Samsung Galaxy Note 10.1
recenze

Samsung Galaxy Note 10.1

Silák s magickým perem

Po prvotních dojmech je načase se pořádně podívat pod kapotu a zjistit, co Galaxy Note 10.1 doopravdy umí a nakolik se liší od konkurenčních zařízení. Bude čtyřjádrový procesor, 2 GB RAM, dotykové pero a Android 4.0 Ice Cream Sandwich stačit k revoluci mezi tablety?




Technické parametry Samsung Galaxy Note 10.1

Kompletní specifikace
Konstrukce180 × 262 × 8,9 mm, 597 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT PLS, 10,1" (1 280 × 800 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 4 Quad, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 32 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.0
Akumulátor7 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2012, 14 990 Kč

Jak jsem zmiňoval již v prvních dojmech, Galaxy Note 10.1 je kombinací hardwaru a služeb dvou špičkových zařízení Samsungu – tabletu Galaxy Tab 2 10.1 a hybridního smartphonu Galaxy Note 2. Výrobce naštěstí netaškařil a přidal novince do vínku velmi kvalitní a výkonný hardware, stejně jako exkluzivní aplikace a služby spojené s perem S Pen. Jak už to tak ale bývá, v mnohém to Samsung nedotáhl do konce, což je rozhodně škoda. Nebudeme ale předbíhat a vezmeme všechno postupně.

Obsah balení

Obsah krabičky, ve které si tablet odnesete domů, je tentokrát o něco bohatší, než jsme u podobných zařízení zvyklí. Kromě tabletu, dotykového pera a klasického manuálu ještě Samsung přibalil velmi kvalitní headset se špuntovými sluchátky a regulátorem hlasitosti, který využijete mimo jiné také při hovoru. Rozhodně se nejedná o nic převratného, něco navíc je ale lepší než nic.

Balení překvapí kvalitními sluchátky

Design a konstrukce: stylovka, co už tu byla

Neznalec by mohl po prvním uchopení nového tabletu velmi jednoduše splést Galaxy Note se znovuzrozeným modelem Galaxy Tab 2 10.1. Designově totiž vypadají oba tablety téměř totožně, v některých oblastech až trestuhodně stejně. Přední strana jako by z oka druhému tabletu vypadla. Nabízí velký desetipalcový displej s dostatečným místem po stranách a lesklé logo výrobce v dolní části. Totožně jsou umístěny i stereo reproduktory, které zaplňují obě strany hned vedle displeje, nahoře pak nechybí videokamerka pro videohovory. Přední strana je tak s modelem Galaxy Tab opravdu k nerozeznání. Velmi podobné jsou i rozměry, které činí 262 x 180 x 8,9 mm s hmotností 600 g. Galaxy Note 10.1 je tak téměř o celý centimetr tenčí, na druhou stranu však o fous těžší. To však nevadí, jelikož je konstrukce stále velmi lehká, a také pevná, a to nehledě na fakt, že je tu opět využit plast.

Design je velmi stylový a oku lahodící, i když plastový

Rozdíly jsou poznat na hranách tabletu, které jsou více baculaté a oblé, což vypadá velmi pěkně. Na horní straně je také schována většina tlačítek a portů včetně vypínacího tlačítka, regulátoru hlasitosti, infraportu, konektoru 3,5 mm Jack, slotu pro paměťové karty microSD a SIM kartu. Sloty jsou bohužel opět zakryty vylupovacími krytkami, které jen zbytečně překáží a dají se velmi jednoduše ulomit. Bylo by lepší, kdyby se Samsung vrátil k oblíbeným odsouvacím ochranným krytům portů. Horní hrana je tedy velmi pracovitá a nabitá funkcemi. To na druhou stranu znamená, že na dalších hranách nenajdete prakticky nic. Jen dole nechybí speciální systémový konektor výrobce a mikrofon, v pravém dolním rohu pak naleznete schované pero S Pen, které se velmi jednoduše vysouvá nehtem a dobře doplňuje celkový design tabletu. Nevyčnívá ani nepřekáží, a přitom je stále po ruce.

Horní hrana obstarává většinu portů a ovládacích prvků

Zadní strana opět láká stylovou zahnutou lištou v horní části, která je přítomna také na modelu Galaxy Tab 2 10.1. V ní se schovává jen čočka fotoaparátu a přisvětlovací LED dioda. Celá zadní strana je taktéž plastová, při bližším zkoumání však nabízí velmi pěknou texturu napodobující dřevo, která dodává tabletu hodnotný vzhled. Nehledě na využité materiály vypadá Galaxy Note 10.1 velmi dobře, kvalitně a draze. Konstrukce nevrže, neodstává a je až překvapivě lehká. Samsungu se tablet po hardwarové stránce zkrátka povedl, mohl ale rozhodně zainvenstovat do razantnějších změn oproti svým dalším produktům. V tak výkonné, a multimediálně zaměřeném tabletu bychom také rádi viděli HDMI port, ten ale chybí.

Zadní strana nabízí pouze pohled na fotoaparát

Samsung Galaxy Note 10.1 – videopohled

Výdrž: tenké tělo, tenká baterie

Úzké tělo se nemohlo obejít bez kompromisů, které se v tomto případě týkají relativně průměrné baterie s kapacitou 7000 mAh. Ta byla k nalezení také v modelu Galaxy Tab 2 10.1, recenzovaný kousek se však ve výdrži pohybuje těsně pod svým kolegou. Nesmíme také zapomínat, že Exynos společně s desetipalcovým HD displejem spotřebovávají dost energie a v případě, že by se Samsung rozhodl využít FullHD rozlišení, by výdrž bez podstatně větší baterie klesla ještě níže.

Desetipalcový displej je po stranách lemován reproduktory

Při normální zátěži, která v sobě kombinuje brouzdání internetem, poslech hudby, posílání emailů či SMS zpráv a hraní několika stažených her, by vám měl tablet vydržet deset hodin, což je rozhodně dostačující. Pokud vám tablet jen tak leží na stole připojený na Wi-Fi a jen občas aktivujete displeje a využijete funkce, vydrží i několik dní. Brouzdání internetem bez přestávky vybije tablet během devíti hodin, streamování HD videa pak vydrží přibližně sedm hodin, což se opět velmi podobá tomu, co zvládl Galaxy Tab 2 10.1. Galaxy Note 10.1 se však extrémně pomalu nabíjí, což musíte brát v úvahu při plánování dne. Plné nabití baterie mu zabere přes čtyři hodiny.

Zvuk: opět stereo, opět do obličeje

Jak bylo zmíněno na začátku, podobný design s sebou přináší v mnohém podobné parametry, což se týká i reproduktorů. Ty jsou opět rozmístěny vepředu, díky čemuž zvuk postupuje při klasickém držení přímo do vašich uší a není ucpán vašimi dlaněmi či nohama. Tento krok jsem chválil u Galaxy Tabu a činím tak i zde.

Regulace hlasitosti naleznete nahoře, stereo repráčky u displeje

Co se kvality reprodukce týče, opět nelze postřehnout výrazný rozdíl. Tablet produkuje dostatečně kvalitní zvuk, kde jsou zřetelné výšky i hluboké basy, ani při vysoké hlasitosti není slyšet silné chrastění či zkreslování. Perfektní kvalitu nabízí také dodávaná sluchátka, která díky gumovým špuntům dokonale utěsní zvukovod a nabídnou syté basy. Případně lze prostřednictvím konektoru 3,5 mm Jack připojit sluchátka vlastní. Samsung se tedy z hlediska audio výstupu a příslušenství vyznamenal.

Displej a uživatelské prostředí: Android s příchutí TouchWiz

Výrobce neobdařil displej testovaného kousku žádnou marketingovou vábničkou, na kterou se často nechají nalákat zákazníci, desetipalcový PLS displej však nabízí rozlišení 1280 x 800 pixelů a dostatečně silný jas, kontrast a barevnou hloubku. Bohužel lehce pokulhává za kolegy s AMOLED displejem a na přímém slunečním světle ztrácí dech, většinu práce však zvládá na jedničku a nelze říci, že by výrazně zaostával za konkurencí. Pokud nejste moc rozmazleni tablety s FullHD displejem a nehodláte zkoumat pixely z velké blízkosti, budete spokojeni. Samozřejmě je ale nutno zmínit, že zatímco konkurence FullHD tablety ve své nabídce má, Samsung nikoliv.

Základní plocha s widgety a ikonkami aplikací

Operační systém Android tu nenabízí prakticky nic nového. Stále máte k dispozici pět základních obrazovek, jejichž počet lze podle potřeby rozšířit na sedm. Plochy si dle libosti zaplníte ikonkami, widgety a složkami, vše se provádí rychle a bez zdržování. K mání je několik exkluzivních widgetů, jako například S Suggest, který neustále aktualizuje okno a doporučuje vám nejlepší aplikace, dostupné v obchodě Google Play. Novinky nehledejte ani v menu, které lze rozdělit podle abecedy či stažených aplikací. Kde však rozdíl pocítíte, je rychlost a odezva, která urazila oproti Galaxy Tab 2 10.1 kus cesty.

Widgety, pohled na aktivní plochy a menu

Rozdíl oproti jiným modelům výrobce je ve svižnosti a reakcích systému opravdu znát, a situace je lepší, než u jiných Galaxy Tabů od Samsungu. Slibné vyhlídky však opět lehce hatí všemi „oblíbené“ uživatelské prostředí TouchWiz, které Samsung musí cpát do každého svého produktu. To je totiž opět trhané a pomalé, což je jasně vidět ve srovnání s jinými, výrazně slabšími tablety s čistým Androidem. Ten je ve verzi 4.0.3 přítomen i zde, kvůli využité nástavbě však opět nemůže pořádně ukázat své kvality a člověk žasne, jak může špatně optimalizovaná nástavba zkazit zážitek z užívání přístroje. Snad se rychlost zlepší s aktualizací na Android 4.1 Jelly Bean.

Mini-aplikace, notifikační lišta a nastavení

Pokud ale zabrousíte do jakékoliv aplikace, případně zkusíte aktivní multitasking či náročnou hru, vše běží naprosto plynule a nikdy se nestane, že by se něco zadrhlo. Stačí ale zalistovat na obyčejné ploše a člověk začíná pochybovat o výkonu drženého přístroje. Abych ale uvedl věci na pravou míru, odezva a reakce systému jsou stále rychlejší, než v případě dalších přístrojů s TouchWizem, mohlo to být ale mnohem, mnohem lepší. Samsung by se měl přiučit u Asusu, který zatím v optimalizaci Androidu kraluje.

Na druhou stranu nelze nezmínit několik skvělých dodatků systému. Zlepšení se dočkala zamykací obrazovka, která nyní kromě času nabízí i čtyři nejpoužívanější zkratky pro aplikace. Také samotný efekt odemčení ve stylu vodní hladiny vypadá úžasně a vůbec nezpomaluje systém. Vrací se i oblíbené mini-aplikace, které si z šipečky na informační liště můžete kdykoliv vytáhnout na obrazovku a využít například kalkulačku, kalendář či nově zápisník S Note, které běží nad ostatními aplikacemi. Jako poslední zmíním také novou unikátní funkci tabletu Galaxy Note 10.1, která tkví v rozdělení obrazovky. Vybrané aplikace, což je například Polaris Office, internetový prohlížeč, galerie či videopřehrávač, totiž můžete spojit a otevřít na polovině obrazovky. To v zásadě znamená, že vlevo můžete sledovat internetový prohlížeč a vpravo zapisovat poznámky, případně brouzdat galerií či psát dokument v Polaris Office. Tato vychytávka přijde vhod především ve spojení s S Pen a možností rychle něco zapsat či uložit bez zavírání té které aplikace. Skvělé.

Praktické využití aktivního multitaskingu

Výkon: čtyřjádro a 2 GB RAM do boje

Velkým lákadlem je pro uživatele čtyřjádrový procesor Exynos 4412 s taktem 1,4 GHz, který v doprovodu 2 GB operační paměti a grafického čipu Mali-400MP vystačí opravdu na všechno. Ať už budete spouštět jakýkoliv počet aplikací najednou, nikdy se nestane, že by se tablet zadýchal a měl problém stíhat vaše počínání.

Výkon je znát také ve hrách, které běží svižně a bez škubání. Ostatně se stačí podívat na benchmarky níže a člověk chápe, že drží v rukou opravdu výkonný stroj. Teď už jen najít dostatečně náročnou videohru, která by hardware pořádně otestovala.

Benchmarky a testy tabletu

S-Pen: kouzelná tužka s větším potenciálem

Bezesporu jedním z prodejních taháků recenzovaného kousku je dotykové pero S Pen a řada unikátních aplikací s ním spojených. Jak již bylo zmíněno v kapitole o designu, pero dobře zapadá do celkového designu přístroje a samotné je o něco větší, díky čemuž se lépe drží. Také tlačítko na peru je umístěno velmi pohodlně a nestává se, že by bylo omylem stisknuto. Celkově je odezva a rychlost pohybu brilantní a nezaznamenal jsem žádné výrazné zpomalení i při rychlých pohybech. Samozřejmě nemůžete očekávat extrémní rychlost, srovnatelnou s opravdovou propiskou ve vašich rukou a v reakci displeje na propisku rozhodně je co vylepšovat, stále se však jedná o podstatný boost ve srovnání s jinými modely, využívajícími dotykové pero. Propiska navíc funguje napříč celým systémem, a pokud nechcete, prsty se displeje vůbec nedotknete.

Pero S Pen je pěkně schováno v dolním rohu tabletu

Samsung samozřejmě přidal do vínku několik exkluzivních aplikací, naplno využívajících funkce pera. Mluvíme tu především o dvojici S Note a PS Touch. První jmenovaná aplikace je vylepšenou verzí poznámkového bloku, známého ze zařízení Galaxy Note. Kromě klasických funkcí v podobě zaznamenání textu a kreseb jde o velmi komplexní editor, díky kterému dokážete v mžiku vytvořit propracované knihy, kuchařky a jiné publikace. Celý potenciál editoru lze pochopit v uložených tutoriálech, které vám názorně předvedou, jak lze vytvořit poznámky v jednotlivých oblastech, jako je business, vzdělání, zábava či umění.

Aplikace Photoshop Touch a S Note

Vše funguje extrémně dobře a tvorba své vlastní univerzální poznámky je velmi jednoduchá. Displej navíc při používání pera neregistruje vaši dlaň, díky čemuž lze pohodlně psát perem jako na papír s rukou opřenou o displej bez obav, že se editoru zamane reagovat na vaši dlaň. Díky liště nástrojů pak do poznámky přidáváte obrázky, videa, zvukové záznamy a další prvky, které si roztřídíte po celé stránce. Trochu krkolomný je samotný pohyb po vašem dílu, jelikož musíte klikat na specifickou ikonku pohybu a pak se vracet do editoru. To už je ale maličkost jinak perfektně odvedené aplikace. Překvapí také pomocníci, kteří vám převedou psaný text a vzorce do čisté textové podoby. Zapracovalo se na systému rozpoznávání, takže si můžete být jisti, že tablet pochopí i vaše mnohem složitější klikyháky, než tomu bylo doposud.

Ve stejném stylu je prezentován i Photoshop Touch, který využívá možností dotykového pera nejen k přesnějším grafickým úpravám fotografií, ale i kreslení po vzoru kolegy z počítačů. Přesnost snímání pera by přece jen chtěla trochu vylepšit, rozhodně už lze ale kreslit mnohem lépe, což po vyzkoušení potvrdila i naše grafička ze sousedství.

Dokument v Polaris Office, plánovač a menu S Note

Ke konci bych ještě zmínil, že lze pero využít i v dalších aplikacích, jako je organizér, balíček Polaris Office či v hříčce Crayon Physics, už to ale není takové terno, jako v případě dvou prvních aplikací. Velkou škodou je také absence více unikátních programů pro S Pen, jelikož se jeho používání ještě mezi uživateli nerozšířilo dostatečně. To je vlastně i jeho jediný větší nedostatek, který u recenzovaného tabletu lze vytknout. Na druhou stranu vývojáři mají díky novým programovacím nástrojům možnost vytvořit aplikace úzce s perem spolupracujícími, takže se v brzké době jistě dočkáme celé řady dalších unikátních aplikací pro S Pen.

Fotoaparát a video: jen na chvilku

Galaxy Note 10.1 se může pochlubit 5 Mpx fotoaparátem s přisvětlovací LED diodou, auto i touchfokusem, což je rozhodně krok kupředu od 3 Mpx modelů řady Galaxy Tab, přístroj však jen potvrzuje, že tablety jednoduše nejsou na focení. Kvalita výsledných fotografií je ucházející, postrádají ale ostrost a živost, barvy jsou často lehce vybledlé. Samotné prostředí nabízí velmi podrobné nastavení včetně rozličných efektů a režimů, nastavení saturace či kontrastu a panoramatické snímky, ve výsledku to je však pouze oddalování nevyhnutelného.

Prostředí fotoaparátu je pro Android standardní

Fotoaparát testovaného přístroje je tak veskrze průměrný a poslouží dobře pro rychlou fotku na Facebook či Twitter, když nic jiného není po ruce. Profesionální fotografové však z čočky na zadní straně rozhodně nebudou mít radost. Potěšit dokáže alespoň přední kamerka, která nabízí dostačující rozlišení 1,9 Mpx, dokáže fotit i natáčet.

Zkušební fotografie

Focení zblízka a využití digitálního zoomu
Slabě osvícený interiér, focení s bleskem a bez blesku

Do stejného soudku patří i schopnost natáčet videa. Galaxy Note 10.1 zvládá videa s rozlišením 720p rychlostí 30 snímků za vteřinu, výsledek je pak dle očekávání lehce mázlý a vybledlý. Je škoda, že tablet i přes svůj vysoký výkon nedokáže natáčet FullHD videa.

Samsung Galaxy Note 10.1 (testovací video) – 720p, exteriér

Multimédia: Android se lvím výkonem

Psát o multimediálních možnostech tabletů s operačním systémem Android může zavánět přecházením do stereotypu, jelikož se povětšinou jedná o naprosto totožný seznam funkcí a vlastností, který se liší jen sem tam unikátní aplikací či podporou kodeků. Dalo by se říci, že Galaxy Note 10.1 spadá do tradiční kategorie skvěle vybavených zařízení, jež už mají vše potřebné v základu. Začněme tedy hudebním přehrávačem, který nabízí klasické rozhraní TouchWiz s možností listovat seznamy, alby a interprety bez nutnosti přepínat okna. Vpravo se navíc vždy nachází přehrávač, který máte neustále po ruce. V nastavení lze narazit na technologii SoundAlive pro zlepšení kvality zvuku, ekvalizér však chybí. Jinak jde o tradiční, ničím z řady ven vybočující přehrávač.

Hudební přehrávač a seznamy skladeb

To samé by se dalo říci i o videopřehrávači, který naštěstí podporuje videokodeky XviD a DivX, takže bez problémů přehraje FullHD filmy ve formátu AVI, MKV či FLV. Díky výkonnému hardwaru se navíc nemusíte bát, že byste postrádali dodatečnou rychlost a ať už vám běží na pozadí cokoliv, filmy se vám ani necuknou. Samozřejmě můžete stáhnout i jiný přehrávač, který nabídne více možností nastavení, než ten základní. Lépe si poradí také s titulkama, jejichž přizpůsobení je v základní přehrávači jen velmi limitované.

Video-editor a videopřehrávač

Pro kreativní povahy tu nechybí velmi jednoduchý editor videa a již zmíněný Photoshop Touch, ostatní nepohrdnou prohlížečem YouTube či dálkový ovladač Smart Remote, který díky infraportu ovládá téměř jakoukoliv moderní televizi. Vše ostatní už si bez problémů stáhnete z Google Play, případně dedikovaného obchodu Samsung Apps, kde je ale výběr o něco menší. Stáhnout si můžete cokoliv, bezesporu pak sáhněte po náročných hrách, které si na Galaxy Note 10.1 opravdu užijete. Na recenzi jsme dostali tablet s interním úložištěm 16 GB, k dispozici je však uživateli pouze 11,6 GB. Na druhou stranu nechybí slot pro paměťové karty microSD, který rozšíří úložiště o dalších 32 GB. Místa je tedy v přístroji dostatek.

Youtube prohlížeč a stažené hry

Telefonování: s tabletem u ucha

Ve specifikační tabulce jste zajisté postřehli, že má recenzovaný tablet slot pro SIM kartu (v tomto případě klasickou), takže si z něj jednoduše zavoláte a napíšete SMS zprávu, pokud zrovna nepotřebujete využít 3G síť pro připojení k internetu. Ani zde nehledejte nic unikátního, položka Kontaktů v sobě zahrnuje všechny osoby synchronizované s Google účetm, které si navíc můžete obohatit o údaje ze sítí Facebook a Google+. Každý profil pak má u sebe kompletní informaci včetně telefonního čísla, případně můžete využít číselník s automatickou funkcí vyhledávání shod.

Seznam kontaktů, volání a číselník s vyhledávačem

S tabletem se i přes jeho rozměry volá paradoxně stejně, jako z jakéhokoliv smartphonu a jediným problémem je divný výraz lidí v autobuse či metru, zatímco se budete snažit držet u ucha tablet rozměry přesahujícími vaši hlavu. Sluchátko je navíc v horní části tabletu při držení naležato, takže se drží ještě hůře. Jedná se tedy spíše o milý dodatek pro domácí použití, větší potenciál SIM karty se skrývá v SMS zprávách a internetu. Pro volání však ostatně můžete připojit například Bluetooth sluchátko a volat i z tabletu velmi pohodlně.

Zprávy: pohodlné psaní

Také editor zpráv by se nedal označit za revoluční a využívá oblíbeného systému vláken, kdy každý kontakt v sobě schovává všechny vaše konverzace. Psaní na velkém displeji je opravdu pohodlné, především pak v landscape režimu, bohužel ale musím přiznat, že se mi na základní klávesnici Android píše mnohem lépe, než na ekvivalentu TouchWiz, který Samsung přidal do tabletu. Navíc klávesnice nelze ani vyměnit a pozornost tedy směřuje do obchodu pro nákup (či stažení) nové. Jinak lze z tabletu pohodlně posílat SMS i MMS zprávy, nemluvě o sociálních klientech.

Ukládání kontaktů, psaní SMS zprávy a GTalk

E-mail: oblíbená dvojice udeří

Kombinace GMailu a klasického klienta se Androidu osvědčuje už dlouhou dobu a není důvod měnit. Jak je tomu téměř všude jinde, Google nabízí propracovaného klienta s jednoduchým editorem, který kombinuje lištu všech základních položek menu a stránku náhledů, kde se zobrazují emaily a přílohy. K emailu lze připojit obrázky a další soubory, psaní je pohodlné, i když lehce kostrbaté, opět kvůli jiné klávesnici. To je však otázkou vkusu.

E-mailový klient a virtuální klávesnice

Základní emailový klient opět přináší velmi jednoduché manuální nastavení účtů, kde pouze zadáte svou emailovou adresu a heslo, ostatní by měl klient odřít za vás. Oba emailoví klienti se dobře doplňují a nabízí úplné pokrytí vašich účtů.

Organizační funkce: pro kancelář i domů

Pro práci a organizaci vašeho času je Galaxy Note 10.1 patřičně vybaven. Kromě propracovaného organizéru s podporou S Pen a poznámkového bloku S Note pro všechny případy nechybí nastavitelný budík, seznam kontaktů a kancelářský balíček Polaris Office, který obstará vaše pisatelské potřeby. Prostřednictvím jeho můžete prohlížet a editovat dokumenty Word, Excel či Powerpoint, případně je uložit na Cloud (předinstalován je také DropBox) pro pozdější použití.

Informační lišta S Pen, správce souborů a S Plánovač

Pro kompletní sociální pokrytí a rychlou komunikaci má tablet už v základu nainstalovány aplikace Google+, ChatON, GTalk a Facebook, ostatní si není problém dostahovat. Ať už tedy pracujete v kanceláři nebo doma, Galaxy Note 10.1 je připraven na všechno.

GPS: pomůže vám všude

Žádné překvapení se nekoná ani v oblasti lokalizačních technologií. Tablet nabízí sehranou kombinaci aplikací Google Mapy, Místa a Navigace, které se postarají o všechny vaše potřeby. Google Mapy vám poradí při orientaci ve městě a vizuálně ukážou to, co hledáte. Také zde lze využít jednoduché pokrokové navigace, avšak bez zvukového doprovodu. Prostřednictvím Míst se dozvíte o všech restauracích, barech, muzeích a dalších zajímavých místech ve vašem okolí, společně s recenzemi a ohlasy uživatelů. Nakonec plnohodnotná navigace poslouží v autě i během pěší turistiky, jelikož přesnými hlasovými povely navede do cíle. Základní lokalizační služby má Galaxy Note 10.1 v malíku, takže ani není potřeba instalovat dodatečný software, relativně rychlá je také lokalizace satelitů, i když za špičkami trhu recenzovaný kousek lehce zaostává. Zamrzí jen, že pro navigaci a prohlížení map musíte být on-line.

Google Mapy, Místa a Navigace

Internet a datová výbava: surfing kdekoliv

Základní internetový prohlížeč operačního systému Android se poslední dobou patřičně zvedl a jeho použitelnost stoupla. Kvalitní brouzdání nabízí i v novém Galaxy Note 10.1, kde nechybí nejnavštěvovanější záložky, rozdělené karty stránek i možnost uložit nějakou stránku pro pozdější čtení offline. Záložky rozhodně vyžadují chvíli cviku, než přijdete na to, jak je správně nastavit a roztřídit podle sebe, uživatelské prostředí totiž není z nejvstřícnějších.

Internetový prohlížeč v landscape režimu

Bohužel se tu začíná podepisovat krok společnosti Adobe, která zprostila Android podpory Flashe, kvůli čemuž výsledný zážitek není ideální. Samozřejmě si můžete na Google Play najít alternativní pluginy, ty už ale nejsou integrovány do prostředí tak kvalitně a často vyžadují externí zobrazování. Dalším možným krokem je stažení alternativního prohlížeče s integrovaným Flash Playerem, jako je třeba Skyfire Browser. Ten je sice trochu pomalejší, ale stále použitelný a především se nemaže s Flash obsahem. Jinak jde samozřejmě o dost nepříjemnou ztrátu, jelikož spousta webů a jejich prvků stále stojí a padá na technologii Flash a bude ještě trvat, než všichni přesídlí na HTML5. Ale s tím už v současné době nic nenaděláme.

Pokus o spuštění flashového videa a multitasking

Opomeneme-li však tento neduh, je používání základního prohlížeče jedna radost. Vše reaguje bleskurychle, citlivost je skvělá a přibližování je velmi intuitivní. Při bližším zkoumání samozřejmě text nepůsobí tak ostře, především kvůli nižšímu rozlišení displeje, stále však jde o dobrý, a především mobilní zážitek. Díky Androidu 4.0 si můžete navíc stáhnout kvalitní Google Chrome a posunout tak zážitek ze surfování zase o něco dál.

Výsledku totiž nahrává také fakt, že se kromě Wi-Fi připojíte i prostřednictvím sítí 3G. Gslaxy note 10.1 podporuje EDGE, GPRS, HSDPA rychlostí 21 Mbps a HSUPA rychlostí 5,76 Mbps. Zabrouzdáte si tedy kdekoliv, tedy za předpokladu, že máte na SIM kartě aktivovaný dostečně štědrý datový tarif. Tablet je totiž velký datový žrout.

Závěr

Galaxy Note 10.1 přináší hodně skvělých prvků a unikátních vlastností. Design i přes všudypřítomný plast působí velmi stylově a hodnotně, konstrukce je navíc tenká a opravdu lehká, což nahrává často cestujícím uživatelům. Stále se však kvalitou nedokáže přiblížit výrobkům od Asusu.

Samsung nehledal kompromisy v sekci hardwaru, kde nalezneme výkonný čtyřjádrový procesor, 2 GB operační paměti, grafický čipe Mali-400MP, velký HD displej a operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich, který si brzy polepší na Jelly Bean.

Lákadlem je i velmi praktické pero S Pen a některé bravurní aplikace, jako je S Note či PS Touch, které naplno využívají jeho podpory. Bohužel zůstává tento potenciál takřka nevyužit, jelikož další aplikace tak vstřícné nejsou a v Google Play zatím nenalezneme žádné dodatečné aplikace třetích stran, využívající dotykové pero. A to jednoduše proto, že zařízení s jeho přítomností nejsou natolik rozšířené.

Rozhodně potěší i bohatá základní nabídka aplikací a multimediální podpora, která společně s dostatečnou výdrží baterie dělá z tabletu praktické zábavné centrum. To však nemění nic na tom, že konstrukce v této cenové hladině a úrovni mohla využít hodnotnějších materiálů, stejně jako mohl Samsung obdařit displej FullHD rozlišením, které je u vlajkových modelů konkurenčních výrobců již běžné. Omezenost využití S Pen je v současné době trestuhodná a prakticky eliminuje důvod, proč by někdo měnil svůj Galaxy Tab za tento nový tablet.

Zklamal také fotoaparát, který se sice polepšil na 5 Mpx, stále však nabízí velmi průměrnou kvalitu. Víme, že tablety nejsou určeny pro fotografování, Samsung ale mohl přihrát na zadní stranu něco kvalitnějšího, což by jen zvýšilo využitelnost tabletu ve srovnání s konkurencí. Korunku všemu pak nasazuje uživatelská nástavba TouchWiz, kterou Samsung opět nezvládl optimalizovat tak, aby běžela plynule i přes špičkový výkon tabletu.

Samsung Galaxy Note 10.1 je na současném trhu rozhodně kvalitní sázkou, která však ve velkém závisí na vašich osobních preferencích a zkušenostech. Pokud chcete skvěle vypadající přístroj, který má velmi bohaté pracovní zázemí aplikací, výkonný hardware a praktické dotykové pero, můžete dát tabletu šanci. Jedná se o to nejlepší, co v současné době dokáže Samsung nabídnout. V případě, že však prahnete po bezkonkurenčním displeji, solidnější konstrukci a lepší optimalizaci, raději se porozhlédněte jinde. Konkurence totiž mnohdy nabízí lepší stroje.

Konkurence na trhu

Podobně zaměřenými tablety je současný trh takřka přesycen, i když se u Galaxy Note 10.1 najde několik prvků, které jej vysazují nad konkurenci. První zřejmým protivníkem může být model Galaxy Tab 2 10.1, který kromě velmi podobného designu nabízí desetipalcový HD displej, dvoujádrový procesor Texas Instruments, 1 GB operační paměti, 3 Mpx fotoaparát a operační systém Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

Samsung Galaxy 2 10.1, The New iPad a Asus Transformer Prime

Přejdeme také k nové generaci iPadu. Ten se může na rozdíl od recenzovaného kousku pochlubit solidnější konstrukcí a prvotřídním Retina displejem, navíc má v útrobách dvoujádrový procesor A5X, 1 GB operační paměti, 5 Mpx fotoaparát a operační systém iOS 5. Cenově je na tom taktéž velmi podobně.

Opomenout nemohu ani dva špičkové tablety současného trhu, modely Asus Transformer Prime a Transformer Pad Infinity. První z dvojice nabízí velmi stylové kovové tělo, IPS displej s HD rozlišením, Tegru 3, 1 GB operační paměti, 8 Mpx fotoaparát a Android 4.0 Ice Cream Sandwich, navíc se cenově pohybuje kolem 12 000 korun s daní. Pad Infinity se pak polepšil na displej s FullHD rozlišením a o něco výše taktovaný procesor, jinak se však svému kolegovi téměř ve všem podobá a jedná se o jeden z nejlepších tabletů s Androidem na trhu. Asus si však za něj nechá pořádně zaplatit.

Asus Transformer Pad Infinity, Acer IconiaTab A510 a Sony Xperia Tablet S

Mezi poslední dva konkurenty patří zástupce Aceru, konkrétně model Iconia Tab A510. Ten možná klame tělem, pod kapotou však můžete nalézt desetipalcový HD displej, čtyřjádrovou Tegru 3, 1 GB operační paměti, 5 Mpx fotoaparát a Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Je však o něco těžší a kostrbatější.

Jako poslední zmíníme velmi slibně vypadajícího zástupce Sony, model Xperia Tablet S, který začínáme v redakci usilovně testovat. Ten si od předchůdce polepšil na kovové tělo, 9,4 palcový HD displej, čtyřjádrovou Tegru 3, 1 GB operační paměti, 8 Mpx fotoaparát a Android 4.0 Ice Cream Sandwich. Brzy se dozvíte, nakolik schopným konkurentem opravdu bude.

Samsung Galaxy Note 10.1 můžete zakoupit na e-shopu Sunnysoft.

samsung-galaxy-note-101
Klady
  • stylový a efektní vzhled
  • výkonný čtyřjádrový procesor Exynos
  • 2 GB RAM
  • S Pen s unikátními aplikacemi
  • videokodeky XviD a DivX už v základu
  • bohatá nabídka aplikací všeho druhu
  • slušná výdrž baterie
  • podpora 3G sítí
  • možnost zobrazení dvou aplikací na displeji současně
Zápory
  • menší rozlišení a ostrost displeje
  • velmi průměrný fotoaparát
  • nevyužitý potenciál S Pen
  • malá podpora S Pen pro aplikace
  • pomalé prostředí TouchWiz
  • absence Flashe
  • nahrává jen 720p video
Diskuze ke článku
Martin
Chcem upozornit na chybu v specifikacii - Uvadzany procesor Exynos 5250 ma 2 jadra, nie 4. Note 10.1 ak sa nemylim ma procesor Exynos 4412.
VojtaS
Dobrý den, možná ještě jedna chybka, samsung na svých stránkách uvádí pouze 1Gb RAM, 2Gb uvádí pouze u očekávaného galaxy NOTE II.
PEPE86CZ
Já nevím, už mám tenhle Note 14 dnú a jsem maximálně spokojený. Ačkoliv Apple není systém pro mě, tím ho neodsuzuju. Tak jsem se rozhodoval mezi nim a iPod3 a hned vyhrál Samsung. Protože mně prostě iPod nemá co říct a to ho znám od bratra. Jako pracovní stroj je k nedocenění. Ručně psané poznámky nemají chybu a na rozdíl od Note 7000(5,3) se při psaní neobjevují prodlevy. Systém je lépe odladěnej než u Galaxy S3. Nevidím tam sekání narozdíl u galaxy s3. Já ke své práci potřebuju vždy dva mobily kvůli baterce. Protože od devíty kdy vstanu mi S2, a teď S3 vydržela do 2 až 4 hodin. Pak přišel Note 7000(5,3) a to bylo super. Ještě ve 4 ráno jsem měl třeba 27%. Teď jsem čekal na nastupce Note 5,3 a co vyšel koupil jsem si tenhle stroj a teď přemýšlím jestli si mám koupit ještě Note2, ale asi na to kašlu. I když uvidím. Třeba tohle je můj první tablet velkej co jsem si chtěl koupit. Jinak jsem měl od bratra půjčenej dřív iPoda1 a za tři dny na něm ležel prach. PAk jsem dostal Danajskej dar předchůdce téhle srandy a to byla katastrofa. Tegra2 byla buď to špatná, nebo nevyladěná. U třetí generace jsem už pochopil, že to nebude ořezávátko a taky není. Všem co to myslí s prácí vážně a mají víc firem, nebo jsou obchodníci co zakládaj nové společnosti. Doporučuju. A asi si koupím i toho Note2 a budu mít bílou trojkombinaci jak iMuži(zasažený homosexualismem) Škoda, že třeba Samsung neudělal místo té jeho modré klasickou čenou. Už, když jsem měl černou kombinaci S2 a Note(tmavě až do černé modré) a vyšla S2 bílá tak jsem kupoval přítelkyni S2 a vůbec jsem si neuměl představit, že bych měl bílý mobil, nakonec jsem i přítelkyni koupil černej. Když jsem ji ukázal bílou variantu tak ji líbila mnohem víc. Černá je nejlepší. Splívá s displejem a neruší okolí displeje bílou barvou. A pak samořejmě černá působí´, že je stroj hubenější a má menší okraje kolem displeje(opticky).
PEPE86CZ
Jo a s tím flashem bych to neviděl tragicky. Já ho mám ofiko. Žádné XDA, nebo prohlížeče co podporují flash. Stačí se přihlásit na google akorát místo .cz dáte .co.uk nahoře na liště dáte PLAY tam najdete originál flash aplikaci. BBC má všechno ve flashi tak to proto nechali v UK. Já nevím, mě to přijde jako blbost. Přestat používat flash. Teďka mám tři nové webové stránky postaveny samořejmě na flashi, ačkoliv jsem moderní člověk co využívá, nebo snaží se využívat moderní technogie, tak se mi přece jenom nechce platit za předělání webovek. To stojí za zbytečné peníze. A takhle to bude s většinou. Vono totiž HTML5 moc lidí nezná.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze