Samsung Galaxy A9
recenze

Samsung Galaxy A9

Skvělý nápad, pokulhávající realizace
23

Strhnout na sebe pozornost? To Samsung umí, když chce. Důkazem budiž nový model Galaxy A9, který se chlubí čtyřmi fotoaparáty na zadní straně. K nim přidává líbivý vzhled, obrovský a kvalitní displej, velkou interní paměť a asistenta Bixby. Stejně jako ambice zamířila do velkých výšin také cena atakující hranici 15 tisíc korun. Na mysl se tak vkrádá otázka, jestli to není už trochu moc.

Na redakční test nám dorazilo čtyřočko od Samsungu. Co to má znamenat, ptáte se? Mrkněte na zadní stranu. Nový Samsung Galaxy A9 nabízí hned čtyři fotoaparáty na zadní straně. K tomu přidává slušný procesor, pěkný displej nebo velkou interní paměť. Svou unikátnost však výrobce podtrhl značně vysokou cenou. Podaří se ji novince obhájit? A má vůbec tolik fotoaparátů smysl? Na to se pokusí odpovědět dnešní recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy A9

Kompletní specifikace
Konstrukce162,5 × 77 × 7,8 mm, 183 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,3" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 660, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 512
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ne, LTE: 450 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 800 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:40 hodin
Dostupnostlistopad 2018,

Samsung Galaxy A9 – videorecenze

Obsah balení

Zcela klasické prodejní krabičce dominuje bílá barva, kterou však tentokrát doplňuje i podobizna samotného telefonu a jeho název. V krabičce se kromě telefonu nachází koncovka nabíječky, USB kabel a základní špuntová sluchátka. Vše je laděno do bílé barvy.

Samsung Galaxy A9

Konstrukční zpracování: limonádový Samsung

Samsung se letos na podzim rychle chytil za hlavu a rozhodl se dohnat ujíždějící vlak ve střední třídě. Představil model Galaxy A7 se třemi foťáky a následně Galaxy A9 se čtyřmi fotoaparáty. Oba kousky pojí povedený a svěží vzhled. Oceníte jej především v námi testované limonádově modré verzi, kde světle modrý odstín přechází až do zeleno-žlutého. Komu by tyto barevné hrátky přišly příliš, může sáhnout po konzervativní černé.

Zatímco design je tedy rozhodně moderní, reálně telefon příliš světově nepůsobí. Jde o podobný neduh, nad kterým jsme žehrali právě u zmíněného Samsungu Galaxy A7. Co se materiálů týče, papírově by mělo jít o sklo a kov, jenže telefon působí spíše plastově. Platí to především o bocích. U telefonu, jehož cena atakuje 15 tisíc, už je to skutečně na pováženou. Nutno také počítat s větší šířkou, kdy telefon nepadne zrovna dobře do ruky a přenášení v kapse bude pro mnohé nemožné. Tloušťka je příjemně malá, nicméně modul fotoaparátů mírně vystupuje nad okolní povrch. Naštěstí to v praxi příliš nevadí a telefon se ani výrazněji nekývá při položení na podložku.

Design? Rozhodně moderní.

Často využívané odemykací tlačítko sídlí přesně tam, kam dopadá palec vaší ruky. Totéž mohu říci o čtečce otisků prstů, která je na zadní straně v rozumné výšce. Na levém boku je ještě dvojklávesa regulující hlasitost, zatímco na pravém boku tlačítko spouštějící asistenta Bixby. Zřejmě jde o snahu Samsungu přiblížit tento drahý model řadě Galaxy S.

Samsung Galaxy A9

My bychom ale spíše ocenili například zvýšenou odolnost, která již loni v řadě Galaxy A byla. Máme však smůlu, a tak se radši od vody držte dál. Na horní hraně je dlouhý šuplíček, kam lze umístit nejen paměťovku, ale také hned dvě nanoSIM karty. Za toto řešení Samsung chválíme. Spodní hrana hostí konektory. Ano, jsou tu oba, tedy USB-C i 3,5mm jack. Kromě nich se zde nachází také jediný hlasitý reproduktor.

Konstrukční zpracování je i přes výše zmíněné výtky solidní a telefon, zdá se, něco vydrží.

Líbilo se nám
  • originální vzhled, především v modré verzi
  • dobře umístěná čtečka otisků prstů
  • 3,5mm jack
  • slot pro dvě nanoSIM karty
Nelíbilo se nám
  • pocitově obyčejné materiály
  • horší ergonomie (přílišná šířka)

Displej: spolehlivý Super AMOLED

Čelní stranu okupuje 6,3palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlišením. Na ten je radost pohledět, a to nejen zpříma, ale klidně z úhlů či na slunci. Vždy je skvěle čitelný, za což vděčíme i dobře fungující automatické regulaci jasu. Nechybí ani další praktické funkce jako filtr modrého světla nebo Always On displej. Vždy máte na očích čas, zmeškané události i virtuální tlačítko. Když na něj dvakrát klepnete, displej se rozsvítí. Za funkci buďme rádi, neboť na informační LED se nedostalo. O ochranu skleněných ploch, tedy i displeje, se stará sklíčko Gorilla Glass.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • funkce Always On
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda

Zvuk: obyčejná klasika

Telefon má bohužel jen jeden reproduktor na spodní hraně. S hlasitostí mít problém jistě nebudete, ovšem kvalita je hodně za očekáváním. Mnohem lépe si vede výstup do sluchátek. Potěší 3,5mm jack i přibalená špuntová sluchátka slušných kvalit.

Samsung Galaxy A9
Líbilo se nám
  • slušná přibalená sluchátka
Nelíbilo se nám
  • méně kvalitní reproduktor

Výkon hardwaru: místa dostatek

Hardwarová stránka telefonu čítá procesor Snapdragon 660 podpořený 6GB operační pamětí. Jde o velice slušný příděl a ve výsledku vás mobil nebude nijak zásadně brzdit. Nemůžeme si však pomoci – za 15 tisíc korun se mohl Samsung vytasit s výkonnějším a především novějším procesorem. Naopak 128GB interní paměť je nadprůměrná a uspokojí i velmi náročné uživatele. Reálně je z ní po prvním zapnutí k dispozici přibližně 108 GB. Navíc ji není problém rozšířit paměťovkou.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká interní paměť
Nelíbilo se nám
  • výkon mohl být vyšší

Výdrž baterie: neoslní

Zatímco displej nás potěšil, výdrž baterie již moc ne. Kapacita sice činí slušných 3 800 mAh, ale procenta mizí rychleji, než bychom si přáli. Jeden den s vámi zařízení vydrží, ale baterie Galaxy A9 počítá s tím, že ji přes noc nakrmíte připojením do zásuvky. Dvoudenní výdrž je reálná jen při velmi omezeném používání. Nabití pak probíhá jen průměrně rychle, počítejte se zhruba 1 hodinou 40 minutami. Bezdrátové nabíjení bohužel mezi řadu Galaxy A stále nezavítalo a novinka A9 na tom nic nemění.

Samsung Galaxy A9

Při našem testu výdrže se Samsung Galaxy A7 (2018) při přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p dostal na čas 7 hodin 53 minut.

Nelíbilo se nám
  • slabá výdrž
  • chybí bezdrátové nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Zatímco v mnoha ohledech přistoupil Samsung ke škrtům, u konektivity se smiloval. Jakožto majitelé Galaxy A7 (2018) se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 9, což znamená teoretickou rychlost stahování až 450 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených SIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Při toulkách se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Klasické kabelové spojení zajišťuje konektor USB-C, což už nijak nepřekvapí. V další výbavě se můžete opřít o prohlížeč od Samsungu či Google Chrome. Za zmínku stojí i FM rádio s RDS.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: čtyři plus jedna

Dostáváme se k tomu nejdůležitějšímu, čímž je sestava fotoaparátů. V prvé řadě si řekněme, že si Samsung nehoní triko a nežene se pouze za počtem fotoaparátů bez rozmyslu. Klasický fotoaparát zde má 24megapixelové rozlišení. Doplňuje jej ultraširokoúhlý 8megapixelový fotoaparát pro až 120° záběry, což se hodí. Třetím do party je teleobjektiv pro dvojnásobné optické přiblížení, tedy opět šikovná věc. Zjednodušeně lze říci, že dostáváte totéž jako fotoaparát s vyměnitelnými objektivy, jen v tomto případě jsou všechny napevno. Čtvrtý fotoaparát bychom jako jediný mohli postrádat. Má 5 megapixelů a slouží pro práci s hloubkou ostrosti.

Samsung Galaxy A9

Aplikace je přehledná a přepínání mezi hlavní trojicí fotoaparátů probíhá jedním dotykem, což je ideální. Výsledky vypadají na první pohled dobře. Jenže si stačí snímky přiblížit nebo zobrazit na větším monitoru a vady vyplouvají na povrch. Snímky jsou sice barevně věrné, avšak detaily zakrývá šum, což platí dvojnásob při slabším světle. Všechny tyto nedostatky se násobí po přiblížení nebo při ultraširokoúhlém záběru. Nijak zvlášť nepotěší ani snímky v noci, kde by se hodila optická stabilizace obrazu. Samsung tak měl dobrý záměr, avšak nepodařilo se mu jej dotáhnout do zdařilého konce. Nezbývá než doufat, že na povedený nápad v budoucnu naváže a lépe.

1. klasický objektiv, 2. ultraširokoúhlý objektiv, 3. teleobjektiv
1. klasický objektiv, 2. ultraširokoúhlý objektiv, 3. teleobjektiv
1. klasický objektiv, 2. ultraširokoúhlý objektiv, 3. teleobjektiv
1. klasický objektiv, 2. ultraširokoúhlý objektiv, 3. teleobjektiv
Další testovací fotografie

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Výsledek nenadchne, ale ani neurazí. Smířit se je ale nutné s občasným trháním, stejně tak s nemožností nahrát video s plynulostí 60 FPS.

Samsung Galaxy A9 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Pro selfies je na čele připravena 24megapixelová kamerka. Vysoké rozlišení pro tvorbu autoportrétů rozhodně stačí.

Samsung Galaxy A9
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • teleobjektiv
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • kvalitní čelní kamerka
Nelíbilo se nám
  • chybí optická stabilizace obrazu
  • kvalita snímků je velmi průměrná
  • u doplňkových objektivů míří kvalita dolů

Software: stále na Oreu

Prostředí zajišťuje operační systém Android 8.0 Oreo. Zde musíme být opět kritičtí. Při vysoké ceně měl Samsung rozhodně nasadit nejnovější devítkový Android. Jenže když jej ještě nemají ani mnohem dražší modely, je to těžké.

V systému vás nic zásadního nepřekvapí. Je zde přítomna lehká nadstavba Samsung Experience a výrobce omezil aplikace na minimum. Bohužel tentokrát drhne optimalizace. Nejde o nijak velký problém, jen některé animace vypadají trhaně a občas telefonu něco trvá déle, než by se slušelo.

Během testování však dorazila aktualizace, která přinesla nejen říjnové bezpečnostní záplaty, ale také lepší optimalizaci. Doufejme tedy, že se Samsung chytil za nos a prostředí časem úplně odladí.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
Nelíbilo se nám
  • mohl být nasazen novější Android

Zhodnocení

Samsung Galaxy A9 mohl být skvělým telefonem. Má světový unikát v počtu fotoaparátů, líbivou barvu, kvalitní displej a velkou paměť. Jenže novinka nefotí zrovna dobře, má jen průměrný procesor a v ruce nepůsobí nijak zvlášť dobře. A myslet tím můžeme nejen velikost, ale i plastový pocit. Ke všemu si připočtěte zcela neadekvátní cenu 15 tisíc korun a dojdete k jednoduchému závěru – novinka od Samsungu v podstatě nemá šanci na dnešním trhu obstát. Pohled mezi konkurenci nám prozradí přesné důvody.

Za 13 tisíc korun můžete mít například LG G7 ThinQ, které má mnohem výkonnější procesor, nesrovnatelně lépe fotí, podporuje bezdrátové nabíjení a je odolné.

LG G7 ThinQ

Rozměry153,2 × 71,9 × 7,9 mm, 162 g
DisplejTFT IPS, 6,1" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:18 hodin

V podstatě totéž lze říci o ASUSU ZenFone 5Z, který má vyšší výkon, lépe fotí a stojí přibližně 12 tisíc korun.

ASUS ZenFone 5Z 8 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,9 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh

Pokud lpíte na Samsungu a cena 15 tisíc korun pro vás nepředstavuje větší překážku, vyplatí se nepatrný příplatek za vlajkový model Galaxy S9. Ten má sice vzadu jen jeden fotoaparát, ale běžné snímky pořídí lépe, je výkonnější i odolný a v ruce působí lépe.

Samsung Galaxy S9 64 GB

Rozměry147,7 × 68,7 × 8,5 mm, 163 g
DisplejSuper AMOLED, 5,8" (2 960 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorExynos 9 Octa (9810), 4×2,7 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:39 hodin

Nový Samsung Galaxy A9 je smutným příkladem uspěchaného vývoje a nezdravého sebevědomí výrobce. Nedostatky nevynahradí ani případná sleva. Nezbývá než doufat, že podobný, ale dotažený model představí Samsung třeba i v příštím roce.

samsung-galaxy-a9
Klady
  • povedený vzhled
  • skvělý Super AMOLED displej
  • velká interní paměť
  • teleobjektiv
  • ultraširokoúhlý objektiv
Zápory
  • horší ergonomie
  • slabší procesor
  • podprůměrně kvalitní fotoaparáty
  • chybí zvýšená odolnost
  • jen velmi průměrná výdrž
  • hodily by se stereo reproduktory
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Blue Sun
Blue Sun
Tohle se teda opravdu nepovedlo. Kdyby dali jeden pořádný foťák a zachovali ducha řady A, ještě by to tu cenu nějak omluvilo. Ale tohle? Fakt ne...
Fotky jsou slabé i z hlavního foťáku, z obou dalších je to tragédie na úrovni pět let starých mobilů. A dorazit to osmičkovým androidem v dnešní době, škoda slov...
Fakt nechápu, proč vůbec představit tohle, když S9 je o několik tříd lepší, a nestojí o mnoho více (a v akcích dokonce o něco méně).
Tomason
Tak spoléhají na to, že se najdou ještě lidi co tomu houby rozumí a koupí to, protože to je novinka a tak to musí být pecka. Každopádně pomalá cesta do pekel se Samsungu blíží, takhle se jim na to lidi postupem času vyprdnou.
Ondra
A mezitím se nenápadně, mimo zraky všech novinářů, dostala Galaxy A8 2018 na 7.200kč, za které se jedná o perfektní koupi. A7 i A9 jsou podle mě extrémně nehezké a navíc obrovské. A8 je ideální pro zájemce, kteří pochopitelně při představení toho telefonu okamžitě řekli že za tu cenu ani náhodou (což chápu). Krásný malý rychlý příjemný telefon, rozhodně ne taková obluda.
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Vždycky se najde dost pitomců, kteří uvidí ČTYŘI foťáky, a budou to chtít, aby mohli machrovat před jinými pitomci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze