Redmi Note 9 Pro
recenze

Redmi Note 9 Pro

Pro náročné za dobrou cenu
10

Řada Redmi Note je osvědčenou klasikou střední třídy. Nejinak se tomu zdá i letos u Redmi Note 9 Pro, které láká na velký displej, silnou baterii a tradičně velmi výkonný hardware. Letošní novinka nezahálí ani v počtu fotoaparátů. Bude to však stačit na úspěch mezi tvrdou konkurencí?

Oblíbené střední třídě několik posledních let kraluje Xiaomi, respektive jeho modelová řada/značka Redmi. Letos nejlépe vybavený mobil z ní, dostupný na českém trhu, se jmenuje Redmi Note 9 Pro a pyšní se nejen velkým displejem, ale i výkonným hardwarem či hned pěti fotoaparáty. Nechybí mu dostatečně velká baterie a podporuje také rychlé nabíjení. Na první pohled jde zkrátka o telefon, který uspokojí i náročnější požadavky a přitom jej pořídíte hluboko pod hranicí 10 tisíc korun.

Redmi Note 9 Pro – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce165,8 × 76,7 × 8,8 mm, 209 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 720G, CPU: 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 020 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostkvěten 2020,

Obsah balení

V prodejním balení naleznete kromě samotného telefonu také koncovku nabíječky, USB kabel a mezi brožurami se skrývá také ochranné silikonové pouzdro, což je příjemným bonusem navíc. Chybí sluchátka, avšak ta má zpravidla mnoho z vás vlastní.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Konstrukční zpracování: ve jménu skla a plastu

Na test telefon dorazil v odstínu Tropical Green, tedy světlejší zelené, která působí v záplavě podobných telefonů svěže. Potěší také fakt, že mobil velmi příjemně padne do ruky. Vděčíme za to oblým bokům, vše navzdory vyšší hmotnosti, která přesáhla 200 gramů. Výrobce tentokrát kombinuje skleněné plochy s plastovým rámem. Zpracování působí bytelně a dojem kazí jen ulpívající otisky prstů. Ty jsou více vidět v horní třetině zadní strany, která je čistě lesklá bez vzorování.

Zpracování působí bytelně a dojem kazí jen ulpívající otisky prstů.

Kritičtí jsme také ohledně modulu fotoaparátu, který ční nad okolní povrch. U telefonu střední třídy s tloušťkou téměř 9 milimetrů je to vcelku nepochopitelný krok. Naštěstí to lze snadno řešit pomocí silikonového ochranného pouzdra, které najdete přímo v balení společně s telefonem. Bohužel i po nasazení se telefon na stole stále kývá.

Za pozornost stojí také skutečnost, že pouzdro je vytvořené spíše pro šedou a černou variantu, jejichž modul fotoaparátu je opticky větší než u zelené verze. Co výrobce vedlo k této odlišnosti, je nám záhadou. Za vyzdvihnutí stojí, že tělo telefonu je odolné proti stříkající vodě, což je rozhodně bonus.

Méně se povedlo umístění tlačítek pro ovládání hlasitosti – jsou totiž příliš vysoko. Totéž platí i pro odemykací klávesu, která je kombinována se čtečkou otisků prstů. Naštěstí alespoň funguje opravdu velmi spolehlivě a rychle. Odemknutí je otázkou okamžiku a povede se takřka vždy napoprvé. Ve spodní části smartphonu jsou pak všechny klasické konektory, na horní hraně najdeme infračervený port například pro ovládání televize.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Líbilo se nám
  • poctivé zpracování
  • velmi dobře padne do ruky
  • odolnost proti stříkající vodě
  • svěží zelená varianta
Nelíbilo se nám
  • výrazně vystupující modul fotoaparátů
  • na těle ulpívají otisky prstů
  • telefon se kývá i v pouzdru
  • tlačítka jsou příliš vysoko

Displej: solidní základ

Čelní strana je samozřejmě z větší části zabrána displejem, avšak rámečky jsou dnešní optikou spíše větší, a to je škoda. Samotný IPS panel má 6,67palcovou úhlopříčku a Full HD+ rozlišení, což jsou velmi dobré hodnoty. Displej je skvěle čitelný na slunci i z úhlů, automatická regulace jasu pracuje spolehlivě. Lehce zamrzí 60Hz technologie, případně průstřel, kolem kterého je viditelný rastr a také nedokonalé podsvícení. Zbývá dodat, že o ochranu zobrazovače se stará sklíčko Gorilla Glass. Na zmeškané události vás displej nedokáže nijak upozornit, supluje ho miniaturní dioda schovaná v mřížce reproduktoru nad displejem.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Líbilo se nám
  • velký a jemný displej
  • dobře fungující regulace jasu
Nelíbilo se nám
  • absence ambientního režimu
  • pouze 60 Hz

Zvuk: hlavní zklamání

Nijak zvlášť nás telefon nenadchnul zvukem. Přítomnost pouze jednoho reproduktoru na spodní hraně nijak nepřekvapí. Bohužel by ale zvuk mohl být hlasitější a jeho kvalita zůstává rovněž za očekáváním. Výstup do sluchátek je pak standardní, ovšem připojit budete muset vlastní sluchátka, výrobce s telefonem žádná nedodává.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Líbilo se nám
  • má 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • reproduktor je spíše tichý
  • nepříliš kvalitní hlasitý výstup

Výdrž baterie: slušný nadstandard

Chuť si spravíme u baterie. Její kapacita 5 020 mAh je rozhodně působivá a s přehledem během testování zajistila dva dny bez potřeby nabíjet, a to i při vcelku náročnějším používání. V tomto ohledu patří Redmi Note 9 Pro k nejlepším ve své třídě. Velmi dobře si vede také v nabíjení. Díky 30W nabíječce za půl hodinky dočerpáte 50 % kapacity baterie. K úplnému nabití dojde za slabou hodinku a půl. Bezdrátové nabíjení se u telefonů s cenou kolem 8 tisíc korun nevyskytuje, proto nepřekvapí, že i zde chybí.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 4 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 15 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 24 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 32 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 40 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 48 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 57 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 68 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 88 minut
Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • velmi dobrá výdrž

Výkon hardwaru: i pro náročné úkony

Telefony Redmi tradičně nepodceňují hardware a zdárnou ukázkou je právě model Note 9 Pro. Spoléhá na výkonný Snapdragon 720G a 6GB operační paměť, což je kombinace zajišťující například téměř 277 tisíc bodů v AnTuTu a plynulý běh i náročnějších mobilních her. Dostatečně se pak jeví 128GB úložiště (104 GB volných po zapnutí), které rozšíříte paměťovou kartou microSD až o 512 GB. Ta se mimochodem klidně i se dvěma nano SIM kartami vkládá do šuplíčku na levém boku.

Líbilo se nám
  • velmi dobrý procesor
  • slot pro paměťovou kartu

Konektivita: vše nezbytné

Telefon je po stránce konektivity vybaven velice dobře. Na spodní hraně má 3,5mm jack a USB-C. Bezdrátově lze komunikovat skrze Bluetooth 5.0 a infračervený port, pomocí kterého můžete ovládat například televizi či nepřeberné množství další elektroniky. Potřebná aplikace je připravena přímo od Xiaomi. U telefonů čínského výrobce se sluší zmínit, že nepostrádá NFC a skrze Google Pay lze provádět bezkontaktní platby. Mobilní konektivita je zajištěna přes LTE a v domácím prostředí samozřejmě využijete Wi-Fi se standardy ac.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Líbilo se nám
  • NFC
  • Bluetooth 5.0
  • USB-C

Fotoaparát: překvapivě schopné

Začneme samozřejmě hlavním snímačem, který má 64 megapixelů. Běžně je však lepší fotit v 16 megapixelech, kdy se dočkáte až překvapivě kvalitních fotografií s velmi dobrou ostrostí a barevnou věrností. U nočních scén potěší i nízká hladina šumu, kdy se však rozhodně hodí využít služeb nočního režimu. Funguje svižně a scénu prosvětlí. Najít lépe fotící telefon střední třídy by bylo velmi obtížné. Ačkoliv přímo v aplikaci fotoaparátu můžete rychle dvakrát přiblížit, vězte, že jde o obyčejný digitální zoom, tedy výřez, kdy kvalita fotografie klesá. Redmi Note 9 Pro totiž klasický teleobjektiv nemá.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Druhým fotoaparátem je 8megapixelový ultraširokoúhlý objektiv se záběrem 119°, který si opět nevede vůbec špatně a pořizuje barevně věrné snímky, se kterými budete spokojeni. Potěšil nás i 5megapixelový makro fotoaparát, který zaostří již na 4 centimetry a navíc má autofocus, tudíž se nemusíte o nic starat. Oproti hlavním fotoaparátům zde sice lehce pokulhává barevná věrnost, ale jinak jsou makro snímky kvalitní. Výčet zadních fotoaparátů zakončuje 2megapixelová kamerka pro práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie ze všech fotoaparátů

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení s 30 snímky za vteřinu. Výsledek nepůsobí špatně, video se nijak zásadně neseká, avšak vzdálenější detaily trochu splývají. Pokud máte raději plynulejší videa, přijde vhod nižší Full HD rozlišení a 60 snímků za vteřinu.

Redmi Note 9 Pro (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Redmi Note 9 Pro (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Ve výčtu zbývá ještě čelní fotoaparát, který se svými 16 megapixely bohatě pokryje nároky na selfies pro sociální sítě.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • velmi slušný hlavní fotoaparát
  • záznam videa s 60 FPS
Nelíbilo se nám
  • chybí OIS

Software: svižnost především

Nikoho asi nepřekvapí, že se v telefonu nachází nejnovější Android 10 a nadstavba MIUI 11, která vzhled zásadním způsobem mění. Jiné jsou ikonky i například uspořádání nastavení, které je celkově o něco bohatší, ale rozhodně méně přehledné než v čistém Androidu či One UI u Samsungu. Jde však jen o zvyk a po několika dnech si jistě zvyknete. Odměnou vám bude svižný chod a výborná optimalizace. Malou kaňkou na kráse jsou starší bezpečnostní záplaty platné k 1. dubnu letošního roku.

Líbilo se nám
  • výborná optimalizace
  • svižný chod
Nelíbilo se nám
  • starší bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Redmi Note 9 Pro můžeme bez dlouhého rozmýšlení označit za telefon, který míří na náročnější uživatele, jež za nový mobil nechtějí utrácet pěticiferné sumy, ale přesto hledají výkon, slušný displej, fotoaparáty a rozhodně využijí NFC. Ocení také dobrou výdrž či skvěle fungující prostředí. To vše jim dnes testovaná novinka spolehlivě nabídne za cca 8 tisíc korun. Vytknout telefonu lze především slabší hlasitý reproduktor nebo vystupující modul fotoaparátů.

Přes vynikající výbavu to Redmi Note 9 Pro nebude mít vyloženě snadné. Obrovskou konkurencí mu totiž je Realme 6, které má nejen více operační paměti, ale při stejné ceně i lákavější 90Hz displej.

Realme 6 8+128 GB

Rozměry162,1 × 74,8 × 9,6 mm, 191 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G90T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 300 mAh

Pokud se spokojíte s menším výkonem a nevadí vám menší displej, nabízí se Samsung Galaxy A41 se Super AMOLED panelem a pro někoho přehlednějším prostředím.

Samsung Galaxy A41

Rozměry149,9 × 69,8 × 7,9 mm, 152 g
DisplejSuper AMOLED, 6,1" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediatek helio P65, 2×2 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor3 500 mAh

Zmínit lze ještě TCL 10L, které je o tisícikorunu levnější a má originálnější design. Na druhou stranu nabízí slabší hardware i baterii.

TCL 10L

Rozměry162,2 × 75,6 × 8,4 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 64 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh
xiaomi-redmi-note-9-pro-
Klady
  • povedený vzhled
  • robustní konstrukce
  • dobře padne do ruky
  • velký a jemný displej
  • velmi dobrá výdrž baterie
  • slot pro dvě SIM karty a paměťovku
  • kvalitní hlavní fotoaparát
  • dobře fungující prostředí
  • NFC a infraport
Zápory
  • nekvalitní hlasitý reproduktor
  • klávesy jsou příliš vysoko
  • vystupující modul s fotoaparáty
Diskuze ke článku
David Kříž
David Kříž
V textu mate uvedene, ze baterie se diky 30W nabijeni nabije za 30 minut na 80%, ale v tabulce s prehledem probihaneho nabijeni je, ze za 32 minut se dostane baterie na 50%. Predpokladam vzhledem k vykonu nabijecky, ze spravnych je tech 50% uvedenych v grafu. Jinak pekna recenze. :)
Jan Kasik
Jan Kasik
Hezký ( i dkyž velký) telefon za odpovídající cenu - tohle Xiaomi prostě umí. Myslím že bude pár set tisíc - 1 mil. spokojených zákazníků.
A díky za čtivou recenzi.
Anonym Anonym
Anonym Anonym
Ak by sa reakcia mohla jednou - dvoma vetami vyjadriť, budem rád. Známa hľadá aktuálne smartphone približne v tejto cenovej kategórii a Note 9 Pro naozaj nie je zlá voľba, ale nie je náhodou lepšie kúpiť Note 8 Pro? Procesor síce od Mediateku Helio 90T, ale je o niečo málo výkonnejší ako tento Snapdragon. Celkové rozmery zariadenia sú u Note 8 Pro kompaktnejšie a hoci je papierovo uhlopriečka displeja o niečo menšia, tak použiteľná plocha displeja je v podstate rovnaká, keďže Android zobrazuje obsah aplikácií až pod priestrelom kamery. Note 8 Pro má navyše menšiu spodnú bradu. Ďalej má 8GB RAM oproti 6GB u Note 9 Pro, displej u Note 8 Pro má 500 nitov, u 9 Pro len 450. Ešte aj snímky z kamery pri porovnaniach na internete mi pri Note 8 Pro pripadajú lepšie. Je podľa Vás akýkoľvek dôvod uprednostniť Note 9 Pro pred 8 Pro?
Mojmír Bogora
Mojmír Bogora
Naposledy upraveno: 19. 8. 2020 11:04
Zdravím,
má tento telefon možnost sdílet obraz s chytrou televizí přes Smart view nebo jinou apku,lépe řečeno zda má tento telefon podporu ke sdílení obrazu. U samsungu to je smart view u tohoto telefonu to může být přes jinou aplikaci.
S pozdravem Bogora

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze