Samsung Galaxy A10
recenze

Samsung Galaxy A10

Kterak (ne)má vypadat levný smartphone
35

Spojení levného smartphonu a značky Samsung často nevídáme. A pokud snad ano, najdeme hned několik háčků ve výbavě. Pro letošní rok se však jihokorejský výrobce snaží přinést zajímavý telefon do nižší třídy. Nový model Galaxy A10 má líbivý vzhled, velký displej, schopný fotoaparát a dokonce i NFC. Cena přitom začíná už pod čtyřmi tisíci korunami.

Jihokorejský Samsung se v roce 2019 rozhodl zjednodušit svou nabídku a kromě vlajkových modelů zařadit všechny nové telefony do řady Galaxy A. Díky tomuto kroku najdeme v této řadě smartphony v rozpětí od 4 do 17 tisíc korun. Dnes si proklepneme vůbec nejlevnější Samsung letošního roku. Galaxy A10 se k nám původně ani neměl dostat – cílil především na rozvojové trhy. Nakonec si jej však zřejmě vyžádali operátoři, neboť se díky nižší ceně dobře vyjímá v jejich nabídkách. Na poměry Samsungu zde totiž máme model, jehož cena od začátku nedosahuje ani čtyř tisíc korun. Přesto nabízí takřka vše, co může nenáročný uživatel požadovat. Máme zde velký displej, nejnovější Android a také 13megapixelový fotoaparát. Má Samsung zaděláno na úspěch, nebo narazíme na závažnější ústupky?

Samsung Galaxy A10 – videorecenze

Technické parametry Samsung Galaxy A10

Kompletní specifikace
Konstrukce155,6 × 75,6 × 7,9 mm, 168 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetSamsung Exynos 7 Octa, CPU: 2×1,6 GHz + 6×1,35 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor3 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:14 hodin
Dostupnostčervenec 2019,

Obsah balení

V prodejním balení naleznete vše, co můžete do začátku potřebovat. Vyjma samotného telefonu jde o USB kabel, nabíječku a také základní pecková sluchátka bílé barvy. Příjemným bonusem je také 32GB paměťová karta.

Samsung Galaxy A10

Konstrukční zpracování: poctivý kus plastu

Cenově dostupnější Samsungy jsou nedostatkovým zbožím. Buď jde o více než rok staré výběhové kousky, nebo méně povedené modely, jako například loňské Galaxy J4 a Galaxy J6. Letošek se nese ve znamení řady Galaxy A, která se natáhla napříč celým portfoliem. Nyní se s vámi podělíme o dojmy ze Samsungu Galaxy A10, který dokáže na první pohled zaujmout moderním vzhledem. Kromě námi testované modré verze je k dispozici i konzervativní černá. Telefon má moderní vzhled, kdy takřka celou čelní stranu zabírá displej. Na první pohled patrné oblé tvary zajišťují pohodlné držení v ruce. Majitele menší dlaně však může trápit o něco větší šířka zařízení.

Krásně po ruce jsou boční tlačítka, která sice vydávají trošku hlučnější klik, ale vždy si budete jistí, že jste klávesu skutečně zmáčkli. Nabídka konektorů je tradiční: kromě 3,5mm jacku jde o microUSB. Zadní strana je v podstatě celá prázdná a kromě malého modulu fotoaparátu na ni najdeme jen přisvětlovací diodu a logo výrobce. Čtečka otisků není ani na bocích, což znamená, že zcela chybí – za její integraci do displeje byste si přeci jen museli řádně připlatit. Potěší že fotoaparát nijak zásadně nevystupuje nad okolní povrch a telefon se při položení na stůl nijak nekývá.

Galaxy A10 dokáže na první pohled zaujmout.

Telefon je samozřejmě celý plastový, avšak ke kvalitě konstrukčního nemáme žádných výtek. V ruce Galaxy A10 působí bytelným dojmem, nikde nic nevrže. V podstatě ani nemá co. Jedinou pohyblivou částí je šuplíček na levém boku. Jeho zarovnání s okolím má své rezervy. Na každý pád do něj můžete současně umístit dvě nanoSIM karty i paměťovku, za což si novinka zaslouží pochvalu.

Samsung Galaxy A10

Možná výraznější kaňkou na kráse jsou šmouhy, které se na telefonu velmi rády drží. Pokud jej chcete mít stále co nejkrásnější, budete muset často sahat po hadříku.

Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • pojme naráz dvě nanoSIM karty i paměťovku
Nelíbilo se nám
  • bez prémiových materiálů
  • povrch náchylný na šmouhy
  • chybí čtečka otisků prstů

Displej: potěší velikostí i kvalitou, méně pak jasem

Displej patří jednoznačně k tomu lepšímu, alespoň co do běžného zobrazení. Na 6,2 palcích operuje HD+ rozlišení a ačkoliv jde „jen“ o IPS panel, barvy jsou syté. Líbí se nám i perfektní pozorovací úhly.

Samsung Galaxy A10

Slabinou displeje je jas. Automatická regulace přítomna je, ale reálně takřka nefunguje. Maximální hodnota jasu je dostatečná, ale nejnižší úroveň je příliš silná a v noci displej příliš září. Zcela problém nevyřeší ani noční režim. Telefon postrádá informační diodu i jakoukoliv jinou náhradu – o zmeškaných událostech nejste nijak informováni. O ochranu displeje se bohužel nestará sklíčko Gorilla Glass a rozhodně tak doporučujeme minimálně ochrannou fólii.

Samsung Galaxy A10
Líbilo se nám
  • slušný a dostatečně velký displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda
  • postrádá funkci Always-on
  • problematický jas displeje

Zvuk: line se zezadu

Hlasitý reproduktor se nachází na zadní straně telefonu, což dává vzpomenout na dávné časy, kdy šlo o obvyklé řešení. Takové umístění reproduktoru není špatné, dokud telefon nepoložíte. V daný moment dojde k zásadnímu utlumení hlasitosti. Kvalita není nijak oslnivá, avšak s hlasitostí (pokud reproduktory neucpete) jsme spokojeni. Výstup do sluchátek skrze 3,5mm jack uspokojí všechny nenáročné posluchače.

Samsung Galaxy A10
Nelíbilo se nám
  • méně vhodné umístění reproduktoru

Výkon hardwaru: žalostně málo RAM

Samsung si ani v roce 2019 neodpustil zbytečné šetření a průměrný osmijádrový procesor Exynos 7884 doplnil jen 2GB operační pamětí. Ta se bohužel jeví jako nedostatečná i při běžném používání. Otevírání i základních aplikací je zdlouhavé a telefon otevřené aplikace velmi rychle automaticky zavírá, aby měl paměť pro další operace. Telefon se zdánlivě dobře používá, ale opravdu velmi brzy mu dochází dech. Malá RAMka bohužel vše kazí. Interní 32GB paměť je ucházející, po prvním zapnutí zbývá necelých 24 GB pro vaše data. Pokud by to bylo málo, přímo v balení najdete od výrobce ještě 32GB paměťovku.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušná interní paměť
  • paměťovka od výrobce v balení
Nelíbilo se nám
  • nedostatečně výkonný hardware
  • malá operační paměť

Výdrž baterie: překvapivě slušná

Baterie disponuje průměrnou kapacitou 3 400 mAh. Při střídmém využívání, kdy ale budete neustále připojeni k internetu, se dostanete na dvoudenní výdrž. Náročnější používání má za následek nutnost nabíjení každou noc. Galaxy A10 si neporadí s rychlým nabíjením a z nuly doplna energii dočerpá za zhruba 2 hodiny 15 minut.

Samsung Galaxy A10
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
Nelíbilo se nám
  • pomalé nabíjení

Konektivita: nač si vzpomenete

Samsung Galaxy A10 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž k dispozici je rychlostní kategorie 12, což znamená teoretickou rychlost stahování až 600 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů b/g/n. Nechybí ani nejnovější Bluetooth ve verzi 5.0 či NFC čip. Za něj si výrobce zaslouží velkou pochvalu, neboť jde o věc u levných telefonu často nevídanou. Lehce zklame microUSB konektor, který ale zatím u levných telefonů stále přežívá. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: zrozen pro momentky

Hlavní fotoaparát je pouze jeden a má 13megapixelové rozlišení, přisvětlovací diodu a automatické ostření. U Samsungu je však dobrým zvykem, že tyto snímače podávají slušné výsledky. A platí to i tentokrát. Většinu konkurence jihokorejský bojovník zastíní. Snímky jsou v nouzi použitelné i za zhoršených světelných podmínek.

Samsung Galaxy A10
Prostředí fotoaparátu

Možná si všimnete, že přímo v prostředí fotoaparátu je možnost scénu dvakrát přiblížit. Jelikož telefonu chybí teleobjektiv, vše se děje formou digitálního zoomu, a tak nejde o nic zajímavého.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn maximálně ve Full HD rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Kvalita je příjemným překvapením co se týče obrazu i zvuku. Levný Samsung si obstojně poradí i se záznamem koncertu.

Samsung Galaxy A10 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Samsung Galaxy A10 (testovací video - koncert) – 1080p, 30 FPS

Zmínku zaslouží i čelní kamerka ve výřezu displeje, který jde mimochodem softwarově skrýt. Ta má jen základní 5megapixelové rozlišení a hodí se maximálně pro videohovory či sdílení selfies na sociálních sítích.

Samsung Galaxy A10
Líbilo se nám
  • slušné snímky i video

Software: přibrzděné One UI

Samsung Galaxy A10 se chlubí Androidem 9.0 Pie, květnovými bezpečnostními záplatami a nadstavbou One UI. V této cenové kategorii patří jednoznačně k nejlepším, alespoň co se týče aktuálnosti softwaru. Samotné prostředí je přehledné, není zde zbytečně mnoho aplikací navíc a kladem by za běžných okolností byla i solidní optimalizace, kterou se Samsung už naučil. Vše však kazí již zmíněná nedostatečná operační paměť, která prostředí brzdí. Běh je často sekaný a velmi pomalý.

Prostředí si sice nemůžete zabezpečit čtečkou otisků prstů, ale je zde rozpoznávání obličeje. Tuto funkci zapnete, zkusíte a zase vypnete. Rozpoznávání je pomalé a zřídkakdy úspěšné, jinými slovy nepoužitelné.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí
  • nejnovější Android
Nelíbilo se nám
  • pomalý běh (ale zřejmě kvůli malé RAM)

Zhodnocení a konkurence

Samsung Galaxy A10 je sympatickým smartphonem, který se pohodlně drží i ovládá a při nenáročných operacích i dobře používá. Potěšil nás výdrží, slušným fotoaparátem a čipem NFC. Za negativa považujeme především malou operační paměť a problémy s jasem displeje. Novinka od Samsungu je vhodná pro ty, kterým se telefon líbí, oblíbili si prostředí One UI a vyžadují NFC, ale zároveň nechtějí utrácet víc než je nutné.

Pakliže se bez NFC obejdete, otevírají se vám nové možnosti v podobě nabídek konkurence. Řeč je například o Xiaomi Mi A2 Lite s výkonnějším hardwarem a čtečkou otisků prstů, nebo Xiaomi Redmi 7, které je opět výkonnější a má čtečku otisků, ale i duální foťák.

Xiaomi Mi A2 Lite

Rozměry149,3 × 71,7 × 8,8 mm, 178 g
DisplejTFT IPS, 5,84" (2 280 × 1 080 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 625 MSM8953,
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Xiaomi Redmi 7 32 GB

Rozměry158,7 × 75,6 × 8,5 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,26" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 632, 4×1,8 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Zajímavou alternativou může být Lenovo K9, které je o tisícikorunu levnější, přitom má více operační paměti a duální fotoaparát na obou stranách.

Lenovo K9

Rozměry153,8 × 72,9 × 8 mm, 155 g
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P22, 8×2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSD
Akumulátor3 000 mAh, doba nabíjení: 2:10 hodin
samsung-galaxy-a10
Klady
  • líbivý vzhled
  • příjemně padne do ruky
  • velký a slušný displej
  • pojme dvě nanoSIM i microSD naráz
  • nejnovější verze Androidu
  • slušný zadní fotoaparát
  • dobrá výdrž na jedno nabití
Zápory
  • problematický jas displeje
  • pouze plastové tělo
  • neinformuje o zmeškaných událostech
  • nedostatečná operační paměť
  • tělo náchylné na otisky
Diskuze ke článku
Eedx
A zase Samsung dela pokusy. MicroUSB, chybí ctecka, pouze HD+ rozliseni, mala RAM a jeste se to seka... ten telefon je absolutni trash. Samsung by se mel vykaslat na nizsi sredni tridu, kterou vubec nezvlada a mel by se soustredit na vyssi tridy, udelal by lip. Treba takovy A80 nebo s10 zvladl docela dobre, ale tuhle tridu by mel radsi prenechat Xiaomi. Koneckoncu, nerikali nahodou zastupci Samsungu, ze se budou soustredit na vyssi tridy??
Lukáš
MicroUSB a malá paměť ram= nebrat.
pikatchu
"Nelíbilo se nám
postrádá funkci Always-on"
jaky ignorant to napise u IPS displaye ???
Toto je aktualni ve spojeni Samsung a AMOLED, jinak snad ne.
Jinak ta cena je zabijak...srovnal bych treba s Redmi6, 3+32GB za 2999 penez. Chybi a/ac wifi a BT5, prominutelne. A kdo ma rozum a nejakou zkusenost vi, ze 3GB na RAMce uz proste je pomalo...
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
A opět Samsung a jeho pokusy, jak jakou paměť ještě někdo koupí. "Díky" operátorům se toho ale zase prodá hafo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze