Samsung Galaxy J6+
recenze

Samsung Galaxy J6+

Jihokorejská jistota s vyšší cenou
32

Nižší třída v podání Samsungu má aktuálně jméno Galaxy J6+. Jedná se o moderně vypadající smartphone s velkým displejem, zdánlivě slušným hardwarem či duálním fotoaparátem. Na první pohled má vše, na co dnešní zákazníci slyší. Cena je na poměry výrobce také nízká. Trefil se Samsung do černého, nebo to ještě stále není ono?

V dnešní recenzi se podíváme na jednu z odpovědí Samsungu na nadějné levné smartphony čínských výrobců. Jde o Samsung Galaxy J6+. Ten se snaží lákat na zajímavé barvy, velký displej, duální fotoaparát či příznivou cenu.

Technické parametry Samsung Galaxy J6+ 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce161,4 × 76,9 × 7,9 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 480 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 425 MSM8917, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 308
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:59 hodin
Dostupnostzáří 2018, 5 999 Kč

Samsung Galaxy J6+ – videorecenze

Obsah balení

Základní balení ukrývá nejen samotný telefon, ale také nezbytné příslušenství pro základní používání. Jde o koncovku nabíječky a USB kabel. Dostalo se i na základní pecková sluchátka. Příslušenství je sladěno do bílé barvy.

Samsung Galaxy J6+

Konstrukční zpracování: obyčejná, ale poctivá klasika

Na úvod si upřímně řekněme, že v roce 2018 Samsung zaspal v nižší i střední třídě a v druhé polovině roku se snažil vše co nejrychleji dohonit. Střední třídu obohatil o nová Áčka, do nižší třídy zamířila nová Jéčka. Nejvýše postaveným modelem v tomto segmentu je dnes testovaný Galaxy J6+, který se snaží tvářit již vcelku dospěle. Ostatně design se podobá dražším telefonům Samsung. Kromě černé a šedé můžete sáhnout po rudě červené variantě, kterou zde máme i my. Ta vypadá zatraceně dobře a rozhodně s ní uděláte hodně parády.

S červenou uděláte dost parády.

V ruce se telefon drží pohodlně, boky má oblé a smířit se musíte pouze s větší velikostí. Například drobná dámská ruka by již mohla mít jisté obtíže telefon pevně uchopit. Zpracování si zakládá na zaobleném kovovém rámu a plastovém „skle“ na zadní straně. Během testu poměrně úspěšně odolával škrábancům, méně už otiskům prstům, se kterými je se třeba smířit.

Rozložení prvků po stranách telefonů působí dost chaoticky, jako kdyby Samsung tlačil čas. Pravý bok je domovem odemykacího tlačítka a čtečky otisků prstů v jednom. Ponechme nyní stranou, že Samsung má čtečku na každém svém telefonu trochu jinde. Tlačítko se tiskne pohodlně a čtečka funguje dobře, byť pomaleji než na dražších telefonech. Výtka míří na příliš vysoké umístění, kam palec ruky sotva dosáhne. Není to však nic oproti umístění dvou tlačítek regulujících hlasitost – horní část levého boku je skutečně krajně nevhodná.

Samsung Galaxy J6+

Na levém boku najdete ještě dva šuplíčky. Jeden velký pro dvě nanoSIM karty a druhý menší pro paměťovku. Možnost využívat obě SIM karty a paměťovku současně je chvályhodná. Na spodní hraně jsou již konektory. 3,5mm jack je fajn, ale místo microUSB již Samsung mohl nasadit USB-C.

Líbilo se nám
  • díky zaobleným bokům dobře padne do dlaně
  • líbivá červená varianta
  • slušné zpracování
Nelíbilo se nám
  • ulpívající otisky prstů
  • starý microUSB konektor
  • neergonomicky umístěná tlačítka

Displej: šestipalcové lákadlo

Lákadlem bude samozřejmě displej, a to díky své 6palcové úhlopříčce. Šetřilo se však na technologii i počtu pixelů – jde o klasický IPS panel s hraničním HD+ rozlišením. Extra viditelného rastru se však obávat nemusíte. Spíše oceníte, že je displej dobře čitelný venku i z ostrých úhlů. Dostalo se i na dobře fungující automatickou regulaci jasu. O odolném sklíčku se Samsung nezmiňuje, nicméně škrábance jsme na displeji zatím nezaznamenali. Rámečky se snaží být menší, ale dnešní optikou nijak zvlášť malé nejsou. Alespoň jde však telefon pohodlně uchopit.

Telefonu bohužel chybí nejen informační dioda, ale také funkce Always-On. Zmeškané události tak můžete snadno přehlédnout.

Líbilo se nám
  • velký displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • nižší rozlišení displeje

Zvuk: běžný standard

Reproduktor je překvapivě v horní části pravého boku. Podivné místo, ale budiž. Důležité je, že zvukový projev je hlasitý. Kvalitou ovšem neoplývá. Výstup do sluchátek pak nenáročné posluchače uspokojí.

Samsung Galaxy J6+

Výkon hardwaru: ukládejte co jen chcete

U hardwaru se Samsung přiklonil k nezbytnému průměru. Procesor Snapdragon 425 doplňuje 3GB operační paměť. Tato kombinace samozřejmě stačí na většinu her.

Benchmark testy

Na českém trhu se nachází slabší varianta modelu Galaxy J6+ nabízející 32GB úložiště. Reálně je pro vás připraveno 23 GB prostoru a samozřejmě již zmíněný slot pro paměťovky.

Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: slušný výkon

Baterie s kapacitou 3 300 mAh vám nabídne více než jednodenní výdrž. Při střídmějším používání se nebyl problém vyšplhat ke dvěma celým dnům. Nabíjení však dle očekávání nijak svižné není – počítejte s téměř 2 hodinami.

Při našem testu výdrže telefon přehrával streamované HD video po dobu 8 hodin 46 minut, než se kvůli vybití vypnul.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: palec nahoru za NFC

Připojit se rychle a snadno k internetu již nesmí být výsadou jen dražších telefonů. A tak i Samsung Galaxy J6+ nabízí Wi-Fi ac a základní LTE (podporované na obou SIM), které s rychlostí stahování až 150 Mb/s bohatě stačí všem běžným uživatelům. Spolehnout se dále můžete na Bluetooth 4.2 a geolokační služby GPS, GLONASS a BeiDou. Vyhledání vaší polohy je rychlé a přesné i v městské zástavbě. Samsung neopomněl ani čip NFC, za což jej chválíme – mezi levnými telefony rozhodně není samozřejmostí.

Líbilo se nám
  • LTE
  • přesná lokalizace vaší polohy
  • NFC

Fotoaparát: slušný základ

Zadní strana se pyšní duálním fotoaparátem. Hlavní má 13 megapixelů se slušnou světelností f/1.9 a sekundární kamerka je 5megapixelová, přičemž slouží jen pro práci s hloubkou ostrosti v reálném čase.

Kvalita fotografií ujde. Samsung se snaží i v nižší třídě. Telefonu samozřejmě nejlépe svědčí ideální světelné podmínky, kdy produkuje barevně věrné i ostré snímky. Se slábnoucím světlem přibývá šumu a fotografie nemusí být zcela ostré. Samotný portrétní režim nefunguje vyloženě zle, tedy alespoň na levný telefon. Líbilo se nám, že výsledek vidíte, ještě než fotografii pořídíte.

Ukázkové fotografie

Čelní fotoaparát s 8 megapixely doplňuje přisvětlovací dioda. Skvěle se tak hodí pro selfies z večírků.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Videa hlavním fotoaparátem pořídíte ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Kvalita? Průměrná, což je v dané třídě standardem.

Samsung Galaxy J6+ (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • solidní snímky během dne
Nelíbilo se nám
  • méně kvalitní výsledky za horšího světla

Software: přehledný, ale starší a pomalejší

Prostředí vás ničím nepřekvapí, tedy pokud jste za poslední dva roky měli v ruce nějaký telefon od Samsungu. Nasazen je Android 8.1 a nadstavba Samsung Experience, která je lehká, přehledná a intuitivní na ovládání.

Kdyby byla optimalizace dotažená k dokonalosti, neměli bychom takřka výtek. Občas se telefon zamyslí, nebo mu déle trvá spuštění i základních aplikací. Výrobce také prozatím dlabe na aktualizace – bezpečnostní záplaty jsou platné k loňskému září.

Líbilo se nám
  • přehlednost
Nelíbilo se nám
  • drobné nedostatky v optimalizaci

Zhodnocení a konkurence

Samsung se pokusil rychle reagovat na měnící se trh cenově dostupnějších telefonů a výsledkem bylo hned několik novinek. Ty však navzájem vypadají zcela stejně, což jim na atraktivitě vyloženě nepřidává. Dnes testovaný Galaxy J6+ má ambice stát se solidním základem s velkým displejem, slušnou výdrží i fotoaparátem. Nám se však nelíbí umístění tlačítek či jen průměrný hardware s horší optimalizací systému. Naopak pochvalu zaslouží možnost práce se dvěma SIM kartami a paměťovkou naráz.

Samsung Galaxy J6+ se na českém trhu nabízí za přibližně 4,5 tisíce korun, což, jak se záhy ukáže, není vyloženě nejnižší nabídka. Konkurenční Honor 7A totiž umí podobnou výbavu o tisícikorunu levněji. Nemá sice duální fotoaparát, ale o ten v této cenové hladině skutečně nejde.

Honor 7A 32 GB

Rozměry152,4 × 73 × 7,8 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Duální fotoaparát už má Xiaomi Redmi S2 a k tomu i podstatně výkonnější hardware. Cena je oproti Samsungu stále téměř o tisíc korun nižší.

Xiaomi Redmi S2 64 GB

Rozměry160,7 × 77,3 × 8,1 mm, 170 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 080 mAh

Jen o pár set korun dráž pak stojí další Xiaomi. Model Redmi Note 6 Pro má větší displej, kvalitnější fotoaparát i výkonnější hardware. Jasně se tak ukazuje, že u Samsungu se stále připlácí za značku, a to i v té nejlevnější kategorii. Galaxy J6+ tak není špatný, avšak za stejné peníze pořídíte i lepší kousky.

Xiaomi Redmi Note 6 Pro

Rozměry157,9 × 76,4 × 8,2 mm, 182 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636, 8×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 2:18 hodin
samsung-galaxy-j6-plus
Klady
  • líbivá červená varianta
  • velký displej
  • slušná výdrž
  • solidní výsledky fotoaparátu
  • čelní kamerka s přisvětlením
  • podporuje NFC
Zápory
  • nižší rozlišení displeje
  • velmi průměrný hardware
  • nevhodně umístěná tlačítka
  • rezervy v optimalizaci prostředí
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
milda
Jak tak koukám na videorecenzi, přijde mi, že jen telefon vybalíte z krabice, přihlásíte se ke googlu účtu, uděláte pár snímků a za 2 dny je telefon zrecenzován...
Blue Sun
Blue Sun
Hm, autore, kdy jsi naposledy držel v ruce nějaký Samsung? Tlačítka hlasitosti na levém boku patří k poznávacím znakům Samsungu už roky a jejich uživatelé na to jsou zvyklí. Proč by to tedy měli u levné J6 měnit?
Pravěký Snapdragon 425 stačí na většinu her? Možná pokud se jedná o nějaké hříčky typu Bubble shooter, ale na běžné hry opravdu nestačí, ten procesor je tragický. Ve své době byl nižší třídou a dneska to je lowendová tragédie, horší už jsou jen základní Mediateky, ale ty se nedávají do mobilů za čtyři a půl tisíce. Pak se ale nemůžete divit, že je prostředí pomalejší...
Konstrukce a vzhled... no, zcela mimo realitu. Ale za ty čtyři tisíce to už aspoň třídně odpovídá. Za vstupní cenu kolem šesti tisíc to byl opravdu úlet hodně mimo.
Fotky... některé vypadají docela hezky, ale třeba věž kostela je příšerná. Takhle nekonzistentní focení se mi nelíbí.
Shrnutí: chce to novou generaci a to tak, že hodně rychle. Snad se Samsung probere dřív, než to trvalo Nokii.
Ondra
Kupte si za 7k A8 2018 a nebuďte blbý. S tímhle čipsetem je výsměch vycházet v roce 2019..
Mimochodem doopravdy poprvé si budu stěžovat na "recenzi". Tlačítka nalevo má i S9. Reproduktor napravo měla právě i Galaxy A8 2018, kde si recenzent tehdy (dle mého názoru správně) nemohl umístění vynachválit. Ta recenze zde na serveru pořád je, je tam napsáno že se jedná o skvělé umístění. Trochu konzistenci prosím..
pitchooo
CPU, za ty love aspon SD450 a nebo uz 625. Konkurence nespi a uz se snazi nejzakladnejsi SD 4xx nepouzivat, to patri do kategorie 2500kc max. Tak ci onak, nedoporucil bych tento samtung.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze