Samsung Galaxy A5
recenze

Samsung Galaxy A5

Vylepšený průkopník

Po Galaxy A3 nám do redakce zavítal vybavenější model z nové celokovové řady Galaxy A. nabídne kvalitnější a větší displej, více paměti RAM nebo lepší fotoaparát, zachováno pak zůstalo špičkové konstrukční zpracování a tělo vyrobené z hodnotných materiálů. S tím ale narostla cena. Možná až příliš. Dokáže ji Samsung Galaxy A5 obhájit?

Design a zpracování smartphonů společnosti Samsung v posledních letech se téměř neměnilo, vždy šlo o zakulacené kvádry z plastových materiálů, které zkrátka moc parády nenadělaly. A to mluvíme jak o low-endových smartphonech, tak i o TOP přístrojích. V Samsungu si asi řekli dost, přestaly se obhajovat výhody plastu oproti kovu a tak pro změnu přišla doba kovová, kterou započala právě řada A.

Nepřehlédněte:

Samsung Galaxy A5

Předskokanem byl model Galaxy Alpha, prvním celokovovým přístrojem však byl model Galaxy A3, který jsme nedávno podrobili testování. Dnes přichází na řadu Galaxy A5, který se kromě špičkové konstrukce může pochlubit také lepší funkční výbavou. Jak už to ale bývá, začátky jsou sebevědomé a v případě Samsungu se ono sebevědomí promítlo do konečné ceny zařízení, která atakuje hranici 12 000 Kč. A to už je pořádná částka, navíc s přihlédnutím k faktu, že podobně vybavené smartphony lze sehnat i za polovinu. Špičková konstrukce si tak vyžádala daň, kterou ne všichni budou ochotni akceptovat.

Oficiální snímky Samsungu Galaxy A5

Technické parametry Samsung Galaxy A5

Kompletní specifikace
Konstrukce139,3 × 69,7 × 6,7 mm, 123 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:08 hodin
Dostupnostleden 2015,

Samsung Galaxy A5 – videopohled

Obsah balení: malé, ale se vším podstatným

Součástí základního balení je kromě synchronizačního USB kabelu také adaptér do sítě, špuntová sluchátka včetně náhradních náušníků, spona pro vyjmutí slotů a nechybí samozřejmě ani krátký manuál a záruční list. Vzhledem k velikosti krabičky, která je jen o něco málo větší než samotný telefon, je základní balení poměrně bohaté. I tak by se hodila například ochranná fólie na displej.

Obsah základního balení

Výčet základního balení

  • mobilní telefon Samsung Galaxy A5
  • synchronizační USB kabel
  • adaptér do sítě
  • špuntová sluchátka
  • náhradní náušníky
  • spona pro vyjmutí slotů
  • manuál, záruční list

Úvodní srovnání „áček“

Na úvod si dáme základní srovnání „áčkových“ produktů značky Samsung. Celou „dobu kovovou“ zahájil už Samsung Galaxy Alpha, který nabídl kovový rám, jenž obepínal celé boky přístroje. Zadní kryt byl však stále plastový a uživatelsky výměnný, ta pravá kovová doba nastala až s příchodem modelů Galaxy A. Jak jsou na tom všechny modely v přímém srovnání? Samsung Galaxy Alpha je stále v určitých směrech o krok před Galaxy A5, který ji měl svým způsobem nahradit, chybí mu totiž například čtečka otisků prstů, procesor je na rozdíl od Alphy čtyřjádrový a video je možné nahrávat pouze ve FullHD rozlišení. Nejvyšší model nové řady, Galaxy A7, se pak v Česku prodávat nebude, příliš by totiž konkuroval právě modelu Alpha nebo i vlajkovému Galaxy S5.

Specifikace Samsung Galaxy A3 Samsung Galaxy A5 Samsung Galaxy Alpha Samsung Galaxy A7
Rozměry 130,1 × 65,5 × 6,9 mm 139,3 × 69,7 × 6,7 mm 132,4 × 65,5 × 6,7 mm 151 × 76,2 × 6,3 mm
Hmotnost 110,3 g 123 gramů 115 gramů 141 gramů
Úhlopříčka displeje 4,5" 5" 4,7" 5,5"
Rozlišení displeje 960 × 540 px 1 280 × 720 px 1 280 × 720 px 1 920 × 1 080 px
Jemnost displeje 245 ppi 294 ppi 312 ppi 401 ppi
Technologie zobrazení Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED Super AMOLED
Operační systém Android 4.4 KitKat Android 4.4 KitKat Android 4.4 KitKat Android 4.4 KitKat
Procesor Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 Qualcomm Snapdragon 410 MSM8926 Samsung Exynos 5 Octa Samsung Exynos 5 Octa
Takt procesoru 4 × 1,2 GHz 4 × 1,2 GHz 8 × 1,8 GHz 4 × 1,8 GHz + 4 × 1,3 GHz
Grafický akcelerátor Adreno 306 Adreno 306 ARM Mali-T628 MP4 ARM Mali-T628 MP6
Uživatelská paměť 16 GB 16 GB 32 GB 16 GB
Paměťové karty ano ano ne ano
Paměť RAM 1,5 GB 2 GB 2 GB 2 GB
Fotoaparát 8 Mpx 13 Mpx 12 Mpx 13 Mpx
Přední fotoaparát 5 Mpx 5 Mpx 2,1 Mpx 5 Mpx
Videokamera 1 920 × 1 080 px 1 920 × 1 080 px 3 840 × 2 410 px 1 920 × 1 080 px
LTE/NFC ano/ano ano/ano ano/ano ano/ano
Čtečka otisků prstů ne ne ano ne
Celokovová konstrukce ano ano ne (kovový rám, plastový kryt) ano
Cena (oficiální Samsung) 8 790 Kč 11 999 Kč 12 999 Kč cca 15 000 Kč
Kapacita baterie 1 900 mAh 2 300 mAh 1 860 mAh 2 600 mAh

Kompletní srovnání parametrů naleznete v našem katalogu.

Design a konstrukce: stejný kovový směr

Po designové stránce se nejedná o nic světoborného, základní rysy pramení z několik let starého Samsungu Galaxy S. My tento směr ovšem nehodnotíme nijak záporně, spíše naopak, vajíčkovitých smartphonů od společnosti Samsung má stejně většina uživatelů už plné zuby. Zkrátka, v jednoduchosti je krása. Novinka se může pochlubit ostře řezanými zkosenými hranami, které dodávají na exkluzivitě a zároveň telefonu opticky ještě ubírají na tloušťce. To se jednoznačně povedlo. Největší předností je samozřejmě celokovové zpracování, které Samsung tak dlouhou dobu odkládal, a které telefonu náramně sluší designově i pocitově v ruce.

Samsung Galaxy A5

Kov je ale překryt jinou povrchovou úpravou, a proto není kovový efekt tolik znatelný. Vše ale prozrazují broušené hrany, prvotřídní pevnost a chladivý pocit v ruce. Povrch navíc není tolik náchylný na vlasové škrábance a Samsungu se tak povedla docela dobrá kombinace vlastností kovu a plastu. Plusem oné speciální povrchové úpravy je také fakt, že telefon nevyklouzává z rukou. Největším problémem zadní strany je pak asi uplývání mastnoty – zkrátka, každý povrch má svá úskalí a tuto daň jsme vzhledem k použitému materiálu ochotni odpustit.

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy A5 opravdu reprezentuje a stále více uživatelů začíná Samsung přesvědčovat, že opět nabízí modely, které stojí za povšimnutí nejen po funkční stránce, ale i designově a konstrukčně. Však i takový Samsung Galaxy A3, který patří do střední třídy, vypadá hodnotněji než kupříkladu současná vlajková loď společnosti Samsung, tedy model Galaxy S5. Použití kovových materiálů má jakousi zázračnou vlastnost udělat z hotového výrobku model s větším sex-appealem. Vzhledem k 5palcové úhlopříčce displeje potěší také rozměry, které se zastavily na hodnotě 139,3 × 69,7 mm, potěší i hmotnost, konkrétně 123 gramů. Lákadlem je rozhodně také tloušťka pouhých 6,7 milimetrů, což je jedna z nejlepších hodnot v portfoliu Samsungu i na trhu vůbec.

Samsung Galaxy A5

Na přední straně nalezneme kromě již zmíněného 5palcového displeje také sluchátko, průchody senzorů a přední kameru pro videohovory, pod displejem standardní sestavu dvou kapacitních tlačítek s jedním hardwarovým, které má funkci návratu na domovskou obrazovku. Toto tlačítko klade (stejně jako v případě Galaxy A3) docela silný odpor a na jeho fungování jsme si museli chvíli zvykat. Větší odpor tlačítka bychom novince dokázali odpustit, čím nás však hodně zklamala je absence notifikační LED diody, kterou dražší Samsungy běžně mají. Že by umělé zhoršení, aby si modely tolik nekonkurovaly? Na levém boku nalezneme dvoupolohové tlačítko pro regulaci hlasitosti, to hodnotíme pozitivně, a to nejenom díky vhodnému umístění, ale také kvůli přiměřenému odporu. To samé můžeme říci o tlačítku pro odemknutí displeje na pravé straně, i to nabídne vzhledem k velikosti zařízení ideální umístění. Vstup microUSB konektoru, stejně jako 3,5milimetrového jack konektoru, pak nalezneme na spodní straně.

Pohled na boky zařízení

Jak již víme, zadní kryt je kovový a pevně spjatý se zbytkem zařízení, sloty pro nanoSIM a microSD kartu tak nalezneme na pravém boku pod vypínacím tlačítkem. Zadní straně pak dominuje čočka integrovaného fotoaparátu. Proč dominuje? Vzhledem k tenkému profilu se snímač nevešel do těla přístroje, proto nad okolní povrch poměrně výrazně vystupuje. To už nás však nepřekvapuje, totožnou vlastnost jsme pozorovali už u Galaxy A3, i když proto zřejmě není úplně důvod. Vzhledem k absenci optické stabilizace by mohl být fotoaparát zakomponován kompletně do těla přístroje. Například ještě tenčí Huawei Ascend P7 i další tenké telefony to umí. Vedle čočky se pak nachází přisvětlovací LED dioda a výstup hlasitého reproduktoru.

Samsung Galaxy A5

Jak zhodnotit kvalitu zpracování novinky jako celek? Pocitově naprosto špičkově, telefon se neprohne byť jen o desetinu milimetru, nepříjemné praskavé zvuky plastů jsou minulostí. Novinka působí reprezentativním dojmem a v ruce se drží perfektně. Verdikt? Samsung nás příjemně překvapil a dokázal, že kovové smartphony umí také. A velmi dobře. To to ale trvalo, chtělo by se říci...

Samsung Galaxy A5

Zvuk: tohle nás nepřesvědčilo

Jak již dobře víme z naší popisné části, hlasitý reproduktor je umístěn na zadní straně hned vedle čočky integrovaného fotoaparátu. Toto umístění hodnotíme jako naprosto nevhodné, protože při běžném položení zařízení displejem nahoru se výstup reproduktoru značně utlumí. Typická (a asi nejděsivější) situace: než jdete spát, položíte si telefon ze zapnutým budíkem vedle sebe na matraci postele. Ráno se pak velmi divíte, jak je možné, že jste zvuk budíku neslyšeli.

Samsung Galaxy A5

Ano, měkké plochy dokážou výstup spolehlivě odstínit, proto doporučujeme na tento fakt myslet ještě před ulehnutím. Co se týče běžné praxe, úrovní hlasitosti asi postačí úplně všem, přeslechnout nelze, však co se týče kvality, pokulhává. Zvuková reprodukce zní velmi plechově a nevýrazně, v tomto ohledu se od Galaxy A3 bohužel nijak neliší. Občas jsme se až divili, jaké zvuky se z reproduktoru linou a některé oblíbené MP3 výstup natolik degradoval, že jsme přemýšleli, co vlastně posloucháme. Naštěstí mnohem lepší je výstup do sluchátka, stejně tak sluchátka dodávaná, která pro běžný poslech naprosto dostačují. Zvuku nechybí hloubky a výšky nejsou příliš výrazné.

Displej: asi jako Alfa

Stejně jako v předchozích aspektech je Samsung Galaxy A5 oproti Galaxy A3 lepší i co se týče zobrazovače. Nabídne totiž 5palcový displej s lepším, konkrétně HD rozlišením (1 280 × 720 pixelů), výsledná jemnost se tak zastavila na hodnotě 294 pixelů na palec, což je přesně ta hranice, kdy lidské oko přestane vnímat rozdíly mezi jednotlivými pixely. Nemůžeme říci, že při velké snaze rastr nepoznáte, oproti „A3tce“ s jemností 245 ppi se už musíte snažit více. Kvůli Pentile matici například při bližším pozorování na bílých plochách uvidíte, při běžném používání to ale nevadí. Za cenu 12 tisíc korun by zde však každopádně měl být FullHD displej. Technologie zobrazení je opět Super AMOLED.

Displej se bezesporu povedl

Pokud se podíváme na kvality displeje, potěší zobrazením černé, která je v případě Galaxy A5 dokonale černá, zklame ovšem trochu maximálním jasem, který je pod již několikrát zmíněným Galaxy A3. Při běžném používání se samozřejmě nejedná o žádný extrém a displej je skvěle čitelný i na přímém slunci, za což může použitá technologie displeje. Tuto malou daň za jinak kvalitnější displej jsme ovšem ochotni odpustit.

Samsung Galaxy A5

Vyzdvihnout musíme také barevné podání a sytost displeje. Produkty modelové řady Galaxy se Super AMOLED displeji jsou většinou (co se týče displeje) považovány za omalovánky, což však někdo naopak upřednostňuje. Nám se barevné podání líbí, v nastavení displeje lze navíc pod položkou režim displeje barevné podání upravit k obrazu svému, nebo displej alespoň k této představě přiblížit. K dispozici jsou následující režimy: adaptivní obrazovka (tento režim automaticky optimalizuje rozsah, sytost a ostrost barev displeje pro aplikace jako Galerie, Fotoaparát, Internet, Video, Knihy Google Play, tento režim musí být kompatibilní s aplikacemi třetích stran), dalším režimem je kino Amoled, fotografie Amoled a základní režim. Právě již zmíněný adaptivní režim mezi ostatními režimi automaticky přepíná v závislosti na tom, jakou aplikaci zrovna používáte. Základní režim je pak vhodný pro všechny ty, kteří považují obraz za až nesmyslně kontrastní, barvy totiž příjemně utlumí a pocitově se tak přiblíží například technologii IPS TFT.

Nastavení barev, zmenšení displeje, chytrý režim, podsvětlení kapacitních tlačítek

Co se týče regulátoru jasu podle okolního osvětlení, funguje (dle očekávání) naprosto spolehlivě a napomáhá tak k co největší úspoře drahocenné energie baterie, o které si povíme v následující kapitole. Samsung však nezahálel a v možnostech nastavení displeje nalezneme kromě úpravy sytosti také položku automatického nastavení tónu displeje, který má opět za úkol šetřit energii. Po aktivaci tohoto režimu se výkon displeje automaticky na světlých plochách zmírní, po deaktivaci se naopak zvýší. Tento režim může koexistovat s režimem automatického nastavení jasu. Nastavit samozřejmě můžete i podsvětlení kapacitních tlačítek pod displejem (šipka zpět a tlačítko kontextové nabídky), vybrat si můžete mezi intervaly 1,5 sekundy, 6 sekund, vždy zapnuto nebo vždy vypnuto.

Samsung Galaxy A5

A co ergonomie držení? 5palcové displeje v dnešní době považuje za neovladatelné již malé procento uživatelů, Samsung na ně však přesto myslel a do prostředí dosadil možnost ovládání jednou rukou. Jak se tento režim ovládá? Po aktivací stačí rychle kmitnout z pravého okraje doprostřed displeje a zpět a displej se okamžitě zmenší, přičemž následně lze s velikostí zmenšeného displeje ještě dále pracovat. Pro co nejsnadnější ovládání se na spodní části zmenšeného displeje ještě zobrazí ovládací tlačítka operačního systému Android a tlačítka pro regulaci hlasitosti. Nebudeme zapírat, tento režim jsme moc často nevyužívali, protože 5palcový displej nehodnotíme jako jednou rukou neovladatelný, přesto nepochybujeme, že si své příznivce najde. Například slečny/dámy s menší rukou tento režim v některých situací jistě ocení. Na závěr našeho povídání o displeji zmíníme také inteligentní režim pohotovostního displeje, kdy se displej nezhasne do doby, po kterou displej sledujete (a je víceméně naprosto jedno, v jaké části prostředí se aktuálně nacházíte).

Baterie: den na plné obrátky

Do velmi tenkého těla se vměstnala nevyměnitelná baterie s (na první pohled) ucházející kapacitou 2 300 mAh. A jak je na tom samotná výdrž? Překvapivě vůbec ne špatně. Při opravdu náročném používání, pod kterým si představujeme desítku vyřízených telefonátů denně, zapnutou synchronizaci dat na pozadí, neustálou komunikaci skrze internetové messengery, pořizování fotografií, občasné brouzdání pomocí mobilních dat internetem a přiblížení se do cíle skrze GPS, dostaneme se na běžný jeden den, tedy zhruba od osmé hodiny ranní do 23. hodiny večerní. I tak ale pár procent baterie zbyde, určitě už ale ne tolik, abyste s telefonem vykročili do dalšího dne. Při méně častém používání, případně při aktivaci některého z úsporných režimů se výdrž ještě prodlouží.

Baterii si doma nevyměníte

My si teď úsporné režimy trochu přiblížíme: klasický úsporný režim: zde můžeme omezit data na pozadí, omezit výkon a zapnout režim stupně šedi. Při zaškrtnutí všech možností se výdrž prodlouží řádově na 1,5 dne až 2 dny, jako alternativu zde máte ultra úsporný režim: tento režim přepne prostředí do zjednodušeného tématu ve stupních šedi a omezí počet dostupných aplikací na nezbytné minimum. Při aktivaci tohoto režimu můžete přežít krizovou dobu bez přístupu k elektrické energii, pokud máte baterii nabitou zhruba na 50 %, telefon v pohotovostním režimu vydrží zhruba týden.

Úsporné režimy pomohou zvýšit výdrž

Test výdrže, při kterém jsou potlačeny aktualizace, telefon připojen k Wi-Fi a 3G síti, jas displeje snížen na polovinu a zvuk pouštěn do sluchátek na poloviční hlasitost, a v této konstelaci je streamováno video v kvalitě 720p, dopadl pro Galaxy A5 vcelku nadprůměrně. Výsledný čas činí 7 hodin a 56 minut. Nabití na 80 % vám zabere 1 hodinu a 43 minut, k úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 8 minut. Srovnání s konkurenty najdete v tabulce níže.

Model Kompletní dobití Stream videa Kapacita baterie OS
Samsung Galaxy A3 2:10 hod. 5:46 hod. 1 900 mAh Android 4.4 KitKat
Samsung Galaxy A5 2:08 hod. 7:56 hod. 2 300 mAh Android 4.4 KitKat
Samsung Galaxy Alpha 1:52 hod. 8:43 hod. 1 860 mAh Android 4.4 KitKat
Samsung Galaxy S5 mini 1:44 hod. 7:38 hod. 2 100 mAh Android 4.4 KitKat

Hardware: nezklame

Uvnitř zařízení nalezneme čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 s 64bitovou architekturou, sekundují mu 2 GB paměti RAM, přičemž po spuštění je k dispozici zhruba něco přes polovinu paměti. TouchWiz je zkrátka stále velmi náročnou nadstavbou. Grafickým akcelerátorem je zde Adreno 306, tedy stejný čip jako v případě modelu Galaxy A3. V tomto případě si dovolíme kritiku, u střední třídy jsme ochotni Adreno 306 pochopit, u Galaxy A5 bychom však očekávali něco trochu výkonnějšího.

Výsledky benchmark testů

Interní paměť nabídne kapacitu 16 GB (po spuštění je k dispozici zhruba 12 GB) a radostnou zprávou je fakt, že jí díky paměťovým kartám microSD můžete navýšit až o dalších 64 GB. Na tu pak lze přesozvat i data aplikací, samozřejmě za podmínky, že tuto možnost podporují. I když po stránce výsledků novinka nijak zvlášť neohromila (stejně jako nás zklamal použitý grafický akcelerátor), běžné fungování se smartphonem je naprosto bezproblémové, stejně jako hraní náročnějších 3D her. Zde Samsung zapracoval na optimalizaci a my musíme uznat, že jsme spokojeni.

Uživatelské prostředí: použitelný TouchWiz

Samsung, co se týče prostředí, nasadil osvědčený Android 4.4.4 KitKat a samozřejmě i svou důvěrně známou grafickou nadstavbu TouchWiz v loňské verzi. V této verzi je velký důraz kladen na flatový vzhled a jednotnost celého prostředí. Jak jsme už naznačili, Samsung Galaxy A5 nabízí slušnou optimalizaci, která se může rovnat s tou u modelu Galaxy Alpha. Že by opravdu Samsung kromě hodnotnějších materiálů zapracoval i na druhé frontě, na které se mu často nedařilo? Každopádně to tak vypadá, telefon je příkladně svižný. Co se týče prostředí samotného, zaměříme se například na informační lištu, která nabízí přehled o všech událostech a její druhá varianta nabízí obsáhlý výčet zástupců funkcí, které můžete takto snadno zapnout. Vyšperkovat si můžete i domovské obrazovky, a to různými widgety.

Úvodní nastavení Androidu 4.4.4 KitKat v podání Samsungu Galaxy A5

Pokud je však pro vás prostředí klasického TouchWizu až zbytečně přeplácané, případně pořizujete smartphone osobě se slabším zrakem, lze v menu aktivovat i snadný režim, který přizpůsobí velikost ikon a také zpřehlední nabídku. O snadném režimu si však detailněji povíme až později. Zajímavou možností je i nastavení schémat. Záměrně říkáme schémat, protože změní celé prostředí, tedy barevnost, ikony a také některé barevné překryvy. K dispozici je jich celkem pětice, většina z nich však bohužel inklinuje k infantilnosti, případně nabídne až zbytečně jednotvárné barvy, které by se hodily spíše pro mladé slečny. I tak tuto možnost chválíme a jistě si své příznivce najde.

Uživatelské prostředí

Praktická jsou také gesta pro snadnější ovládání. Například je možné přiklopením ztišit vyzvánění, přejetím dlaně pod displeji pořídit screenshot, a nakonec i Inteligentní upozornění, kdy telefon zavibruje v případě zmeškaných událostí v momentě, kdy jej uchopíte do ruky. Jednoduché a praktické.

Uživatelské prostředí

Samsung Galaxy A5 se také dočkal hned několika režimů, které vycházejí z modelu Galaxy S5. Ty například mohou ulehčit práci s telefonem či zvýšit celkové zabezpečení. Jejich seznam však není s modelem Galaxy S5 totožný, pojďme se tedy podívat na ty, které v Galaxy A5 zůstaly zachovány.

Snadný režim

Začneme režimem snadného zobrazení. Ten po jeho aktivaci přemění úvodní obrazovku k nepoznání, zvětší se nejenom popisky, ale také samotné ikony a widgety. Po levé straně od úvodní obrazovky můžete jednoduše přidat oblíbené kontakty, po pravé straně pak naleznete zástupce k nejčastěji požívaným aplikacím, po vstupu do dalších aplikací se pak místo klasického menu zobrazí řádkovaný seznam. V něm můžete vyhledávat stejně snadno jako například v telefonním seznamu, po pravé straně se totiž nachází celá abeceda, postupným sjížděním se tedy rychle dostanete k té, kterou zrovna potřebujete.

Snadný režim

Soukromý režim

Pokud váš telefon využívá více lidí, případně k němu má přístup i někdo nepovolaný a vy chcete mít stoprocentní jistotu, že k určitým souborům se nikdo nedostane, skvěle poslouží soukromý režim. Ten po zabezpečení před zvědavýma očima umožní ukrýt cokoli ze správce souborů nebo například přímo z galerie, tento soubor se pak následně uloží pouze do vašeho privátního oddílu, který je zabezpečen například heslem (možností je samozřejmě více, jako zabezpečení můžete zvolit PIN nebo gesto).

Soukromý režim

Po označení daného souboru se zobrazí ikona zámečku, po vypnutí režimu soukromí, soubory jednoduše zmizí. Zobrazíte je pak následně opětovným spuštěním soukromého režimu, samozřejmě budete vyzváni k opětovné identifikaci vámi nastaveným zabezpečovacím prvkem (pouze při první aktivaci je nutné nastavit jako ochranu aplikace gesto).

Režim blokování

Poslední režim, kterým Galaxy A5 disponuje a který si společně v krátkosti představíme je režim blokování. Ten funguje prakticky stejně, jako režim „Nerušit“ u telefonů s operačním systémem iOS. Režim blokování umožní vypnout upozorňování pro vybrané funkce, když jsou tedy například blokovány příchozí hovory, obdržíte upozornění pouze od kontaktů, které máte v nastavení povolené (samozřejmě nemusíte nastavovat žádné povolené kontakty).

Režim blokování

Může se jednat o oblíbené nebo vlastní kontakty, zbytek má jednoduše smůlu. Nastavit si můžete také čas, od kdy do kdy nechcete být rušeni, případně můžete ponechat aktivní možnost „vždy“ a režim vypnout až podle vašeho přání. Blokování dále funguje i pro aplikace, jako je budík a časovač, můžete ji ale nechat aktivní jen pro výše zmíněné příchozí hovory, nebo seznam zakázaných funkcí kombinovat dle libosti.

Multimediální funkce: hoďte starosti za hlavu

Pokud si budete chtít po náročném dni odpočinout, zaposlouchat se můžete do vašeho oblíbeného alba nebo si můžete přehrát film či seriál. Samsung v tomto ohledu rozhodně nezahálel a integrovaný videopřehrávač otevřete všechny známé koncovky, filmy s koncovkou .avi samozřejmě nevyjímaje. Problém nenastane ani v případě, že váš oblíbený film nebo seriál do telefonu nakopírujete včetně externích titulků (například ve formátu .srt). Problém však čas od času nastane se zobrazením českých znaků, to však řeší alternativní přehrávač VLC, který lze stáhnout a který se už konečně stal stabilním.

Multimediální funkce

U hudby pak oceníte nejen graficky zdařilý přehrávač, ale i propracovaný ekvalizér. Doplníme, že v multimediální nadílce nechybí ani mnohdy opomíjené FM rádio s podporou RDS. Už v povídání o hardwaru jsme zmínili, že rychlostně je na tom Galaxy A5 více než dobře, problém nenastane ani s hraním náročnějších 3D her, jako je například oblíbený Asphalt 8.

Fotoaparát: na ostří nože

Samsung Galaxy A5

Samsung Galaxy A5 nabídne fotoaparát s rozlišením 13 Mpx, tomu sekunduje poměrně výkonná přisvětlovací LED dioda a samozřejmě nechybí ani funkce automatického ostření. Samsung se samozřejmě chlubí množstvím speciálních režimů (například HDR, panoráma, překrásná tvář anebo režim sport, další můžete dodatečně stáhnout), nám však jde pouze o jediné – o výsledky. Pořízené fotografie rozhodně můžeme zařadit k těm lepším fotomobilům, zvláště pak pokud fotíte v optimálních světelných podmínkách.

Uživatelské prostředí aplikace Fotoaparát

Fotografie jsou za těchto ideálních podmínek příkladně ostré a detailní, pochválit můžeme také přirozené barevné podání. Příkladné je rovněž makro, kdy telefon automaticky ostří na vzdálenost již 10 centimetrů, není nutné žádné další nastavení, makro snímky telefon sám rozezná během okamžiku. Jako vždy je hlavním nepřítelem malé čočky v mobilních zařízeních špatné osvětlení, respektive šero, tma a protisvětlo. Samsung se i tak snaží podávat co nejpřesvědčivější výsledky, co se barevného podání týče, na displeji mobilního telefonu vypadají snímky ještě dobře, po přesunu do počítače však na drobné nedokonalosti narazíte. Celkově jsme však s výsledky spokojeni. Příjemnou vlastností je také rychlé ostření a pořízení snímků, ty můžete „sekat“ jeden za druhým.

Ukázkové fotografie v plném rozlišení

Čelní kamerka dostala do vínku slušných 5 megapixelů a režim pro tvorbu selfies. V prvé řadě si můžete v reálném čase upravit tvář a dále je tu speciální spoušť. Postačí před kamerou ukázat dlaň a následně se spustí odpočítávání do pořízení snímku. Samotná kvalita je ucházející a pro sdílení na sociálních sítích postačuje.

Videokamera: FullHD standard

Samsung Galaxy A5 samozřejmě umožní také nahrávání libovolně dlouhých videoklipů v rozlišení až 1 920 × 1 080, tedy ve FullHD. Na 4K si bohužel musíme nechat zajít chuť, stejně jako na vysokorychlostní záznam. Tak či tak, pořízené videoklipy opět patří k tomu lepšímu, co můžeme ve světě mobilních telefonů spatřit. Kvalitu výsledného záznamu můžete ohodnotit na následujícím příkladu, my pro úplnost informací dodáme, že zhruba 20vteřinový záznam zabere v paměti zařízení zhruba 45 až 50 MB.

Navigace: dovede vás do cíle

Vzhledem k tomu, že smartphony už běžné navigace vytlačily podobně jako digitální kompakty, nemůže ani Galaxy A5 chybět GPS čip, včetně jeho ruské alternativy v podobě čipu GLONASS. Fixace satelitů je s povolenou A-GPS otázkou zhruba 4 vteřin, a to bez ohledu na to, jestli se nacházíte na volném prostranství nebo v husté městské zástavbě. Bez povolení internetového připojení to jde také, na zaměření si však nějakou dobu počkáte, nejedná se však o žádnou tragédii a zhruba do 15 vteřin vidíte vaši polohu na mapě. Zde už ovšem na vašem umístění docela záleží, například v bytě se tento čas protáhne zhruba o dalších 10 sekund.

Mapy a Navigace od Google

K prohlížení map využijete stálici v podobě aplikace Mapy od Googlu, které ke svému fungování vyžadují internetové připojení. Naštěstí si část map můžete uložit i do mezipaměti, při troše snahy a hlavně trpělivosti není problém uložit hned několik větších měst. Při plánování trasy a vyhledávání zájmových bodů je však internet nutností, navíc, takto uložené mapy lze skladovat maximálně 20 dní, pak je nutná jejich aktualizace. Pro automobilovou navigaci využijete aplikaci Navigace, i u té je internetové připojení nezbytné, trasu si však můžete naplánovat s předstihem a data se tak budou stahovat jen při nenadálých událostech, například při změně trasy a tedy nutnosti cestu přepočítat. I tak se ale shodneme, že tento způsob je trochu omezující. Pokud to s navigací myslíte vážně, stejně dříve nebo později sáhnete po některé z off-line alternativ. Nabízí se například špičková navigační aplikace HERE, která je pro Android zařízení dostupná zdarma, navíc s možností stáhnout si celý svět včetně českého hlasu pro navigaci zcela zdarma. Vaše peněženka se tak nemusí bát dodatečných výdajů.

Stáhnout HERE Beta

Google Play (zdarma)

Telefonní funkce: design nemění funkce

Aplikace Telefon zastřešuje kromě nezbytného číselníku (pomocí kterého můžete vyhledávat postupným zadáváním, použít ho ale můžete také pro vytočení rychlé volby) také podrobné protokoly hovorů a SMS, ty můžete snadno třídit podle několika skupin (všechny protokoly, všechny hovory, zmeškané hovory, odchozí hovory, přijaté hovory, odmítnuté hovory, přijaté a odeslané SMS). Záložka oblíbené pak seskupuje vámi často kontaktované osoby, z tohoto seznamu můžete samozřejmě kohokoli vymazat, případně dodatečně přidat. Záložka kontakty už pak jen slučuje všechny vaše kontakty uložené na SIM kartě, případně v cloudu. Vizitka kontaktu je opravdu velice podrobná, samozřejmostí je synchronizace s Facebookem, Google+ účtem nebo třeba WhatsAppem a Viberem. Díky špičkové provázanosti se mohou některé informace doplnit právě z vybraných sociálních sítí, které k danému kontaktu, respektive telefonnímu číslu, pasují. Skvěle funguje také možnost skenování vizitek, k této možnosti se dostanete pomocí kontextové nabídky přímo v záložce kontaktů.

Telefonní funkce

Vytvářet můžete také skupiny, Samsung si jich pro vás do začátku přichystal hned několik na ukázku (spolupracovníci, rodina, přátelé), zobrazují se zde také nouzové kontakty, které se právě vážou k bezpečnostnímu režimu, tedy k případu vaší nouze. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. O funkci přímého volání jsme již mluvili, nemluvili jsme ovšem o zobrazených informacích při vytáčení hovoru. Jakmile totiž kontaktujete telefonní číslo, vyskočí vám také notifikační zpráva o tom, kdy jste s daným kontaktem komunikovali naposledy a o jaký typ spojení se jednalo. Kvalita samotného hovoru je na velmi dobré úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít výrazný problém.

Organizační funkce: to co známe

Samsung Galaxy A5 poslouží i jako multifunkční organizátor vašeho času, nabídne totiž vše důležité. Začneme aplikací S Plánovač, což je u Samsungu označení pro pokročilejší kalendář. Přibližně 60 % prostoru displeje zabírají okénka dnů, zbytek prostoru využijete pro náhled určité události, případně událostí, které máte naplánovány na daný den. Aktuální datum je zvýrazněno modrým kroužkem, což zpříjemní orientaci. Kalendář je možné zobrazit v ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledu, nic co bychom neznali. Z dalších organizačních funkcí vyjmenujeme stopky, časovač a budík, to vše uschované pod položkou Hodiny.

Organizační funkce

Mezi organizačními funkcemi samozřejmě nechybí ani kalkulačka a vcelku primitivní poznámky, pro lepší synchronizaci však doporučujeme povedené poznámky Google Keep. Ty nabídnout skvělou synchronizaci s dalšími zařízeními, navíc se pyšní jednoduchým (ale o to účelnějším) prostředím, které celou práci zjednodušuje. Navíc, stejně jednoduše, jako vytvoříte poznámky, vytvoříte také jednoduchý nákupní seznam s možností odškrtávání. Hodí se také správce souborů nebo aplikace Polaris Office Viewer 5 pro otevření a editaci kancelářských dokumentů.

Zprávy a e-mail: komunikujeme se světem

Samsung se stále drží svého primárního editoru pro vytváření SMS/MMS zpráv, ten funguje dle očekávání. Přímo z editoru je možné přidat jak smajlíky, tak i přílohu (obrázek, video, zvuk, poznámka, moje poloha, vizitka), v tu ránu se může stát z klasické SMS zprávy MMS zpráva, záleží samozřejmě na daném typu přílohy. Není ovšem problém nastavit jako defaultní editor SMS/MMS zpráv aplikaci Hangouts, ta slučuje mimo SMS/MMS komunikace také Google chat a videohovory. Výběr je jako vždy pouze a jen na vás, aplikace Hangouts prošla za svoji historii již mnohými aktualizacemi, které její používání značně vylepšily a zpříjemnily. Psát je možné na QWERTZ nebo na alfanumerické klávesnici, záleží tedy čistě jen na vás, funguje také zadávání textu postupnými tahy po displeji.

Zprávy, Hangouts a Gmail

E-mailovou komunikaci obstará hned dvojice aplikací, standardní E-mail a aplikace Gmail. Obě aplikace není nutné podrobně popisovat, vše funguje stejně jako u ostatních telefonů s operačním systémem Android.

Internet a konektivita: dokonce i s LTE a NFC

Samsung Galaxy A5 je na tom výborně také co se týče konektivity, ta totiž zahrnuje vše potřebné. Samsung musíme pochválit za skvělou citlivost Wi-Fi (a/b/g/n/ac). Nechybí samozřejmě ani podpora Wi-Fi Direct. Opomenout nesmíme ani HSPA: 42 / 5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0, u špičkového modelu samozřejmě nemůže chybět čip NFC a LTE se všemi potřebnými evropskými frekvencemi. Webové stránky můžete prohlížet skrze nativní prohlížeč Android nebo Google Chrome. Oba jsou opravdu svižní a výhodou Chromu může být lepší synchronizace s vaším desktopovým prohlížečem.

Internetový prohlížeč a Google Chrome

V neposlední řadě musíme pochválit také propojení přes USB ve verzi 3.0, Samsung se v počítači objeví jako samostatný disk, i když se stále nejedná o plnohodnotný Mass Storage režim, ale pouze o rychlejší variantu MTP přenosu. Dostalo se také na podporu USB OTG a snadno tak připojíte například flash disk. K dokonalosti tak chybí už jen infraport pro ovládání domácí elektroniky.

Závěr a zhodnocení: až na tu cenu...

Samsung Galaxy A5 rozhodně patří mezi kvalitně provedené a dobře vybavené smartphony dnešní doby. Kromě několikrát zmiňované výborné celokovové konstrukce musíme pochválit také dobrou optimalizaci a celkově i provázanost. Stojí toto vše ale za 12 000 Kč?

Samsung Galaxy A5 se povedl

Když se zaměříme na klady, ke kterým patří špičková konstrukce, použití kvalitních materiálů, dosazení kvalitního displeje a nadprůměrné funkční výbavy, která zahrnuje podporu LTE, NFC, paměťových karet nebo také povedený fotoaparát, chtělo by se říci, že ano. Pak je tu ale druhá strana mince, tedy horší zvukový výstup, absence notifikační LED diody a pouze HD rozlišení displeje, absence čtečky otisků prstů, senzoru tepové frekvence nebo třeba ne zrovna vhodně vystupující čočka integrovaného fotoaparátu. Cena 12 000 Kč se také zrovna neřadí mezi ty lidové. I tak si ale určitě své zákazníky telefon najde a vzhledem k plusům si zaslouží i naše doporučení, pouze ale, pokud jednoduše chcete kovový Samsung a nemáte hluboko do kapsy.

Jedná se totiž od Samsungu po dlouhé době o velmi dobře zvládnuté zařízení, kterému nechybí nic důležitého a navíc – dokáže i reprezentovat. Zaujmout by dokonce mohl i ty, kteří doteď Samsung neměli rádi kvůli „škaredému“ vzhledu a náročnému prostředí. Jak to ale bývá, konkurence číhá na každém rohu a ani konkurenčních modelů pro Samsung Galaxy A5 není zrovna málo. Jsou navíc výrazně levnější. Pojďme se na ně tedy společně podívat.

Konkurence

Samsung Galaxy Alpha

Za 13 000 Kč je k dispozici velký rival pro dnes recenzovaný Galaxy A5, a to model Galaxy Alpha. Ten nabídne 4,7palcový displej s HD rozlišením, osmijádrový procesor Exynos 5430 od Samsungu, senzor tepové frekvence, čtečku otisků prstů a také kovový rám. Zadní kryt je však plastový, přední kamera nabídne rozlišení 2,1 Mpx a baterie kapacitu 1 860 mAh, avšak s podobnou výdrží. Zamrzí také chybějící slot pro paměťové karty. Mezi Galaxy A5 a Galaxy Alpha jsou rozdíly a zákazník se tak zřejmě rozhodně podle toho, co preferuje více.

Samsung Galaxy Alpha

Lenovo Vibe X2

Velice zajímavým konkurentem je i sendvičové Lenovo Vibe X2 za zhruba 9 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový výrazně jemnější FullHD displej, 2 GB paměti RAM, podporu LTE, chybí však NFC. Fotoaparát nabídne rozlišení 13 Mpx, ten přední pak rovnou 5 Mpx. Interní paměť 32 GB bohužel nejde dále rozšířit, potěší však výkonný osmijádrový procesor od MediaTeku.

Lenovo Vibe X2

HTC One mini 2

Konkurentem může být také kovové HTC One mini 2 za zhruba 8 500 Kč. Za tuto cenu dostanete 4,5palcový displej s HD rozlišením, 13Mpx fotoaparát, baterii s kapacitou 2 110 mAh nebo také čtyřjádrový procesor Snapdragon 400. Zamrzí však pouze 1 GB paměti RAM.

HTC One mini 2

Motorola Moto G (2014)

Motorola Moto G (2014), též patří mezi konkurenci. Za cenu okolo 5 000 Kč nabídne 5" IPS LCD s rozlišením 1 280 × 720 pixelů, čtyřjádrový procesor Snapdragon 400 nebo také podporu LTE. Nechybí ani podpora paměťových karet, interní se zastavila na hodnotě 8 GB, paměť RAM pak nabídne kapacitu 1 GB.

Motorola Moto G (2014)

LG G3

LG G3 je sice telefon z jiné kategorie, cena 11 000 Kč je však paradoxně ještě nižší, než právě u Samsungu Galaxy A5. A co všechno můžete očekávat? Tak například špičkový 5,5palcový displej s Quad HD rozlišením, 2 GB paměti RAM, čtyřjádrový procesor Snapdragon 801 a mnoho dalšího. Smířit se však musíte s plastovou konstrukcí.

LG G3

Huawei Ascend P7

Dalším zajímavým konkurentem je bezesporu i Huawei Ascend P7, který se v současné době prodává za zhruba 9 000 Kč. Za tuto cenu nabídne 5palcový FullHD displej, 2 GB operační paměti RAM, 13Mpx fotoaparát a konstrukci tenkou pouze 6,5 milimetru.

Huawei Ascend P7

Nokia Lumia 930

Pokud vám „nevoní“ Android, mohla by vás zaujmout Nokia Lumia 930 za zhruba 10 000 Kč. Za tuto cenu dostanete 5palcový displej s FullHD rozlišením, operační systém Windows Phone 8.1 s aktualizací na Windows 10, kvalitní 20,7Mpx fotoaparát nebo čtyřjádrový procesor Snapdragon 800.

Nokia Lumia 930

Nokia Lumia 830

Další alternativou s Windows Phone pak může být Nokia Lumia 830, která nabídne za zhruba 9 000 Kč špičkový fotoaparát s rozlišením 10 Mpx, optickou stabilizací a optikou od společnosti Carl Zeiss. 5palcový displej nabídne HD rozlišení, baterie pak nabídne kapacitu 2 200 mAh. K dispozici je navíc v několika líbivých barevných variantách a pyšnit se může i kovovým rámem.

Nokia Lumia 830
samsung-galaxy-a5
Klady
  • povedený Super AMOLED displej
  • reprezentativní vzhled
  • příkladná optimalizace grafické nadstavby
  • výsledky fotoaparátu a videokamery
  • podpora paměťových karet, LTE a NFC
  • prémiové kovové materiály, příkladné zpracování
Zápory
  • průměrná kvalita hlasitého reproduktoru
  • velmi vysoká cena
  • chybí notifikační LED dioda
  • vystupující čočka integrovaného fotoaparátu
  • chybí čtečka otisků prstů
Diskuze ke článku
dunco
Telefon je to pěkný, ale stále je to Samsung. Ten poměr cena -výbava je absurdní. Vzhledem k tomu, že fandím Sony, tak pouze dodám, že jako konkurenta jste zapomněli uvést Sony Z2, které je levnější a tady té A5 natrhne prdel ve všech směrech. Až toto bude stát o pět tisíc méně, tak to bude možná odpovídající cena.
Semm
Samsung je s tak malou baterií na tři věci. Asi jako každý model od Samsung. A upozorňuji ze android je platforma vytvořena pro reklamní účely. Kdy uživatel je ovlivněn cílenou reklamou. Nikdy jsem si říkal ze lide jsou tupci a o Češích to platí pěti násobek.
Samm
V zahraničí jsou dále s mentálním myšlením. Máte se uživatelé co učit
Mojmir
Pri porovnani A3, A5, Alpha a A7 mate v katalogu chybu - A5 prece ma radio! ;-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze