Samsung Galaxy A5 (2016)
recenze

Samsung Galaxy A5 (2016)

Zastíní i nejvyššího
48

Samsungu se daří produkovat telefony těšící se značné oblibě. V poslední době zaznamenal asi největší úspěch s řadou Galaxy A, která uchvátila svým designem. Letos nastupuje v pořadí druhá generace, která vzhled mírně mění, ale opět před sebou máme designové skvosty. Důkazem je dnes testovaný model Galaxy A5 s krásně tenkým 5,2palcovým AMOLED displejem a kovovým rámem.

Není to tak dlouho, co byl Samsung kritizován za neměnící se design a především opakované používání pouze plastových materiálů. Výrobce si toho byl vědom a odpověděl více než přesvědčivě představením modelů řady Galaxy A, které vypadaly skvěle na pohled i se dobře držely v rukou. Přímo na loňskou generaci navazuje ta letošní, v pořadí druhá. My před sebou máme prostřední model Galaxy A5, který spadá do vyšší střední třídy.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Technické parametry Samsung Galaxy A5 (2016)

Kompletní specifikace
Konstrukce144,8 × 71 × 7,3 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,2" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 128 × 3 096), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 8×1,6 GHz, GPU: ARM Mali-T720 MP3
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 300 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:23 hodin
Dostupnostleden 2016,

Samsung Galaxy A5 2016 – videopohled

Obsah balení

Základní balení patrně nikoho nepřekvapí. Samsung do něj kromě telefonu vložil nabíječku, USB kabel a špuntová sluchátka. Vše je pěkně sladěno do bílé barvy, a to bohužel i v případě, že si vyberete tmavou variantu telefonu.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Design a konstrukce: dokonalost na každém kroku

Na první pohled je patrná změna designu, který je nyní více uhlazený a koresponduje s aktuálním designovým směrem nastoleným hlavní řadou Galaxy S6. Subjektivně lze říci, že Galaxy A5 působí po vybalení z krabice ještě hodnotnějším dojmem než vlajková loď Galaxy S6. Temně černý odstín čelní strany není prakticky ničím rušen a vše působí propracovaně do nejmenšího detailu. O velmi decentní oživení se stará pouze neodmyslitelné tlačítko se stříbrnou linkou, do kterého je integrována čtečka otisků prstů. Záhy si též všimnete, že čelní sklo je na svých krajích mírně zakulaceno a design plynule přechází ke kovovému rámu. Mírné zaoblení se pozitivně projevuje také na ovládání, kdy i dotýkání se krajů obrazovky je příjemné. Doplňme, že Samsung připravil také bílou a růžovou barevnou variantu.

Navraťme se k hlavnímu tlačítku pod displejem, do kterého se je integrována čtečka otisků prstů. Nastavení čtečky je poměrně neobvykle ukryté Samsung nechlubí jako to vídáme u starších modelů či jiných výrobců. Nyní musíte klasicky zavítat do zabezpečení odemykání a zde načíst otisk vašeho prstu. Proces je to velmi rychlý, což chválíme. Potěší i vysoká pravděpodobnost úspěšného rozpoznání. Stále tak zamrzí pouze nutnost displej nejprve nějak rozsvítit. Pokud je zhasnutý, čtečka nefunguje a to je velká škoda. Mnohá konkurence, jako například Lenovo, to již umí lépe.

Nastavení otisků prstů

Nadšení ze zpracování a vzhledu pokračuje i po uchopení telefonu, kdy vyjde najevo, že preciznost je vlastní i straně zadní. Designéři zde opět kladli důraz na minimalismus a čistotu. Zamrzet však mohou dvě věci: mírně vystupující fotoaparát - tloušťka pouhých 7,3 milimetrů si jednoduše vybrala svou daň - očekávatelný problém s otisky prstů na skleněném povrchu, které telefon za pár minut doslova posejí. Doplňme ještě zbývající rozměry: výška telefonu činí necelých 145 milimetrů a šířka 71 milimetrů.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Pocit bytelnosti a luxusu pak dodává kovový rám, do kterého jsou velmi vkusně usazena tlačítka. Mají sice nepatrně větší odpor, ale jde pouze o zvyk. Jejich umístění bude patrně vyhovovat každému. Odemykací klávesa okupuje pravý bok v ideální výšce, regulaci hlasitosti mají na starost dvě oddělená tlačítka na levém boku. Samotné boky nejsou vyloženě zaoblené, díky čemuž se telefon dobře drží – můžete se totiž pohodlně zapřít. Hmotnost 155 gramů je pak s ohledem na použití kovového rámu a skleněných ploch na obou stranách telefonu zcela v normě. Dílenské zpracování je pak na nejvyšší možné úrovni.

Na pravém boku se nachází ještě poměrně velký šuplíček pro nano SIM Kartu a paměťovou kartu.

Líbilo se nám:

  • kovový rám
  • stylový vzhled
  • perfektní zpracování
  • mírně zaoblené krycí sklíčko

Nelíbilo se nám:

  • značně ulpívající otisky prstů
  • čtečka otisků prstů nefunguje při zhasnutém displeji

Displej: nádherný Super AMOLED

Krásný telefon, který má mít reprezentativní roli, musí obstát i na poli displeje. Nyní by stačilo říci pouze dvě slova – Super AMOLED. Právě tuto technologii Samsung v modelu Galaxy A5 používá a vy se můžete těšit na skutečně syté podání barev, dechberoucí černou a jemnou podívanou (424 ppi), kterou na ploše 5,2 palců zajišťuje Full HD rozlišení. Displej je samozřejmě čitelný i z hodně ostrých úhlů a problém nepředstavuje ani slunce. Jas můžete regulovat v několika krocích ručně, případně regulaci svěřit čidlu automatické regulace, které funguje velmi dobře. Nechybí inteligentní pohotovostní režim, kdy se displej nevypne, dokud se na něj díváte. Komu navíc někdy až jedovaté barvy AMOLEDu nevoní, má možnost si zvolit jiný režim s přirozenějším barevným podáním. O ochranu celého displeje se pak stará tvrzené sklíčko Gorilla Glass 4.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Líbilo se nám:

  • jemné rozlišení
  • syté barvy
  • výborný jas
  • skvělá čitelnost

Zvuk: reproduktor nenadchne

Zvukově nás Samsung příliš nepotěšil, což se s pouze jedním reproduktorem na spodní hraně dalo očekávat. Zvuk sice hraje dostatečně hlasitě, ale jinak silně plechově se zcela chybějící basovou složkou. V rámci své třídy jde jednoznačně o podprůměr. Výstup do sluchátek je již mnohem kvalitnější a potěší asi každého posluchače. Postačí k tomu navíc dodávaná špuntová sluchátka od Samsungu. Výrobce však bohužel nepřibalil menší nástavce a dodává pouze největší velikost, která rozhodně nebude vyhovovat všem.

Líbilo se nám:

  • slušný výstup do sluchátek

Nelíbilo se nám:

  • podprůměrný hlasitý reproduktor
  • chybí náhradní špunty ke sluchátkám

Baterie a výdrž: v lepším průměru

K baterii vás výrobce samozřejmě již nepustí, a tak mu musíme údaj 2 900 mAh věřit. Není to vyloženě mnoho, ale na druhou stranu ani málo a výdrž se rozhodně nevymyká průměru. S přehledem vám telefon vydrží od rána do pozdního večera. Reálná je i dvoudenní výdrž s mírnými úspornými opatřeními, kdy například snížíte jas, případně omezíte data ve chvílích, kdy je nutně nepotřebujete. Radost udělá rychlé nabíjení, kdy zcela vybitý mobil nabijete s dodávanou nabíječkou za necelou hodinku a půl. Na 80 % se telefon dobije za 1 hodnu a 4 minut. Trochu škoda možná je, že se nedostalo na bezdrátové nabíjení – spoléhat se musíte vždy výhradně na kabel.

Energii můžete uspořit buď úsporným režimem, který sníží výkon procesoru, jas displeje a vypne podsvětlení tlačítek. V záloze je ještě Ultra úsporný režim, který nejen že takřka vše vypne, ale prostředí se překlopí pouze do odstínů šedi a k dispozici jsou pouze základní funkce.

V telefonu najdete hned dva úsporné režimy

Výdrž v našem testu přehrávání streamovaného videa dosáhla času 8 hodin a 6 minut. Ve stejném testu se přiblížil například k Honoru 7, který měl čas 8 hodin a 28 minut.

Líbilo se nám:

  • slušná výdrž
  • rychlé nabíjení

Nelíbilo se nám:

  • nevyměnitelná baterie

Hardware: čekali jsme více

Pod kapotou Samsungu Galaxy A5 se nalézá osmijádrový procesor Exynos 7 s taktem 1,6 GHz. Výkon měřený benchmarkem AnTuTu vykázal výsledek lehce přes 40 000 bodů. Doprovázen je 2GB operační pamětí, což dnes již skutečně neoslní a výrobce mohl trochu přihodit. Po zapnutí zbývá pro uživatele přibližně 700 MB volných. Průměrná je též velikost interní paměti s hodnotou 16 GB, kdy pro vaše data zbyde 10,5 GB. Prostor lze naštěstí zvětšit až 128GB paměťovou kartou typu microSDXC, kam lze přesouvat i aplikace. O místo tedy nouzi mít nebudete.

Benchmark testy

Líbilo se nám:

  • podpora paměťových karet
  • dostatečný výkon

Nelíbilo se nám:

  • jen 16GB interní paměť

Uživatelské prostředí: osvědčená klasika

Zastávka u prostředí bude jen krátká, neboť se zde nic podstatného neodehrává. Samsung nasadil operační systém Android 5.1 Lollipop a všem velmi dobře známou nadstavbu TouchWiz. Prostředí je tedy pěkně barevné, animované a plné různých vychytávek. Nechybí možnost využívat dvě okna současně, případně si naopak vše zjednodušit zapnutím snadného režimu. Dostalo se také na základní gesta, kdy například hovor přijmete zdvihnutím telefonu či odmítnete otočením displeje směrem dolů. Optimalizaci lze aktuálně hodnotit jedničkou. Vše běhá velmi plynule, za celou dobu nedošlo k žádnému restartu a telefon se ani „nezapřemýšlel“.

Prostředí

Líbilo se nám:

  • velmi dobře fungující prostředí
  • přehlednost
  • možnost využívat dvě okna

Multimédia: se vším všudy

Volné chvíle ukrátí multimediální výbava. Zaposlouchat se můžete do vašeho oblíbeného alba nebo si můžete přehrát film či seriál. Samsung v tomto ohledu rozhodně nedělal kompromisy a otevřete všechny známé koncovky, filmy AVI nevyjímaje. Problém nenastane ani u vašeho oblíbeného filmu nebo seriálu, které doprovází externí titulky (například ve formátu SRT). Může se však stát, že narazíte na specifický kodek a nebude fungovat zvuk. To však řeší alternativní přehrávač MX Player, který lze dodatečně stáhnout. U hudby pak oceníte nejen graficky zdařilý přehrávač, ale i propracovaný ekvalizér.

Hudební přehrávač

K prohlížení fotografií můžete využít jak předinstalovanou aplikaci Galerie, tak také Fotky od Googlu. Defaultní Galerie navíc umožní jednodušší úpravy fotek jako ořež, přidání filtrů a další drobnosti. Ve výbavě dále naleznete také FM rádio s podporou RDS.

Galerie

Ukrátit si dlouhé chvíle můžete také u her, kde Galaxy A5 (2016) zvládá i náročnější 3D tituly. Zahrajete si klidně i Asphalt 8 či Real Racing 3.

Fotoaparát: jistota od Samsungu

Fotoaparát dostal do vínku 13megapixelové rozlišení, automatické ostření, přisvětlovací LED diodu a také optickou stabilizaci obrazu. Radost udělá i velmi solidní světelnost f/1.9. Prostředí aplikace je přehledné a nabízí spoustu nastavení a režimů. Základní režim vyhoví těm, kteří jen rádi rychle fotí a nic neřeší. Po zvolení režimu Pro si však můžete doladit vyvážení bílé, hodnotu ISO či expozici. Výsledné snímky rozhodně nezklamaly a Samsung opět dokazuje, že fotoaparáty ve svých telefonech umí. Fotografie jsou po celé ploše ostré a důraz je kladen na detaily i barevnou věrnost. Navzdory tomu, že zařízení spadá do vyšší střední třídy, se v tomto ohledu řadí k absolutní špičce. Velmi krásné jsou makro snímky, kde se nebudete moci vynadívat na kvalitu každého detailu. Obstojný snímek pořídíte též v noci.

Samsung Galaxy A5 (2016)
Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Velmi obstojné selfie fotky pořídí i čelní kamerka s 5 megapixely. Video lze hlavní kamerou zaznamenat ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu, přičemž kvalita je opět na výši. Videa se nesekají a jsou ostrá. Na druhou stranu je škoda, že chybí například slow-motion mód.

Ukázková fotografie z čelní kamerky

Samsung Galaxy A5 (2016) – testovací video (1080p, 30 FPS)

Líbilo se nám:

  • přehledné prostředí
  • přítomnost Pro režimu
  • kvalitní fotografie i video

Nelíbilo se nám:

  • chybí hardwarová spoušť fotoaparátu

Telefonní funkce: neztratíte se

Aplikaci Telefon tvoří tři hlavní obrazovky, které navíc může překrýt číselník pro vytáčení čísel. Přes ten můžete také přímo vyhledávat kontakty, což mnoho uživatelů jistě potěší. Samotné obrazovky jsou pak protokol hovorů, oblíbené kontakty a kompletní adresář.

Trochu mi vadilo, že se mezi obrazovkami nemůžete přesouvat tažením do stran. Potažením přes některou položku v protokolu totiž danému kontaktu buďto zavoláte nebo mu pošlete zprávu. Jde si na to zvyknout, ale osobně to spíš neocením. Stejnou funkci lze nalézt také v klasickém adresáři, kde už to má větší logiku, protože ten se skládá pouze z jedné obrazovky. Ke kontaktu můžete připojit mnoho detailů: jméno, několik telefonních čísel a či adres emailových schránek, adresy míst, IM kontakty, poznámky, webové stránky a například i přezdívku nebo vztah dané osoby vůči vám.

Co se samotné kvality hovoru týče, nikdy jsem nemohl žehrat nad nějakými problémy. Zvuk ve sluchátku je čistý a jasně srozumitelný. Obdobná spokojenost panovala i na druhé straně.

Zprávy a klávesnice: vše při starém

Samsung se stále drží svého standardního a osvědčeného editoru pro vytváření SMS/MMS zpráv, který funguje dle očekávání. Přímo z editoru lze přidat jak smajlíky, tak i přílohu (obrázek, video, zvuk, poznámka, moje poloha, vizitka) – v tu ránu se v závislosti na daném typu přílohy může stát z klasické SMS zprávy MMS zpráva. Není ovšem problém nastavit jako defaultní editor SMS/MMS zpráv aplikaci Hangouts. Ta SMS/MMS komunikaci slučuje s Google chatem a videohovory. Výběr je jako vždy pouze a jen na vás. Aplikace Hangouts prošla za svoji historii již mnohými aktualizacemi, které její používání značně vylepšily a zpříjemnily.

E-mailovou komunikaci obstará hned dvojice aplikací, standardní E-mail a aplikace Gmail. Obě aplikace není nutné podrobně popisovat, vše funguje stejně jako u ostatních telefonů s operačním systémem Android. Ve standardní aplikaci si tedy nastavíte jakýkoliv jiný e-mailový účet (například i Exchange s notifikacemi v reálném čase), než je Gmail. Psát lze na QWERTZ nebo alfanumerické klávesnici, záleží tedy čistě jen na vás. Funguje také zadávání textu postupnými tahy po displeji. Samotné psaní pak zpříjemňuje podrobně nastavitelná vibrační odezva, dostatečné rozestupy mezi jednotlivými písemky a rovněž potěší fakt, že číselná řada je dostupná na vrchu klávesnice, tedy bez nutnosti se přepínat do podrobnějšího nastavení.

Organizace času a GPS: přehledný kalendář je základ

Samsung Galaxy A5 (2016) skvěle poslouží i jako organizátor, neboť nabídne vše důležité. Začneme kalendářem S Plánovač, který funguje a vypadá téměř jako klasický kalendář od Googlu. Při měsíčním náhledu celý displej zabírají jednotlivé dny. V okénkách rovnou vidíte události. Pro větší přehled stačí na den ťuknout a otevře se menší okno, kde již vidíte vše. S Plánovač vyniká v přehlednosti a rychlosti. Aktuální datum zvýrazňuje modrý kroužek, což dále zpříjemní orientaci. Kalendář lze zobrazit v ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledu.

Kalendář a další funkce

Mezi organizačními funkcemi samozřejmě nechybí ani kalkulačka. Předinstalované poznámky jsou velmi jednoduché, k zadanému textu však můžete přidat také fotografie/obrázky nebo i mluvený komentář. Samsung se již také nespoléhá jen na sadu aplikací Googlu a dává k dobrému i kompletní kancelářský balíček od Microsoftu. Najdete zde tedy Word, Excel, PowerPoint, poznámkovník OneNote, cloudové úložiště OneDrive a rovnou i předinstalovaný Skype.

Samsung Galaxy A5 (2016) disponuje jak GPS modulem, tak ruskou alternativou GLONASS. Lokalizace trvá několik málo vteřin – samozřejmě hovoříme o situaci, kdy je povolené A-GPS. Bez povoleného datového připojení je lokalizace otázkou maximálně dvaceti vteřin, což je ovšem stále velmi dobrý výsledek, zvláště pak s přihlédnutím k faktu, že fixace probíhala v centru většího města. Na volném prostranství je celková doba i bez povoleného A-GPS zhruba o dalších 10 vteřin rychlejší. Pro navigaci využijete mapových podkladů přímo od Googlu, které již lze využít i offline.

Google Mapy a Navigace

Datové funkce a internet: nezapomnělo se téměř na nic

Konektivitu Samsung nemohl podcenit a nabízí prakticky všechno možné. Na internet se podíváte skrze Wi-Fi nebo sítě LTE, kde jsou podporována všechna u nás využívaná frekvenční pásma. S okolím se spojíte buď pomocí kabelu nebo Bluetoothu. Pro platby či párování příslušenství lze využít také technologii NFC. Výčet uzavírá podpora funkce USB host, kdy s patřičnou redukcí můžete k telefonu připojit například flash disk. Nedostalo se pouze na infraport, nad čímž lze přimhouřit oko.

Internetový prohlížeč

Webové stránky můžete prohlížet skrze nativní prohlížeč Androidu nebo Google Chrome. Oba jsou opravdu svižní a výhodou Chromu může být překlad stránek do českého jazyka nebo provázanost s dalšími zařízeními, kde jste přihlášeni pod vaším Google účtem.

  • úplná podpora LTE
  • podporuje režim USB host

Nelíbilo se nám:

  • výrobce mohl přidat infraport

Závěrečné zhodnocení: krásný a vybavený

Samsungu se po roce opět povedlo vyprodukovat zdárný příklad toho, jak má vypadat telefon vyšší střední třídy. Stylový vzhled, kde se dbalo na každý, byť sebemenší detail, příjemné rozměry a pohodlné ovládání jsou dnes také často vzácností. Neméně důležitou roli hraje displej, a ten u modelu Galaxy A5 se může měřit s absolutní špičkou. Ve výbavě pak patrně nikdo nebude nic postrádat. Opřít se můžete o fungující prostředí, více než slušný fotoaparát či bohatou nabídku konektivity.

Samsung Galaxy A5 (2016)

Nedostatky hledáme jen obtížně, ale nalézt je lze, například jen průměrně velká operační i interní paměť. Stejně tak by se hodilo bezdrátové nabíjení a někdo by u telefonu za 11 tisíc Kč mohl vyžadovat například možnost natáčet zpomalená videa.

Konkurentů jsme pro vás našli hned několik a co je rozhodně zajímavé, cena všech konkurentů se aktuálně pohybuje také okolo 11 tisíc, tudíž rozhodovat bude buď vzhled či lepší výbava. Lze však s jistotou říci, že chybu se Samsungem Galaxy A5 (2016) rozhodně neuděláte.

Konkurence

Prvním konkurentem je Honor 7 ve variantě s 32GB úložištěm, což je rovnou první plus oproti Samsungu. Má také větší operační paměť a vyšší rozlišení u fotoaparátu

TIP! Recenze Honor 7 – Nová mrštná štika

Honor 7

Neméně zajímavou koupi představuje Sony Xperia M5, která tasí trumf v podobě zvýšené odolnosti proti vodě a prachu. Přidává větší operační paměť či kvalitnější čelní kamerku. Při stejné ceně se tak stává horkým favoritem.

Sony Xperia M5

Sáhnout můžete také po Huawei P8, který si, co se stylu týče, nemůže se Samsungem nic závidět. Navíc má větší operační paměť a nerozhází ho ani nějaké to zmoknutí.

TIP! Recenze Huawei P8 – Radost ve všech směrech

Huawei P8
samsung-galaxy-a5-2016
Klady
  • vynikající fotoaparát
  • úplná podpora LTE
  • zvládá USB host
  • dobře optimalizované prostředí
  • pohodlné ovládání
  • špičkový Super AMOLED displej
  • prémiové zpracování (kov a sklo)
  • stylový vzhled
  • čtečka otisků prstů
Zápory
  • operační i interní paměť mohla být větší
  • problémy s otisky prstů na těle telefonu
  • slabší hlavní reproduktor
Diskuze ke článku
Petas
No nevim, nevim. Porad nemuzu pochopit, ze mobil za 11 000 uvedeny pro rok 2016 ma procesor na 28nm technologii a grafiku jak mobil za 3 - 4 tesice. Jednu vec, ale chvalím mobil se tady asi z 30 recenzi v CZ a SK jazyce co sem se dival poprve nesek a nerestartoval. Ale i tak, kdyz vemu, ze P8 lite ma stejne parametry a o 5 000 levnejsi a dokonce se za to da poridit i plnohodnotna P8. Mobil ma cenu 4 000 a tech dalsich 7 000 je za to ze vypada jak S6.
Lukes - Ogier
Věděl jsem, že dneska bude recenze! :-D Díky za ní! ;-) Tento Samsung mě vzhledově vážně zcela dostal! Osobní kontakt to všechno ještě umocnil. Člověk má opravdu pocit luxusu v ruce.. Jen ta černá varianta je doslova peklo. Jakmile bude v mém oblíbeném obchodě bílá varianta, jdu hnedka do ní. Stačí mi i ta výbava, zaměřuji se již na design.. Samsung jsem neměl už dlouhé roky, nenapadlo by mě, že si ho koupím.. Podle mého názoru je A5 (2016) vůbec nejkrásnějším Samsungem a největší sranda je, že vypadá mnohem dospěleji/reprezentativneji než S7! To Samsung trošku nevychytal! :-D .. Dotaz pro pana Pavlíčka - vážně se Vám ani jednou nezasekl/nerestartoval? Četl jsem již pár českých recenzí a s těmito problémy se právě setkávali až moc.. To mě od tohoto telefonu trošku odrazuje.. Třeba to byla "vadná" první série, fakt je to zvláštní, že jste neměl ani jeden problém..
King
Fuj to je hnusnej telefon a ještě za ty prachy.
Paul
Za mne je to hezký mobil, vlastně celá A řada 2016. Uvažoval jsem o A9, ale jak se zdá, celá řada 2016 nemá notifikační led diodu! Pro mne mimo hru. Vím, že mohu použít app NoLed, ale proč. Dal bych to mezi negativa.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze