Samsung Galaxy Express
recenze

Samsung Galaxy Express

Rychlík, jehož rychlost nevyužijete
27

Samsung Galaxy S4 není jediný nový model korejského výrobce, který se začal v uplynulých týdnech prodávat na českém trhu. Tak trochu ve stínu nové vlajkové lodi vstoupil na český trh reprezentant střední třídy Samsung Galaxy Express a za svou výbavu se nemusí stydět, byť jeho největší tahák – LTE, u nás nevyužijeme. Není ale příliš drahý? Má oproti konkurenci co nabídnout?

Ne každý uživatel požaduje ultimátní výbavu nejdražších modelů a raději se řídí heslem za málo peněz hodně muziky. Právě na ně cílí Samsung se svým Galaxy Express. Ten je sice výbavou o poznání níže, než nový Galaxy S4, ale i tak má pro běžného uživatele dostatek výkonu a jeho cena je o několik tisíc nižší. Přesto to však bude mít na trhu velice těžké. Předcházející nejvyšší model Galaxy S III se totiž v současnosti prodává za přibližně stejnou cenu jako Galaxy Express, ale nabízí výrazně lepší výbavu. Konkurence je navíc kromě vlastních řad silná i v rámci jiných výrobců. Má tedy Galaxy Express co nabídnout?

Oficiální snímky Samsung Galaxy Express, kromě bílé se prodává i v titanově šedém provedení.

Technické parametry Samsung Galaxy Express

Kompletní specifikace
Konstrukce132,2 × 69,1 × 9,3 mm, 139,1 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED Plus, 4,5" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostduben 2013,

Obsah balení

  • mobilní telefon
  • USB kabel s nabíječkou
  • pecková sluchátka s mikrofonem
  • tři páry náhradních koncovek sluchátek v různých velikostech
  • návod

Design a zpracování

Při letmém pohledu byste si mohli Galaxy Express klidně splést s již zmiňovaným Galaxy S III. Samsung použil stejné zaoblené tvary, s jakými přišel Galaxy S III i podobné rozměry. Telefon je velký 132,2 × 69,1 × 9,3 milimetrů, což je téměř shodné s Galaxy S III, a váží 139,1 gramu. Je tedy o 6,1 gramu těší než Galaxy S III. Jedná se tedy o již poměrně velký telefon, přesto se však díky svým oblým tvarům drží dobře v ruce a kapsu vám určitě neutrhne.

Pokud se podíváte pozorně, tak zde již jisté odchylky v designu uvidíte, i když na první pohled bude určitě Galaxy Express pro laiky k nerozeznání právě od Galaxy S III. Čočka předního fotoaparátu a senzory jsou například na čelní straně umístěny nalevo od mřížky reproduktoru, pod displejem umístěné typické oválné ovládací hardwarové tlačítko má pak jiný tvar. Zbylá dvě tlačítka jsou senzorová a bíle podsvětlená. Díky tomu, pokud jsou zhasnutá, dokonale splývají s bílým tělem telefonu.

Boky telefonu lemuje výrazný stříbrný rámeček, který vizuálně odděluje přední část telefonu od zaoblených zad. Pod ním je na horní straně telefonu konektor pro 3,5 mm jack, napravo v horní části telefonu je drobné tlačítko vypínače a proti němu nalevo je podlouhlé tlačítko pro regulaci hlasitosti. Na spodní straně telefonu, pak objevíte microUSB konektor. Na zadní straně telefonu je nahoře umístěna čočka fotoaparátu ve stříbrném rámečku, vedle které je přisvětlovací LED dioda. Dole vpravo je pak mřížka hlasitého reproduktoru.

Přestože je telefon vyroben z lesklého plastu, tak se nejedná o žádný lapač otisků. Na jeho zádech nejsou ani při zevrubném pohledu patrné. Nevyhnete se jim pouze na displeji. Zadní kryt je poměrně tenký, a když ho sejmete, tak pruží takovým způsobem, až jsem měl obavu z jeho prasknutí. Dílenské zpracování telefonu je na velmi vysoké úrovní. Vše je dokonale slícované a ani při silnějším stisknutí nic nevrže.

Hardware a výkon

Samsung Galaxy Express je osazený dvoujádrovým procesorem Qualcomm MSM8960 Snapdragon taktovaným na 1,5 GHz, kterému sekunduje grafický procesor Adreno 225 a 1 GB RAM. To je přitom o dost slabší výbava než Galaxy S III, který má stejně velkou RAM, ale čtyřjádrový procesor Samsung Exynos 4412 taktovaný na 1,4 GHz a GPU ARM Mali-400 MP. I přes slabší výbavu je však telefon svižný, nezadýchává se a nedochází ani k zamrzání a samovolným restartům.

Z dalších parametrů můžeme zmínit 8 GB interní paměť, z nichž je vám po prvním spuštění k dispozici 4,4 GB. Pokud by vám však tato kapacita nestačila, je možné jí rozšířit pomocí microSD karty o dalších 32 GB. Slot pro ní naleznete po sejmutí zadního krytu. Nemusíte však k přístupu k němu vyjímat baterii.

Baterie a výdrž

Galaxy Express dostal vyměnitelnou Li-Ion 2000 mAh baterii, která papírově slibuje až 312 hodin ve stand-by režimu a 14 hodin hovoru.

Provedli jsme také standardizovaný test výdrže, ve kterém byl Samsung připojený k zabezpečené Wi-Fi a přehrávalo se na něm online video v kvalitě 720p. Na telefonu byl přitom nastaven jas na 50 procent a na 50 procent byla nastavena i hlasitost na připojených dodávaných sluchátkách. K vypnutí telefonu došlo po 6 hodinách a 59 minutách, což je velice dobrý výsledek.

V našem testu doby nabíjení se při připojeném zabezpečeným Wi-Fi telefon na 80 procent nabil za 1 hodinu a 59 minut. Kompletní nabití, pak zabere 2 hodiny a 14 minut.

Displej

Displej telefonu je Super AMOLED Plus s úhlopříčkou 4,5 palce a rozlišením 800 x 480 pixelů, hustota pixelů je tak 207 ppi. Přestože nemá HD rozlišení, ze subjektivního hlediska musím říct, že na něm rastr není příliš patrný a méně náročným uživatelům bez problémů postačí. Je ale pravda, že na této úhlopříčce by bylo lepší, kdyby Samsung pro klid duše všech použil spíše rozlišení 960 × 540 px. Kromě toho mě nadchly jeho živé a přirozené barvy. Jak je u AMOLED displejů zvykem, tak černá je skutečně černá a barvy jsou saturované.

Největším nepřítelem displeje tak zůstávají otisky prstů (nejen prstů, po telefonování vám na displeji zůstane nevzhledný otisk ucha) a přímé slunce. Bez zastínění se neobejdete, protože na pod slunečními paprsky je displej prakticky nečitelný a opakuje se tak situace, kterou bohužel známe s Galaxy S III, který měl také se sluncem problémy.

Zvuk

Reproduktor telefonu je dost hlasitý. Co mě potěšilo je, že zvuk je živý a čistý i při vyšších hlasitostech a to nejen přes hlasitý reproduktor, ale i přes přibalená i cizí sluchátka. Sluchátka, které Samsung k telefonu přibalil, jsou přitom docela kvalitní. Pochválit pak Samsung zaslouží za přibalené náhradní koncovky sluchátek v různých velikostech, takže si můžete vybrat, které vám budou sedět nejlépe.

Uživatelské prostředí

Samsung Galaxy Express běží na poslední verzi Androidu 4.1.2 Jelly Bean, nad kterým je, jak už je u jihokorejského výrobce zvykem, nadstavba TouchWiz Nature UX. Ta se poprvé objevila loni u Samsungu Galaxy S III. Pokud preferujete co nejčistší Android, tak vás zřejmě příliš nenadchne. V porovnání s ním vypadá jeho grafika trochu dětsky, ale nabízí některá zajímavá vylepšení.

K dispozici máte sedm obrazovek pro vaše zástupce a widgety mezi, kterými je možné plynule rotovat, když dojede na poslední obrazovku, tak se dostanete opět na první. Všechny obrazovky mají na spodním okraji pevný pás pěti ikon, nad kterým je indikátor použité obrazovky. V základním nadstavení jsou těmito pěti zástupci - Telefon, Kontakty, Zprávy, Internet a Aplikace, které vás dostanou do menu. Toto rozvržení i použité zástupce však můžete změnit a nastavit podle svého. Vybrat si můžete, i zda chcete základní režim rozložení obrazovky nebo snadný režim. Ve snadném režimu máte přednastavené widgety.

Menu je rozděleno do dvou záložek - Aplikace a Nástroje. Na první jsou zástupci a na druhé widgety. Zástupce můžete mít zobrazeny buď v matici 4x5, která může být řazena podle abecedy nebo s vlastním řazením, či jako abecední seznam. Už v základu máte celou řadu widgetů, které zahrnují například několik druhů hodin, počasí, kalendář, oblíbené kontakty, oblíbené zástupce nebo oblíbené nastavení.

Přepracovaná byla i zamykací obrazovka, kterou odemknete krátkým tahem po obrazovce. Kromě odemknutí však můžete spustit i jednu ze tří aplikací. Ve spodní části jsou zástupci - ChatON (chatovací aplikace od Samsungu), Google Now a Fotoaparát, které spustíte, když na nich přejedete vzhůru.

Nastavit si můžete nejen časový limit, po jehož se displej uzamkne, ale velice šikovný je funkce Chytrý pohotovostní stav. Používá přední kameru a displej zůstane zapnutý, dokud se na něj díváte. Nastavit si můžete i dobu podsvětlení tlačítek, styl písma (v základu jich je pět, další si můžete stáhnout). Uživatelé s horším zrakem ocení i možnost nastavení písma. K dispozici je hned pět velikostí a pro běžného uživatele je podle mého subjektivního názoru ideální "malé".

Stejně jako Galaxy S III dostal Galaxy Express hlasového asistenta S Voice, který konkuruje Siri amerického Applu, ale je mnohem provázanější se systémem telefonu. Hlasovými pokyny můžete ovládat například hudební přehrávač nebo fotoaparát a mnoho dalšího. Další možností ovládání, kterou Galaxy Express převzal z Galaxy S III, je ovládání pomocí gest. Displej vám tak nezhasne, když se na něj díváte, v menu se lze pohybovat naklápěním, stejně tak lze například zoomovat na webu nebo v galerii. Pokud ale čekáte pokročilá gesta jako u Galaxy S4, tak budete zklamáni, ty si zřejmě Samsung šetří do dalšího updatu TouchWizu. Nabídka je gest je tedy zatím prakticky stejná, jako u Galaxy S III a Galaxy S III mini.

Multimediální funkce

Vzhled TouchWiz dostal i hudební přehrávač, který byl navíc vylepšen o řadu funkcí. Úvodní obrazovka je pomocí záložek rozdělena na seznamy skladeb, alb, interpretů, složek a hudebního ráje, což je matice 20 čtverců s dvěma osami, kde je hudba rozčleněna podle nálady. Vlevo je hudba vášnivá, vpravo veselá, nahoře vzrušující a dole klidná. Kliknutím na čtverec se dostanete na hudbu konkrétního stylu. Nicméně automatické roztřídění hudby podle mého názoru ne zcela funguje, jak má.

Při přehrávání hudby přehrávání hudby máte vlevo vedle ovládacích kláves přímý vstup do ekvalizéru, který obsahuje 14 přednastavených profilů (některé z nich však nejsou podporovány hlasitým reproduktorem) a jeden vlastní profil, kde si podrobně můžete nastavit veškeré parametry. Rozmazlený posluchač si zde skutečně přijde na své a spolu s dobrou kvalitou zvuku, tak Galaxy Express ocení milovníci hudby. Hudbu stejně jako fotografie a dokumenty navíc můžete sdílet s dalšími uživateli prostřednictvím aplikace Skupinová hra.

Potěšeni však jistě budou i milovníci filmů. Vestavěný videopřehrávač si poradí s mp4, 3gp, wmv i avi. Podporovány jsou dokonce titulky ve formátu srt a sub a to i s českou diakritikou. Titulky se načtou automaticky, pokud jsou pojmenovány stejně jako video, ale můžete si je zvolit i manuálně. K dispozici je i řada nastavení titulků. Upravit můžete synchronizaci, ale i vybrat ze tří velikostí.

Velice šikovná je i funkce Pop Up Play, kdy můžete přehrávané video minimalizovat do malého okna a to si umístit kdekoli na ploše a libovolně měnit jeho rozměry. Video se stále přehrává a vy přitom můžete vykonávat s telefonem jinou činnost, například psát SMS. Telefon se přitom při přehrávání videa nijak nezadýchává. Mezi dalšími vychytávkami je i možnost označit v přehrávaném videu stejně jako u fotografií svého přítele nebo mu přiřadit značku počasí. Pokud rádi sledujete filmy před spaním, tak jistě stejně jako u hudby a rádia oceníte možnost nastavení automatického vypnutí po uplynutí určitého časového úseku.

Pokud by vás vlastní hudba a filmy omrzely, pak máte k dispozici ještě FM rádio s RDS. To standardně požaduje připojená sluchátka, které využívá jako anténu, ale přehrává i přes hlasitý reproduktor. Potěší funkce nahrávání z rádia.

Pro prohlížení obrázků je k dispozici Galerie. Fotografie a videa se zde mohou zobrazovat podle alb, času, na mapě podle polohy, podle otagovaných uživatelů a skupin nebo oblíbené. Nezobrazují se přitom pouze položky z telefonu, ale můžete si nechat zobrazit i svá alba z Facebooku, Dropboxu nebo Picasy. Co se týče označování přátel, tak si můžete pustit i automatické prohledání celého obsahu. Telefon proskenuje všechny fotografie a videa a dokáže i na základě předchozích tagů otagovat lidi automaticky. Tato funkce však nefunguje ne zcela spolehlivě, ale i tak je to přínosem.

Samsung myslí i na hráče, pro které si nachystal Game hub, kde mají své hry hezky pohromadě a Samsung zde doporučuje i hry ke stažení. Pokud se rozhodnete nějakou stáhnout, jste nicméně pouze přesměrováni do Samsung Apps. Na Galaxy Express si bez problémů přehrajete oblíbené Angry Birds, ale má dost výkonu i na náročnější 3D hry.

Fotoaparát

Telefon je vybavený pětimegapixelovým fotoaparátem s přisvětlovací LED, která je skutečně výkonná a při fotografování blízkých předmětů hrozí při jejím použití přepálení, protože její svítivost neumí telefon regulovat. Fotoaparát nabízí celou řadu možností nastavení a drobných vychytávek, které sice nejsou nezbytné k fotografování, ale potěší. Příkladem může detekce tváře, tagování přátel, ale i již zmiňovaná spoušť ovládaná hlasovými pokyny nebo doplnění fotografií o adresu a informaci, jaké bylo při fotografování počasí např. "zamračený den".

Z hlediska kvality výstupu mohu říci, že mě výsledky potěšily. Nedosahují sice kvalit digitálního fotoaparátu, ale jako obrazový zápisník na zachycení momentek vám poslouží bez problémů. Fotografie zvláště při jasném počasí jsou dobře prokreslené a například trávník nesplývá do zelené plochy. Při zhoršených světelných podmínek přibývá šumu a klesá kvalita obrazu, ale je zde jiný problém, který jsem již naznačil v předchozím odstavci. Přisvětlovací LED je poměrně výkonná a při fotografování blízkých objektů tak může dojít k nežádoucímu přepálení.

Kromě zadní kamery dostal Galaxy Express i přední kameru. Ta má rozlišení 1,3 Mpx a zvládá stejně jako zadní kamera natáčet i video v rozlišení 720p s 30 fps. Samsung tak odlišuje své vlajkové lodě od Expressu tím, že této novince nedal do vínku schopnost natočit FullHD video. Natočené video je plynulé a ostré, ale i v jeho případě klesá kvalita obrazu se zhoršujícími světelnými podmínkami.

Samsung Galaxy Express (testovací video) – exteriér, 720p

Telefonní funkce

Při telefonování je velice důležitá kvalita hovoru. Během hovoru jsem druhou stranu ve všech případech slyšel jasně a zřetelně bez nějakého zaznamenatelného zkreslení. Druhá strana si v jednom případě ztěžovala na mírné zkreslení a jemný šum v pozadí, ale to se víckrát neopakovalo, takže to mohu přičíst horší kvalitě signálu.

Telefonní seznam je stejný, jaký známe z ostatních Samsungů. K jednotlivým kontaktům můžete přiřadit velké množství položek. Nejste omezeni pouze na jméno, telefonní čísla a emaily, ale přidat můžete například adresy, narozeniny, různé druhy výročí, zvonění a typ vibrací, ale i organizaci, různé druhy vztahů nejen soukromých, ale i pracovních. Ke kontaktu můžete přiřadit také různé přezdívky, chat, VOIP a dokonce i fonetický přepis jména. Pokud se v telefonu přihlásíte k Facebooku nebo Twitteru, můžete kontakty z těchto sítí sloučit se svými kontakty. To by nebylo, zas až tak neobvyklé, ale funguje to i s dalšími externími aplikacemi, jako je třeba Skype nebo Endomondo. U jednotlivých kontaktů, pak uvidíte ikonku služby, a pokud jste na internetu, tak i barevné kolečko signalizující jejich stav v Google Talku.

V telefonním seznamu opět nechybí kategorie oblíbené, kde naleznete nejen své oblíbené kontakty, ale i ty, které nejčastěji používáte. Vybrat si můžete, jestli chcete v oblíbených zobrazit kontakty jako seznam nebo v miniaturách. V samotném telefonním seznamu si pak můžete nastavit, z jakého zdroje chcete zobrazit kontakty. Zde mě Samsung nepotěšil. Přestože jsem si nastavil, aby se mi nezobrazovaly kontakty ze SIM karty, tak mi je při vyhledávání, které probíhá postupným zadáváním písmen (musíte psát s diakritikou, pokud jí v seznamu používáte), neustále cpal a zásadně je používal ve výpisu hovorů a v SMS.

Velice praktickou funkcí, která výrazně urychluje práci, jsou gesta na vybraných kontaktech. Tahem doleva vyvoláte editor SMS, tahem doprava rovnou voláte. Pokud máte v systému zobrazený profil kontaktu, zahájíte hovor prostým přiložením telefonu k uchu, není potřeba nic mačkat.

Zprávy

Upravujete si rádi systém podle svých představ? Ta to vám Galaxy Express bude vyhovovat i co se týče zpráv. Můžete si upravit vzhled konverzace, kde máte k dispozici na výběr hned z několika předinstalovaných motivů bublin, ale můžete si změnit i pozadí, které může být černé, šedé, modré, světlé a světle kostičkované.

I v editoru zpráv najdete několik šikovných funkcí. Například můžete měnit velikost písma tlačítky regulace hlasitosti. Tuto funkci nicméně musíte aktivovat v nastavení. Příjemnou funkcí, která vám ušetří čas, je i automatické vytáčení kontaktu. Když někomu píšete zprávu a rozhodnete se mu raději zavolat, tak se nemusíte vracet do kontaktů, ale stačí jen přiložit telefon k uchu a telefon rovnou vytočí číslo.

Pro správu svého emailu máte k dispozici hned dvě aplikace. Kromě základního Gmailu, který podporuje push synchronizaci, štítky, prioritu pošty nebo odeslání příloh do velikosti 35 MB, je zde ještě druhý vestavěný klient. Ten si poradí s protokoly pop3, imap4, smtp a MS Exchange. K jednotlivým schránkám můžete mimo jiné nastavit jiné upozornění nebo jiný interval synchronizace.

Organizační funkce

Pokud přecházíte na Samsung od jiného výrobce, tak vás může překvapit, že v něm chybí položka Kalendář. Místo něj zde totiž najdete S Plánovač. Ten má v podstatě stejné funkce, ale vzhled je úplně jiný a vychází z toho, se kterým jsme se mohli poprvé setkat u Galaxy Note nebo Galaxy S III. Šipkou v horní části vyvoláte postranní panel, kde můžete přepínat mezi ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledem a kromě toho zde je zde i přehled programů a úkolů. Možností nabízí určitě více, než klasický Androidí kalendář a plochu displeje využívá od posledního puntíku, až to někdy působí přepláceným a chaotickým dojmem. Vše je ale o zvyku a po čase spíše oceníte množství informací, které na první pohled vidíte.

Kromě kalendáře však zde nenaleznete ani klasické poznámky. Místo nich vám Samsung nabízí své S poznámky, které umí mnohem víc než jen pouhé zaznamenání textu. Můžete zde nejen psát, ale i malovat dle libosti. Text může mít několik velikostí a barev. Mazat můžete speciální gumou i se šipkami pohybovat jednotlivými kroky zpět i dopředu. Poznámky mohou mít několik stránek a můžete je označit jako oblíbené, exportovat do kalendáře, na sociální sítě nebo odesílat přes Bluetooth.

Z dalších kancelářských funkcí je zde přítomna i jednoduchá kalkulačka a budík. Pokud nesnášíte, když vás hlasitý vytrhne ze spánku, tak si můžete nastavit, aby několik minut před okamžikem, kdy chcete vzbudit, začal telefon přehrávat melodii, která postupně zesiluje. Na výběr máte hned z několika příjemných melodií, ale můžete si nastavit i svůj oblíbený hit.

GPS a navigace

V telefonu nechybí samozřejmě GPS, jehož rychlost připojení můžete zvýšit jednak určováním polohy Google, které používá zdroje jako informace o Wi-Fi a mobilní síti, ale je zde i možnost asistovaného GPS, které zrychluje načítání polohy. Se zafixováním satelitů i udržením polohy jsem byl spokojený. Polohu telefon obvykle nalezl do deseti sekund a udržel jí i ve městě mezi vysokými budovami.

GPS využijete zejména při navigaci, ke které nabízí Samsung i elektronický kompas. V telefonu jsou předinstalované mapy a navigace od Googlu, ale pokud vám nestačí a potřebujete například off-line mapy a navigaci, tak v Google Play naleznete celou řadu alternativ.

Podporované sítě a datové funkce

Datová výbava Samsungu Galaxy Express je jeho nejsilnější zbraní. Kromě 2G GSM 850/900/1800/1900 a 3G HSDPA 850/1900/2100 nabízí totiž jako jeden z mála telefonů i LTE, jehož přítomnost nicméně na českém trhu moc velkou konkurenční výhodou není a ještě dlouho nebude. Pokud ale chcete být připraveni na budoucnost, může vás hřát svědomí, že v rukou třímáte ten správný nástroj.

Z dalších možností připojení nechybí v Galaxy Express Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, dual-band, Wi-Fi Direct, Wi-Fi hotspot. Citlivost na sílu signálu Wi-Fi je přitom velice dobrá a připojení k Wi-Fi je stabilní a drží se i s klesající sílou signálu. Z dalších bezdrátových možností připojení nabízí telefon Bluetooth 4.0 s A2DP a EDR a také NFC. K počítači pak připojíte telefon přes microUSB.

K prohlížení internetu je připraven buď klasický androidí prohlížeč nebo Chrome. Prohlížení je v obou prohlížečích svižné a bez sekání i při velkém počtu otevřených oken.

Závěr

Samsung Galaxy Express je celkově povedený telefon, kterému nelze nic zásadního vytknout. Co se týče designu, tak sice nepřináší nic nového proti Galaxy S III, jehož osekanou verzí v podstatě je a nabízí se jako jakýsi mezistupeň mezi Galaxy S III mini a Galaxy S III. Jeho dílenské zpracování je příkladné, nikde nic nevrže a vše lícuje jak má. Dvoujádrový procesor a 1 GB RAM nabízí dostatečný výkon na plynulý chod bez sekání a jeho velkou předností jsou rychlá data LTE, která však v našich končinách ještě nějakou dobu konkurenční výhodou nebudou. Někomu může vadit horší jemnost displeje a je pravda, že by Samsungu slušelo spíše rozlišení 960 × 540 px, ale pokud nejste příliš nároční, nebude vám to vadit. Spíše zamrzí špatná čitelnost na slunci.

Konkurence

V oficiálním internetovém obchodě Samsungu pořídíte Galaxy Express za 9990 Kč, což vzhledem k výbavě není vůbec málo a vzhledem k výbavě a konkurenci to bude mít Galaxy Express na trhu dost těžké. Loňský nejvyšší model Galaxy S III stojí v oficiálním obchodě stojí 12 490 Kč, ale na internetu ho i v oficiální distribuci můžete koupit i levněji a svou cenou se blíží k Galaxy Express. Proti němu nabídne větší displej s mnohem vyšším rozlišením, lepší procesor, větší RAM i lepší fotoaparát. Tomu se prostě v tomto ohledu nedá konkurovat a Galaxy Express bude mít velice těžkou pozici, a to i kvůli další konkurenci. Pokud chce uspět, bude muset prakticky okamžitě minimálně o několik set korun zlevnit.

Další konkurencí pro Galaxy Express je totiž i Samsung Galaxy S III mini, který v oficiálním obchodě pořídíte za 7690 Kč. Stejně jako Galaxy Express má dvoujádrový procesor, přestože jen s taktem 1 GHz. Ten doplňuje 1 GB RAM. Má také menší displej, který má uhlopříčku 4“ a rozlišení 480 x 800 pixelů, díky čemuž je jemnější než u Galaxy Express. Dále nabídne pětimegapixelový fotoaparát i NFC. Pokud nepotřebujete velký displej a líbí se vám design Samsungů. Bude S III mini lepší volbou.

Pokud nechcete smartphone od Samsungu můžete si vybrat například HTC One S, za který v průměru zaplatíte 9800 Kč. Nabízí dvoujádrový procesor taktovaný na 1,5GHz, 1 GB RAM a 16 GB interní paměť, která však není rozšiřitelná microSD kartami, a 4,3“ displej s rozlišením 540 x 960 pixelů. Z další výbavy můžeme zmínit osmimegapixelový fotoaparát.

Za v průměru 8000 Kč můžete koupit Alcatel One Touch Idol. Nabízí 4,7“ AMOLED displej s rozlišením 540 x 960 pixelů, dvoujádrový 1,2 GHz procesor, který doplňuje 1 GB RAM, interní paměť 16 GB rozšiřitelnou microSD kartami a osmimegapixelový fotoaparát. Kromě toho však podporuje Dual SIM.

Další konkurencí je LG Optimus L9, který můžete mít v průměru za 7120 Kč. Tento smartphone disponuje 4,7“ displejem s rozlišením 540 x 960 pixelů, dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1 GHz, 1,02 GB RAM a 2,3 GB vnitřní paměť rozšiřitelná microSD kartami. Stejně jako Galaxy Express má pětimegapixelový fotoaparát.

Jestliže nechcete smartphone s operačním systémem Android, můžete sáhnout po žhavé novince od finské Nokie s operačním systémem Windows Phone 8. Její Lumia 720 vstupuje na pulty českých obchodů ve středu 15. května s cenovkou 8 890 Kč. Za to dostanete telefon s dvoujádrovým procesorem taktovaným na 1 GHz a 4,3“ displejem s rozlišením 480 x 800 pixelů. Její RAM má sice hodnotu pouze 512 MB, ale díky příkladné optimalizaci systému je to hodnota více než dostatečná. Lumia 720 dále nabídne například fotoaparát s netradičním rozlišením 6,7 Mpx, NFC a rychlá data HSDPA.

samsung-galaxy-express
Klady
  • výdrž na jedno nabití
  • NFC
  • LTE
  • 8GB vnitřní paměť a microSD karty
  • stabilní a rychlý systém
  • kvalitní zpracování
Zápory
  • práce s kontakty na SIM kartě
  • nižší rozlišení displeje
  • vyšší cena
  • LED blesk má tendenci způsobovat přepaly
  • horší čitelnost displeje na přímém slunci
Diskuze ke článku
Jakub
Jediné co mě zaujalo je nová krabička a návod z recyklovaného papíru, jinak je to opět další reinkarnace S4ky kterých má samsung už asi dvacet.
pauletakk
Recenze dobrá, věcná, není co vytknout, jen u HTC One S máte napsaný 4,5" displej místo 4,3" :))
Honza
Než toto tak to radši HTC ONE SV ... výkonově to bude asi nastejno, ne li líp ...
Michael
Další ze zbytečných variant Galaxy S3/4.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze