Samsung Galaxy Buds Live
recenze

Samsung Galaxy Buds Live

Designové fazolky okořeněné ANC
3

Originality je ve světě „opravdu bezdrátových sluchátek“ jako šafránu. Po představení Apple AirPods se rozhodla většina výrobců vydat stejným směrem a nabízet sluchátka, která doslova trčí z uší, nebo naopak vsadit na ucelenější konstrukci, jež stále vyčnívá z uší, nemá však již protáhlý konec. A právě nové „fazolky“ Samsung Galaxy Buds Live jsou v tomto ohledu revoluční. Přináší totiž zcela nový design a navzdory peckové konstrukci také ANC. Jak se povedla?

Naposledy testovaná Samsung Galaxy Buds+ přinesla několik vítaných změn oproti původní verzi Galaxy Buds. Jako dalším logickým krokem se tak jevilo představit nová Galaxy Buds+ s podporou aktivního potlačení hluku. Namísto toho však Samsung představil bezdrátová sluchátka peckové konstrukce s ANC a opravdu netradičním designem. Mají na to stát se prodejním hitem stejně jako Galaxy Buds(+)?

Samsung Galaxy Buds Live – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy Buds Live

Hmotnost (pouzdra/sluchátka) 42,2 g/5,6 g
Barevná provedení Mystic Bronze, Mystic White, Mystic Black
Připojení Bluetooth 5.0
Kodeky SBC, AAC, Samsung Scalable (proprietární)
Délka poslechu (dle výrobce) až 8 hodin hudebního poslechu bez ANC , až 6 hodin s ANC
Celková délka poslechu (při dobíjení z pouzdra) až 29 hodin bez ANC, až 21 hodin s ANC
Zvýšená odolnost ano, IPX2
Obsah balení sluchátka, USB-C/USB-A nabíjecí kabel, příručka pro rychlý start a silikonové nástavce dvou velikostí
Výrobcem doporučená cena 5 499 Kč

Konstrukční zpracování: hlavně stylově

Samsung Galaxy Buds Live neboli „fazole“, jak je někteří nazývají, jsou, co se designu týče, naprosto revoluční. Po dlouhé době tak kromě bezdrátových sluchátek konstrukce AirPods, případně plošek trčících z uší, se k nám dostává něco úplně nového. Ještě více než fazolovitý tvar přitom zaujme lesklá vnější strana, kterou bych si v testované bronzové variantě dovolil označit za extravagantní, a také fakt, že se jedná o pecky, nikoliv špunty, jak byste pravděpodobně čekali.

Nyní budete leštit nejen telefon, ale i sluchátka.

Galaxy Buds Live tak podle mého názoru cílí primárně na uživatele, pro které hraje nejdůležitější roli design a do jisté míry také praktičnost. Tato sluchátka vám totiž po nasazení z uší rozhodně trčet nebudou, vcelku pohodlně tak s nimi můžete ležet i na boku (s hlavou na polštáři). Stejně tak vás pravděpodobně nijak nepohorší samotná hmotnost sluchátek (5,6 g u jednoho sluchátka), případně hmotnost pouzdra (42 g). To je na rozdíl od pouzdra Galaxy Buds méně zakulacené a již na první pohled připomíná krabičku od šperku. Pant pouzdra, které je kompletně plastové, má ideální tuhost a o dovření se stará sada magnetů.

Samotná sluchátka jsou dodávána s náhradními silikonovými nástavci kruhového tvaru (které jsou v balení celkem dva), které mně osobně lépe seděly v uších. Sluchátka samotná jsou vybavena celkem třemi mikrofony, infračerveným senzorem a speciálním „průduchem“, který má minimalizovat nepříjemný pocit při dlouhodobém nošení. Vnější lesklá strana pak (alespoň v bronzové variantě) snadno zachytává otisky prstů, takže budete jednou za čas leštit nejen telefon, ale také sluchátka. Jedná se zkrátka o ústupek designu.

Galaxy Buds Live nechybí odolnost IPX2.

Komfort nošení je oblast, která je v případě těchto sluchátek poměrně těžko hodnotitelná. Každý uživatel má zpravidla jiný tvar ucha a podle toho mu také vyhovují jiná sluchátka. Za sebe mohu říct, že mě Galaxy Buds Live příjemně překvapila tím, že v uších dobře drží, a to i přestože se nejedná o špunty, které obvykle preferuji. Například klasické Apple AirPods mi neustále vypadávají z uší, u Galaxy Buds Live jsem s tím však problém neměl. Nutno také podotknout, že sluchátka mohou (alespoň z dálky) připomínat náušnice nebo jinou ozdobu v uchu, což umocňuje právě lesklý povrch. Ne každému se to musí líbit, ale něco mi říká, že právě něžné pohlaví by z designu mohlo být nadšeno.

Samsung Galaxy Buds Live

Abych však nějak zhodnotil pohodlnost nošení sluchátek, uvedu, že jsem je vcelku komfortně mohl používat hodinu až dvě. Při rozhodování o koupi byste si měli sluchátka v ideálním případě vyzkoušet a zjistit, zda vám vyhovují a dobře drží v uších. Na závěr pochválím zvýšenou odolnost IPX2, díky níž se nemusíte bát si se sluchátky jít například zaběhat.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • zvýšená odolnost
  • nízká hmotnost
  • originální design…
Nelíbilo se nám
  • …který však nemusí vyhovovat každému
  • lesklý povrch budete muset jednou za čas leštit

Zvuk: když ANC spíše nefunguje, než funguje

Tuto kapitolu netradičně začnu zhodnocením funkce ANC (aktivního potlačení hluku), kterou model Live vůbec jako první „Galaxy Buds“ disponuje.

Samsung Galaxy Buds Live
Efekt ANC je zanedbatelný.

Ačkoliv výrobce uvádí, že ANC speciálně upravil přímo pro tento typ konstrukce, efekt potlačení hluku je bohužel zanedbatelný. Sluchátka jsem testoval s ANC i bez na mnoha místech, při chůzi i v klidu a také u zdrojů zvuků různé frekvence (fontány, rušné silnice, kavárny apod). Bohužel však musím konstatovat, že jestli máte/nemáte aktivované ANC, je takřka jedno. Často jsem nezaznamenal žádný rozdíl mezi vypnutým a zapnutým ANC. Sluchátka jsem měl přitom dle doporučeného postupu výrobce nasazena správně a s nejnovější aktualizací v době testování. Je možné, že se ANC v budoucnu pomocí aktualizace vylepší, v současnosti však zklamalo. Pokud vám tedy na ANC opravdu záleží, Galaxy Buds Live rozhodně nejsou ta pravá sluchátka pro vás.

Co se kvality zvuku týče, jsou na tom sluchátka naštěstí o mnoho lépe. Aplikace Galaxy Wearable, skrze kterou si můžete sluchátka nastavit, obsahuje ekvalizér, takže lze upravit podání zvuku dle vašich představ. Podobně jako Galaxy Buds a Galaxy Buds+, i Buds Live chlubí kvalitním přednesem ve všech pásmech. Sluchátka mají zábavné podání nižších frekvencí, dobře oddělené středy a čisté výšky. Opět připomínám, že na kvalitě zvuku se do určité míry podepíše také to, jak dobře budou kompatibilní právě s tvarem vašich uší.

Samsung Galaxy Buds Live

Velmi dobře je na tom také kvalita hovorů, kdy jsem v naprosté většině případů slyšel protistranu (i ona mne) zcela bez problémů a pouze občasně jsem zaznamenal mírně syntetické zabarvení hlasu volajícího. Nakonec zmíním latenci při konzumaci multimédií, která byla obecně velmi nízká. Pokud máte telefon Samsung, můžete navíc aktivovat speciální herní režim využívající proprietárního kodeku Scalable, který by měl latenci ještě snížit. Při hraní akčních on-line her nebo sledování jsem tak neměl s odezvou žádný problém.

Stáhnout Galaxy Wearable

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Líbilo se nám
  • kvalitní zvuk
  • široké možnosti nastavení v aplikaci
  • nízká latence při sledování videí
Nelíbilo se nám
  • efekt ANC je zanedbatelný

Funkce a ovládání: ťuk ťuk, tady Bixby

Veškeré ovládání probíhá skrze dotykové plošky na vnější straně sluchátek podobně jako u Galaxy Buds. Takto lze kromě běžných úkonů, jako je spuštění a zastavení přehrávání či přeskakování mezi skladbami, také snížit/zvýšit hlasitost nebo například spustit Spotify. Pokud vlastníte smartphone Samsung a používáte chytrého asistenta Bixby (který však stále neumí česky a oproti Google Asistentovi či Siri není tak vyspělý), můžete jej nově aktivovat pokynem „Hi Bixby“, aniž byste se sluchátek museli dotknout.

Líbilo se nám
  • jednoduché ovládání

Výdrž baterie: prostě excelentní

Pokud si s sebou Samsung Galaxy Buds Live nevezmete na dálkový let, nebo je nebudete mít nasazená celý den v uších, budete je nabíjet spíše sporadicky. Osobně mi vydržela při zhruba tříhodinovém denním používání více než týden, což je podle mého názoru naprosto dostačující.

Samsung Galaxy Buds Live

Navíc nechybí podpora bezdrátového nabíjení, takže můžete sluchátka nechat nabít na bezdrátové nabíjecí podložce nebo využít reverzní bezdrátové nabíjení, pokud jej váš telefon podporuje. V případě, že se rozhodnete nabíjet kabelem, můžete získat za pět minut nabíjení až jednu hodinu poslechu. Výdrž tak u Galaxy Buds Live rozhodně není problém.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • možnost rychlého nabití během 5 minut

Zhodnocení

Samsung Galaxy Buds Live jsou pro mě osobně jedněmi z nejzajímavějších sluchátek letošního roku. Unikátní design, jenž doprovází kvalitní zvuk a také nadprůměrně dlouhá výdrž, potěší nejednoho zájemce. Kaňkou na kráse je však bohužel neuspokojivé ANC, kvůli kterému byste si tato sluchátka rozhodně kupovat neměli. Pokud hledáte něco originálního a preferujete spíše peckovou konstrukci, doporučuji vám nákup Buds Live zvážit. Originálnější opravdu bezdrátová sluchátka byste totiž v současnosti hledali jen stěží.

Samsung Galaxy Buds Live

Konkurence

Velmi zajímavou alternativou jsou sluchátka Samsung Galaxy Buds+. Za 4,5 tisíc korun nabídnou skvělý zvuk, nadprůměrnou výdrž a hlavně klasickou špuntovou konstrukci, která může mnoha uživatelům lépe vyhovovat.

Pokud pro vás naopak hraje důležitou roli ANC, doporučuji zvážit nákup Sony WF-1000XM3, majitelům iPhonů (a dalších Apple produktů) zase AirPods Pro.

Klady
  • povedená aplikace
  • kvalitní zvuk
  • dlouhá výdrž
  • originální design
Zápory
  • nižší praktičnost lesklého povrchu
  • neuspokojivé ANC
Diskuze ke článku
michal cergel
michal cergel
Naposledy upraveno: 22. 8. 2020 20:23
S 99% recenzie súhlasím. ANC funguje. Nie tak ako v prípade airpods pro ale bol som prekvapený. Základ je mať slúchadlá dobre nasadené. ANC v tomto prípade eliminuje monotónne zvuky napriklad motor auta zvuky v lietadle práčka a podobne.
Zdeněk Műller
Zdeněk Műller
Mohu se zeptat, jak sluchátka drží při běhu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze