Ruggear RG850
recenze

Ruggear RG850

Odolný a protáhlý
3

Vodě a prachu vzdorujících telefonů na trhu najdete poměrně dost, ale nefalšovaných odolných strojů do terénu už tolik ne. Prosadit se na tomto poli nyní zkouší čínsko-německá značka Ruggear. Její letošní novinka RG850 chce zkombinovat velký dotykový displej s opravdu vysokou odolností. Máme zde téměř 6palcový displej, certifikaci IP68, 32GB interní paměť a průměrný procesor. Půjde o dobrou volbu střední třídy?

V segmentu slušně vybavených chytrých telefonů s vysokou odolností není příliš velký výběr. Termínem vysoká odolnost nemyslíme jen fakt, že telefon nerozhází voda či prach, ale ani pád. Takové telefony pravidelně produkuje značka CAT a ve střední třídě má aktuálně model S41. Proti němu se nyní staví nový Ruggear RG850. Ten se mimochodem pokusí napravit pošramocenou reputaci svého levného bratra RG160, který v naší recenzi skutečně propadl. Dispozice k tomu Ruggear RG850 rozhodně má. Láká například na 6palcový protáhlý displej. Do služby byl povolán také Android 8.1 či USB-C konektor. Cena se aktuálně nachází těsně pod hranicí 10 tisíc korun.

Technické parametry Ruggear RG850

Kompletní specifikace
Konstrukce155 × 82,9 × 15,6 mm, 209 g, konstrukce: klasická, odolnost: IP68
DisplejTFT IPS, 5,99" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát12 Mpx (4 000 × 3 000), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 430 MSM8937, CPU: 8×1,4 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.2, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostříjen 2018,

Obsah balení

Krabička ukrývá kromě samotného telefonu vše, co byste k němu mohli potřebovat. Jde o koncovku nabíječky, kabel s USB-A a USB-C konektorem, i základní špuntová sluchátka. Dostalo se také na ochranné sklo na displej.

Ruggear RG850

Konstrukční zpracování: žlutá nemůže chybět

Vzhledová stránka dokáže na první pohled zaujmout. Telefon je samozřejmě z větší části černý, avšak na bocích se nachází tenký kovový proužek, který je ve svém středu vyplněn gumou. Jde o příjemné oživení a telefon vypadá originálně. Na pravém boku se nachází i nezbytné klávesy. Ty regulující hlasitosti jsou černé, ale odemykací ctí žlutou barvu. Ta tak trochu patří k mnohým odolným smartphonům. Co se týče stisku, je jistý a velice pohodlný.

Ruggear RG850

Spodní hrana je domovem USB-C konektoru, který obklopují dva průduchy. Reproduktor se ukrývá pouze v tom levém – vlevo je mikrofon. Chválíme že konektor není zapotřebí utěsňovat krytkou. Pokud však hledáte 3,5mm jack, musíte odklopit krytku na horní hraně. Levý bok je zdánlivě prost jakýchkoliv prvků, avšak nachází se zde zámkem jištěný šuplíček, kam lze umístit dvě nanoSIM karty a paměťovku.

Záda působí protiskluzově.

Velmi příjemně zpracovaná zadní strana působí jako měkčený plast. Ta má speciální povrchovou úpravu, která vzhledem evokuje karbonový materiál. Záda jednak dobře vypadají a jednak působí i lehce protiskluzově, což prospívá k pohodlnému a jistému držení.

Co se odolnosti týká, Ruggear RG850 se chlubí certifikáty IP68 a MIL-STD 810G. Co to znamená? Odolá ponoření do vody, prachu a pádům z až 1,5metrové výšky na zem. Pro tyto účely má také pogumované boky. Současně však nepůsobí nikterak přerostlým dojmem a v ruce se drží dobře. Ani hmotnost 209 gramů není v kategorii odolných telefonů nikterak přehnaná.

Líbilo se nám
  • dobře padne do ruky
  • vysoká odolnost
  • 3,5mm jack
  • Dual SIM
  • povedený vzhled

Displej: odolný dotyk

I odolné telefony mohou být moderní, což se snaží dokázat i RG850. Disponuje 5,99palcovým IPS displejem o poměru stran 18:9. Rozlišení se zastavilo na 1 440 × 720 pixelech, což není s ohledem na úhlopříčku vyloženě hodně. Na druhou stranu jednotlivé pixely na displeji skutečně neuvidíte. Čitelnost je naprosto skvělá na slunci i z úhlů. Cílová klientela rovněž ocení režim ovládání v rukavicích.

Ruggear RG850

O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass, bohužel výrobce nespecifikoval verzi. Jak jsme vzpomenuli zkraje recenze, ochranu můžete navýšit přilepením přídavného ochranného skla, které tvoří součást balení. Za zmínku stojí ještě funkce ambientního displeje. Jakmile vám přijde notifikace, případně zvednete telefon, krátce se displej rozsvítí. Jde o malou náplast za chybějící informační diodou.

Líbilo se nám
  • vcelku slušný displej
  • režim ovládání v rukavicích
Nelíbilo se nám
  • hodila by se informační dioda

Zvuk: solidní

Jak již víme, hlavní reproduktor se nachází na spodní straně. Dostává svému názvu a rozhodně jej nepřeslechnete. Nad kvalitou se rozhodně nebudete pohoršovat – jde o slušný průměr.

Ruggear RG850

Do sluchátek se již line zvuk o poznání kvalitnější a uspokojí běžného nenáročného posluchače.

Líbilo se nám
  • hlasitý zvuk reproduktoru

Baterie: víkend zvládne

Odolné telefony si uživatelé vybírají nejen pro možnost hrubšího zacházení, ale také pro zpravidla silnější baterie. V Ruggearu RG850 se nachází akumulátor s lehce nadprůměrnou kapacitou 4 000 mAh. Dva dny telefon zvládne levou zadní a při střídmějším používání s vámi vydrží od pátečního odpoledne do pozdních nedělních hodin. Velmi záleží, jak dlouho bude svítit displej a samozřejmě i to, jak moc aktivní budete na internetu. Můžete se tak samozřejmě dostat na lepší i horší výdrž.

Nabití příliš svižné není, počítejte se 2 hodinami a přibližně 10 minutami. Při našem testu výdrže při přehrávání streamovaného videa v kvalitě 720p se telefon vybil po 12 hodinách 4 minutách.

Líbilo se nám
  • slušná výdrž

Hardware: nenadchne

Pokud nás zatím telefon spíše příjemně překvapoval, u hardwaru se nadšení utlumí. Výrobce nasadil procesor Snapdragon 430, který běžně vídáme u mnohem levnějších modelů. Vcelku dostatečně se jeví 3GB operační paměť. Výkonu má telefon v zásadě dost na běžnou práci i aplikace. Limity můžete pocítit u náročnějších her.

Benchmark testy

Vaše data pojme papírově 32GB úložiště, které nabídne nezbytné minimum v podobě 22GB reálně použitelného prostoru. Naštěstí ale nechybí podpora paměťové karty, navíc při zachování Dual SIM funkcionality.

Líbilo se nám
  • podpora paměťové karty
Nelíbilo se nám
  • slabší procesor
  • menší interní paměť

Fotoaparát: slušný základ

Odolný telefon by dnes měl umět také solidně fotografovat. Pro tyto účely je na zadní straně připraven 12megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou. Prostředí je vcelku jednoduché, ale prospěl by mu facelift. Některá častěji používaná nastavení jsou skrytá, což není dobré. Jde například o regulaci jasu, který tak nejde měnit jedním dotykem.

Ruggear RG850

Kvalita fotografií je na první pohled vcelku slušná, hovoříme-li o denním světle. V daný moment telefon zvládá podávat věrné barvy i solidní ostrost. Na druhou stranu při detailnějším zkoumání vypluje na povrch klesající ostrost, což nepotěší. Nepřítelem je ubývající světlo, kdy se fotky již rozhodně nedají nazvat ostrými a současně trpí digitálním šumem.

Ukázkové fotografie

Čelní fotoaparát má 8megapixelové rozlišení a pořídí dostatečně kvalitní selfies, opět především ve dne.

Ruggear RG850

Video lze zaznamenávat maximálně ve Full HD rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Výsledná kvalita je velmi průměrná – na nějaké velké natáčení to rozhodně není.

Ruggear RG850 (testovací video) – 1080p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • přisvětlovací LED dioda
  • slušné snímky během dne
Nelíbilo se nám
  • slabší ostrost
  • slabé světlo = velký nepřítel

Software: takřka čistý Android

Stran prostředí šel Ruggear RG850 skoro tím nejpřímějším možným způsobem. Sáhl po osvědčeném a na nic nesahal. Vybral si Android 8.1 Oreo a to v takřka čisté podobě. Nejsou zde žádné aplikace navíc, což je dobrá zpráva. Horší zprávou je, že se zřejmě nedočkáte žádné aktualizace. Ledacos naznačují bezpečnostní záplaty platné k letošnímu květnu. Samotná optimalizace je perfektní, prostředí funguje nebývale svižně a mnozí zavedenější výrobci by se mohli mnohé přiučit.

Co se konektivity týče, máte k dispozici samozřejmě Bluetooth 4.2, GPSku, LTE nebo možnost sdílet internet skrze Wi-Fi hotspot.

Líbilo se nám
  • téměř čistý Android
  • výborná optimalizace
Nelíbilo se nám
  • příchod aktualizací vidíme pesimisticky

Zhodnocení

Ruggear RG850 se snažil v průběhu testování zanechávat co nejlepší dojem. Docela dobře vypadá, pohodlně se drží a rozhodně jej nerozhází méně šetrné zacházení. V případě displeje se zdá být také vše v pořádku, jenže v této cenové hladině je standardem vyšší rozlišení. Nejde však o fatální nedostatek. Smířit se musíte také s průměrně výkonným čipsetem i fotoaparátem. Běžný uživatel ocení svižné prostředí či velký displej v kombinaci s USB-C konektorem či podporou dvou SIM karet a paměťové karty naráz.

Nesmíme nicméně zapomínat na cenu, která činí bez pár korun 10 tisíc. To není málo a dokonce i odolná konkurence dokáže nabídnout o něco více. Ruggear RG850 však není vyloženě ze hry, neboť může zákazníky oslovit svým protáhlým displejem.

Konkurence

CAT S41 má sice menší, ale podstatně kvalitnější displej. Jeho výhodou je také silnější baterie a ve výsledku podstatně delší výdrž na jedno nabití.

CAT S41

Rozměry152 × 75 × 12,9 mm, 218 g
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P20, 8×2,3 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 2:55 hodin

Pokud uvažujete o telefonu za „desítku“, možná zvážíte příplatek 2 tisíc a sáhnete po CATu S60, který má lepší displej, vyšší výkon a doplňkové funkce jako například infračervená kamerka.

CAT S60

Rozměry147,9 × 74,3 × 13 mm, 223 g
DisplejTFT IPS, 4,7" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 617 MSM8952, 4×1,5 GHz + 4×1,2 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor3 800 mAh, doba nabíjení: 3:11 hodin
ruggear-rg850
Klady
  • povedený vzhled
  • robustní konstrukce
  • dobře pane do ruky
  • hlasitý reproduktor
  • USB-C konektor
  • skvěle optimalizované prostředí
  • slot pro dvě SIM karty i paměťovku
Zápory
  • displej s nižším rozlišením
  • malá naděje na aktualizace softwaru
  • jen velmi průměrný fotoaparát
  • slabší procesor
  • menší interní paměť
Diskuze ke článku
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
SD 430 u telefonu za skoro 10.000 Kč rozhodně není "průměrný" procesor, ale sakra shit. Navíc stylisticky je recenze paskvil.

Čím to, že teď věnujete firmě Ruggear tolik prostoru, když pro to není zjevný důvod?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze