Samsung Galaxy Core Duos
recenze

Samsung Galaxy Core Duos

Dvě jádra a dvě SIM

I na tento rok si společnost Samsung připravila dualSIM telefon, který patří do kategorie střední třídy. Jde o nástupce loňského modelu Samsung Galaxy S Duos. Potěší lepší hardwarové parametry a větší displej a na příjmu můžete být na obou telefonních číslech najednou dokonce i během hovoru. Některé nedostatky, které jsme u Galaxy S Duos kritizovali, ovšem zůstaly i v modelu novém. Více už se dočtete v dnešní recenzi.

Novinka v portfoliu dualSIM telefonů od Samsungu, dnes recenzovaný model Samsung Core Duos (i8262), je nástupcem modelu Samsung Galaxy S Duos, který se na trhu objevil přibližně před rokem. Nabízí znatelně lepší hardwarovou výbavu a o kousek větší displej, byť rozlišení zůstalo stejné. Prodává se v několika barevných variacích, náš recenzovaný kousek byl temně modrý model s přívlastkem Metalic Blue. Máte-li rádi konzervativnější varianty, pak můžete sáhnout po klasické černé nebo elegantní bílé barvě.

Samsung Galaxy Core Duos – oficiální fotografie

Technické parametry Samsung Galaxy Core

Kompletní specifikace
Konstrukce129,3 × 67,6 × 9 mm, 124 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 720 × 480 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Play MSM8625, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Adreno 203
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.1
Akumulátor1 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:31 hodin
Dostupnostčervenec 2013, 6 290 Kč

Samsung Galaxy Core Duos – videopohled

Obsah balení

Stejně jako u modelu Galaxy S Duos, i u této novinky je prodejní balení poměrně strohé. Jde o malou krabičku, ve které najdete jen to nejnutnější, to znamená telefon, baterii, sluchátka, USB kabel a sympaticky malou nabíječku s USB portem, do které zapojíte dodávaný (nebo jiný) USB kabel.

Design a konstrukce

Telefony Samsung se už dlouhou dobu drží v jedné designové linii, ze které nevybočuje ani model Galaxy Core Duos. Pokud byste ho někomu ukázali z dálky, měl by velký problém rozeznat, o který z posledních modelů jde. Telefon vypadá na pohled hezky, tedy možná až do doby, než ho vezmete do rukou. Díky lesklým plastům na přední i zadní straně se z něj stává magnet na otisky prstů. Předchozí model Galaxy S Duos měl alespoň zadní stranu matnou.

Design bez velkých změn. Inspirace vlajkovým modelem je jasně patrná

Velikostně se Galaxy Core Duos řadí mezi ještě mezi „normální“ telefony, které můžete bez problémů ovládat jednou rukou. Jeho rozměry jsou 129,3 x 67,6 x 9 mm, váží 124 gramů.

Pod displejem najdeme jednu hardwarovou klávesu, jejím stiskem se dostanete na pohotovostní obrazovku, delší stisk vyvolá seznam spuštěných aplikací. Vlevo od této klávesy se nachází dotykové tlačítko „Menu“, vpravo najdeme dotykové tlačítko „Zpět“. Obě dotykové klávesy jsou podsvícené, podsvícení se vždy po chvíli vypne (dobu lze nastavit). Na levé straně je klávesa pro regulaci hlasitosti, na protější straně je klávesa pro zapnutí či vypnutí. Spoušť fotoaparátu bohužel, jak už je u Samsungu zvykem, chybí.

Spodní strana je vyhrazena pro microUSB port pro nabíjení či připojení k PC, zdířka pro 3,5 mm sluchátka je na straně horní. Všechny boční strany jsou lemovány plastovou linkou, imitující kov. Opět tedy stejné, jako další modely Samsungu.

Zadní kryt je odnímatelný, jeho sejmutí a nasazení je jednoduché, nemusíte mít strach, že byste s tím museli zápasit, jak tomu u některých telefonů bývá. Na zadní straně najdete čočku fotoaparátu, otvor pro hlasitý reproduktor a přisvětlovací LED diodu, sloužící jako blesk.

Zadní strana má lesklý povrch

O tom, že máte v ruce dvousimkový model, vás informuje nápis „DUOS“ nad pravým rohem displeje. Sloty na SIM karty jsou ukryty pod zadním krytem. Obě SIM karty jsou ve formátu microSIM, tento zmenšený model SIM karty už se stal i u telefonů střední třídy standardem. Pro přístup k jednomu slotu SIM karty musíte vytáhnout baterii, druhý slot se nachází mimo prostor baterie. Slot pro microSD kartu najdete přímo nad slotem pro první SIM kartu.

K dokonalosti chybí už jen spoušť fotoaparátu

Co se týče konstrukce, telefon působí hodně solidním dojmem, nikde nic nevrže, všechny díly k sobě perfektně lícují. Až čas ale ukáže, zdali to bude stejné například po roce intenzivního používání.

Baterie a výdrž

Telefon je osazen Li-Ion baterií s kapacitou 1800 mAh (6,84 Wh), podle údajů výrobce vydrží až 9 hodin hovoru (3G) nebo 300 hodin v pohotovosti. Jelikož jde o telefon pro dvě SIM karty, je nutné při využití obou slotů počítat s o něco menší výdrží, než u srovnatelného telefonu s jednou SIM. S přehledem vám na jedno nabití vydrží jeden den, dva dny pokud ho budete používat méně často.

Průběh vybíjení baterie

Vyzkoušeli jsme opakovaný test přehrávání online videa skrze Wi-Fi připojení, s jednou kartou přihlášenou do 3G sítě při 50% jasu displeje. Telefon se vypnul po 6 hodinách a 45 minutách, což je ve srovnání s telefony stejné třídy velmi dobrý výsledek. Doba nabíjení do 100% činila 2,5 hodiny, do 80% se nabil za 1 hodinu a 40 minut.

Baterie a sloty na karty

Zvuk

Součástí prodejního balení jsou docela povedená bílá sluchátka kombinovaná s mikrofonem. Jedná se klasické pecky do uší, jejich plastové koncovky ovšem nemají klasické kulaté zakončení, ale jsou vytvarované tak, aby lépe držely v uších. V plastové části, kde se nachází mikrofon, je i kulaté tlačítko, kterým můžete pozastavit a poté zase spustit přehrávání. Jestliže toto tlačítko stisknete dvakrát rychle za sebou, spustí se následující skladba. Mimo sluchátek můžete poslouchat hudbu (a samozřejmě všechny ostatní zvuky) i skrze integrovaný monofonní reproduktor na zadní straně. Výstup do skuchátek hodnotím jako velmi dobrý, bez problémů jsem vydržel poslouchat hudbu z tohoto telefonu po většinu pracovního dne. Kvalita hlasitého reproduktoru je dobrá, ale externí reproduktory nenahradí ani náhodou, ostatně jako většina telefonů.

Dotyková tlačítka jsou podsvícená

Displej

Úhlopříčka displeje má 4,3 palců, jeho rozlišení je dnes už průměrných 480 x 800 bodů. Je vyroben klasickou TFT technologií, takže čekejte o něco horší čitelnost na slunci, nicméně barevné podání displeje, čitelnost a pozorovací úhly jsou dobré, o několik řádů lepší, než laciné TFT displeje v telefonech nižší třídy.

Jas displeje se dá regulovat pouze ručně, chybí automatické čidlo, což je jedna z největších nevýhod a neduhů telefonu. Pro změnu intenzity jasu ale nemusíte složitě chodit až do nastavení, stačí stáhnout horní lištu dolů, zde je posuvník pro jeho regulaci.

Displej nezkresluje při pohledu zboku barvy

Telefon je vybaven funkcí „Chytrý pohotovostní stav“, kterou známe už z vyšších modelů výrobce. Pokud si ji zapnete, pak telefon bude pomocí předního fotoaparátu snímat vaše oči a displej zůstane zapnutý, pokud se na něj díváte. Podmínkou je samozřejmě dobré okolní osvětlení, ve tmě tato vychytávka fungovat nebude.

Dual SIM

Standardně funguje duální režim tak, že můžete být v jednom okamžiku na příjmu na obou telefonních číslech, ovšem pokud budete na jednom čísle telefonovat, na druhém budete v tom okamžiku pro volajícího nedostupní. Hardwarově tedy telefon dva nezávislé hovory na různých SIM kartách neumí.

Telefonování se dvěma SIM kartami

Abyste byli aktivní na obou číslech najednou i v průběhu hovoru, musíte si v nastavení telefonu zapnout funkci „Dvě SIM karty vždy zapnuté“. Ta funguje tak, že zapne přesměrování hovoru z jedné SIM karty na druhou a naopak. Potom, když budete například na SIM1 hovořit a někdo vám zavolá na SIM2, dojde k přesměrování tohoto telefonátu na SIM1, přičemž stávající (první) hovor na SIM1 bude podržen (volající bude informován o tom že hovoříte, jakmile hovor zvednete, budete spojeni), můžete se pak mezi oběma hovory přepínat.

Telefonování se dvěma SIM kartami

Co se týče internetového spojení a hovorů, můžete přijímat hovory a zároveň mít aktivní internetové připojení na jiné SIM kartě. Tuto možnost si též musíte v nastavení zapnout, budete ale varováni, že toto nastavení může způsobit zpomalení přenosu.

Výběr ikon a číselník

Na první i druhé SIM kartě si můžete vybrat režim sítě (GSM / WCDMA), ovšem najednou může být WCDMA (3G) režim vybraný pouze na jedné z obou SIM karet. V nastavení si můžete pro každou ze SIM karet vybrat kvůli lepšímu vizuálnímu rozlišení jinou ikonku, zvolit si primární SIM kartu pro datové přenosy nebo hovory či zprávy.

Nastavení současného zapnutí dvou SIM karet

Hardware

Pomalejší procesor a grafický čip byly slabší stránkou staršího modelu Galaxy S Duos. Jeho následovník Galaxy Core Duos je na tom znatelně lépe, běží na čipsetu Qualcomm Snapdragon S4 Play MSM8625, který obsahuje dvoujádrový procesor na frekvenci 1200 MHz a grafický čip Adreno 203. Výsledky několika benchmarků můžete vidět na screenshotech níže.

Výsledky benchmarků

Velikost paměti RAM je 1 GB, což je pro tento telefon dostatečné množství, při běžném použití jsem měl stále volných zhruba 420 MB.

Výsledky benchmarků

Interní paměť má velikost 8 GB, ovšem něco zabírá systém, k dispozici tak máte jen 4,75 GB. Úložnou paměť ale můžete rozšířit pomocí microSDXC karet (maximálně 64 GB). Aplikace na SD kartu nejdou přesunout.

Zvládne i 3D hry

Prostředí

Dle očekávání použil Samsung v tomto telefonu operační systém Android ve verzi Jelly Bean, nejde však o nejnovější Android 4.2, zde je použitá verze o něco starší a to 4.1.2. Základní systém Android je vylepšený o nadstavbu TouchWiz. Tuto nadstavbu používá Samsung u všech svých modelů s Androidem, ty jsou si tak po softwarové stránce podobné jako vejce vejci.

Detail na displej a tlačítko pod ním

Na odemykací obrazovce vidíte v základu kromě hodin i tři ikonky – kecálek ChatOn, vyhledávání Google a fotoaparát. Pro odemčení musíte prstem potáhnout směrem k nějakému okraji displeje, v nastavení můžete aktivovat možnost odemčení například obličejem, obličejem a hlasem, PINem, heslem a podobně.

Zamykací obrazovka

Po odemčení se dostanete na základní pohotovostní obrazovku, sem se dostanete též vždy po stisknutí tlačítka pod displejem. Dlouhým stiskem tohoto tlačítka se dostanete k seznamu naposledy použitých aplikací.

Pohotovostní obrazovka se skládá z pěti různých ploch, na které můžete umísťovat ikonky zástupců aplikací a her či widgety. Plochy můžete dle libosti přidávat či odstraňovat, maximálně jich ale můžete mít sedm.

Pohotovostní obrazovka

Ve spodní části každé plochy je 5 ikon, jedna slouží pro vstup do menu, ostatní jsou jen zástupci vybraných aplikací. Tyto ikony si můžete uspořádat či vyměnit dle libosti, pouze ikona vstupu do menu musí zůstat na svém místě.

Tlačítko pro regulaci hlasitosti

Menu je tvořeno maticí ikon o čtyřech sloupcích a pěti řádcích, počet obrazovek je dynamický a závisí na tom, kolik máte aplikací a her nainstalovaných. Ikony nejsou nijak setříděné, naposledy nainstalovaná aplikace se zařadí vždy nakonec. Setřídění můžete ale provést uživatelsky, stačí se přepnout do režimu úprav a přemístit si ikonky tak, jak uznáte za vhodné. Kromě aplikací se v menu zobrazují i widgety na plochu, stačí se v horní části přepnout na záložku Nástroje. Vedle této záložky je ještě nenápadná ikonka se symbolem šipky, po jejím vybrání se zobrazí pouze aplikace a hry, které jste si doinstalovali.

Menu

Pokud přejedete po horním stavovém řádku směrem dolů, zobrazí se vám lišta s rychlým nastavením různých funkcí, pod kterou je panel s notifikacemi a oznámením. Nové aplikace můžete stahovat nejen z obchodu Google Play, ale i z podobné aplikace, která se jmenuje Samsung Apps.

Lišta s rychlým nastavením

Rychlost prostředí je velmi svižná, během čtrnáctidenního testování se mi stávalo opravdu jen výjimečně, že bych musel na něco čekat nebo se animace při přechodů obrazovek a podobně zasekávaly. Odladění se tedy povedlo Samsungu na výbornou.

Nastavení

Multimediální funkce

Pro přehrávání hudby slouží dvě předinstalované aplikace. První je klasický hudební přehrávač, který přehrává skladby, které máte uložené v interní paměti nebo na paměťové kartě. Druhá aplikace je Hudba Play (Google Music), ta přehrává skladby, které máte uložené v cloudu.

Hudební přehrávač

Hudební přehrávač třídí skladby podle ID3 tagů, skladby lze filtrovat podle alb či interpretů, můžete si vytvářet vlastní seznamy skladeb. Zvukové podání lze upravit ekvalizérem s mnoha přednastavenými profily, nechybí ani jeden profil vlastní, který si můžete nadefinovat dle libosti.

Pro přehrávání videa je určena aplikace Videopřehrávač. Poradí si se soubory AVI a MP4. Vyzkoušel jsem přehrávání několika filmů, nebylo nutné je nijak upravovat, stačilo jen AVI soubor zkopírovat do telefonu. Přehrávač umí zobrazit i titulky, české znaky mu nedělají problémy. Vyzkoušel jsem video ve formátu MKV, to přehrál bez zvuku a obraz se znatelně trhal.

Videopřehrávač

Galerie fotografií dokáže zobrazit i snímky nahrané na Google+ a vše lze třídit dle alb, přiřazené polohy nebo času pořízení. Prohlížet své fotografie můžete ručně nebo si spustit prezentaci. Každý snímek můžete otočit či oříznout.

Galerie

V základní výbavě se nenachází ani jedna hra. Naštěstí si jich můžete dost stáhnout z obchodu Google Play. Vyzkoušel jsem mnoho 2D i 3D her, u žádné jsem neměl sebemenší problémy s plynulostí.

Fotoaparát

Telefon je vybaven fotoaparátem s rozlišením 5 Mpix, stejně jako tomu bylo u modelu Galaxy S Duos. Pokud ale srovnám snímky s tímto předchozím modelem, musím bohužel konstatovat, že běžné snímky jsou u nového Core Duos horší. Barvy na fotografiích jsou pobledlé a nevýrazné, u světlých ploch často dochází k výrazným přepalům. S ostrostí fotoaparát problém nemá (je vybaven samozřejmě automatickým zaostřováním), ale podání barev sráží kvalitu fotografií k zemi. Co se ale povedlo, jsou makro snímky, ty dokáží zachytit i drobné detaily a barevné podání je kupodivu dobré.

Nastavení fotoaparátu

Fotíte-li ve tmě nebo v šeru, můžete si scénu přisvětlit vysocesvítivou LED diodou, která nahrazuje blesk. Její intenzita je dostačující i na větší vzdálenost (4 metry).

Nastavení fotoaparátu

Už při pořizování fotografií si můžete vybrat s několika efektů, jsou aplikovány na snímanou scénu v reálném čase.

Nastavení nahrávání videa

Kromě zadního fotoaparátu je zde i fotoaparát přední, má rozlišení 640 x 480 a jeho kvalita je vhodná jen pro videohovory.

Čočka fotoaparátu

V aplikaci pro fotografování se můžete přepnout i do režimu snímání videosekvencí. Video můžete natočit ve třech rozlišeních (720 x 480, 640 x 480 a 320 x 240) při 30 snímcích za sekundu. Zamrzí absence HD rozlišení, což je proti některým konkurentům s Androidem i Windows Phone citelná slabina. Stejně jako u fotografií jsou barvy pobledlejší. Během nahrávání videa nefunguje automatické zaostřování, nelze zaostřovat ani manuálně, zaostřit musíte před nahráváním.

Ukázkové snímky

Poslední snímek byl zachycen předním fotoaparátem
Interiér s bleskem a bez blesku při nízkém osvětlení

Samsung Galaxy Core Duos (testovací video) – VGA, exteriér

Telefonní seznam

Telefonní seznam je opět klasický, ve stylu prostředí TouchWiz. Po vstupu přes ikonku Kontakty se dostanete do nabídky, která je dělena na čtyři záložky. Kontakty jsou až poslední. Třetí záložkou jsou oblíbené kontakty, ve druhé jsou skupiny a první záložka nese jménem Telefon. Přenese vás k protokolu volání a poměrně nezvykle i k číselníku na displeji. Samotný seznam může být doplněn obrázkem, který si seznam může „vytáhnout“ například z Google+. Ke každému kontaktu můžete přidávat řadu čísel, e-mailů, poštovních adres, poznámek a také nastavit vlastní vyzvánění.

Seznam kontaktů a detail

Opomenout nemůžeme ani podporu dvou SIM karet. Pokud číslo vytáčíte na číselníku, jsou k dispozici dvě klávesy se zeleným telefonkem, zde asi není co řešit. Rychle si tak zvolíte, přes jakou SIM kartu chcete hovor uskutečnit. V případě, že si otevřete vybraný kontakt a klepnete na telefonní číslo, dojde rovnou k vytáčení. Hovor proběhne přes upřednostněnou SIM kartu, což vidíte dle čísla v informační liště. Změnit to lze opět rychle v informační liště. V protokolu všech hovorů vždy vidíte, k jaké SIM kartě se přijatý, ztracený či volaný hovor váže. S kvalitou hovoru jsem neměl problémy, dobře jsem slyšel protistranu, stejně jako ona dobře slyšela mě.

Detail kontaktu

Zprávy a e-maily

Při vytváření zpráv zamrzí poměrně malé okno pro samotný text. Při zadávání vidíte ale počet napsaných znaků i počet zpráv, do kterých se váš text po odeslání rozdělí. Přijaté zprávy se zobrazují formou konverzací. V nastavení si lze zvolit styl i barvu konverzační bubliny, dále si můžete zvolit maximální počet uložených zpráv a následně povolit automatické mazání starších zpráv. Zadávání probíhá na české QWERTZ klávesnici, kterou lze změnit v režimu na výšku na alfanumerickou. Využít můžete i technologie Swype, kdy text zadáváte tahem prstu po písmenech.

Zprávy

Opět se zbývá ohlédnout za vyřešením přítomnosti dvou SIM karet. U zpráv je to bez nějakých složitostí. Namísto jednoho tlačítka odeslat jsou přítomna tlačítka dvě a opět si tak můžete zvolit, jakou SIM kartu pro odeslání zprávy využít.

E-maily spravují opět dvě aplikace – E-mail a Gmail. Podporovány jsou protokoly POP3, SMTP a IMAP. Nechybí praktické push notifikace a snadná je práce s přílohami.

Sociální sítě jsou nativně zastoupeny pouze klientem pro Google+. Využít můžete také dva „kecálky“ – Hangouts a aplikaci ChatOn od Samsungu.

Organizační funkce a GPS

Tuto kapitolu tradičně začínáme kalendářem. Ten ale v Galaxy Core Duos zdánlivě není. Místo něho na jeho místo nastoupil S Plánovač. Jeho funkce zůstaly víceméně bez velkých změn, ale prostředí je zcela jiné a vychází z prostředí známé již z ostatních modelů telefonů Samsung Galaxy. V horní části kalendáře je šipka a po kliknutí na ni se objeví postranní panel. V jeho zázemí máme režim náhledů (roční, měsíční, týdenní a denní). Dále obsahuje i přehled programů a úkolů. Událostem můžeme přiřadit výchozí nebo vlastní melodii pro zvukovou signalizaci a zvolit můžeme čas pro připomenutí blížící se události. Kalendáře je možno synchronizovat s Google účtem, Samsung účtem, Facebookem, LDAP, Microsoft Exchange nebo vámi definovaným synchronizačním serverem.

Kalendář a mapy

Z dalších funkcí zmíním například poznámky, kde si můžete zvolit barvu papíru, na který budete psát. Zadávání je možné jen pomocí klávesnice. Využití najde i kalkulačka, které nechybí po otočení telefonu do horizontální polohy pokročilé funkce, jako například mocniny, logaritmy či goniometrické funkce. Vhod přijde i diktafon, stopky, minutka či přehledný správce souborů. Naopak zamrzí, že Samsung tentokrát zcela vypustil nějaký kancelářský balíček a pokud si tak budete chtít přečíst dokumenty v PDF nebo Wordu, případně je i upravit, budete muset zavítat na Obchod Play a nějaké k tomu aplikace zdarma či za poplatek stáhnout.

Stopky, diktafon a kalkulačka

Telefon samozřejmě obsahuje i (A)GPS modul, zjištění polohy je otázkou zhruba deseti vteřin, v kombinaci s vestavěnými Google Mapami ho můžete použít pro navigaci. Pro tu ale musíte být vždy online, mapy do paměti stáhnout a pro navigaci použít nelze.

Datové funkce a internet

Velká klasika nás čeká v oblasti konektivity. Na internet se připojíte pomocí dvojice GPRS, EDGE, ale také mnohem rychlejší dvojice HSDPA (7,2 Mbps) a HSUPA (5,76 Mbps). Postrádat nebudete ani připojení přes Wi-Fi, kde jsou podporovány protokoly b/g/n. Doplním ještě podporu Wi-Fi Direct pro rychlé posílání souborů a také možnost z telefonu vytvořit hotspot. S počítačem se spojíte pomocí microUSB kabelu nebo bezdrátově přes Bluetooth 3.0. Naopak trochu postrádám funkci USB host a své využití by jistě našel i čip NFC, který bohužel chybí.

Nastavení dat

Brouzdání internetem je díky dostatečně velkému displeji a slušnému rozlišení pohodlné. Mnohé stránky ani není nutné přibližovat. A kdyby, jsou k dispozici multidotyková gesta. Náročnější stránky už nejsou jako v případě Galaxy S Duos problémem, díky výkonnějšímu procesoru si s nimi poradí bez „zadýchávání“. V nastavení můžete zvolit velikost písma, zapamatování hesel, povolit Javascript, načítání obrázků nebo si vynutit načítání desktopových verzí stránek. Dodám, že můžete pracovat až s osmi otevřenými okny, přičemž je můžete otevírat i jako tajná a načtené stránky nebudou zaneseny do historie.

Hangouts a internetový prohlížeč

Mimo vestavěného internetového prohlížeče ještě můžete použít předinstalovaný prohlížeč Google Chrome.

Závěrečné zhodnocení

Nový model Samsung Galaxy Core Duos je evolucí loňského modelu Galaxy S Duos. Nabízí hlavně lepší hardwarovou výbavu a o tři desetiny větší displej, jeho rozlišení ale zůstalo stejné. Po tomto dualSIM telefonu sáhnou hlavně ti, kdo nechtějí u sebe kvůli dvěma číslům nosit dva telefony. Budete zároveň na příjmu na obou číslech najednou, lze přijímat i hovory z druhého čísla, pokud na prvním čísle hovoříte. Jedná se dle mého názoru o dobře vybavený dvousimkový mobil, který výkonově bude stačit na vše, co po něm budete požadovat. Ve srovnání s dualSIM telefony méně „hvězdných“ značek je ale na svou výbavu znatelně dražší. Po telefonu mohou sáhnout i ti, kteří hledají telefon střední třídy od Samsungu a nepotřebují dvě SIM karty.

Konkurence

Ve „stáji“ Samsungu je jeho největším konkurentem starší model Samsung Galaxy S Duos, který má sice horší hardwarové parametry, ovšem taky nižší cenu, což může pro někoho být významným atributem pro jeho koupi.

Starší konkurent z vlastní stáje: Samsung Galaxy S Duos

U jiných značek si dualSIM telefony můžeme vybírat hlavně z modelů značky GigaByte a Prestigio, pokud se podíváme do přibližně stejné cenové hladiny, pak můžete mít například Prestigio MultiPhone 5044 DUO s pětipalcovým HD IPS displejem a čtyřjádrovým procesorem nebo čtyřjádro GIGABYTE GSmart Maya M1 V2 s displejem 4,5 palců.

Pokud se podíváme mezi modely s podporou pouze jedné SIM karty v podobné cenové kategorii, můžete sáhnout například po novém Sony Xperia M s atraktivním OmniaBalance designem nebo po LG Optimus L7 II, který nabídne TFT IPS displej a díky své vysokokapacitní baterii i vyšší výdrž.

Sony Xperia M a LG Optimus L II

Nechcete-li telefon s Androidem, potom doporučuji sáhnout například po Nokia Lumia 720 s Windows Phone 8.

Nokia Lumia 720
samsung-galaxy-core
Klady
  • slot pro dvě SIM karty
  • kvalitní konstrukce a hezký design
  • velmi dobrý displej
  • slušná výdrž baterie
  • dvě SIM karty jsou vždy na příjmu
  • rychlý a dobře odladěný systém
  • kvalitní konstrukce
  • funkce chytrý pohotovostní stav
Zápory
  • u MKV videa nepřehrává zvuk
  • vybledlejší barvy u fotografií
  • chybí čidlo pro regulaci jasu displeje
  • nenahrává HD video
  • chybí NFC
  • aplikace nejdou přesunout na SD kartu
Diskuze ke článku
Maroš
Pekná recenzia, ale M ma i dualku
bodlak
Manual na str.86 tvrdí,že video lze přibližovat a oddalovat...ale transfokátor umí jen u foto...Je to okopírovaný S2,který to též neuměl...Bude nějaká oprava?
Jakub Šenk
Jakub Šenk
Naposledy upraveno: 9. 9. 2013 21:35
Škoda té ceny. Snad brzy spadne. Jedná se totiž o nejlepší dual sim na našem trhu, alespoň dle mého názoru.

Ostatní konkurence má bohužel menší integrovanou paměť, která se sice dá rozšířit o SD kartu, ale na ni nelze přesunout aplikace, a pokud máte po rozbalení jen 1 GB interní paměti, tak jsou po pár aplikací a her problémy. Absence čidla automatické korekce jasu mi vůbec nechybí, mám ji na současném telefonu, ale stejně ji vypínám, protože se mi při různých úchopech mění jas (často při hraní her na šířku, kdy nechtíc zakrývám čidlo).

Naopak jsem rád za 1 GB RAM, 8 GB integrované paměti (to mě osobně bohatě asi bude stačit) a hlavně vyladěnou funkcionalitu dvou SIM karet, ostatní ji mají horší (např. pokud z jednoho čísla volám, na druhé se mi nikdo nedovolá, u Samsungu ano).

Absence NFC mi už nechybí vůbec. Absence HD videa také ne, rozlišení videa 720*4xx (nevím už kolik bylo řečeno v recenzi) je v mém případě i tak zlepšení.

Za mne tedy čekám jen na zlevnění...
Tonda Jalůvka
Tonda Jalůvka
Dobrý den. Ve videopohledu jste říkal, že mobil nemá funkci na snímaní očí, ale v psané recenzi je naopak napsáno, že ji má. Chtěl bych se tedy zeptat, jak to doopravdy je? Díky za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze