Samsung Galaxy M51
recenze

Samsung Galaxy M51

Ideální telefon s rekordní výdrží
12

Boj s konkurencí byl pro Samsung zřejmě málo, a tak začal soupeřit i sám se sebou. Boj propukl ve střední třídě, kde se objevil nový Galaxy M51. Telefon, který skvěle sedne do ruky, má kvalitní displej, dostatečný výkon a navrch přihazuje baterii s nadprůměrnou kapacitou 7 000 mAh. Připravil Samsung recept na takřka ideální telefon střední třídy?

Před časem Samsung chtěl zjednodušit své portfolio a ve střední třídě jsme měli vídat jen oblíbená Áčka. Brzy však došlo k přehodnocení taktiky a částečně se u nás těšíme i z modelů Galaxy M. Nejnovější Galaxy M51 parazituje na starším Galaxy A71, oproti kterému přináší monstrózní baterii. Úvodem netřeba více dodávat, jen snad to, že tento mobil má ambice stát se ideální volbou pro náročnější uživatele.

Technické parametry Samsung Galaxy M51

Kompletní specifikace
Konstrukce163,9 × 76,3 × 9,5 mm, 213 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730, CPU: 2×2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor7 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:52 hodin
DostupnostQ4 2020, 10 499 Kč

Samsung Galaxy M51 – videorecenze

Obsah balení

V základním balení neočekávejte nic překvapivého. Kromě samotného telefonu jde o koncovku nabíječky, USB kabel a základní pecková sluchátka. Na druhou stranu jde o vše potřebné, co do začátku potřebujete.

Samsung Galaxy M51

Konstrukční zpracování: bez vystupujících fotoaparátů

Baterie o kapacitě 7 000 mAh se výrazně podílí na samotném vzhledu telefonu. Na první pohled je zřejmé, že je Galaxy M51 trošku baculatějším zařízením. Tloušťka narostla na 9,5 mm, což v praxi znamená, že je zhruba o milimetr tlustší než většina mobilů. V ruce to pocítíte, ale paradoxně tento fakt hodnotím kladně a mám k tomu minimálně dva podstatné důvody.

Při položení se telefon vůbec nekývá.

Důvod první tkví ve velmi pohodlném držení. Tloušťka není nějak přehnaná a částečně ji eliminuje drobné zaoblení zadní strany. Výsledkem je, že telefon velice příjemně sedne do ruky. Na druhý důvod se můžeme podívat všichni společně. Pakliže si dobře prohlédnete zadní stranu, vidíte, že při položení se telefon nebude vůbec kývat. Zásluhou větší tloušťky totiž modul s fotoaparáty nevystupuje nad okolní povrch. Samsungu se tak ve výsledku podařilo něco, po čem delší dobu osobně volám – vyměnil tenké tělo za trochu větší tloušťku, která přinese pozitiva v podobě lepší výdrže a nevystupujících fotoaparátů.

Samsung Galaxy M51

Kromě námi testované bílé verze si můžete pořídit ještě černou. V obou případech budete muset vzít za vděk plastovou konstrukcí, která je však bytelná. Samsung si nicméně neodpustil lesklý povrch, na kterém ulpívají otisky prstu. Bílá verze je poměrně obstojně maskuje, na černé však vyjde vše najevo.

Naopak jako podařené hodnotím umístění odemykacího tlačítka a čtečky otisků prstů v jednom prvku. Pravý bok a ideální výška, co více si přát? Snad jen, aby čtečka fungovalo co možná nejlépe. A to se daří. Kapacitní čtečka na váš prst zareaguje v 9 z 10 případů přesně. Za zmínku dále stojí, že na levém boku je dlouhý šuplíček, kam umístíte nejen dvě nano SIM, ale i současně paměťovou kartu.

Líbilo se nám
  • výborně padne do ruky
  • kvalitní zpracování
  • fotoaparáty nevystupují nad okolní povrch
  • skvělá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • pro někoho větší tloušťka

Displej: vysoký standard

Nadšeni budete z displeje. Nejsme ani v řadě S, ani v řadě Note, přesto se kocháme téměř 6,7palcovým Super AMOLED panelem s Full HD+ rozlišením a průstřelem v horní části. Čitelnost je vynikající za všech okolností a třešničkou na dortu je plně vybavený režim Always-On, který dá spolehlivě zapomenout na informační diodu. V tomto ohledu zůstává Samsung spolehlivě před konkurencí. O ochranu celé čelní strany se stará sklíčko Gorilla Glass 3, které však drobným vlásečnicovým škrábancům bohužel zabránit nedokáže. Proto všem majitelům doporučujeme nasadit na displej ochrannou fólii či sklíčko.

Samsung Galaxy M51
Líbilo se nám
  • perfektní Super AMOLED panel
  • režim Always-On

Zvuk: na vyzvánění stačí

Zvukově zázraky nečekejte. Reproduktor má telefon jen jeden, pokud se bavíme o těch hlasitých, a skutečně nijak kvalitou reprodukce nenadchne. Mnohem lepší je pro poslech využít 3,5mm jack na spodní hraně telefonu.

Samsung Galaxy M51
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: dostatečný základ pro všechny

Samsung se v Galaxy M51 rozhodl vynechat procesory řady Exynos a zvolil jistotu v podobě Snapdragonu 730. V kombinaci s 6GB operační pamětí získáváte více než dostatečně výkonný hardware pro všechny myslitelné úkony. Telefonu nevadí náročnější aplikace ani hry. Když k tomu připočteme velkou 128GB paměť a podporu microSD karet, není si v tomto ohledu nač stěžovat. Reálně získáte po zapnutí zhruba 109 GB pro vaše data a telefon je schopný pracovat s až 512GB paměťovou kartou.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: pro ty, kteří neradi nabíjí

Samsung Galaxy M51 má v těle baterii s kapacitou 7 000 mAh. Ano, čtete správně, mobil se chlubí silně nadprůměrnou kapacitou. Samozřejmě nás zajímala reálná výdrž při běžném používání. Pokud jsem telefon nijak zvlášť nešetřil, dostal jsem se na 66hodinovou výdrž, přičemž v tomto čase telefon zajistil například 2 hodiny navigování, hodinu pracoval jako hotspot, půl hodiny jsem telefonoval, ale také byl smartphone zhruba 20 hodin v klidu během tří nocí.

Míra vybití baterie Čas vybíjení
  100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 0 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 16:40 hodin
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 21:38 hodin
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 25:44 hodin
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 32:19 hodin
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 41:42 hodin
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 44:45 hodin
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 47:16 hodin
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 48:42 hodin
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 58:28 hodin
  2 % ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 65:24 hodin

Netřeba dodávat, že jsem očekával ještě o něco lepší výdrž, ale 3 dny zůstaly metou nedosažitelnou. Na druhou stranu lze říci, že i při velmi náročném používání vám telefon vydrží celý víkend bez nabíječky, a to je jev dnes takřka nevídaný. Galaxy M51 tak veškerou konkurenci ohledně výdrže takřka zadupe do země. Rád bych zde ještě podotkl, že se žádný jiný telefon, který mi v posledních měsících prošel rukama, nemohl pyšnit tak dobrou výdrží.

Nabíjení takto velké baterie bude jistě trvat věčnost, říkáte si. Naštěstí to není zdaleka tak zdlouhavý proces. Novinka podporuje 25W nabíjení a kompletní nabití proběhne bez 8 minut za dvě hodiny. Velmi slušný čas. Nechceme tuto část končit negativně, ale pro úplnost dodejme, že bezdrátové nabíjení telefon bohužel nepodporuje. V dané cenové kategorii to je ale standard.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 7 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 35 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 46 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 56 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 67 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 79 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 92 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 112 minut
Líbilo se nám
  • vynikající výdrž na nabití
  • rychlé nabíjení

Konektivita: kromě 5G nic nechybí

Patrně netřeba dodávat, že Samsung i v řadě Galaxy M nabízí veškerý komfort konektivity. Základ představuje podpora rychlých dat v síti LTE. Samozřejmostí je 2,4GHz i 5GHz Wi-Fi. Nechybí ani moderní Bluetooth 5.0, které lze využít k bezdrátovému poslechu hudby až na dvou zařízeních současně.

Samsung Galaxy M51

Párování příslušenství či mobilní platby? Pomocí NFC hračka. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS, BeiDou i Galileo. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Připomeňme, že telefon podporuje vložení dvou nano SIM karet.

Líbilo se nám
  • NFC
  • Wi-Fi 5 GHz
Nelíbilo se nám
  • nenabízí 5G

Fotoaparát: tradiční a poctivý základ

Fotografické schopnosti dnes testovaného kousku zajišťuje hned čtveřice zadních fotoaparátů. Hlavní má vysoké 64megapixelové rozlišení, avšak běžně budete fotit skládáním čtyř snímků do jednoho, výsledkem tedy bude 16megapixelová fotka. Fotografie nabídnou syté barvy a perfektní ostrost, poměrně slušně si telefon poradí se světlem a při troše snahy zvládá i noční focení.

Samsung Galaxy M51

Ideálně jej doplňuje druhý fotoaparát, který má 12 megapixelů a je ultraširokoúhlý. I jeho výsledky vás potěší. Vysoké rozlišení zajišťuje dostatek detailů a netřeba se obávat ani velkých deformací v okrajích.

Ukázkové fotografie

Třetím snímačem do party je 5megapixelový makro snímač. Zde vyzdvihněme, že Samsung nepoužil nižší rozlišení, snímky vypadají obstojně a lze je použít. Výčet zakončuje snímač s 5 megapixely pro tvorbu portrétů s rozmazaným pozadím, který pracuje v reálném čase a pozadí za foceným objektem dokáže velmi obstojně rozmazat. V deseti stupních lze i nastavit intenzitu rozmazání. K pořizování selfies pak využijete přední 32Mpx fotoaparát. Vysoké rozlišení se zde pozitivně podepisuje na celkově velmi slušné kvalitě snímků při většině světelných podmínek.

Samsung Galaxy M51
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa telefon hlavním fotoaparátem zvládá ve 4K s 30 snímky za vteřinu. Výsledky jsou spíše průměrné, občas mírně trhané. Zamrzel nás ale fakt, že ani v nižším rozlišení není k dispozici režim s 60 FPS.

Samsung Galaxy M51 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • dva kvalitní fotoaparáty
  • solidní makro snímač
  • selfies ve vysokém rozlišení
Nelíbilo se nám
  • jen průměrný záznam videa

Software: spolehlivé One UI

Výkonný hardware oceníte rovněž u prostředí. Android 10 s nadstavbou One UI funguje naprosto skvěle. Na nic se nečeká, aplikace se otevírají rychle a pokud k tomu připočteme přehlednost celé nadstavby od Samsungu, je radost telefon používat. Již poněkolikáté také vyzdvihujeme usnadněné ovládání jednou rukou, kdy jsou například nabídky s nastavením zpočátku uspořádány tak, abyste na všechny položky dosáhli palcem jedné ruky.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • snadné ovládání
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení

Samsung Galaxy M51 na českém trhu pořídíte za 10 tisíc korun a nějaké ty drobné. Za tuto cenu dostanete komplexně vybavený telefon, kterému se daří vyhýbat závažnějším nedostatkům. Někomu by mohl vadit slabší zvuk, jinému by vyhovoval ještě výkonnější procesor. Faktem zůstává, že Galaxy M51 má vynikající displej, skvěle funguje, velmi dobře fotí a navrch opravdu vydrží pracovat více než dva dny na nabití.

Jak jsme si řekli už v úvodu, takřka identický telefon od Samsungu se jmenuje Galaxy A71. Má sice větší operační paměť a čtečku otisků prstů v displeji, ale při vyšší ceně už nic navíc nenabídne, přitom má výrazně slabší výdrž.

Samsung Galaxy A71

Rozměry163,6 × 76 × 7,7 mm, 179 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Konkurencí může být třeba i OnePlus Nord, který je jen nepatrně dražší a láká na 90Hz displej, výkonnější procesor a 5G. Jenže má slabší výdrž, postrádá 3,5mm jack a také Always-on režim.

OnePlus Nord 8+128 GB

Rozměry158,3 × 73,8 × 8,2 mm, 184 g
DisplejAMOLED, 6,44" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 115 mAh

Zaměřit se můžete ještě na Realme X50 5G, které vám kromě podpory moderních sítí přinese i důraz na maximální výkon či 90Hz displej. Opět však platí, že v otázce výdrže se nemůže se Samsungem vůbec měřit.

Realme X50 5G 6+128 GB

Rozměry163,8 × 75,8 × 8,9 mm, 202 g
DisplejTFT IPS, 6,57" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 200 mAh
samsung-galaxy-m51Doporučujeme
Klady
  • výborná výdrž na nabití
  • velmi pohodlně se drží
  • fotoaparáty nevystupují nad okolní povrch
  • kvalitní AMOLED displej
  • funkce Always-on
  • dostatečný výkon
  • svižné nabíjení
  • perfektní optimalizace prostředí
  • podporuje dvě nano SIM a paměťovku zároveň
  • kvalitní hlavní fotoaparáty
Zápory
  • jen průměrný zvukový výstup
  • nepatrně větší tloušťka
Diskuze ke článku
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
Hezký ale za 10500,- :D ...
Jan Kasik
Jan Kasik
Jako konkurence bych ještě dal Xiaomi POCO X3 za 6tis.
Petr Lipták
Petr Lipták
Ano,mám ho a mohu říci,že jsem dosud lepší mobil v ruce nedržel.Jsem rád,že ho mám...
Martin Jeřábek
Martin Jeřábek
Za nějakých 13 tisíc se da tvl sehnat Poco F2 pro které je 10x tak lepší než nějaký Samsung :D a s vydrží ho převálcuje také :D

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze