Samsung Galaxy Gear
recenze

Samsung Galaxy Gear

Premiéra chytrých galaktických hodinek
42

Samsung letos naskočil do rozjíždějícího se vlaku s chytrými hodinkami, a nástup to je skutečně ve velkém stylu. S hodinkami lze fotit, telefonovat, mají vestavěný krokoměr a obohatit je lze o desítky aplikací. První iterace chytrých hodinek ale má i svoje nevýhody, které v dnešní recenzi také odhalíme.

Chytré hodinky budou, jak se zdá, nejnovějším trendem v gadgetech. Není to žádný nový přístroj, jen obohacení stávajícího konceptu klasických náramkových hodinek o chytré funkce. A ty funkce jsou mnohdy hodně užitečné a ušetří vám minimálně nutnost vyjmout telefon z kapsy a podívat se, co je nového. K tomu, alespoň podle mého názoru, slouží chytré hodinky v současné době primárně. Přenáší notifikace z telefonu blíže k vám a bez nutnosti pohledu na telefon hned víte, co se děje. Stačí vám k tomu stejný pohyb, jakým jste dříve kontrolovali čas na klasických hodinkách.

Poměrně hodně zkušeností v této oblasti nasbíralo japonské Sony, které na náš trh na podzim uvedlo nejnovější generaci hodinek SmartWatch 2. Ty jsou přímým konkurentem dnes testovaných Galaxy Gear a oba produkty budu dnes v řadě případů srovnávat, i když jde Sony na mnoho věcí trochu jinak a jejich hodinky nemají tolik „bondovských“ funkcí, jako právě hodinky od Samsungu. Své chytré hodinky ale připravují i další výrobci a celá řada dalších více či méně povedených produktů už se na náš trh i dostala. Dokážou Galaxy Gear díky své špičkové výbavě trh s chytrými hodinkami ovládnout nebo je zabije vysoká cena?

Technické parametry

Rozměry hodinek 36,8 × 56,6 × 11,1 mm
Hmotnost včetně pásku 74 gramů
Voděodolnost ne
Materiál těla hodinek nerezová ocel, plast
Displej Super AMOLED, 1,63 palce, rozlišení 320 x 320 pixelů
Konektivita NFC, Bluetooth 4.0
Fotoaparát 2 Mpx, autofocus, max. 50 snímků, video 720p, max. 15 vteřin v kuse
Kompatibilita Android 4.3 a vyšší a pouze vybrané telefony Samsung Galaxy
Nabíjecí konektor proprietární
Obsah balení návody, nabíjecí obal, nabíječka

Design a hardware: nerez, guma a spousta prvků

Toto nejsou obyčejné hodinky. To je každému jasné na první pohled díky velkému displeji nebo pásku s čočkou fotoaparátu. Gear jsou totiž chytré hodinky, pořádně chytré. Výrobci takového příslušenství mají vždy těžký úděl tu chytrost nějak zabalit a Samsung na to šel po stránce designu trochu jinak, než ostatní. Z vašich reakcí v diskuzích vím, že mnohým z vás se hodinky od Samsungu po vzhledové stránce příliš nelíbí, já je považuji za poměrně elegantní a nápadité, i když ani mě jejich design zakulacený se čtyřmi šrouby neposadí na zadní část těla. Hodnocení designu je však do značené míry subjektivní a tak se pojďme podívat na jednotlivé prvky hodinek Galaxy Gear.

Není bez zajímavosti, že hodinky Galaxy Gear jsou po dlouhé době prvním mobilním zařízením od Samsungu s kovovým tělem. Z nerezové broušené oceli je vyrobena displejová část, do které jsou zasazeny i čtyři šrouby mající i praktický význam. Spojuje totiž kovovou část se zbytkem těla hodinek, které je z na dotek příjemného plastu. Samsung si ale mohl dát trochu záležet a zvolit stejné natočení šroubů. Do kovové části je zasazen čtvercový displej překrytý zakřiveným odolným sklíčkem. Kromě pohodlného a dobře dostupného tlačítka na pravé straně už na hlavním modulu hodinek nic jiného nehledejte, žádný koktejl tlačítek jako na Sony Smartwatch se zde nekoná, vystačíte si s gesty. Na bocích hodinek vás ale zaujmou ještě dvě malé dírky, ve kterých jsou umístěny mikrofony. Ty jsou dva pro redukci šumu.

Samsung Galaxy Gear – videopohled

K hodinkám je připevněn poměrně tuhý pryžový pásek, který v prvních několika centimetrech nelze téměř vůbec ohnout. A že to není obyčejný pásek. Zatímco u ostatních chytrých hodinek slouží pásek už skutečně jen pro uchycení na ruku, u Galaxy Gear se ale na něm ukrývají dva trumfy v rukávu – fotoaparát a reproduktor. Fotoaparát s rozlišením 2 megapixely umístil Samsung ideálně na přední stranu pásku. Stačí zvednout ruku stejně, jako když se díváte na hodinky a poněkud špiónským, ale o to efektnějším způsobem, fotíte.

V masivní kovové sponě pásku, která lze nastavit tak, aby hodinky pohodlně obepnuly jakkoliv velkou ruku, poté sídlí velmi hlasitý reproduktor. Stačí si sponu s reproduktorem přiložit k uchu a můžete telefonovat. A pokud při focení vypadáte jako špión, telefonování tímto způsobem je už přímo jako z učebnice pro tajné agenty nebo ochranku. To ale musíte mít pásek k hodinkám v černé, hnědé nebo bílé barvě. Pokud si zvolíte limetkovou nebo oranžovou barvu, které Samsung také nabízí, tak moc nenápadní nebudete. Ale originální, to ano. Z vlastní zkušenosti doporučuji spíše tmavý pásek. Bílý je sice elegantní, poměrně rychle se ale špiní a v drážkách se zachycují nečistoty.

Hodinky nejsou přehnaně masivní, i když by mohly být o trochu tenčí. Celkové rozměry 36,8 × 56,6 × 11,1 milimetrů ale nejsou špatné, i když je to více, než u Sony SmartWatch 2. Kladně hodnotím i celkovou hmotnost 74 gramů, která je podobná, jako u klasických větších hodinek. V průběhu používání mi velikost ani hmotnost nevadily, výhrady bych měl ale k tvrdšímu pásku, který se mi zarýval do zápěstí a také k zapínacímu mechanismu, který je sice pohodlný pro zapínání, několikrát se mi ale stalo, že se při větším ohybu zápěstí sám rozepnul. Naštěstí jsem si toho ale všiml vždy dříve, než se hodinky shledaly s betonem.

Stojí za to dodat, že hodinky nejsou nijak voděodolné a Samsung na to poměrně výrazně upozorňuje v návodu. Že to může být občas problém, jsem se přesvědčil i sám. I když jsem si dával vždy pozor na to, abych hodinky při mytí rukou nenamočil, několikrát se objevila zkondenzovaná vlhkost na vnitřní straně fotoaparátu a několik hodin nebylo možno fotografovat. Toto by měl Samsung v příští generaci vyřešit, hodinky by měly mít alespoň nižší úroveň certifikace odolnosti proti vodě a prachu.

Displej: okno do hodinek vám vypálí zrak

Zásadním prvkem chytrých hodinek je displej, který Samsung u svých Galaxy Gear nepodcenil a hned napoprvé předvedl, že umí. Čtvercový Super AMOLED displej s úhlopříčkou 1,63 palce zaujme poměrně vysokým rozlišením 320 x 320 pixelů, a je tedy hezky jemný. Pochválit musím také výborné pozorovací úhly, syté barvy a také dobrou čitelnosti na slunci, a to i na střední jas. Hodinky ale mají i speciální vysokokontrastní režim pro ještě lepší čitelnost venku, který jsem však nemusel ani jednou použít. Za slunečného léta se ale určitě bude hodit.

Displej je výborně čitelný i venku

Displej je chráněn odolným sklíčkem, které ale bohužel po našem testování vykazovalo dva vlasové škrábance. Displej je běžně zcela vypnutý a nic nezobrazuje, pro jeho aktivaci musíte využít boční tlačítko, které je velké a pohodlně stisknutelné. Nebyl by to ale Samsung, kdyby nepřišel s chytrými gesty. Ne, nebojte, na hodinky nebudete muset mávat ani mrkat, zrovna toto je velmi užitečné a intuitivní. Stačí totiž zvednout ruku a podívat se přirozeně na hodinky a displej se automaticky aktivuje, i když to asi 1-2 vteřiny trvá a odezva by mohla být rychlejší. Funguje to, i když jen pouze otočíte zápěstí displejem hodinek směrem k sobě. Jednoduché, praktické, bohužel ale ne vždy spolehlivé. Obzvláště když jsem měl ruku v méně typických pozicích, tak se displej někdy neaktivoval. Podívání se na hodinky navíc musí být jasné a zřetelné, na pomalé otáčení ruky hodinky nezareagují.

Baterie, výdrž a nabíjení: tragédie

Hodinky na sobě nemají žádný nabíjecí konektor a vy už tak tušíte, že bude zle. A je to tak, ze zcela nepochopitelných důvodů se totiž Samsung rozhodl u nabíjení pro stejný přístup, jako Sony u první generace svých SmartWatch, tedy nutnost zacvaknout hodinky do speciálního pouzdra. Na spodní straně hlavního modulu hodinek s displejem se totiž nachází pět zlatých pinů, skrze které se připojí velké černé plastové pouzdro, mimochodem opět s imitací kůže se švy, do kterého se poté už zapojí microUSB nabíječka. Přitom Sony ukázalo, že lze bez problémů microUSB konektor umístit i do menšího těla hodinek.

Pro nabití hodinek je bohužel potřeba je vložit neprakticky do adaptéru

A proč je to takový problém? On by nebyl, pokud byste toto pouzdro museli vytáhnout jednou za pár dnů. Jenomže Samsung Galaxy Gear vám s vestavěnou 315mAh baterií při běžném provozu vydrží pouze jeden den a s železnou pravidelností je musíte vždy večer nabít. Nejednou mi hodinky hlásily vybitou baterii už kolem osmé hodiny večerní a cestu z redakce jsem tak absolvoval s vybitými hodinkami. S posledními updaty se výdrž sice prodloužila a při běžném používání už lze dosáhnout zhruba den a půl, to ale nic neřeší a stejně musíte hodinky vždy přes noc nabít, druhého večera se totiž nedožijí.

Takto vypadají hodinky v nabíjecím pouzdře

Co to znamená? Máte další zařízení, které musíte společně se smartphonem a notebookem či tabletem nabíjet každý večer, což je u hodinek dost otravné. A nepříjemné je to rovněž kvůli nacvakávacímu krytu, který musíte nosit s sebou vždy, když někam jedete. A myslet na to, abyste si kryt vzali i když jedete i jen na víkend, aby se vám hodinky nevybyly, opravdu není pohodlné.

Kompatibilita a připojení k zařízením

Ještě dříve, než si hodinky pořídíte a začnete zkoumat, jak se vlastně k telefonu připojí, je důležité upozornit na to, že se jen tak k nějakému přístroji nepřipojí. Kompatibilní jsou totiž pouze s telefony a tablety Samsung řady Galaxy, a to navíc těmi úplně nejlepšími a nejdražšími. Od počátku lze hodinky Gear připojit ke Galaxy Note 3 a tabletu Galaxy Note 10.1 2014. Podpory se dočkali spolu s aktualizací na Android 4.3 také modely Galaxy S4, Galaxy S III a Galaxy Note II. S hodinkami však bude později kamarádit více modelů. Konkrétně půjde o Samsung Galaxy S4 mini, Galaxy S4 Active, Galaxy S4 Zoom, Galaxy Mega 5.8 a Galaxy Mega 6.3. Otazník zatím jen visí nad termínem aktualizací, který výrobce prozatím neodtajnil. Pokud máte telefon jiné značky nebo levnější či starší Samsung, hodinky si k telefonu nepřipojíte.

Podoba obslužné aplikace Gear manager

Když jste šťastným majitelem podporovaného přístroje, je spojení poměrně jednoduché. Stačí přiložit plastové pouzdro k telefonu, díky čemuž dojde přes NFC k poslání odkazu na stažení obslužné aplikace Gear Manager z obchodu Samsung Apps. Následně je nutno podstoupit takové menší harakiri a pouzdro s hodinkami přitisknout na zadní stranu telefonu ke spárování, což je vzhledem k tuhému pásku a velikosti některých telefonů někdy skoro nemožné. Typicky u Galaxy Note 3 je mnohem pohodlnější ruční spárování s vyhledáním přes Bluetooth. Když tento trochu krkolomný proces zvládnete, už vám nic nebrání objevovat svět chytrých hodinek.

Stahování novách aplikací ze Samsung Apps

Oknem do duše hodinek je obslužná aplikace Gear manager, skrze kterou v podstatě vše nastavujete, na samotných hodinkách si toho moc nenastavíte. Předně si lze můžete vybrat styl hodin, najít svoje hodinky a stahovat aplikace do hodinek ze Samsung Apps. Těch zatím zas tak moc není, ale běžným uživatelům asi nebude nic podstatného chybět. Nechybí ani aplikace Evernote, check-in na Foursquare, nebo chatovací aplikace ChatOn, Line nebo Kakao Talk. Potěší i RunKeeper nebo Runtastic Pro, rozpoznávání etiket vína Vivino pomocí fotoaparátu hodinek nebo aplikace TripIt pro plánování cestování. Jakmile aplikaci ze Samsung Apps v telefonu stáhnete, automaticky se přenese a nainstaluje do hodinek, kde všechny doinstalované aplikace najdete trochu neprakticky ve složce Aplikace. Přes aplikaci ale předně nastavujete notifikace, o kterých ještě bude řeč, nebo například i aktualizujete software.

Ovládání: přivítejte gesta

Hodinky aktivujete tlačítkem na boku nebo už zmiňovaným gestem. Hodinky se rozsvítí a tehdy se vám zobrazí základní obrazovka s hodinami, u kterých si můžete nechat zobrazit doplňkové informace nebo zástupce. Mně se nejvíce osvědčil kalendář se zobrazením příští schůzky. Nastavit i stáhnout si lze ale zcela jiný styl hodin. A nyní už je to kvůli absenci tlačítek jenom o gestech. Swipnutí z horního okraje dolů vyvolá fotoaparát a zároveň slouží jako gesto pro návrat zpět z jakékoliv nabídky či menu. Posun prstu z dolního okraje nahoru pak číselník pro vytáčení čísla. Pohybem doprava a doleva listujete v položkách v menu, dvojité poklepání na displej dvěma prsty aktivuje stavovou obrazovku s možností změny hlasitosti a jasu a zobrazením stavu Bluetooth a baterie, jejíž energie vám doslova mizí před očima. Ale to není všechno, podržení dvou prstů na displeji vyvolá multitasking s přehledem posledních aplikací. A aby toho nebylo málo, dvojitý stisk bočního tlačítka pak vyvolá S Voice, to si ale můžete nastavit a já osobně jsem ocenil možnost nastavení zobrazení kalendáře nebo všech notifikací.

Základní obrazovka s hodinami. Nové styly hodin lze stahovat ze Samsung Apps

Celkové ovládání je snadné a spolehlivé, díky zakřivenému sklíčku je provádění gest pohodlné. Možná vás zajímá, co se vlastně nachází uvnitř hodinek. Operačním systémem je, věřte nebo ne, dobře zamaskovaný Android. Prozradí jej ale obrazovky při aktualizaci firmwaru nebo už zmiňovaný multitasking. Není přítomnost Androidu právě tím důvodem, proč hodinky vydrží jen jeden den nabité? Těžko říct. Možná za to může i poměrně výkonný 800Mhz procesor, kterému asistuje celých 512 MB RAM. Úložný prostor pak činí 4 GB. Inu, pokrok nezastavíš. To, co ještě nedávno pohánělo ty nejlepší telefony, dnes najdeme v hodinkách.

Notifikace: druhá dobrá

První a prioritní funkcí chytrých hodinek je zobrazování notifikací, přinést obsah toho, co se děje v telefonu, blíže k vám. Donedávna to ale Galaxy Gearům moc nešlo a notifikace byly vyřešeny o poznání hůře. Těsně před dokončením recenze ale na hodinky dorazil zásadní update spojený s aktualizací obslužné aplikace Gear manager a nyní je to úplně jiná káva. Jak tedy notifikace fungují? V aplikaci Gear Manager si můžete podrobně vybrat, které notifikace se vám budou v hodinkách zobrazovat. Na výběr přitom máte ze všech aplikací, které máte v telefonu, a které notifikace podporují, bez jakéhokoliv omezení na to, zda s hodinkami spolupracují nebo ne, o vše se postará obslužná aplikace. Klidně si tak můžete nechat zobrazovat notifikace o postupu přátel z her, novinkách na Instagramu a tak podobně.

Podoba notifikací a notifikačního centra

Přijde-li notifikace, hodinky se rozvibrují nebo zazvoní (dle nastavení), ukáží ikonku aplikace, čas, odesílatele a případně také začátek textu. Na notifikace stačí klepnout a zobrazí se text notifikace, i když nijak neformátovaný. V podstatě se zobrazí to samé, jako při rozbalení dané notifikace v notifikační liště na telefonu. V případě SMS zprávy se zobrazí zpráva celá, v případě e-mailu pouze předmět a několik řádků textu, ale to bohatě stačí na to, abyste věděli, zda má cenu se notifikací zabývat, nebo ne. Pokud ano, slouží k tomu tlačítko „zobrazit v zařízení“, a notifikace se zobrazí na telefonu. Bohužel to ale není tak dokonalé, jak bych si představoval a ve většině případů se spustí pouze daná aplikace a například konkrétní e-mail si stejně musíte najít sami. Ocenil bych také možnost s notifikacemi nějak pracovat, například e-mail rovnou vymazat, označit hvězdičkou a podobně. To však Galaxy Gear zatím neumí.

Všechny notifikace se sdružují ve složce Oznámení, tam je to ale docela slušný chaos. Zobrazují se vám tam totiž postupně všechna oznámení, přičemž některá obsahují víc notifikací v jedné, to když vám například přijdou najednou dva e-maily. Hodinky je pak sdruží do jedné notifikace a není to pak úplně přehledné, v případě Foursquare každá další notifikace zahrnuje i všechny předchozí, takže vám nezbývá než poctivě všechny odklikat. U každé aplikace zvlášť lze poté všechny notifikace jednotlivě nebo hromadně vymazat, což je praktické.

nastavení, stavová obrazovka a multitasking

Co musím velmi ocenit je inteligentní označování notifikací jako přečtených, pokud už si je mezitím přečtu v telefonu. Celkově jsou tedy notifikace u Galaxy Gear, až na výjimku v případě sdružování notifikací, zpracovány dobře. Pokud ale nechcete být jejich otrokem, můžete si vybrat jen omezený počet aplikací, pro které se mají notifikace ukazovat, případně je vypnout úplně a prodloužit tak znatelně výdrž hodinek.

Hodinky umožňují také komfortní správu hovorů. Pokud vám někdo volá, můžete hovor přímo na hodinkách přijmout a telefonovat díky vestavěnému reproduktoru v přezce. Hovor ale můžete i odmítnout, a to dokonce některou z nastavených SMS zpráv.

Notifikacemi se Galaxy Gear co se funkční výbavy jen rozehřívají, funkcí totiž obsahují nepočítaně. Můžete dálkově ovládat hudební přehrávač, i když umí hodinky jen spustit či přerušit přehrávání, regulovat hlasitost a přeskakovat skladbami. Výběr alba neočekávejte. Dále si v hodinkách můžete zobrazit všechny záznamy v kalendáři pro aktuální den, aktuální počasí nebo nahrát až 5minutovou hlasovou poznámku. Velmi snadno můžete i prozvonit váš telefon, pokud je samozřejmě stále připojen přes Bluetooth k hodinkám. Díky vestavěnému pedometru vám hodinky celý den měří vaše kroky a díky propojení s aplikací S Health naměřené hodnoty vždy v nastavených intervalech přenesou do telefonu a vy si tak vaše sportovní snažení můžete prohlédnout na velkém displeji.

Ovládání hudby, pedometr a zobrazení schůzek na aktuální den
Počasí a další doinstalované aplikace

Telefonování: jako tajný agent

Doslova bondovskou funkcí je možnost s hodinkami telefonovat. Přímo v hodinkách je telefonní seznam i protokol hovorů synchronizovaný s telefonem, telefonní číslo můžete vyťukat i ručně. Sluchátko je umístěno v zapínání ve spodní části pásku a reproduktor je opravdu velmi silný. I na nejnižší hlasitost je hlas druhé strany slyšet i mimo vaše ucho, na nejvyšší hlasitost pak hodinky řvou skoro tak, jako klasický telefon na hlasitý odposlech. Hodinky mají dva mikrofony pro zlepšení kvality zaznamenávání vašeho hlasu a potlačení ruchů v okolí. Ve většin případů je zvuk poměrně kvalitní a druhá strana si nestěžovala na srozumitelnost, to se ale mění na rušné ulici, kdy je jednoduše poznat, že máte mikrofony hodně daleko od úst a hodinky už zvuk nepřenášejí dobře. To už je opravdu lepší vytáhnout telefon. To ostatně platí i obecně. Držet hodinky u ucha není vůbec pohodlné, ruku totiž musíte zdvihnout výrazně výš, než když držíte telefon. Pokud by tedy druhá generace hodinek funkci telefonování ztratila, vůbec by mi to nevadilo.

Kontakty a protokol hovorů

Hodinky obsahují také integrovaný S Voice, kterým můžete provádět v angličtině některé základní úkony, zejména pak vytáčení čísel. Rozpoznávání ale není příliš dobré a funkce nám většinou nefungovala. Vzhledem k tomu, že je navíc funkce k dispozici jen v angličtině, můžete položku v menu s klidným svědomím přeskočit.

Vytáčení čísla a průběh hovoru, který lze i odmítnou se zprávou

Fotoaparát a video: 50 momentek

Specialitkou je také integrovaný fotoaparát, což je funkce, která je nejen dost „cool“, ale často se opravdu hodí. Občas prostě nestačíte tasit telefon nebo ho vůbec nemáte u sebe, kdežto hodinky na ruce máte vždy. Samsung navíc fotoaparát umístil velmi šikovně do pásku a vy tak fotíte ve stejné poloze, v jaké se díváte na hodinky.

Prostředí fotoaparátu a galerie médií

Rozlišení fotoaparátu činí 2 megapixely a má dokonce i automatické zaostřování. Pokud chcete fotit malinkaté broučky, můžete si hodinky přepnout i do makro režimu. Focení je hodně jednoduché, stačí klepnout na displej, hodinky zaostří a za hlasitého zvuku, který nelze vypnout, scénu vyfotí. Ve výchozím nastavení fotí Galaxy Gear čtvercové fotografie, lze ale přepnout i do formátu stran 4:3, rozlišení je pak ale nižší. A kvalita fotografií? Na nouzové momentky postačí, nejlépe vypadají fotografie blízkých předmětů a lidí. S kvalitou fotoaparátů v mobilech ale Galaxy Gear v žádném případě srovnávat nelze.

Takto fotí Samsung Galaxy Gear

Nestačí-li vám statické vzpomínky, můžete je rozpohybovat. Galaxy Gear umí natáčet i videa v rozlišení 720p, bohužel s maximální délkou 15 vteřin, to však zřejmě většinou bude stačit, kvalita totiž příliš dobrá není a opět to bude sloužit spíše jako zachycení neočekávaných okamžiků.

Samsung Galaxy Gear (testovací video) – exteriér, 720p

Fotografie a videa se ukládají do 4GB paměti hodinek a poté je musíte ručně nebo hromadně přesunout do telefonu. Do hodinek se vejde maximálně 50 snímků (pevně daný limit), které si můžete i ve vestavěné galerii prohlížet, poté se začnou už přenesené snímky přemazávat.

Zhodnocení a závěr

Závěr a hodnocení: zajímavá premiéra s jednou kaňkou na kráse

S Galaxy Gear sice Samsung teprve vstupuje do vod chytrých hodinek, vstup je to ale povedený. Ještě do pátku jsem měl připravený zcela jiný závěr, výrazná aktualizace, která přinesla změny v notifikacích, ale na poslední chvíli můj verdikt změnila a hodinky Samsung Galaxy Gear mě zaujaly. Oceňuji výborný displej s dobrou čitelností, snadnou a intuitivní ovladatelnost, robustní řešení notifikací a velké množství chytrých funkcí. Fotoaparát se hodí, funkce telefonování je ale spíše pro parádu a reálně jsem ji nevyužíval. Vzhledem k bohaté výbavě mě potěšily také relativně příznivé rozměry a hmotnost, hodinky mě na ruce nijak neobtěžují, i když samozřejmě bych si dokázal představit zejména nižší tloušťku.

Co se naopak nepovedlo? Vytkl bych konstrukci pásku, který je příliš tuhý a někdy se mi zarýval do ruky, konstrukční rezervy má také zapínací spona, která se při velkém ohnutí zápěstí sama rozepne. Největším, a v podstatě jediným výrazným negativem hodinek je ale špatná výdrž baterie. Jeden den je na hodinky prostě málo a otravnost každodenního nabíjení je ještě umocněna nesmyslnou nutností vložení do pouzdra, přitom na hodinky by se pohodlně dal umístit microUSB konektor. Nebýt toho, je premiéra Galaxy Gear takřka ideální, alespoň má ale Samsung co vylepšovat do druhé generace. I tak se ale momentálně jedná o nejchytřejší chytré hodinky, a pokud vám nevadí každodenní nabíjení a chcete mít na zápěstí skutečně ultimátní zařízení, jsou Galaxy Gear zajímavou volbou. Musíte mít ale některý z mála podporovaných Samsungů.

samsung-galaxy-gear
Klady
  • robustní řešení notifikací
  • bohatá aplikační výbava
  • rychlé a spolehlivé prostředí
  • s hodinkami je možné i telefonovat
  • integrovaný fotoaparát
  • chytré gesto pro zobrazení času
  • výborný displej s jemným rozlišením a dobrou čitelností
  • kovové tělo hodinek
  • vestavěný pedometr
  • interní 4GB paměť
Zápory
  • špatná výdrž baterie
  • méně pohodlný pásek, který se někdy sám rozepne
  • funguje pouze s několika málo Samsung telefony a tabletem
  • nutnost dobíjení skrze pouzdro
Diskuze ke článku
tomas
Dobry den mam samsung galaxy grand neo a nejde mi sparovat poradte
Martin Kotlan
Martin Kotlan
Viděl bych to takhle : kdyby Samsung dal reprák na čelní panel, foťák úplně vypustil, tak by nabídl výměnu pásku + by mohl ztenčil tělo, přidal voděodolnost a zlepšil výzrž (jako mají Smartwatch) a nevidím důvod proč by se to nemělo prodávat. Hlavně ten foťák mi přijde naprosto zbytečný.
Detilista
Prosím vás co jste s těmi hodinkami dělali, že vám vydrželi den (a půl)? Já je mám na ruce od rána do večera, řeším přes ně cca hodinu telefonátů a 20 událostí denně a vydrží mi naprosto v pohodě tři dny, a to ne do úplněho vybití, ale do 20%... A to na nich provozuji Nova Launcher a živou tapetu. :P
Vojtěch Štursa
Vojtěch Štursa
Trošku mimo téma, ale nebudete někdy dělat i recenzi na Galaxy note 10.1 (2014 Edition)??

Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze