Samsung Galaxy Mega 6.3
recenze

Samsung Galaxy Mega 6.3

Největší obr
48

Ačkoliv to dnes vypadá, že se míra vybavenosti telefonu měří dle úhlopříčky displeje, není tomu tak. Recenzovaný model Galaxy Mega 6.3 láká na 6,3palcový displej, nicméně svou výbavu na absolutní špičku nestačí. Přesto zaujme hned na první pohled.

Telefony dnešní doby nepřestávají růst. Další posun kupředu si připisuje Samsung, který na jaře představil novou řadu Galaxy Mega, do které umístil modely s 5,8palcovým a 6,3 palcovým displejem. Tedy doslova dva obry. My jsme otestovali obra největšího, Samsung Galaxy Mega 6.3. Skoro je nechytíte do ruky, dostat jej do kapsy je občas problém a přesto to je údajně mobilní telefon. Volat umí, to mu upřít nelze. Své trumfy pak staví na obrovském displeji, který upoutá vaši pozornost. Špatná není ani výbava, která se s klidem řadí do vyšší střední třídy.

Samsung Galaxy Mega 6.3 - oficiální fotografie

Technické parametry Samsung Galaxy Mega 6.3

Kompletní specifikace
Konstrukce167,6 × 88 × 8 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 6,3" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,7 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:26 hodin
Dostupnostčerven 2013, 12 499 Kč

Samsung Galaxy Mega (6.3) – videopohled

Obsah balení

První kapitolu dnešní recenze nezačnu nijak zvláštně. I obr z Jižní Koreje totiž v základním balení nabízí špuntová sluchátka, USB kabel a koncovku nabíječky.

Design a konstrukce

Pokud už si Galaxy Mega 6.3 pořídíte, budete jistě čekat velký telefon. Stejně jsem na tom byl já. Po vybalení z krabice jsem byl ale přeci jen v šoku. Všechny ostatní smartphony dnešní doby vypadají vedle tohoto velikána jako malinké telefony. Uchopení Galaxy Mega 6.3 do jedné ruky už chce trochu námahy, malé dlaně pak zcela ostrouhají. Pro ty však tento model samozřejmě není určen. Samsung chtěl bezpochyby docílit co možná největší úhlopříčky displeje, čemuž do značné míry ustoupil design a displej zabírá drtivou většinu čelní strany. Přesto jistě poznáváte známé oválné linie, tak typické pro jihokorejský Samsung.

Rozměry telefonu činí 167,6 milimetrů na výšku, 88 milimetrů na šířku a tloušťka je pouhých 8 milimetrů. Ačkoliv nejsem zastáncem ultra tenkých telefonů, v tomto případě malou tloušťku kvituji. Takto velký telefon lze alespoň nějak držet. Kdyby byl tlustší, utrpěla by ergonomie ještě více. Abychom si více přiblížili, jak je Galaxy Mega 6.3 opravdu velký, srovnáme si jej v tabulce s dalšími velikány. Jak můžete vidět, konkurovat mu může snad jen Ascend Mate od Huawei.

Samsung Galaxy Mega 6.3 Samsung Galaxy Note II Huawei Ascend Mate Asus FonePad
rozměry 167,6 × 88 × 8 mm 151,1 × 80,5 × 9,4 mm 163,5 × 85,7 × 9,9 mm 196,4 × 120,1 × 10,4 mm
hmotnost 199 gramů 180 gramů 198 gramů 340 gramů
velikost displeje 6,3 palce 5,5 palce 6,1 palce 7 palců
Oproti běžným telefonům je Galaxy Mega 6.3 obří

Čelní stranu jsme již nakousli. Pod obřím displejem se krčí klasická trojice tlačítek, nic nového. Nad displeje nemůže chybět logo výrobce, nezbytné senzory, informační LED dioda a čelní kamerka. Zmíním ještě vzorování na plastech, které se shoduje s vlajkovým modelem Galaxy S4. Opět vypadá pěkně a oživuje velké barevné plochy.

Boky jsou ozvláštněny stříbrným pruhem, který lehce vystupuje nad čelní stranu, čímž ji poskytuje drobnou ochranu. Začneme-li na spodní straně, narazíme na micro USB konektor. Na pravém boku se nachází odemykací klávesa. Samsung ji umístil šikovně zhruba do středu, snadno na ni dosáhnete palcem. Bohužel má malý zdvih a její stisk není vůbec jistý. Horní strana poskytuje útočiště 3,5 mm jack konektoru a také malé černé tečce. Oč jde? O infraport, který slouží jako ovladač k vaší elektronice. O tom ale později. Výčet prvků po obvodu končíme na levé straně, kde je již jen dvojtlačítko regulující hlasitost.

Zadní strana asi ničím nepřekvapí. Logo výrobce, fotoaparát a LED dioda. Zde asi nejvíce vyniká ono zmíněné vzorování na krytech. Asi vás nepřekvapí, že je telefon komplet z plastu. Zejména u velkého zadního krytu, který je odnímatelný, to ale nepůsobí moc dobře. Na druhou stranu nemohu říci křivého slova na adresu dílenského zpracování. Vše na svém místě pevně drží a nic nevrže.

Baterie a výdrž

Obří telefon s velkým displejem. Co z toho vyplývá? Dost místa na baterii a velký žrout energie. Výrobce si toho byl vědom a do telefonu nasadil Li-Ion akumulátor s kapacitou 3200 mAh. Ačkoliv se to zdá jako hodně, je to spíše tak akorát a Galaxy Mega 6.3 nijak nevybočuje z průměru. Jde tedy o další jednodenní telefon. Vidina dvou dnů je sice reálná, ale displej je tak lákavý, že bude stejně většinu dne svítit, čímž si pojistíte večerní nabíjení.

Provedli jsme náš standardizovaný test výdrže, kdy byl telefon přihlášen do 3G sítě, zároveň na zabezpečenou Wi-Fi, aktualizace byly potlačeny a streamoval video v kvalitě 720p s 50% jasem do dodávaných sluchátek na poloviční hlasitost. Výsledný čas činil 5 hodin a 13 minut, což je průměrný čas. Například Samsung Galaxy Note II dosáhl v podobném testu na 8 hodin a 2 minuty.

Dále proběhl test rychlosti nabíjení z úplného vybití na 80% a 100%. Nižší hodnoty telefon dosáhl za 90 minut, úplného nabití pak za 146 minut.

Zvuk

Po zvukové stránce patří Galaxy Mega 6.3 jednoznačně k lepšímu průměru. Hlasitý reproduktor je dostatečně hlasitý a příjemně zvládá i hloubky. Zvuk díky tomu působí reálněji a není degradován plechovým pozadím. Výstup do sluchátek pak bude vyhovovat všem nenáročným i středně náročným posluchačům. Není mu takřka co vytknout. Dobře zahraje hloubky, zbytečně nepotápí výšky, nedochází ke zkreslení při vysoké hlasitosti. Navíc si vystačíte s dodávanými sluchátky, která hrají opravdu dobře.

Displej

Dostáváme se k tomu nejhlavnějšímu, displeji. Jeho úhlopříčka činí neuvěřitelných 6,3 palce. Kdo však čeká FullHD rozlišení, plete se. Samsung zvolil „jen“ HD rozlišení, tedy 1280 x 720 pixelů. Viditelného rastru se však nemusíte bát, protože vidět není. Displej je stále jemný a barevně lahodí vašemu oku. Typově se jedná o TFT PLS displej, avšak hravě konkuruje Super AMOLED panelům. Čitelnost na přímém slunci je brilantní, pozorovací úhly taktéž. Ke zkreslení barev nedochází ani při ostrém úhlu pohledu. Displej se Samsungu opravdu povedl a je doslova magnetem vašich očí. Závěrem snad zbývá zmínit, že jas můžete samozřejmě regulovat ručně, případně vše nechat na dobře fungující automatice.

Hardware

Ačkoliv se Samsung Galaxy Mega 6.3 snaží profilovat jako telefon nejvyšší třídy, pohled pod kapotu prozradí, že tomu tak není. Všemu vévodí dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 Plus s taktem 1,7 GHz. Potěší však paměť RAM s hodnout 1,5 GB. Reálně vám bude zbývat okolo 700 MB RAM. Zbývá doplnit grafický akcelerátor Adreno 305 a níže už se můžete podívat na výsledky ve vybraných benchmarcích.

Benchmark testy

Prostředí

Uživatelské prostředí v Samsungu Galaxy Mega 6.3 má na starost nejnovější Android 4.2.2 Jelly Bean, nad kterým bdí kontroverzní TouchWiz. Jste zvědaví, jak se tentokrát výrobci povedlo optimalizovat systém s nadstavbou? My také.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Odemykání telefonu probíhá stiskem boční klávesy. Ta se ale, viz výše, nemačká zrovna pohodlně. Probudit jej však lze také stiskem středové klávesy pod displejem. V ten moment se dostanete na odemykací obrazovku, jejíž možnosti vycházejí z čistého Androidu, který jsme mohli vidět například na Nexusu 4. To znamená, že odemykací obrazovka nabízí další obrazovky, na které si můžete umístit widgety, případně zástupce. Na hlavní odemykací obrazovce vidíte čas, datum a případně motivační zprávu, kterou si můžete sami napsat. Ve spodní části se nachází pět zástupců aplikací. K odemčení přejedete prstem po tapetě, pokud si nezvolíte jiné odemknutí, například heslem či detekcí obličeje. Na velkém displeji vypadají velmi pěkně efekty odlesku či vlnění vodní hladiny.

Pokud se posunete doprava, dostanete se na odemykací obrazovku s oblíbenými aplikacemi. Tu lze nahradit přímým vstupem do fotoaparátu. Opačným směrem, tedy z hlavní odemykací obrazovky doleva nejprve nic není. Můžete si tam však umístit například widget s e-maily. A obrazovky dále kupit.

Po odemčení se již dostanete na pohotovostní obrazovky, kterých může být maximálně sedm a jsou průchozí. Sami si vyberete, jaká obrazovka je hlavní. Na tu se vrátíte vždy po stisku tlačítka Home. Všechny obrazovky můžete pokrýt widgety, zástupci aplikací, či složkami s aplikacemi. Ve spodní části je řádek se čtyřmi aplikacemi, které si můžete navolit dle vlastních požadavků. Pátou ikonkou je vstup do seznamu aplikací.

Pohotovostní obrazovka s widgety a zástupci na šířku

K naposledy používaným aplikacím se dostanete delším přidržením klávesy Home. Podoba je velmi blízké té z čistého Androidu. Ve spodním řádku však přibyly ikonky pro vstup k systémové paměti a Google Now. To jinak vyvoláte delším podržením levého senzorového tlačítka. Funkci delšího přidržení nabízí i tlačítko s šipkou. Aktivuje se známé Multi-window, respektive sloupec aplikací, kterými můžete displej rozpůlit a používat dvě aplikace v jeden moment na jednom displeji. Funkce známá především z Galaxy Note II funguje bezchybně a občas se opravdu hodí. Po ukončení této činnosti máte u strany displej stále malou šipku, která značí přítomnost již zmíněného sloupce s aplikacemi. Pokud vás obtěžuje, zbavíte si ji opětovným přidržením tlačítka se šipkou.

Informační lišta vychází z čistého Androidu 4.2 a je tedy dvojí. Jedním prstem vysunete starou známou lištu, kde máte zmeškané události, nastavení regulace jasu a posuvný řádek s rychlým nastavením různých funkcí. Pokud vysunutí provedete tahem dvou prstů, zobrazí se lišta výhradně se zástupci k rychlému nastavení. Mezi oběma lištami pak lze po vysunutí snadno přepínat.

K naposledy používaným aplikacím se dostanete delším přidržením klávesy Home. Podoba je velmi blízké té z čistého Androidu. Ve spodním řádku však přibyly ikonky pro vstup k systémové paměti a Google Now. To jinak vyvoláte delším podržením levého senzorového tlačítka. Funkci delšího přidržení nabízí i tlačítko s šipkou. Aktivuje se známé Multi-window, respektive sloupec aplikací, kterými můžete displej rozpůlit a používat dvě aplikace v jeden moment na jednom displeji. Funkce známá především z Galaxy Note II funguje bezchybně a občas se opravdu hodí. Po ukončení této činnosti máte u strany displej stále malou šipku, která značí přítomnost již zmíněného sloupce s aplikacemi. Pokud vás obtěžuje, zbavíte si ji opětovným přidržením tlačítka se šipkou.

Informační lišta vychází z čistého Androidu 4.2 a je tedy dvojí. Jedním prstem vysunete starou známou lištu, kde máte zmeškané události, nastavení regulace jasu a posuvný řádek s rychlým nastavením různých funkcí. Pokud vysunutí provedete tahem dvou prstů, zobrazí se lišta výhradně se zástupci k rychlému nastavení. Mezi oběma lištami pak lze po vysunutí snadno přepínat.

Hlavní menu, nebo chcete-li seznam aplikací, je standardně orientován horizontálně v matici ikon 4x6. Vše je plně přizpůsobitelné, ikonky lze přeskládat, přesouvat do složek a vybrané aplikace lze skrývat.

Seznam aplikací

Pokud by se vám vše zdálo až příliš složité, nemusíte zoufat. Samsung si připravil Snadný režim. Jeho aktivací se celé prostředí promění a na očích vám zůstanou pouze základní funkce. Zmizí nespočet nabídek a různého nastavení. Pohotovostní obrazovky budou jen tři, přičemž na hlavní bude widget hodin, počasí, kalendáře a tři ikonky. Dalších šest ikonek se vměstná na druhou stránku vpravo, odkud se také dostanete do menu, které je zobrazeno výhradně formou seznamu. Vlevo se pak nachází prostor pro oblíbené kontakty. Praktická funkce, která však v takovémto špičkovém zařízení nebude mít mnoho uživatelů. Navíc na obřím displeji vypadají neuvěřitelně velké ikony poměrně legračně.

Nadešel čas se také letmo podívat na funkce přidané Samsungem. Začít můžeme aplikací Group Play, která dokáže sdílet aktuálně běžící hudbu, video či další věci na další telefon Samsung, který tuto funkci podporuje. Nechybí ani aplikace WatchOn, která obstarává ovládání televizi či další elektroniky přes infračervený port. Komunikace funguje rychle a bezchybně. Nabízí nejen základní ovládání hlasitosti a přepínání kanálů, ale také vstup do menu či ovládání chytrých funkcí televize. To však mohu s jistotou potvrdit pouze na televizi Samsung, na které bylo ovládání zkoušeno.

Aplikace Watch On k ovládání elektronických spotřebičů

Významným plusem modelu Galaxy Mega 6.3 je, že celé prostředí dokáže pracovat rovněž v horizontální poloze. Stačí jen telefon překlopit a vše, včetně pohotovostních obrazovek se přeskládá. Velmi praktické, především u telefonu s takto velkým displejem. Příjemně mě také překvapila optimalizace. Veškeré přechody, animace, akce, běží zcela plynule i po dvou týdenním testování. Žádné viditelné trhance či snad záseky. Jediná výtka míří k naběhnutí widgetů, které tu a tam trvá zhruba jednu vteřinu. Většinou jde o případ návratu z náročné aplikace či hry. Celkově však mohu říci, že je prostředí plynulejší než na vlajkové lodi Galaxy S4.

Pohyby a gesta

Vzpomínáte si na nespočet různých gest a pohybového ovládání na Galaxy S4? Tak velmi chudý výtah se vyskytuje také v Galaxy Mega 6.3 V prvé řadě ale začnu usnadněním ovládání, kdy si lze například nastavit, aby tlačítka kalkulačky byla u pravé či levé strany displeje a tím jste kalkulačku mohli ovládat jednou rukou. Potěší přítomnost „Přímého volání“, kdy u otevřeného kontaktu stačí telefon přiložit k uchu a začne se vytáčet. Praktická je i funkce „Inteligentní upozornění“. Pokud máte telefon položen na stole a nevšímáte si jej, dočkáte se při uchopení vibrací, které vás upozorní, že máte zmeškané události. Položením telefonu displejem k desce lze snadno ztlumit vyzvánění či okamžitě ztišit zvuk přehrávaného videa.

Totéž lze u hovoru udělat tak, že leží-li telefon na zádech, zakryjete displej rukou. Pořídit screenshot obrazovky lze současným přidržením odemykacího tlačítko a klávesy Home. Pokud hledáte netradičnější řešení, můžete po displeji přejet hranou ruky zprava doleva. Výčet těchto vychytávek zakončujeme Inteligentním displejem, který zůstane zapnutý, dokud jej budete sledovat.

Multimédia

Jak už u telefonů s Androidem v poslední době zvykem, najdeme i u Galaxy Mega 6.3 hned dva hudební přehrávače. Standardní Hudbu Play asi netřeba blíže představovat. Jde o přehrávač Googlu, který je poměrně schopný, avšak po stránce vzhledu již lehce zastaralý. Mnohdy však nabízí více než přehrávače výrobců telefonů. To však neplatí v případě Samsungu. Jeho přehrávač dokáže hudbu přehrávat dle ID3 štítků, ale také jednotlivě ze složek. Kdo by si přeci jen nemohl vybrat, najde zde ještě „Hudební ráj“. Telefon prohlédá vaši knihovnu a skladby roztřídí mezi vzrušující, vášnivé, veselé a klidné. K mému překvapení je třídění opravdu kvalitní a mezi klidnými skladbami se nerozhodně nevyskytují ostřejší kytarové rify.

Hudební přehrávač

Při přehrávání vidíte velký náhled obalu alba a základní ovládací prvky. Nechybí časová osa, na které funguje bezdotykové ovládání. Stačí se prstem pohybovat nad ní a najít se ten správný čas, kam se chcete posunout. V nastavení se nachází například ekvalizér, který si můžete dle libosti upravit k obrazu svému. Měnit můžete rovněž rychlost přehrávání. Pokud hudební soubor obsahuje i text, můžete jej také vidět. Praktická je možnost sjednotit úroveň hlasitosti jednotlivých skladeb. Výčet zakončuje ovládání přehrávače hlasem, které funguje téměř vždy spolehlivě. Reaguje samozřejmě jen na anglické výrazy. Pokud by vás vlastní skladby omrzely, máte smůlu. Samsung už do Galaxy Mega 6.3 nepřidal klasické FM rádio a zdá se, že jej už v lepších modelech do budoucna neuvidíme.

Precizně je zpracována aplikace pro videa. Po otevření vidíte pod sebou všechny videa, přičemž se v malých náhledech rovnou přehrávají. Poměrně náročné především při vyšším počtu, ale testovaný obr si s tím hravě poradí. Na Galaxy Mega 6.3 si pustíte v podstatě cokoliv. Formáty AVI či MKV, včetně kodeků DivX a Xvid. Omezovat se nemusíte ani v rozlišení, bez problémů přehrajete FullHD videa. Zcela korektně se pak zobrazují externí titulky k vašim seriálům či filmům.

Galerie je vcelku klasická, nabízí synchronizaci se sociálními sítěmi a také základní úpravu fotografií. Hry v základní nabídce nehledejte, ale výkon Galaxy Mega 6.3 postačí na náročnější herní tituly ve 3D. Oželet budete muset pouze ty nejmodernější hry, jako například Real Racing 3, který se citelně seká. Při stahování si jen dejte pozor na prostor. Námi testovaná 8GB varianta nabízí reálně jen 4,78 GB a aplikace není možné přesunout na paměťovou kartu.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát nabízí standardních 8 megapixelů, automatické ostření a také LED diodu. Prostředí dostalo moderní háv a vše podstatné máte ihned pod palci. Jedním dotykem pořídíte snímek či začnete nahrávat video. Stejně snadno se můžete zabořit do režimů, kterých je zde opravdu nepočítaně. Od klasických, jako automatika, sport, noc či panorama, můžete vybírat také z gumy, která dokáže ze snímku vymazat pohyblivý nechtěný objekt, je tu také HDR režim. V hlubším nastavení najdete sériové snímání, hodnotu ISO, stabilizaci obrazu, automatickou detekci noci, samospoušť či vyvážení bílé.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky dosahují velmi slušné kvality. Potěší věrným barevným podáním, ostrostí i vykreslováním detailů. Minimalizace hnutí si s telefonem jde na vrub rychlému pořízení snímku, ke kterému dojde okamžitě při dotyku spouště, což jistě také potěší.

Ukázkové fotografie


Ukázkové snímky v plném rozlišení
Ukázkové snímky - širokoúhlý formát (6 Mpx)

Umožněn je samozřejmě také záznam videa a to až v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s 30 snímky za vteřinu. Po rozbalení nabídky si můžete vybrat i mezi dalšími třemi nižšími rozlišeními.

Samsung Galaxy Mega 6.3 (testovací video) – exteriér, 1080p

Telefonní seznam

Oproti ostatním funkcím zmíněným výše, je telefonní seznam velmi klasický a v podstatě stejný jako u loňského modelu. Vše je rozděleno do čtyř záložek, kde nechybí skupiny či oblíbené kontakty. Provázanost se sociálními sítěmi je samozřejmá, stačí jen mít v telefonu příslušnou aplikaci dané sítě. Nativně se tedy vše propojí s vaším Google účtem a načte informace ze sítě Google +. Ke kontaktu lze uložit nespočet věcí, kromě čísel, adresy i e-maily, kontakty na sociální sítě či osobní informace dotyčného. Pokud například máte u kontaktu Skype, můžete rovnou napsat zprávu tímto směrem. Samozřejmě za předpokladu, že si Skype do Galaxy Mega 6.3 nainstalujete.

Seznam kontaktů

Kvalita hovoru je na velmi vysoké úrovni. Hlas je zřetelný, čistý a snadno srozumitelný. Žádné problémy nezaznamenala ani protější strana.

Zprávy a e-maily

Editor textových zpráv vypadá shodně s dalšími modely Samsung Galaxy. Příchozí zprávy se vrství do konverzací a zůstala zachována možnost měnit barevné pozadí i typ bublin v konverzacích. Snadno si tak vše oživíte a přizpůsobíte obrazu svému. Vhod jistě přijde také snadná změna velikosti písma. Ovládat ji můžete tlačítkem pro regulaci hlasitosti.

Tvorba zpráv na obřím displeji je radost. QWERTY klávesnice je obrovská, překlepy takřka nehrozí. Dostalo se i na samostatný řádek s číslicemi. Naproti tomu jsem postrádal samostatné tlačítko s často používanou čárkou. Dostalo se jen na samostatné tlačítko pro tečku. Při psaní můžete využít prediktivní zadávání textu a spolehnout se na odpočítávání napsaných znaků.

E-maily obstarává klasický Gmail, který podporuje push notifikace, hned tedy víte, že vám dorazila nová zpráva. Zprávy můžeme jednotlivě i hromadně mazat. Dalším klientem je vestavěný klient. Ten zvládá protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. Nastavení může být automatické, kdy vše ponecháme na telefonu, nebo manuální, kdy ručně přiřadíme patřičné servery a typ zabezpečení. U e-mailu si lze dokonce zvolit odlišné upozorňování na e-maily z různých schránek. Frekvence kontroly mailů může být v rozsahu každých pěti minut po nejzazší termín kontroly jednou denně. Mezi obligátní nastavení patří název mailu a nastavení podpisu.

Organizace času

Funkce sloužící k organizaci času hrají v Galaxy Mega 6.3 jednoznačný prim. Přesvědčí vás o tom S Plánovač, se kterým je opravdu radost pracovat. Nabízí hned několik druhů pohledů. Největším je roční náhled, za kterým následuje měsíční, týdenní, třídenní a denní. Dále si můžete nechat zobrazit agendu a zvlášť úkoly. Velký displej je učebnicově využit a už i při měsíčním náhledů vidíte u jednotlivých dní zadané položky. Navíc jsou k dispozici praktické widgety a třeba právě měsíční náhled na kalendář můžete mít neustále na očích. Není problém pracovat s více kalendáři, které následně barevně odlišíte, necháte zobrazit současně či zvlášť. U zadávání nových úkolů zvolíte čas připomenutí a samozřejmě také důležitost. Sečteno a podtrženo, tento kalendář Samsungem nazvaný S Plánovač nemá chyb a jen těžko najdete na platformě Android nějakou konkurenci.

V další výbavě figuruje známá aplikace S Poznámka, která nabízí možnost zapisovat si důležité věci jak prostřednictvím klávesnice, tak jednoduchým kreslením, které je dobře použitelné díky velkému displeji. Nechybí parta několika opakovaných budíků, které vás však nevzbudí, pokud telefon vypnete. Kalkulačka dostala nový grafický kabát a nabízí i pokročilé funkce, mezi které patří goniometrické funkce, mocniny či logaritmy. Výčet uzavírají stopky, minutka či překladač. V telefonu nechybí ani přehledný správce souborů a lehce skrytý program Polaris Office 5. Ten nenajdete mezi aplikacemi, avšak v momentě, kdy budete chtít otevřít dokument MS Office, bude vám aplikace nabídnuta. Bohužel vše můžete jen číst. Editovat či vytvářet dokumenty možné není.

Citlivost čipu GPS je na velmi dobré úrovni a s asistencí internetu naleznete vaší polohu do zhruba dvaceti vteřin. Pokud internet zakážete, počkáte si zhruba o deset vteřin déle. Stále tedy jde o skvělý výsledek. Výrobce do novinky nepřichystal žádný alternativní obslužný software. Uživatel se tak bude muset obrátit pouze na vestavěné Google mapy. Ty ke svému provozu prozatím potřebují datové připojení, ovšem vybrané oblasti map mohou být uloženy do mezipaměti. Nechybí hlasová navigace v českém jazyce ani ostatní moderní funkce. Asi není nutno připomínat, že velký displej přímo vybízí k využití navigace do automobilu.

Datové funkce a internet

Velmi dobře vybavené zařízení zařízení, kterým Samsung Galaxy Galaxy Mega 6.3 je, si nemůže dovolit zaškobrtnout takřka v žádné kategorii. Data nevyjímaje. Spolehnout se tudíž můžete na kombinace GPRS, EDGE, také na novější HSDPA a HSUPA, kdy maximální rychlost stahování činí 21 Mb/s. Komu by to snad bylo málo, umí Galaxy Mega 6.3 také LTE. To však zatím v našich končinách nijak nevyužijete. Kromě dat přes mobilního operátora se můžete připojit přes Wi-Fi s standardy a/b/g/n. S tím úzce souvisí funkce Wi-Fi Direct, která nechybí.

Internetový prohlížeč

Přítomen je i čip NFC spolu s funkcí S Beam pro rychlý přenos souborů mezi dvěma telefony, které tuto funkci podporují. Stačí je pouze přiblížit k sobě. Soubory nicméně můžete posílat také „postaru“ přes Bluetooth 4.0. V recenzi zmíněný infraport pak slouží výhradně k ovládání elektronických spotřebičů.

S počítačem se spojíte přes micro USB kabel, avšak klasické Mass Storage chybí. Namísto něj využijete připojení přes protokoly MTP a PTP. Právě první jmenovaný telefon spojí tak, že vidíte jak paměť telefonu, tak prostor na paměťové kartě. Galaxy Mega 6.3 si rovněž rozumí s funkcí USB OTG a přes redukci můžete připojit flash disk či myš. Stejně tak máte-li patřičnou redukci, můžete telefon přes HDMI spojit s televizí.

Na internet se podíváte skrze klasický androidí prohlížeč, který si poradí s hesly, dokáže vyžádat stránku pro desktopové zobrazení, podporuje zvětšení písma a rozumí si také s gesty či ovládání pomocí pohybů hlavy. Rekordmanem je Galaxy Mega 6.3 v počtu oken, se kterými lze naráz pracovat. Otevřeli jsme si jich přes 30 a telefon se netvářil, že by to mělo být konečně číslo. Při dalším otevírání již však docházelo k lehkému zpomalení telefonu. Alternativou k tomuto prohlížeči je pak Google Chrome, který však již není tak svižný a jeho hlavní předností je tak provázanost s otevřenými okny na vašem stolním Chromu.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

Samsung vytvořil zcela novou kategorii velkých telefonů. Nebo malých tabletů? Záleží na úhlu pohledu. V každém případě Galaxy Mega 6.3 není zařízení pro každého. Oceníte jej především tehdy, kdy potřebujete co největší displej, avšak zároveň možnost zařízení využívat jako mobilní telefon, který dokáže nejen telefonovat, ale také pracovat s SMS zprávami. Na velkém a vysoce kvalitním displeji lze pohodlně spravovat vaše kalendáře, prohlížet internet a a vše umocňuje funkce Multi-view, která nebyla nikdy dříve použitelnější. Pochvalu si zaslouží nejnovější Android 4.2.2 a také zdařilá optimalizace celé nadstavby. Tentokrát se Ti to Samsungu povedlo.

Mezi další výhody patří kvalitní dílenské zpracování, slušný audio výstup i použitelný fotoaparát. Nevýhody jsou nasnadě. Vyčítat Galaxy Mega 6.3 velikost by bylo nevhodné. Nicméně faktem je, že do kapsy jej sice většinou dáte, avšak na nějaké pohodlí zapomeňte. Výtku mohu zamířit i na zpracování odemykacího tlačítka. Pokud se podíváme na cenu, zjistíme, že se pohybuje kolem 12 000 Kč, což není vyloženě hodně, avšak možná bychom ji očekávali i níže, s ohledem na to, že výbava není zcela špičková. Obstojí obr v konkurenci a má vůbec nějakou?

Samozřejmě nějakou má. Asi nejblíže mu je Huawei Ascend Mate, který nabízí jen nepatrně menší displej. Ten může zaujmout větší pamětí RAM, či papírově lepším, čtyřjádrovým procesorem. Ten však po stránce výkonu nijak dramaticky nepřevýší Galaxy Mega 6.3. Huawei navíc nabízí starší Android.

Huawei Ascend Mate

Dalším konkurentem bude Samsung Galaxy Mega 5.8. V podstatě tentýž model, avšak s menším displejem. Proč jej pořídit, je asi nasnadě. V momentě, kdy Galaxy Mega 6.3 bude moc velký. Zmínit musíme i dalšího stájového kolegu, Samsung Galaxy Note II. Ten nabízí ve všech ohledech lepší výbavu. Kvalitnější displej, výkonnější procesor a hlavně S-Pen se kterým se skvěle pracuje. Navíc stojí skoro stejně. Jenže má „jen“ 5,5palcový displej a to může být pro zájemce o obra třeba málo.

Samsung Galaxy Mega 5.8 a Galaxy Note II

Samsung Galaxy Mega 6.3 tak určitě není bez šance. Sáhnou po něm všichni, kteří hledají velký displej, spolehlivé prostředí a zároveň dokáží oželet absenci S-Penu, protože 5,5 palce je pro ně málo.

Samsung Galaxy Mega 6.3 zapůjčil e-shop Sunnysoft, kde si novinku můžete také zakoupit.

samsung-galaxy-mega-63
Klady
  • prostředí umí pracovat na šířku
  • 1,5 GB RAM
  • podporuje USB OTG a NFC
  • infraport k ovládání TV
  • dobře optimalizované prostředí
  • nejnovější Android 4.2.2
  • opravdu velký a kvalitní displej
Zápory
  • hodil by se stylus
  • nepohodlné odemykací tlačítko
  • horší ergonomie
  • jen průměrná výdrž
Diskuze ke článku
al.
Pokud v textu použijete 2x název Galaxy S4 a myslíte Mega 6.3 , tak jste věty kopíroval ..... A WiFi umí i ac .
Marek
Pokiaľ viem, tak má telefón snapdragon 400 a nie s4 plus.
Logout
Chápu, že v úvodu chcete zdůraznit, že telefon je obřích rozměrů, ale podle tabulky je jen o 8mm širší než můj note II a pro ren mám v dlani ještě rezervu a to myslím není moje ruka nijak abnormální. Prostě si spíš myslím, že ostatní telefony jsou zbytečně malé, než že by tento byl neuchopitelný :-)
fry
za seba môžem povedať, že by som si to nekúpil. teraz váham, či mám ísť do mobilu s displejom 4,5 palca. už aj to sa mi zdá dosť veľa.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze