aplikací. První je aplikace emailu, která umožňuje nastavit prakticky jakýkoliv email včetně Microsoft Exchange. Klient podporuje protokoly IMAP, POP i SMTP, přičemž kontrola nových emailů je standardně cyklická. Jeho uživatelské prostředí je velmi podobné Gmail aplikaci, nicméně rozhodně se práce s emaily skrze tohoto klienta nedá označit za pohodlnou.

SMS zprávy

Pokud však používáte email od společnosti Google, rozhodně budete spíše používat aplikaci Gmailu. Ta je velmi povedená tak, jak jsme u Androidu zvyklí. Můžete v ní pracovat s několika emailovými účty naráz, zobrazí vám bez problému také emaily s hvězdičkou či složky emailů. Práce jak s hvězdičkami, tak se štítky je velmi pohodlná a především rychlá. Velkou výhodou aplikace Gmail je, že funguje na bázi push notifikací, takže šetří baterii a veškeré emaily vám přijdou okamžitě.

Aplikace Gmailu

Čtení emailů je díky velkému displeji skutečně pohodlné. Jediná škoda je, že při využívání pinch-to-zoom pro zvětšování emailu se nezalamuje text emailu. Jinak ale nemáme prakticky nic, co bychom aplikaci Gmail vytkli. Funguje spolehlivě, je přehledná a pracuje se s ní dobře.

Psaní na Note 3 Neo by nemělo činit nikomu větší potíže. Především díky velkému displeji jsou klávesy na klávesnici dostatečně velké, při rozložení na šířku možná dokonce až moc veliké. Prsty se pak při psaní dost „naběhají“ a není to příliš rychlé ani pohodlné.

Klávesnice Samsungu Galaxy Note 3 Neo je opravdu velká, ruční psaní navíc funguje velmi dobře

Naštěstí si však můžete vybrat z více způsobů zadávání textu. Využít můžete kromě klasické klávesnice také S Pen a funkci rozpoznání písma, která funguje velice dobře. Problém má pouze s interpunkcí – například čárky ve větě často překládá jako apostrof, místo velkého „i“ napíše „el“, é napíše ve tvaru e’ a podobně. Využít můžete také hlasové zadávání textu, což oceníte především v autě.

Samsung Galaxy Note 3 Neo dále nabízí speciální funkci pro přizpůsobení ovládání jednou rukou. Zvolíte si pouze, jestli chcete klávesnici mít na pravou nebo levou ruku a klávesnice se potom zmenší a přiblíží k zvolené straně displeje. Celou klávesnici tak dokážete ovládat jednou rukou a ve spojení se zadáváním pomocí technologie Swype (tahy po klávesnici, ze kterých je následně vytvořeno slovo) se jedná o celkem příjemný způsob zadávání. Jediné, co mne opravdu iritovalo, byly čárky ve větě, protože jsem kvůli nim musel vždy kliknout nejdříve na symboly a poté až na čárku.

Organizační funkce a GPS: připraven na plánování

Samsung Galaxy Note 3 Neo je nejen multimediální zařízení, ale stane se také vaším neocenitelným pomocníkem, co se organizace času týče. V tomto ohledu přijde vhod především multifunkční stylus S Pen, který odkáže opravdu velmi zpříjemnit práci se zařízením například při procházení kalendářem nebo při vytváření poznámek.

S Plánovač

Základem všeho je především aplikace S Plánovač. Jedná se o aplikaci, která v tabletofonu Galaxy Note 3 Neo nahrazuje klasický kalendář a místo něj nabízí něco mnohem víc propracovaného a funkčního. Jestliže předtím byl kalendář v Androidu vcelku kvalitní, nyní se jedná prakticky o plnohodnotný diář se všemi možnostmi, na které si dokážete vzpomenout. Nechybí například ani šikovný roční náhled.

Kalendář plně těží z možností stylusu S Pen a vy si tak můžete například přímo do kalendáře ručně zapisovat své poznámky a upravovat si tak jeho celkové vzezření přesně podle vaší potřeby. Psaní sice funguje pouze v režimu na výšku a v zobrazení měsíce, stejně se ale jedná o velice zajímavou funkci.

Díky S Pen můžete psát přímo do kalendáře

Kalendář nabízí rozložení podle roku, měsíce, týdne, dne a dále seznamu událostí a úkolů. Vždy si tak můžete přehledně zobrazit, co přesně potřebujete – ať už je to přehled celého měsíce nebo konkrétní den. Pokud máte navíc nějaké úkoly, tak i ty se vám zobrazí ve vašem kalendáři a rovnou také vidíte, zda jsou splněné či nikoliv.

V kalendáři samozřejmě nechybí ani podpora více účtů, synchronizace s Google účtem nebo s MS Exchange. Také správa úkolů v rámci kalendáře je velice pohodlná, úkoly si můžete řadit do skupin, přidávat jim různé ikonky nebo je synchronizovat s Google účtem a MS Exchange. Jediná výtka směřuje k pojmenování, protože člověk stále instinktivně hledá „kalendář” a rozhodně ne S Plánovač.

Kalkulačka a aplikace Hodiny

Z dalších organizačních funkcí můžeme zmínit zcela základní kalkulačku nebo aplikaci hodin, která nabízí správu budíků, světové časy, stopky a časovač. Velmi potěší také integrace poznámek Evernote nebo cloudového úložiště Dropbox, na kterém při registraci skrze Samsung zařízení získáte 50 GB prostoru zdarma.

Povedený správce souborů

Co však musíme Samsungu vytknout je absence kancelářského balíku, který by dnes u žádného podobného zařízení rozhodně neměl chybět. Naopak správce souborů je velice povedený a dokáže vám zobrazit nejen samotnou adresářovou strukturu v paměti zařízení, ale také obsazení paměti jednotlivými typy souborů, poradí si také s FTP připojením nebo DLNA a v neposlední řadě dokáže spravovat archivy formátu ZIP.

Na závěr této kapitoly si ještě řekneme něco o GPS. Samsung Galaxy Note 3 Neo samozřejmě disponuje GPS čipem i s asistovaným připojením (A-GPS). Díky tomu je zachycení GPS signálu otázkou několika okamžiků (zaměření satelitů je opravdu rychlé) a hned můžete využívat například předinstalované Google Mapy.

Google Mapy se nijak neliší od aplikace, kterou jistě mnoho z vás zná z nejrůznějších Androidích telefonů. Jedná se o jednu z nekvalitnějších mapových aplikací vůbec, a to především kvůli podrobnostem, které obsahuje. Práce s mapami je velmi rychlá a pohodlná, nemusíte se bát žádného sekání, a tak je vaším jediným omezením načítání map z internetu.

Google Mapy

I to lze však již trochu eliminovat, neboť Google Mapy v nejnovější verzi opět podporují offline režim, kdy si můžete do zařízení stáhnout alespoň určenou oblast, a tu pak prohlížet klidně i bez internetu. I když na stažení map například celé České republiky zapomeňte. Kromě samotných map nabízí také integraci služby Google Latitude nebo Místa, která vám pomohou v okamžiku najít například restauraci, kavárnu, bankomat a spoustu dalších míst, která mohou přijít vhod.

Internet a konektivita: připraven na všechno

Samsung Galaxy Note 3 Neo v tomto ohledu nic nepřekvapí. Na internet se s ním dostanete přes 2G, 3G i sítě čtvrté generace (LTE). Rychlým datům tedy bude bránit pouze pokrytí našich operátorů a vaše FUP. FUP však můžete šetřit tím, že se na internet budete připojovat pomocí Wi-Fi. Note 3 Neo si poradí s frekvencemi 2,4 i 5 GHz a protokoly b/g/n.

Pro bezproblémový a rychlý přenos souborů je připraveno nejnovější Bluetooth 4.0 nebo technologie Wi-Fi Direct. A abyste se vyhnuli zdlouhavému ručnímu párování s nejrůznějšími přístroji, můžete využít také technologii NFC. Ta slouží mimo jiné také pro snadné sdílení obsahu přístroje pomocí funkce Android Beam nebo například bezkontaktní platby. Multimediální nadšence jistě potěší také přítomnost technologií DLNA a Miracast, i když například Miracast se rozhodně nedá označit za stabilní a opět je zde vidět nedostatek výkonu.

K čemu ale kvalitní internetové připojení bez pořádného internetového prohlížeče. A v Samsungu Galaxy Note 3 nalezneme hned dva. První je klasický Android prohlížeč, o kterém jste se toho za ty roky na mobilenet.cz jistě dočetli mnoho a mnoho, tím druhým je nativně předinstalovaný prohlížeč Google Chrome v mobilní verzi, který považujeme za trochu atraktivnější. Především pak kvůli možnosti synchronizace se stolním počítačem.

Prohlížeč Google Chrome

Prohlížeč Google Chrome boduje především svým minimalistickým designem a tak nechává prostor pro to, o co zde jde především – o samotný obsah webu. Nebudou vás rušit žádné nadbytečné prvky. Veškeré ovládací prvky, až na adresní řádek, jsou skryté pod tlačítkem menu.

Prohlížeč Google Chrome a práce s kartami

Velice povedená je práce ve více kartách zároveň, přecházení mezi nimi je možné jedním tahem a jejich správa je nejen pohodlná, ale také zábavná – stačí danou kartu zahodit a je hotovo. Velice užitečnou funkcí je synchronizace se stolním prohlížečem Google Chrome, takže si můžete na počítači otevřít stránky podle libosti a jedním kliknutím si je následně otevřít také v mobilním prohlížeči bez nutnosti složitého opisování nebo kopírování adresy.

Prohlížení internetu na přístroji Note 3 Neo je opravdu pohodlné, spojení prostorného displeje a kvalitního prohlížeče je opravdu znát. Samotné načítání stránek je velmi rychlé a práce s nimi pohodlná, při náročnějším obsahu však opět budete narážet na nedostatek výkonu a občas se tak setkáte s pomalejším vykreslováním nebo sekáním. Zamrzí také absence technologie Flash a bohužel ani HTML5 není pro Chrome úplně ideální multimediální formát. Je to vcelku škoda, na velkém displeji Notu 3 Neo se přeci jen už nějaký ten online seriál sledovat dá.

Závěr a zhodnocení: S Pen za několik tisíc

Samsung Galaxy Note 3 Neo si své zájemce jistě najde. Jedná se o velice kvalitně vybavený smartphone, který nabídne velmi slušnou výbavu v čele se skvělým stylusem S Pen. Ten totiž pravděpodobně bude mít hlavní slovo u většiny uživatelů, kteří zařadí Galaxy Note 3 Neo do svého hledáčku. V ostatních parametrech totiž mladší sourozenec loňské vlajkové lodi na svou konkurenci často ztrácí. Tedy samozřejmě až na baterii, která je obrovskou výhodou přístroje.

Samsung Galaxy Note 3 Neo

Kromě baterie a stylusu S Pen se nám však na Galaxy Notu 3 Neo líbila také celkově pevná konstrukce, slušný fotoaparát a bohatá funkční výbava v čele s IR portem, díky kterému můžete telefon používat jako dálkové ovládání. Kritiku si ovšem odnáší za zvolené materiály, které opravdu nejsou adekvátní ke smartphonu za 12 000 Kč a v první řadě pak za celkový výkon, kde se Samsungu podařilo pravděpodobně velmi výkonný čipset pohřbít špatně optimalizovaným softwarem. Při použití alternativního launcheru je situace trochu lepší, přesto si však při vyšší zátěži telefon dává sem tam nějakou tu pauzu než spustí aplikace, než přepne okno, než vás vrátí na homescreen a podobně.

Celkově vzato je však Samsung Galaxy Note 3 Neo velice povedený přístroj a pokud toužíte po telefonu, který vám nabídne skvělou výdrž na nabití, myslíte si, že byste dokázali ocenit praktický stylus S Pen a nechce se vám dávat nějakých 16 tisíc korun za „dospělý” Galaxy Note 3, Note 3 Neo by mohl být ideální volbou právě pro vás.

Konkurence

Samsung Galaxy Note 3

Jak jsme několikrát zmínili, tak Samsung Galaxy Note 3 Neo to se svou cenovkou pohybující se kolem 12 tisíc korun nebude mít vůbec snadné. Hlavním konkurentem je především jeho vybavenější sourozenec v podobě Samsungu Galaxy Note 3. Ten nabídne trochu větší a kvalitnější displej, výkonnější čipset, lepší fotoaparát a sice slabší, ale stále velmi dobrou výdrž na nabití. Tyto vlastnosti jsou však vykoupeny cenovým rozdílem 4 000 Kč, což rozhodně není málo a nedivil bych se, kdyby spousta uživatelů spíše než po top modelu sáhla po hůře vybaveném, ale přesto velmi dobrém modelu Note 3 Neo.

Samsung Galaxy Note II

Velice často je Note 3 Neo označován jako překrytovaný Samsung Galaxy Note II, tedy předloňský tableteofon z dílny Samsungu. A v mnoha ohledech by to mohla být i pravda. Oba telefony mají prakticky totožný displej, velmi dobrou výdrž baterie, srovnatelný výkon nebo praktický stylus S Pen. Dokonce i cenovka těchto modelů je takřka shodná. V tomto duelu bychom se však přeci jen klonili na stranu Note 3 Neo a to minimálně proto, že je to novější model, a tak by u něj měla lépe fungovat podpora od výrobce do budoucna. Po Galaxy Notu II totiž Samsung již za několik měsíců ani neštěkne.

Asus FonePad Note 6

Do přímého souboje s řadou Galaxy Note se před nějakým časem pustil také Asus a připravil svůj 6" model Asus Fonepad Note 6. I ten nabídne spojení s praktickým stylusem a oslovil nás také kvalitním 6" FullHD displejem, bohatou výbavou a především velice příznivou cenou, která se pohybuje kolem 8 tisíc korun. Asus však ztrácí v softwarové podpoře, jelikož svůj Fonepad Note 6 vybavil pouze Androidem 4.2 a zkušenosti s čipsety Intel Atom zatím nejsou nijak přesvědčivé. Rozdíl v ceně by však mohl být vcelku významný rozhodovací faktor.

LG G2

Okruh konkurentů můžeme rozšířit také o naší stálici v sekci „Konkurence” a to sice o loňskou vlajkovou loď výrobce LG. Model LG G2 je se svou cenou kolem 10 000 Kč velice významným hráčem ve své kategorii. Nenabídne sice stylus, má trochu menší displej s úhlopříčkou 5,2 palce a horší výdrž baterie, ve všech ostatních parametrech Samsung však bezpečně předčí. Ať už se bavíme o kvalitě displeje, výkonu, optimalizaci softwaru, fotoaparátu a dalších faktorech.

Nokia Lumia 1320 a Lumia 1520

Pokud bychom se odprostili od platformy Android, můžeme zmínit například dvojici Nokií s operačním systémem Windows Phone. Modely Lumia 1320 a 1520 nabídnou kvalitní 6" displej, takže jsou ještě o kousek větší než Note 3 Neo. Nokia Lumia 1520 je co do výbavy jedním z top modelů na trhu, je však třeba pamatovat na výrazně vyšší cenu. Nokia Lumia 1320 má cenu naopak výrazně nižší, výkonově však nijak za Samsungem nezaostává. Samozřejmě ale nenabídne stylus a také výdrž na nabití je slabší, i když stále velmi dobrá.

samsung-galaxy-note-3-neo
Klady
  • kvalitní fotoaparát
  • bohatá funkční výbava
  • kvalitní displej
  • skvělá výdrž baterie
  • praktický stylus S Pen
  • kvalitní pevná konstrukce
Zápory
  • slabý výkon
  • špatně optimalizovaný software
  • nekvalitní reproduktor
  • vcelku vysoká cena
  • nekvalitní materiály
Diskuze ke článku
Wayne Rooney
Nechápu že se vám ten touchwiz tak libí...Já bych si tam nahrál čistej Android !!
satai
Nechat si sekat OS na procesoru, ktery obsahuje i 2*A15@1.7, to uz vyzaduje Samsung :/
Pritom je to procak, co je o mnoho lepsi nez soucasne "mainstreamy" slepene z A7cek.
vděčný čtenář
Chtěl bych vám poděkovat za vaše skvělé recenze, ve srovnání například s mobilmánií to je úplně jiný level! Jen tak dál !!
Marek Smékal
Marek Smékal
12 litrů za upocený kus plastu? :D To bych si radší připlatil 4 tisíce a koupil Xperii Z2... Já očekával cenu tak někde mezi 8-9 tisíci...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze