Samsung Galaxy J4+
recenze

Samsung Galaxy J4+

Když Jihokorejci chtějí být levní
20

Jihokorejský Samsung ví, že opomenout základní smartphony nemůže. Snaží se proto pravidelně svou nabídku obměňovat. Pomyslný štafetový kolík základního přístroje aktuálně převzal model Galaxy J4+. Nabízí se ve třech barvách, má velký 6palcový displej, 32GB úložiště a cenu lehce pod 4 tisíci korun. Je to ten správný recept na úspěch?

Pokud opomeneme doprodejové kousky, je Samsung Galaxy J4+ vlastně nejlevnějším smartphonem v nabídce jihokorejského výrobce. Nečekejte však extra nízkou cenu. Za necelé 4 tisíce korun nabízí Galaxy J4+ vzhled moderního stroje, daný především velkým displejem. Výbava pak vsází již jen na to nejnutnější a dost často bývá ohlodána až na kost. Samsung však přesto věří v úspěch. Recenze se pokusí napovědět, zda to nejsou přehnaná očekávání.

Technické parametry Samsung Galaxy J4+ 32 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce161,4 × 76,7 × 7,9 mm, 178 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6" (1 480 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 425 MSM8917, CPU: 4×1,4 GHz, GPU: Adreno 308
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:53 hodin
Dostupnostzáří 2018,

Obsah balení

Základní balení ukrývá nejen samotný telefon, ale také nezbytné příslušenství pro základní používání. Jde o koncovku nabíječky a USB kabel. Dostalo se i na základní pecková sluchátka. Příslušenství je sladěno do bílé barvy.

Samsung Galaxy J4+

Konstrukční zpracování: klasika ve třech barvách

Rozpoznat od sebe některé modely Samsungu není kolikrát snadné a zrovna model Galaxy J4+ si snadno zaměníte s dražším Galaxy J6+, který vypadá z čelní strany i z boků zcela identicky. Rozpoznáte je tak především dle počtu fotoaparátů na zadní straně. Galaxy J4+ tak ctí dnešní trendy a vsází na protáhlý vzhled s oblými boky. Díky nim velmi dobře padne do ruky, ačkoliv šířka je již vyšší a v menší dlani se telefon nedrží zrovna pohodlně.

Námi testovaná černá příliš parády neudělá. Je vcelku fádní. Naštěstí máte možnost sáhnout po mnohem živější zlaté a stylové růžové verzi. V tomto ohledu tak Samsung myslí na všechny. Zpracování telefonu si zakládá na kovovém rámu a plastovém „skle“ na zadní straně. Během testu poměrně úspěšně odolávalo škrábancům, méně už otiskům prstů, se kterými se musíte smířit.

Díky oblým bokům dobře padne do ruky.

Rozložení prvků po obvodu telefonu není zrovna dvakrát šťastné. Odemykací klávesa na pravém boku je příliš vysoko a obtížně se nahmatává. U Samsungu se regulaci hlasitosti zpravidla nachází na levém boku a nejinak je tomu i tentokrát. Opět si však musíme postěžovat za zbytečně vysoké umístění. Samsung u tohoto modelu již vynechal čtečku otisků prstů, a to navzdory faktu, že drtivá většina konkurence ji nabízí.

Na levém boku najdete ještě dva šuplíčky: jeden velký pro dvě nanoSIM karty a druhý menší pro paměťovku. Možnost využívat obě SIM karty a paměťovku současně zaslouží chválu. Na spodní hraně jsou 3,5mm jack a samozřejmě také microUSB.

Líbilo se nám
  • díky zaobleným bokům dobře padne do dlaně
  • líbivá růžová varianta
  • slušné zpracování
Nelíbilo se nám
  • ulpívající otisky prstů
  • neergonomicky umístěná tlačítka
  • chybí čtečka otisků prstů

Displej: velký a solidní

Lákadlem modelu Galaxy J4+ bude samozřejmě displej, a to díky své 6palcové úhlopříčce. Nezbytné úspory se projevily v použité technologii a rozlišení, kdy je nasazen jen HD+ IPS panel. V dané třídě se však jedná o obvyklé hodnoty a rastr displeje vás při běžném používání vskutku trápit nebude. Spíše oceníte dobrou čitelnost venku i z ostrých úhlů. Dostalo se i na dobře fungující automatickou regulaci jasu. O odolném sklíčku se Samsung nezmiňuje, nicméně škrábance jsme na displeji zatím nezaznamenali. Rámečky se snaží být menší, ale dnešní optikou nijak zvlášť malé nejsou. Alespoň jde telefon pohodlně uchopit.

Samsung Galaxy J4+

Telefonu bohužel chybí nejen informační dioda, ale také funkce Always-On. Zmeškané události tak můžete snadno přehlédnout.

Líbilo se nám
  • velký displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda

Zvuk: běžný standard

Hlasitý reproduktor je umístěn méně tradičně v horní části pravého boku a dostává svému jménu. Kvalitou ovšem neoplývá a zní spíše plechově, tedy s důrazem na výšky. Výstup do sluchátek pak nenáročné posluchače uspokojí.

Samsung Galaxy J4+

Výkon hardwaru: opravdové minimum

Pod kapotou se oproti výše postavenému Samsungu Galaxy J6+ mnoho nezměnilo. Nadále zde máme Snapdragon 425, který tu už však lze pochopit, ačkoliv ani v J4+ neudělá mnoho parády. Pokud například telefon hodláte koupit své ratolesti, netřeba se obávat, že by na něm nešly hrát hry. Jen ty náročné již buď nepůjdou, nebo nepoběží plynule. Procesoru totiž nijak zvlášť nepomáhá pouze 2GB operační paměť. Telefon ji často využívá bezezbytku i při běžných operacích. Naopak oceňujeme nasazení 32GB úložiště, kde zůstává něco málo přes 23 GB pro vaše data. V rámci nižší třídy jde o velmi solidní standard. Vždy se navíc můžete spolehnout na rozšíření formou paměťových karet.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • podpora paměťových karet
  • slušná velikost úložiště

Výdrž baterie: víkend jistý

Baterie s kapacitou 3 300 mAh vám nabídne více než jednodenní výdrž. Při střídmějším používání se nebyl problém vyšplhat ke dvěma celým dnům. Nabíjení však dle očekávání nijak svižné není – počítejte s téměř 2 hodinami.

Samsung Galaxy J4+

Při našem testu výdrže telefon přehrával streamované HD video po dobu 8 hodin 53 minut, než se kvůli vybití vypnul.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: vše potřebné

Připojit se rychle a snadno k internetu již nesmí být výsadou jen dražších telefonů. A tak i Samsung Galaxy J4+ nabízí Wi-Fi ac a základní LTE (podporované na obou SIM), které s rychlostí stahování až 150 Mb/s bohatě stačí všem běžným uživatelům. Spolehnout se dále můžete na Bluetooth 4.2 a geolokační služby GPS, GLONASS a BeiDou. Vyhledání vaší polohy je rychlé a přesné i v městské zástavbě. Samsung neopomněl ani čip NFC, za což jej chválíme – mezi levnými telefony rozhodně není samozřejmostí.

Líbilo se nám
  • LTE
  • přesná lokalizace vaší polohy
  • NFC

Fotoaparát: chybět nemohl

Dostáváme se k nejzásadnější odlišnosti dvou jinak blízkých modelů Galaxy J4+ a Galaxy J6+. Níže postavený telefon má na zadní straně jen klasický 13megapixelový fotoaparát se světelností f/1.9, přisvětlením a automatickým ostřením. Potěší že fotoaparát nijak nevystupuje nad okolní povrch. Prostředí je přehledné a nechybí tradiční nastavení včetně režimu panorama.

Samsung Galaxy J4+

Kvalita výsledných snímků je překvapivě slušná, samozřejmě s ohledem na cenu telefonu. Potěší barevná věrnost i ostrost téměř po celé ploše fotografie. Problémy přibývají s ubývajícím světlem, kdy narůstá digitální šum a neostrost.

Ukázkové fotografie

Čelní fotoaparát s 5 megapixely doplňuje přisvětlovací dioda. Skvěle se tak hodí pro selfies z večírků.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Videa hlavním fotoaparátem pořídíte ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Kvalita? Průměrná, což je v dané třídě standardem.

Samsung Galaxy J4+ (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • solidní snímky během dne
Nelíbilo se nám
  • méně kvalitní výsledky za horšího světla

Software: zadýchaný Samsung

Prostředí vás ničím nepřekvapí, tedy pokud jste za poslední dva roky měli v ruce nějaký telefon od Samsungu. Nasazen je Android 8.1 a nadstavba Samsung Experience, která je přehledná a intuitivní na ovládání, byť použitý hardware je již pro hladký běh hraniční. Výrobce se alespoň trochu stará o bezpečnostní aktualizace. Během testování nám dorazily záplaty platné k 1. listopadu 2018.

Model Galaxy J4+ nám názorně ukazuje, kde má končící nadstavba Samsung Experience 9.5 své limity. Průměrný procesor doplněný 2GB operační pamětí má s chodem prostředí plné ruce práce a občas neví, co dříve. Prostředí nepůsobí sekaně a animace běží hezky, ale i základní aplikace se spouštějí často neúnosně dlouho. Nenáročným uživatelům to asi tolik vadit nebude, ale pokud chcete využívat více aplikací naráz, například sociální sítě a navigaci, doporučujeme hledat výkonnější zařízení.

Líbilo se nám
  • přehlednost
Nelíbilo se nám
  • pomalé spouštění aplikací

Zhodnocení a konkurence

Samsung Galaxy J4+ se o své uživatele pokusí bojovat především svým vzhledem a velkým displejem. Líbí se nám také velmi dobrá výdrž či přítomnost NFC. Jenže za 3 800 Kč je to stále poměrně málo a logo Samsungu nás zrovna nevzrušuje. Jeho aktuální novinka nemá v podstatě čím zaujmout, snad jen pokud vyloženě prahnete po velkém displeji. I to ale lze řešit u konkurence. Ve všech ostatních ohledech je Samsung Galaxy J4+ přibližně o tisícikorunu dražší než ostatní.

Pokud vyloženě nelpíte na co největším displeji a chcete levný Samsung, doporučujeme vám sáhnout po modelu Galaxy J5 (2017). Ano, doprodává se a má jen 5,2palcový displej, zato jde o kvalitnější Super AMOLED panel. O něco lépe si vede také fotoaparát a nechybí čtečka otisků prstů.

Samsung Galaxy J5 (2017)

Rozměry146,2 × 71,3 × 8 mm, 160 g
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 8×1,6 GHz
PaměťRAM: 2 GB, úložiště: 16 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh

O několik set korun levněji vychází Honor 7A, který má lehce výkonnější procesor a více operační paměť. Na druhou stranu mu ale chybí čip NFC.

Honor 7A 32 GB

Rozměry152,4 × 73 × 7,8 mm, 150 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, 4×1,2 GHz + 4×1,5 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:28 hodin

Pouze o pár stovek dráž vyjde Xiaomi Mi A2 Lite. Ano, opět postrádá NFC, ale má kvalitnější displej, mnohem výkonnější procesor a více operační paměti. Navíc patří do programu Android One a dostává tak pravidelné aktualizace.

Xiaomi Mi A2 Lite

Rozměry149,3 × 71,7 × 8,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Samsung Galaxy J4+ je v portfóliu výrobce tak trochu zbytečným modelem. Velkou slevu rozhodně očekávat nelze, to Samsung u levných modelů nemá ve zvyku. A za současnou cenu se koupě Galaxy J4+ skutečně příliš nevyplatí.

samsung-galaxy-j4-plus
Klady
  • líbivá růžová varianta
  • velký displej
  • 32GB interní paměť
  • slušná výdrž
  • solidní výsledky fotoaparátu
  • čelní fotoaparát s přisvětlením
  • podporuje NFC
Zápory
  • malá operační paměť
  • prostředí je líné
  • nevhodně umístěná tlačítka
  • chybí čtečka otisků prstů
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
jklejna58
Honor, Nokia, Huawei,Asus Jenom né samsung, ten šetří na všem. "přibližně o tisícikorunu dražší než ostatní a ohlodaný až na kost" Když samsung tak A nebo raději S, ale nikdy si nejsem jistý co kde zase ošidí(i aktualizace atd.) Samsung je pro mne velké riziko. Tím že nabízí takový to produkt za uvedenou cenu, dává najevo svůj postoj k zákazníkovi.
dunco
Na tuto sracku je snad zbytecne delat recenzi.
Eedx
Zbytečný telefon, ostatně jako všechno od Samsungu kromě dražších telefonu řady A a řady S.
Btw. Neriklai náhodou že chtějí být prémiovou znackou? Tak proč tyhle levné shity?
pavel tesař
dostal moderní android pie

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze