Samsung Galaxy A42 5G
recenze

Samsung Galaxy A42 5G

Rychlá data průšvih nezachrání
12

Zřejmě poslední přírůstek do řady Galaxy A v roce 2020, to je Samsung Galaxy A42 5G. Názvem naznačuje, že je plně připraven na nejnovější mobilní sítě. Dále láká na stylový vzhled, velký displej, čtyři zadní fotoaparáty i slušnou baterii. Nebyl by to snad ani Samsung, kdyby ale do všeho nehodil vidle v podobě ne zrovna příznivé ceny. Bude to představovat zásadní problém?

Rok 2020 se pomalu chýlí ke konci, a pokud bychom měli jmenovat podstatné změny na telefonech, byl by to kromě ohebných displejů nástup podpory sítí 5G, rozšířený i do střední třídy. Důkazem budiž i nový Samsung Galaxy A42 5G, který je v době vydání recenze vůbec nejlevnějším mobilem výrobce s podporou nejmodernějších mobilních sítí. Věrný řadě Galaxy A sází také na elegantní vzhled, AMOLED displej či překvapivě velkou baterii. Bude to však stačit na obhajobu ceny atakující 10 tisíc korun?

Samsung Galaxy A42 5G – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A42 5G

Kompletní specifikace
Konstrukce164,4 × 75,9 × 8,6 mm, 190 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,6" (1 600 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 750G, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 619
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 13
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2020,

Obsah balení

V prodejním balení nečekejte v zásadě nic navíc. Samotný telefon doprovází nabíječka a také USB-C kabel ke spojení s počítačem a nabíjení. Samsung tentokrát nepřibalil ani sluchátka.

Samsung Galaxy A42 5G

Konstrukční zpracování: tenká a elegantní

Galaxy A42 5G je spíše větší zařízení, což sice příliš nekoresponduje s původně kompaktní řadou A40, avšak dnešní doba si zřejmě žádá jen velké telefony bez ohledu na odlišné potřeby některých uživatelů. S ohledem na celkovou velikost není telefon nijak těžký ani tlustý, působí naopak spíše tence. V ruce se drží pohodlně, přičemž se mi líbí dobře dosažitelné odemykací tlačítko na pravém boku, které se i jistě tiskne. Na opačné straně je šuplíček s hybridním slotem pro dvě nano SIM karty. V praxi to znamená, že do šuplíčku dáte buď dvě SIM karty, nebo jednu SIM kartu a paměťovku.

Galaxy A42 působí ve sněhově bílé variantě elegantně.

Řada Galaxy A si vždy zakládala na stylovém vzhledu a nutnosti uživatele reprezentovat. Námi testovaný kousek působí ve sněhově bílé variantě elegantně. Zadní strana je rozdělena na horní čtvrtinu, která je bez vzorování, a další tři části, jež se velmi nepatrně liší vzorem. Výsledek je nejlépe vidět pod ostrým světlem, kdy telefon vypadá opravdu velmi dobře. Pouze však do momentu, než telefon párkrát vezmete do ruky. Poté jsou celá záda poseta otisky prstů. Na naší bílé variantě však přeci jen nejsou vidět nijak extrémně.

Samsung Galaxy A42 5G

Poznávacím znamením nového Galaxy A42 5G je čtvercový modul se čtyřmi fotoaparáty, který jen mírně vystupuje nad okolní povrch. Ačkoliv v ruce máme telefon za skoro deset tisíc Kč, je nutné se smířit s plastovou, byť bytelnou konstrukcí a absencí zvýšené odolnosti.

Samsung Galaxy A42 5G
Telefon bude poměrně často leštit
Líbilo se nám
  • slot pro dvě nanoSIM karty
  • dobře padne do ruky
  • pevná konstrukce
  • líbivá zadní strana
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • zadní strana je náchylná na otisky prstů
  • chybí zvýšená odolnost

Displej: nekvalitní podívaná

První větší šok přichází v momentě, kdy rozsvítíte displej. Galaxy A42 5G má zbytečně velké rámečky kolem něj a nepůsobí to vůbec dobře. Do očí vás dále trkne malý výřez, o kterém jsme si mysleli, že pomalu mizí a Samsung jej nasazuje jen do nejlevnějších kousků. Tady však zažívá nikým nevítaný návrat. Jenže to stále není to nejhorší. Jihokorejský výrobce se rozhodl prověřit vaši trpělivost a na 6,6palcovém Super AMOLED panelu demonstruje, jak to vypadá, když se použije skutečně nízké rozlišení. Hodnota HD+ je zcela nedostatečná a pouhým okem vidíte rastr. Ikonky jsou kvůli tomu rozmazané, což vyjde na povrch zejména v momentě, kdy si vedle dáte položíte klidně i levnější Samsung s lepším displejem. Pomyslnou tečkou je pak fakt, že displej má jen 60Hz obnovovací frekvenci.

Samsung Galaxy A42 5G

Samsung místo lepšího displeje investoval do čtečky otisků prstů, které je přímo v zobrazovači. Nejde však o žádnou výhru, funguje mnohem hůře než konvenční řešení například na boku. Jedná se o klasickou ukázku toho, kdy moderní a rádoby lákavé řešení zastíní rozum a praktičnost. Nyní si možná říkáte, ještě nezmínili praktický režim Always-On, kterým se mobily Samsung zpravidla chlubí. Ano, nezmínili jsme ho, protože dost nečekaně chybí.

Nelíbilo se nám
  • velmi nízké rozlišení displeje
  • méně spolehlivá čtečka otisků prstů
  • chybí režim Always-On
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence

Zvuk: šedivý průměr

Zvukově vás telefon nijak zvlášť neosloví, neboť se musí spolehnout pouze na jeden hlasitý reproduktor na spodní hraně. Poslech hudby je lepší provozovat skrze 3,5mm jack, který naštěstí nechybí. Naopak chybí sluchátka, která výrobce k telefonu nepřibalil.

Samsung Galaxy A42 5G
Líbilo se nám
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: škoda malé RAM

Snapdragon 750G je více než solidní a bude stačit i náročnějším uživatelům. Škoda, že totéž nelze říci o 4GB RAM. Skutečně bylo nutné ušetřit a nasadit jen nezbytně nutnou velikost operační paměti, kterou mívají i zcela základní smartphony? Dle Samsungu zřejmě ano. Při běžném používání však Galaxy A42 5G hospodaří s RAM slušně a problémy nezaznamenáte. Dokazuje to i velmi slušný výsledek z AnTuTu přesahující 300 tisíc bodů. Naopak standardní je 128GB úložiště, ze které po zapnutí zbývá cca 114 GB, s možností rozšíření paměťovou kartou (max. 1 TB).

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
  • výkonný procesor
Nelíbilo se nám
  • malá operační paměť

Výdrž baterie: nezklame vás

U řady Galaxy A možná mírně překvapí baterie s kapacitou 5 000 mAh, což je lehký nadprůměr. Důvod její přítomnosti je zde však zcela zřejmý – je jím energeticky náročnější 5G. Tyto sítě jsou však v ČR spíše vzácností, a tak z toho uživatel příjemně těží, protože výsledná výdrž se při středně náročném používání blíží dvěma dnům. Nabíjení probíhá skrze USB-C nepříliš oslnivým výkonem 15 W. Kompletně je telefon nabit za necelé dvě hodinky. Absence bezdrátového nabíjení nepřekvapí.

Samsung Galaxy A42 5G
Líbilo se nám
  • baterie se slušnou kapacitou
Nelíbilo se nám
  • maximálně 15W nabíjení

Konektivita: 5G výhodou do budoucna

Galaxy A42 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Můžete se proto těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC. V dané kategorii je pak třeba USB-C konektor již samozřejmostí. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin. Jak již víte, nechybí ani podpora sítí 5G, což však většina uživatelů příliš neocení. Pokrytí České republiky je totiž zatím spíše jen symbolické.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • NFC

Fotoaparát: klasická čtveřice

Neopodstatněné úsporné manévry Samsung u Galaxy A42 5G předvádí i v oblasti fotoaparátů. Že telefon za 10 tisíc korun nemá teleobjektiv bychom ještě překousli. Už ale ne to, že hlavní snímač se 48 megapixely bez optické stabilizace také zrovna neoslní a slušné výkony během dostatečného světla již dnes nenadchnou.

Samsung Galaxy A42 5G

Ultraširokoúhlý fotoaparát by byl fajn, ale 8megapixelové rozlišení je spíše nižší, snímky tak brzy trpí nedostatečnou ostrostí a náchylností na dostatek světla. Je to další paradox ve výbavě, neboť takovéto úspory u telefonu s cenou blížící se 10 tisícům Kč jsou nepochopitelné. Zbylé dva fotoaparáty mají shodně 5 Mpx a mají na starost portrétní fotografie, respektive makro snímky. Jejich kvality se jeví dostatečně.

Ukázkové fotografie

Jen veskrze průměrný je záznam videa v maximální kvalitě 4K s 30 snímky za vteřinu. Záznamy občas působí trhaně a zamrzí, že ani snížením rozlišením nelze docílit 60 snímků za vteřinu.

Samsung Galaxy A42 5G (testovací video) – 4K, 30 FPS

Samsung Galaxy A42 5G (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Samsung Galaxy A42 5G (testovací video) – 1080p, 30 FPS, noc

V již zmíněném výřezu displeje se nachází 20megapixelová kamerka pro tvorbu selfíček a pro tyto potřeby, jakož i následné sdílení skrze sociální sítě, postačuje.

Nelíbilo se nám
  • nízké rozlišení u ultraširokoúhlého snímače
  • nezvládá video s 60 FPS

Software: spolehlivý

Prostředí má nepřekvapivě na starost Android 10 s nadstavbou One UI 2.5. Mezi přednosti patří přehlednost či snadné ovládání, v tomto je Samsung aktuálně bezchybný. Vcelku povedená je také optimalizace, která v rámci střední třídy patří k tomu lepšímu. V průběhu testování na telefon dorazila jedna aktualizace a přinesla listopadové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • optimalizaci není v základu špatná

Zhodnocení

Samsung Galaxy A42 5G se pohodlně dostal na předvánoční trh s cenou kolem 9,5 tisíc korun a na první pohled to celé vypadalo nadějně. Jenže výsledek je přesně opačný. Podporu 5G totiž velmi draze odskákala takřka celá zbylá výbava. Výrobce nasadil mizerný displej, do kterého se neobtěžoval dostat ani tradiční funkci Always-On. Solidní procesor sráží malá operační paměť, slušnou baterii zase pomalé nabíjení. Fotoaparáty jsou sice čtyři, jenže to je dnes standard a kvalita snímků za konkurencí spíše mírně zaostává.

Sečteno a podtrženo, skutečně ne, Samsungu. Tudy cesta nepovede. Galaxy A42 5G je velmi drahým telefonem, který se spoléhá jen na lákadlo v podobě sítí 5G. Ty však na českém trhu prozatím nemají praktické využití, a tak před sebou máme zařízení ve stylu málo muziky za hodně peněz.

Konkurence

Doporučujeme tedy zapomenout na to, že nějaký Galaxy A42 5G existuje a podívat se ke konkurenci, a to klidně i té od Samsungu. Můžete totiž sáhnout po Galaxy A71, který je levnější, má kvalitnější displej, výkonný hardware i lepší fotoaparáty. Anebo zvolte Galaxy M51, kdy opět získáte lepší displej i hardware a navrch opravdu velkou baterii s třídenní výdrží, což je za příplatek tisícovky fajn. Ano, oběma Samsungům chybí 5G, ale komu to dnes vadí?

Samsung Galaxy A71

Rozměry163,6 × 76 × 7,7 mm, 179 g
DisplejSuper AMOLED, 6,7" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 410 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Samsung Galaxy M51

Rozměry163,9 × 76,3 × 9,5 mm, 213 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 730, 2×2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor7 000 mAh, doba nabíjení: 1:52 hodin

Pokud ale přeci jen 5G požadujete, sáhněte například po Poco F2 Pro od Xiaomi, která je jen o pětistovku dražší, ale nabízí kvalitnější fotoaparáty, mnohem lepší displej, výrazně výkonnější procesor Snapdragon 865 a navrch vás dostane výsuvným čelním fotoaparátem.

Xiaomi Poco F2 Pro 128+6 GB

Rozměry163,3 × 75,4 × 8,9 mm, 218 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 700 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin
samsung-galaxy-a42-5g
Klady
  • elegantní vzhled
  • dobře padne do ruky
  • podporuje dvě SIM karty
  • slušná baterie
  • vhodně zvolený procesor
  • podporuje sítě 5G
Zápory
  • nekvalitní displej
  • malá operační paměť
  • vysoká cena
  • jen průměrné fotoaparáty
  • pomalé nabíjení
Diskuze ke článku
Stickler Stickleru
Stickler Stickleru
Ta cena je docela masox :D
Lukáš Čech
Lukáš Čech
Naposledy upraveno: 20. 12. 2020 09:54
HD displej za tyhle prachy? To uz bych si radeji koupil Poco M3 za ctyrku. Byt prodavacem a tohle nabizet lidem, tak se musim stydet, cekal bych, az prijde zakaznik, co tomu rozumi a da mi tecku, jak se ho snazim oblbnout.. Kdy uz vymizi tyhle HD kompromisi u telefonu za cca 10 litru?
Ben Ben
Ben Ben
HD display a 4GB RAM za skoro 10k... hmm. Ale pro operatory dobry... aspon maji co vnucovat.
Owl 81
Owl 81
To si může Samsung nechat pro ty rozvojové trhy a ne pro Evropu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze