Samsung ATIV S
recenze

Samsung ATIV S

První konzervativní okna

V pořadí třetí výrobce mobilních telefonů dostává na náš trh zařízení s operačním systémem Windows Phone 8. Samsungův ATIV S zaujme především konzervativněji smýšlející zákazníky, kterým pestrobarevná konkurence nic neříká. Očekávat mohou velmi kvalitní displej s HD rozlišením, skvěle plynulé prostředí nebo slušný fotoaparát.

Paradoxem, který nemohu nezmínit hned na začátku recenze, je, že to byl právě Samsung, který světu jako první poodhalil svou novinku s operačním systémem Windows Phone 8. Jenže se nechal předběhnout dvěma modely od HTC a nakonec i Lumií 820 od Nokie. Dost ale bylo prohrábávání se v minulosti, Samsung ATIV S se začal koncem února prodávat a výrobce překvapil nasazenou cenou, která je o několik tisíc korun níže než v případě velké konkurentky z Finska, Nokie Lumia 920.

Samsung ATIV S - oficiální fotografie

Výbava vás asi nijak dramaticky nepřekvapí. Velký displej, dvoujádrový procesor, Windows Phone 8, 8megapixelový fotoaparát se záznamem FullHD videa. Rozměrově a zčásti i výbavou se jedná o sourozence modelu Galaxy S III, se kterým dost pravděpodobně sdílí šasi a mnohé komponenty.To nabízí v podstatě každý model vyšší třídy využívající operační systém od Microsoftu. Proč tedy vybrat právě ATIV S od Samsungu?

Technické parametry Samsung ATIV S

Kompletní specifikace
Konstrukce137,2 × 70,5 × 8,7 mm, 135 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 4,8" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8960, CPU: 2×1,5 GHz, GPU: Adreno 225
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:19 hodin
Dostupnostúnor 2013, 13 000 Kč

Samsung ATIV S – videopohled

Obsah balení

Kvůli základnímu balení to zřejmě nebude. USB kabel, koncovka nabíječky a bílá špuntová sluchátka. Více nečekejte.

Obsah balení

Design a konstrukce

Kvůli vzhledu už by po ATIVu S zákazníci sáhnout mohli. Všechny doposud prodávané telefony s Windows Phone 8 jsou svým způsobem trochu extravagantní. Ať už jde o tvar konstrukce nebo barvu. Samsung se rozhodl jít konzervativní cestou, nebo chcete-li cestou nudné šedi. To však nemusí být nutně na škodu. Telefon mi připadal dostatečně originální do doby, než mi několik mých známých nezávisle na sobě položilo otázku: To je Galaxy S III?

Jistá podobnost mezi oběma modely, které si mimochodem výbavou silně konkurují, by se našla. ATIV S však není tak baculatý. Vsází však také na zaoblené tvary. Co se mi však líbí, je kombinace kovově šedé barvy spolu se stříbrnými doplňky. Ač je telefon celý plastový, nepůsobí tak. Právě naopak budí dojem telefonu nejvyšší třídy, o který přichází až v momentě, kdy jej uchopíte. V tu chvíli poznáte plast, který prozradí i hmotnost telefonu. Ta činí jen 135 gramů a bez přečtení specifikací bych hádal klidně i méně. Každopádně vzhled vypadá podle nás i našeho okolí lépe a hodnotněji, než u Galaxy S III / Galaxy S 4 s Androidem.

Navzdory své velikosti, kdy výška činí 137 milimetrů, šířka 70,5 milimetrů a tloušťka necelých 9 milimetrů, se ATIV S velmi dobře drží. Zaoblené boky se k vaší dlani chovají vyloženě přátelsky.

Čelní straně samozřejmě dominuje displej. Překvapí vás však možná i přítomnost hardwarového tlačítka Windows, které obklopuje již senzorová dvojice se šipkou zpět a lupou. Pěkným detailem je velmi decentně zaoblené krycí sklíčko displeje a okolí. Toho si všimnete jen u samotných krajů. Díky tomuto drobnému detailu se však prst po ploše posouvá s lehkostí.

Tlačítka na bocích se hůře tisknou

Rozestavení ovládacích prvků po bocích je veskrze klasické. Tlačítka okupují pravý bok, odemykací klávesa a hardwarová spoušť fotoaparátu, a levý bok pak hostí dvojtlačítko hlasitosti. Bohužel mají obě tlačítka velmi nízký zdvih a jejich stisk není vůbec jistý. To zamrzí především u neustále používaného tlačítka k odemknutí telefonu.

Detaily se Samsungu povedly

Zadní straně věnuji zvláštní pozornost. Ta se Samsungu totiž nesmírně povedla. Na rovinu zopakuji, že jsou všude použité plasty, nicméně zadní kryt baterie, mimochodem odnímatelný, vypadá z dálky jako kovový. Může za to vzor, který připomíná broušený kov. Kryt kryje necelou zadní stranu. Navazuje na ně designově povedený pruh s průduchy, který evokuje reproduktor. Ten pod ním samozřejmě je, avšak nikoliv po celé délce. Konec zadní strany má na starost chromová brada. Design se povedl a ze zkušenosti z mého okolí vím, že se líbí.

Zadní strana vypadá velmi dobře, byť je plastová

Konstrukční zpracování je na poměrně dobré úrovni. Rozhodně nikde nic nevrže, neskřípe či se samovolně nepohybuje. Výjimkou není ani zadní kryt, který po správném ukotvení drží na svém místě. Jediná výtky míří k odolnosti plastů. Na zadním krytu se po necelých třech týdnech objevil první drobný škrábanec. Inu již poměrně známý neduh Samsungů. Celkově lze ale konstrukci a hlavně design pochválit, určitě jde vzhledově o jeden z nejpovedenějších telefonů korejského výrobce a mnozí vyznavači Androidu by určitě byli rádi, kdyby takto vypadaly například vlajkové lodě řady Galaxy. Nebo ne?

Baterie a výdrž

Samsung zvolil pro svůj vlajkový model s Windows Phone 8 akumulátor o kapacitě 2300 mAh. To není vůbec špatné číslo s ohledem na malou energetickou náročnost zmíněného systému. Je to například o poznání více, než má sesterské Galaxy S III s Androidem. Číslo se potvrdilo v praxi a označit ATIV S jednodenním telefonu by bylo urážkou. Samozřejmě, že jej bez větší námahy vybijete během jednoho dne, neřku-li pár hodin, nicméně při středně náročném používání, kdy budete neustále on-line, vyřídíte do 15 minut hovorů, strávíte dvě hodiny na internetu, hodinu poslechem hudby, se můžete těšit na dva dny výdrže, což je na dnešní dobu velmi dobrý výkon a nadprůměrná hodnota.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže. ATIV S byl přihlášen k zabezpečené Wi-Fi, rovněž do sítě 3G, aktualizace byly potlačeny, jas displeje nastaven na 50% a při tom streamoval video v kvalitě 720p. Zvuk jsme pouštěli přes dodávaná sluchátka s hlasitostí na úrovni 15, tedy přesně na polovinu. ATIV S tuto činnost vydržel provádět 6 hodin a 53 minut. Tím doslova zničil konkurenční Lumii 920 (4 hodiny a 16 minut) i HTC 8X (5 hodin a 10 minut). Chcete-li tedy Windows Phone nebo smartphone obecně a prioritou je pro vás dobrá výdrž, ATIV S by měl být horkým kandidátem.

Otestovali jsme rovněž dobu nabíjení. Z úplného vybití na 80% to ATIVu S zabere 1 hodinu a 43 minut. Na úplné nabití pak ATIV S potřebuje 2 hodiny a 19 minut.

Zvuk

Po zvukové stránce ATIV S příliš nenadchne. Hlasitý reproduktor svou kvalitou nijak zvlášť neuchvátí, ale je alespoň hlasitý. Vyzvánění tedy nepřeslechnete. Žádný libozvuk pro vaše uši se nekoná ani po zapojení sluchátek. Hlasitost je více než dostatečná, ale zvuk je spíše zaměřen na výšky na úkor hloubek, což ve výsledku spíše trhá uši. Škoda, Samsung umí zvukové výstupy i lépe.

Přibalená špuntová sluchátka

Displej

V této části se může Samsung pyšnit jedním nej. Nabízí telefon s největším displejem spolu v kombinaci se systémem Windows Phone 8. Úhlopříčka činí 4,8 palce, čímž o tři desetiny poráží Lumii 920. Rozlišení činí 1280 x 720 pixelů a typově jde o Super AMOLED displej. Na své si tak přijdou všichni, kteří mají rádi syté barvičky. Každý jistě ocení brilantní pozorovací úhly, skvělé podání černé a také velmi dobrou čitelnost na slunci. Jas můžete regulovat ručně nebo vše nechat na dobře fungující automatice.

Displej je povedený

Uživatelské prostředí a hardware

V této kapitole začneme obligátně hardwarovými parametry. Stejně jako na jiných telefonech s Windows Phone 8 je i zde dvoujádrový procesor Qualcomm Snapdragon S4 MSM8960 s taktem 1,5 GHZ a grafickým akcelerátorem Adreno 225. Paměť RAM pak nabízí klasickou hodnotu 1 GB. Tato sestava zaručuje více než dostatečné podmínky pro skvělý běh prostředí.

Systém Windows Phone 8 vypadá napříč telefony takřka stejně a dokonce se na první pohled nijak dramaticky neliší od podoby na Windows Phone 7.5. Proto si některé pasáže textu vypůjčím ze své dřívější recenze na HTC 8X, kde jsem se prostředí obsáhle věnoval. Ani tentokrát neudělám výjimku a opět začnu odemykací obrazovkou. Spousta změn se totiž odehrála i na ní a je konečně více využitelná. Dokonce bych řekl, že se blíží k ideálu.

Odemykací obrazovka

Nově si můžete krom tapet a fotografií na pozadí umístit také aktivní tapety, které spolupracují z různými aplikacemi. První možností jsou fotografie z vašeho Facebooku, které se náhodně mění, využít můžete i každý den se měnící pěkné tapety od Bing. V obchodě s aplikacemi naleznete i další aplikace, které této novinky umí využít a například CNN vám tak může na zamykací obrazovku promítat nejnovější zprávy v obrazech. Pěkně zpracována je odemykací obrazovka také ve spolupráci s aplikací AccuWeather. Aktuální počasí máte tedy vždy na očích. Obrázek nicméně mnoho uživatelů neřeší, přejděme praktičtějším věcem. Celá plocha je dále využita i pro zobrazení dalších informací. Ve spodní části může být aktuální událost z kalendáře, váš status na Facebooku, nejnovější e-mail, Skype či SMS zpráva. Vždy však musíte zvolit jen jednu možnost, nelze nic kombinovat.

To však není zdaleka vše. Microsoft vyslyšel uživatelská volání a přidal rozsáhlé možnosti upozornění na zmeškané události. V samém spodním okraji displeje máte pět políček, kterým lze nastavit aplikaci. Lze vybírat ze zmeškaných hovorů, SMS zpráv, e-mailů, Facebooku a dále případně Skypu či aktuálního stavu baterie a dalších aplikací, které toto podporují. Záleží na doinstalovaných aplikacích a na tom, zda tuto možnost podporují. Nově tedy stačí jen rozsvítit displej a hned víte, zda jste něco nezmeškali. K ideálu tak chybí snad jen to, aby se k daným událostem dalo přímo dostat a aby bylo možno nastavit víc, než pouze pět notifikačních ikonek. Telefon vás bohužel nedokáže upozornit blikáním, neboť dioda na těle chybí. Výčet prvků na odemykací obrazovce zakončuje ovládání hudebního přehrávače a také zabezpečení, kdy si můžete nastavit číselný kód, který při odemykání zadáte.

Pohotovostní obrazovka s dlaždicemi

Po odemčení už se konečně objeví pohotovostní obrazovka. Nejprve vám přijde stejná, dlaždice vesměs stejné barvy, které se animují a vrství donekonečna pod sebe. Brzy ale zmerčíte malinké dlaždice, které nově přibyly. Jejich výhoda je jasná. Zaberou méně místa, ale poslouží stále dobře a navíc jsou mnohdy stále aktivní. Například o počtu nepřečtených zpráv či e-mailů vás informují vždy. Pokud to aplikace podporuje, máte možnost využít velké dlaždice, která svou velikostí odpovídá dvěma střední (čtvercům). Velké dlaždice ale osobně příliš nepoužívám. Hodila by se například u kalendáře, jenže ten plýtvá místem a na celou velkou dlaždici dokáže umístit jen jednu událost.

Nově je na výběr mnohem více barev pro dlaždice a celého prostředí. Z 9 narostla paleta na 20. Na pohotovostní obrazovce s dlaždicemi nám zbývá nenápadný horní pruh, který neustále ukazuje aktuální čas. Pokud do jeho míst ťuknete prstem, objeví se informace o Wi-Fi, stavu signálu a zobrazuje se zde i ikonka o aktivním zjišťování polohy. Pokud vám přijde zpráva, zprávička na chatu, příchozí soubor přes Bluetooth či jiná push notifikace, zobrazí se nahoře pruh, na který lze kliknout a dostat se přímo k události.

Naposledy spuštěné aplikace a změna motivu

K naposledy spuštěným aplikacím se dostanete delším podržením tlačítka se šipkou. Seznam pracuje s náhledy obrazovek, které jsou sestaveny vedle sebe. Maximální počet zobrazených aplikací je osm. Starší automaticky mizí, což vás někdy může nepříjemně zaskočit. Navíc nelze například nepotřebnou aplikaci ze seznamu odstranit a tím nechat zobrazené starší. Naštěstí takových situací mnoho není a většině uživatelů bude sedm aplikací postačovat. Novinkou je navíc i to, že pokud otevřete aplikaci z dlaždice, obnoví se tam, kde jste ji opustili, i když se například už nenachází v multitaskingu nabídce posledních aplikací. Předchozí Windows Phone 7 spouštěly aplikaci vždy odznovu. Dobrým příkladem je například Facebook.

Seznam všech aplikací, respektive většiny, neboť hry se sdružují, vypadá stále stejně. Všechny aplikace jsou umístěny pod sebou v seznamu, do kterého se lze dostat posunutím úvodní obrazovky doleva. Aplikace ale nelze nijak přeskládat, jsou seřazeny podle abecedy. Maximem je možnost využít lupu, ale pozor, tu na displeji a nikoli pod displejem, a aplikaci fulltextově vyhledat. Aktuálně čítá můj seznam 40 aplikací a dělení dle abecedy ještě umožněno není, ačkoliv by to své využití našlo. Pokud máte nainstalováno větší množství aplikací, ukážou se praktická písmena abecedy. Přesto bych ale uvítal možnost nějakého filtrování.

Na systému Windows Phone nenaleznete žádné nadstavby a tak jedinou odlišností jsou unikátní aplikace, které někteří výrobci přidávají. Pozadu nezůstal ani Samsung a přispěl svou troškou do mlýna. Mezi aplikacemi tak objevíte chatovací program ChatOn známý z ostatních Samsungů s OS Android či Bada. Další aplikací je Live Wallpaper. Ta vám umožní si zvolit až 12 obrázků, které se budou automaticky střídat na pozadí odemykací obrazovky. Samsung přidal také Diář, který je stejný jako totožná aplikace na Androidu. Nechybí ani Music Hub, který vás přenese do obchodu 7digital, kde můžete nakupovat skladby či celá alba. Předposlední prográmek od Samsungu se nazývá Now. Kombinuje počasí, zprávy, akcie a Twitter pod jednu střechu. Bohužel pro nás se hodí jen počasí. Zprávy a akcie čerpají jen ze zahraničních serverů a totéž platí i pro nejlepší Tweety, které lze vytřídit z USA, Německa, Francie, Itálie, Koreji a Japonska. Výčet uzavírá aplikace pro editaci fotografií.

Aplikace Now od Samsungu

Obecně v systému Windows Phone 8 přibyla také aplikace Peněženka, která by měla sdružovat vaše platební karty či různé další věrnostní či slevové karty. V našich končinách však tato služba zatím není funkční. Najdete v ní však své platební karty, které jsou spojeny s obchodem Windows Store i účet PayPal. Inovací je také forma aktualizování vašeho telefonu, která je nyní snadná přes OTA. Nepotřebujete tedy počítač ani speciální program. Novinkou je také on-line zálohování telefonu, který může automaticky zálohovat vaše zprávy (SMS, MMS i Facebook chat), aplikace a nastavení, historii volání, oblíbené položky prohlížeče a mnoho dalších položek včetně fotografií do SkyDrive a při přechodu na jiný Windows Phone 8 telefon je obnovit. Obnovení funguje spolehlivě a kromě zmíněných položek a aplikací se obnoví například všechny e-mailové účty i řada nastavení.

Dětský koutek a aplikace Peněženka

Další novinkou je Dětský koutek, která je jednou z hlavních inovací Windows Phone 8. Jak už název napovídá, bude určena vašem ratolestem, kterým čas od času půjčíte telefon. Také se vždy bojíte, že vám omylem vymažou e-maily nebo něco nastaví? Zde jednoduše nastavíte, jaké aplikace, hry, skladby a videa mají být zpřístupněny, když koutek spustíte. Vše je zaheslováno, takže vaše dítě se jinam nedostane. Omylem tak nic nesmaže či nikomu nezavolá.

Další novinkou je například větší otevřenost pro vývojáře. Nově se tak Skype umí provázat s prostředím a kontakty a běžet na pozadí. Objevily se také aplikace, které ukazují aktuální stav baterie na dlaždici či odemykací obrazovce. Prvotřídní je plynulost prostředí. Na nic se nečeká, všechny animace jsou plynulé. Paradoxně právě ty jediné vás mohou lehce zdržovat, nejde ale o nic dramatického. Systém se nezadýchává ani při spuštění několika náročnějších aplikací. Zde tedy není co vytknout.

Multimediální výbava

Práce s multimédii doznala ve Windows Phone 8 velké a především vítané změny. Pro spojení s počítačem a tedy přesun obrázků, fotografií, hudby či videa již není zapotřebí program Zune. Navíc s ním telefon s Windows Phone 8 dokonce nekomunikují. Vše můžete přesouvat přes MTP protokol, kdy se paměť telefon i paměťová karta objeví jako další disk v počítači a veškeré soubory libovolně přesouvat stejně, jako například na Androidu. Pro podrobnější správu lze využít program Windows Phone, který je k dispozici pro Windows 7, Windows 8 a Mac.

Hudební přehrávač

Hudba se vám po nahrání do telefonu roztřídí dle ID3 štítků na umělce, alba, skladby, seznamy stop a žánry. Pokud preferujete hraní ze složek, máte tentokrát bohužel smůlu. Třídění je abecední a pro snazší orientaci můžete klepnout na písmeno v abecedě, zobrazí se celá abeceda a vy se tak rychle dostanete, kam potřebujete.

Při přehrávání vidíte náhled alba, který je ale poměrně malý a značná část displeje zůstává nevyužita. Ovládání je v horní části displeje, nechybí možnost opakování a náhodného přehrávání. Při přehrávání bohužel nemůžete poskočit na vybrané místo v časové ose. Lze pouze přetáčet držením tlačítka vpřed, což příliš praktické není. Samsung také zcela zapomněl na ekvalizér či další doplňkové úpravy zvuku. Velká škoda, Nokia na to vše myslela.

Videopřehrávač

Pokud by vás vlastní hudba omrzela, možná si vzpomenete na FM rádio. Jenže to u telefonů s Windows Phone 8 chybí. Zatím. Hardware však podle všeho dostupný je a chybí pouze obslužná aplikace. Spekuluje se, že bude přidáno v jedné z aktualizací, které dorazí v průběhu první poloviny roku 2013.

Video přehrávač je svižný a poradí si i s FullHD filmy. Problém mu nečiní formáty WMV, AVI či kodeky DivX a Xvid. Pokus o přehrání souboru MKV nicméně už dopadl neúspěšně. Stejně tak externí titulky do videa nijak nedostanete. Samozřejmě jedině tak, že je do videa přímo „vpálíte“ na počítači. Zanedlouho by však i pro Windows Phone měl být dostupný oblíbený přehrávač VLC, který by si měl poradit i s těmito pokročilejšími požadavky.

V základní nabídce nenajdete žádnou hru. Nemusíte však zoufat, na Windows Store jich najdete stovky. Mnohé jsou navíc zadarmo. Placené můžete ve většině případů zdarma vyzkoušet po neomezeně dlouhou dobu. Například Angry Birds Star Wars mají ve zkušební verzi k dispozici 30 kol. Obávat se nemusíte ani o výkon. Testovali jsme Asphalt 7: Heat a hra běží zcela plynule.

V České republice je ATIV S nabízen ve variantě s 16 GB interním úložištěm, ze kterého je reálně k dispozici 14,8 GB. Naštěstí ATIV S podporuje i paměťové karty. Na ty si však uložíte jen hudbu, videa a fotografie.

Fotoaparát

Integrovaný fotoaparát ATIVu S nabízí 8megapixelové rozlišení, přisvětlovací LED diodu i automatické ostření. Pozitivní zprávou je přítomnost dvoupolohové hardwarové spoušti. Delším podržením tak můžete spustit fotoaparát a to i bez odemčení displeje.

Prostředí je shodné s ostatními telefony s Windows Phone 8. Přizpůsobí se poloze telefonu, a můžete si nastavit režim zaostření, stabilizaci obrazu, vyvážení bílé, ISO, expozici, efekty, kontrast a samozřejmě i rozlišení snímku. Nechybí ani případné vypnutí či vynucení blesku.

Prostředí fotoaparátu

Výsledné snímky jsou příjemným překvapením. Za dobrého počasí získáte ostré fotografie s reálným podáním barev a v podstatě bez šumu. Ten se objevuje lehce až v interiérech, kdy je fotoaparát také více náchylný k máznutí fotografie. Každopádně se jeden z nejlépe fotících Windows Phonů i telefonů obecně.

Ukázkové fotografie




Ukázkové snímky

Záznam videa je umožněn v rozlišení 1920 x 1080 pixelů s plynulostí 29 snímků za vteřinu. Chvalozpěv pokračuje i zde. Video je krásně plynulé, ostré i barevně věrné.

Samsung ATIV S (testovací video) – exteriér, 1080p

Telefonní seznam

Ke svým kontaktům se dostanete nejsnadněji kliknutím na dlaždici Lidé. Ta je po prvním zapnutí umístěna na pohotovostní obrazovce. Podporuje všechny tři velikosti dlaždic, přičemž na nejmenší již nezobrazuje fotografie vašich kontaktů. Pokud o tuto dlaždici nestojíte, budete muset zavítat do menu a najít položku Lidé. Posledním možným způsobem je dlaždice či položka Telefon. Ta vás přenese do historie volání, kde najdete zmeškaná volání, příchozí hovory i vaše hovory. Bohužel chybí nějaké počítadlo provolaných minut, stejně tak postrádám vyzváněcí profily.

Aplikace Lidé je totožná s dřívější verzí systému. Stále se tedy plýtvá místem na úkor samotných kontaktů. Seznam kontaktů je krásně provázán z vaším Windows účtem, SIM kartou a případně Google účtem, Facebookem, Twitterem, LinkedIn, Skypem a dalšími účty. Samozřejmě lze vše filtrovat a nechat si zobrazit například jen kontakty z nejpoužívanějšího zdroje.

Příchozí hovor je indikován fotografií a přijmutí probíhá prostým stiskem jednoho tlačítka. Vyzvánění se bohužel stále reguluje jednotně s ostatními zvuky. Ztišení vyzvánění je možné provést rychle stisknutím dolního bočního tlačítka pro regulaci hlasitosti. Kvalita hovoru je na velmi dobré úrovni, a při testovacím hovoru si žádná strana nestěžovala na nějaké rušivé prvky v hovoru.

Zlepšení se dočkalo vyzvánění. Zapomeňte na komplikovaný způsob, kdy bylo nutné oblíbenou písničku ořezat a ještě změnit její tag na ringtone. Nyní stačí požadovanou skladbu nahrát do složky Ringtones a je to. Nelze tedy vybrat jakoukoliv skladbu z hudebního přehrávače a nastavit ji jako vyzváněcí tón, avšak pokrok je to vítaný.

Zprávy a klávesnice

SMS zprávy a MMS zprávy se sdružují pod jednou položkou Zprávy. Jsou řazeny do konverzací a lze je promazávat dle vašeho výběru. Při tvorby zprávy využíváte QWERTZ klávesnici v režimu na výšku i na šířku. Psaní však zcela pohodlné není. Stejně jako na všech současných Windows Phonech má i ATIV S rozmístění kláves pozměněné, než na jaké jsme zvyklí. Příkladem budiž klávesa B, která je běžně pod klávesami G a H. Na Windows Phone 8 ji ale najdete až pod klávesou J. Když k tomuto připočtu nevyužité místo při psaní na šířku, nelze psaní ze začátku hodnotit nijak kladně. Po čase si však lze bez problémů zvyknout a psát rychle.

Nově se totiž na Windows Phone 8 můžete těšit na přítomnost slovníku, který vám automaticky může opravovat špatně naspaná slova, ve kterých jste například nechtěně udělali nějaký překlep. Český slovník je velmi kvalitní, slova opravuje velmi dobře a psaní je tak ve finále rychlejší a pohodlnější, než u Windows Phone 7. Vždy však dojde k opravě na slovo s diakritikou. Naopak vám při psaní bude chybět počítadlo napsaných znaků, které jsme nenašli ani nikde v nastavení. Naopak se ve Windows Phone 8 konečně objevují koncepty. Pokud odejdete z rozepsané zprávy, dojde k automatickému uložení do konceptů.

I položka Zprávy se dělí na dvě karty. Druhá je zvaná online a najdete v ní všechny online kontakty z Facebooku. Samozřejmě pouze v případě, že přepnete svůj stav v nastavení na cokoliv kromě offline módu. Facebook chat je tak opět plně integrovaný a při psaní nové zprávy se lze přímo v zápatí přepínat mezi Facebookem a klasickými SMS a MMS zprávami, přičemž všechny zprávy všechny typů se dohromady zobrazují najednou ve formě konverzace u daného kontaktu. V případě MMS potěší nově možnost sdílet svou polohu prostřednictvím vložení výřezu mapy, na který může příjemce klepnout a okamžitě si zobrazit ve své mapové aplikaci vaši polohu. Do zprávy lze nově vkládat také vyzváněcí tóny a kontakty.

E-maily jsou řešeny jednou aplikací, avšak každý účet dostane extra položku v menu. Schránky lze však následně sdružovat a mít tak například tři v jedné. Nastavení běžných schránek včetně Gmailu je otázkou několika vteřin. Spolehnout se můžete na push notifikace. Při tvorbě e-mailu máte možnost přidávat jako přílohu pouze fotografie. Nicméně například dokumenty a další soubory lze sdílet také, jen je na to potřeba jít oklikou ve stylu iOS. Je nutné najít například dokumenty přes danou aplikaci a sdílet je e-mailem. Toto by mohl Microsoft vyřešit o něco lépe.

Organizační funkce a GPS

Beze změn Microsoft i Samsung ponechali kalendář. Stále nabízí jen dva druhy náhledu, přičemž měsíční je naprosto k ničemu. Využívá polovinu displeje a druhá polovina zeje prázdnotou. Zda je na některý den něco v plánu, poznáte dle vypsaných událostí v okénku se dnem. Velikost písma je však tak malá, že nic nepřečtete ani s lupou a musíte si přepnout na denní náhled. Navíc popisky u dnů jsou v měsíčním náhledu falešné a místo názvů událostí je zde použit pouze generický „lorem ipsum“ text. U extra jemného displeje, jaký má Samsung ATIV S, tuto kuriozitu už lehce postřehnete. Týdenní náhled chybí, stejně jako vyhledávání v událostech. Z denního náhledu se můžete přepnout na agendu či výpis úkolů. Kalendář dokáže sdružovat více kalendářů a každému přidělí jednu barvu, kterou si lze následně nastavit. Přehlednost budiž zajištěna. Při tvorbě nové události zadáváte její předmět, místo konání, vyberete kalendář, čas, přidáte dle potřeby upozornění či účastníky. Hodí se i praktická poznámka k dané události.

V další výbavě nechybí opakované budíky, kterým můžete přiřadit vlastní zvonění a popis. Nechybí vědecká kalkulačka s pokročilými funkcemi. Jistě uvítáte přítomnost aplikace OneNote, tedy poznámkového bloku synchronizovaného s vašimi OneNote poznámkami na SkyDrive. Poznámky můžete zapisovat, namlouvat či fotografovat. Následně je lze sdílet e-mailem. Ve výbavě se také objevuje praktický diář, kde můžete zápisky doplnit fotografiemi či GPS souřadnicemi.

Kancelářské dokumenty obslouží program Office, který si poradí s dokumenty Word, tabulkami Excel a prezentacemi PowerPoint. Vaše dokumenty můžete sdílet e-mailem, pomocí Bluetooth či na SkyDrive. Stejně tak můžete konkrétní dokument připnout na úvodní plochu v podobě dlaždice. Dokumenty lze ale nejen číst, ale také snadno editovat či vytvářet zcela nové. Praktické je rovněž třídění kancelářských dokumentů. Můžete si tak nechat zobrazit třeba jen dokumenty, které vám přišly e-mailem a kompletně integrováno je úložiště SkyDrive.

Office

Čip GPS vás v ATIVu S potěší rychlostí fixace. Vaší polohu s asistencí internetu dohledá do 10 vteřin. Pokud internet vypnete, počítejte zhruba s půl minutou. S GPS se pojí mapy a navigace Bing. Nabízejí kromě klasické i satelitní mapu, navigace dokáže navigovat jako pro automobil tak pro pěší. Mapové podklady jsou aktualizované, nacházejí se na nich i prozatím neotevřené úseky silnic.

Internetové a datové funkce

Windows Phone 8 se podepsal také na internetovém prohlížeči Internet Explorer, který povýšil na verzi 10 a například si lépe poradí s HTML5 a měl by být svižnější. Rychlý však byl i minulý prohlížeč na starších telefonech. Zapomenout ale musíte na podporu Flashe, RSS a také si prohlížeč nebude pamatovat vaše hesla. Prohlížet lze maximálně šest oken, stránky lze označit jako oblíbené, nechybí funkce hledání na stránce. Novinkou je možnost nastavit si tlačítko vedle adresního řádku, nově se tak lze rychle přepnout na záložky nebo oblíbené položky. Inovací je konečně také možnost vyhledat rychle text na stránce, vkládat obrázky z webu přímo do OneNotu a podobně, což se mnohdy hodí. Naopak ATIVu S chybí praktická funkce změny vyhledávače, kterou jsme viděli u Lumií. Zde je tedy na pevno nastaven Bing.

Internetový prohlížeč

Na internet se podíváte například přes HSDPA s maximální rychlostí 21 Mbps pro stahování a v případě HSUPA až 5,76 Mbps pro upload. Podpora LTE chybí, nicméně to nás v ČR nemusí trápit. Naopak nechybí Wi-Fi se standardy a/b/g/n. Potěší, že díky nové aktualizaci už nehrozí automatické odpojování Wi-Fi v momentě, kdy displej zhasne. Stačí si nastavit neodpojování v nastavení Wi-Fi. Nechybí dále Wi-Fi Direct a také NFC, jehož anténa se nachází v horní části zadní strany přístroje, a které bude nejlépe fungovat jako párování s příslušenstvím nebo posílání souborů s jiným telefonem s Windows Phone 8. Fotografie totiž například s Androidem většinou sdílet nelze, jiné věci (URL adresa, kontakt a podobně) ano. Naštěstí je tu i konečně dospělé Bluetooth 3.0, přes které lze multimédia posílat i přijímat.

S počítačem se můžete spojit i kabelem a jak jsem psal již výše, není potřeba žádný program v PC. Samsung ATIV S využívá profilu MTP a načte se jako další zařízení v počítači a vy pak s pamětí pracujete jako s dalším diskem. Stejný způsob využívají například nejnovější verze Androidu. Celkově tedy nejde o klasické Mass Storage, kdy byste telefon připojili a on se objevil jako další disk. V případě připojení MTP zůstává například paměť telefonu přístupná skrz telefon i po připojení a ke starším systémům jsou potřeba ovladače.

Závěrečné zhodnocení a konkurence

První model od Samsungu s Windows Phone 8 se povedl. Někoho sice může nudit design, jenže Samsung správně vycítil, že extravagantně smýšlející zákazníky již obsloužila konkurence, a telefon vypadá elegantně, draze a design se dle mnohých povedl více, než v případě Galaxy S III. Do tenkého a lehkého těla se jihokorejskému výrobci podařilo dostat silnou baterku a na výdrži je to znát. Hledáte-li vícedenní, rozumějte dvoudenní telefon, máte horkého adepta.

Menší zklamání nám přichystal zvukový výstup. Samsungu, vždy to umíš lépe. Takhle platformě Windows Phone 8 nepomůžeš. Kritika je ta tam u displeje. Super AMOLED vypadá opravdu pěkně, navíc si přijdou na své i vyznavači velkých displejů. Prostředí je už téměř klasikou, kterou Samsung vylepšil o pár aplikací. Pochvalu si zaslouží fotoaparát. Hardwarová spoušť i pěkné snímky. Vše podtrhne kvalitní záznam videa.

Ve zbylé výbavě nic zásadního nechybí. Ale také tu není něco, z čeho bychom si lidově řečeno sedli na zadek. Žádné pokročilé funkce známé ze Samsungů s Androidem, jako Smart Stay, Multi Window a podobně. Tuto obyčejnost se Samsung snaží vyvážit cenou. Ta je nyní na poměrně příjemných 12 tisících, což je rozhodně konkurenceschopná suma.

Hlavní konkurent v podobě Nokie Lumia 920 je totiž o čtyři tisíce korun dražší. Získáte však bezdrátové nabíjení, vysoce citlivý displej či mapové podklady, navigaci a mnoho bonusových aplikací navždy zdarma. Zaujme také špičkovým fotoaparátem s optickou stabilizací a výbornými výkony nejen v noci. Lumia 920 je však mnohem větší a těžší a především nepodporuje paměťové karty. O něco málo levněji můžete pořídit HTC 8X, která nabízí menší displej. To může a nemusí být výhoda. Naopak nevýhodou je slabší fotoaparát a absence paměťových karet.

Konkurence s Windows Phone 8: Nokia Lumia 920 a HTC 8X

Z androidí konkurence můžeme jmenovat Samsung Galaxy S III, který je skoro dvojčetem ATIVu S s velmi podobnou výbavou či totožným displejem. Zaujmout by vás mohl i Google Nexus 4 s nejnovějším Androidem a podobnou cenou jako ATIV S. Konkurenty jsou ale i HTC One X, kterému však chybí paměťové karty, nebo Sony Xperia T, která je sice levnější, ale hůře fotí.

Dva bratři: Samsung ATIV S a Samsung Galaxy S III
Konkurence s Androidem: Samsung Galaxy S III, Google Nexus 4, HTC One X a Sony Xperia T

Suma sumárum se Samsung ATIV S povedl. Pokud nepotřebujete bezdrátové nabíjení, ve tmě lépe fotící fotoaparát s pokročilou stabilizací a super citlivý displej, stává se významným konkurentem Nokie Lumia 920, oproti které je podstatně levnější.

Za zapůjčení Samsungu ATIV S děkujeme e-shopu Smarty.cz

samsung-ativ-s
Klady
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • kvalitní fotoaparát
  • hardwarová spoušť fotoaparátu
  • skvěle optimalizované prostředí
  • povedený displej
  • nízká hmotnost
  • kvalitní zpracování
  • konzervativní a elegantní design
  • NFC a konečně plnohodnotné Bluetooth
  • citlivé a rychlé GPS
Zápory
  • méně komfortní ovládání tlačítka na bocích
  • slabší zvukový výstup
Diskuze ke článku
kazan
Fotí važne krásně a i to video je supr.Chtel bych videt srovnaní s lumií 920.V denním svetle bych si vsadil na ativ.
Jakub
Pěkný telefon, jenže já zastávám názor že když WP tak jedině nokii a proč? Protože mám samsung s WP, nokia se o ten systém nesrovnatelně víc stará.. tím myslím aplikace,aktualizace. Samsung má jenom nějakej přiblblej deníček a program na úpravu fotek co neustále padá a to je asi tak všechno. A tyhle maličkosti hrají u WP velkou roli !
Gilgameš
Já nevím proč, ale mám k Samsungům takovou averzi. Přijdou mi takové bez života. Jinak na moc Lumii 920 tento telefon fakt nemá :P :D
Jirka
Dobrý den,

koukám, že si toho ještě nikdo asi nevšimnul, ale v plusech máte mini chybku, špatný tvar přídavného jména, místo "dobrá" máte "dobrý" výdrž baterie. Ale recenze jako vždy, hezky se čte :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze