Samsung Galaxy Fit e
recenze

Samsung Galaxy Fit e

Chytrý náramek pro nenáročné
11

Chytrý náramek Samsung Galaxy Fit e je určen nenáročným uživatelům, kteří vyžadují pouze základní funkce. Jak se povedl a zdali za doporučenou cenu 990 Kč nabízí adekvátní hodnotu, to se dozvíte v této recenzi.

Pokud se poohlížíte po chytrém náramku a nemáte přílišná očekávání, možná vás zaujal Samsung Galaxy Fit e. Pochází od renomovaného jihokorejského výrobce, který se proslavil již svou řadou chytrých hodinek. Jestli se úspěch zopakuje i u zbrusu nové řady chytrých náramků Galaxy Fit, na to se podíváme v dnešní recenzi. Že bude v případě zájmu o koupi zapotřebí akceptovat nejeden kompromis, to napovídá nejen nízká cena, ale i chybějící reproduktor, mikrofon či GPS modul.

Samsung Galaxy Fit-e

Technické parametry Samsung Galaxy Fit-e

Kompletní specifikace
Konstrukce40,2 × 16 × 10 mm, 15 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ne, zapínání: přezka
DisplejPOLED, 0,74" (128 × 64 px), tvar: hranatý
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor70 mAh, nabíjení: proprietární kolébka
Dostupnostkvěten 2019, 990 Kč

Obsah balení: nic důležitého neschází

V miniaturní bílé krabičce najdeme kromě chytrého náramku také útlý manuál a malou nabíjecí kolébku s koncovkou USB-A. Adaptér do elektrické zásuvky se v balení již nenachází, takže je potřeba využít vlastní, nebo nabíjecí kolébku zapojit například do USB portu počítače.

Samsung Galaxy Fit-e

Konstrukční zpracování: jednoduše funkční

Chytrý náramek Samsung Galaxy Fit e vsadil na jednoduchou konstrukci, která se skládá ze silikonového pásku, do kterého se vloží malý modul, jenž představuje mozek celého zařízení. Úchyt modulu v náramku působí velmi solidně a nehrozí tak, že by modul ze silikonového náramku vypadl, a to ani při náročnějším používání, za což výrobci náleží pochvala. Například u prvních generací Xiaomi Mi Band jsem se často obával, že modul vypadne, zatímco zde drží o poznání lépe.

Náramek se na zápěstí nosí velmi příjemně.

Ani k celkovému zpracování nemám výtek. Silikonový náramek je na ruce příjemný, a to i pokud zrovna sportujete a jste zpocení (častokrát jsem jej bral s sebou na lekce TRX nebo kruhových tréninků, kde se zpravidla hodně zpotíte). Mnou testovaná černá barevná varianta nijak neurazí, stejně jako bílá verze, která bude méně praktická. Nejzajímavější je pak reflexně žlutá, která může pěkně ladit se Samsungem Galaxy S10e. Velikost 40,2 × 16,0 milimetrů a hmotnost 15 gramů zajistí, že jej po většinu času na zápěstí ani neucítíte. Množství otvorů na pásku umožní náramek pohodlně nosit zástupkyním něžného pohlaví i statným mužům. Zapínání přezky je zde mírně netradiční. Nejedná se totiž o klasickou přezku, ale její miniaturní obdobu zakončenou malým výstupkem, který zasunete do otvoru na pásku. Náramek na ruce drží velmi dobře a obavy o to, že by se náhodou nechtěně otevřel a spadl, se ukázaly jako liché.

Disponuje vojenským standardem odolnosti MIL-STD-810G a vodotěsností do 5 ATM.

Podíváme-li se na modul náramku zespodu, uvidíme zde dvojici zlatých pinů, skrze které se zařízení nabíjí, a zeleně blikající snímač srdečního tepu. Zasunutí do nabíjecí kolébky mi občas činilo mírné problémy a rozhodně nepatří k těm nejpohodlnějším. Pokud se to naučíte, stane se situace snadnější, ale i tak by bylo elegantnější úchyt vyřešit například pomocí magnetů. Kablík u nabíjecí kolébky je také na můj vkus až příliš tenký a z dlouhodobého hlediska bych se obával o jeho životnost. V určitých situacích, pokud se rozhodnete nabíjet z klasického adaptéru, se navíc může stát, že bude náramek doslova viset za kablík ze zásuvky ve zdi. Ano, správně byste takto náramek na kabelu neměli nechat viset, ale obávám se, že to mnoho uživatelů řešit nebude a po nějaké době se kabel zlomí. Škoda že Samsung alespoň nepoužil tlustší kabel, nebo jej neudělal delší.

S náramkem se nemusíte obávat pohybu ani v mokrém prostředí, neboť disponuje voděodolností až do 5 ATM (ekvivalent ponoření do hloubky 50 metrů). Výrobce rovněž udává, že náramek disponuje dokonce vojenskou certifikací odolnosti MIL-STD-810G, což se hodí. S ohledem na nízkou cenu zařízení, která v současnosti činí 990 Kč, si nemohu na zpracování a použité materiály stěžovat a hodnotím jej kladně.

Líbilo se nám
  • velmi nízká hmotnost
  • příjemné materiály
  • voděodolnost do 5 ATM i vojenská certifikace

Displej: nevyužitý potenciál

Ve čtvercovém sklíčku je schován displej, který netvoří ani 50 % přední plochy modulu chytrého náramku. Jedná se o PMOLED obrazovku o velikosti 0,74 palců a rozlišení 128 × 64 pixelů. Displej je navíc monochromatický, kdy na černém podkladu uvidíte bílé písmo a ikonky. Výhodou tohoto řešení je velmi dobrá čitelnost na slunci, ale stejně mě mrzí, že Samsung nevyužil relativně velkou plochu modulu pro větší displej.

Samsung Galaxy Fit-e

Jestli displej kryje nějaký druh odolného sklíčka již výrobce neuvádí, avšak po několikatýdenním používání se displej jevil jako nepoškozený a bez viditelných škrábanců. Nastavení jasu displeje je možné skrze aplikaci na telefonu pod označením „Ztlumit obrazovku“, ale pouze v jedné úrovni. Využívat tedy můžete standardní nebo ztlumený jas, přičemž automatickou regulací jasu tento náramek nedisponuje. Probudit displej lze poklepáním na něj či zvednutím zápěstí, což ne vždy fungovalo úplně spolehlivě. Spolehlivost však nijak nevybočovala ve srovnání s jinými chytrými náramky a hodinkami, takže si nestěžuji.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá čitelnost
Nelíbilo se nám
  • displej mohl být větší

Systém a výkon: za málo peněz málo muziky

Operační systém náramku s názvem FreeRTOS představuje proprietární řešení od Samsungu, které nabízí opravdu jen to nejzákladnější. Hodinky vám tak kromě času zobrazí aktuální srdeční tep, ušlé kroky, spálené kalorie, nejbližší událost v kalendáři, délku spánku a lokální počasí, pokud si tuto možnost zapnete v doprovodné aplikaci Galaxy Wear.

Tato aplikace spolu s aplikací Samsung Health je v podstatě jedinou možností, jak s náramkem komunikovat. Ovládání náramku doporučuji provádět pouhým ťukáním do dotykového displeje, pomocí nějž se posouváte výše uvedenými ukazateli směrem doprava. Během prvního seznámení jsem se snažil pro pohyb v nabídce používat svajpování, avšak záhy jsem zjistil, že nefunguje příliš dobře. Z tohoto způsobu ovládání a celkově velmi limitovaných možností ovládání jsem byl vskutku zklamán, což pravděpodobně budete i vy, pokud přecházíte z nějakého schopnějšího chytrého náramku. Je potřeba si však uvědomit, že Galaxy Fit e představuje opravdu to nejzákladnější pro nenáročné uživatele.

Je určený jen opravdu nenáročným.

Pochválit mohu samotné propojení s telefonem, které probíhalo bezproblémově na zařízeních s iOS i Androidem. Kromě již zmíněných funkcí lze nastavit rovněž buzení vibracemi (které jsou naštěstí dostatečně silné) či nastavení pro jednotlivé aplikace. Notifikace na náramku doprovodí krátké zavibrování a zobrazí se krátký náhled události, ikonka dané aplikace (například Messenger nebo Telegram) a název odesílatele, takže víte, kdo a jak vás kontaktoval. Skrze doprovodnou aplikaci můžete rovněž náramek aktualizovat a také restartovat (nefunguje-li správně), případně resetovat, čímž dojde ke smazání všech informací a odpojení od telefonu. Toto je rovněž jediný způsob, jak náramek restartovat, neboť se za tímto účelem na samotném zařízení nenachází žádné tlačítko.

Aplikace je též místem, kde budete pravděpodobně sledovat stav baterie či změníte ciferníky, u nichž máte na výběr ze šesti různých stylů. Kromě času mohou zobrazovat rovněž srdeční tep, ušlé kroky či spálené kalorie. Pouze jediný z nich zobrazuje i kapacitu baterie.

Líbilo se nám
  • nejdůležitější informace jsou k dispozici
Nelíbilo se nám
  • omezené možnosti ovládání

Výdrž baterie: žádná sláva

Samsung Galaxy Watch Fit e disponuje baterií o kapacitě 70 mAh, která mi při zapnutých notifikacích s vibracemi a standardním (neztlumeném) jasu displeje zajistila přibližně čtyřdenní výdrž. Z hlediska výdrže (chcete-li využívat možnosti náramku) se tak nejedná o žádné terno a Samsung má v této oblasti rozhodně prostor pro zlepšení.

Samsung Galaxy Fit-e

Nabíjení aspoň probíhá poměrně rychle – nabití z nuly doplna zabralo přibližně jednu hodinu při použití z adaptéru od smartphonu.

Nelíbilo se nám
  • slabší výdrž

Sportovní funkce: velmi omezené

Vaše výsledky si následně prohlížíte v doprovodné aplikaci Samsung Health, která zaznamenává počet ušlých kroků, srdeční tep či různé sportovní aktivity. Kromě počítání kroků a ukazatele spálených kalorií zde můžete najít také informace o spánku (v jehož průběhu mimochodem také spalujete kalorie). Měření spánku podle mě bohužel neprobíhá nijak extra přesně. Kladně lze však hodnotit pohodlnost spaní s nasazeným náramkem díky jeho malé velikosti.

Častokrát se mi stávalo, že jsem musel synchronizaci aplikace s náramkem vynutit manuálně, neboť k ní někdy nedocházelo automaticky. Aplikace Samsung Health je podařená, ovšem provázanost s náramkem je pouze částečná. Můžete si v ní sice prohlédnout spoustu údajů, ale mnoho z nich si musíte do aplikace sami zadávat. Pokud si například chcete jít zaběhat, musíte si nejprve tuto aktivitu manuálně navolit a spustit, neboť náramek dokáže automaticky rozpoznávat pouze chůzi, a to navíc tehdy, jdete-li rychlejším tempem déle než deset minut. Když jsem si náramek bral na jiné formy cvičení (například zmíněné TRX či kruhové tréninky), obvykle se choval tak, jako bych vůbec necvičil, nebo se maximálně uvedl opět do režimu chůze. Je škoda, že neumí začít automaticky monitorovat alespoň běh. Pochválit však lze alespoň automatické notifikace, které dostáváte, pokud se delší dobu nehýbete. V tom případě vás náramek vyzve k tomu, abyste vstali a něco dělali.

Stáhnout Health

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • automatická detekce chůze
Nelíbilo se nám
  • omezené možnosti měření cvičení
  • nutnost spoustu údajů manuálně upravovat či nastavovat

Zhodnocení: náročnější musí hledat jinde

Chytrý náramek Samsung Galaxy Fit e podle mého názoru postačí nenáročným uživatelům, kteří chtějí v prvé řadě měřit počet ušlých kroků a s tím i množství spálených kalorií, nebo hledají zařízení, kterém jim nabídne možnost získat lepší přehled pomocí jednoduchých notifikací na zápěstí. Za doporučenou cenu 990 Kč lze náramek doporučit pouze nenáročným uživatelům, kteří mají značku Samsung opravdu rádi. Mou největší výtkou je slabší výdrž, neboť u takto „jednoduchého“ chytrého náramku se s ohledem na konkurenci očekává přeci jen výdrž podstatně delší. Zklamán jsem také z malého displeje – relativně velký půdorys modulu chytrého náramku ve vás vyvolá očekávání, že displej je větší. Jasnou volbou Galaxy Fit e tedy rozhodně není a před jeho nákupem byste měli dobře zvážit všechny alternativy. Cenovka tohoto zařízení by podle mého názoru neměla přesahovat 600 korun.

Samsung Galaxy Fit-e

Konkurence

První alternativu nabízí výrobce Xiaomi, který éru levných chytrých náramků odstartoval. Xiaomi Mi Band 4 sice stojí o pár set korun více, ale nabídne barevný displej i delší výdrž. Příplatek se tak podle mého názoru vyplatí.

Xiaomi Mi Band 4

Konstrukce45 × 18 × 9 mm, 22,1 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano
DisplejAMOLED, 0,95" (120 × 240 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor135 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:03 hodin

Další možností je Honor Band 4, který se chlubí 0,95palcovým dotykovým AMOLED displejem a nechybí mu ani voděodolnost nebo měření spánku. Cenově se pohybuje těsně nad hladinou jednoho tisíce korun.

Honor Band 4

Konstrukce43 × 17,2 × 11,5 mm, 23 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ?
DisplejAMOLED, 0,95" (128 × 32 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 4.2, ne, NFC
Akumulátor100 mAh, nabíjení: proprietární kolébka, doba nabíjení: 1:30 hodin
samsung-galaxy-fit-e
Klady
  • líbivý design
  • nízká hmotnost i rozměry
  • dobře fungující notifikace
  • nízká cena
Zápory
  • slabší výdrž
  • krátký kablík u nabíjecí kolébky
  • opravdu malý displej
  • omezené funkce
Diskuze ke článku
Lukáš
Ioannisi, díky za odpověď! ;-)
Adam Hornof
Adam Hornof
Tento náramek má vyměnitelný pásek.
Lukáš
Dotaz pro redakci - mohu k nabití použít i rychlonabíječku z S8? Nepoškodí to obě zařízení?
Grom51
Chytrý náramek pro nenáročné ... chybi GPS modul .. jako vazne toto ma nejsou souvislost ? Bude to mit i levny senzor tepu .. takze k nicemu ..

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze