Samsung Galaxy Alpha
recenze

Samsung Galaxy Alpha

Bezchybný Jihokorejec?

Jihokorejský Samsung se rozhodl vzepřít všem zažitým pořádkům. Přeci umí vyrobit pohledný a kompaktní telefon. Nemůžu to být snad nic složitého. Z myšlenky vzešel model Galaxy Alpha. Relativně kompaktní a líbivý telefon, který láká na kvalitní displej, vysoký výkon či kovový rám. Výrobce vše navíc podpořil precizností, která na vás dýchá na každém kroku.

Ačkoliv se to na první pohled nemusí zdát, Samsung stále soupeří s Applem o zákazníky. Tomu nasvědčuje i letní představení modelu Galaxy Alpha, který přímo konkuruje iPhonu 6. Jihokorejský výrobce moc dobře věděl, jaký nový iPhone 6 bude a stihl svůj model představit dříve.

Samsung Galaxy Alpha

Přejděme ale k samotnému Galaxy Alpha. Po dlouhé době se jedná o opravdu líbivý model ze stáje Samsungu, který prvotní dobré dojmy podporuje kvalitní výbavou i vcelku kompaktními rozměry. Kaňkou na kráse by mohla být cena, neboť Samsung se jal Galaxy Alpha považovat za něco extra prémiového. Dokáže si vyšší cenu novinka obhájit?

Technické parametry Samsung Galaxy Alpha

Kompletní specifikace
Konstrukce132,4 × 65,5 × 6,7 mm, 115 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 608 × 2 592), LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 5 Octa, CPU: 8×1,8 GHz, GPU: ARM Mali-T628 MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 5.0
Akumulátor1 860 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:52 hodin
Dostupnostzáří 2014,

Samsung Galaxy Alpha – videopohled

Obsah balení: vše, co čekáme

V malé krabičce, kam se sotva vejde samotný telefon, naleznete ještě nabíječku, USB kabel a také špuntová sluchátka. Za zmínku tak stojí snad jen zajímavé vzorování krabičky, které se shoduje s tím, které Samsung použil na samotném telefonu.

Design a konstrukce: uhlazený elegán

Vzhled telefonu je do značné míry věc silně subjektivní. Proto se i Samsung Galaxy Alpha bude jedné skupině líbit a druhé naopak přijde nezajímavý. V každém případě však můžeme říci, že se Samsung opravdu snažil. Nevidíme onen nudný silně zaoblený design, ani velké plastové plochy, ze kterých dýchala obyčejnost. Taková Alpha není a to lze připočíst jako jednoznačné plus. Námi testovaná varianta, kde se na čelní straně mísí tmavší plochy se stříbrnými, vypadá velmi dobře. Na první pohled lépe než varianta bílá, kterou jsme v redakci rovněž měli.

Alpha působí líbivě na první pohled

Hodně práce odvádí rám telefonu. Ten je kovový a při uchopení telefonu do ruky dodává pocit jistoty. Jistoty v kvalitu a bytelnost telefonu. Navíc rám vystupuje nepatrně nad okolní povrch, což znamená, že ačkoliv telefon položíte displejem dolů, nedojde k jeho poškození. Zajímavě vypadají také zvětšené a zaoblené rohy, které se vzápětí zúží a zpříjemňují držení. Malé detaily, možná si jich nejprve ani nevšimnete, které tvoří dokonalou souhru. Zmínit musíme také vzorování na plastových plochách, které rozbíjí jednobarevné části, které by jinak nepůsobily tak elegantně.

Zvolit můžete také bílou variantu

Na pomezí vizuálních a praktických vjemů balancuje tloušťka telefonu. Samsung jednoduše nemohl dopustit, že by jej v tomto ohledu Apple předběhl a tak je Alpha se svou tloušťkou 6,7 milimetrů o dvě desetinky tenčí než iPhone 6. Velmi malá tloušťka telefonu dodává na stylovém vzhledu a nutno přiznat, že nijak nebrání pohodlnému držení. Bohužel už se Samsungu nepodařilo do těla vměstnat fotoaparát a ten ční nad okolní povrch. Alphu tak nepoložíte na stůl, aniž by se nekolíbala při ovládání.

Telefon je opravdu tenký

Zbylé rozměry Alphy činí 132,4 milimetrů na výšku a 65,5 milimetrů na šířku. Co však potěší, je nízká hmotnost pouhých 115 gramů. Telefon se vám při prvním vzetí do ruky bude jevit tak, jako by v něm chyběla baterie.

Samsung Galaxy Alpha

Rozložení prvků na čelní straně je typicky samsungovské. Pod displejem se nachází tři tlačítka. Středové hardwarové a dvě senzorová, která zajišťují zobrazení naposledy spuštěných aplikací a krok zpět. Klávesy jsou podsvětlené a mají vibrační odezvu. Vraťme se však ke středové klávese, do které Samsung po vzoru modelu Galaxy S5 integroval čtečku otisků prstů. Po načtení vašeho prstu můžete například čtečku využít k odemknutí telefonu, přihlášení k webovým službám nebo k účtu Samsung. Bohužel například při odemknutí je nutné telefon nejprve rozsvítit a pak přes čtečku přejet. Huawei na svém modlu Ascend Mate 7 má postup řešen lépe. Alespoň, že čtečka váš prst většinou pozná. Pravidlem je mít správný úhel a také ideálně suchý prst. Pokud však úhel netrefíte, může se stát odemčení během na dlouhou trať.

Nad displejem, který zabírá většinu čelní plochy, se nachází logo výrobce, nezbytná čidla, reproduktor a také informační LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. Je dostatečně velká, určitě ji nepřehlédnete, indikuje hovory, zprávy a oznámení aplikací, a lze ji vypnout.

Tlačítka se dle očekávání nacházejí také na bocích přístroje. Pravý bok je místem pro odemykací klávesu, která je umístěna v ideální výšce a má jistý stisk. Trošku nešikovně na levém boku jsou umístěna tlačítka regulující hlasitost, ale po čase si zvyknete. Na spodní hraně je nabíjecí a datový konektor, zatímco hudební 3,5mm jack konektor sídlí na horní hraně. Sluší se doplnit, že na spodní hraně dostal prostor hlasitý reproduktor.

Zadní strana je zhotovena z mírně pogumovaného materiálu, kterému nechybí příjemné a líbivé vzorování. Ano, jde o vzorování, které jsme vzpomínali u prodejního balení. Vyjma fotoaparátu a přisvětlovací LED diody najdete na zadní straně ještě čidlo měřící váš tep. O této funkci si řekneme o něco níže spolu s aplikací S Health.

Na vysoké úrovni je i celkové dílenské zpracování. Alpha má sice odnímatelný zadní kryt, avšak ten na svém místě drží jako přibitý. Pod zadním krytem již najdete pouze uživatelsky vyměnitelnou baterii a pod ní slot pro nanoSIM kartu.

Tabulkové srovnání

Specifikace Apple iPhone 6 Samsung Galaxy Alpha Sony Xperia Z3 Compact
Rozměry 138,1 × 67 × 6,9 mm 132,4 × 65,5 × 6,7 mm 127 × 65 × 8,6 mm
Hmotnost 129 g 115 g 129 g
Úhlopříčka displeje 4,7 palců 4,7 palce 4,6 palců
Rozlišení displeje 1 334 × 750 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px
Jemnost displeje 326 ppi 312 ppi 319 ppi
Technologie zobrazení TFT IPS Super AMOLED TFT IPS (Triluminos)
Procesor Apple A8 Samsung Exynos 5 Octa Qualcomm Snapdragon 801
Grafický čip PowerVR GX6650 Mali-T628 MP4 Adreno 330
Uživatelská paměť 16 / 64 / 128 GB 32 GB 16 GB
Paměťové karty ne ne microSDXC (max. 128 GB)
Paměť RAM 1 GB 2 GB 2 GB
Fotoaparát 8 Mpx (3 264 × 2 448 px) 12 Mpx (4 608 × 2 592 px) 20,7 Mpx (5 248 × 3 936 px)
Přední fotoaparát 1,2 Mpx 2,1 Mpx 2,2 Mpx
Videokamera 1 920 × 1 080 px 3 840 × 2 160 px 3 840 × 2 160 px
Zvýšená odolnost ne ne ano, IP68
LTE/NFC ano/ano (pouze pro platby) ano/ano ano/ano
Cena cca 19 500 Kč 16 700 Kč 15 000 Kč
Použité materiály sklo/hliník hliník/plast sklo/plast

Baterie a výdrž: rychle regeneruje

Samsung do svého stylového a tenkého telefonu dostal baterii o kapacitě 1 860 mAh. Jistě si říkáte, že to není mnoho. Jenže Samsung z nevelké kapacity vyždímal opravdu maximum. Telefon vydrží spolehlivě celý den při středně náročném používání, kdy se nijak neomezujete s internetem a aktualizacemi. Dvoudenní výdrž při střídmějším používání také není nereálná.

Velmi dobrou výdrž prokázal i náš standardizovaný test výdrže, při kterém jsou potlačeny aktualizace, telefon připojen k Wi-Fi a 3G síti, jas displeje snížen na polovinu a zvuk pouštěn do sluchátek na poloviční hlasitost. V tomto stavu telefon streamuje video v kvalitě 720p. Galaxy Alpha to vydržela 8 hodin a 43 minut, což je o 48 minut déle, než přímá konkurence v podobě Xperie Z3 Compact. Poražen je Samsung iPhonem 6, avšak pouze o 12 minut. Těsné výsledky panují také v nabíjení, kdy se Alpha nabije za necelé dvě hodiny. Porovnání najdete v tabulce.

Apple iPhone 6 Samsung Galaxy Alpha Sony Xperia Z3 Compact
výdrž při testu 8:55 hodin 8:43 hodin 7:55 hodin
nabití na 80 % 1:07 hodin 1:19 hodin 1:22 hodin
Nabití na 100 % 1:22 hodin 1:52 hodin 1:47 hodin

S energií můžete také důkladně hospodařit. Kromě běžného úsporného režimu se zde nachází také Ultra úsporný režim, který změní celé prostředí, ponechá aktivní jen telefonní funkce a SMS zprávy, a díky tomu dokáže například celý den hospodařit jen s 10 % baterie.

Zvuk: žádné stereo

Reproduktor Samsung umístil na spodní hranu, což má své klady i zápory. Výhodou je, že telefon hlasitě hraje, když leží. Nevýhodou je, že si reproduktor téměř vždy ucpete dlaní, pokud hrajete hru nebo sledujete video. A celkově Samsung káráme za nasazení jen jednoho reproduktoru. Stereo by Alphě slušelo mnohem více.

Reproduktor se nachází na spodní hraně

Kvalita zvuku je však velmi dobrá a to především ze sluchátek. Zvuk je dynamický, žádná ze složek neparazituje na té druhé.

Displej: nádherná podívaná

Lákadlem modelu Alpha bude také displej. Samsung se držel při zemi a nasadil 4,7palcový panel s HD rozlišením. Zdá se vám to málo? Jemnost činí 312 ppi. Není to rekord, ale podíváná je to krásná. Jednotlivé pixely tak nevidíte. Krásně syté barvy pak zajišťuje Super AMOLED panel, který při maximálním jasu doslova září do okolí a tím zajišťuje, že si na displeji přečtete vše za jakýchkoliv okolností.

Displej je prvotřídní

Pakliže nemáte rádi vysoce kontrastní barvy, není problém barvy snadno upravit na reálnější nádech. Displej nabízí sledovací režim, což znamená, že svítí, dokud jej sledujete. Hodí se možnost ovládat jej v rukavicích, což je nutno povolit v nastavení, nebo praktická a skvěle fungující automatická regulace jasu.

Hardware: chybějící slot pro kartu

Pod kapotou tiká moderní procesor Exynos 5 Octa se čtyřmi jádry architektury ARM Crotex-A15 taktovanými na 1,8 GHz a čtyřmi úspornými o taktu 1,3 GHz. K dispozici jsou i dostatečné 2 GB RAM, ze kterých zůstává přibližně 850 MB RAM volných. Zádrhel přichází v případě úložného prostoru. Na jednu stranu takřka dostatečných 32 GB (reálně 25,9 GB) se však brzy změní na nedostatečných. Samsung totiž nenabízí větší variantu a co je ještě horší, nepodporuje paměťové karty.

Benchmark testy

V benchmark testech si Alpha vede opravdu dobře a například v AnTuTu testu dosáhla na více než 49 000 bodů a nechala za sebou i HTC One (M8) nebo Samsung Galaxy S5.

Uživatelské prostředí: nic nového pod sluncem

Samsung v případě prostředí nic nového nevymýšlel a nasadil osvědčený Android 4.4.4 KitKat a samozřejmě svou nadstavbu TouchWiz v letošní verzi. Důraz je kladen na flatový vzhled a jednotnost celého prostředí.

Vyloženě vás samozřejmě nic nepřekvapí. Odemykací obrazovka může být osázena mnoha informačními prvky, stejně tak pohotovostní obrazovky, které překypují widgety. Informační lišta nabízí přehled o všech událostech a její druhá varianta nabízí obsáhlý výčet zástupců funkcí, které můžete takto snadno zapnout.

Odemykací obrazovka a pohotovostní obrazovky

Mezi praktické funkce lze zařadit například rozdělení displeje a využití funkce Multi-Window pro ovládání dvou aplikací současně. Vše je použitelné i na menším displeji s HD rozlišením. Hodí se i tlačítko sídlící nad všemi aplikacemi, které spustí důležité funkce. To sice může trochu překážet, ale vždy máte po ruce vámi vybrané funkce, aniž byste je museli složitě hledat.

Rovněž se Alpha dočkala hned několika režimů, které vycházejí z modelů řady Galaxy S5. Ty například mohou ulehčit práci s telefonem či zvýšit celkové zabezpečení.

Snadný režim

Začneme režimem snadného zobrazení. Ten po jeho aktivaci přemění úvodní obrazovku k nepoznání, zvětší se nejenom popisky, ale také samotné ikony a widgety. Po levé straně od úvodní obrazovky můžete jednoduše přidat oblíbené kontakty, po pravé straně pak naleznete zástupce k nejčastěji požívaným aplikacím, po vstupu do dalších aplikací se pak místo klasického menu zobrazí řádkovaný seznam. V něm můžete vyhledávat stejně snadno jako například v telefonním seznamu, po pravé straně se totiž nachází celá abeceda, postupným sjížděním se tedy rychle dostanete k té, kterou zrovna potřebujete.

Snadný režim

Soukromý režim

Pokud váš telefon využívá více lidí, případně k němu má přístup i někdo nepovolaný a vy chcete mít stoprocentní jistotu, že k určitým soborům se nikdo nedostane, skvěle poslouží soukromý režim. Ten po zabezpečení před zvědavýma očima umožní ukrýt cokoli ze správce souborů nebo například přímo z galerie, tento soubor se pak následně uloží pouze do vašeho privátního oddílu, který je zabezpečen například heslem (možností je samozřejmě více, jako zabezpečení můžete zvolit PIN, gesto, nebo třeba čtečku otisků prstů). Po označení daného souboru se zobrazí ikona zámečku, po vypnutí režimu soukromí, soubory jednoduše zmizí. Zobrazíte je pak následně opětovným spuštěním soukromého režimu, samozřejmě budete vyzváni k opětovné identifikaci vámi nastaveným zabezpečovacím prvkem (pouze při první aktivaci je nutné nastavit jako ochranu aplikace gesto).

Soukromý režim

Režim blokování

Poslední režim, který si v krátkosti představíme je režim blokování. Ten funguje prakticky stejně, jako režim „Nerušit“ u telefonů s operačním systémem iOS. Režim blokování umožní vypnout upozorňování pro vybrané funkce, když jsou tedy například blokovány příchozí hovory, obdržíte upozornění pouze od kontaktů, které máte v nastavení povolené (samozřejmě nemusíte nastavovat žádné povolené kontakty). Může se jednat o oblíbené nebo vlastní kontakty, zbytek má prostě smůlu. Nastavit si můžete také čas, od kdy do kdy nechcete být rušeni, případně můžete ponechat aktivní možnost „vždy“ a režim vypnout až podle vašeho přání. Blokování dále funguje i pro aplikace, jako je budík a časovač, můžete ji ale nechat aktivní jen pro výše zmíněné příchozí hovory, nebo seznam zakázaných funkcí kombinovat dle libosti.

Režim blokování

Senzor srdečního tepu

Dostáváme se tak k již jednou v recenzi zmiňovaném senzoru srdečního tepu, který je součástí aplikace S Health. Ten se, jak již víme, nachází v prohlubni na zadní straně hned vedle přisvětlovací LED diody. Senzor tepové frekvence funguje díky infračervené diodě, ta spolehlivě prosvítí váš prst a společně se senzorem vyhodnotí výsledek. A jak tento senzor funguje v praxi? Jak kdy.

Samotný průvodce vás upozorní, že byste měli přiložit špičku prstu přímo na senzor a setrvat pár vteřin, po které měření probíhá, v klidu (a nejlépe i potichu), poté se automaticky sepne infračervená dioda, která se postará o zbytek. Právě ono přiložení prstu vám však bude ze začátku možná činit problém, je totiž poměrně obtížné trefit se tak, aby senzor pracoval správně a vaši tepovou frekvenci spolehlivě změřil. Prvních pár pokusů tedy zřejmě skončí neúspěchem, jakmile si ale zvyknete na umístění, které senzor rozezná, máte vyhráno. Tepová frekvence se pak následně zanese do grafů, tedy stejně jako vaše cvičební výsledky. Z nasbíraných dat pak vytvoří poměrně zajímavé statistiky. O účelovosti tohoto senzoru nemá příliš smysl hovořit, někteří uživatelé ho ocení, jiní ho ani nevyužijí, každopádně stejně jako u čtečky otisků prstů hodnotíme kladně alespoň iniciativu ze strany Samsungu nabídnout zákazníkům „něco navíc“.

Závěrem této kapitoly Samsung ještě pochválíme. Ptáte se za co? Celé prostředí totiž v průběhu více než dvoutýdenního testování působilo naprosto plynule. Nesetkal jsem se s jediným zaseknutím nebo trhanou animací. Těžko odhadnout, zda šel Samsung do sebe, případně pomohl moderní procesor nebo nižší rozlišení displeje. V každém případě je optimalizace ukázková, což se navíc u drahého telefonu očekává. Nezbývá než doufat, že to Alphě vydrží i při delším využívání.

Multimediální funkce: vše, co potřebujete

Pokud vás omrzí práce, zaposlouchat se můžete do vašeho oblíbeného alba nebo si můžete přehrát film či seriál. Samsung v tomto ohledu rozhodně nedělal kompromisy a otevřete všechny známé koncovky, filmy s koncovkou .avi nevyjímaje. Problém nenastane ani v případě, že váš oblíbený film nebo seriál do telefonu nakopírujete včetně externích titulků (například ve formátu .srt). Může se však stát, že narazíte na specifický kodek a nebude fungovat zvuk. To však řeší alternativní přehrávač MX Player, který lze stáhnout. U hudby pak oceníte nejen graficky zdařilý přehrávač, ale i propracovaný ekvalizér.

Hudební přehrávač

Pobavit se koneckonců můžete i při čtení článků deníku Blesk, jehož předplatné získáte v rámci Galaxy Gifts na rok zdarma. Pokud jste však příznivci jiného typu četby, oslovit by vás mohlo předplatné týdeníku Reflex, v tomto případě však pouze na půl roku.

Galerie

Bonusových aplikací je ještě více, všechny naleznete přehledně právě v záložce obchodu Samsung – Galaxy Gifts. K prohlížení fotografií můžete využít jak předinstalovanou aplikaci Galerie, tak také Fotky od Googlu. Defaultní Galerie navíc umožní jednodušší úpravy fotek, jako je ořež, přidání filtrů a další drobnosti. K „dokonalé“ multimediální výbavě tedy chybí pouze FM rádio, jehož absence opravdu zamrzí, a to nejenom hudební fanoušky.

Ukrátit dlouhé chvíle můžete také u her, kde Alpha nezná kompromisy, až na jeden. Zahrajete si klidně i náročný Real Racing 3 nebo Asphalt 8. Oním kompromisem, respektive limitujícím faktorem je interní paměť. Náruživým hráčům brzy dojde 26GB paměť a není ji jak rozšířit.

Fotoaparát: 4K je ve hře

Samsung Galaxy Alpha nabídne fotoaparát s rozlišením 12 Mpx, tomu sekunduje přisvětlovací LED dioda. Samsung se samozřejmě chlubí množstvím speciálních režimů (například HDR, panorama, překrásná tvář anebo režim sport, další můžete dodatečně stáhnout), nám však jde hlavně o výsledky. Pořízené fotografie rozhodně můžeme zařadit k těm lepším fotomobilům, zvláště pak pokud fotíte v optimálních světelných podmínkách. Sluší se dodat, že se dostalo i na stabilizaci obrazu, avšak jen digitální.

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je na velmi slušné úrovni a to především za dostatečného světla, kdy se Alpha prezentuje ostrými a barevně věrnými snímky. Radost vám udělá makro, která Alpha zvládá už od 10 cm opravdu ostře. Dostalo se také na selektivní ostření, kdy můžete pořízený snímek přeostřit na určitý objekt, který je alespoň 50 cm od čočky. O něco horší je kvalita snímků za šera či v noci, kdy dojde občas k rozmazání, ale například hladina šumu je na snesitelné úrovni.

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Čelní kamerka se příliš nepředvedla a nabízí jen velmi průměrné rozlišení 2,1 megapixelů. Na videohovory to bohatě stačí, ale na tvorbu kvalitní selfie už ne.

Fotografie z čelní kamerky

V případě záznamu videa si s Alphou můžete vyhrát. Stropem je video ve 4K s plynulostí 30 snímků za vteřinu. Bohužel budete limitováni 4minutovým záznamem, poté dojde k přerušení videa. Jako problém bych to však neviděl, neboť na pohled lepšího videa dosáhnete při nastavení FullHD rozlišení a režimu Hladký pohyb. V ten moment se zvýší plynulost na 60 snímků za vteřinu. Výsledné video je nádherně plynulé, ostré a nemusíte se jej bát pustit ani na velké televizi. Mezi režimy najdete také možnost natočit zrychlené či zpomalené video. Vždy si můžete vybrat, jak moc zpomalené nebo zrychlené video bude. Plynulost u nejvíce zrychleného videa je 30 FPS.

Samsung Galaxy Alpha (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Samsung Galaxy Alpha (testovací video) - 2160p, 30 FPS (147,97 MB, mp4)

Samsung Galaxy Alpha (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Telefonní funkce: nic nechybí

Aplikace Telefon zastřešuje kromě nezbytného číselníku (pomocí kterého můžete vyhledávat postupným zadáváním, použít ho ale můžete také pro vytočení rychlé volby) také podrobné protokoly hovorů a SMS, ty můžete snadno třídit podle několika skupin (všechny protokoly, všechny hovory, zmeškané hovory, odchozí hovory, přijaté hovory, odmítnuté hovory, přijaté a odeslané SMS). Záložka oblíbené pak seskupuje vámi často kontaktované osoby, z tohoto seznamu můžete samozřejmě kohokoli vymazat, případně dodatečně přidat.

Záložka kontakty už pak jen slučuje všechny vaše kontakty uložené na SIM kartě, případně v cloudu. Vizitka kontaktu je opravdu velice podrobná, samozřejmostí je synchronizace s Facebookem, Google+ účtem nebo třeba WhatsAppem, Viberem a ChatON. Díky špičkové provázanosti se mohou některé informace doplnit právě z vybraných sociálních sítí, které k danému kontaktu, respektive telefonnímu číslu, pasují. Skvěle funguje také možnost skenování vizitek, k této možnosti se dostanete pomocí kontextové nabídky přímo v záložce kontaktů.

Vytvářet můžete také skupiny, Samsung si jich pro vás do začátku přichystal hned několik na ukázku (spolupracovníci, rodina, přátelé), zobrazují se zde také nouzové kontakty, které se právě vážou k bezpečnostnímu režimu, tedy k případu vaší nouze. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. O funkci přímého volání jsme již mluvili, nemluvili jsme ovšem o zobrazených informacích při vytáčení hovoru. Jakmile totiž kontaktujete telefonní číslo, vyskočí vám také notifikační zpráva o tom, kdy jste s daným kontaktem komunikovali naposledy a o jaký typ spojení se jednalo. Kvalita samotného hovoru je na skvělé úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít výrazný problém, a to především díky odhlučňujícímu mikrofonu.

Zprávy a klávesnice: přehlednost a pohodlí

Samsung se i ve verzi 4.4 KitKat stále drží svého standardního editoru pro vytváření SMS/MMS zpráv, ten funguje dle očekávání. Přímo z editoru je možné přidat jak smajlíky, tak i přílohu (obrázek, video, zvuk, poznámka, moje poloha, vizitka), v tu ránu se může stát z klasické SMS zprávy MMS zpráva, záleží samozřejmě na daném typu přílohy. Není ovšem problém nastavit jako defaultní editor SMS/MMS zpráv aplikaci Hangouts, ta slučuje mimo SMS/MMS komunikace také Google chat a videohovory. Výběr je jako vždy pouze a jen na vás, aplikace Hangouts prošla za svoji historii již mnohými aktualizacemi, které její používání značně vylepšily a zpříjemnily.

E-mailovou komunikaci obstará hned dvojice aplikací, standardní E-mail a aplikace Gmail. Obě aplikace není nutné podrobně popisovat, vše funguje stejně jako u ostatních telefonů s operačním systémem Android, ve standardní aplikaci si tedy nastavíte jakýkoliv jiný e-mailový účet (například i Exchange s notifikacemi v reálném čase), než je Gmail. Psát je možné na QWERTZ nebo na alfanumerické klávesnici, záleží tedy čistě jenom na vás, funguje také zadávání textu postupnými tahy po displeji. Samotné psaní pak zpříjemňuje podrobně nastavitelná vibrační odezva, rozestupy mezi jednotlivými písemky jsou dostatečné a potěší také fakt, že číselná řada je dostupná na vrchu klávesnice, tedy bez nutnosti se přepínat do podrobnějšího nastavení.

Organizační funkce a GPS: nadstandard

Samsung Galaxy Alpha skvěle poslouží i jako organizátor, nabídne totiž vše důležité. Začneme kalendářem S Plánovač, který funguje a vypadá téměř jako klasický kalendář od Androidu. Přibližně 55 % prostoru displeje zabírají okénka s dny, zbytek prostoru využijete pro náhled určité události, případně událostí, které máte naplánovány na daný den. Aktuální datum je zvýrazněno modrým kroužkem, což zpříjemní orientaci. Kalendář je možné zobrazit v ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledu. Využít lze i bezdotykové ovládání, kdy nad den jen přiblížíte prst a ukážou se události. Z dalších organizačních funkcí vyjmenujeme stopky, časovač a budík.

S Plánovač

Mezi organizačními funkcemi samozřejmě nechybí ani kalkulačka. Předinstalované poznámky jsou velmi jednoduché, k zadanému textu však můžete přidat také fotografie/obrázky nebo i mluvený komentář, pro lepší synchronizaci však doporučujeme povedené poznámky Google Keep, díky těm můžete vaše poznámky snadno synchronizovat také s vaším stolním počítačem. Hodí se také správce souborů nebo aplikace Polaris Office Viewer 5 pro otevření kancelářských dokumentů.

Samsung Galaxy Alpha samozřejmě disponuje jak GPS modulem, tak také ruskou alternativou GLONASS. Lokalizace je otázkou doslova několika málo vteřin, samozřejmě hovoříme o situaci, kdy je povolené A-GPS. Bez povoleného datového připojení je lokalizace otázkou zhruba půl minuty, to je ovšem stále velmi dobrý výsledek, zvláště pak s přihlédnutím na fakt, že fixace probíhala v centru většího města. Na volném prostranství je celková doba i bez povoleného A-GPS zhruba o dalších 10 vteřin rychlejší. Pro navigaci využijete mapových podkladů přímo od Googlu, pro off-line navigaci se však budete muset poohlédnout jinde.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: škoda infraportu

Galaxy Alpha je na tom velice dobře také co se týče konektivity, ta totiž zahrnuje vše potřebné. Standardem je Wi-Fi (a/b/g/n/ac), zde musíme Samsung pochválit za skvělou citlivost. Nechybí samozřejmě ani podpora Wi-Fi Direct. Opomenout nesmíme ani HSPA: 42 / 5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0, u špičkového modelu samozřejmě nemůže chybět čip NFC a LTE se všemi potřebnými evropskými frekvencemi. Alpha navíc převzala funkci sdílení připojení od modelu Galaxy S5 a může tak kombinovat připojení k Wi-Fi a LTE, čímž docílí ještě vyšší stahovací rychlosti.

V neposlední řadě musíme pochválit také propojení přes USB ve verzi 3.0, Samsung se v počítači objeví jako samostatný disk, i když se stále nejedná o plnohodnotný Mass Storage režim, ale pouze o rychlejší variantu MTP přenosu. Dostalo se také na podporu USB OTG a snadno připojíte například flash disk. K dokonalosti chybí infraport pro ovládání domácí elektroniky.

Pro prohlížení internetových stránek si Samsung připravil standardní dvojici prohlížečů, nechybí tedy ten klasický, který v podání Samsungu důvěrně známe, ale také Google Chrome, který se, mimochodem jako všechny další služby od Googlu, pyšní perfektní a bezproblémovou synchronizací, v tomto případě s vaší stolní verzí prohlížeče. Oba plní svoji funkci korektně a výběr je tak tedy pouze na vás, ani jeden vás při práci zdržovat rozhodně nebude.

Závěrečné zhodnocení: to se povedlo!

Samsung bouchnul do stolu a ukázal, že umí udělat poctivý kus telefonu. Je to pravda? Naše testování ukázalo, že jednoznačně ano. Model Galaxy Alpha nabízí to, po čem mnozí dlouho volali. Relativně kompaktní telefon s příjemnými rozměry a s poctivým kovovým rámem. Samsung dokázal propojit účelové tvary s vysokou elegancí a ve výsledku působí Galaxy Alpha opravdu jako hodnotný telefon, který si částečně dokáže obhájit vyšší cenu.

Samsung Galaxy Alpha

Jihokorejský výrobce rovněž ukázal, že menší displej nemusí nutně znamenat horší výbavu. Ano, displej sice má „jen“ HD rozlišení, to však na 4,7 palcích vypadá opravdu dobře. Procesor Exynos 5 a 2 GB RAM značí stále nadprůměrnou hardwarovou výbavu, která vás rozhodně neomezuje. Tím se dostávám k prostředí. Stále je tu lehce kontroverzní TouchWiz, jenže tentokrát se zdá, jako kdyby Samsung dovedl svou optimalizační práci až do konce a během testu bylo vše ideální. Žádné sekání, žádné čekání.

Ve výbavě dále nebudete postrádat nic podstatného. 12megapixelový fotoaparát uspokojí i náročnější uživatele. Neřadí se sice k absolutní špičce, ale k nadprůměru rozhodně. Vyhrajete si s videi, které Alpha natočí až ve 4K rozlišení, ale zvládá i záznamy s vysokým FPS. Na jedničku jsou zpracovány telefonní a organizační funkce. Všudypřítomné jsou různé nápomocné vychytávky jako bezdotykové ovládání gesty nebo možnost si změřit srdeční tep. Prémiový telefon dostal i čtečku otisků prstů a podporu LTE.

Zdá se, že se snad vše povedlo, ale bohužel ne. Ani Alpha nebude ideálním telefonem. Samsung totiž zapomněl na přítomnost paměťových karet a podcenil velikost interní paměti. 32 GB není vyloženě málo, ale u prémiového telefonu bychom očekávali i verze s větším úložištěm, jako to nabízí Apple. Menším nedostatkem je absence infraportu. Otazník visí i nad cenou, která se aktuálně pohybuje kolem 16 500 Kč. Je to hodně, ale v rámci konkurence jde o střední cestu a Samsung tak nasazuje s ohledem na trh a výbavu telefonu, který je v podstatě menší vlajkovou lodí, adekvátní cenovku. Jednoduché to však Alpha mít nebude, neboť má minimálně dva velmi vážné konkurenty.

Konkurence

Nebudeme dlouze chodit kolem horké kaše. Tím největším konkurentem bude Apple iPhone 6, který nabízí stejně velký displej. Na druhou stranu je celkově větší i těžší. Výbava je u obou modelů velmi podobná, ale Apple nabízí i verze s větším interním úložištěm. Ty ale budou mnohem dražší. Základní verze iPhonu 6, která bude svou cenou Alphě nejblíže nabídne jen 16GB úložiště a to Alpha hravě strčí do kapsy. Záležet tak může také na preferenci operačního systému.

Apple iPhone 6

Zatopit by Alphě mohla i Sony Xperia Z3 Compact. Nabízí totiž takřka shodnou výbavu, avšak v ještě menším těle se 4,6palcovým HD displejem. Výhodou Xperie je přítomnost paměťových karet nebo zvýšená odolnost proti vodě a prachu. Počítá se i o něco nižší cena. Pro Alphu může hrát snad jen čtečka otisků prstů nebo design, což je ale subjektivní.

Sony Xperia Z3 compact

Další přímá konkurence v podstatě neexistuje, ale nabízí se pár modelů, které by mohli zaujmout. Jde například o Huawei Ascend P7, který sází na kovové tělo, 5palcový displej a slušnou výbavu s kvalitními fotoaparáty. Jeho předností je nízká cena 9 500 Kč. Za totožnou cenu můžete pořídit také HTC One mini 2, které je také kovové a nabízí 4,5palcový HD displej či kvalitní stereo reproduktory. Jeho výbava je však již spíše poplatná střední třídě.

Huawei Ascend P7 a HTC One mini 2

Mobilní telefon Smasung Galaxy Alpha zapůjčil e-shop Smarty.cz, kde můžete novinku také zakoupit.

samsung-galaxy-alpha
Klady
  • propracované možnosti prostředí
  • Android 4.4.4, který je dobře optimalizován
  • zvládá USB OTG
  • podpora NFC a LTE
  • nízká hmotnost
  • tloušťka jen 6,7 milimetrů
  • povedený displej
  • kvalitní zpracování
  • líbivý vzhled
Zápory
  • chybí infraport
  • nepodporuje paměťové karty
  • pouze varianta s 32GB pamětí
  • fotoaparát vystupuje nad okolní povrch
Diskuze ke článku
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Nuž tento mobil nie je o nic lepší ako Huawei P7. Len je 2x drahší . Proste štýlovo pre bohatých konzumných ľudí.
Kradez
Prvni tri ukazkove fotografie jsou ukradeny z webu GSMarena.com. Tamni redakce jiz byla informovana.
Jab
Škoda, že nejsou zrecenzované nové Lumie. Ale na tenhle Samsung jsem byl také hodně zvědavý a jsme rád, že se plynulost touchwizzu alespoň trochu pohlula správným směrem. Každopádně podobných modelů je málo. A díky bohu za ně. Po zadání pár limitů (zejména rozměrových a hardwarových) tak katalogy hodí dvě xperia compact, zmíněnou SG Alphu a Lumii 925. Dost slabota...
blue.sun
Proc vam vystupujici fotak nevadil u rady Galaxy S? To se fakt musite ridit Applem?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze