Samsung Galaxy A6+
recenze

Samsung Galaxy A6+

Ve stínu loňských předchůdců
18

Oblíbenou střední třídu bude v letošním roce u Samsungu reprezentovat řada Galaxy A6. Nám se do rukou dostal nejprve větší sourozenec s přídomkem „+“ lákající na 6palcový Super AMOLED displej, celohliníkové tělo či vcelku silnou baterii. Letos se však musíme smířit nejen s vyšší cenou, ale i několika ústupky. Dokáže i přesto Galaxy A6+ obstát?

Jihokorejský Samsung se rozhodl v letošním roce opět zjednodušit své portfólio. Jedním z kroků bylo odstranění aktuálního roku z názvu modelů střední třídy. To má za následek zavedení nových řad, například Galaxy A6. Na redakční test nám dorazil nejprve lépe vybavený a větší Samsung Galaxy A6+. Ten má být v podstatě přímým nástupcem loňských modelů Galaxy A5 (2017) a Galaxy A7 (2017). Má stejně kvalitní zpracování, parádní displej a letos i duální fotoaparát. Bohužel výrobce z nepochopitelných důvodů na některých místech výrazně šetřil. Na české ceně se to bohužel nijak neprojevilo a novinka od Samsungu to bude mít nebývale obtížné.

Samsung Galaxy A6+

Rozměry160,2 × 75,7 × 7,9 mm, 191 g
DisplejSuper AMOLED, 6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 450, 8×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 2:31 hodin

Samsung Galaxy A6+ – videopohled

Obsah balení

V prodejním balení naleznete očekávané příslušenství. Pod samotným telefonem se nachází USB kabel, koncovka nabíječky a pecková sluchátka. Vše doplňuje ještě základní návod pro první spuštění telefonu.

Konstrukční zpracování: kov nahrazuje sklo

Na vlnu protáhlých displejů, jejichž obliba mezi uživateli roste, reaguje také Samsung, který je letos v hojné míře nasadí ve střední třídě. Aktuálně nejnovější Galaxy A6+ svým vzhledem připomíná mnohem dražší modely. Design využívá protáhlých tvarů a menších rámečků kolem displeje. Na rozdíl od prémiových kousků však novinka využívá hliník jako hlavní materiál. Výhody? Telefon nepůsobí nijak křehce a neulpívají na něm otisky prstů. Tedy skoro – černá verze, kterou testujeme, se po chvíli přeci jen zašpiní.

Samsung Galaxy A6+

Galaxy A6+ má dokonale zaoblené boky, kvůli čemuž vypadá lehce baculatě i přes tloušťku necelých 8 milimetrů. Na druhou stranu díky tomu skvěle padne do ruky a pohodlně se drží. Hned zpočátku si budete lámat hlavu, proč odemykací klávesa leží tak vysoko. Při klasickém držení vám palec pravé ruky padne zhruba o centimetr níže. Škoda. Další tlačítka jsou po levém boku, slouží k regulaci hlasitosti. Více nás však zajímají dva šuplíčky, kam umístíte dvě nanoSIM karty a k nim ještě paměťovku.

Nasazení starého microUSB by zasloužilo trest.

Horní hrana hostí 3,5mm jack, do střední třídy ještě nouze o analogový zvukový výstup nedorazila. Menší nadšení střídá vystřízlivění na spodní hraně, kde Samsung oprášil microUSB konektor. Výrobce by si zasloužil praštit přes prsty. Proč? Uživatelé předchůdců loňských modelů Galaxy A5 a A3 si již zvykli na USB-C a v novince opět dosluhuje microUSB. Umístění čtečky otisků prstů na zadní straně samozřejmě nevadí, ale je příliš vysoko. Funguje však bezproblémově a svižně.

Abychom nejpalčivější problémy sfoukli naráz, rovnou zmíníme, že Galaxy A6+ není připraven na vodní radovánky či stavění báboviček z písku. Na zvýšenou odolnost se letos Samsung vykašlal, ačkoliv loni byla ve střední třídě samozřejmostí. Můžeme však jedním dechem dodat, že alespoň působí bytelným dojmem.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • perfektně padne do ruky
  • spolehlivá čtečka otisků prstů...
Nelíbilo se nám
  • ...na nepříliš ideálním místě
  • zastaralý microUSB konektor
  • chybí zvýšená odolnost
  • příliš vysoko umístěná odemykací klávesa

Displej: na Samsung je spolehnutí

Chuť si lze spravit displejem, kde Samsung nešetřil. Na 6 palcích si můžete užít nejen syté barvy Super AMOLED panelu, ale i zcela postačující Full HD+ rozlišení. Potěší jeho malé rámečky, které jsou na střední třídu velice slušné. Čitelnost je bezchybná na slunci i z úhlů. Praktická je funkce ambientního displeje, kdy máte neustále na očích čas i zmeškané události. Ve spodní části se pak nachází softwarové tlačítko, pomocí kterého lze telefon probudit. Stačí dvakrát poklepat. Oželet naopak budete muset informační LED diodu. Pro ochranu svých očí můžete využívat funkci odfiltrování modrého světla. Hodí se i funkce, která dokáže blokovat náhodné dotyky. Pokud si ji aktivujete, nestane se, že by se telefon například náhodně odemkl, když jej budete mít v kapse.

Samsung Galaxy A6+
Líbilo se nám
  • kvalitní displej
  • malé rámečky
  • podrobné nastavení displeje
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda

Zvuk: solidní standard

Ačkoliv je telefon dost velký, reproduktor našel domov na pravém boku. Alespoň jej ale takřka nikdy neucpete. Netřeba se bát o hlasitost, ta je skvělá, kvalita pak ovšem nanejvýš průměrná. Výstup do sluchátek zajišťuje 3,5mm jack a uspokojí každého nenáročného posluchače. Výrobcem přibalená sluchátka jsou pecková a poměrně obstojná. Mají lehce ergonomický tvar a vcelku dobře sedí v uších.

Líbilo se nám
  • hlasitá a poměrně kvalitní reprodukce

Výkon hardwaru: uspokojí spíše méně náročné

Výbava pod kapotou nijak neoslní. O výkon se stará procesor Snapdragon 450, který bychom přeci jen čekali u levnějších telefonů. V kombinaci s 3GB operační pamětí je to slušná nabídka pro běžné používání. Na náročné hry však musíte zapomenout. V benchmarku AnTuTu dosáhl Galaxy A6+ jen na 68 tisíc bodů. Interní 32GB paměť reálně pojme 22 GB vašich dat. Jak již víme, můžete si do telefonu vložit paměťovou kartu o velikosti až 256 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná RAM
Nelíbilo se nám
  • pouze průměrně výkonný procesor

Výdrž baterie: běžný standard

Samsung tentokrát nešetřil na baterii, která má kapacitu 3 500 mAh. Výdrž běžně osciluje kolem dvou dní při středně náročném používání. Při náročnějších úkonech (navigace, hraní her) však telefon samozřejmě klidně vybijete během jednoho dne. Nabíjení je možné jen klasickou rychlostí a z nuly do plna zabere takřka 2 a půl hodiny.

Samsung Galaxy A6+

V našem testu výdrže telefon přehrával streamované video v kvalitě 1080p po dobu 8 hodin a 29 minut, pak mu došla šťáva.

Nelíbilo se nám
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení

Konektivita: bezchybně

Zatímco Samsung v mnoha ohledech přistoupil ke škrtům, u konektivity tužku odložil. Jakožto majitelé Galaxy A6+ se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 6, což znamená teoretickou rychlost stahování až 300 Mb/s. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů a/b/g/n. Nechybí ani nejnovější verze Bluetooth 5.0 či NFC čip. Spolehnout se můžete na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy je otázkou několika málo vteřin. Na českém trhu se Galaxy A8 (2018) nabízí výhradně ve verzi Duos a podporuje tak dvě nanoSIM karty. S LTE si však rozumí jen primární z nich.

Samsung Galaxy A6+

Kabelové připojení zajišťuje, jak již bohužel víme, microUSB konektor. Internet si prohlédnete skrze prohlížeč Google Chrome, který je tradiční zárukou rychlosti a přehlednosti. Pakliže využíváte účtu Google, současně máte po ruce záložky synchronizované napříč vašimi zařízeními.

Líbilo se nám
  • rychlé LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • starý microUSB konektor

Fotoaparát: dvojitě i ve střední třídě

Hlavní výhodou modelu Galaxy A6+ je duální fotoaparát na zadní straně. Ten má 16 megapixelů se skvělou světelností f/1.7 a 5 megapixelů se světelností f/1.9. Přítomnost sekundárního fotoaparátu je zde potřeba pro přeostřování, a to v reálném čase. Stačí se přepnout do patřičného režimu. Výsledky bokeh efektu jsou vcelku obstojné, ale samozřejmě záleží na scéně a světlu.

Samsung Galaxy A6+
Prostředí fotoaparátu

Prostředí je přehledné a kvalita fotografií překvapivě velmi dobrá. Potěší vás noční snímky, kde oceníte vynikající světelnost. Na poměry střední třídy zkrátka Samsung Galaxy A6+ fotí nadprůměrně dobře. Video lze bohužel zaznamenávat maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu a jde o průměrný výsledek.

Testovací fotografie
Ukázka práce obou fotoaparátů – levý snímek s bokeh efektem, pravý bez

Samsung Galaxy A6+ (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Samsung Galaxy A6+ (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Čelní kamerka má vysoké 24megapixelové rozlišení a přisvětlovací LED diodou. Ta dokáže svítit hned ve třech různých intenzitách a výsledným snímkům velmi napomáhá. Na selfies je novinka od Samsungu jako dělaná.

Ukázka tří úrovní přisvětlení čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • přehledná fotoaplikace
  • velké množství nastavení
  • duální zadní fotoaparát
Nelíbilo se nám
  • neumí pořizovat 4K videa
  • nepodporuje záznam videa s 60 FPS

Software: osmičkový a svižný Android

V prostředí budete brzy jako doma. Samsung Galaxy A6+ pracuje s Androidem 8.0 Oreo a nadstavbou Samsung Experience. Výrobce telefon nezaneřádil zbytečnými aplikacemi a povedená je též optimalizace. Nic se neseká, vše běhá plynule. Telefon je radost používat. Budeme se opakovat, ale doby zasekaných Samsungů jsou zřejmě definitivně minulostí.

Využívat můžete funkci rozdělení obrazu na dvě okna a pracovat se dvěma aplikacemi současně. Zde si dovolím zmínit, že právě k tomu jsou dnešní protáhlé displeje jako dělané, a kdo tvrdí opak, nikdy si tuto možnost řádně nevyzkoušel. Pakliže vám striktní rozdělení nevyhovuje, v nabídce je možnost sekundární aplikaci zmenšit do plovoucího okna.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení a konkurence: proti konkurenci je bez šance

Samsung na to tradičně nejde špatně a nehodlá si připouštět nic jiného než úspěch. Jenže zatímco loňské modely řady Galaxy A byly veskrze povedenými zařízeními, kde šlo kritizovat snad jen vyšší cenu, letos je situace mnohem vážnější. Model Galaxy A6+ se prodává za devět tisíc korun, přitom nepřináší žádné skvělé funkce. Ano, sleduje trendy a má protáhlý a kvalitní displej, i se dobře se drží, ovládá i používá. Prostředí lze máloco vytknout. Zcela neomluvitelné je však nasazení starého konektoru a opuštění zvýšené odolnosti je přinejmenším nepochopitelné. Nenadchne ani použitý procesor. Ve tvrdé konkurenci bude jihokorejská novinka hrát vesměs druhé housle.

Samsung Galaxy A6+

Za stejné peníze můžete získat Huawei P20 Lite, který sice výkonem také neohromí, ale nabídne třeba dvojnásobnou porci úložného prostoru či moderní USB-C konektor. Výhoda Samsungu tkví v podpoře dvou SIM karet.

Huawei P20 Lite

Rozměry148,6 × 71,2 × 7,4 mm, 145 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 659, 4×2,36 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 1:43 hodin

Devět tisíc korun můžete utratit také za nový ASUS ZenFone 5, který nabízí mnohem modernější vzhled, větší displej, výkonnější procesor nebo větší interní paměť. ASUS také dokáže lépe fotit. Při stejné ceně tak Galaxy A6+ nemá šanci obstát.

ASUS ZenFone 5 (2018) 4 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,7 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh

Pokud si připlatíte pouhou tisícikorunu, můžete mít Nokii 7 Plus, která má mnohem výkonnější hardware, větší interní paměť, moderní konektor či čistý Android. Samsung doslova převálcuje ve všech směrech a je naším redakčním tipem.

Nokia 7 Plus

Rozměry158,4 × 75,6 × 8 mm, 183 g
DisplejTFT IPS, 6" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,84 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh

Bezradně Samsung Galaxy A6+ působí i vedle Xiaomi Redmi Note 5. Čínská konkurence používá výkonnější procesor, má silnější baterii a větší interní paměť. Xiaomi přitom vyjde o 3 tisíce korun levněji.

Xiaomi Redmi Note 5 4/64 GB

Rozměry158,6 × 75,4 × 8,1 mm, 181 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Nepochybujeme o tom, že se Samsung Galaxy A6+ bude i přes vysokou cenu velmi dobře prodávat. Značka Samsung táhne. Jako adekvátní by se nám ovšem jevila cena oscilující kolem 7 tisíc korun. Při svém výběru tak alespoň nahlédněte mezi konkurenci, neb za své peníze můžete získat více než u Samsungu, někdy navíc i citelně levněji. Na úplný závěr dodejme, že zatímco v loňské recenzi Samsungu Galaxy A5 (2018) jsme psali o cestě na vrchol, letos je to pro Samsung strmý sešup dolů. Bohužel.

samsung-galaxy-a6-plus
Klady
  • kvalitní kovová konstrukce
  • velký Super AMOLED displej
  • pohodlně se drží
  • duální fotoaparát
  • dobře optimalizované prostředí
  • podpora NFC
  • kvalitní čelní kamerka s LED přisvětlením
Zápory
  • vysoko umístěné odemykací tlačítko
  • starý microUSB konektor
  • není odolný proti vodě a prachu
  • nepříliš výkonný procesor
  • nepodporuje záznam 4K videa
  • vysoká cena
Diskuze ke článku
Absolut NoFak
Laguje to převelice,
to ví celá Kopřivnice,
dám si čtyři jitrnice,
k tomu litr slivovice.

Laguje to v neděli,
ještě více v pondělí.
Laguje to sousedům,
laguje i Bílý dům.
Alesk6510
Za tohle 9000, no to nikdy . Jakykoli cinan za polovinu nabizi vice. Samsung NIKDY !!!!
XYZ
Nechápu co to Samsung zase zkouší. Ještě jsem bral, když ty áčka nabízel jako dražší stylovku, hlavně když tam pak byla i odolnost proti vodě. Ale tohle je ve všech směrech krok zpět a za 9000 je to neprodejné. Design je obyčejná mýdlová krabička, procesor nižší střední třída, ač mám rád micro USB pro jeho rozšířenost, tak za tu cenu u nového modelu už by to USB-C chtělo. Foťák neumí 60 fps, natož 4K. Podobně vybavené telefony seženete o třetinu levněji nebo stačí přihodit 1-2 tisíce a už máte děla s výkonem loňských vlajkových lodí.
Douglas
No může si to koupit opravdu jen naprostý idiot, neznalý situace na momentálním trhu. Samsung jen opět dokázal, co si myslí o inteligenci svých zákazníků. Naštěstí mezi ně už léta nepatřím.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze