Samsung Galaxy A40
recenze

Samsung Galaxy A40

Kompaktní sympaťák
27

Štvou vás všechny ty nové telefony, co mají obrovské displeje, nevejdou se do kapsy a nepohodlně se drží? Alespoň částečná spása možná přichází s novým Samsungem Galaxy A40, který je dnešní optikou se svým bezmála 6palcovým displejem kompaktním smartphonem. Krom toho má vysoký výkon i obstojný fotoaparát. Dobře si stojí i cenově. Máme před sebou bestseller střední třídy?

Jihokorejský Samsung má v letošním roce své modely Galaxy A rozprostřeny od levnějších až po skutečně drahé. Spíše k té první kategorii tíhne nový Samsung Galaxy A40, který přináší hned několik zajímavých vlastností. V prvé řadě jde o příjemně malý smartphone, který dobře padne do ruky. Dále má i za cenu lehce nad 6 tisíci korunami AMOLED displej, duální fotoaparát či USB-C konektor. Proti konkurenty přeplněné střední třídě tak rozhodně nekráčí s prázdnýma rukama.

Samsung Galaxy A40 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A40

Kompletní specifikace
Konstrukce144,4 × 69,2 × 7,2 mm, 140 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 5,9" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát16 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 2×1,77 GHz + 6×1,59 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:33 hodin
Dostupnostduben 2019,

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše, co můžete do začátku potřebovat. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel, nabíječku a také základní pecková sluchátka bílé barvy.

Konstrukční zpracování: staré dobré kompaktní časy

Sami můžete na fotkách okolo vidět, že i v menší dlani se telefon s trochou nadsázky ztrácí. A není se čemu divit – na výšku má pouze 144 milimetrů a šířka se dostala pod 70 milimetrů. Když k tomu připočteme nebývale nízkou hmotnost pouze 140 gramů, můžeme směle říci, že se telefon pohodlně drží a přenáší v kapse. Mezi záplavou dnešních přerostlých telefonů působí A40 až miniaturním dojmem.

Novinka cílí na mladé uživatele a je k dispozici v líbivých barvách s duhovými odlesky. Kromě oranžové a bílé jde o námi testovanou modrou či černou, jejíž odstín můžete vidět na modelu Galaxy A70, jehož recenzi jsme vám přinesli v minulém týdnu.

Samsung Galaxy A40
Působí téměř miniaturním dojmem.

Telefon chválíme za dobré umístění tlačítek, která se pohodlně tisknou, nebo přítomnost všech potřebných konektorů včetně 3,5mm jacku. Velmi se nám líbí nasazení USB-C. S Galaxy A40 můžete zapomenout na dilema, zda používat dvě SIMky či paměťovku. Do širokého šuplíčku totiž dáte dvě nanoSIM karty i paměťovku. Jelikož jsme již v nižších cenových patrech, čtečka otisků prstů má své místo na zadní straně. Ukazováček ruky na ni přesně dosedne a čtečka reaguje promptně.

Dodejme že telefon je celý plastový, což může někoho zklamat, ale zpracování hodnotíme veskrze kladně. Telefon je pevný a nikde nic nepovrzává. Zadní strana však přitahuje otisky prstů, byť na naší světlé modré verzi jsou vidět rozhodně méně, než například na černé. Pozor je si třeba dát na škrábance, plastová záda jim totiž příliš statečně neodolávají. Pro úplnost zbývá dodat, že Galaxy A40 není odolná proti vodě či prachu, což by však u této cenové kategorie očekával málokdo.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • pojme naráz dvě nanoSIM karty a paměťovku
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • povrch náchylný na otisky prstů a škrábance

Displej: špičkový AMOLED

Perfektní je na novince displej s úhlopříčkou 5,9 palců a Full HD+ rozlišením. Jde o Super AMOLED panel s parádním podáním barev a čitelností. Rozhodně patří k tomu nejlepšímu ve střední třídě. Rohy jsou moderně zaoblené, kvůli čemuž je reálná úhlopříčka nepatrně menší, a v horní části je malý výřez, který však lze skrýt. Navzdory AMOLED panelu chybí Always-on režim, což v kombinaci s chybějící informační diodou vytváří trochu prekérní situaci. O zmeškaných událostech tak telefon nijak neinformuje. O ochranu celé čelní strany se stará sklíčko Gorilla Glass 3. Jistě jste si všimli, že v displeji je malý výřez ve tvaru písmena „U“. Kdyby vás iritoval, můžete jej softwarově skrýt. Přijdete však o část plochy displeje.

Samsung Galaxy A40
Líbilo se nám
  • kvalitní a dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda
  • postrádá funkci Always-on

Zvuk: obyčejný

Hlasitý zvuk vychází z reproduktoru na spodní hraně, který nepřeslechnete ani v hlučnějším prostředí. Na velké poslouchání to však rozhodně není, což ale nebylo to, co bychom od levnějšího zařízení očekávali. Výstup do sluchátek je o poznání lepší a nenáročného posluchače uspokojí. V balení objeví pecková sluchátka, která pro základní poslech stačí. Není však problém díky 3,5mm jacku připojit vaše vlastní sluchátka.

Samsung Galaxy A40

Výkon hardwaru: na běžné činnosti postačí

O chod telefonu se stará slušně výkonný osmijádrový procesor Exynos se 4GB operační pamětí. Při běžných činnostech nenarazíte na výraznější limity a spolehnout se můžete také na hry, tedy vyjma těch nejnáročnějších. V benchmarku AnTuTu se telefon přehoupl přes 100 tisíc bodů.

Benchmark testy

Úložný prostor nabízí 64 GB, respektive reálných 53 GB po prvním spuštění. Je vám to málo? Telefon si poradí s až 1TB paměťovou microSD kartou.

Líbilo se nám
  • slušný procesor
  • velká interní paměť

Výdrž baterie: nechybí rychlé nabíjení

Do menšího těla se vměstnala baterie s kapacitou 3 100 mAh, díky které telefon vydrží hravě více než jeden den na jedno nabití při středně náročném používání. Dva dny již znamenají více omezení při používání, případně využití alespoň základního úsporného režimu.

Samsung Galaxy A40

Příjemným překvapením je podpora svižného 15W nabíjení, kdy z nuly doplna telefon dočerpá energii za zhruba hodinku a půl.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Samsung Galaxy A40 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Jednoznačnou pochvalu si zaslouží USB-C konektor, který mezi konkurenty není pravidlem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: na momentky v širším rozsahu

Nepsaným poznávacím znamením letošních Áček od Samsungu je ultraširokoúhlý fotoaparát, který nechybí ani na A40. Má však nižší 5megapixelové rozlišení a co se týče detailů, je to smutná podívaná. Použitelný sice je, ale omezte se pouze na venkovní záběry.

Samsung Galaxy A40

Hlavní fotoaparát je 16megapixelový a během dne s ním budete spokojeni. Barvy jsou věrné a detaily slušné, byť občas se ty vzdálenější rozplývají a poměrně brzy nastupuje šum či neostrost. Vše závisí na okolním světle. Ačkoliv telefonu chybí další fotoaparát pro měření hloubky ostrosti, bokeh režim nechybí. Jeho výsledky založené pouze na softwarových možnostech však nejsou dobré.

Ukázkové fotografie

Pro selfies je ve výřezu v displeji připravena 25megapixelová kamerka. Výsledky jsou více než dostačující pro sociální sítě.

Ukázkové fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je pak průměrně kvalitní a maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu.

Samsung Galaxy A40 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita snímků při nedokonalém světle
  • ultraširokoúhlý fotoaparát není přesvědčivý

Software: spolehlivé One UI

Výše zmíněný hardware je více než dostatečný pro chod operačního systému Android 9.0 Pie s nadstavbou One UI. Během testování dorazily březnové bezpečnostní záplaty a na optimalizaci nemůžeme říci takřka jediné křivé slovo. Mobil se lehce zadýchá jen v případě spuštění více náročných aplikací v rychlém sledu. Celkově však lze říci, že se Samsungu optimalizace v poslední době daří i u levnějších přístrojů.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android

Zhodnocení a konkurence

Samsung si je zřejmě vědom, že lidé touží i po menší telefonech, a Galaxy A40 by mohla být tou správnou volbou. Osobně na mě telefon působí sympaticky. Jeho výbava uspokojí průměrně náročného uživatele, který chce konzumovat multimédia, mít po ruce mnoho aplikací a občas něco vyfotit. To vše s Galaxy A40 může, navíc v kompaktním balení. Ačkoliv novince předpovídáme zářnou budoucnost, konkurence bude nepříjemná.

V téže stáji se nabízí loňský Galaxy A7, který má lepší fotoaparáty a podobně velký displej. Celkově je však mnohem větší a má například starší microUSB konektor. Vychází o pětistovku levněji.

Samsung Galaxy A7 (2018)

Rozměry159,8 × 76,8 × 7,5 mm, 168 g
DisplejSuper AMOLED, 6" (2 220 × 1 080 px)
Fotoaparát24 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 7 Octa, 4×2,2 GHz + 4×1,6 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDHC
Akumulátor3 300 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

Pokud vám nevadí větší rozměry, vstupuje do hry také Xiaomi Mi 8 Lite s výkonným hardwarem a podobnou cenou. Zamrzet vás však může absence 3,5mm jacku. Cena se pohybuje kolem 5 tisíc.

Xiaomi Mi 8 Lite 6 GB RAM

Rozměry156,4 × 75,8 × 7,5 mm, 169 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 350 mAh

Závěrem můžeme zmínit také Nokii 7.1 s podobnou výbavou. Svým designem může zaujmout konzervativnější uživatele a jejím trumfem je čistý Android. Cena je však bohužel o pár set korun vyšší.

Nokia 7.1 4+64 GB

Rozměry149,7 × 71,2 × 8 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 636, 4×1,8 GHz + 4×1,76 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 060 mAh
samsung-galaxy-a40
Klady
  • líbivý vzhled
  • příjemně padne do ruky
  • na dnešní dobu kompaktní rozměry
  • výborný AMOLED displej
  • dobře fungující čtečka otisků prstů
  • přítomnost USB-C konektoru
  • pojme tři karty
  • rychlé nabíjení
  • příznivá cena
Zápory
  • pouze plastové tělo
  • neinformuje o zmeškaných událostech
  • tělo náchylnější na škrábance
  • pouze průměrný hlavní fotoaparát
  • nekvalitní ultraširokoúhlý fotoaparát
Diskuze ke článku
Lukáš
Ta velikost a konektivita super. Je šance, že dodají informace o zmeškané události, když má ten amoled displej?
Pesedm
To je zase nalešťená bída a ještě k tomu plastová a co se škrábe, patlá.
S těma notifikacema to snad nemyslej vážně.
Ale kdo chce kam jít...

A tak každý den vypálím bod Samsungem,
rozsvím svůj den, hořícím plamenem...
Blue Sun
Blue Sun
A40 je hezký telefon, i vcelku schopný na běžné používání. Fotky asi odpovídají ceně, těžko čekat lepší výsledky (srovnávaná Nokia fotí v podstatě stejně). Zkoušel jsem si, jak rychle funguje, jak se chová prostředí a aplikace, a je to rychlejší a plynulejší, než např. na Snapdragonech 625 a 630. Takže v provozu rozhodně omezovat nebude. Rozhodně ale nepotěší náchylnost k oděrkám, bohužel tím trpí spousta dnešních telefonů. A ty lakované plastové tím více. V tom byla zlatá stará Nokia s celoprobarvenými zády, kde škrábance nebyly vidět.
Shrnuto: dobrá volba, ale sedm měsíců starý mobil kvůli tomu měnit nebudu.
nechci placku
Telefon bez pouzdra nepoužívám, takže lehký plast a hlavně velmi sympatický rozměr považuji za velkou výhodu, na rozdíl od minibaterky. Z uvedené konkurence připadá v úvahu snad jen ta Nokia. Vše ostatní jsou neporovnatelná pádla a nerozumím tomu, proč je s nimi toto mrně porovnáváno. Doufám že se to bude hodně prodávat a výrobci snad konečně pochopí, že ne všichni chtějí nosit cihlu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze