Samsung Galaxy J7 (2017)
recenze

Samsung Galaxy J7 (2017)

Za značku si připlatíte
36

Po řadách Galaxy S a Galaxy A se nových modelů pro letošní rok dočkala také řada Galaxy J. Dnes se podíváme na zoubek nejvýše postavenému modelu Galaxy J7 (2017), který se chlubí celokovovým tělem, Super AMOLED displejem nebo silnou baterií. Kaňkou na kráse je však cena atakující 9 tisíc korun. Dokáže se v této cenové hladině prosadit?

Jihokorejský Samsung má poměrně přehledné portfolio, alespoň co se českého trhu týká. Základ představuje řada Galaxy J, do níž se štosují zpravidla tři modely lišící se velikostí a částečně také výbavou. Pomyslným vrcholem je „Sedmička“, která se dočkala i varianty pro letošní rok. Svou cenou blížící se devíti tisícům korunám však dává zapomenout, že spadá do základní řady výrobce. Dokázal Samsung nakombinovat vyvážený koktejl výbavy a ceny, nebo konkurence dokáže více? Na to se dnes pokusíme odpovědět.

Technické parametry Samsung Galaxy J7 (2017)

Kompletní specifikace
Konstrukce152,4 × 74,7 × 7,9 mm, 181 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T830
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 600 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:35 hodin
Dostupnostčervenec 2017,

Samsung Galaxy J7 2017 – videopohled

Obsah balení

V trošku nezvykle zbarveném balení najdete kromě samotného telefonu koncovku nabíječky, USB kabel a také základní pecková sluchátka.

Samsung Galaxy J7 (2017)

Design a konstrukce: zezadu nezaměnitelný

Po vzhledové stránce je jasně patrný rukopis jihokorejského výrobce: oblé tvary, takřka neodmyslitelné tlačítko na čelní straně a samozřejmě logo výrobce nad displejem. Novinku v „jéčkové“ řadě pak bezpochyby představuje dominance použitého materiálu. Celý telefon je kovový a to jej rázem staví do zcela jiného světla. Konstrukční zpracování je lepší a pocit v ruce jakbysmet, pokud dojde na porovnání s loňským modelem. Kromě naší černé varianty, na které neulpívají otisky prstů, si můžete zvolit ještě elegantní zlatou či světle modrou.

Zajímavě Samsung vyřešil problematiku antén. Například modely nejvyšší řady S mají jen tenké předěly, u modelu J7 je průduch antény veden po zadní straně. Řešení vypadá zvláštně, avšak díky tomu zcela bezpečně poznáte „jéčkové“ modely letošního roku. Rozmístění tlačítek je pro jihokorejského výrobce také typické. Odemykací najdete na pravé straně, korekci hlasitosti provádíte vlevo. Všechna se tiskou dobře a jdou i snadno nahmatat. Další, tentokrát již senzorové klávesy, se krčí pod displejem, avšak bohužel nejsou vůbec podsvětlená a dokonce ani nevibrují. Na levém boku najdete ještě dva šuplíčky. Do jednoho lze umístit až dvě nanoSIM karty, druhý slouží pro paměťovou kartu.

Řešení antén vypadá zvláštně, avšak díky tomu zcela bezpečně poznáte „jéčkové“ modely letošního roku.

Mírně zamrzí, že u telefonu za 9 tisíc korun, který má v rodném listě rok 2017, chybí nový USB-C konektor. Postupnou proměnu tak Samsung zdržuje. Pro výrobce je nezvykle řešen modul s fotoaparátem, který je orientován vertikálně. Aspoň nevystupuje nad okolní povrch, a to i přesto, že tloušťka činí příjemných 7,9 milimetrů. Doplňme hmotnost 181 gramů, která je s ohledem na kov a velikost telefonu adekvátní.

Líbilo se nám:

  • celokovové tělo
  • tenká konstrukce

Nelíbilo se nám:

  • nepodsvětlená tlačítka

Displej: Super AMOLED potěší

Radost bude každému uživateli dělat displej typu Super AMOLED s 5,5palcovou úhlopříčkou a Full HD rozlišením. Těšit se můžete na jemné zobrazení, příkladné pozorovací úhly či dobrou čitelnost na slunci. Samozřejmost představuje přítomnost a dobrá funkčnost automatické regulace jasu. Krycí sklíčko Gorilla Glass 3 dobře odolává škrábancům a ve svých okrajích je mírně zaoblené, což vypadá pěkně. Modelu Galaxy J7 (2017) také nechybí vítaná funkce Always On. Na displeji tak neustále můžete mít zobrazené hodiny, datum a zmeškané události.

Líbilo se nám:

  • jemné rozlišení
  • funkce Always On

Zvuk: průměr své třídy

Zvukově novinka od Samsungu nenadchne, ale ani neurazí. Jeden repráček křičí, seč mu síly stačí, ale důraz klade především na výšky. Jeho umístění není příliš šťastné, nachází se v horní části pravé strany. Často hrozí, že si jej nechtěně ucpete. Naopak výstup skrze 3,5mm jack konektor je příkladný a i s obyčejnými sluchátky bude nenáročný posluchač spokojen.

Baterie a výdrž: trumf v rukávu

Nový Samsung Galaxy J7 (2017) má trumf v podobě silné, byť uživatelsky nevyměnitelné baterie s kapacitou 3 600 mAh. To je mnohem více, než co nabízí drtivá většina ostatních telefonů Samsung. S přehledem tak můžete počítat s dvoudenní výdrží. Při intenzivním používání se však výdrž smrkne třeba jen na den.

Při našem standardizovaném testu přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p zařízení potvrdilo naše odhady a potěšilo časem 9 hodin a 43 minut. Nabití z nuly do 80 % pak zabere 1 hodinu a 55 minut a pro úplné nabití si vyhraďte 2 hodiny a 35 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž
  • úsporné režimy

Hardware: malé úložiště

V útrobách zařízení tepe osmijádrový procesor Exynos v kombinaci s 3GB operační pamětí. Potud vše v pořádku – výkonu má telefon poměrně dostatek, což dokazuje i výsledek benchmarku AnTuTu přesahující 46 tisíc bodů. Menší rozpaky však budí interní paměť o velikosti pouze 16 GB, přičemž reálně máte k dispozici necelých 10 GB. Podpora paměťových karet sice nechybí, avšak u telefonu střední třídy bychom dnes očekávali alespoň dvojnásobnou kapacitu.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • velká RAM

Nelíbilo se nám:

  • malá interní paměť

Uživatelské prostředí: osvědčený Android 7

Android 7.0 Nougat s nadstavbou Samsung Experience zásadně nepřekvapí, stejnou kombinaci známe z Galaxy A a Galaxy S. Potěší přehlednost i poměrně malá zahlcenost aplikacemi. Palec nahoru si jednoznačně zaslouží optimalizace, která se alespoň v prvních týdnech používání jeví jako příkladná.

Prostředí telefonu

Samsung skutečně ušel pořádný kus cesty a jeho nadstavba aktuálně spadá mezi ty lehčí a povedenější. Velký displej přímo vybízí k aktivnímu používání, a tak nás potěšila přítomnost možnosti rozdělit displej na dvě části a pracovat ve dvou aplikacích současně.

Líbilo se nám:

  • dobře odladěné prostředí
  • možnost práce ve více oknech

Multimédia: můžete se spolehnout

Volné chvíle vám ukrátí multimediální výbava. Zaposlouchat se můžete do vašeho oblíbeného alba nebo si můžete přehrát film či seriál. Samsung v tomto ohledu rozhodně nedělal kompromisy a otevřete všechny známé typy videosouborů, filmy AVI nevyjímaje. Problém nenastane ani u vašeho oblíbeného filmu nebo seriálu, které doprovází externí titulky (například ve formátu SRT). Může se však stát, že narazíte na specifický kodek a nebude fungovat zvuk. To však řeší alternativní přehrávač MX Player, který lze dodatečně stáhnout.

Hudbu si přehrajete přehrávačem od Googlu. Ten sice není po grafické stránce tak pěkný, ale je přehledný, svižný, rozdělí hudbu dle spousty požadavků a nepostrádá ekvalizér.

K prohlížení fotografií můžete využít jak předinstalovanou aplikaci Galerie, tak také Fotky od Googlu. Defaultní Galerie navíc umožní jednodušší úpravy fotek jako ořež, přidání filtrů a další drobnosti. Ve výbavě dále naleznete FM rádio s podporou RDS. Počet naladěných stanic zřejmě nebude nijak omezen, nám se jich povedlo chytit bezmála 50. Doplňme že si vysílání své oblíbené stanice můžete také nahrávat.

Líbilo se nám:

  • propracované aplikace
  • FM rádio s RDS

Fotoaparát: nenáročným postačí

Hlavní fotoaparát na zadní straně disponuje 13 megapixely, velmi slušnou světelností f/1.7 a samozřejmě přisvětlením v podobě jednotónové LED. Prostředí nabízí různé speciální módy i manuální režim. Velmi snadno se v něm zorientujete a brzy budete jako doma. Výsledné snímky spadají do slušivého průměru střední třídy – snímky bývají ostré, tedy až na drobné odchylky v rozích. Barevná věrnost je v pořádku a málo světla či dokonce noc má za výsledek rozmazanou fotku s patrným šumem.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Videa máte možnost natáčet maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu.

Samsung Galaxy J7 (2017) (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Čelní kamerka má shodné 13megapixelové rozlišení a dokonce ani ji nechybí LED diodové přisvícení. Ve výsledku tak pořídíte kvalitnější selfies i za zhoršených světelných podmínek.

Ukázková fotografie z čelní kamerky

Líbilo se nám:

  • solidní kvalita snímků
  • čelní kamerka s bleskem

Nelíbilo se nám:

  • chybí podpora natáčení 4K videa

Telefonní funkce: neztratíte se

Aplikaci Telefon tvoří dvě hlavní obrazovky, které navíc může překrýt číselník pro vytáčení čísel. Přes ten můžete také přímo vyhledávat kontakty, což mnoho uživatelů jistě potěší. Samotné obrazovky jsou pak obsazeny protokolem hovorů a kontakty.

Trochu mi vadilo, že se mezi obrazovkami nemůžete přesouvat tažením do stran. Potažením přes některou položku v protokolu totiž danému kontaktu buďto zavoláte, anebo mu pošlete zprávu. Jde si na to zvyknout, ale osobně tomu nefandím. Stejnou funkci lze nalézt také v klasickém adresáři, kde už to má větší logiku, protože ten se skládá pouze z jedné obrazovky. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů: jméno, několik telefonních čísel či adres emailových schránek, adresy míst, IM kontakty, poznámky, webové stránky a například i přezdívku nebo vztah dané osoby vůči vám.

Co se samotné kvality hovoru týče, nikdy jsem nemohl žehrat nad nějakými problémy. Zvuk v telefonním sluchátku je čistý a jasně srozumitelný. Obdobná spokojenost panovala i na druhé straně.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace

Zprávy a klávesnice: vše při starém

Samsung se stále drží svého standardního a osvědčeného editoru pro vytváření SMS/MMS zpráv, který funguje dle očekávání. Přímo z editoru lze přidat jak smajlíky, tak i přílohu (obrázek, video, zvuk, poznámka, moje poloha, vizitka) – v tu ránu se v závislosti na daném typu přílohy může stát z klasické SMSky MMS zpráva. Není ovšem problém nastavit jako defaultní editor SMS/MMS zpráv aplikaci Hangouts. Ta SMS/MMS komunikaci slučuje s Google chatem a videohovory. Výběr zůstává jako vždy pouze a jen na vás. Aplikace Hangouts prošla za svoji historii již mnohými aktualizacemi, které její používání značně vylepšily a zpříjemnily. Klávesnice od Samsungu je pohodlná, nechybí jí řádek s čísly a velikost celé klávesnice lze změnit. Hodila by se však vibrační odezva při stisku, která chybí.

E-mailovou komunikaci obstará hned dvojice aplikací: standardní E-mail a aplikace Gmail. Ani jednu není nutné podrobně popisovat, vše funguje stejně jako u ostatních telefonů s operačním systémem Android. Ve standardní aplikaci si tedy nastavíte jakýkoliv jiný e-mailový účet (například i Exchange s notifikacemi v reálném čase) než Gmail, naopak aplikace Gmail si poradí i se schránkami ostatních poskytovatelů.

Líbilo se nám:

  • přehledné aplikace

Nelíbilo se nám:

  • klávesnici chybí vibrační odezva

Organizace času a GPS: na nic nezapomenete

Samsung Galaxy A7 (2017) skvěle poslouží i jako organizátor, neboť nabídne vše důležité. Začneme kalendářem, který funguje a vypadá téměř jako klasický kalendář od Googlu. Při měsíčním náhledu celý displej zabírají jednotlivé dny. V okénkách rovnou vidíte události. Pro větší přehled stačí na den ťuknout a otevře se menší okno, kde již vidíte podrobnosti. Kalendář vyniká v přehlednosti a rychlosti. Aktuální datum zvýrazňuje modrý kroužek, což zpříjemňuje orientaci. Kalendář lze zobrazit v ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledu. Přehledná agenda samozřejmě taktéž nechybí.

Mezi organizačními funkcemi samozřejmě nechybí ani kalkulačka. Předinstalované poznámky jsou velmi jednoduché, k zadanému textu však můžete přidat také obrázky nebo mluvený komentář či kresbu. Samsung se již také nespoléhá jen na sadu aplikací Googlu a dává k dobrému i kompletní kancelářský balíček od Microsoftu. Najdete zde tedy Word, Excel, PowerPoint, poznámkovník OneNote, cloudové úložiště OneDrive a rovnou i předinstalovaný Skype. Nutno dodat, že tyto aplikace nemůžete odinstalovat.

Samsung Galaxy J7 (2017) disponuje jak GPS modulem, tak ruskou alternativou GLONASS. Lokalizace trvá několik málo vteřin – samozřejmě hovoříme o situaci, kdy máte povolené A-GPS. Bez povoleného datového připojení je lokalizace otázkou maximálně dvaceti vteřin, což ovšem stále považujeme za velmi dobrý výsledek, zvláště pak s přihlédnutím k faktu, že fixace probíhala v centru většího města. Na volném prostranství je celková doba i bez povoleného A-GPS zhruba o dalších 10 vteřin kratší. Pro navigaci využijete mapových podkladů přímo od Googlu, které lze za určitých podmínek využívat i offline.

Líbilo se nám:

  • propracovaný kalendář
  • aplikace od Microsoftu

Datové funkce a internet: nezapomnělo se téměř na nic

Konektivitu Samsung nemohl podcenit a nabízí prakticky maximum možného. Na internet se podíváte skrze Wi-Fi (protokoly a/b/g/n/ac) nebo sítě LTE, kde jsou podporována všechna u nás využívaná frekvenční pásma. S okolními zařízeními se spojíte buď pomocí USB-C konektoru nebo Bluetooth 4.2. Pro platby či párování příslušenství lze využít také technologii NFC. Výčet uzavírá podpora funkce USB host, kdy s patřičnou redukcí můžete k telefonu připojit například flash disk. Nedostalo se pouze na infraport, nad čímž lze přimhouřit oko.

Internetový prohlížeč

Na webu můžete surfovat skrze nativní prohlížeč Androidu nebo Google Chrome. Oba jsou opravdu svižné, výhodou Chromu může být překlad stránek do českého jazyka nebo provázanost s dalšími zařízeními, kde jste přihlášeni pod vaším Google účtem.

Líbilo se nám:

  • kompletní podpora LTE
  • nový konektor USB-C
  • nechybí NFC

Závěr: Připlatíte si?

Samsung Galaxy J7 (2017) je velmi solidně vybaveným telefonem, který rozhodně neurazí svým vzhledem. Oceňujeme nasazení celokovového těla a zejména kvalitního displeje. Chválíme i optimalizaci prostředí či vcelku obstojný fotoaparát, a to jak vzadu, tak vpředu. Na druhou stranu telefonu kromě nadprůměrné výdrže baterie chybí nějaký větší trumf, který by uživatele přesvědčil, že má devět tisíc korun vložit právě do rukou Samsungu. Velká baterie není samospasná.

Konkurence je totiž ve střední třídě velmi silná a jak si níže ukážeme, dokáže dokonce za méně peněz nabídnout více muziky.

Konkurence

O dva tisíce korun méně totiž aktuálně stojí Honor 6X, který má navrch duální fotoaparát nebo větší interní paměť. Zbylá výbava se pak takřka shoduje.

Honor 6X 32 GB + 3 GB RAM

Rozměry150,9 × 76,2 × 8,2 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 340 mAh, doba nabíjení: 2:13 hodin

Zmínit musíme i zbrusu novou Nokii 6, která co nevidět přijde na český trh. Ta za necelých sedm tisíc korun naláká na čtyřnásobnou interní paměť, větší RAM či 16megapixelový fotoaparát.

Nokia 6

Rozměry154 × 75,8 × 7,9 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:15 hodin

Za zmínku stojí také Lenovo P2, které láká na větší paměti či ještě silnější baterii. Zamrzet může jen starší Android. Cena se oproti dnes testovanému zařízení takřka neliší.

Lenovo P2

Rozměry153 × 76 × 8,3 mm, 177 g
DisplejSuper AMOLED, 5,5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 14 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor5 100 mAh, doba nabíjení: 2:21 hodin
samsung-galaxy-j7-2017
Klady
  • celokovové tělo
  • tenká a bytelná konstrukce
  • kvalitní displej
  • funkce Always On
  • čtečka otisků prstů
  • slušný fotoaparát
  • bezchybná konektivita
  • velmi dobrá výdrž
Zápory
  • vyšší cena
  • menší paměť
  • neumí zaznamenat 4K video
  • nepodsvětlená tlačítka
Diskuze ke článku
Pesedm
Když se život k smrti chýlí.. †
Ps. To je k mobilní divizi
Blue Sun
Blue Sun
Nejvetsi konkurenci J7 bude stajova kolegyne A7. Jen o malicko drazsi, ale lepe vybavena a s modernejsim designem. J7 bude muset s cenou hodne dolu, aby melo smysl ji kupovat.
Alesk6510
Za tohle9000kc??? No com...
.
Jemné rozlišení a velká RAM. Už je zase apríl?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze