Samsung Galaxy Fit
recenze

Samsung Galaxy Fit

Povedený náramek s odvážnou cenou
5

Samsung Galaxy Fit představuje vybavenější verzi dříve testovaného Galaxy Fit e. Náramek si tak zachovává minimalistický design či nízkou hmotnost, ale zároveň nabídne větší barevný displej, podporu měření více sportovních aktivit nebo baterii s vyšší kapacitou. Jestli se vyplatí novinku zakoupit si zodpovíme v následující recenzi.

Znovu, lépe, ale také dráž. Tak by se dal jednou větou popsat chytrý náramek Galaxy Fit, který je velmi podobný levnějšímu Galaxy Fit e. Za doporučenou cenu 2 599 Kč nabídne 0,95" barevný AMOLED displej, certifikaci vodotěsnosti 5ATM nebo možnost měření sportovních aktivit. Obstojí v záplavě dalších chytrých náramků?

Samsung Galaxy Fit
Náramek je na českém trhu k dispozici v bílé a černé variantě.

Technické parametry Samsung Galaxy Fit

Kompletní specifikace
Konstrukce45,1 × 18,3 × 11 mm, 23 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ne, zapínání: přezka
DisplejAMOLED, 0,95" (120 × 240 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
PaměťRAM: 2 MB, vnitřní paměť: 32 MB, paměťové karty: ?
Akumulátor120 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostkvěten 2019, 2 590 Kč

Obsah balení: znovu a lépe

Miniaturní bílá krabička v sobě ukrývá kromě samotného chytrého náramku také sadu příruček a pochopitelně i proprietární nabíjecí kolébku. Ta si zaslouží pochvalu, neboť je na rozdíl od levnějšího Galaxy Fit e magnetická, takže k ní nově stačí náramek pouze přiložit, a rovněž disponuje podstatně delším kabelem o délce přibližně jednoho metru, který je zakončen USB-A konektorem.

Samsung Galaxy Fit

Konstrukční zpracování: jednoduše funkční

Pokud jste četli podrobnou recenzi na menší Galaxy Fit e, nemá vás u náramku Galaxy Fit moc co překvapit, neboť je konstrukce velmi podobná a změn minimum. Tou jednoznačně největší je nárůst rozměrů displeje, ke kterému se však dostaneme v samostatné kapitole. Tělo náramku je přichyceno čtveřicí šroubků a samotný silikonový pásek lze od těla odepnout a vyměnit za jiný. Tato možnost však zůstává uživatelům, kteří se po ní vyloženě nepídí, skryta. Samsung navíc na českém trhu v současnosti nedává možnost si dokoupit náhradní silikonové pásky a pravděpodobně ani nebude. Vzhledem k tomu, že se u nás Galaxy Fit prodává v černé a bílé barevné variantě, kdy silikonový pásek ladí s barvou těla náramku (v případě bílé varianty je tělo stříbrné), by to ani nedávalo příliš smysl. Další novotou, která si zaslouží zmínku, je fyzické tlačítko umístěné na levé straně, jež má ideální stisk i velikost.

Nechybí vodotěsnost do 5 ATM.

Nošení náramku je díky použitým materiálům i nízké hmotnosti velmi komfortní, přestože je Galaxy Fit s rozměry 45,1 × 18,3 × 11,2 mm a hmotností 23 gramů o něco větší i těžší. Fakt, že náramek na zápěstí takřka neucítíte, z něj dělá rovněž ideálního společníka na běhání či jiné sportovní aktivity, kde nechcete mít na zápěstí velké hodinky. Náramek si navíc můžete bez obav vzít do bazénu nebo si s ním dát sprchu, výrobce se totiž chlubí vodotěsnosti do 5 ATM a dokonce nechybí ani americký vojenský standard odolnosti MIL-STD-810G. Zpracování i kvalitu náramku hodnotím kladně a celkově jsem spokojen.

Líbilo se nám
  • minimalistický design
  • nízká hmotnost
  • voděodolnost do 5 ATM i vojenská certifikace
Nelíbilo se nám
  • silikonové náramky nelze vyměnit

Displej: barevný a větší

Výměna monochromatického 0,74" PMOLED displeje za 0,95" barevný AMOLED panel o rozlišení 120 × 240 pixelů náramku pouze prospěla. Uživatel má tak možnost vidět podstatně více informací a větší displej jednoduše vypadá lépe.

Samsung Galaxy Fit

Displej lze probudit klasickým poklepáním, otočením zápěstí či zmáčknutím tlačítka na levém boku. Díky vysokému jasu, který lze nastavit v deseti stupních přímo na náramku a případně i přes telefon v Galaxy Wear, jsem neměl problém s čitelností ani na přímém slunečním svitu.

Líbilo se nám
  • vysoký jas
  • dostatečná velikost
  • jemné rozlišení

Systém a výkon: není co vytknout

Uvnitř náramku najdeme operační systém s názvem FreeRTOS, který představuje proprietární řešení od Samsungu. Dobrou zprávou je, že u Galaxy Fit nabídne dostatek možností a snadno se ovládá. Významnou roli zde hraje fyzické tlačítko, kterým lze po delším stisknutí zapnout měření vybrané sportovní činnosti nebo se vrátit na domovskou obrazovku. Ta může zobrazovat údaje jako čas, aktuální tepová frekvence či nejbližší událost v kalendáři. Nastavení probíhá přes aplikaci Galaxy Wear, kde si lze vybrat s množství widgetů nazvaných jako „pomůcky“. Zároveň si zde můžete nastavit rychlé odpovědi pro případ, že potřebujete odpovědět na zprávu přímo z náramku.

Pohyb v prostředí náramku zajišťuje opět primárně svajpování, a to téměř do všech stran. Náramku nechybí ani miniaturní obdoba notifikační roletky se základním nastavením, kterou intuitivně stáhnete shora a najdete zde možnosti jako nastavení jasu, vypnutí oznámení nebo zapnutí vodního režimu, kdy displej nebude reagovat na dotyky.

Náramek nemá problém se zobrazováním české diakritiky.

Aplikace zároveň poslouží k aktualizaci firmwaru náramku, nastavení budíků nebo přes ni můžete najít náramek, který v takovou chvíli začne vibrovat. Stejně tak lze z náramku vyvolat funkci najít můj telefon. Na rozdíl od konkurence nemá náramek problém ani se zobrazováním české diakritiky. Aplikaci i systém tedy hodnotím kladně a nic podstatného mi nechybělo.

Stáhnout Galaxy Wearable

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • pohodlná navigace v systému
  • dostatečné možnost nastavení

Výdrž baterie: na týden bez nabíječky

Baterie o kapacitě 120 mAh mi zajistila přibližně pětidenní až šestidenní používání, během něhož jsem měl spuštěné notifikace, měření srdečního tepu a párkrát využil měření sportovní aktivity. Rozhodně se tak nejedná o žádného rekordmana a výdrž by mohla být lepší. Na druhou stranu je podle mě pro většinu uživatelů dostačující a pokud nejste příznivci měření délky a kvality spánků, není nic snadnějšího, než dát přes noc náramek nabíjet.

Díky nabíjení pomocí dodávané magnetické kolébky nemusíte ztrácet čas s nasazováním kolébky na náramek a jednoduše jej necháte přicvaknout k nabíječce, která slouží zároveň jako miniaturní podstavec. Co bych rozhodně ocenil, je kratší čas nabíjení. Zcela vybitý náramek jsem přes adaptér z elektrické zásuvky nabil až za necelé tři hodiny, což mi přijde na 120mAh baterii poměrně hodně.

Líbilo se nám
  • dostatečná výdrž
  • magnetická nabíjecí kolébka
Nelíbilo se nám
  • dlouhé nabíjení

Sportovní funkce: změří takřka vše

Co se měření sportovních funkcí týče, je na tom Galaxy Fit lépe než Galaxy Fit e a měření cvičení lze spustit přímo z náramku. Následně se na displeji objeví odpočítávání doprovázené vibracemi a poté můžete na displeji sledovat rychlost, spálené kalorie, průměrné tempo a další údaje, které se odvíjí od sportovní aktivity, kterou měříte. Kladně hodnotím schopnost náramku rozpoznat, kdy jste s aktivitou přestali. V takovém případě vám náramek nabídne možnost cvičení dokončit nebo pokračovat stisknutím fyzického tlačítka.

Během používání jsem měl rovněž pocit, že se oproti Fit e zvýšila kvalita naměřených údajů, které alespoň podle mého názoru dávaly větší smysl. Velmi dobře rovněž fungovalo snímání srdečního tepu, které má na starost senzor umístěný na spodní straně náramku. Pravděpodobně díky tomu, že je mírně vystouplý nad okolní povrch dokáže číst tepovou frekvenci velmi spolehlivě, i když jej pochopitelně nelze srovnávat s hrudním pásem určeným k měření tepové frekvence. Uvnitř aplikace Samsung Health lze opět najít podrobné statistiky o cvičení nebo spánku. Pokud se chcete dozvědět více o tom, co aplikace umí, odkáži vás na recenzi chytrých hodinek Samsung Galaxy Watch Active či již zmíněného náramku Galaxy Fit e.

Stáhnout Health

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • automatická detekce chůze
Nelíbilo se nám
  • omezené možnosti měření cvičení
  • nutnost spoustu údajů manuálně upravovat či nastavovat

Zhodnocení: povedený náramek s tvrdou konkurencí

Galaxy Fit se Samsungu povedl a v podstatě bych jej mohl doporučit komukoliv, kdo hledá chytrý náramek s pěkným displejem, který umí měřit sportovní činnosti a na zápěstí o něm nebude vědět. Má to však jedno „ale“, kterým je cena. I v tomto případě si totiž za značku Samsung připlatíte a při srovnání s konkurencí se to projeví dvojnásob. Jestli si náramek koupíte, nebo dáte přednost konkurenčním náramkům, tak bude hodně záviset na tom, jak moc velikými jste fanoušky značky. Pokud by byl Galaxy Fit nabízen o tisícikorunu levněji, věřím, že by mohl zatopit podstatně levnější konkurenci. Takto to ovšem nebude mít jednoduché.

Samsung Galaxy Fit

Konkurence

Xiaomi Mi Band 4 stojí o více než tisíc korun méně a přitom nabídne povedený design, stejně velký AMOLED displej a delší výdrž.

Xiaomi Mi Band 4

Konstrukce45 × 18 × 9 mm, 22,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 0,95" (120 × 240 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor135 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:03 hodin

Další variantou je Honor Band 4, který má rovněž 0,95palcový AMOLED displej a cenově se pohybuje těsně nad hladinou jednoho tisíce korun.

Honor Band 4

Konstrukce43 × 17,2 × 11,5 mm, 23 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ?
DisplejAMOLED, 0,95" (128 × 32 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, NFC
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:30 hodin
samsung-galaxy-fit
Klady
  • líbivý design
  • zvýšená odolnost s vodotěsností
  • magnetická nabíjecí kolébka
  • kvalitní AMOLED displej
  • dostatek funkcí
Zápory
  • dlouhé nabíjení
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Jan Rejlek
Jan Rejlek
Hezká recenze i náramek ????
Kdybych o něm věděl dříve byl by to asi favorit. Takhle jsem z Číny pořídil Honor band 5.
Jsem s ním taky spokojenej, jen se mi na tom Samsungu hodně líbí to tlačítko. Pouze dotyk není úplně ideální.
Ale zase ta cena... Z. Číny za 700,- a s češtinou. Doporučuju.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Miluju ten váš eufemismus - odvážná cena.
Honza
Máte to špatně. Pásek je vyměnitelný. Tělo náramku je kovové a pásek je do něho zacvaknutý.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze