Samsung Galaxy M31s
recenze

Samsung Galaxy M31s

Velká baterie vás dostane
2

Sympatický vzhled, osvědčený a kvalitní Super AMOLED displej nebo čtveřice fotoaparátů. Nejen to jsou taháky Samsungu Galaxy M31s, kterými se bude snažit oslovit zájemce. Oproti konkurenci bude vynikat zejména baterií s kapacitou 6 000 mAh. Právě ta mu dává největší šance na úspěch v nabité střední třídě.

Pokud bychom měli nějak charakterizovat řadu Galaxy M od Samsungu, bylo by to dlouhou výdrží, která pramení z velkých baterií. Není nutné dodávat, co je hlavním trumfem Samsungu Galaxy M31s. Co dalšího však letošní novinka za necelých 9 tisíc korun nabízí?

Samsung Galaxy M31s – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy M31s

Kompletní specifikace
Konstrukce158,5 × 73,6 × 9,3 mm, 203 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 9611, , GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor6 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:17 hodin
Dostupnostsrpen 2020, 7 000 Kč

Obsah balení

V prodejním balení nečekejte v zásadě nic navíc. Samotný telefon doprovází nabíječka a také USB-C kabel ke spojení s počítačem a nabíjení. Příjemným bonusem jsou základní pecková sluchátka, která díky mikrofonu dobře poslouží i jako handsfree.

Samsung Galaxy M31s

Konstrukční zpracování: lesklá a plastová jistota

Galaxy M31s se na první pohled snaží vypadat opravdu dobře a nedat najevo, že v očích Samsungu bývá řada M méně důležitá než série A. Zaujala nás zadní strana, na které přechází tmavě stříbrná pozvolna do modré. I přes vcelku originální barevné ladění však novinka trpí na ulpívání otisků prstů. Co je však ještě horší, je vysoká náchylnost na škrábance. Pokud si chcete telefon zachovat jako nový, je pouzdro nezbytností od prvního dne.

Zadní kryt je magnetem na otisky prstů a škrábance.

Velká baterie se podepsala na mírně větší tloušťce přesahující 9 milimetrů a hmotnosti lehce nad 200 gramy. Netřeba však truchlit, telefon se možná právě díky tomu pohodlně drží a příjemně padne do ruky. Špatná není ani ergonomie ovládání, byť na pravém boku umístěnou čtečku otisku prstů ve velkém tlačítku bych si dovedl představit o pár milimetrů níže. Podstatné ale je, že funguje skutečně spolehlivě.

Samsung Galaxy M31s

Na levém boku je již pouze šuplíček, který sice není dlouhý, ale přesto pojme dvě nano SIM karty i paměťovku. Zarazí u něj, že barevným laděním nezapadá do svého okolí, působí tedy jako náhradní díl z jiného telefonu. Mobil je z plastu, ale i tak ke konstrukci a robustnosti nemáme výtek. Nikde nic nevrže a telefon se ani neprohýbá.

Líbilo se nám
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • dobře padne do ruky
  • pevná konstrukce
  • líbivá zadní strana
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • zadní strana je náchylná na otisky prstů
  • snadno se poškrábe

Displej: kvalitní AMOLED

Velice příjemně nás překvapil displej. Začněme však tím nejhorším – má jen 60 Hz. Na druhou stranu jde o kvalitní Super AMOLED panel, a ty v této kategorii vyšší obnovovací frekvenci zatím nemívají. Důležité je, že Samsung nešetřil a na 6,5palcové úhlopříčce nasadil jemné Full HD+ rozlišení. Zdařile se jeví i opravdu malý průstřel pro čelní kamerku. Rámečky kolem zobrazovače jsou pak ve zcela snesitelné míře. Samsung potěšil nasazením oblíbené funkce Always-On, kterou konkurence ve střední třídě často nenabízí. Díky ní máte neustále na očích vše potřebné, třeba čas nebo notifikace. O ochranu celého displeje se stará Gorilla Glass 3.

Samsung Galaxy M31s
Líbilo se nám
  • Always-On
  • velký a jemný displej

Zvuk: obyčejná klasika

Zvukově si telefon nevede špatně, alespoň v rámci střední třídy. Má dostatečně hlasitý reproduktor na spodní hraně a nechybí mu 3,5mm jack. Sluchátka výrobce tentokrát přibalil, avšak lepší bude sáhnout po vlastních, kvalitnějších. Kvalita výstupu je veskrze slušná.

Samsung Galaxy M31s
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nezbytný základ

Zatímco u displeje a baterie je Galaxy M31s nadprůměrný, v oblasti hardwaru se Samsung drží při zemi a nasadil jen velmi průměrný procesor Exynos 9611, který ani v kombinaci se 6GB RAM příliš parády nedělá. Náročné hry již spíše nestíhá, navíc při vyšší zátěži poměrně dosti hřeje. Na běžnou práci však obvykle stačí a většinu her si na telefonu také zahrajete. Nelze se však ubránit dojmu, že Samsung mohl rozhodně sáhnout po výkonnějším řešení. Interní paměť je se svými 128 GB již běžná a plně postačuje. Po prvním zapnutí na vás čeká 113 GB volného místa a v záloze je rozšíření až 512GB paměťovou kartou.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
Nelíbilo se nám
  • slabý procesor

Výdrž baterie: 48 hodin jistoty

Přišel čas na baterii a výdrž. Kapacita 6 000 mAh je jednoznačně nadprůměrná, avšak vyloženě dlouhou výdrž bohužel nečekejte. Při středně náročném používání, kdy jsem telefon nijak nešetřil a používal aktivně na volání a data a po většinu dne svítil displej, jsem se dostal na necelých 49 hodin výdrže. Potěší, že během noci, kdy je telefon v klidu, nedochází k téměř žádnému vybíjení. Na tři dny bez nabíječky se dostanete pouze v případě, že již telefonu dáte občas trochu vydechnout. Naopak například s navigací se výdrž výrazně zkrátí.

Samsung Galaxy M31s

Galaxy M31s dokáže dočerpávat energii výkonem až 25 W, což je skvělá věc. Samsung vám však do balení přibalí nabíječku o výkonu jen 15 W, na rychlejší nabíjení tak zpočátku můžete zapomenout. Celou baterii dodávanou nabíječkou dobijete za zhruba dvě a čtvrt hodiny.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 19 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 44 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 58 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 74 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 92 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 104 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 117 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 137 minut
Líbilo se nám
  • baterie s velkou kapacitou
  • podpora 25W nabíjení
Nelíbilo se nám
  • pomalá nabíječka v základním balení

Konektivita: kromě 5G nic nechybí

Galaxy M31s dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se proto těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. V dané kategorii je pak třeba USB-C konektor již samozřejmostí. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin. K naprosté dokonalosti telefonu chybí podpora 5G, která se občas již objevuje i ve střední třídě. Na druhou stranu, pro českého uživatele nejde z důvodu takřka nulového pokrytí o zásadní nedostatek.

Samsung Galaxy M31s
Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: nezklame vás

Na zadní straně je poměrně nepřehlédnutelný modul se čtyřmi fotoaparáty, který takřka nevystupuje nad okolní povrch, díky čemuž se mobil téměř nekývá, když je položený. Hlavní snímač má 64 megapixelů a zpravidla skládá 4 snímky do jednoho výsledného v 16 megapixelech. Snímači svědčí dostatek světla, kdy pořídí snímky ostré a barevně věrné. Slábnoucí světlo je důvodem pro delší expoziční čas a často rozmazané fotografie.

Samsung Galaxy M31s

Nepřekvapí ultraširokoúhlý fotoaparát, který je díky vysokému 12megapixelovému rozlišení schopný a plně použitelný venku i uvnitř. Dvojnásob však platí, že dostatek světla je nesmírně důležitý ke kvalitní fotografii se záběrem až 123°. Oba zbývající fotoaparáty mají 5 megapixelů a jsou zaměřeny na portréty, respektive makro fotografie, které se Samsungu většinou daří velmi dobře.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn ve 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu, přičemž výsledek je i přes elektronickou stabilizaci spíše jen průměrný – jsou vidět občasné trhance.

Samsung Galaxy M31s (testovací video) – 4K, 30 FPS

Výčet fotoaparátů zakončuje čelní kamerka se 32 megapixely, která rozhodně patří v případě selfíček k tomu lepšímu ve střední třídě.

Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní 64megapixelový snímač
Nelíbilo se nám
  • nezvládá video s 60 FPS

Software: osvědčené One UI

Prostředí má nepřekvapivě na starost Android 10 s nadstavbou One UI 2.5. Mezi přednosti patří přehlednost či snadné ovládání, v tomto je Samsung aktuálně bezchybný. Optimalizace je poměrně slušná, ovšem jen do chvíle, kdy nenainstalujete více aplikací. Různé aplikace pro sociální sítě telefonu hravě zatopí a prostředí zásadně přibrzdí, chvílemi i zasekají. Nutno však podotknout, že zde bude vina právě u aplikací třetích stran. V průběhu testování na telefon dorazila jedna aktualizace a přinesla listopadové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • optimalizaci není v základu špatná
Nelíbilo se nám
  • některé aplikace třetích stran prostředí nečekaně zpomalí

Zhodnocení

Samsung Galaxy M31s dělá své řadě čest. Velká baterie znamená spolehlivou dvoudenní výdrž, které dosáhnete takřka vždy. Telefon se velmi příjemně drží a své uživatele odmění kvalitním displejem nebo solidními fotoaparáty. Kaňkou na kráse je především slabší procesor a ve výsledku také cena. Letošní novinku pořídíte za necelých 9 tisíc korun, což není zrovna málo.

Konkurence

Zejména pak v kontrastu s tím, že příplatek zhruba tisíce korun vás katapultuje k Samsungu Galaxy M51, který je ve všem výrazně lepší. Má modernější a výkonnější procesor od Qualcommu či ještě citelně větší baterii, takže i delší výdrž. Pokud cena Galaxy M31s neklesne, doporučujeme se zaměřit spíše na jeho vyspělejšího sourozence.

Samsung Galaxy M51

Rozměry163,9 × 76,3 × 9,5 mm, 213 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor7 000 mAh, doba nabíjení: 1:52 hodin

Pokud skousnete nepatrně menší baterii, můžete se podívat i ke konkurenci, kde objevíte například Xiaomi Mi Note 10 Lite s výkonnějším procesorem a o pět set korun nižší cenou. Smířit se budete muset jen s poloviční interní pamětí.

Xiaomi Mi Note 10 Lite

Rozměry157,8 × 74,2 × 9,7 mm, 204 g
DisplejAMOLED, 6,47" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730G, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor5 260 mAh

Pokud můžete připlatit zhruba tisícovku a nelpíte na tom, že nový telefon musí být Samsungem, dostává se do hry špičkové Poco F2 Pro s extra výkonným procesorem Snapdragon 865 nebo lákavým výsuvným čelním fotoaparátem.

Xiaomi Poco F2 Pro 128+6 GB

Rozměry163,3 × 75,4 × 8,9 mm, 218 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 700 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin
samsung-galaxy-m31s
Klady
  • bytelná konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • kvalitní displej s Always-on
  • baterie s kapacitou 6 000 mAh
  • slušné fotoaparáty
  • podporuje dvě SIM karty
Zápory
  • vyšší cena
  • jen velmi průměrný procesor
  • kryt náchylný na škrábance
  • drobné nedodělky v prostředí
Diskuze ke článku
Hanz S
Hanz S
za devítku solidní vergl :-D
Martin Kolar
Martin Kolar
Telefon je fajn, s hw spokojenost. Bohužel ergonomie SW Samsungu je mizerná. Aplikaci na telefonování se mi zatím nepodařilo vyměnit. Špatně funguje vyhledávání kontaktů s diakritikou, nemá záložku často používané kontakty. Jedna záložka je zbytečně celá zabraná číselnou klávesnicí. Klávesnice od googlu je také lepší. Takhle se dá pokračovat napříč všemi udělátory od Samsungu. Před tím jsem měl Nokii, z hlediska ergonomie to bylo super.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze