Samsung Galaxy A41
recenze

Samsung Galaxy A41

Kompaktní telefony stále nevymřely
28

Samsung Galaxy A41 je výjimečně kompaktním telefonem, který nabízí velký AMOLED displej s integrovanou čtečkou otisků prstů. Zaujme také další výbava v podobě trojitého fotoaparátu či baterie se solidní kapacitou. Nic ale není tak růžové, jak se na první pohled zdá. Jaké jsou silné a slabé stránky líbivé novinky od Samsungu? To se dozvíte v této recenzi.

Nástupce Samsungu Galaxy A40 přináší několik menších i větších změn, za které zákazník připlatí zhruba tři tisíce korun. Kromě displeje a čtečky otisků prstů došlo také na výkon, jenž nově obstarává procesor od MediaTeku. Pokud vás zajímají kompaktní telefony s velkým displejem, kterým Samsung Galaxy A41 bezpochyby je, čtěte dál.

Samsung Galaxy A41 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A41

Kompletní specifikace
Konstrukce149,9 × 69,8 × 7,9 mm, 152 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediatek helio P65, CPU: 2×2 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor3 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2020, 7 999 Kč

Obsah balení: dostalo se i na sluchátka

Balení obsahuje 15W napájecí adaptér, kabel USB-A/USB-C, telefon a také základní pecková sluchátka. Veškeré příslušenství dorazilo v bílé barvě, pouzdro byste však v krabičce hledali marně.

Samsung Galaxy A41
Líbilo se nám
  • včetně sluchátek
Nelíbilo se nám
  • pouzdro by přišlo vhod

Konstrukční zpracování: chce se líbit

Samsung Galaxy A41 sází na plastová záda s duhovým odleskem, která vypadají v testované fialové variantě velmi hezky. Bohužel jsou však také vcelku náchylná na otisky, takže budete muset telefon často leštit. Při bližším zkoumání vás jistě zaujme obdélníkový modul fotoaparátu, který naštěstí téměř nevystupuje nad okolní povrch, takže se nemusíte děsit nepříjemného kývání na stole.

Nechybí šuplíček na dvojici nanoSIM karet + microSD.

Na záda navazuje stejnobarevný rámeček z plastu, v němž najdete ovládací tlačítka klasicky na pravé straně (v ideálním dosahu palce), velký šuplíček na dvojici nanoSIM karet + paměťovou kartu microSD. Samozřejmě nechybí ani USB-C pro nabíjení a přenos dat. Hudební nadšence zahřeje u srdce rovněž přítomnost 3,5mm jacku. Výčet zakončíme klasickou mřížkou hlasitého reproduktoru.

Telefon je se svými rozměry (149,9 × 69,8 × 7,9 milimetrů) ukázkově kompaktní a skvěle padne do ruky. Velkou výhodou je také hmotnost pouhých 152 gramů. Vzhledem k tomu, že jde o telefon z (nižší) střední třídy, nedostalo se na zvýšenou odolnost.

Líbilo se nám
  • kompaktní rozměry
  • nízká hmotnost
  • slot na 2 nanoSIM + paměťovou kartu
  • podařený design
Nelíbilo se nám
  • povrch zad náchylný na otisky

Displej: 6,1" nádhera

Použitá obrazovka typu Super AMOLED nabídne Full HD+ rozlišení s výslednou jemností 431 PPI a poměr stran 20:9. Zaujme však zejména tenkými rámečky, díky čemuž se i do relativně malého těla podařilo vměstnat 6,1palcový panel.

Samsung Galaxy A41
Čtečka otisků prstů je poměrně spolehlivá.

Kvalita displeje je na velmi vysoké úrovni, má syté barevné podání, dostatečný maximální jas, ale rovněž velmi nízký minimální jas, což oceníte při používání v noci. Dokonce je v zobrazovači integrovaná čtečka otisků prstů optického typu. Čtečka je poměrně spolehlivá, pochopitelně však o něco méně než u dražších modelů. Jednou za čas tak telefon prst nerozpoznal a musel jsem použít heslo.

Pochopitelně nechybí všechny důležité funkce jako Always-On, tmavý režim nebo spolehlivě fungující adaptivní jas. Filtr modrého světla lze naprogramovat tak, aby se zapínal a vypínal v předem nadefinovaný čas. Na horní straně je kapkovitý výřez ukrývající selfie kamerku. Není nijak rušivý a během používání jsem jej takřka nepostřehl.

Líbilo se nám
  • Super AMOLED panel
  • jemné rozlišení a tenké rámečky
  • čtečka otisků prstů v displeji

Zvuk: spíše zklamání

Hlasitý reproduktor hraje přinejlepším průměrně, nedosahuje nijak zvlášť vysoké hlasitosti a občas „tahá za uši“. Na sledování videí postačí, rozhodně by však zvuk mohl být vzhledem k ceně telefonu lepší. Další možností poslechu je využití 3,5mm jacku na spodní straně. Ten nabídne standardní kvalitu, se kterou bude většina uživatelů spokojena. Jen bych doporučil vyměnit základní dodávaná sluchátka za vlastní. Kvalita telefonních hovorů byla bezproblémová.

Samsung Galaxy A41
Nelíbilo se nám
  • slabší hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: neodpovídá ceně

Uvnitř zařízení tiká osmijádrový procesor Helio P65 vyrobený 12nm technologií a doplněný o grafický čip Mali-G52 MC2. Výkon na běžné používání i občasné hraní méně náročných her postačuje, a to i přestože se telefon čas od času mírně zadýchá. Samsungu Galaxy A41 by však podle mého názoru slušel (s ohledem na cenu 8 tisíc korun) o něco výkonnější čipset (třeba od Qualcommu).

Procesoru dělají společnost 4 GB operační paměti a 64GB úložiště staršího typu eMMC 5.1, ze kterého je vám po spuštění dostupných 50 GB. To je vyloženě škoda, neboť konkurence (například Motorola) nabízí mnohem rychlejší úložiště typu UFS 2.1 i u levnějších telefonů. Za cenu Galaxy A41 bych si v základu představoval také alespoň 128GB úložiště. Použitý hardware je pro mě tak trochu zklamáním, nenáročnému uživateli však postačí.

Nelíbilo se nám
  • menší úložiště
  • celkově slabší výkon

Výdrž baterie: bez problémů

Samsung osadil Galaxy A41 baterií o kapacitě 3 500 mAh, která navíc podporuje rychlejší 15W nabíjení. Telefon se chlubí velmi slušnou výdrží a rozhodně vás nenechá na holičkách ani v průběhu náročnějšího pracovního dne. Přes víkend (za předpokladu, že smartphone nevyužíváte tak často) se můžete dostat i na jeden den a půl, v pracovním týdnu jej však budete nabíjet zpravidla každý den.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 34 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 43 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 52 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 61 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 70 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 79 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 105 minut
Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Konektivita: vše, jak má být

Z konektivity Galaxy A41 nabídne vše důležité. Můžete se tak spolehnout na NFC, Bluetooth 5.0 i Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. Z navigačních služeb je k dispozici GPS, GLONASS, BDS i evropské Galileo. Nic důležitého tedy neschází.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: včetně ultraširokoúhlého objektivu

Na zádech Galaxy A41 najdeme hned tři fotoaparáty. Hlavní snímač umístěný uprostřed nabídne rozlišení 48 megapixelů, světelnost f/2.0 a PDAF ostření. Pod ním je 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv s úctyhodným rozsahem 123 ˚ a clonou f/2.2. Úplně nahoře pak je 5Mpx senzor pro portrétní snímky (f/2.4).

Ukázka ultraširokoúhlého objektivu a hlavního snímače + selfie snímek a portrétní režim

Hlavní senzor standardně skládá čtyři pixely do jednoho, takže mají výsledné snímky rozlišení 12 megapixelů. V aplikaci fotoaparátu v nastavení poměru stran však můžete zvolit i 48Mpx režim. Ten nabídne o trochu více detailů, zároveň je však třeba počítat s deaktivací HDR. Pravděpodobně tak zůstanete u 12 Mpx.

Zamrzí absence nočního režimu.

Pořízené snímky se chlubí pro Samsung typicky živějšími barvami i slušnou úrovní detailů a solidním dynamickým rozsahem. S ubývajícím světlem však záhy zjistíte, že telefonu chybí noční režim, což je rozhodně škoda. Horší světelné podmínky se pak nejvíce projeví u ultraširokoúhlého objektivu, který má alespoň opravdu velký rozsah záběru. 5Mpx senzor hloubky je bohužel spíše do počtu a oddělení focené osoby od pozadí by mohl podle mě výrobce vyřešit softwarově.

Snímky byly vyfoceny nejprve hlavním snímačem a následně ultraširokoúhlým objektivem. Poslední fotografie byly pořízeny čelní kamerkou.

Natáčení videí je možné maximálně ve Full HD, a to jak u hlavního snímače, tak u ultraširokoúhlého objektivu. Kvalita je průměrná a absence stabilizace značí, že je ideální natáčet videa spíše z místa než za chůze. Čelní 25Mpx kamerka příjemně překvapí pěknými snímky, které potěší nejednoho milovníka selfies.

Samsung Galaxy A41 – 1080p 30 FPS ultraširokoúhlý objektiv

Samsung Galaxy A41 – 1080p 30 FPS

Líbilo se nám
  • široký rozsah ultraširokúhlého objektivu
  • slušná kvalita fotografií za dobrého světla
Nelíbilo se nám
  • video pouze ve Full HD
  • absence nočního režimu

Software: One UI 2.1

Samsung tentokrát nasadil nejnovější Android 10 doplněný o povedenou nadstavu One UI ve verzi 2.1. Nechybí tak pohodlné ovládání gesty či tmavý režim. Systém je doplněný o klasické aplikace od Samsungu: například hodiny, Game Launcher, balíček aplikací od Microsoftu a také aplikace od Googlu. Některé aplikace jsou tak v telefonu možná trochu zbytečně hned dvakrát. Jedná se například o internetový prohlížeč nebo prohlížeč obrázků. Chod je většinu času svižný, občas však na reakci telefonu čekáte trochu déle, což je pravděpodobně spojeno s méně výkonným hardwarem.

Líbilo se nám
  • Android 10 s One UI 2.1
Nelíbilo se nám
  • občas pomalejší reakce

Zhodnocení

Samsung Galaxy A41 je zařízení, které zaujme kompaktními rozměry, povedeným Super AMOLED displejem a také slušnými fotoaparáty. Dojem však bohužel kazí méně výkonný hardware, který zkrátka neodpovídá ceně osm tisíc korun. Pokud se však řadíte mezi nenáročné uživatele, kterým jde hlavně o velký displej, případně se vám povede sehnat Galaxy A41 s nějakou zajímavou slevou, věřím, že budete spokojeni.

Samsung Galaxy A41

Konkurence

Zajímavým konkurentem pro Galaxy A41 je Motorola One Zoom, která je dokonce o pár stovek levnější, ale výbavou telefon od Samsungu předčí snad úplně ve všem. Na čelní straně najdeme 6,4palcový AMOLED panel, pod kapotou tiká Snapdragon 675 a z fotovýbavy vyčnívá kromě 48Mpx hlavního senzoru také 8Mpx teleobjektiv a 16Mpx ultraširokoúhlý objektiv. Navíc se telefon chlubí takřka čistým Androidem.

Motorola One Zoom

Rozměry158 × 75 × 8,8 mm, 190 g
DisplejOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 675, 2×2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Za dalšího konkurenta bych označil i původní Galaxy A40, který seženete zhruba o tři tisíce korun levněji. Ten nabídne spolehlivější kapacitní čtečku otisků prstů na zádech a pouze o 0,2 palce menší displej.

Samsung Galaxy A40

Rozměry144,4 × 69,2 × 7,2 mm, 140 g
DisplejSuper AMOLED, 5,9" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 100 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin
samsung-galaxy-a41
Klady
  • široký rozsah ultraširokúhlého objektivu
  • slot na 2 nanoSIM + paměťovou kartu
  • povedená nadstavba One UI 2.1
  • solidní výdrž
  • skvělý AMOLED displej
  • kompaktní rozměry a nízká hmotnost
Zápory
  • občas pomalejší reakce
  • slabší hlasitý reproduktor
  • výkon neodpovídající ceně
Diskuze ke článku
Offečka jablečna
A kvalita nikde
Jaroslav Marhefka
Jaroslav Marhefka
telefon oničem, zase jsem podlehl krásné reklamě,
1) nevzbudí mě z vypnutého stavu,
2) blbě se mi připojuje přes BT k solar-měniči
3) čtečka reaguje pomalu a když mám trošku umazané prsty, mám smůlu
4) funkce telefonu jsou na moc kliků, nikdo snad v Samsungu se neumí poučit od jiných výrobců

předtím bohužel rozbitý Huawei P20lite a místo této nové A41 které se rychle zbavím jako kdysi S-Note2, bude kvůli výše popsanému a velikosti Huawei P30lite
Tomáš
Tomáš
Telefon mám jako služební, po prvním dnu musím říct, že horší telefon sem hodně dlouho v ruce neměl. Slabá výdrž baterie, miniaturní necitlivý displej, který si dělá co chce. Displej celkově působí hodně levným dojmem. Barvy šíleně přepálené, nereálné. Gesta? Naprosto nepoužitelná. Čtečka otisků prstů, funguje tak 1 z 10 přiložení a ve srovnání třeba s Xiaomi je extrémně pomalá. Navíc je umístěna na nejhorším možném místě. Odemykání obličejem katastrofa, stačí trošku šero a nezvládá. V naprosté tmě úplně bez šance. Samsung účet vytvořen bez jakéhokoliv mého odsouhlasení, nelze zrušit, podpora Samsungu spí, po 2 hodinách sem raději konverzaci uzavřel. A sakra proč musím k odemknutí obličejem zmáčknout boční tlačítko a pak ještě přejet po displeji? To už rovnou můžu zadat kód. Jinak zpracování telefonu působí jako by telefon byl v cenové kategorii max do 3000kc. Boční tlačítka cvakaji a vrzaji tak nahlas, že to vzbudilo i kočku, která spala na druhé straně bytu. Nastaveni v telefonu chaoticky uspořádané, nepřehledné. Zbytečne mnoho aplikací předinstalovano. Telefon se asi neprodává a proto sme ho dostali jako služební za 2x takovou cenu a to se vyplatí. Naštěstí sem za něj nic neplatil. Jen se bojím dalších dnů, když sem v jednom dni našel tolik závad.
Tak to je funny.
Samsung Exynos 7 Octa, 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz

Za tu cenu lol.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze