Samsung Galaxy A7 (2018)
recenze

Samsung Galaxy A7 (2018)

Tři pohledy ze střední třídy
33

Oživeným trendem mezi smartphony se zřejmě stanou fotoaparáty. Pochopil to i Samsung a svůj model Galaxy A7 (2018) vybavil hned trojicí vzadu. Kromě toho vše zabalil do líbivého vzhledu, přidal 6palcový Super AMOLED displej, velkou paměť a podporu dvou SIM karet. Cena se zastavila pod hranicí 9 tisíc korun. Je to hodně, nebo málo? Pokusíme se to zjistit v dnešní recenzi.

V letošním roce se mohlo zdát, že novinky v cenově dostupnějších patrech představují všichni, jen ne Samsung. Jihokorejský výrobce se však chytil za nos a podzim nám ozvláštnil dvěma novinkami řady Galaxy A. Nejde navíc o ledajaké novinky. O obou modelech se hodně mluví a mluvit bude. Výše postavený Galaxy A9 disponuje čtveřicí zadních fotoaparátů. Dnes však bude řeč o jiném kousku. Samsung Galaxy A7 (2018) má sice „jen“ tři zadní fotoaparáty, ale vyjde o poznání levněji – tento trojoký trumf přenáší do střední třídy. Tím své konkurenty spolehlivě zastíní. Vše se ale netočí pouze kolem fotoaparátu, a tak novinka od Samsungu bude muset obstát i v dalších oblastech.

Technické parametry Samsung Galaxy A7 (2018)

Kompletní specifikace
Konstrukce159,8 × 76,8 × 7,5 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 4×2,2 GHz + 4×1,6 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:58 hodin
Dostupnostříjen 2018,

Samsung Galaxy A7 (2018) – videorecenze

Obsah balení

Zcela klasické prodejní krabičce dominuje bílá barva, kterou doplňuje pouze název telefonu. Zde se můžeme přesvědčit, že Samsung novinku skutečně nazývá Galaxy A7 (2018). V krabičce se kromě telefonu nachází koncovka nabíječky, USB kabel a základní pecková sluchátka. Vše je laděno do bílé barvy.

Samsung Galaxy A7 (2018)
Prodejní balení

Konstrukční zpracování: v modré vás dostane

Samsung si v průběhu letošního roku vytyčil nový designový směr pro svou důležitou řadu Galaxy A. Pozitivní zprávou je, že se jedná na dnešní poměry o vcelku originální vzhled. Výrobce vsadil na malé rámečky kolem displeje, protáhlý design a povedené barevné variance. Kromě obligátní černé a zlaté verze můžete sáhnout i po námi testované a velmi líbivé modré variantě. Ta je skutečně velmi povedená a upoutáte s ní pozornost svého okolí.

Dominantními materiály mají být sklo z čelní a zadní strany a dále samozřejmě kovový rámeček. V ruce však telefon působí až laciným dojmem a mnozí hádají celoplastové provedení. Zpracování rozhodně nedosahuje takových kvalit, jako pouze o tisícikorunu dražší Samsung Galaxy A8 (2018). Boky zařízení jsou zaoblené, což by mělo přispívat k pohodlnějšímu držení. Realita je však spíše taková, že oblé boky jen částečně eliminují značnou šířku telefonu – v malé ruce se telefon nijak dobře nedrží. Tloušťka je se svými 7,5 milimetry naopak příjemná. Modul fotoaparátů velmi nepatrně vystupuje nad okolní povrch, avšak při položení na rovnou podložku se telefon nijak nehoupe.

Modrá varianta upoutá pozornost vašeho okolí.

Samsungu se naštěstí povedlo dobře umístit klíčové boční tlačítko pro odemknutí. Vypadá nějak zvláštně podlouhle a zapuštěně, že? Důvod je prostý – Samsung do něj umístil čtečku otisků prstů, která pracuje rychle a spolehlivě. Tlačítka pro regulaci hlasitosti najdete naopak velmi vysoko po pravém boku. Při telefonování jsou zcela mimo dosah vašich prstů, což rozhodně není ideální. Odemčení telefonu lze však provést i poklepáním na spodní tlačítko displeje, které svítí i v uzamčeném stavu.

Na spodní hraně se nachází microUSB konektor. Ano, Samsung nasadil tento zastaralý konektor do nového a ne vyloženě levného zařízení. Můžeme namítnout, že každý má doma spoustu kabelů. Podstatné ale je, že podobnými kroky výrobci jen protahují přechodnou dobu, kdy budou koexistovat dva konektory (pokud pomineme Apple). Reputaci si Samsung napravuje zachováním 3,5mm jacku.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Levý bok je zdánlivě prost jakýchkoliv prvků. V horní části však najdete dlouhý šuplíček, kam můžete umístit dvě nanoSIM karty a k nim klidně ještě paměťovku. Jde o vcelku unikátní vlastnost, kdy vás výrobce nenutí do rozhodování „paměťovka vs. sekundární SIMka“.

Zpracování telefonu je bytelné, nikde nic nevrže. Bohužel chybí jakákoliv zvýšená odolnost proti vodě či prachu, ačkoliv ji loňské modely řady Galaxy A nabízely. Velká škoda.

Líbilo se nám
  • originální vzhled, především v modré verzi
  • dobře umístěná čtečka otisků prstů
  • 3,5mm jack
  • slot pro dvě nanoSIM karty
Nelíbilo se nám
  • pocitově obyčejné materiály
  • zastaralý microUSB konektor
  • horší ergonomie (telefon je široký)

Displej: spolehlivý Super AMOLED

V případě displeje začneme nejprve rámečky. Ty rozhodně nejsou minimální. V lepším případě o nich lze mluvit jako o malých. Nad a pod displejem je menší pruh, avšak rámeček se vyskytuje i na bocích displeje. Samotný Super AMOLED displej má na 6 palcích Full HD+ rozlišení a řadí se k tomu nejlepšímu ve střední třídě. Skvělá čitelnost i automatická regulace jasu je samozřejmostí. Dostalo se i na funkci Always On a vy tak máte neustálý přehled o zmeškaných událostech. Aspoň malá náplast za chybějící informační diodu. O ochranu se stará sklíčko Gorilla Glass, avšak Samsung již nespecifikoval konkrétní verzi.

Během testu se mi telefon zcela pravidelně odemykal v kapse. Nepomohlo ani zapnutí funkce Blokovat náhodné doteky. Situaci spolehlivě vyřeší pouze jakákoliv forma zabezpečení, ať už PIN kódem nebo čtečkou otisků prstů.

Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • funkce Always On
Nelíbilo se nám
  • chybí informační dioda
  • rámečky kolem displeje mohly být menší

Zvuk: obyčejná klasika

Zvukově vás Galaxy A7 nijak zvlášť neoslní. Jediný hlasitý reproduktor se nachází na spodní hraně. Výstup do sluchátek pak uspokojí všechny nenáročné posluchače, což platí i pro dodávané pecky.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Výkon hardwaru: místa je dostatek

Samsung modelu Galaxy A7 nadělil osmijádrový procesor Exynos se 4GB operační pamětí. Výkonově na tom telefon není špatně, ale pokud hrajete často náročné hry, nebudete s ním nijak zásadně spokojeni. Například nový Asphalt 9 běží se slušnou plynulostí, ale třeba téměř úplně postrádá jakékoliv stínování. Běžné uživatele telefon však nijak limitovat nebude. Totéž platí o 64GB interní paměti, kterou navíc lze rozšířit pomocí dedikovaného slotu pro paměťovku. Reálně pro vás po prvním zapnutí zbývá něco kolem 50 GB volného prostoru.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušný výkon
  • velká interní paměť

Výdrž baterie: přes den vás nezklame

Baterie svou kapacitou 3 300 mAh asi nikoho neoslní. Výdrž jako taková však není vůbec špatná. S jedním dnem můžete počítat v každém případě, a to i při náročnějším používání. Nevisíte-li neustále na internetu, dokáže se vám telefon odměnit i dvoudenní výdrží. Čas nutný k úplnému nabití rekordy netrhá – telefon si vyžádá minimálně dvě hodinky na nabíječce.

Při našem testu výdrže se Samsung Galaxy A7 (2018) při přehrávání streamovaného videa v kvalitě 1080p dostal na čas 8 hodin 46 minut.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: nač si vzpomenete

Zatímco v mnoha ohledech přistoupil Samsung ke škrtům, u konektivity se smiloval. Jakožto majitelé Galaxy A7 (2018) se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Spolehnout se při toulkách můžete na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy je otázkou několika málo vteřin.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Stinnou stránkou konektivity zůstává již zmíněný starý microUSB konektor. V další výbavě se můžete opřít o prohlížeč od Samsungu či Google Chrome a nechybí ani FM rádio s RDS.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
Nelíbilo se nám
  • starý microUSB konektor

Fotoaparát: tři oka v zádech

Dostáváme se k tomu nejpodstatnějšímu, čímž jsou… raz, dva… tři fotoaparáty na zadní straně. Rovnou slyším hlasy mnohých, kteří si povzdechnou nad kvantitou na úkor kvality. To bychom ale novince křivdili. Hlavní 24megapixelový fotoaparát je doplněný o ultra širokoúhlý 8megapixelový objektiv se záběrem 120°. Hlavní fotoaparát lze mimochodem také zařadit mezi širokoúhlé – má nadstandardní záběr 77°. Trojlístek dotváří 5megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti. Každý ze tří objektivů zde tak má své místo a oželet by teoreticky šel jen třetí jmenovaný.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Výsledné snímky snesou srovnání i s o něco dražšími telefony. Jsou barevně věrné a ostré po celé ploše. Fotoaparát pracuje svižně a problém mu nedělají makro snímky ani záběry v noci, kde pomůže speciální režim. Ani ten však nenahradí chybějící stabilizaci. Může se tak stát, že snímek v noci příliš ostrý nebude.

Ukázkové fotografie

Jedním tlačítkem přepnete na širokoúhlý fotoaparát, díky kterému do scény dostanete například více přátel či jen větší scenérii. Nutno však samozřejmě počítat s tím, že při 120° záběru již bude lehce patrný efekt rybího oka. Současně také při ultra-širokoúhlém záběru nelze využít přisvětlení LED diodu, což je vcelku pochopitelné.

Ultra-širokoúhlý fotoaparát a jeho schopnost zabrat 120 stupňů
Třetí fotoaparát zvládá v reálném čase práci s bokeh efektem

Zastavme se také u čelního fotoaparátu, který má vysoké 24megapixelové rozlišení a pro potřeby selfies tak více než dostačuje. V horších světelných podmínkách dokáže telefon využít nejen bílé rozzářeného displeje, ale také čelní LED diodu.

Samsung Galaxy A7 (2018)
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

U záznamu videa nechybí elektronická stabilizace, avšak maximální možnost záznamu ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu dnes nikoho neuchvátí. Ve střední třídě již opravdu ne.

Samsung Galaxy A7 (2018) (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • špičková kvalita především ve dne
  • ultra-širokoúhlý objektiv
  • kvalitní čelní kamerka
Nelíbilo se nám
  • nijak zvlášť kvalitní záznam videa
  • hodila by se stabilizace obrazu

Software: osvědčená klasika

Prostředí nám žádné překvapení nepřichystalo. Jde o osvědčenou kombinaci Androidu 8.0 se zářijovými bezpečnostními záplatami a nadstavby Samsung Experience. V telefonu se nenachází zbytečně moc aplikací navíc a optimalizace patří rozhodně k těm povedenějším. Na druhou stranu si telefon dvakrát dokázal postavit hlavu a zcela na několik minut zamrzl. Srovnání s těmi nejdražšími telefony možné není, rozdíly pocítíte. Neodpustíme si také výtku směrem k verzi Androidu – devítka by novince slušela přeci jen více.

Líbilo se nám
  • povedená optimalizace
Nelíbilo se nám
  • mohl být nasazen novější Android

Zhodnocení

Nový Samsung Galaxy A7 (2018) dokáže velmi snadno zaujmout. Především v testované modré variantě působí svěžím dojmem. Uživatele k sobě dokáže připoutat i velkým i kvalitním displejem a samozřejmě oním trojočkem na zadní straně, které je ve střední třídě unikátní. Pokud bychom měli telefonu skutečně něco zásadního vytknout, bude to jeho šířka a především nasazení microUSB konektoru. Cena k devíti tisícům se může zdát být o něco vyšší. Ať se nám to líbí nebo ne, Samsung si vždy řekne trochu víc než konkurence.

Krásným důkazem budiž Xiaomi Mi A2. Je o tisícovku levnější a má více paměti i výkonu a čistý Android. Samsung má mírně navrch jen v kvalitách fotoaparátu a subjektivně lépe vypadá.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Možná ještě větší konkurencí pro Samsung bude Honor Play, který je výkonnější a nabízí USB-C konektor či silnější baterii. Galaxy A7 dokáže Honoru konkurovat jen širokoúhlým fotoaparátem, případně displejem bez výřezu.

Honor Play 6 GB RAM

Rozměry157,9 × 74,3 × 7,8 mm, 176 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin

Závěrem zmiňme ještě Nokii 7 Plus. Je sice starší, ale oproti Samsungu výkonnější. Nezaostává ani kvalitou fotoaparátu. Cenově vychází podobně a chlubí se takřka čistým Androidem.

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh

Samsung Galaxy A7 (2018) na tom rozhodně nebude špatně. Má štěstí, že je v rodině jihokorejského výrobce, láká tzv. na něco navíc, co konkurence nemá, a dokáže i dobře vypadat. Při výběru však mějte na paměti, že za devět tisíc rozhodně nenabízí nejlepší technické parametry.

samsung-galaxy-a7-2018
Klady
  • líbivý vzhled (hlavně v modré)
  • kvalitní Super AMOLED displej
  • trojice fotoaparátů na zadní straně
  • praktický širokoúhlý objektiv
  • 64GB interní paměť
  • čtečka otisků prstů na pravém boku
Zápory
  • zastaralý microUSB konektor
  • telefon je již dost široký
  • horší záznam videa
  • vyšší cena
Diskuze ke článku
Pesedm
Další VypaLED..
MicroUSB konektor to je provar.. v téhle cenovce.
A mínus měl dostat i za to pomalé nabíjení, no ale je to Samsung a to se tady nosí..
Blue Sun
Blue Sun
Fotky jsou tedy neskutečný hnus. Jestli tomuhle autor říká "srovnatelné s dražšími telefony", měl by skutečně navštívit očního, protože operace je naprosto nezbytná. Vždyť to jsou neskutečné patlaniny. Efekt rozostření je taky nesmyslný, nepřirozený (na jednom autě rozostří od předních světel, na vedle stojících až od půlky délky).
Novináři by se k tomu taky měli postavit čelem a přestat lhát. Tohle NENÍ dobrý fotoaparát a NENÍ to dobrý telefon. Je nanejvýš průměrný, přitom předražený.
pitchooo
zastaralý microUSB konektor

a cemuze to vadi ? protahne se pres nej s klidem 9V/2A, tedy quick charge no problem, 30MB/sec prenos dat taky no problem. A ze je neco moderni nez to stare... vazeni, nejprv to moderni musi mit taky vic praktickych prinosu a ja jich moc nevidim.
Eedx
Paneboze to je tak těžký aby se už konecne přešlo na USB-C? Cecko je tu uz 3 roky a stale se najdou taci, kteri se tomu brani. Napriklad Samšunt. Čeho tím výrobci chtějí dosahnout? Akorát dělají zmatek v konektorech.
Navíc za takovou cenu bych nic jiného něž Cecko neocekaval.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze