Samsung Galaxy A20e
recenze

Samsung Galaxy A20e

Poctivý a levnější Samsung je konečně tady
19

Levné telefony jsou v nabídkách výrobců velmi důležité. Do tradičně přeplněné nižší střední třídy letos Samsung poslal novinku Galaxy A20e. Ta má jednak napravit reputaci po loňských nepovedených „Jéčkách“ a jednak zatopit veškeré konkurenci. Špatně na to nejde. Není přerostlá, dobře padne do ruky a nabízí vše podstatné za necelých pět tisíc korun.

Jihokorejský Samsung v roce 2017 a především pak v roce 2018 nechtěně vyklidil lákavou nižší střední a střední třídu chytrých telefonů. Nezajímavé modely řady Galaxy A a zejména pak řady Galaxy J nechaly vyniknout čínskou konkurenci, patrně nejvíce pak dvojici Huawei a Honor. Pokud Samsung nechtěl, aby mu ujíždějící vlak zcela zmizel z dohledu, musel něco udělat. A udělal. Letošní novinky jsou již plně konkurenceschopné a například dnes testovaný model Galaxy A20e nabízí v rámci nižší střední třídy vše podstatné. Jmenovitě jde o velký displej, podařený systém či duální zadní fotoaparát. Půjde o adekvátní nabídku za pět tisíc korun?

Samsung Galaxy A20e – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A20e

Kompletní specifikace
Konstrukce147,2 × 69,5 × 8,3 mm, 141 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,8" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 2×1,6 GHz + 6×1,35 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 600 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:24 hodin
Dostupnostkvěten 2019,

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše, co můžete do začátku potřebovat. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel, nabíječku a také základní pecková sluchátka bílé barvy.

Samsung Galaxy A20e

Konstrukční zpracování: příjemně obyčejný

V letošním roce se Samsung rozhodl rozprostřít řadu Galaxy A od velmi drahých až po naopak velmi levné přístroje. Novinka Galaxy A20e aktuálně na českém trhu plní roli cenově nejdostupnější novinky právě z řady Galaxy A. Tomu odpovídá nasazení pouze plastových materiálů i obyčejnějšího vzhledu. I přesto ale musíme říci, že to novému modelu docela sluší. Minimálně v námi testované modré barvě vypadá vskutku k světu. Můžete však sáhnout i po tradiční černé a bílé či méně obvyklé oranžové barevné variantě.

Padne příjemně do ruky.

Mezi klady musíme připočíst, že telefon padne vážně příjemně do ruky. Není totiž přerostlý a má zaoblené boky. Věřím že rozměrově i hmotnostně bude vyhovovat takřka všem uživatelům. Dobře po ruce jsou také tlačítka na pravém boku, která se i jistě tisknou. Na opačné straně je rozměrný šuplíček, kam lze umístit dvě nanoSIM karty a navrch i paměťovku.

Patrně největší překvapení na nás ale čeká na spodní hraně. 3,5mm jack to není, ten bude u levných telefonů samozřejmostí ještě nějaký ten pátek. Vedle se však nachází USB-C, které je u levnějších zařízení stále neobvyklé a Samsung si za jeho nasazení zaslouží pochvalu. Ani levnějšímu zástupci nechybí čtečka otisků prstů. Své místo má na zadní straně a je možná příliš vysoko. Smířit se musíte také s jejím pomalejším chodem.

Samsung Galaxy A20e

Konstrukční zpracování telefonu je solidní – nikde nic nevrže ani se neprohýbá. Zadní lesklá strana však přitahuje otisky prstů a po dvou týdnech se zdá, že bohužel nebude příliš odolávat ani škrábancům. Naopak potěší, že modul fotoaparátu téměř nevystupuje nad okolní povrch.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • pojme naráz dvě nanoSIM karty i paměťovku
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • povrch náchylný na otisky prstů a škrábance
  • pomalejší čtečka otisků prstů

Displej: plně dostačující

Pokud Samsung na něčem šetřil, tak na displeji. U Galaxy A20e je k dispozici jen obyčejný PLS panel s 5,8palcovou úhlopříčkou a HD+ rozlišením. Displej je však nadále výborně čitelný i na sluníčku a nechybí mu automatická regulace jasu, která zpravidla funguje spolehlivě.

Samsung Galaxy A20e

Postrádáme funkci Always-on či alespoň informační diodu. Na zmeškané události vás tak telefon nedokáže nijak upozornit. V displeji je také kapkovitý výřez, který si lze skrýt, ovšem nemá to smysl – zbytečně si zmenšíte celý displej. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass blíže nespecifikované generace.

Líbilo se nám
  • slušný a dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda
  • postrádá funkci Always-on

Zvuk: obyčejný

Zvukově před sebou máme šedivý průměr. Jediný hlasitý repráček na spodní hraně však rozhodně nepřeslechnete, a to je důležité. Přibalená pecková sluchátka hrají obstojně, ale padají z uší. Lze je využít i jako handsfree.

Samsung Galaxy A20e

Výkon hardwaru: místa mohlo být více

Výkon telefonu dodává osmijádrový procesor Exynos 7884 a 3GB operační paměť. Na všechny běžné činnosti i nenáročné hry to postačuje. Naopak 32 GB interní paměti, respektive 23 GB, které jsou po prvním zapnutí volné, jsou už při ceně pět tisíc korun limitní a Samsung se v tomto ohledu příliš nevytáhl. Alespoň že je zde záchrana v podobě slotu pro paměťové karty.

Líbilo se nám
  • slušný procesor
Nelíbilo se nám
  • malé interní úložiště

Výdrž baterie: překvapivě rychlé nabíjení

V těle telefonu je připravena 3000mAh baterie, která telefonu poskytuje energii obvykle na dva dny. Velmi záleží, jak intenzivně jej budete používat. Příjemným překvapením je podpora rychlého nabíjení o výkonu 15 W. Zcela se telefon dobije za pouhou hodinku a půl.

Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Samsung Galaxy A20e dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardu ac. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Jednoznačnou pochvalu si zaslouží USB-C konektor, který mezi konkurenty není pravidlem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • USB-C
  • LTE
  • NFC

Fotoaparát: zrozen pro momentky

Fotografické schopnosti Samsungu Galaxy A20e stojí na 13megapixelovém snímači, který pořizuje barevně věrné a ostré snímky, samozřejmě především za dne. S ubývajícím světlem vzniká šum a nepříjemnost v podobě rozmazání snímku nastává častěji.

Samsung Galaxy A20e

Přidanou hodnotu vytváří sekundární ultraširokoúhlý fotoaparát s 5 megapixely. Rozlišení je však příliš nízké a výsledky nenadchnou. Abyste se dočkali alespoň slušných snímků, zkoušejte fotit pouze krajinky za slunného dne.

Ukázkové fotografie

Video lze zaznamenávat ve standardním Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Kvalita je opět průměrná.

Samsung Galaxy A20e (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Pro potřeby selfies je ve výřezu připravena 8megapixelová kamerka, jejíž kvalita plně postačuje pro potřeby sociálních sítí.

Samsung Galaxy A20e
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • ultraširokoúhlý objektiv
Nelíbilo se nám
  • horší kvalita snímků při nedokonalém světle
  • ultraširokoúhlý fotoaparát není přesvědčivý

Software: Samsung už umí

Samsung Galaxy A20e se chlubí Androidem 9.0 Pie, květnovými bezpečnostními záplatami a nadstavbou One UI. V této cenové kategorii patří jednoznačně k nejlepším. Samotné prostředí je přehledné, není zde zbytečně mnoho aplikací navíc a kladem je i velmi slušná optimalizace. Nic se neseká. Občasné delší spouštění aplikací přičítáme jen průměrnému hardwaru.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android

Zhodnocení a konkurence

Nový Samsung Galaxy A20e nabízí takřka vše, co nenáročný uživatel potřebuje. Má slušný a velký displej, dostatečný výkon a dobře promyšlené i optimalizované prostředí. Navrch přidává podporu dvou SIM karet, USB-C nebo čip NFC pro bezkontaktní platby. Nemůžeme se ale přeci jen ubránit dojmu, že novinka vyloženě nezaujme. Nemá žádnou funkci navíc, naopak nás lehce zklamala menší interní pamětí či slabším ultraširokoúhlým fotoaparátem. Nadále tak platí, že si značku Samsung oproti konkurenci mírně připlácíte. Konkurence zkrátka dokáže za stejné peníze nabídnout více muziky.

Důkazem budiž například Xiaomi Mi A2, které má výkonnější procesor, větší paměť nebo kvalitnější displej, přitom je o pětistovku levnější.

Xiaomi Mi A2

Rozměry158,7 × 75,4 × 7,3 mm, 168 g
DisplejTFT IPS, 5,99" (2 160 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 660, 4×2,2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GBne
Akumulátor3 010 mAh

Konkurencí může být i ASUS ZenFone Max (M2) s větším displejem, silnější baterií a shodnou cenou.

ASUS ZenFone Max M2 32 GB

Rozměry158,4 × 76,3 × 7,7 mm, 160 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 632, 8×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin

Závěrem dodejme, že jste-li rozhodnutí pro Samsung, rozhodně dejte přednost modelu Galaxy A20e před loňskými Galaxy J6+ či Galaxy A6, které aktuální stojí stejně.

samsung-galaxy-a20e
Klady
  • líbivý vzhled
  • příjemně padne do ruky
  • velký a slušný displej
  • přítomnost USB-C konektoru
  • podporuje rychlé nabíjení
  • pojme dvě nanoSIM i microSD naráz
  • dobře optimalizované prostředí
  • nejnovější verze Androidu
Zápory
  • pouze plastové tělo
  • neinformuje o zmeškaných událostech
  • tělo náchylnější na otisky a škrábance
  • nekvalitní ultraširokoúhlý fotoaparát
Diskuze ke článku
R1S0
menovana konkurencia su vacsie telefony.... ked uz tak brat kolegu A40.
Pesedm
K čemu tohle Samsungu je.. a navíc předražený.
To ,,Občasné delší spouštění aplikací,, je laagování, ještě že se ten displej nedá vypalovat.

Jinak v recenzi mně chybí přehled dobíjení jako v předchozích a také ve zdejších recenzích kvalita hovorů a signálu.
ghj
chtel bych tento mobil v tele A3.
Liny911
Za kačku svlíkačku. Bude to k paušálům za suchý z nosu... Ze zmíněných konkurentů jako jediný nabízí NFC, to je podle mě klíčové. Nic tomu nechybí. Firmy to nakoupí jako služebáky, mámy, tátové, tety a babičky konečně ymění Huawei Y5 2015 za novej přístroj a jing s yangem zůstane v rovnováze.

Pro 80% běžných smrtelníků dokonalý přístroj. V tom horizontu 2-5 let, co jim to bude sloužit, je fuk, že Xiaomi stojí o 500 míň a jde rychlejc PUBG... A bůra to szojí jen teď, ceny padnou, slevy padnou. Tipuju start v červenci v O2 Extra výhodách za 4295,-

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze