Samsung Galaxy Gio
recenze

Samsung Galaxy Gio

šikula střední třídy
58

Korejský výrobce Samsung nabízí ve střední třídě řadu mobilních telefonů s rozumnou cenovou politikou a standardním designem, který neurazí. Dalším zástupcem širší rodiny Galaxy je i model Samsung Galaxy Gio (GT-S5660), který jsme podrobili testování. Má co nabídnout a najde svého zákazníka?

Samsung Galaxy Gio: zástupce střední třídy

Střední třída v segmentu mobilních telefonů hraje důležitou roli, neboť ne každý je ochoten investovat vysoké částky do top modelů. Objevují se zde přístroje s poměrně líbivým designem a v mnohých případech i slušnou výbavou. Tak je tomu i v případě Samsungu Galaxy Gio, který by mohl vyhovovat nejednomu z uživatelů. Pojďme se tedy podívat na dalšího zástupce rodinky smartphonů řady Galaxy.

Technické parametry Samsung Galaxy Gio S5660

Kompletní specifikace
Konstrukce110,5 × 57,5 × 12,2 mm, 102 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3,2" (320 × 480 px)
Fotoaparát3,2 Mpx (2 048 × 1 536), , autofocus, video: 320 × 240 px, 15 FPS
ChipsetQualcomm S1 MSM7227, CPU: 1×800 MHz, GPU: ano
PaměťRAM: 278 MB, vnitřní paměť: 158 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 2.2
Akumulátor1 350 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostduben 2011, 2 940 Kč

Samsung Galaxy Gio – videopohled

Obsah balení: kdepak jsou sluchátka

Dříve, než se podíváme na design a konstrukci telefonu, zastavme se u obsahu prodejního balení. Po otevření krabičky na vás vykoukne Samsung Galaxy Gio, který je uložen v tvrdém plastovém lůžku a chráněn fólií jak na displeji, tak i na zadním krytu. Trochu zamrzí, že přední fólii nelze z důvodu popisků ponechat na přístroji jako transparentní fólii. Nezbude vám tak, než si pro ochranu nějakou dokoupit. V balení dále nalezneme baterii, cestovní adaptér (nabíječku) v menší variantě, datový kabel pro připojení k PC, uživatelskou příručku v českém jazyce a 2GB paměťovou kartu microSD s adaptérem do SD slotu. Jednu věc v balení ale nenajdeme, a to sluchátka. Ve střední třídě bych považoval za samozřejmost přibalit alespoň průměrná sluchátka pro nenáročného posluchače.

Samsung Galaxy Gio: balení postrádá sluchátka

Design a konstrukce: do ruky padnoucí elegán

Samsung Galaxy Gio nemůže rozhodně zapřít svou příslušnost do produktové řady Galaxy. Po designové stránce se asi úplně nejvíce podobá nedávno testovanému modelu Samsung Galaxy Ace. Hodnocení designu bývá často velmi subjektivní, a co vyhovuje jednomu, nemusí sedět druhému. V tomto případě musím uznat, že se jedná o povedený kousek, který má elegantní tvar se zaoblenými hranami a příjemnou hmotnost 102g. Díky rozumným rozměrům 110,5 x 57,5 x 12,15 milimetru padne do ruky snad téměř každému uživateli. Přístroj vyvedený zejména v černé barvě, oživuje pod displejem hardwarové tlačítko se stříbrnou linkou a po bocích šedostříbrné olemování navozující kovový dojem. Dojem kovu je skutečně jen zdánlivý. Celý přístroj je vyveden v plastu, nicméně kvalitním. Zadní kryt není lesklý, takže na něm neulpívají otisky prstů a díky zajímavé struktuře nemá telefon tendenci vyklouzávat z dlaně. Za celou dobu testování jsem se nesetkal s tím, že by telefon z důvodu použitého plastu vyluzoval nějaké zvuky. Vše drželo na svém místě a nikde nic nevrzalo.

Gio nezapře příslušnost do řady Galaxy

Detailněji se nyní podívejme na přední stranu telefonu. Většinu prostoru zabírá 3,2 palcový dotykový displej. Nad displejem se nachází tradiční logo výrobce a nad tímto logem tmavě černá mřížka sluchátka. Vlevo od sluchátka našel místo snímač vzdálenosti, který zajistí deaktivaci displeje při přiblížení telefonu k uchu. Nenajdeme zde bohužel čidlo světla, ani kamerku pro případné videohovory. Pod spodní částí displeje jsou k dispozici hlavní ovládací prvky. Středové hardwarové tlačítko „Domů“ se stříbrnou linkou, které slouží pro návrat na základní obrazovku a při delším stisknutí otevře seznam naposledy otevřených aplikací. Dále zde jsou dvě senzorová tlačítka – vlevo tlačítko „Menu“ a vpravo „Zpět“. Senzorová tlačítka jsou viditelná i díky bílému naznačení, takže nemusíte tápat, jako například u Samsungu Galaxy Ace.

Nad displejem postrádáme automatické čidlo regulace jasu

Při pohledu na boky přístroje se zastavme u levé části. Zde je k dispozici kolébková klávesa pro regulaci hlasitosti a prostor pro umístění poutka. Na pravém boku v horní části našel umístění důležitý prvek v podobě vypínacího/zamykacího tlačítka. V prostřední části pravého boku je umístěn slot pro paměťovou kartu microSD, který je chráněn krytkou. Při koupi tohoto telefonu dostanete 2GB microSD kartu spolu s adaptérem do čtečky SD karet.

Horní stranu reprezentuje 3,5mm jack konektor, ke kterému si budete muset připojit svá sluchátka. V základním balení se na ně bohužel pozapomnělo. Spodní strana zbyla na multifunkční konektor sloužící ke spojení s PC a k nabíjení.

Zadní strana s nelesklým krytem má zajímavé „minidírkování“ a dává telefonu osobitý dojem. Tím, že není lesklý, odpadá neustálé leštění od otisků prstů, což je určitě pozitivní. V horní části krytu jsou rozmístěny jak objektiv fotoaparátu, tak i hlasitý reproduktor. Sklíčko fotoaparátu není chráněno krytkou, proto si občas zkontrolujte, zda není poseto otisky prstů či nečistotami. Zamrzí absence přisvětlovací LED diody. Malého detailu si lze povšimnout u mřížky reproduktoru, která je lehce vyvýšena. Při položení telefonu na pevnou podložku (stůl) tak zabraňuje zakrytí reproduktoru a nezkresluje tolik reprodukci hudby. Jakmile ale hodíte mobil na deku či do měkkého, musíte se smířit s jistým zkreslením. Na krytu nalezneme logo výrobce, a to v jeho dolní části. Kryt působí pevným dojmem, nepromačkává se a ve spodní části je lehce „vybrán“ pro snadnější otevření a přístup k baterii a SIM kartě.

Zadní kryt s charakteristickým "minidírkováním"

Baterie a výdrž: dají se i dva dny

Mnoho dotazů čtenářů směřuje na výdrž baterie při určitém zatížení. Samsung se rozhodl do tohoto telefonu nasadit Li-ion baterii s kapacitou 1 350 mAh. Čekat od ní nějakou extra výdrž nemůžeme. Vždy záleží, jak hodně budete telefon přes den využívat a zda budete neustále on-line. Pokud byste telefon měli pouze na SMS a občasné volání, dokáže vydržet i do třetího dne. Čtenář nemůže být s tímto obecným tvrzením příliš spokojen, a proto jsem si vyzkoušel výdrž v praxi. Předně ještě uvedu, že jas displeje mám na poloviční hodnotě, displej mi zhasne po 30 vteřinách, poslech hudby přes reproduktor také na poloviční hlasitosti, k brouzdání na internetu (2G) posloužil prohlížeč Opera Mini. Nastavenu mám také automatickou synchronizaci Gmail a Facebook účtů.

Telefon udržuje při životě Li-ion baterie s kapacitou 1 350 mAh

Telefon mi vydržel necelé dva dny při následujícím využití: poslech hudby přes reproduktor (1,5h), rádio (15min), volání (30min), hra Angry Birds (30 min), SMS (15 x), internet (55 min), fotografie (10 x) a běžné procházení systémem. Budete-li připojení k internetu pomocí 3G sítě a telefon používáte opravdu naplno, budete rádi za jeden den výdrže. Pokud ale necháte telefon alespoň chvilku vydechnout, měl by dva dny přežít.

Zvuk

Zvuková stránka Samsungu Galaxy Gio je vcelku zdařilá a běžného posluchače neurazí. Reproduktor zvládne i na maximální hlasitost podat obstojný výkon a nedochází k žádnému většímu zkreslení. K lehkému zkreslení dochází při položení na nějakou měkčí podložku, neboť dojde k zakrytí reproduktoru. Zvukový výstup působí poněkud ploše a lehce by neškodilo přidat na basech. Po připojení sluchátek Koss Porta Pro nemám co bych vytknul. Pro dokonalejší poslech a přizpůsobení si skladby vlastnímu vkusu je k dispozici několik typů ekvalizéru (rock, jazz, klasika, taneční,….).

Displej: pohodář bude spokojen

Dotykový kapacitní displej technologie TFT je o něco menší, než nedávno testovaný Samsung Galaxy Ace. Úhlopříčka kapacitního displeje dosahuje 3,2 palce s rozlišením 320 x 480 pixelů (HVGA). Jemnější displej dokáže nabídnout vyhlazené písmo, které netrpí viditelným rastrem. Barevné podání je dostatečně živé a věrné. Gio se musí obejít bez čidla automatické regulace jasu displeje. Při oblačném dni postačuje k dobré čitelnosti nastavení jasu na poloviční hodnotu, při jasném a ostrém slunečním počasí doporučuji jas nastavit na maximální hodnotu. Na dotyky prstů reaguje svižně a jistě. V případě telefonování dochází k deaktivaci displeje při přiblížení k uchu díky přítomnosti snímače vzdálenosti. Nedojde tak k nechtěné aktivaci některé z aplikací. Nechybí automatické otáčení displeje, které ale není podporováno na domovské obrazovce a v seznamu aplikací. Na povrchu displeje (nejedná se o odolné Gorilla Glass) ulpívají dosti otisky prstů a pro ochranu před poškrábáním doporučuji dokoupit transparentní ochrannou fólii.

Kapacitní 3,2 palcový displej s tradičním ovládáním

Uživatelské prostředí: Android 2.2.1 Froyo a brzy i 2.3 Gingerbread

Bývá už tradicí, že v řadě telefonů Galaxy nalezneme operační systém Android, v tomto případě ve verzi 2.2.1 Froyo. Zasvěceným „androidářům“ asi nemá smysl příliš dopodrobna vysvětlovat přednosti tohoto systému, ale začátečníkům věnujme pár řádků. Samsung obohacuje OS Android o nadstavbu TouchWiz 3.0, čímž se značně ulehčuje pohyb v prostředí telefonu. Orientace v uživatelském prostředí je intuitivní a brzy se vám dostane pod kůži. Potěšující informací je skutečnost, že bychom se měli v brzké době dočkat u produktové řady Galaxy aktualizace na Android 2.3 Gingerbread.

Celkem můžete mít až sedm pohotovostních obrazovek

Po zapnutí telefonu se zobrazí obrazovka, kterou odemknete jednoduchých tahem doprava. Můžete rovněž uvést telefon i do tichého režimu, a to tahem doleva. Objeví se vám domovská základní obrazovka se zástupci některých aplikací. Vyvoláním Menu se dá vytvořit až sedm ploch včetně widgetů. Na jaké ploše se nacházíte, vám na moment prozradí číslo v její horní části. Základní obrazovka je dosti variabilní a umožňuje uživateli přizpůsobení přidáním zkratek k aplikacím, nástrojům nebo složkám. Jednotlivé položky se dají snadno přesouvat a není problém ani s jejich odstraněním. Dolní stavová lišta s ikonkami volání, kontakty, zprávy a aplikace zůstává na všech plochách. Tři ikonky stavové lišty lze zaměnit za jiné. Tažením prstu ze shora dolů otevřeme panel zkratek, ve kterém se zobrazí probíhající procesy v telefonu. K dispozici je zde i řádek věnovaný rychlému přístupu k určitým funkcím. Aktivovat či deaktivovat si tak můžete Wi-Fi, Bluetooth, GPS, tichý režim či automatické otočení displeje.

Nabídku widgetů si snadno můžete rozšířit

Svižný chod celého systému zajišťuje procesor Qualcomm MSM7227 taktovaný na 800MHz a grafický akcelerátor Adreno 200. Při hraní hry Angry Birds Rio či Raging Tunder 2 jsem tak nezaznamenal sebemenší problém. Pohyb v menu telefonu byl plynulý a ani nedošlo k náhlému zamrznutí systému. Operační paměť 278 MB nemáte po zapnutí přístroje k dispozici úplně celou, proto si ji ve správci pohlídejte a občas promažte. Ani při spuštění více aplikací nedocházelo k sekání. Doporučuji si ale prostřednictvím správce úloh pohlídat počet spuštěných aplikací, a to i kvůli baterii. Vadou na kráse může být snad jen absence plnohodnotného Flashe.

Hlavní menu spolu s informační lištou

Telefonní funkce

Každý z nás během dne uskuteční nebo přijme několik hovorů a očekává, že nebude mít s touto funkcí příliš starostí. Operační systém Android patří v tomto směru k velmi intuitivnímu a přehlednému prostředí. Podívejme se, co se skrývá pod ikonkou volání na základní obrazovce. Před očima uvidíte čtyři záložky (klávesnice, protokoly, oblíbené a kontakty). Samozřejmostí je možnost nadefinování až osmi čísel v rámci rychlé volby, čímž se urychlí volání na nejoblíbenější čísla. Seznam kontaktů nabízí různé režimy zobrazení, ať už podle křestního jména či příjmení. Vše je ihned synchronizováno s vaším google účtem (lze zakázat). Hledání v kontaktech probíhá buď klasickým rolováním, využitím vyhledávacího okénka či kliknutím na počáteční písmeno v pravém nenápadném sloupci. Pozitivně hodnotím i rychlé gesto prstem doprava či doleva přes kontakt. Doprava uskutečníte hovor a doleva se dostanete do editoru zpráv. Přidání nového kontaktu předchází zobrazení dialogového okna, které nás informuje o možnosti uložit kontakt do telefonu, SIM či Google. U kontaktu se dá vyplnit řada detailů, počínaje fotografií, jménem, příjmením, e-mailem až po individuální vyzvánění. Pro rychlejší odeslání zprávy či emailu na více kontaktů doporučuji věnovat pozornost záložce Skupiny. Ve složce s názvem Historie se zobrazují veškeré přijaté či nepřijaté hovory, SMS či zprávy ze sociálních sítí a emaily. Na uvedeném screenshotu se můžete podívat na obrazovku při příchozím hovoru. Pro přijmutí či odmítnutí hovoru je nutné přetáhnout zeleným či červeným sluchátkem na příslušnou stranu. V průběhu odchozího hovoru máte možnost tento hovor přidržet a přizvat dalšího účastníka, k dispozici je i aktivace reproduktoru či volba číselníku.

Telefonní seznam lze naplnit mnoha údaji

Zprávy: Swype boduje

Práce se zprávami by vám neměla dělat žádné potíže. Všechny zprávy jsou členěny do konverzačních bublinek podle kontaktů a vy tak máte dokonalý přehled o tom, co, kde a s kým. Ke zprávám SMS se dají připojit i různé přílohy (obrázky, videa,…), čímž dojde k přepnutí do editoru MMS. Na psaní máte na výběr dvě alternativy zadávání textu – Klávesnici Samsung a Swype. Klávesnice Samsung nabízí čtyři režimy zobrazení, a to QWERTY, 3 x 4 a dva rámečky pro psaní rukou. Na menších dotykových telefonech může být pro někoho psaní textu problém z důvodu velkých prstů. Osobně patřím k těmto uživatelům a často se mi u Gia stávalo, že jsem se uklepnul a o rychlém psaní nemohla být řeč. Rovněž se mi několikrát nedobrovolně „poštěstilo“ kliknout na ikonku nastavení vedle potvrzovací klávesy. Na QWERTY klávesnici mě překvapila absence čárky, která se vyvolává delším podržením „tečky“ či přes nabídku speciálních znaků. Změnu nepřinese ani otočení displeje na šířku, takže s tímto se musíte smířit. V režimu 3 x 4 budete moci psát podobně, jako na telefonu s klasickou klávesnicí, ale nečekejte psaní poslepu. Tato klávesnice bude nejspíše vyhovovat těm, kteří přecházejí z telefonů s klasickými tlačítky. Rámečky pro psaní rukou vyžadují trpělivost a v praxi budou využívány asi minimálně.

QWERTY klávesnice a rámečky pro psaní rukou

Pozitivní dojem ve mně vzbudila klávesnice Swype. Její unikátnost tkví v tom, že prstem táhnete po písmenkách požadovaného slova. V případě, že je vše v pořádku, slovo se objeví přímo ve zprávě. Pokud Swype vyhodnotí více možností, objeví se nabídka s alternativními slovy. K urychlení psaní přispívá automatická funkce mezer a potěší i přítomnost „čárky“ a „tečky“ v blízkosti mezerníku. Použití „tahové techniky“ není absolutní, takže není problém na Swype klávesnici i vyťukávat jednotlivá písmenka.

Klávesnice Swype

Internetový prohlížeč, GPS, E-mail a organizační funkce

Většina uživatelů vyžaduje u svého telefonu kvalitní a přehledný internetový prohlížeč. Operační systém Android v tomto směru zasluhuje pochvalu, neboť nabízí pohodlný a svižný prohlížeč přizpůsobený pro dotykové ovládání. Můžete mít otevřených několik oken, přidávat si záložky pro rychlejší přístup na stránky či RSS zdroje. Nezapomnělo se ani na vlastní nastavení obsahu stránky. Pohyb po webových stránkách byl plynulý, zvětšovat či zmenšovat text si můžete zaběhlými gesty – buď poklepáním nebo přibližováním dvou prstů. O to více zamrzí absence podpory Flashe, která se na jednotlivých stránkách projevuje modrými kostičkami s otazníky.

Naštěstí nebudete ochuzeni o možnost přehrávání videí z YouTube. Samotnou aplikaci snadno naleznete přímo v seznamu aplikací nebo postačí na video na stránkách kliknout a dojde k přepnutí do této aplikace. V případě nespokojenosti s vestavěným prohlížečem máte možnost si z Android Marketu stáhnout zdarma alternativní Operu Mini 6, která pracuje bezproblémově. K přístupu na internet je dostupno několik alternativ – GPRS, EDGE, 3G, HSDPA (7,2Mbps) či Wi-Fi 802.11 b/g/n. Samsung Galaxy Gio může dobře posloužit i jako přenosný bezdrátový modem pro PC či jiné zařízení. Sdílet mobilní připojení lze nejenom aktivací Wi-Fi hotspotu, ale i pomocí USB. Technologie Bluetooth pracovala na jedničku, což jsem si vyzkoušel na přenosu několika MB fotografií a hudby z jiného telefonu.

V přístroji nalezneme kromě dnes již běžných Google Maps i plnohodnotnou hlasovou navigaci Map Google, která ale bohužel v České republice stále není k dispozici. Nezbylo mi tedy, než se vrátit k rychlým a intuitivním Google Maps, které však vyžadují stahování mapových podkladů z internetu. Fixace aktuální polohy proběhla napoprvé v rozmezí jedné až dvou minut, později běžně do půl minutky. Nebojte se, nebudete ochuzeni o plánování tras z bodu A do bodu B, ale smířit se musíte s již uvedenou absencí hlasového doprovodu. Jedná se o poněkud nepohodlné řešení. Pokud opravdu požadujete plnohodnotnou navigaci, budete si muset připlatit za některou z nabídky Android Marketu. Potěší podpora StreetView, tedy panoramatického náhledu ulic. K dispozici je i aplikace Místa, která slouží k vyhledání bankomatů, hotelů, barů a dalších míst ve vaší blízkosti.

E-mailový klient oceníte pro svou intuitivnost a jednoduchost nastavení. Máte-li již Gmail účet, veškeré nastavení proběhne automaticky po zapnutí přístroje. Stranou nezůstanou ani jiné účty, se kterými si klient hravě poradí. V nastavení si navolíte co chcete synchronizovat, zda kontakty, gmail či pouze kalendář. Došlé e-maily se dají snadno archivovat a využití najde i hromadné rozesílání emailů. Samozřejmostí je možnost přidávat zprávám příznaky, třídit je a používat přílohy.

Z organizačních funkcí nechybí kalendář se čtyřmi možnými zobrazeními (denní, týdenní, měsíční a program) a zobrazením i sdílených Google kalendářů. Pozitivně hodnotím pamatování si posledního zobrazení kalendáře. Aplikace poznámky vám nabídne pětici barevných odstínů s možností odeslání přes SMS, Bluetooth či Facebook. K základním počtům dobře poslouží obvyklá kalkulačka i s rozšířeným panelem čítajícím pár dalších funkcí navíc. Pro záznam a přehrání zvuku se dá využít i diktafon. Ke zpracování a tvorbě dokumentů se bude dobře hodit aplikace ThinkFree Office. Snadno si můžete otevírat, editovat nebo sami vytvářet dokumenty Microsoft Office.

Fotoaparát a video: podařené makro a mizerné video

Samsung Galaxy Gio dostal do výbavy 3,2MPx fotoaparát, který je schopen pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2048 x 1536 pixelů. Fotografovat se dá i v režimu 2 MPx (1600 x 1200 pixelů), 1,3 MPx (1280 x 960 pixelů) a 0,1 MPx (320 x 240 pixelů). Fotoaparát sice disponuje automatickým ostřením, ale nenabídne blesk. Zvyknout si budete muset i na spoušť, která není mechanická, ale softwarová přímo na displeji v prostředí fotoaparátu. Zvuk spouště lze v nastavení vypnout.

K pořízení fotografie poslouží softwarová spoušť

Prostředí fotoaparátu působí přehledně a každý se v něm rychle zorientuje. Pro pořízení co nejkvalitnějšího snímku si můžete pohrát s řadou nastavení, která jsou k dispozici. Nastavit si tak můžete kromě běžného jednoho snímku, i detekci úsměvu, panoramatiku či nepřetržitý režim fotografování, který dokáže při stisknuté spoušti naráz vyfotit sérii 9 snímků. Pro různé scény jsou přichystány předdefinovaná nastavení, kterých je celkem 11 (sport, noc, pláž/sníh, večírek/venku, západ, úsvit,….). Nechybí vyvážení bílé, efekty či úprava kontrastu, jasu, sytosti a ostrosti. Fotoaparát zaostřuje automaticky, ale po pořizování blízkých předmětů nebudete ochuzeni o režim makro.

Nastavit můžete i různé režimy

Výsledné pořízené snímky hodnotím ve střední třídě jako zdařilé a příjemně překvapily. Neschází jim ostrost a podání barev působí vcelku věrně. Zpočátku při nastavení na automatiku mi přišly snímky poněkud mdlé a bez sytých barev, ale úpravou nastavení se podařilo zachytit snímky v sytějších barvách. V místech s ostrým sluníčkem a stíny působily některé snímky přepáleným dojmem. Na focení blízkých předmětů slušně poslouží makro režim. Snímky v tomto režimu jsou pěkně vykreslené a dokáží zachytit žádaný detail.

Ukázkové fotografie

Na 3,2MPx fotoaparát jsou snímky dobré

Fotoaparát mile překvapil v režimu makro

Zatímco fotoaparát byl příjemným překvapením, video je na dnešní dobu jedním slovem bída. Videonahrávky se dají pořizovat v maximálním rozlišení 320 x 240 pixelů při zachycení 15 snímků za sekundu. Ačkoliv se nabízí i možnosti vyvážení bílé, efekty či úprava jasu, s žádnou kvalitou nepočítejte. Opravdu poslouží pouze pro momentku, se kterou se raději nikde nechlubte.

Videoukázka - 320 x 240 pixelů (2,58 MB, mp4)

Multimediální funkce a zábava

Hudební fanoušky potěší hudební přehrávač s možností dělení skladeb podle interpreta, alba či skladby. Vytvořit si můžete i vlastní seznam skladeb. V nastavení nechybí různé možnosti ekvalizéru (rock, pop, jazz,…) včetně zvukového efektu 5.1, který funguje pouze s připojenými sluchátky. Není problém si nastavit opakování jedné skladby či celého alba. Videopřehrávač si poradí s formáty 3GP a MP4, zatímco pro přehrání DivX a Xvid videí si musíte nainstalovat externí aplikaci z Android Marketu. Nepřehrajete si ani videa v HD rozlišení. Bez potíží se ale dají přehrávat videa prostřednictvím předinstalované a kvalitní aplikace YouTube. Přímo z vašeho telefonu si snadno nahrajete na tento kanál i vámi nahrané video. Připojením vlastních sluchátek si zpříjemníte volnou chvilku i díky přítomnému FM rádiu s funkcí RDS. Uložit se dají čtyři oblíbené stanice a v nastavení nalezneme i možnost automatického vypnutí za určený časový úsek.

Prostředí hudebního přehrávače a FM rádia s RDS

Samsung Galaxy Gio si snadno zaplníte různými aplikacemi z Android Marketu. Zde jich naleznete celou řadu, jak placených, tak neplacených. V telefonu ještě nalezneme předinstalovanou aplikaci Samsung Apps, která by měla nabízet vždy pro konkrétní model užitečné aplikace. Bohužel v současné době je nabídka vskutku mizerná a čítá pouhých šest aplikací, v nichž dominují slovníky.

Nabídka aplikací v Samsung Apps

Čtenáři se dotazují často i na to, zda se dají na Giu zahrát i nějaké ty hry. Ano, dají a na Android Marketu jich najdete dostatečné množství. Na zařízení jsem vyzkoušel několik her – populární „rozhněvané ptáky“ Angry Birds Rio, závodní Raging Thunder 2, Paradise Island či 3D hru Basketball Shot. Všechny byly dobře hratelné bez zjevných potíží.

Hodnocení: šikula střední třídy

Většina z nás se při výběru nového mobilního telefonu rozhoduje nejenom podle preferované výbavy přístroje, ale často jsme limitováni cenou. Pro všechny, kteří neradi utratí celou výplatu za „mobilní hračku“ je určena právě střední třída smartphonů reprezentovaná právě Samsungem Galaxy Gio. Koupí tohoto elegantního, svižného a Androidem vybaveného telefonu rozhodně neuděláte chybu a budete spokojeni. Jedná se o ideální přístroj pro seznámení se s operačním systémem Android a multidotykovým ovládáním. Vyzdvihnul bych především rychlý systém, intuitivní ovládání, slušný displej, na střední třídu použitelný fotoaparát s velmi dobrým makrem a kvalitní zpracování. Velkým plusem je i chystaný update na Android 2.3 Gingerbread. Na druhé straně zamrzí absence sluchátek v základním balení, podpory Flash a DivX/XviD kodeků, čidla regulace jasu či chráněné krytky fotoaparátu. Přes pár nedostatků převládají pozitiva a s cenou kolem 5 tisíc korun můžeme hovořit o výhodné koupi v poměru cena/výkon.

Konkurentem z vlastní „rodinky Galaxy“ může být Samsung Galaxy Ace s cenou o necelé 2 tisíce korun vyšší. Co za příplatek získáte navíc? O něco větší 3,5 palcový displej, který ale není tak jemný jako u Gia, o něco lepší 5MPx fotoaparát s diodovým bleskem či Bluetooth 3.0. Osobně bych toho za tento příplatek čekal více, a proto bych se spokojil s modelem Gio, který je až na uvedené odchylky naprosto stejným přístrojem.

Možným rivalem by mohl být i LG Optimus One s o něco silnější baterií a lepším videem, na druhé straně ale s pomalejším 600MHz procesorem. Ze stáje HTC by přicházel v úvahu model HTC Wildfire S již s Androidem 2.3, fotoaparátem s rozlišením 5 MPx či 512 MB RAM. Zde by mohla ale uživatele odradit pomalost telefonu.

Samsung Galaxy Ace, LG Optimus One a HTC Wildfire S
samsung-galaxy-gio-s5660
Klady
  • přijatelná cena
  • dobře použitelná Swype klávesnice
  • slušný fotoaparát
  • 2GB microSD karta v balení
  • počítá se s aktualizací na Android 2.3 Gingerbread
  • rychlý systém díky 800MHz procesoru
  • kvalitní zpracování a design
Zápory
  • Samsung Apps nabízí málo aplikací
  • mizerné nahrávání videa
  • softwarová spoušť fotoaparátu
  • chybí automatické čidlo regulace jasu
  • absence sluchátek v balení
  • není podporován Flash, DviX/XviD
Diskuze ke článku
Jakub
Ten je ale škeredej, mě se zdá že samsung když nekopíruje (galaxy Ace) tak ten jeho design stojí za prd :D
Michal
Škoda, že se Vám nepodařilo nic zjistit o té bílé barevné variantě:-( Jinak ale pěkná recenze;-)
Zdeněk Hlaváček
Zdeněk Hlaváček
Prozatím nejsou o bílé variantě žádné bližší informace,zřejmě je určena jen pro korejský trh. Pokud se cokoliv bližšího dozvíme, dáme vám vědět.
Michal
Děkuji za reakci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze