Samsung Galaxy A3
recenze

Samsung Galaxy A3

Začátek doby kovové
97

Možná jde o přirozený vývoj ve filozofii značky, možná jen Samsung vyslyšel připomínky svých zákazníků. V každém případě před sebou máme po několika letech celokovový Samsung. A to si zaslouží rovnou zcela novou řadu. Model Galaxy A3 však nevsází na jednu kartu a přináší i velmi vyváženou výbavu v čele s LTE v kompaktním a lehkém těle.

Samsung je již dlouhá léta kritizován za stále stejný vzhled svých telefonů a především za laciné materiály použité i u dražších modelů. Druhá polovina roku 2014 již přinesla první zlepšení, jehož ztělesněním je povedený model Galaxy Alpha. Ten předznamenal kovové materiály a také zcela novou řadu Galaxy A.

Samsung Galaxy A3

Prvním a základním zástupcem je Samsung Galaxy A3. Na první pohled sympaticky vypadající telefon kompaktních rozměrů. Navíc nejde o žádné ořezávátko, které by se svou výbavou mělo ve střední třídě ztratit. Disponuje 4,5palcovým displejem, 1,5 GB RAM, velkou interní pamětí, slušným fotoaparátem nebo podporou LTE. Vyvaroval se Samsung vše svých nectností? To se pokusí odhalit dnešní recenze.

Technické parametry Samsung Galaxy A3

Kompletní specifikace
Konstrukce130,1 × 65,5 × 6,9 mm, 110,3 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,5" (960 × 540 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1,5 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 900 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostleden 2015,

Samsung Galaxy A3 – videopohled

Obsah balení

V základním balení, které je na dnešní poměry opravdu malé a přibližně kopíruje velikost telefonu, najdete nabíječku, USB kabel a špuntová sluchátka. Vše je laděno do barevné varianty telefonu, v našem případě tedy bílé.

Design a konstrukce: je to sympaťák

Na první pohled Samsung Galaxy A3 nemusí každého zaujmout. Je na něm jasně patrný rukopis návrháře ze Samsungu a mnozí mohou suše konstatovat, že se výrobce nikam neposunul. Na druhou stranu jde o detaily a ty Samsung dokázal vybrousit k dokonalosti. Především není nová A3 tak baculatá, za což mohou rovné boční hrany. Malý detail, který však mění obraz celého telefonu. Následně zde máme ony kovové materiály. Ačkoliv je Samsung maskuje pod barvou, dodávají telefonu punc exkluzivity.

Design se tentokrát povedl

A to dokonce takový, že ve srovnání se Samsungem Galaxy S5 vypadá A3 jako telefon z mnohem dražší kategorie. Jihokorejskému výrobci tak vzniká dočasná nepříjemnost, kdy vlajková loď nepůsobí tak reprezentativně, jako model ze střední třídy.

Samsung Galaxy A3

Líbí se nám také kompaktní rozměry novinky, které v záplavě tabletofonových pěti či šestipalcových novinek vídáme málokdy. Výška činí 130 milimetrů, šířka 65,5 milimetrů a tloušťka je dokonce jen 6,9 milimetrů. Snad vůbec největší pochvalu si však Samsung zaslouží za nízkou hmotnost – 110 gramů je skvělá hodnota, telefon v kapse takřka necítíte. S rozměry souvisí také rámečky kolem displeje. Pozitivní zprávou je, že nejsou příliš velké, přibližně je jejich velikost 1,5 centimetrů nad a pod displejem.

Tenké tělo a nízká hmotnost patří mezi přednosti telefonu

Čelní stranu si pro sebe zabírá samozřejmě displej a veškeré známé prvky. Pod displejem samozřejmě tlačítka. Hlavní klávesa je stále hardwarová a v případě A3 klade opravdu silný odpor, což už není zcela ideální. Nad displejem nechybí nezbytná čidla, kamerka či reproduktor. Bohužel Samsung opomněl informační LED diodu.

Pakliže jsem klávesu pod displejem kritizoval, tak musím pochválit odemykací tlačítko. Jeho umístění je přesně pod palec pravé ruky při běžném držení. Zbylé klávesy, respektive dvojtlačítko se nachází na levém boku. Konektory se tentokrát sdružily na spodní hraně, což je novinka v případě 3,5mm jacku. Osobně však tento krok vítám, praktický je při poslechu hudby a uložení telefonu do kapsy.

K otevření slotů je potřeba klíček

Zadní strana působí na první pohled jako plastová a v ideálním případě odnímatelná. Vše je ale jinak. Záda telefonu jsou kovová a pevně spjatá se zbytkem telefonu. Paměťovou kartu i nanoSIM kartu vkládáte za pomoci v balení se nacházejícího klíčku do slotu na pravém boku telefonu. Zbývá dodat, že zadní straně dominuje fotoaparát a to doslova. Díky tenké konstrukci se totiž nevešel do těla a mírně vystupuje. Nejde o vyložený problém, avšak pokud jste zvyklí mít telefon položený na stole a například psát text, budete mít s kývajícím se Galaxy A3 problémy.

Kvalita konstrukce je vzhledem k použitým materiálům naprosto špičková a ve střední třídě hledá konkurenci jen s obtížemi. Telefon je pevný, neprohýbající se a ani při silném promačkání nikde nic nevrže.

Baterie a výdrž: nic než průměr

V tenkém těle se skrývá baterie o kapacitě 1 900 mAh, která není uživatelsky vyměnitelná. Samotná kapacita příliš respektu nebudí a výsledná výdrž není příliš vysoká. Při středně náročném využívání, kdy budete neustále na internetu s automatickými aktualizacemi účtů a vyřídíte přibližně půl hodiny hovorů, počítejte s vybitím za jeden den. Do večera telefon přežije, večerní posezení s přáteli už ale může znamenat po více náročném dni problém.

Test výdrže, při kterém jsou potlačeny aktualizace, telefon připojen k Wi-Fi a 3G síti, jas displeje snížen na polovinu a zvuk pouštěn do sluchátek na poloviční hlasitost, a v této konstelaci je streamováno video v kvalitě 720p, dopadl pro Galaxy A3 jen průměrně. Výsledný čas činí 5 hodin a 46 minut. Nabití na 80 % vám zabere 1 hodinu a 29 minut, k úplnému nabití je potřeba 2 hodin a 10 minut. Srovnání s konkurenty najdete v tabulce níže.

Samsung Galaxy A3 HTC One mini 2 Huawei Ascend P7
výdrž při testu 5:46 hodin (720p) 6:35 hodin (720p) 6:23 hodin (1080p)
nabití na 80 % 1:29 hodin 1:31 hodin 2:17 hodin
nabití na 100 % 2:10 hodin 2:10 hodin 3:34 hodin

Zvuk: sluchátka ujdou

Hlasitý reproduktor je umístěn na zadní straně. Úrovní hlasitosti asi postačí úplně všem, přeslechnout nelze, ale co se týče kvality, pokulhává. Zvuková reprodukce zní plechově a nevýrazně. Naštěstí mnohem lepší je výstup do sluchátka, stejně tak sluchátka dodávaná, která pro běžný poslech naprosto dostačují. Zvuku nechybí hloubky a výšky nejsou příliš výrazné.

Displej: na půli cesty

Do malého těla dostal Samsung takřka maximálně možně velký displej. Počítejte s úhlopříčkou 4,5 palce, avšak rozlišením pouze 960 × 540 pixelů. Výsledná jemnost činí 245 ppi a mírný rastr již při bližším pohledu spatříte. Typově se jedná o Super AMOLED displej, nicméně v této kategorii patří jednoznačně k horším zobrazovačům. Barvy nejsou tak výrazné a nepomůže ani nastavení odstínů barev. Čitelnost displeje je nicméně dobrá jak z úhlů, tak na ostrém slunci.

Displej patří ke slabším místům telefonu

Naopak chválíme dobře pracující čidlo regulující jas displeje. Hodit se může rovněž inteligentní displej, který nezhasne, dokud se na něj díváte.

Hardware: Evropa má kliku

Pod kapotou nalézáme čtyřjádrový procesor Snapdragon 410 s 64bitovou architekturou, který telefonu dodává dostatečný výkon. Evropské modely Galaxy A3 se mohou pyšnit 1,5GB operační pamětí, což je také mírný nadprůměr ve střední třídě. Po zapnutí počítejte s přibližně 700 MB RAM volnými. Pochvala udělujeme za 16GB interní paměť, která v dané třídě není obvyklá, přičemž zhruba 11,5 GB je uživatelsky přístupných. Podporovány jsou však i paměťové karty až do velikosti 64 GB.

Benchmark testy

V benchmark testech Galaxy A3 neoslňuje, avšak to asi ani nikdo neočekával. Výkonově se většinou řadí po bok tři roky starého Samsungu Galaxy S III.

Prostředí: nic nového pod sluncem

Samsung v případě prostředí nic nového nevymýšlel a nasadil osvědčený Android 4.4.4 KitKat a samozřejmě svou nadstavbu TouchWiz v loňské verzi. Důraz je kladen na flatový vzhled a jednotnost celého prostředí.

Odemykací obrazovka a pohotovostní obrazovky

Vyloženě vás samozřejmě nic nepřekvapí. Odemykací obrazovka může být osázena mnoha informačními prvky, stejně tak pohotovostní obrazovky, které překypují widgety. Informační lišta nabízí přehled o všech událostech a její druhá varianta nabízí obsáhlý výčet zástupců funkcí, které můžete takto snadno zapnout.

Seznam aplikací

Galaxy A3 se také dočkal hned několika režimů, které vycházejí z modelu Galaxy S5. Ty například mohou ulehčit práci s telefonem či zvýšit celkové zabezpečení.

Snadný režim

Začneme režimem snadného zobrazení. Ten po jeho aktivaci přemění úvodní obrazovku k nepoznání, zvětší se nejenom popisky, ale také samotné ikony a widgety. Po levé straně od úvodní obrazovky můžete jednoduše přidat oblíbené kontakty, po pravé straně pak naleznete zástupce k nejčastěji požívaným aplikacím, po vstupu do dalších aplikací se pak místo klasického menu zobrazí řádkovaný seznam. V něm můžete vyhledávat stejně snadno jako například v telefonním seznamu, po pravé straně se totiž nachází celá abeceda, postupným sjížděním se tedy rychle dostanete k té, kterou zrovna potřebujete.

Snadný režim

Soukromý režim

Pokud váš telefon využívá více lidí, případně k němu má přístup i někdo nepovolaný a vy chcete mít stoprocentní jistotu, že k určitým souborům se nikdo nedostane, skvěle poslouží soukromý režim. Ten po zabezpečení před zvědavýma očima umožní ukrýt cokoli ze správce souborů nebo například přímo z galerie, tento soubor se pak následně uloží pouze do vašeho privátního oddílu, který je zabezpečen například heslem (možností je samozřejmě více, jako zabezpečení můžete zvolit PIN nebo gesto). Po označení daného souboru se zobrazí ikona zámečku, po vypnutí režimu soukromí, soubory jednoduše zmizí. Zobrazíte je pak následně opětovným spuštěním soukromého režimu, samozřejmě budete vyzváni k opětovné identifikaci vámi nastaveným zabezpečovacím prvkem (pouze při první aktivaci je nutné nastavit jako ochranu aplikace gesto).

Soukromý režim

Režim blokování

Poslední režim, který si v krátkosti představíme je režim blokování. Ten funguje prakticky stejně, jako režim „Nerušit“ u telefonů s operačním systémem iOS. Režim blokování umožní vypnout upozorňování pro vybrané funkce, když jsou tedy například blokovány příchozí hovory, obdržíte upozornění pouze od kontaktů, které máte v nastavení povolené (samozřejmě nemusíte nastavovat žádné povolené kontakty). Může se jednat o oblíbené nebo vlastní kontakty, zbytek má prostě smůlu. Nastavit si můžete také čas, od kdy do kdy nechcete být rušeni, případně můžete ponechat aktivní možnost „vždy“ a režim vypnout až podle vašeho přání. Blokování dále funguje i pro aplikace, jako je budík a časovač, můžete ji ale nechat aktivní jen pro výše zmíněné příchozí hovory, nebo seznam zakázaných funkcí kombinovat dle libosti.

Režim blokování

Praktická jsou také gesta pro snadnější ovládání. Například je možné přiklopením ztišit vyzvánění, přejetím dlaně pod displeji pořídit screenshot, a nakonec i Inteligentní upozornění, kdy telefon zavibruje v případě zmeškaných událostí v momentě, kdy jej uchopíte do ruky.

Optimalizace systému je na velmi dobré úrovni a lze ji srovnávat s modelem Galaxy Alpha. Systém je svižný a na nic se nečeká. Zdá se, že Samsung postupně zvládá svou nadstavbu vylaďovat. Na našem kusu se však projevovaly náhodné a samovolné restarty celého zařízení. To by však mohlo jít na vrub toho, že se jedná o předprodejní kus.

Multimédia: klasický základ

Pokud vás omrzí práce, zaposlouchat se můžete do vašeho oblíbeného alba nebo si můžete přehrát film či seriál. Samsung v tomto ohledu rozhodně nedělal kompromisy a otevřete všechny známé koncovky, filmy s koncovkou .avi nevyjímaje. Problém nenastane ani v případě, že váš oblíbený film nebo seriál do telefonu nakopírujete včetně externích titulků (například ve formátu .srt). Může se však stát, že narazíte na specifický kodek a nebude fungovat zvuk. To však řeší alternativní přehrávač MX Player, který lze stáhnout. U hudby pak oceníte nejen graficky zdařilý přehrávač, ale i propracovaný ekvalizér.

Hudební přehrávač

K prohlížení fotografií můžete využít jak předinstalovanou aplikaci Galerie, tak také Fotky od Googlu. Defaultní Galerie navíc umožní jednodušší úpravy fotek, jako je ořež, přidání filtrů a další drobnosti. Ve výbavě dále naleznete také FM rádio s podporou RDS.

Videopřehrávač a galerie

Ukrátit dlouhé chvíle můžete také u her, kde Galaxy A3 zvládá i náročnější 3D hry. Zahrajete si klidně i Asphalt 8..

Fotoaparát: solidních 8 megapixelů

Samsung Galaxy A3 nabídne fotoaparát s rozlišením 8 Mpx, tomu sekunduje přisvětlovací LED dioda. Samsung se samozřejmě chlubí množstvím speciálních režimů (například HDR, panorama, překrásná tvář anebo režim sport, další můžete dodatečně stáhnout), nám však jde hlavně o výsledky. Pořízené fotografie rozhodně můžeme zařadit k těm lepším fotomobilům, zvláště pak pokud fotíte v optimálních světelných podmínkách. 

Prostředí fotoaparátu

Kvalita fotografií je na velmi slušné úrovni a to především za dostatečného světla, kdy se A3 prezentuje ostrými a barevně věrnými snímky. Radost vám udělá makro, která A3 zvládá už od 10 cm opravdu ostře. Horší už je kvalita snímků za šera či v noci, kdy dojde občas k rozmazání a vždy je nutno počítat s digitálním šumem.

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

Čelní kamerka dostala do vínku slušných 5 megapixelů a režim pro tvorbu selfies. V prvé řadě si můžete v reálném čase upravit tvář a dále je tu speciální spoušť. Postačí před kamerou ukázat dlaň a následně se spustí 2vteřinové odpočítávání do pořízení snímku. Samotná kvalita je ucházející a pro sdílení na sociálních sítích postačuje.

Ukázkové snímky z čelní kamerky

Videozáznam je umožněn v běžném FullHD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Kvalita je slušná, chválíme věrné barevné podání nebo plynulé nahrávání.

Samsung Galaxy A3 (testovací video) – 1080p, 29 FPS

Telefonní funkce: přehlednost nadevše

Aplikace Telefon zastřešuje kromě nezbytného číselníku (pomocí kterého můžete vyhledávat postupným zadáváním, použít ho ale můžete také pro vytočení rychlé volby) také podrobné protokoly hovorů a SMS, ty můžete snadno třídit podle několika skupin (všechny protokoly, všechny hovory, zmeškané hovory, odchozí hovory, přijaté hovory, odmítnuté hovory, přijaté a odeslané SMS). Záložka oblíbené pak seskupuje vámi často kontaktované osoby, z tohoto seznamu můžete samozřejmě kohokoli vymazat, případně dodatečně přidat.

Záložka kontakty už pak jen slučuje všechny vaše kontakty uložené na SIM kartě, případně v cloudu. Vizitka kontaktu je opravdu velice podrobná, samozřejmostí je synchronizace s Facebookem, Google+ účtem nebo třeba WhatsAppem a Viberem. Díky špičkové provázanosti se mohou některé informace doplnit právě z vybraných sociálních sítí, které k danému kontaktu, respektive telefonnímu číslu, pasují. Skvěle funguje také možnost skenování vizitek, k této možnosti se dostanete pomocí kontextové nabídky přímo v záložce kontaktů.

Vytvářet můžete také skupiny, Samsung si jich pro vás do začátku přichystal hned několik na ukázku (spolupracovníci, rodina, přátelé), zobrazují se zde také nouzové kontakty, které se právě vážou k bezpečnostnímu režimu, tedy k případu vaší nouze. Názvy skupin můžete snadno editovat, nebo některé z přednastavených úplně vymazat. O funkci přímého volání jsme již mluvili, nemluvili jsme ovšem o zobrazených informacích při vytáčení hovoru. Jakmile totiž kontaktujete telefonní číslo, vyskočí vám také notifikační zpráva o tom, kdy jste s daným kontaktem komunikovali naposledy a o jaký typ spojení se jednalo. Kvalita samotného hovoru je na velmi dobré úrovni, ani v hlučnějším prostředí nebudete mít výrazný problém.

Zprávy a e-maily: klávesnice je menší, ale pohodlná

Samsung se stále drží svého standardního a osvědčeného editoru pro vytváření SMS/MMS zpráv, ten funguje dle očekávání. Přímo z editoru je možné přidat jak smajlíky, tak i přílohu (obrázek, video, zvuk, poznámka, moje poloha, vizitka), v tu ránu se může stát z klasické SMS zprávy MMS zpráva, záleží samozřejmě na daném typu přílohy. Není ovšem problém nastavit jako defaultní editor SMS/MMS zpráv aplikaci Hangouts, ta slučuje mimo SMS/MMS komunikace také Google chat a videohovory. Výběr je jako vždy pouze a jen na vás, aplikace Hangouts prošla za svoji historii již mnohými aktualizacemi, které její používání značně vylepšily a zpříjemnily.

E-mailovou komunikaci obstará hned dvojice aplikací, standardní E-mail a aplikace Gmail. Obě aplikace není nutné podrobně popisovat, vše funguje stejně jako u ostatních telefonů s operačním systémem Android, ve standardní aplikaci si tedy nastavíte jakýkoliv jiný e-mailový účet (například i Exchange s notifikacemi v reálném čase), než je Gmail. Psát je možné na QWERTZ nebo na alfanumerické klávesnici, záleží tedy čistě jen na vás, funguje také zadávání textu postupnými tahy po displeji. Samotné psaní pak zpříjemňuje podrobně nastavitelná vibrační odezva, rozestupy mezi jednotlivými písemky jsou dostatečné a potěší také fakt, že číselná řada je dostupná na vrchu klávesnice, tedy bez nutnosti se přepínat do podrobnějšího nastavení.

Organizační funkce a GPS: vše potřebné

Samsung Galaxy A3 skvěle poslouží i jako organizátor, nabídne totiž vše důležité. Začneme kalendářem S Plánovač, který funguje a vypadá téměř jako klasický kalendář od Androidu. Přibližně 55 % prostoru displeje zabírají okénka s dny, zbytek prostoru využijete pro náhled určité události, případně událostí, které máte naplánovány na daný den. Aktuální datum je zvýrazněno modrým kroužkem, což zpříjemní orientaci. Kalendář je možné zobrazit v ročním, měsíčním, týdenním a denním náhledu. Využít lze i bezdotykové ovládání, kdy nad den jen přiblížíte prst a ukážou se události. Z dalších organizačních funkcí vyjmenujeme stopky, časovač a budík.

Kalendář

Mezi organizačními funkcemi samozřejmě nechybí ani kalkulačka. Předinstalované poznámky jsou velmi jednoduché, k zadanému textu však můžete přidat také fotografie/obrázky nebo i mluvený komentář, pro lepší synchronizaci však doporučujeme povedené poznámky Google Keep, díky těm můžete vaše poznámky snadno synchronizovat také s vaším stolním počítačem. Hodí se také správce souborů nebo aplikace Polaris Office Viewer 5 pro otevření kancelářských dokumentů.

Samsung Galaxy A3 samozřejmě disponuje jak GPS modulem, tak také ruskou alternativou GLONASS. Lokalizace je otázkou několika málo vteřin, samozřejmě hovoříme o situaci, kdy je povolené A-GPS. Bez povoleného datového připojení je lokalizace otázkou necelé půl minuty, to je ovšem stále velmi dobrý výsledek, zvláště pak s přihlédnutím na fakt, že fixace probíhala v centru většího města. Na volném prostranství je celková doba i bez povoleného A-GPS zhruba o dalších 10 vteřin rychlejší. Pro navigaci využijete mapových podkladů přímo od Googlu, pro off-line navigaci se však budete muset poohlédnout jinde.

Mapy a Navigace

Datové funkce: pěkná nadílka

Galaxy A3 je na tom velice dobře také co se týče konektivity, ta totiž zahrnuje vše potřebné. Samsung musíme pochválit za skvělou citlivost Wi-Fi (a/b/g/n/ac). Nechybí samozřejmě ani podpora Wi-Fi Direct. Opomenout nesmíme ani HSPA: 42 / 5,76 Mb/s a Bluetooth ve verzi 4.0, u špičkového modelu samozřejmě nemůže chybět čip NFC a LTE se všemi potřebnými evropskými frekvencemi. Webové stránky můžete prohlížet skrze nativní prohlížeč Android nebo Google Chrome. Oba jsou opravdu svižní a výhodou Chromu může být překlad stránek do českého jazyka nebo provázanost s dalšími zařízeními, kde jste přihlášeni pod vaším Google účtem.

Internetový prohlížeč

V neposlední řadě musíme pochválit také propojení přes USB ve verzi 3.0, Samsung se v počítači objeví jako samostatný disk, i když se stále nejedná o plnohodnotný Mass Storage režim, ale pouze o rychlejší variantu MTP přenosu. Dostalo se také na podporu USB OTG a snadno tak připojíte například flash disk. K dokonalosti chybí infraport pro ovládání domácí elektroniky.

Závěrečné zhodnocení: naděje zůstává

Nasazení kovových materiálů se u Samsungu očekávalo a na prvním celokovovém modelu se tento tah ukázal jako povedený. A3 je kompaktním telefonem, na kterém oceníte ideální velikost a nízkou hmotnost. Pocit jistoty vám dodá chladivý kov a poctivé zpracování. Telefon má reprezentativní vzhled a nemusíte se tudíž stydět, že máte telefon „jen“ ze střední třídy.

Samsung Galaxy A3

Výrobci se také povedlo namíchat vyvážený koktejl v případě výbavy. V ní oceníte přehledné a svižné prostředí, nebo moderní hardware, který zvládne všechny běžné operace a stopku mu vystaví jen opravdu ty nejvíce náročné hry či aplikace. Dostatečně velká jsou také operační a interní paměť, přičemž nechybí ani podpora paměťových karet. Použitelné je též duo fotoaparátů, tudíž si na své přijdou i nadšenci do selfie.

Za vyzdvihnutí pak rovněž stojí pokročilá datová výbava. Dostalo se nejen na NFC, ale nechybí ani rychlá data LTE, které si časem, až operátoři zlepší pokrytí, užijete také po celé republice. Podporována jsou totiž všechna potřebná pásma.

Výtka míří především na adresu displeje, kde Samsung měl nasadit vyšší rozlišení, které by celý dojem z telefonu jen podtrhlo. Pokud však nelpíte na jemnosti, budete s displejem spokojeni. Problémem by mohla být také vysoká startovací cena. Zahájení prodeje nás teprve čeká, avšak první e-shopy již novinku nacenily na přibližně 8 500 Kč, což je vcelku vysoká částka.

Konkurence

Mezi konkurenty totiž figuruje například HTC One mini 2, která vypadá subjektivně ještě lépe se svým leštěným hliníkovým tělem. Navíc nabízí podstatně kvalitnější displej a stereo reproduktory. V jeho případě si však zhruba necelou tisíci korunu připlatíte.

HTC One mini 2

Dále je v nabídce stylový Huawei Ascend P7, který se prodává za přibližně 8 000 Kč a nabízí větší a mnohem kvalitnější displej, vyšší výkon nebo kvalitnější fotoaparát. Pokud vám nevadí o něco větší telefon, bude Huawei lepší volbou.

Huawei Ascend P7

Pokud oželíte kovovou konstrukci, můžete výrazně ušetřit. A to například s koupí Nokie Lumia 735, která nabízí kvalitnější displej a alternativní systém Windows Phone 8.1, přičemž se prodává za přibližně 7 000 Kč. Ještě více ušetříte s koupí Huawei Ascend G620s, který má opět kvalitnější displej a seženete jej už za 5 000 Kč.

Nokia Lumia 735 a Huawei Ascend 735
samsung-galaxy-a3
Klady
  • 1,5 GB RAM
  • velká interní paměť a podpora paměťových karet
  • solidní fotoaparát
  • bohatá datová výbava
  • nízká hmotnost
  • kovová a tenká kosntrukce
  • reprezentativní vzhled
Zápory
  • vyšší cena
  • tlačítko s domečkem má silný odpor
  • horší hlasitý reproduktor
  • pouze průměrný displej
  • chybí informační LED dioda
Diskuze ke článku
VS
To je vtip že,ano je to kov ale i tak jenom qHD???Si dělaj prdel....low-end chipset+qHD+1900mah=8500Kč
Redmarx
Tak pro Galaxy A3 plati uplne to same jako pro Galaxy A5, telefony jsou za tu cenu neprodejne. Kdyby to dali za 6.000,- tak bych asi remcal, ze je to trochu moc, ale treba takovy LG G3s, ktery je tomuto plne konkurencni stoji taky tolik, ale navrzena cena je mimo realitu. U A3 bych rad videl cenovku na 5.000,- pak by to mohl byt prodejni trhak, za vic to nestoji.
dunco
Sony Z1Compact tuto atrapu cenou i parametry zadupe do země. Ta cena je trochu přestřelená za tu výbavu.
Lukáš
Doufám, že po této "A" řadě Samsung definitivně zmizí ze hry. Většina jeho modelů z poslední doby pomalu uráží, jak předražené zmetky to jsou a za jaké blbce má Samsung zákazníky, když si myslí, že mu to někdo dá. Na tyhle telefony se může chytit pouze chudák co se nevyzná, nebo úplný blbec.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze