Samsung Galaxy J5 (2017)
recenze

Samsung Galaxy J5 (2017)

Zasluhuje pozornost
52

Samsung samozřejmě není jen o těch nejdražších telefonech, o kterých neustále slyšíme. Nesmíme zapomínat, že tu máme i levnější modely, mezi které nepochybně patří i dnes recenzovaný Galaxy J5 (2017), tedy zařízení, které míří do – v poslední době nelítostné – střední třídy, kde dominují čínští výrobci, avšak Samsung má přeci jen co nabídnout.

Samsung má letos velmi dobře nakročeno. Galaxy S8 je považován za jeden z nejlepší smartphonů současnosti a letošní modely řady A se až na vyšší cenu také velmi povedly. Nyní se však dostalo na modelovou aktualizaci i nejlevnější řady tohoto jihokorejského výrobce. Dnes testovaný model Galaxy J5 (2017) se chlubí mnoha vylepšeními, ať už mluvíme o kompletně nové hliníkové konstrukci, nebo dříve nepřítomné čtečce otisků prstů či senzoru okolního světla. Máme tu taktéž nový 13Mpx fotoaparát vepředu i vzadu a nasazen byl i Android 7.0. To při ceně kolem 7 tisíc zní jako konkurenceschopné zařízení. Jak na tom však letošní Galaxy J5 skutečně je?

Technické parametry Samsung Galaxy J5 (2017)

Kompletní specifikace
Konstrukce146,2 × 71,3 × 8 mm, 160 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T830 MP2
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 7.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostsrpen 2017, 6 999 Kč

Samsung Galaxy J5 2017 – videopohled

Obsah balení: evergreen

V krabičce nenajdeme nic, co bychom nenalezli nikde jinde. Je tu samotný telefon, malá jehla pro vysunutí slotů pro SIM karty a spousta příruček. Pro nabíjení samozřejmě nechybí nabíjecí adaptér a microUSB kabel, jenž se hodí i pro propojení s počítačem. Potěší i přítomnost peckových stereo sluchátek, byť nejsou nijak zvlášť kvalitní.

Design a konstrukce: další krok kupředu

Samsung musel letos v oblasti konstrukce u své nejlevnější řady trochu dohánět čínské konkurenty, ale naštěstí se mu to podařilo. Máme zde tu čest s podařenou celokovovou konstrukcí, o které nemohu říct jediné špatné slovo. Telefon působí v ruce prostě skvěle. Je robustní, neklouže, velmi pohodlně se drží díky jemným křivkám a skvěle padne do dlaně. Tomu určitě přispívá i poněkud vetší hmotnost 160 gramů, což je ovšem jen o pouhé 2 gramy více než kolik váží loňský model J5, který měl kovové jen rámečky a jinak byl z plastu. To je rozhodně úctyhodný fakt a v ruce rozdíl v hmotnosti vůbec nepoznáte.

Díky tomu bych označil J5 (2017) za kompaktní mobil i přes 5,2palcový displej, jelikož působí menší než opravdu je a výborně se ovládá jednou rukou. Dokonce se ani hladký hliník moc nešpiní, i když jdou mastné otisky na naší světle modré verzi občas vidět. Koupit si ovšem můžete klidně i zlatou či černou variantu.

Ke konstrukci nemám námitek, ale samotný design už může někoho odradit.

Ke konstrukci tedy nemám námitek, ale samotný design už může někoho odradit. Osobně se mi líbí, že Samsung se nesnaží anténní předěly schovat, ale naopak se z nich snaží udělat zajímavý designový prvek. Každému se to však rozhodně líbit nebude. Za celou dobu používání jsem ovšem od nikoho, kdo novou J5 viděl, neslyšel o vzhledu nic negativního. Jen ten nápis „DUOS“ upozorňující na dual SIM by tu opravdu být nemusel.

Když už jsem u toho, u Galaxy J5 (2017) v naší verzi Duos nemusíte řešit známé dilema hybridních slotů, jestli chcete dvě SIM karty nebo si raději rozšíříte paměť microSD kartou. To rozhodně mnoho potenciálních uživatelů dual SIM verze telefonu velmi potěší. Na levé hraně jsou dále pro Samsung typicky umístěná tlačítka hlasitosti a na opačné straně smutní osamocený vypínač. Všechna tato tlačítka mají přitom vcelku hluboký a velmi příjemný stisk.

Stejně jako „DUOS“, i nápis Samsung na přední straně by mohl uvolnit místo pro menší rámečky, ale ani tak to není zase tak hrozné. Ty boční jsou naopak velmi tenké, i brada je o trochu menší než čelo. V bradě máme ostatně i tři ovládací tlačítka: uprostřed hardwarové tlačítko a čtečku otisků v jednom a vedle něj dvě senzorová tlačítka, která bohužel nejsou podsvětlená a ani nevibrují.

Musím však pochválit samotnou čtečku. Nejenže je odemykání celkem rychlé, ale zejména spolehlivé. Telefon se po zmáčknutí tlačítka odemknul naprosto vždy. Tlačítko sice pro odemknutí otiskem mačkat nemusíte, stačí se jen dotknout, ale v takovém případě už mě čtečka občas nepoznala. Zároveň se také určitě hodí upozornit, že lze zaregistrovat nanejvýš 3 otisky.

Líbilo se nám
  • povedené kovové tělo
  • výborná čtečka otisků prstů
  • dobře se drží a působí kompaktně
  • sloty pro dvě SIM karty a microSD kartu jsou oddělené
  • skoro žádný nárůst hmotnosti oproti loňskému modelu
Nelíbilo se nám
  • lze zaregistrovat jen tři otisky prstů
  • design se nebude líbit každému
  • senzorová tlačítka nesvítí ani nevibrují

Displej: jemný ne, ale pěkný rozhodně ano

Na displej už jsem trochu narazil v předešlé kapitole, takže už víme, že má 5,2 palců. K tomu se přidává HD rozlišení, což nám v dnešní době nedává za 7 tisíc kdoví jakou jemnost. Na běžné používání však postačí a rozlišení může částečně nahradit jeho kvalita. Tento Super AMOLED panel má pěkné barvy, hlubokou černou a dobré pozorovací úhly. Co možná oceníte nejvíce, to je na tuto třídu excelentní rozsah jasu. Doporučuji však nechat zapnutou jeho automatickou regulaci, která dokáže jas vybičovat ještě výše. Díky tomu nebyl ani na nejsilnějším slunci s čitelností problém.

Samsung Galaxy J5 (2017)

Zároveň tu nechybí ani nastavitelný filtr modrého světla či úprava barev displeje, navíc panel kryje 2.5D sklo se zvýšenou odolností. Jen škoda, že se zapomnělo na notifikační LED diodu. Tuto chybu J5 sdílí s letošními telefony řady A.

Líbilo se nám
  • pěkný Super AMOLED displej
  • výborný rozsah jasu
  • odolné 2.5D sklo
  • možnosti nastavení obrazu
Nelíbilo se nám
  • chybí notifikační dioda
  • jen HD rozlišení

Zvuk: změna k lepšímu

Chybějící notifikační dioda není zdaleka to jediné, co letošní Galaxy J5 sdílí s vyšší třídou A. Stejně řešený je tu i reproduktor umístěný na pravé hraně nad vypínacím tlačítkem. Umístění je to dle mého názoru stále výborné, jelikož si reproduktor opravdu jen tak omylem nezacpete.

Samsung Galaxy J5 (2017)

Rovněž i samotný zvuk je potom na překvapivě dobré úrovni. Především hraje opravdu velmi hlasitě, ale ani kvalita není špatná, pokud jej držíte na nějakých 80 %. Na nejvyšší hlasitosti už je to ovšem horší a zejména střední tóny se začnou značně zkreslovat. Na druhou stranu zní zvuk pořád lépe než jinde právě díky lepšímu umístění. Také 3,5mm jack výstup do sluchátek je na dobré úrovni a jako bonus dostanete k telefonu i pecková sluchátka.

Líbilo se nám
  • skvělé umístění reproduktoru
  • velmi hlasitý zvuk
  • do 80 % hlasitosti dobrá kvalita
Nelíbilo se nám
  • na nejvyšší hlasitosti se kvalita zvuku výrazně zhoršuje

Baterie: hezké překvapení

Velmi důležitou část každého smartphonu nepochybně tvoří baterie, která jej musí udržet při životě. Naštěstí mohu konstatovat, že mě baterie s kapacitou 3 000 mAh dokázala velmi mile překvapit. Při běžném používání mi telefon vydržel naprosto pokaždé dva dny s neustálým internetovým připojením a jasem na maximum, takže jsem nemusel nabíjet každý den. S použitím úporného režimu může vydržet i déle, ale to se kvůli značnými omezeními v používání zařízení nevyplatí.

Samsung Galaxy J5 (2017)

I při náročnějším používání potom vydrží telefon spolehlivě od rána do půlnoci i s notnou řádkou procent k dobru. A rovněž v našem redakčním testu vydržela J5 přehrávat HD video přes Wi-Fi necelých 13 hodin, což je velmi dobrý výsledek. Letošní J5 má zkrátka dobrou výdrž za každých podmínek. Nabíjení z 0 na 100 za 2 hodiny sice není z nejrychlejších, ale pořád je mnohem rychlejší než u loňské generace. Víc zamrzí starší microUSB konektor namísto USB-C, byť to se do střední třídy ještě moc nedostalo.

Líbilo se nám
  • výborná výdrž baterie
  • rychlejší nabíjení než loni
Nelíbilo se nám
  • USB-C by telefonu slušelo

Hardware: slabší než jiní, ale postačí

Pokud přejdeme k hardwaru, najdeme uvnitř kovového těla schovanou letošní Galaxy A3. Je tu stejný osmijádrový procesor Exynos 7870, 2 GB RAM (čtvrtina volná po prvním spuštění) a 16 GB interního úložiště. Pokud vám nebude stačit uživatelsky přístupných 10 GB, můžete jej rozšířit microSD kartou. Musím však říct, že i přes velmi podobnou výbavu a v benchmarcích prakticky stejný výkon, jako má třeba Nokia 5, tu běží prostředí nesrovnatelně lépe, i když by se slušelo telefon s cenovkou 7 tisíc korun vybavit alespoň 3 GB RAM, když už hardware celkově není oproti konkurenci zrovna nejvýkonnější.

Telefon běží rychle a bez škubání, i když jsem pár dní v nabídce multitaskingu nezavřel ani jednu aplikaci. A jen párkrát při hraní her a následném přechodu do prostředí se nějaká ta animace trochu trhala. Jinak jsem však při běžném každodenním používání na žádné výraznější zpomalení či trhání nenarazil a Samsungu se tak k mému překvapení povedlo telefon odladit opravdu na jedničku.

Samsungu se k mému překvapení povedlo telefon odladit opravdu na jedničku.

Pravda, GPU tu sice není zrovna výkonné, ale lehce náročnější hry zvládne vcelku dobře, jen budete muset snížit detaily na minimum. U skutečně graficky náročnějších her jako třeba Asphalt však ani detaily na minimum nepomohou a hra běžela průměrně v cca 20 FPS.

Líbilo se nám
  • procesor stačí na rychlý a plynulý chod prostředí
  • microSD slot
Nelíbilo se nám
  • jen 2 GB RAM
  • slabší grafický výkon

Systém a prostředí: odkaz dražších sourozenců

V oblasti softwaru má Samsung ne zrovna lichotivou pověst, ale v posledních letech se situace velmi změnila a letošní Galaxy J5 je toho jasným důkazem. Systémem je tu totiž Android 7.0 Nougat, který se schovává za „Samsung Experience“, tedy stejnou nadstavbou, jakou najdeme u nových vlajek řady Galaxy S8. Jako velmi příjemný bonus je tu navíc dokonce i v současnosti nejnovější bezpečnostní červnová aktualizace, za což dávám velký palec nahoru.

Pokud jste viděli či četli naší recenzi Galaxy S8, víte přesně co od prostředí čekat. Ikonky, grafika, nastavení, prostředí aplikací – to vše bylo opět o něco zjednodušeno. Pro vytáhnutí šuplíčku všech aplikací stačí například jen swipenutí nahoru nebo dolů na hlavní obrazovce, ale přidat si můžete i klasické tlačítko ve spodní liště oblíbených aplikací. Nalevo od hlavní domovské obrazovky najdeme u Galaxy S8 nového asistenta Bixbyho, ten tady ovšem není a musí vám postačit přehled zpráv. Příjemné je, že se dá jako vždy tato obrazovka kompletně vypnout, pokud ji nechcete využívat.

V hlavním nastavení tu potom najdete spoustu možností. Můžete si sice značně vyhrát s úpravami zobrazení a domovské obrazovky, jsou tu různé motivy, sady ikon a můžete si i zapnout, aby vás telefon upozorňoval na notifikace zablikáním blesku, jen nechápu, proč k tomu je využíván zadní blesk, když má J5 blesk i u přední kamerky, čímž by se částečně nahradila chybějící dioda. Další možnost, jak obejít absenci notifikační diody, by nabízela samozřejmě i známa funkce Always On, která využívá šetřivého AMOLED displeje. Samsung ovšem J5 oproti svým sourozencům ochudil a Always On tu bohužel také chybí.

Aplikace jsou tu opět stejné jako u Galaxy S8 a nabízejí přehledné a pěkně zpracované prostředí. Zároveň jim nechybí ani mnoho funkcí a rozhodně se nejedná o nějaké ořezané aplikace, které musíte hned vyměnit za jiné. Třeba vlastní internetový prohlížeč by, s přihlédnutím k přítomnosti tradičního balíčku Google aplikací, sice být už nemusel, ale ani ten není špatný. Jen mě naopak zarazila absence vlastního přehrávače hudby. Samsung se místo toho spoléhá čistě na Hudbu Play od Googlu, která je ovšem pro mě kvůli svému prostředí jedním z horších přehrávačů hudby, takže jsem musel stáhnout vlastní. Jako poslední zmíním i předinstalovaný balíček aplikací od Microsoftu, který čítá Skype, OneDrive, PowerPoint, Excel či Word, přičemž si můžete tyto aplikace samozřejmě i odinstalovat.

Líbilo se nám
  • odladěné a zjednodušené prostředí
  • Android 7.0 a nejnovější bezpečnostní aktualizace
  • povedené Samsung aplikace
Nelíbilo se nám
  • chybí Always On displej
  • množství aplikací může někomu vadit

Fotoaparát: vůbec ne zlý

Zapomenout nesmíme ani na 13Mpx fotoaparát se světelností f/1.7, jaký používá třeba i LG G6. Ten pořídí za dobrých podmínek na svou třídu velmi dobré snímky, kterým nechybí detaily a pěkně živé barvy. Jen při přiblížení zamrzí občas výraznější postprocessing a telefon si často neví rady ani s menším protisvětlem. Celkově však vypadají fotky skutečně dobře, pokud svítí světlo za vámi. Ale v interiérech či za horšího světla už to není žádná sláva – šum, horší ostření a ztráta detailů jsou tu běžné.

Vyzdvihnout však opět mohu fotoaplikaci, která se na třídu telefonu vcelku rychle zapne dvojitým zmáčknutím domovského tlačítka, velmi rychle vyfotí a uloží snímky a je přehledně rozvržena. Dále můžete natáčet přinejlepším průměrně vypadající video až ve Full HD při 30 FPS, ale přední kamerka náladu zase zpraví. Má 13 Mpx, světelnost f/1.9 a vlastní LED přisvětlení, což je vskutku velmi dobrá výbava a za ostré a detailní fotky se rozhodně nebudete stydět.

Líbilo se nám
  • hezké snímky za dobrých podmínek
  • povedená fotoaplikace
  • rychlost focení a otevírání aplikace
  • velmi dobrá přední 13Mpx kamerka
Nelíbilo se nám
  • občas výraznější postprocessing
  • i přes danou světelnost horší výsledky za tmy
  • přinejlepším průměrné Full HD video

Konektivita: vše potřebné

Samsung dal nové J5 do vínku vše potřebné a krom infraportu nám tu tak nic nechybí. Pro bezdrátové propojení zařízení poslouží Bluetooth 4.1 či NFC, zatímco o připojení k internetu se postará rychlá Wi-Fi ac či kompletní podpora našich LTE pásem. Pro samotné prohlížení webu poslouží vlastní prohlížeč přímo od Samsungu, který ovšem není z nejrychlejších, nebo rovněž předinstalovaný Chrome od Googlu. Samozřejmě nemůže chybět ani A-GPS, ke které se tu dokonce přidávají i ruský GLONASS a čínské BeiDou. Nutno dodat, že navigace tu funguje opravdu skvěle a svou pozici našel telefon vždy rychle a přesně. I kvalita hovorů byla na obou stranách dobrá a se signálem také problémy nebyly.

Samsung Galaxy J5 (2017)
Líbilo se nám
  • rychlá Wi-Fi ac
  • výborné navigační schopnosti
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • vlastní internetový prohlížeč by tu být nemusel

Zhodnocení: velmi dobře odvedená práce

Se Samsungem Galaxy J5 (2017) jsem strávil notnou řádku dní, kdy sloužil jako můj hlavní a jediný telefon. A musím říct, že se mi zalíbil mnohem víc, než jsem čekal. Je to skutečně skvěle vyrobený a pro mě i pohledný telefon s pěkným AMOLED displejem, dobrým zvukem, skvělou čtečkou otisků prstů, překvapivou výdrží baterie a příkladně odladěným Androidem 7.0. Ani za fotoaparát se telefon nemusí stydět, i když není nijak zvlášť skvělý.

Jsou tu ovšem stále ty nepříjemné drobnosti. Nejednomu potenciálnímu uživateli bude vadit třeba absence notifikační diody, podsvícení tlačítek, USB-C (které v této třídě zatím stejně skoro nenajdete) či vyššího rozlišení displeje. Pokud však hledáte výborný 5palcový telefon v ceně kolem 7 tisíc, rozhodně na Galaxy J5 (2017) nezapomeňte. Displej možná není nejjemnější a ani hrubý výkon vás zrovna neodvane, ale i tak jde o proklatě dobrý telefon a vaši pozornost si určitě zaslouží.

Konkurence

Konkurence je tvrdá a v jejím čele stojí Huawei P9 Lite (2017) za stejnou cenu. Nabídne Full HD panel, skleněnou konstrukci, vyšší výkon a o něco lepší foťák. Možná nepůsobí tak kompaktně a nemá oddělené sloty pro karty, ale jinak už v ničem za J5 nezaostává.

Huawei P9 Lite (2017) 3 GB RAM

Rozměry147 × 73 × 7,6 mm, 147 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 655, 4×2,1 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Za 7 300 Kč můžete mít Lenovo Moto G5 Plus s Full HD displejem, výkonnějším hardwarem a čistším prostředím, avšak třeba konstrukcí a vzhledem už oproti Samsungu tolik neohromí.

Lenovo Moto G5 Plus

Rozměry150,2 × 74 × 7,9 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

Podobně výkonné, avšak s větší RAMkou, úložištěm a baterií je i Xiaomi Redmi 4X, kterému nechybí ani kompletní LTE, i když foťák má J5 lepší. Velkou výhodu ovšem představuje cena, která se pohybuje kolem 4 až 4,5 tisíc.

Xiaomi Redmi 4X 32 GB

Rozměry139,2 × 70 × 8,7 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 435 MSM8940, 8×1,4 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 100 mAh, doba nabíjení: 2:37 hodin
samsung-galaxy-j5-2017
Klady
  • skvělá kovová konstrukce
  • pěkný Super AMOLED displej
  • výborná čtečka otisků prstů
  • rychlý a plynulý chod prostředí
  • Android 7.0 Nougat
  • výborná výdrž baterie
  • dobrý a skvěle umístěný reproduktor
  • microSD slot
  • oddělené sloty pro SIM karty
Zápory
  • design se nebude líbit každému
  • jen HD rozlišení
  • chybí notifikační dioda
  • pouze 2 GB RAM
  • senzorová tlačítka nesvítí ani nevibrují
  • výkon je pouze dostatečný
Diskuze ke článku
Kulhavec
Vždycky mě pobavěj lidi co tady budou srovnávat nějakou čínu třeba s timhle samsungem. S mobilama dělám už fakt dlouho a troufám si tvrdit že mám dost zkušeností. J5 2017 je novinka a cena je možná trochu přestřelená ale na druhou stranu je to opravdu kvalitní telefon s dobrou konstrukcí, kvalitním displejem, slušnym fotoaparátem a i celkem dobrou výdrží baterky. Papírový parametry nejsou všechno. Radši kvalitní displej s nižším rozlišením než FHD na kterym neni na slunci nic vidět atd... Tohle neni telefon pro nadšence co si budou provnávat pinďoury přes antutu ale pro obyčejnou maminu co chce pěknej telefon od prověřený značky.
Pesedm
Samsung nejenže nebrat, ale rovnou v EU i zakázat.
Važte si každého lidského života †
Alesk6510
Samsung bez notifik.diody, a nebo aod, a za to 7000kc?? A s16gb???to ne. Katda cina je lepsi, a v ty cene,nebo i nizsi, treba xiaomi redmi note4global,4x global. Daleko lepsi. Samsung hruza!!!
Tonda
2 gb ram, dobrej joke

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze