Redmi Note 9T
recenze

Redmi Note 9T

Připraven na budoucnost
1

Redmi Note 9T je první vlaštovkou mezi cenově dostupnými 5G smartphony. Přináší velký displej, praktickou čtečku otisků prstů na boku, 5G na obou SIM kartách i velkou baterii. Bude to stačit k tomu, aby se telefon stal prodejním hitem?

Zatímco v minulosti byla 5G konektivita výsadou drahých vlajkových lodí, v poslední době se na trhu objevují cenově dostupné smartphony s podporou sítí páté generace. Mezi ně se řadí i Redmi Note 9T, což je momentálně nejlevnější 5G smartphone na trhu. Jak se novinka povedla má kromě zjevných předností i nějaké zásadní nedostatky? To prozradím v této recenzi.

Redmi Note 9T – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Redmi Note 9T 128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162 × 77,3 × 9,1 mm, 199 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB / 128 GB, paměťové karty: ?
Datové funkce5G: ano, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostleden 2021, 6 999 Kč

Obsah balení: včetně pouzdra

V bílé krabičce se ukrývá napájecí adaptér s kabelem typu USB-A/USB-C, potřebné manuály a průhledné ochranné pouzdro.

Xiaomi Redmi Note 9T
Líbilo se nám
  • včetně ochranného pouzdra

Konstrukční zpracování: plastový elegán

Redmi Note 9T s celoplastovou konstrukcí zaujme především designem zad. Zde si můžete všimnout jemně vroubkovaného povrchu, díky kterému se telefon o něco lépe drží, ale hlavně kruhového modulu fotoaparátu. Mírně vystupující fotomodul je umístěn uprostřed, takže se Note 9T na rovném povrchu nijak nehoupe. Mně osobně se tento design líbí a vzhled smartphonu považuji za jeho silnou stránku.

Plastová záda plynule přechází v rámečky, se kterými jsou spojena, boky však již nemají vroubkovaný povrch. Pravá strana je pak domovem kolébky ovládání hlasitosti a čtečky otisků prstů/vypínacího tlačítka. Reakce na přiložení prstu jsou velmi rychlé, plocha čtečky je navíc dostatečně velká, takže je přiložení prstu pohodlné. Pokud hledáte smartphone se spolehlivou čtečkou otisků prstů na boku, Redmi Note 9T je dobrá volba.

Zařízení je odolné proti postříkání vodou.

Mezi další standardní prvky se řadí USB-C na spodní straně, kterému sekunduje mřížka reproduktoru a 3,5mm jack. Horní stranu obývá infraport, na levém boku je pak velmi dlouhý slot pro dvojici nanoSIM a microSD kartu. V této cenové třídě příliš nepřekvapí, že telefon nemá oficiální zvýšenou odolnost dle certifikace IP, měl by však disponovat povrchovou úpravou odpuzující vodu.

Líbilo se nám
  • povedený design
  • spolehlivá čtečka otisků prstů na boku
  • slot pro dvě nanoSIM + microSD kartu
  • příjemně se drží

Displej: 6,53" IPS LCD

Redmi Note 9T se chlubí 6,53" obrazovkou typu IPS LCD, která má v horním levém rohu průstřel. Podobně jako u dalších telefonů s tímto panelem, i zde si můžeme všimnout mírného prosvítání právě v okolí průstřelu a rámečků, zejména u světlého pozadí. Jakmile telefon přepnete do tmavého režimu, prosvítání není viditelné.

Xiaomi Redmi Note 9T

Displej disponuje solidním maximálním jasem i zcela dostačujícím Full HD+ rozlišením. Všiml jsem si však, že při prohlížení obrazovky z různých úhlů lze pozorovat mírnou změnu barev, a to při pohledu ze shora i zespod. Chybí i zvýšená obnovovací frekvence, která v tomto případě činí standardních 60 Hz. Zobrazovací panel vás tedy pravděpodobně nijak neoslní, řadí se spíše mezi běžný průměr. Potěší tak alespoň ochranné sklo Corning Gorilla Glass 5.

Líbilo se nám
  • ochranné sklo Gorilla Glass 5
  • velký displej s dostatečně jemným rozlišením
Nelíbilo se nám
  • pouze 60 Hz

Zvuk: tohle se povedlo

Redmi Note 9T je vybaven hned dvojicí reproduktorů, jeden na spodní a jeden na horní straně. Mile mě překvapilo, že oba reproduktory hrají s přibližně stejnou intenzitou. Nedochází tedy k tomu, že horní reproduktor pouze doplňuje výrazně hlasitější/kvalitnější reproduktor spodní. Telefon tak dokáže zajistit solidní stereo efekt, ať už jde o poslech hudby či hraní her. Pochválit mohu také kvalitu telefonních hovorů či bezproblémový poslech do sluchátek skrze 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: zcela dostačující

Srdcem mobilu je 7nm procesor MediaTek Dimensity 800U, který doplňuje GPU Mali-G57. Nový čipset nabízí naprostý dostatek výkonu pro běžné používání i pro hraní her (u náročnějších však obvykle maximálně na střední detaily). Zařízení se navíc takřka vůbec nezahřívá, což ocení zejména hráči.

Mezi další výbavu patří v případě testovaného modelu také 128GB úložiště, z něhož mají uživatelé dostupných zhruba 100 GB. Zajímavosti je, že 128GB varianta má rychlejší úložiště UFS 2.2, zatímco 64GB verze pouze UFS 2.1. U obou konfigurací se každopádně můžete spolehnout na 4 GB LPDRR4X RAM, což mi během testování stačilo, ale do budoucna by se jistě hodilo mít alespoň 6 GB RAM. K dispozici je také slot pro microSD kartu.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu
Nelíbilo se nám
  • pouze 4 GB RAM nemusí v budoucnu stačit

Výdrž baterie: maratonec

Baterie o kapacitě 5 000 mAh zcela bez problémů zajistí jeden a půl, ale při střídmějším používání klidně i dva dny používání. V balení navíc na uživatele čeká výkonný 22,5W adaptér, ačkoliv telefon zvládne maximálně využít 18 W. S tímto nabíjením se dostanete z 0 na 100 % zhruba za hodinu a půl, což považuji za dobrý výsledek. Chybějící bezdrátové dobíjení nelze považovat vzhledem k ceně na negativum.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž

Konektivita: 5G na obou SIM

Pokud chcete být připraveni na budoucnost a již nyní zvažujete nákup cenově dostupného smartphonu s 5G, představuje Redmi Note 9T skvělou volbu. Telefon podporuje 5G na obou SIM kartách, což je stále vcelku nevídané. Kromě toho nechybí NFC, Bluetooth 5.1 nebo infraport pro ovládání televize a další elektroniky. Z polohovacích služeb je k dispozici GPS, GLONASS i evropské Galileo.

Líbilo se nám
  • podpora 5G u obou SIM karet
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: těžký průměr

Redmi Note 9T je vybaven trojicí fotoaparátů, mezi nimiž najdeme 48Mpx snímač a dva 2Mpx senzory (pro makro a bokeh). Hlavní fotoaparát běžně skládá 4 pixely do 1, fotit je však možné také v nativním 48Mpx rozlišení. Pořízené snímky jsou kvalitou spíše průměrné a barevné podání víceméně realistické (občas trochu vybledlé). HDR v některých situacích pomůže, ovšem není všespásné. U 48Mpx režimu navíc HDR příliš nefunguje.

Zmíněná dvojice 2Mpx senzorů je podle mého názoru zbytečná, bokeh efekt je možné zprostředkovat softwarově a makro snímač má příliš nízké rozlišení na to, aby mohl vytvořit působivé snímky. Pokud se už s makrem rozhodnete fotit, je důležité mít co nejvíce světla, a to kvůli cloně f/2.4. Ultraširokoúhlý snímač pak úplně schází. Škoda, že 2Mpx senzory nebyly nahrazeny právě (kvalitnějším) ultraširokoúhlým objektivem. 13Mpx selfie kamerka má rovněž poměrně nízkou světelnost f/2.25 a poslouží maximálně jako nouzové řešení a pouze za dobrého světla. Natáčet lze maximálně ve 4K při 30 FPS.

Líbilo se nám
  • relativně slušné snímky z hlavního snímače
Nelíbilo se nám
  • zbytečné 2Mpx senzory
  • chybí ultraširokoúhlý objektiv
  • slabší selfie kamerka

Software: MIUI 12 v hlavní roli

O chod zařízení se stará Android 10 s nadstavbou MIUI 12.0.1 a listopadovými bezpečnostními záplatami. Telefon je vybaven množstvím aplikací od výrobce, jako je „optimalizátor“ systému, který uvolní místo v paměti RAM, aplikace dálkového ovladače pro infraport, vlastní aplikace pro počasí a další. Nadstavba hýří různými barvami a poskytuje široké možnosti nejrůznějších nastavení. Pokud jste v minulosti vlastnili zařízení Xiaomi, pravděpodobně nebudete mít problém. Pokud naopak preferujete nadstavbu OxygenOS nebo One UI, může na vás působit MIUI zbytečně komplikovaně.

Nelíbilo se nám
  • zatím stále Android 10
  • těžkopádnější nadstavba MIUI

Zhodnocení

Redmi Note 9T je v nižší 64GB konfiguraci v současnosti nejlevnějším 5G smartphonem na trhu, který nabídne velký displej, slušné stereo reproduktory, dostatek výkonu i dlouhou výdrž na nabití. Pokud vám jde o konektivitu a výše uvedené, mohu vám Note 9T doporučit. Pokud však od telefonu očekáváte i schopný fotoaparát, větší RAM nebo čistší prostředí systému, poohlédněte se raději jinde.

Xiaomi Redmi Note 9T

Konkurence

Pokud chcete zůstat u Xiaomi a ocenili byste kvalitnější AMOLED panel, doporučuji zvážit nákup Xiaomi Mi 10 Lite s 6 GB RAM, Snapdragonem 765G a ultraširokoúhlým objektivem.

Xiaomi Mi 10 Lite

Rozměry163,1 × 74,7 × 8 mm, 192 g
DisplejSuper AMOLED, 6,57" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 765G, 1×2,4 GHz + 1×2,2 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor4 150 mAh

Jako další alternativa se nabízí Realme 7 5G s 6 GB RAM, 120Hz displejem nebo 8Mpx ultraširokoúhlým snímačem.

Realme 7 5G 128+6 GB

Rozměry162,3 × 75 × 9,1 mm, 194 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek Dimensity 800U, 2×2,4 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:03 hodin
xiaomi-redmi-note-9t
Klady
  • dlouhá výdrž a relativně rychlé nabíjení
  • solidní stereo reproduktory
  • sklo Gorilla Glass 5
  • líbivý design
  • dostatečně výkonný procesor
  • podpora 5G na obou SIM kartách
  • kvalitní čtečka otisků prstů na boku
Zápory
  • nadstavba MIUI 12 nemusí vyhovovat každému
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence displeje
  • zbytečné 2Mpx senzory
  • chybí ultraširokoúhlý objektiv
  • pouze 4 GB RAM
Diskuze ke článku
Karel Endler
Karel Endler
Foťáky na prostředku jsou lepší i proto, že se dá mobil při focení držet a přitom si tak lehce nedáte prst před objektiv. (Chápu, že osoby, zásadně fotící a natáčející na výšku, nechápou.)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze