Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)
recenze

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014)

Jemnost v hlavní roli

Rok se s rokem sešel a Samsung připravil nástupce svého nejvybavenějšího tabletu, který spadá do rodinky Galaxy Note. To znamená speciální aplikace, maximální výbava a samozřejmě také stylus S Pen. Nový model řádně zapracoval na displeji, pod kapotu nasadil výkonný procesor, přepracoval vzhled a nabízí také Android 4.3.

Na zářijovém veletrhu IFA 2013 v Berlíně byl světu oficiálně představen Samsung Galaxy Note 10.1 (Edice 2014). Už samotný název by mohl evokovat fakt, že Samsung pouze přepracoval svůj stávající model pro další rok. Na první pohled se to tak i může zdát. Desetipalcový displej, Android, S Pen a mnohé vychytávky. Samsung nicméně nezahálel a na každém kroku něco přidal, něco vylepšil. Máme tu konečně displej se špičkovou jemností a nový je též design s imitací kůže, který je shodný, jako u tabletofonu Galaxy Note 3. Ostře sledované bude určitě prostředí, které dělá Samsungu problémy.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) - oficiální fotografie

Technické parametry Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) LTE

Kompletní specifikace
Konstrukce243,1 × 171,4 × 7,9 mm, 545 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 10,1" (2 560 × 1 600 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 4×2,3 GHz, GPU: ARM Mali-T658
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB / 64 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: 100 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor8 220 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 4:53 hodin
Dostupnostříjen 2013, 19 499 Kč

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) – videorecenze

Design a konstrukce

Z dálky od sebe loňský a nový tablet asi nepoznáte. Stačí ale jen o něco bližší pohled a první odlišnosti vyplouvají na povrch. V prvé řadě rámeček kolem displeje je mnohem tenčí. To přináší hned dvě výhody, plus jednu doplňkovou. Jednak je tablet menší, což zjistíte v přehledné srovnávací tabulce níže, jeho rozměry činí 243 x 171 x 7,9 milimetrů. Druhou výhodou je vzhled. To je sice kategorie ryze subjektivní, ale z tohoto pohledu vypadá tablet opravdu mnohem lépe. Onou doplňkovou výhodou je přesun reproduktorů na boky. Stále jsou naštěstí dva. U čísel ještě zůstaneme a doplním hmotnost 545 gramů. Nečekaně opět posun k lepšímu. Sice jen o zhruba 50 gramů, ale i to se počítá. Je nutno ale říci, že jeden z hlavních konkurentů novinky, iPad Air je ještě lehčí, jeho hmotnost se totiž Applu podařilo stlačit pod 500 gramů.

Okraje kolem displeje se zmenšily
Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) Samsung Galaxy Note 10.1
rozměry 243,1 × 171,4 × 7,9 mm 262 × 180 × 8,9 mm
hmotnost 545 gramů 597 gramů
velikost displeje 10,1 palce 10,1 palce
rozlišení displeje 2 560 x 1600 pixelů 1 280 x 800 pixelů
jemnost 299 PPI 149 PPI
baterie 8 220 mAh 7 000 mAh
fotoaparát 8 Mpx 5 Mpx

U vzhledu ještě zůstaneme. Pěkně působí stříbrná boční linie, která zasahuje až do čelní strany. Jde o příjemné oživení a díky vygravírovaným linkám vypadají boky tabletu stejně, jako u tabletofonu Galaxy Note 3. Do zmíněného pruhu jsou zakomponovány nejen průduchy reproduktorů, ale také tlačítka. Odemykací klávesa sousedí s dvojtlačítkem regulujícím hlasitost a nacházejí se spolu na horní straně při levém okraji. Na levém boku je 3,5mm jack konektor, na spodní straně micro USB konektor. Za ten musím Samsungu vystřihnout pochvalu, a to za ukončení experimentů s nestandardními konektory. Nyní si tablet nabijete stejnou nabíječkou, jakou máte k telefonu. Výčet prvků po bocích uzavírá pod krytkou schovaný slot pro paměťovou kartu, který sídlí na pravé straně, a stylus S Pen na téže straně, o kterém samozřejmě ještě bude řeč. Výčet jsme uzavřeli a to znamená jediné, šance na přítomnost například HDMI konektoru poklesly na nulu, což je určitě škoda.

Tablet je příjemně tenký

Záda tabletu jsou shodná s tabletofonem Galaxy Note 3. Nemyslím samozřejmě rozměry, nýbrž zpracováním. Samsung opět použil imitaci kůže včetně možná již trochu zbytečných švů. Výsledek je lepší než obyčejný a lesklý plast, ale stále je to jen plast hrající si na něco, co není. Plast není ani nijak měkčený. U prémiového tabletu by Samsung přeci jen mohl nabídnout hodnotnější materiály.

Zadní strana se snaží imitovat kůži, dostalo se dokonce také na "švy"

Vraťme se na čelní stranu, kterou pro sebe samozřejmě zabírá displej. Zajímavost se nachází pod ním – tlačítka. Ta byly na tabletech téměř vždy přímo na displeji. Samsung je ale tentokrát umístil pod displej a to ve své obvyklé sestavě, hardwarový domeček a kontextové tlačítka okolo. Tento krok však neshledáváme zrovna šťastným, u desetipalcového tabletu jsou takto umístěná tlačítka totiž zcela mimo dosah. Především, držíte-li tablet v obou rukách, nedosáhnete palci na tlačítko s domečkem. Navíc pokud budete tablet používat v jiné orientaci, budou tlačítka na boku, případně rovnou vzhůru nohama.

Tlačítka se přesunula pod displej

I přes použité plasty je tablet kvalitně zpracovaný. Žádné nepěkné povrzávání či nedoléhání jednotlivých kusů materiálu se nekoná. Na druhou stranu, nic jiného jsme ani neočekávali a Samsung tak plní jen očekávanou povinnost.

Baterie a výdrž

Změna se udála také u baterie, která posílila ze 7 000 mAh na současných 8 220 mAh. S ohledem na jemnější displej je to však spíše jen nutné dorovnání k udržení původní výdrže. Říci, kolik tablet vydrží, je těžší, než si myslíte. Velmi záleží, jak jej používáte. Pokud jej budete využívat spíše jako malý pomocný počítač, se kterým za den během dvou hodin vyřídíte poštu a prohlédnete oblíbené stránky na internetu, budete nabíjet zhruba každé tři dny. Samozřejmě s tím, že v době nečinnosti je tablet stále připojen k Wi-Fi. Snadno však tablet vybijete za pár hodin, typicky hraním her nebo neustálým pracovním nasazením.

Náš test výdrže, kdy tablet streamoval video v kvalitě 1080p při jasu displeje na 50% do sluchátek, ukázal, že to s výdrží nebude špatné, ale konkurenti jsou na tom o něco lépe. Streamování se zastavilo po 8 hodinách a 37 minutách. Tuto hodnotu překonává Asus New Transformer Pad, který vykázal výdrž 9 hodin a 29 minut. Samsung je poražen také Nexusem 10, který vydržel 8 hodin a 48 minut. Zde je však rozdíl pouhých 11 minut. Pro porovnání uveďme ještě iPad Air, který vydržel 9 hodin a 29 minut.

Otestovali jsme také rychlost nabíjení. Z úplného vybití na 80 % to Galaxy Notu 10.1 (2014) trvá 3 hodiny a 7 minut. K úplnému nabití potřebujete 4 hodiny a 53 minut.

Zvuk

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) rozhodně patří k dobře hrajícím zařízením. Lví podíl na tom mají stereoreproduktory na vhodných místech. Sledování filmu tak nečiní žádný problém. Na dlouhodobý poslech hudby to však není. Samsung ladil repráčky spíše do výšek a hloubky v podstatě chybí. Lepší zážitek získáte ze 3,5mm jack konektoru. Stačí připojit jen průměrná sluchátka (obyčejné pecky Koss) a dočkáte se kvalitního podání nejen výšek, ale hutných hloubek a především nezanikajících středů.

Displej

Samsung nerad zůstává pozadu, což u displejů platí dvojnásob. Když už loni pro Google vyrobil displej s rozlišením 2560 × 1600 pixelů, bylo logické, že se takového panelu dočkáme i přímo na nějakém tabletu řady Galaxy, i když to tedy trvalo déle, než jsme si původně mysleli. Ona chvíle nastala u modelu Note 10.1 (2014). Jde o pořádný nárůst, neboť minulá generace si vystačila s velmi průměrnými 1280 × 800 pixely. Výsledná jemnost na úhlopříčce 10,1 palce činí nyní krásných 299 PPI, loňský model vykázal pro srovnání zhruba poloviční hodnotu. Displej je papírově jemnější než u iPadu Air. Při přímém srovnání však u Galaxy Notu 10.1 (2014) uvidíte pixely, u iPadu Air nikoliv. Příčina je pro nás záhadou.

Displej se pyšní vysokým rozlišením

Displej je typu Super Clear LCD, barevné podání je nádherně věrné a pozorovací úhly přímo excelentní. Spokojeni budete také s čitelností na slunci. Jas si můžete regulovat sami, případně vše nechat na automatické regulaci, která samozřejmě nechybí. Takto má vypadat kvalitní displej.

Hardware

Pokud se podíváme pod kapotu tabletu, bude velmi záležet, jaký konkrétní model před sebou máme. V našem testu figuruje model bez LTE či 3G modulu a tepe v něm procesor Samsung Exynos 5 Octa se čtyřmi jádry Cortex-A15 o taktu 1,9 GHz a dalšími čtyřmi úspornými jádry Cortex-A7 s taktem 1,3 GHz. Tento procesor se nachází také u varianty s 3G modulem. V případě LTE varianty se dočkáte nasazení čtyřjádrového Snapdragonu 800 s taktem 2,3 GHz. Všechny však pojí 3 GB operační paměti RAM, ze kterých však po zapnutí zůstává jen zhruba 1,2 GB volných. Grafickou akceleraci v našem případě zajišťuje Mali-T628, u LTE modelu jde o Adreno 330. Interní paměť je v našem případě 32 GB, existuje však i varianta s poloviční a dvojnásobnou pamětí. V každém případě je možnost úložiště rozšířit paměťovými kartami. Podrobněji se k úložném prostoru dostaneme v části s multimédii.

Uživatelské prostředí

Prostředí tabletu je postaveno na operačním systému Android 4.3, avšak z čisté podoby mnoho nezbylo. Samsung samozřejmě použil svoji nadstavbu TouchWiz, která přináší své výhody, ale také nevýhody. Vše začíná odemknutím, které provedete tlačítkem na horní hraně, případně stiskem tlačítka pod displejem. Ihned narážíme na první neduh. Od stisku tlačítka k rozsvícení displeje uplynou zhruba 3 – 4 vteřiny. O něco rychlejší je to tlačítkem pod displejem, kdy si počkáte jen asi dvě vteřiny. V každém případě velmi nemilá záležitost. Odemykací obrazovka je klasická s možností umístění widgetů.

Odemykací obrazovka

Po odemčení se dostáváte na hlavní pohotovostní obrazovku. Jako hlavní si můžete zvolit, jakou obrazovku chcete. Měnit můžete celkový počet obrazovek a ty jsou průchozí.

Obrazovky si můžete zaplnit widgety, složkami či zástupců aplikací. Právě ve widgetech, které jsou ale pěkně zpracovány, je další problém. Často dlouho trvá, než se objeví. Typicky při návratu z menu, případně při změně orientace displeje. Zde tedy optimalizace pokulhává. Změnou prošel spodní panel, kde již nemusí být tlačítka. V levém rohu se tak nyní stabilně na pohotovostních obrazovkách usídlilo vyhledávání a na opačné straně je vstup do menu.

Pohotovostní displeje

Výsuvná lišta je rovněž upravená a je pouze jednoho druhu. Nicméně se na ni vměstnalo vše podstatné. Zmeškané události i lišta s nastavením. Další funkci získáte tahem prstu ze středu spodní hrany displeje. Spustí se aplikace Můj časopis, což je v podstatě jakási RSS čtečka vybraných kanálů od Samsungu, kterou lze obohatit o sociální sítě. Vlastní zdroje však přidávat nelze a celé řešení tedy svou funkčností připomíná BlinkFeed od HTC. Stejnou funkci jsme ale ostatně mohli vidět už u tabletofonu Galaxy Note 3, kde funguje shodně. Na přiloženém screenshotu si můžete všimnout chybky ve slově „jednom“, ve kterém Samsungu vypadlo písmeno

U řady Note je již tradiční záležitostí rozdělení displeje na více oken. Stačí přidržet tlačítko se šipkou zpět a objeví se panel s aplikacemi. Po otevření druhé se displej automaticky rozdělí na dvě části. Velikost částí si můžete sami regulovat. I Tablet Galaxy Note 10.1 (2014) získal některé chytré funkce, které vás neustále sledují. Displej tak nemusí zhasnout, když se na něj díváte, což vcelku funguje, text lze posouvat nakláněním hlavy a nechybí také například možnost natočení prostředí dle toho, v jakém úhlu se na tablet díváte. Typicky by tak nemělo dojít k přetočení, když tablet ovládáte vleže. V případě této vychytávky jsem se ale setkal s dlouhým rozmýšlením a mnohdy tablet preventivně neudělal nic.

Hlavní menu je standardní maticové. Můžete aplikace přesouvat nebo vytvářet složky, do kterých aplikace přesunete. Řazení je možné dle instalace, případně i abecedně.

Celé prostředí vypadá jako dobře optimalizované. Většinou všechny aplikace nabíhají svižně i animace jsou plynulé. Jenže nastávají chvíle, kdy se dočkáte trhaných animací, čekáte na naběhnutí widgetů nebo se dlouho spouští nějaká aplikace. Samsung má tedy i na svém nejnovějším produktu co vylepšovat.

Stylus S Pen

Nyní se dostáváme ke stylusu S Pen, který se ukrývá v pravém horním rohu tabletu. Po jeho vytažení se tablet hned přepne do režimu práce s S Pen. Pokud máte aktivní zvuky, uslyšíte i patřičný doprovod. Na displeji se objeví nabídka možných akcí S Pen. Jde o akční poznámku, kdy můžete rychle zapsat vaši myšlenku. Dále jde o výstřižky, kdy označením části displeje vystřihnete danou scénu a můžete si ji uložit. Třetí možností je prosté psaní po displeji. Výčet doplňuje vyhledávání a Okno pera. Stačí na displeji nakreslit místo pro aplikace a v daném místě se vám otevře například kalkulačka nebo jiná miniaplikace. Je to praktické, nemusíte například odcházet z internetového prohlížeče a hned máte aplikace při ruce a na vámi vymezeném místě.


Stylus S Pen

Pero samozřejmě můžete využívat v celém prostředí a dokonce s ním můžete ovládat také senzorová tlačítka pod displejem. K dokonalosti tak schází, že tlačítko s domečkem je nutné ovládat rukou. Nechybí ani aplikace S Note a SketchBook for Galaxy, kde se již s perem opravdu vyřádíte. Nechybí mnoho různých druhů tužek a per, nastavíte si tloušťku čáry a navíc aplikace umí rozlišit, s jakou intenzitou na displej S Penem tlačíte, a podle toho bude čára tlustá.


Práce se stylusem S Pen

Celkově vzato se stylus Samsungu opravdu povedl. Je na praktickém místě, snadno se vytahuje a zasouvá zpět. Vyzdvihnutí si zaslouží pohodlné držení. S Pen je trojhranný a lehký. Nachází se na něm tlačítko, které vyvolává zmíněnou nabídku, která naskakuje automaticky po vyjmutí S Pen.

Kontakty a elektronická pošta

Ačkoliv na našem testovacím kusu nelze uskutečnit hovor či poslat SMS, nechybí v tabletu aplikace kontakty. Ta je přehledně zpracovaná a využívá velkého displeje. Kontakty je možné spárovat s vaším Google + účtem, ze kterého se následně stahují obrázky ke kontaktům. Nutno ještě dodat, že hovory ani SMS nefungují na modelem s 3G či LTE.

Kombinace GMailu a klasického klienta se Androidu osvědčuje už dlouhou dobu a není důvod měnit. Jak je tomu téměř všude jinde, Google nabízí propracovaného klienta s jednoduchým editorem, který kombinuje lištu všech základních položek menu a stránku náhledů, kde se zobrazují emaily a přílohy. K emailu lze připojit obrázky a další soubory, psaní je pohodlné. Klávesnice je opravdu obří a dostalo se také na řadu s čísly. Základní emailový klient opět přináší velmi jednoduché manuální nastavení účtů, kde pouze zadáte svou emailovou adresu a heslo, ostatní by měl klient odřít za vás. Oba emailoví klienti se dobře doplňují a nabízí úplné pokrytí vašich účtů.

Multimediální nabídka

Psát o multimediálních možnostech tabletů s operačním systémem Android může zavánět přecházením do stereotypu, jelikož se povětšinou jedná o naprosto totožný seznam funkcí a vlastností, který se liší jen sem tam unikátní aplikací či podporou kodeků. Dalo by se říci, že Galaxy Note 10.1 spadá do tradiční kategorie skvěle vybavených zařízení, jež už mají vše potřebné v základu. Začněme tedy hudebním přehrávačem, který nabízí klasické rozhraní TouchWiz s možností listovat seznamy, alby a interprety bez nutnosti přepínat okna. Přehrávač můžete ovládat nejen dotyky, ale také hlasově formou anglických výrazů. Dostalo se také na chytrou hlasitost, kdy se vyrovnává rozdílná hlasitost skladeb a nechybí ani nastavitelný ekvalizér.

Hudební přehrávač

To samé by se dalo říci i o videopřehrávači, který naštěstí podporuje videokodeky XviD a DivX, takže bez problémů přehraje FullHD filmy ve formátu AVI, MKV či FLV. Díky výkonnému hardwaru se navíc nemusíte bát, že byste postrádali dodatečnou rychlost a ať už vám běží na pozadí cokoliv, filmy se vám ani necuknou a to ani v kvalitě 1080p. Tablet zvládá také externí titulky, a to včetně české diakritiky. Samozřejmě můžete stáhnout i jiný přehrávač, který nabídne více možností nastavení, než ten základní. Lépe si poradí také s titulkami, jejichž přizpůsobení je v základním přehrávači jen velmi limitované.

Videopřehrávač a galerie

Pro kreativní povahy tu nechybí velmi jednoduchý editor videa a fotografií, ostatní nepohrdnou prohlížečem YouTube a k dispozici je i dálkový ovladač Smart Remote, který díky infraportu ovládá téměř jakoukoliv moderní televizi. Vše ostatní už si bez problémů stáhnete z Google Play, případně dedikovaného obchodu Samsung Apps, kde je ale výběr o něco menší. Již v základu máte na rok zdarma předplatné periodik Blesk a Reflex. Stáhnout si můžete cokoliv, bezesporu pak sáhněte po náročných hrách, které si na Galaxy Note 10.1 (2014) opravdu užijete. Bez problémů tablet zvládne například Real Racing 3 či Ashpalt 8. Na recenzi jsme dostali tablet s interním úložištěm 32 GB, k dispozici je však uživateli pouze zhruba 21 GB. Na druhou stranu nechybí slot pro paměťové karty microSD, který rozšíří úložiště o dalších 64 GB. Místa je tedy v přístroji dostatek.

Fotoaparát

Tabletu nechybí ani fotoaparát, který nabízí rozlišení 8 megapixelů, automatické ostření a dokonce také přisvětlovací LED diodu. Prostředí fotoaparátu je velmi podobné, jako vídáme u telefonů Samsung. Je stylizováno do minimalistické podoby, kdy je vše soustředěno na spouště fotoaparátu a kamery a také na změnu režimů. Nastavení však samozřejmě nechybí. Nechybí nastavení sériového snímání, ISO, rozpoznání obličeje, samospoušť, automatická detekce noci, vyvážení bílé nebo hodnota expozice. Využít můžete digitální zoom, který je možné ovládat tlačítky hlasitosti. Celý fotoaparát pak lze ovládat také hlasovými povely, opět však jen v anglickém jazyce.

Prostředí fotoaparátu
Fotoaparát

Výsledné snímky patří v rámci kategorie tabletů k tomu lepšímu, což je příjemné zjištěné oproti spíše podprůměrně fotícímu předchůdci. Fotografie jsou ostré i vcelku detailní. Neopomeneme zmínit také čelní kamerku, jejíž maximální rozlišení činí 2 megapixely, konkrétně 1920 × 1080 pixelů. Nastavit lze i dvě nižší rozlišení. Velmi zajímavou funkcí je „Překrásná tvář“. V několika krocích si lze nastavit vylepšení vašeho obličeje. V reálném čase tak vidíte, jak byste vypadali bez vrásek či s patřičným nalíčením.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky
Makro snímky
Noční snímky

Samozřejmostí je záznam videa v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 30 snímků za vteřinu. I kvalitu videa hodnotíme kladně. Video se nijak neseká, je plynulé a obraz ostrý. Záznam videa zvládá také čelní kamerka a to v totožném rozlišení.

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) (testovací video) – 1080p, exteriér (30 FPS)

Organizační funkce a GPS

Pro práci a organizaci vašeho času je Galaxy Note 10.1 (2014) patřičně vybaven. Kromě propracovaného organizéru s podporou S Pen a poznámkového bloku S Note pro všechny případy nechybí nastavitelný budík, seznam kontaktů a plnohodnotný kancelářský balíček Polaris Office 5, který obstará vaše pisatelské potřeby. Prostřednictvím jeho můžete prohlížet a editovat dokumenty Word, Excel či Powerpoint, případně je uložit na Cloud (předinstalován je také DropBox) pro pozdější použití.

S Plánovač

Pro kompletní sociální pokrytí a rychlou komunikaci má tablet už v základu nainstalovány aplikace Google+, ChatON, Hangouts a Twitter, ostatní si není problém dodatečně stáhnout. Ať už tedy pracujete v kanceláři nebo doma, Galaxy Note 10.1 (2014) je připraven na všechno.

Aplikace S Note

Žádné překvapení se nekoná ani v oblasti lokalizačních technologií. Tablet nabízí sehranou kombinaci aplikací Google Mapy, Místa a Navigace, které se postarají o všechny vaše potřeby. Google Mapy vám poradí při orientaci ve městě a vizuálně ukážou to, co hledáte. Také zde lze využít jednoduché pokrokové navigace, avšak bez zvukového doprovodu. Prostřednictvím Míst se dozvíte o všech restauracích, barech, muzeích a dalších zajímavých místech ve vašem okolí, společně s recenzemi a ohlasy uživatelů. Nakonec plnohodnotná navigace poslouží v autě i během pěší turistiky, jelikož přesnými hlasovými povely navede do cíle. Základní lokalizační služby má Galaxy Note 10.1 (2014) v malíku, takže ani není potřeba instalovat dodatečný software, relativně rychlá je také lokalizace satelitů, kdy na otevřeném prostranství najdete polohu do dvaceti vteřin s asistencí internetu.

Datové funkce a internet

Samsung Galaxy Note 10.1 (2014) v tomto ohledu nic nepřekvapí. Na internet se s ním, podle zakoupené verze, dostanete přes 2G, 3G i sítě LTE. Rychlým datům tedy bude bránit pouze pokrytí našich operátorů a vaše FUP, který si však můžete šetřit tím, že se na internet budete připojovat pomocí Wi-Fi. Galaxy Note 10.1 (2014) si poradí s frekvencemi 2,4 i 5 GHz a protokoly b/g/n. Vždy ale samozřejmě záleží, jakou verzi tabletu máte. Všechna spojení podporuje jen LTE verze, ta umí HSDPA v rychlosti 42 Mbps. 3G verze zvládá HSDPA také, ale pouze do maximální rychlosti 21 Mbps. Wi-Fi verze si pak samozřejmě poradí jen s připojením přes Wi-Fi. Výčet pak doplňuje Bluetooth 4.0 a Wi-Fi Direct. Využít můžete také funkce USB OTG, stačí mít patřičnou redukci a připojíte si Flashku či myš. Z nepochopitelných důvodů chybí NFC.

Internetový prohlížeč

V Samsungu Galaxy Note 10.1 (2014) nalezneme hned dva. První je klasický Android prohlížeč, o kterém jste se toho za ty roky na mobilenet.cz jistě dočetli mnoho a mnoho, tím druhým je již nativně předinstalovaný prohlížeč Google Chrome v mobilní verzi, který považujeme za mnohem atraktivnější.

Prohlížeč Google Chrome boduje především svým minimalistickým designem a tak nechává prostor pro to, o co zde jde především – o samotný obsah webu. Nebudou vás rušit žádné nadbytečné prvky. Veškeré ovládací prvky, až na adresní řádek, jsou skryté pod tlačítkem menu. Prohlížení internetu na Galaxy Note 3 je opravdu pohodlné, spojení prostorného displeje a špičkového prohlížeče je opravdu znát. Stránky se načítají velmi rychle a pohyb po nich je naprosto plynulý. Jediná vada na kráse jinak téměř perfektního prohlížeče je absence technologie Flash.

Zhodnocení a konkurence

Samsung Galaxy Note 10.1 (Edice 2014) je nejlépe vybaveným tabletem z dílen jihokorejského výrobce. Proto nás nepřekvapí kvalitní dílenské zpracování či skvělý displej s jemným rozlišením. Jeho používání je opravdu radostí, ať pracujete nebo sledujete film. Potěší také stereo reproduktory či solidní výdrž na jedno nabití.

Samotné prostředí si nás chvílemi získává, aby nás za malou chvíli mohlo opětovně ztratit kvůli zbytečně odfláknuté optimalizaci. Bezpochyby ale oceňujeme bonusové aplikace v základu, kdy není potřeba tablet dovybavit nutnými aplikacemi.

Samostatnou kapitolou je pak stylus S Pen, který je nedocenitelným pomocníkem. Je lehký, pohodlně se drží a praktické funkce jsou po ruce v okamžiku, kdy pero vytáhnete, což je velmi šikovné. Pochválit můžeme také fotoaparát nebo dostatečně vysoký výkon pro hraní těch nejnáročnějších her.

Pokud bychom měli něco kritizovat, je to snad jen právě horší optimalizace prostředí. Některé záseky či trhané animace opravdu nepůsobí pěkně. Samsung by také mohl používat hodnotné materiály a ne pouze imitovat kůži, která je však stále jen obyčejným plastem. Zamrzí také absence například konektoru HDMI a NFC. Ideální pak rozhodně nejsou tlačítka pod displejem, na které obtížně dosáhnete.

Mezi konkurenty jistě patří nový Apple iPad Air. Jeho doménou je kvalitnější displej nebo hliníková konstrukce, tablet působí mnohem hodnotněji. iPad Air je také podstatně lehčí, má ale horší fotoaparát, chybí mu stylus a nemá tolik bonusových aplikací. Apple iPad Air ve Wi-Fi verzi s 32 GB paměti vychází zhruba o tisíc korun levněji než Galaxy Note 10.1(2014) ve stejné výbavě.

Apple iPad Air

Zmíníme také Asus New Transformer Pad, který nabízí stejně kvalitní displej, ale přidává například praktickou klávesnici a hodnotnější vzhled s kovovým tělem. Prostředí je však ještě hůře optimalizováno a Asus navíc vsadil na starší verzi Androidu. Horší je také fotoaparát. Asus však vychází zhruba o dva tisíce korun levněji.

Asus New Transformer Pad

Třetím konkurentem je Google Nexus 10, který mimochodem vyrábí také Samsung. Displej má Nexus 10 se shodným rozlišením. Výhodou Nexusu je čistý Android, navíc v nejnovější verzi. Chybí však praktické aplikace využívající velký displej a stylus S Pen, který nabízí právě dnes testovaný Samsung.

Google Nexus 10
samsung-galaxy-note-101-2014-lte
Klady
  • podporuje USB OTG
  • 3GB RAM
  • stereo reproduktory
  • solidní fotoaparát
  • Android 4.3
  • spousta doplňkových aplikací
  • praktický stylus S Pen
  • displej s velmi vysokým rozlišením
  • zdařilý design
Zápory
  • umístění tlačítek pod displej
  • chybí HDMI konektor
  • místy hůře optimalizované prostředí
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Pepanisko
Co jsem viděl na videu i na nejmenovaných dalších serverech, tak optimalizace se rovná nule. Když nepočítám problémy s odemykáním, tak vždycky se seká vysunutí horní lišty, překlopení obrazu trvá i 5sec. Alespon že se aplikace spouští normálně.
WTF
Tie lagy na tom Samsungu su strašne. Každe video čo som videl na youtube, tak ako aj tu, ten tablet neskutočne laguje. už by stym mohli niečo spraviť.
Pepanisko
Podle mě už je to tady: Samsung chrlí jednu novinku za druhou, ale aktualizace nejsou nebo jsou špatné, a optimalizace taktéž... že by zvítězila kvantita nad kvalitou?
Tomáš Kunst
Tomáš Kunst
Já ho měl: prodal jsem první verzi a těšil se na tuhle novinku, ale po týdnu šel pryč. Ve všem, mimo displeje a vzhledu, je oproti první verzi horší.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze