Samsung Galaxy A50
recenze

Samsung Galaxy A50

Šikula s duhovým tělem
21

Ve střední třídě musí letos veškerá konkurence počítat také se Samsungem. Závaznou přihláškou budiž nový model Galaxy A50, a to z několika důvodů: má velký displej, nejnovější Android, tři fotoaparáty, velkou paměť, silnou baterii nebo čtečku otisků prstů přímo v displeji. To vše za devět tisíc. Mají se konkurenti třást strachy?

Samsung si v roce 2018 nechal ujet vlak, alespoň co se střední třídy týče. Není proto divu, že pro rok letošní rozjel rozsáhlou ofenzívu mnoha modely řady Galaxy A. Pomyslnou zlatou střední cestou by se mohl stát zástupce Galaxy A50, který má mnohé moderní funkce a ve výbavě nic podstatného nepostrádá. Na poměry Samsungu je rozumně nastavena i startovací cena. Výsledkem je tak velmi nadějný telefon. Prokáže naše recenze jeho kvality, nebo se Samsung dopustil nějakého zásadního přešlapu?

Samsung Galaxy A50 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A50

Kompletní specifikace
Konstrukce158,5 × 74,7 × 7,7 mm, 166 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát25 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetExynos 7 Series (9610), CPU: 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:47 hodin
Dostupnostbřezen 2019,

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše, co můžete do začátku potřebovat. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel, nabíječku a také základní pecková sluchátka.

Samsung Galaxy A50

Konstrukční zpracování: pan duhový

Jihokorejský výrobce to s nápravou své reputace u cenově dostupnějších telefonů myslí smrtelně vážně. Novinka Galaxy A50 totiž vypadá skutečně dobře, a přitom se nesnaží kopírovat kdejakou čínskou konkurenci. Námi testovaná bílá varianta možná vypadá na první pohled obyčejně, ale počkejte až zasvítí sluníčko. V daný moment budete svědky líbivých duhových efektů. Poměrně dobře na záda navazuje šedostříbrný rámeček, přičemž záda se směrem k okraji zužují. Díky tomu telefon padne skvěle do ruky i přes jinak větší rozměry. Zvolit každopádně můžete i neméně zajímavou černou s odlesky a tradiční modrou variantu.

3D Glasstic, plast ve stylu Samsungu.

Spousta otázek se točí kolem použitých materiálů. Můžeme říci, že v jejich případě Samsung trochu šetřil. Rámeček telefonu je plastový a o mnoho lépe na tom není ani zadní strana. Dle výrobce má jít o kombinaci plastu a skla, konkrétně tuto směs označuje jako 3D Glasstic. Ovšem výsledek? Obyčejný plastový pocit. Na druhou stranu telefon zatím dobře odolává škrábancům.

Stran tlačítek se u Samsungu projevuje schizofrenie. Na některých modelech jsou všechna vpravo, na jiných je regulátor hlasitosti umístěn vlevo. Galaxy A50 zůstává věrný pravé straně, tedy má všechny klávesy ideálně pro praváky. Pochválit lze i konkrétní umístění, například odemykací klávesa je v ideální výšce. Naopak se lze u Samsungu spolehnout, že konektory jsou vždy na spodní hraně. Množné číslo je zcela na místě – kromě USB-C tu najdete i 3,5mm jack. Trojitý fotoaparát na zadní straně vystupuje nad okolní povrch jen nepatrně a telefon se ani při položení nekývá.

Samsung Galaxy A50

Levý bok hostí pouze dlouhý šuplíček, kam můžete umístit dvě nanoSIM karty a klidně přihodit i paměťovku. Zpracování jsme již lehce nakousli a nebylo to úplně pozitivní, ale telefonu je ve skutečnosti málo co vytknout. Nikde nic nevrže, neprohýbá se. Proto lze prominout, že Samsung nepoužil hliník či sklo. Ve výsledku možná i dobře, neboť při pádu se telefon nemusí nezbytně rozbít. Návratu zvýšené odolnosti do střední třídy jsme se ale u Samsungu stále nedočkali.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • alespoň zkraje dobře odolává škrábancům
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů

Displej: spolehlivý AMOLED

Displej je chloubou Galaxy A50, neb má úhlopříčku 6,4 palce a jemné Full HD+ rozlišení. Kolem dokola jsou malinké rámečky, tedy s výjimkou tzv. brady, kde je rámeček o něco větší. Pokud by vás štvalo, že rámeček nad a pod displejem není stejný, lze drobný výřez v displeji ve tvaru písmena U softwarově skrýt a rázem jsou rámečky nad a pod displejem totožné. Typově před sebou máme Super AMOLED s líbivými barvami, skvělou čitelností i automatickou regulací jasu. Díky tomu nechybí ani funkce Always-on, kdy můžete mít neustále na očích zmeškané události a čas. Samozřejmě displej nemusí svítit pořád, je to jen na vás. Na každý pád jde o příjemnou a řekl bych adekvátní náhradu za absentující informační diodu.

Přímo do displeje chráněného sklíčkem Gorilla Glass 3 je integrována čtečka otisků prstů, což ve střední třídě zdaleka není obvyklé. Není překvapením, že v tomto případě Samsung nasadil levnější optickou variantu namísto ultrazvukové u dražší řady Galaxy S10. Na čtečku je nutné více zatlačit a dát ji čas. Její práce se ovšem zásadně zlepšila po dubnové aktualizaci a začala být použitelná. Během zhruba 2sekundového odemykání se však občas nepěkně seká animace.

Líbilo se nám
  • kvalitní velký displej
  • Always-on
  • čtečka otisků prstů přímo v displeji
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda
  • trošku pomalejší čtečka

Zvuk: obyčejná klasika

Zvukově vás telefon neoslní, což se ale dalo čekat. Hlavní reproduktor se nachází na spodní hraně. Potěší hlasitostí, ale zklame hloubkami.

Samsung Galaxy A50

V balení naleznete základní pecková sluchátka, která nehrají vyloženě špatně a pro základní poslech postačí. Hodí se i v případě, kdy si chcete poslechnout rádiové vysílání.

Výkon hardwaru: paměti dostatek

Pod kapotu Samsung ukryl průměrný osmijádrový procesor Exynos 9610. Ten doprovází 4GB operační paměť, kterou telefon ideálně využívá. Výkon není oslňující, například v benchmarku AnTuTu je výsledkem necelých 134 tisíc bodů. Velkorysá je naopak interní 128GB paměť, ze které po prvním zapnutí zbývá 109 GB volných. Prostor lze navíc rozšířit paměťovými kartami.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velká interní paměť
Nelíbilo se nám
  • výkon mohl být vyšší

Výdrž baterie: slušný základ

V útrobách zařízení se nachází 4000mAh baterie, což je s ohledem na displej vcelku rozumná hodnota. Jeden den telefon zvládne zcela hravě, při střídmějším používání z něj vydolujete den a půl až dva. Nabíjení je průměrně rychlé a zabere zhruba 1 hodinu 45 minut.

Samsung Galaxy A50
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž

Konektivita: nač si vzpomenete

Samsung Galaxy A50 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Jednoznačnou pochvalu si zaslouží USB-C konektor, který mezi konkurenty není pravidlem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: na krajiny jako dělaný

Kromě displeje bude novinka lákat i na trojici zadních fotoaparátů. Hlavní má 25megapixelové rozlišení a slušnou světelnost f/1.7, avšak postrádá optickou stabilizaci obrazu. Jeho výsledky jsou přesto velice slušné a v dané třídě patří jednoznačně k lepšímu. Snímky jsou ostré i barevně věrné. Snadno se budete při focení orientovat i v prostředí aplikace fotoaparátu. Zarazit vás může snad jen fakt, že tradičně nejde měnit rozlišení, ale pouze poměr stran.

Samsung Galaxy A50

Další fotoaparát je 5megapixelový a slouží pro práci s hloubkou ostrosti. Výsledky jsou překvapivě velmi dobré. Intenzitu rozmazání si můžete v průběhu fotografování upravovat v několika krocích. Poslední fotoaparát s 8 megapixely je ultraširokoúhlý. Výsledky nevypadají špatně, ale musíte počítat s tím, že kvalita snímků citelně klesne. Zejména venkovní záběry, kde se tato kamerka hodí, však vypadají líbivě.

Liché snímky pořídil klasický, sudé ultraširokoúhlý fotoaparát
Ukázkové fotografie
Ukázka bokeh efektu o různé intenzitě

Čelní fotoaparát ve výřezu v displeji je 25megapixelový a pořídí velmi kvalitní selfies.

Samsung Galaxy A50
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa není silnou parketou Samsungu Galaxy A50. Vrcholem je totiž Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Záběry nejsou vyloženě trhané, špatný není ani zvuk. Na druhou stranu bychom očekávali vyšší snímkovací frekvenci či rozlišení.

Samsung Galaxy A50 (testovací video)

Samsung Galaxy A50 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Samsung Galaxy A50 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • množství nastavení
  • slušné kvality hlavního fotoaparátu
Nelíbilo se nám
  • slabší ultraširokoúhlý fotoaparát
  • méně kvalitní video

Software: střední třída v novém

Co se prostředí týká, Samsung vám i v levnějším Galaxy A50 servíruje to nejnovější možné, tedy Android 9, nadstavbu One UI a březnové bezpečnostní záplaty. Prostředí je přehledné, rychle se v něm zorientujete a je alespoň zčásti uzpůsobené ovládání jednou rukou. Optimalizace je veskrze slušná. Drobné zádrhely jsme zaznamenali, ovšem vždy šlo jen například o zpomalenou animaci. Nejde však o častý jev.

Samsung si pro vás připravil pár drobných úprav a aplikací navíc. Například Digitální rovnováha je pojmenována jako Digitální pohoda a můžete zde sledovat využití jednotlivých aplikací v průběhu času. Mezi aplikacemi se nachází Smart Switch pro snadný přechod z jednoho telefonu do druhého. Vhod přijde i propracovaná a graficky zdařila aplikace Samsung Health, kde můžete sledovat své výsledky při cvičení a sportování celkově.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android

Zhodnocení a konkurence

Samsung Galaxy A50 je zcela klasickým ztělesněním střední třídy. Jde o chytrý telefon s nespočtem moderních funkcí a minimem ústupků ve výbavě. Pro koho je určen? Zejména pro ty, kteří ocení ultraširokoúhlý fotoaparát i kvalitní velký displej a současně jim vyhovuje nové prostředí Samsungu. Naopak by se mu měli obloukem vyhnout vyznavači rekordů v benchmark testech, neb procesor mezi špičku skutečně nepatří. Ve výsledku však na nový Galaxy A50 nahlížíme pozitivně, tedy jako na povedený smartphone bez závažnějších nedostatků. Snadnou pozici však v cenové hladině kolem 9 tisíc korun mít nebude.

Zájemci o co nejvýkonnější produkt totiž mohou sáhnout po Xiaomi Mi 8, které má Snapdragon 845, lepší fotoaparát a cenu vyšší jen o pět set korun. V podstatě totéž můžeme říci také o ASUSu ZenFone 5Z, který je o tisícovku dražší než Galaxy A50.

Xiaomi Mi 8 6 GB RAM

Rozměry154,9 × 74,8 × 7,6 mm, 175 g
DisplejSuper AMOLED, 6,21" (2 248 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 300 mAh

ASUS ZenFone 5Z 8 GB RAM

Rozměry153 × 75,7 × 7,9 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (2 246 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 845, 4×2,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor3 300 mAh

Konkurentem může být také Huawei nova 3. Oproti Samsungu však zaostává displejem nebo chybějícím ultraširokoúhlým fotoaparátem. Při stejné ceně bychom tak v tomto duelu dali přednost spíše Samsungu.

Huawei nova 3

Rozměry157 × 73,7 × 7,3 mm, 166 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 970, 4×2,36 GHz + 4×1,86 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSD
Akumulátor3 750 mAh, doba nabíjení: 2:24 hodin
samsung-galaxy-a50
Klady
  • dobře padne do ruky
  • líbivý vzhled
  • velký a kvalitní displej
  • funkce Always-on
  • čtečka otisků prstů přímo v displeji
  • velká interní paměť
  • pojme tři karty
  • USB-C konektor
  • ultraširokoúhlý fotoaparát
Zápory
  • čtečka otisků prstů je trošku pomalejší
  • v podstatě plastové tělo
  • postrádá informační diodu
  • nižší kvalita ultraširokoúhlého fotoaparátu
  • hodilo by se vyšší rozlišení u videa
Diskuze ke článku
Pesedm
Plastový ne zcela sw optimalizovaný pokus.
A to jde do prodeje Mi9 SE
Lukáš
To jde s řadou galaxy a rychle dolů. 2017: sklo a kov
2018: kov
2019:plast
Lukáš
Ale výbavou je to proti a6+ jiný vesmír
Kruppe
LG G7 neni konkurence?Za cenu 9200 vitez v teto kategorii.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze