Samsung Galaxy A80
recenze

Samsung Galaxy A80

Švihák, který ohromí davy
17

V současnosti je Samsung Galaxy A80 nejvybavenějším členem řady Galaxy A, který tak trochu nakukuje mezi prémiové kousky řady Galaxy S. Má obrovský displej, tři fotoaparáty či velmi výkonný procesor. Mezi jeho trumfy však patří méně tradiční technologická řešení. Jde o výsuvnou konstrukci, otočný modul fotoaparátů nebo netradičně řešený reproduktor. Za technologickou specialitku si výrobce samozřejmě nechá řádně zaplatit.

Právě spolu s námi hledíte na patrně nejoriginálnější telefon od Samsungu, který byl v posledních letech dostupný na českém trhu. Výsuvná konstrukce a dokonce otočný fotoaparát – to je nový Samsung Galaxy A80. Budí kontroverze, ať už svou výbavou, nebo cenou, která samozřejmě není nízká. Dopředu můžeme prozradit, že vás telefon v máločem zklame, přesto mu kvůli ceně mířící k 17 tisícům korunám nelze takřka nic odpustit.

Samsung Galaxy A80 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A80

Kompletní specifikace
Konstrukce165,2 × 76,5 × 9,3 mm, 220 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 75 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 700 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:46 hodin
Dostupnostčervenec 2019, 16 999 Kč

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše, co můžete do začátku potřebovat. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel zakončený na obou stranách USB-C konektorem, nabíjecí adaptér s USB-C a také základní špuntová sluchátka, která rovněž končí USB-C konektorem. Výrobce mohl přibalit ještě redukci z USB-C na 3,5mm jack, abyste si mohli připojit svá starší sluchátka.

Konstrukční zpracování: poctivý Samsung

V zavřeném stavu dokáže A80 upoutat pozornost. V prvé řadě jde o obrovský telefon, který vaši přátele nazvou pádlem, plácačkou, nebo dokonce tabletem. Dojem mohutnosti podtrhuje i hmotnost 220 gramů, která je důsledkem složitější konstrukce. Galaxy A80 v ruce pocítíte a v kapse jakbysmet – pozor aby vám telefon do kapsy po čase neudělal díru. Plusem budiž fakt, že je hmotnost krásně rozložena a telefon se při používání nepřeklápí.

Překvapivě se však telefon poměrně dobře drží i v menší ruce. Mohou za to nejen zaoblené boky, ale i decentně zakulacená zadní strana. Velmi dobře jsou umístěna boční tlačítka, na která dobře dosáhnete a snadno je stisknete. Pokud správně počítáte, zjistíte, že po bocích jsou tři klávesy. Kde je čtvrté pro aktivaci asistenta Bixby? Nikde, Samsung jej zase zrušil, respektive jeho funkci přesunul na stisknutí a přidržení odemykacího tlačítka. Pokud tuto funkci nepotřebujete, jednoduše ji zcela deaktivujete.

Vysunutí umocněné otočením fotoaparátů je působivé.

Konstrukci telefonu tvoří kovový rám a záda i předek, které jsou vyrobené z ochranného skla Gorilla Glass 3. Telefon je nabízen v jediné barevné variantě a působí až luxusním dojmem. Ten ale nejprve kazí všudypřítomné otisky prstů a dále pak okamžik, kdy s telefonem zatřesete – v ten moment nejenže uvidíte, ale i ucítíte, jak se horní výsuvný díl s otáčecím mechanismem fotoaparátu lehce pohybuje. Drobná vůle se však dala očekávat. Celkově si však Samsung s výsuvným modulem poradil vcelku obstojně a ručně jej jen tak nevysunete. Můžete se o to snažit, avšak telefon se zase rychle zavře. Zde si nemohu odpustit názor, že pokud dnes nějakým telefonem oslníte, bude to Galaxy A80. Vysunutí umocněné otočením fotoaparátů je neuvěřitelně působivé.

Kvůli složitému mechanismu bylo nutné přesunout slot pro dvě nanoSIM karty do spodní části vedle USB-C konektoru. Nedostatek prostoru je důvodem i pro absenci klasického 3,5mm jacku, což je škoda. Výraznější kaňkou na kráse je pak chybějící zvýšená odolnost proti vodě a prachu, znovu zřejmě kvůli složité konstrukci. U telefonu za 17 tisíc to už vážně zamrzí.

Samsung Galaxy A80
Líbilo se nám
  • působivý vzhled
  • mechanismus budí pozornost
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • prémiové materiály
  • poměrně dobře se drží
Nelíbilo se nám
  • náchylný na otisky prstů
  • mechanismus má mírnou vůli
  • chybí 3,5mm jack
  • bez IP certifikace

Displej: ničím nerušený Super AMOLED

Pojďme zahnat chmury čelní stranou. Dámy a pánové, přesně takto má vypadat displej s minimálními rámečky. Není nijak zakřivený, není prostřelený ani vykousnutý a rámeček nad a po stranách displeje je tlustý zhruba jen 2 milimetry, pod displejem jsou nevyužité 4 milimetry. Samotný displej je špičkový a po řešení fotoaparátů je dalším trumfem zařízení. Super AMOLED panel disponuje 6,7palcovou úhlopříčkou a Full HD+ rozlišením. Je výborně čitelný za všech okolností a disponuje bezchybně fungující automatickou regulací jasu či nočním režimem. Samozřejmostí je i nastavitelný režim Always-on, který vás informuje o zmeškaných událostech. Přímo od výrobce je displej chráněn fólií.

Samsung Galaxy A80

Přímo do displeje je zabudována také čtečka otisků prstů. Jedná se bohužel o optickou a nikoliv ultrazvukovou technologii, kterou Samsung nechává pouze řadě Galaxy S10. Výsledkem je velmi bídný výsledek. Čtečka funguje jednoznačně hůře, než například na levnějších modelech Galaxy A50 či A70. Ani na nich jsme však s funkčností nebyli spokojeni a zdá se, že Samsung na optické čtečky úplně rezignoval a soustředí se na modernější řešení. Samsung Galaxy A80 to patrně odskákal nejvíce. Kvůli chybějící dedikované čelní kamerce a absenci spolehlivé čtečky otisků prstů jste v případě zabezpečení nuceni k výletu do minulosti, tedy vyťukávat PIN, nebo kreslit obrazce. Pakliže přeci jen chcete dát čtečce otisků prstů šanci, musíte být trpěliví. Základem úspěchu je nejen přesně přiložit prst, ale i dostatečně silně zatlačit na displej.

Samsung Galaxy A80

Stejně působivý jako displej je také řešení zvuku. Mohli jste si povšimnout, že v prostoru nad displejem reproduktor chybí, Samsung jej schoval přímo do displeje. Tento neviditelný repráček je určen výhradně pro hovory a zpočátku vás tutoriál nasměruje, jak přesně máte telefon k uchu přiložit. První testovací hovory byly trošku problémové. S technologií jsme se sžívali postupně a měli jsem problémy druhé straně rozumět. Po zhruba dvou dnech byla situace o poznání lepší a nyní již nepozorujeme výraznější rozdíl oproti telefonu s klasickým repráčkem.

Líbilo se nám
  • kvalitní a opravdu velký displej
  • funkce Always-on
  • žádný průstřel ani výřez
  • moderně řešený reproduktor
  • čtečka otisků prstů přímo v displeji...
Nelíbilo se nám
  • ...která funguje špatně

Zvuk: obyčejná klasika

Klasický hlasitý reproduktor je s ohledem na výše popsané jen jeden, a to na spodní hraně. Hraje nahlas a kvalita je slušná, ale stereo to není. Po absenci odolnosti jde o další konkurenční nevýhodu.

Samsung Galaxy A80

V balení najdete špuntová sluchátka s USB-C konektorem, která hrají obstojně. Redukce na 3,5mm jack však chybí – vlastní drátová sluchátka nijak nepřipojíte.

Nelíbilo se nám
  • jen jeden reproduktor
  • sluchátka s 3,5mm jackem nepřipojíte

Výkon hardwaru: super, ale...

V souvislosti se Samsungem Galaxy A80 se často hovoří, že s ohledem na svou cenu nenabízí adekvátní hardware. Nuže, je to pravda v případě, že hodláte poměřovat síly v benchmarcích. V jakémkoliv jiném případě uspokojí Galaxy A80 všechny vaše nároky. Jeho srdcem je výkonný, úsporný a moderní Snapdragon 730 spolupracující s 8GB operační pamětí. Vše funguje opravdu velice svižně. I náročné hry se spouští rychle a běhají na maximální detaily. Ze zmíněné operační paměti zbývá běžně zhruba 3,5 GB volných. Na limity ale narazíte u 128GB úložiště. Reálně je k dispozici zhruba 110 GB, a to je vše, přátelé – s paměťovkami si telefon nerozumí.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • výkonný procesor
  • velká operační paměť
Nelíbilo se nám
  • chybí slot pro paměťové karty

Výdrž baterie: průměr ve všech směrech

V útrobách telefonu je baterie s kapacitou 3 700 mAh, což není mnoho. Galaxy A80 je typickým jednodenním telefonem. Při náročnějším používání, kdy hodně fotíte a jste na internetu, počítejte s výdrží kolem 15 hodin čistého času.

Samsung Galaxy A80

Chloubou novinky je rychlé 25W nabíjení. Z 0 na 50 % to telefon stihne za přibližně 30 minut, úplné nabití zabere necelou hodinku a třičtvrtě. Na bezdrátové nabíjení zapomeňte. Chybí zřejmě proto, že by telefon vážil přes čtvrt kila, a to jednoduše před zákazníky neobhájíte.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 17 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 23 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 37 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 44 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 54 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 67 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 98 minut
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Samsung Galaxy A80 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Jednoznačnou pochvalu si zaslouží USB-C konektor, který mezi konkurenty není pravidlem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: 3 krát 2 (ne)jsou 3

Dostáváme se k fotoaparátům. Pokud chcete fotit klasicky, tedy scénu před sebou, nic zajímavého se neděje. K vašim službám je připraven 48megapixelový fotoaparát a rovněž 8megapixelový ultraširokoúhlý fotoaparát. Partu doplňuje ještě senzor ToF pro měření vzdálenosti a práci s hloubkou ostrosti.

Samsung Galaxy A80

Kvalita snímků je velice slušná – s ostrostí budete spokojení, stejně tak s věrností barev. Očividně však jde o snímač patřící do střední třídy a dělá mu problém zhoršující se světlo, kdy snímky začínají zrnit. Slušně použitelné jsou ultraširokoúhlé snímky, kde nejsou nijak výrazně zkreslené okraje. Platí ale, že rozsáhlé záběry foťte jen za dobrého světla a nižší rozlišení je znát. V tomto ohledu je obrovská škoda, že Samsung na ultraširokoúhlém fotoaparátu více nezapracoval, neboť podává stejné výkony jako v o polovinu levnějších modelech řady Galaxy A.

Ukázkové fotografie

Nyní se dostáváme k tomu hlavnímu. Tiskneme tlačítko pro změnu fotoaparátů a... telefon se sám vysouvá a přetáčí modul fotoaparátů. Celý proces je po vizuální i pocitové stránce natolik působivý, že si jej v prvních chvílích jistě vychutnáte hned několikrát za sebou. Jistě vám došlo, že s Galaxy A80 máte k dispozici stejnou partu fotoaparátů, ať už fotíte scénu před sebou, anebo selfie. Netřeba dodávat, že zejména pro selfies ve větší skupině se ultraširokoúhlý fotoaparát skvěle hodí. Paradoxně však zmizí některé režimy – jakmile přepnete na čelní snímání, zapomeňte na manuální režim, noční režim a panorama. Stejně tak vám Samsung znemožní využívat přisvětlovací diodu, místo které se jen bíle rozsvítí displej. Je to v negativním smyslu překvapivé a vlastně nepochopitelné.

Ukázkové fotografie po přetočení fotoaparátu: klasický i ultraširokoúhlý záběr

Pokud se o vysunutý telefon bojíte, nemusíte. Kdyby vám vypadl z ruky, modul fotoaparátu se automaticky zasune. To vše ještě než dojde ke kontaktu se zemí.

Záznam videa je umožněn maximálně ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu, případně ve Full HD s 60 snímky za vteřinu. U videa pomáhá elektronická stabilizace obrazu a výsledky jsou poměrně kvalitní nejen po obrazové, ale i zvukové stránce.

Samsung Galaxy A80 (testovací video) – 1080p, 60 FPS, koncert

Samsung Galaxy A80 (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • slušné kvality hlavního fotoaparátu
  • shodné fotoaparáty i pro čelní fotografování
  • obstojná kvalita videa
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita snímků při nedokonalém světle
  • selfie režim skryje některé volby

Software: sázka na jistotu

Co se prostředí týká, Samsung vám i v Galaxy A80 servíruje takřka to nejnovější možné, tedy Android 9.0 Pie s nadstavbou One UI a květnové bezpečnostní záplaty. Prostředí je přehledné, rychle se v něm zorientujete a je alespoň zčásti uzpůsobené ovládání jednou rukou. Optimalizace je veskrze slušná a během testování jsme se nesetkali s žádnými zádrhely.

Samsung si připravil pár drobných úprav a aplikací navíc. Například Digitální rovnováha je pojmenována jako Digitální pohoda a můžete zde sledovat využití jednotlivých aplikací v průběhu času. Mezi aplikacemi se nachází Smart Switch pro snadný přechod z jednoho telefonu do druhého. Vhod přijde i propracovaná a graficky zdařilá aplikace Samsung Health, kde můžete sledovat své výsledky při cvičení a sportování celkově.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android

Zhodnocení

Samsung Galaxy A80 je speciální smartphone, který míří do rukou uživatelů, kteří se chtějí odlišit, hledají telefony prošpikované zajímavými technologiemi a současně kladou důraz na co největší displej v kombinaci s vyšším výkonem. To vše novinka splňuje na jedničku. Zpracování je slušné, byť do budoucna nikdo z nás nevidí a obecně platí, že co se hýbe, to se může pokazit. Mezi zápory patří zejména chybějící slot pro paměťové karty, absence 3,5mm jacku či chybějící certifikace odolnosti proti vodě a prachu.

Pak je zde ona cena – bez pár korun 17 tisíc. Mnozí telefon odbudou jen kvůli ní a vlastně slabé výbavě. Na A80 je však potřeba nahlížet jako na telefon, do nějž výrobce implementoval drahá řešení, ať už jde o mechanismus, nebo o reproduktor v displeji. Své místo na trhu si však najde, zejména díky svému velkému displeji. Neznamená to ale, že by neměl konkurenci.

Konkurence

Jako první alternativa se nám vybaví ASUS ZenFone 6, který má také netradičně řešený fotoaparát – hlavní duální snímač se umí překlopit dopředu. Telefon má dokonce vyšší výkon, silnější baterii a je o 4 tisíce korun levnější. Na druhou stranu má jen IPS displej.

ASUS ZenFone 6 (2019) 8 GB/256 GB

Rozměry159,1 × 75,4 × 9,1 mm, 190 g
DisplejTFT IPS, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855,
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDHC
Akumulátor5 000 mAh

Xiaomi Mi 9T má výsuvnou čelní kamerku (byť ne o takové kvalitě, jakou nabídne Galaxy A80), menší, ale stejně kvalitní displej, shodný výkon a silnější baterii. Cena je však citelně nižší, a to o 6 tisíc korun.

Xiaomi Mi 9T 128+6 GB

Rozměry156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Nakonec zde máme OnePlus 7 Pro, které má obrovský displej, výsuvnou čelní kamerku a vyšší výkon. Cenově oproti Samsungu vychází levněji, a to zhruba o 2 tisíce korun.

OnePlus 7 Pro 256 GB + 8 GB RAM

Rozměry162,6 × 75,9 × 8,8 mm, 206 g
DisplejAMOLED, 6,67" (1 440 × 3 120 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 1×2,88 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 12 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:19 hodin
samsung-galaxy-a80
Klady
  • stylový design
  • velmi dobré zpracování
  • ničím nerušený displej skvělých kvalit
  • rychlé nabíjení
  • moderní a výkonný procesor
  • velkorysá operační paměť
  • slušný hlavní fotoaparát
  • obstojný záznam videa
  • dobře fungující výsuvný mechanismus
  • hlavní fotoaparát = čelní fotoaparát
  • perfektně optimalizované prostředí
Zápory
  • vysoká hmotnost
  • mírná vůle ve výsuvném modulu
  • chybí zvýšená odolnost
  • postrádá 3,5mm jack
  • nepodporuje paměťové karty
  • nenabízí bezdrátové nabíjení
  • slabší ultraširokoúhlý fotoaparát
Diskuze ke článku
Tomason
Je až s podivem, co dokáží výrobci kvůli podělaný selfie kameře vymyslet za kraviny, od notche, pořád díry v displeji, až po tyhle vyjíždějící kraviny.
Přitom by stačil buď lehce větší rámeček a nebo u hlavního fotoaparátu malé zrcátko, dělalo se to už tenkrát na tlacitkovych telefonech, ale jasně to by bylo retro, tak se dělají tyhle opičarny.
Jinak Samsung je předražený a v podstatě neprodejný.
αΩ
Šíleně předražená (SD730 za 17litrů?! #SorryJako!) zcela zbytečně 2 motorová kokotina, která ohromí leda neználkovské BFU! #SorryPako :D
A při pádu se vám kamera při aktivované selfie většinou nezavře. Fuckt super za ty max. PRACHY!
...a i dále žádná velesláva...
https://youtu.be/L2eJW73VOmE
briza
Když vezmu v potaz, že za polovinu ceny je Mi 9T s prakticky totožným HW, působí tohle je jako další z řady špatných Samsung vtipů.
w
Kolem Vánoc se bude možná prodávat za půlku. Jinak moc nechápu smysl tohoto a dalších modelů z řady A.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze