Redmi Note 8T
recenze

Redmi Note 8T

Čtyři fotoaparáty s NFC navrch

Redmi Note 8T přichází na trh s již tradičně bohatou výbavou v pěkném provedení a za cenu, díky které je dostupný téměř komukoliv. Učiní z tohoto na první pohled sympatického telefonu přítomnost dlouho opomíjeného NFC, čtyřnásobný fotoaparát a slušná hardwarová výbava hit letošních Vánoc?

Technologie NFC neboli Near-field communication je s námi již několik let a právě díky ní můžeme bezkontaktně platit telefony, rychle párovat zařízení či přenášet soubory. I přesto, jak strmě v našich končinách roste na popularitě možnost bezkontaktního placení telefonem, Xiaomi, potažmo Redmi, dlouhodobě zarytě odolávalo a v levnějších telefonech jsme NFC zpravidla nenašli. Časy se však mění a s tím i přístup výrobce, který se NFC rozhodl nasadit do cenově dostupného Redmi Note 8T. Na otázku, jak se Note 8T povedl a jestli má kromě NFC i nějaké další přednosti, které stojí za pozornost, vám odpovím v právě začínající recenzi.

Redmi Note 8T – videorecenze

Technické parametry Xiaomi Redmi Note 8T 32+3 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce161,3 × 76,4 × 8,4 mm, 200 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 2×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.2, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostlistopad 2019,

Obsah balení: včetně pouzdra a 18W adaptéru

V bílé krabičce od Redmi Note 8T najdeme kromě telefonu nabíjecí adaptér o výkonu 18 W a kabel typu USB-A/USB-C. Dále je zde „špendlík“ k otevření slotu pro dvojici nanoSIM karet a microSD karty nebo silikonové pouzdro, které telefon chrání nejen v oblasti zad a boků, ale také plochu displeje. Okraje pouzdra mírně vystupují nad úroveň obrazovky, takže by se teoreticky vzato nemělo nic stát ani pokud telefon skončí na zemi displejem dolů.

Xiaomi Redmi Note 8T
Líbilo se nám
  • ochranné pouzdro

Konstrukční zpracování: robustní, ale líbivé

Rozměrově je Note 8T velmi podobný dříve testovanému Redmi Note 7, čímž chci naznačit, že působí poměrně robustně, čemuž napomáhá zejména tloušťka 8,6 mm a hmotnost 200 gramů. Díky příjemně zaobleným bokům se však velmi dobře drží: s nasazeným pouzdrem i bez něj. To poslouží také jako preventivní opatření před neustále ulpívajícími otisky na lesklých zádech.

Xiaomi Redmi Note 8T

Přední i zadní strana se chlubí ochranným sklem Corning Gorilla Glass 5, což v této cenové relaci rozhodně není běžné. Oficiální stupeň krytí IP byste hledali marně, výrobce však slibuje vyšší odolnost, kterou se chlubila i předchozí generace, s níž se rozbíjely vodní melouny a louskaly ořechy. Sendvičová konstrukce, tedy kovový rámeček mezi dvěma skly, rovněž není žádnou novinkou. Hlavním odlišovacím prvkem je podlouhlý modul fotoaparátů na zadní straně, který vystupuje nad povrch zad, takže se telefon na rovném povrchu houpe. Dodávané pouzdro tento problém však naštěstí eliminuje.

Čtečka otisků prstů funguje spolehlivě za všech okolností.

Na zádech najdeme také kapacitní čtečku otisků prstů, která je sice menší, ale funguje spolehlivě a telefon není problém odemknout ani s promrzlými nebo ne zcela suchými prsty. Další možností biometrického ověření je 2D sken obličeje, který ovšem není již tak bezpečný a raději jsem zůstal u čtečky. Zbývající výbava je poměrně standardní – na pravé straně je kolébka hlasitosti a vypínací tlačítko s příjemnou odezvou, na horní straně infraport pro případ, že doma máte elektroniku, kterou takto můžete ovládat.

Nejzajímavější je pravděpodobně spodní strana, kde je kromě USB-C také mřížka hlasitého reproduktoru a mikrofon, který je podle mého názoru pouze jeden, ale skrývá se netradičně za dvojicí otvorů, a konečně také 3,5mm jack, jehož umístění chválím, neboť je o dost praktičtější, než kdyby byl na straně horní. To oceníte zejména při nošení telefonu v kapse se zapojenými sluchátky. Na závěr dodám, že Redmi Note 8T je na trhu k dostání ve třech barevných variantách, a to testované modré Starscape Blue, bílé Moonlight White a šedé Moonshadow Grey.

Líbilo se nám
  • ochrana Gorilla Glass 5
  • robustní, ale líbivé zpracování
  • prakticky umístěný 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • vystouplý modul fotoaparátu

Displej: má své mouchy

Na přední straně na uživatele čeká 6,3palcový IPS LCD displej s Full HD+ rozlišením a decentním kapkovitým výřezem. V něm se ukrývá „pouze“ 13Mpx fotoaparát o světelnosti f/2.0. Na žádné další sofistikované senzory (například pro pokročilé rozpoznávání obličeje) zde již místo není. Výřez lze také softwarově skrýt, čímž se však připravíte o poměrně hodně prostoru.

Xiaomi Redmi Note 8T
Bradu zdobí logo výrobce.

Zobrazovací panel disponuje solidním jasem i pěkným podáním barev. V okolí brady a výřezu si ovšem zkoumavý uživatel rychle všimne jemného prosvítání od okrajů (tzv. light bleeding), což je nejvíce zřetelné u bílého pozadí. Relativně tenké boční rámečky narušuje pouze tlustší brada, na kterou výrobce tentokrát umístil své logo. Osobně mě nijak neuráželo a nepůsobilo rušivě, ale setkal jsem s uživateli, kteří byli zcela opačného názoru. Některé také může zamrzet absence notifikační diody, která byla přítomna u Note 8, ale u Note 8T již není.

Líbilo se nám
  • decentní výřez
  • na svou třídu slušný displej
  • dostatečně jemné rozlišení
Nelíbilo se nám
  • prosvítání od okrajů v okolí brady a výřezu
  • absence notifikační diody

Zvuk: s náznaky basů

Jediný reproduktor schovaný pod mřížkou na spodní straně hraje slušně nahlas a dokonce mu nechybí ani náznaky basů. Poslech do sluchátek umožní 3,5mm jack, který kvalitou zvuku nijak neoslní a řadí se k průměru. Připojená sluchátka využijete také při poslechu FM rádia. Ke kvalitě telefonních hovorů nemám co vytknout, s protistranou jsme se bez problému slyšeli i v rušnějším prostředí.

Líbilo se nám
  • slušně hrající reproduktor
  • FM rádio

Výkon hardwaru: nemá se zač stydět

Uvnitř zařízení je poměrně výkonný Snapdragon 665, kterému dělají společnost 3 až 4 GB operační paměti. U testované varianty se 3 GB RAM a 32GB úložištěm jsem bohužel nezřídka zaznamenával zpomalení a jiné problémy. Nedávám to však za vinu samotnému hardwaru, kterému výkon podle mě neschází, jako spíše špatné optimalizaci softwaru, k čemuž se ještě dostaneme. U testované verze se 32GB úložištěm musí potenciální zájemci rovněž počítat s tím, že po zapnutí jim zůstane k dispozici přibližně 17 GB. De facto tak nezbývá jiná možnost než telefon rozšířit o microSD kartu, která může být velikosti až 256 GB. Při koupi Redmi Note 8T tedy podle mě nedává smysl výměnou za úsporu v hodnotě 500 korun obdržet menší úložiště i RAM a mnohem moudřejší je zakoupit verzi 4+64 GB. Nejlépe vybavená verze pak za dalších pět set korun navíc nabídne shodnou velikost RAM a 128GB úložiště.

Líbilo se nám
  • výkonný Snapdragon 665
  • až 128GB úložiště a 4 GB RAM

Výdrž baterie: nenechá vás na holičkách

Po kapitole o výkonu se zákonitě dostáváme k baterii, která se chlubí kapacitou 4 000 mAh. V dnešní době, kdy vídáme smartphony i s o 1 000 mAh vyšší kapacitou, nejde o žádného rekordmana, na druhou stranu bez problémů zvládne jeden pracovní den a při troše snahy a menších nárocích můžete telefon nabíjet i jednou za dva dny. Navíc máte k dispozici nabíjení výkonem 18W s podporou Quick Charge 3. Průběh nabíjení si můžete prohlédnout v tabulce níže. Bezdrátové nabíjení bychom u smartphonu startujícího na pěti tisících korunách pochopitelně hledali marně.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 25 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 33 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 49 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 65 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 80 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 103 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 129 minut
Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé 18W nabíjení

Konektivita: konečně i s NFC

Kromě NFC nechybí ani podpora infraportu, Bluetooth 4.2 či Wi-Fi fungující v pásmech 2,4 GHz + 5 GHz standardu 802.11 a/b/g/n/ac. Z navigačních služeb je k dispozici A-GPS, GLONASS a Beidou.

Líbilo se nám
  • nechybí nic důležitého

Fotoaparát: čtyřnásobná radost

Jedním z největších taháků Redmi Note8T je pochopitelně čtveřice fotoaparátů. Hlavní snímač jde s dobou (i konkurencí) a přináší 48Mpx rozlišení s podporou skládání čtyř pixelů do jednoho. Výsledné snímky nevypadají na svou třídu vůbec špatně a řadí se k tomu lepšímu, co v této kategorii najdeme. Použitý senzor Samsung ISOCELL GM1 pořizuje barevně věrné snímky a telefon si umí obvykle poradit i s hůře osvětlenými scénami. V této cenové hladině však bohužel nelze očekávat optickou stabilizaci. Telefon defaultně pořizuje snímky v poměru stran 16:9, který jsme ponechali. V případě 48Mpx režimu, kdy má výsledná fotografie rozlišení 8 000 × 6 000 pixelů, se poměr stran změní na 4:3.

Ultraširokoúhlá kamera se řadí mezi mírný nadprůměr.

Zajímavější je však 8Mpx ultrašikoúhlá kamerka s rozsahem 120 stupňů, která je nedocenitelná v situacích, kdy si chcete vyfotit velký objekt, ale už nemůžete udělat krok dozadu. Kvalita pořízených fotografií mě mile překvapila a ve své třídě jde o mírný nadprůměr. Mnozí ocení, že se barevným podáním až tak neliší od výsledků z hlavního senzoru, jako tomu bývá u jiných smartphonů.

Poslední dva snímače mají shodné rozlišení 2 megapixely a starají se o zajištění hloubky při focení bokeh snímků a také pořizovaní makro fotografií či videí. Makro senzor je rovněž ideální na focení za zhoršených světelných podmínek a stejně jako bokeh snímač disponuje světelností f/2.4. Velmi dobře jsou na tom také portréty, kde si umí telefon poradit i s vlasy či komplikovaným pozadím za foceným objektem. Videa lze natáčet maximálně ve 4K při 30 FPS a chlubí se slušnou kvalitou. Výrobce dokonce nezapomněl přidat ani populární noční režim „Noc“, jehož aktivace však nemá na prosvícení pořízené fotografie takřka žádný vliv.

Redmi Note 8T testovací video 1080p 30 FPS

Redmi Note 8T testovací video 1080p 60 FPS

Redmi Note 8T testovací video 2160p 30 FPS

Líbilo se nám
  • nadprůměrný ultraširokoúhlý objektiv
  • slušná kvalita fotografií
  • možnost natáčet ve 4K
  • pěkné portréty
Nelíbilo se nám
  • absence OIS

Software: snad se polepší

Android 9 Pie s nadstavbou MIUI Global 10.3.5 umožňuje spustit tmavý režim, který se projeví v sekci nastavení, Obchodu Play, aplikaci volání, ale již ne například ve zprávách. Uživatelům je také umožněno telefon ovládat pomocí gest, která dobře známe z telefonů Huawei či například nedávno testovaného Pixelu 4 s Androidem 10. Po prvním zapnutí v telefonu natrefíte i na, podle mého názoru, zbytečné aplikace, jako je Facebook, Netflix či AliExpress, které si může v případě zájmu každý sám doinstalovat.

Největší slabinou systému a potažmo i telefonu jako takového (alespoň u varianty se 3 GB RAM a 32GB úložištěm v době testování) je špatně odladěný systém. Během používání jsem se setkával se škubanými animacemi při zavírání aplikací a jednou či dvakrát jsem musel telefon restartovat, protože jednoduše zamrzl. U jiných smartphonů s podobnou hardwarovou výbavou jsem se s tímto problém nesetkával, a proto zamrzí, že se na odladění Xiaomi více nezaměřilo. Věřím však, že se situace s příchozími aktualizacemi razantně zlepší a tento problém je tedy pouze dočasného rázu.

Zhodnocení

Redmi Note 8T je podle mého názoru povedeným smartphonem, který nabízí, jak je u Redmi (Xiaomi) zvykem, hodně muziky za málo peněz. Mile překvapily fotoaparáty, kvalita konstrukce, výdrž a v neposlední řadě také konečně i podpora NFC. Mezi neduhy bych zařadil softwarovou neodladěnost, která mi při používání vcelku zásadně kazila zážitek. Jelikož se však jedná o něco, co lze v budoucnu poměrně snadno opravit (a věřím, že se tak stane), nečiní mi problém tento telefon doporučit. Co se bohužel již nezlepší, je prosvítání u okrajů displeje, které bych však nevnímal až jako takový problém s přihlédnutím k ceně, obzvlášť, pokud máte v plánu využívat tmavý režim. Všem potenciálním zájemcům bych rovněž doporučoval „neškudlit“ a zakoupit variantu se 4 GB operační paměti a 64GB úložištěm.

Xiaomi Redmi Note 8T

Konkurence

Mezi konkurenci lze zařadit Motrolu One Macro, která se rovněž chlubí dedikovaným makro snímačem a uživatelům nabídne takřka čistý Android. Nevýhodou je nižší rozlišení displeje či absence NFC.

Motorola One Macro

Rozměry157,6 × 75,4 × 9 mm, 186 g
DisplejTFT IPS, 6,2" (1 520 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio P70, 4×2,1 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Pokud byste rádi ještě větší displej a bez výřezu, možná vás zaujme Honor 9X s vyjíždějící kamerkou, který však stejně jako Motorola One Macro trpí neduhem v podobě nepřítomnosti NFC.

Honor 9X

Rozměry163,5 × 77,3 × 8,8 mm, 196,8 g
DisplejTFT IPS, 6,59" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 1 080 × 1 920 px, 60 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 2×2,7 GHz + 6×1,88 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh
xiaomi-redmi-note-8t
Klady
  • robustní, avšak povedený design
  • prakticky umístěný 3,5mm jack
  • ochrana Corning Gorilla Glass 5
  • solidní hardwarová výbava
  • povedený fotoaparát
  • konečně i NFC
  • slušná výdrž
Zápory
  • hůře optimalizovaný software
  • prosvítání u okrajů displeje
Diskuze ke článku
dakr1
Pekna recenze na slusny telefon. Jen mne zaujala doba nabiheni. To se jako do plna nabije s 18W nabijeckiou za 2 hodiny a 9 minut?
Muj staricky Redmi 4X to zvladne za dve a pul hodiny s 10W nabijeckiou coz neni zas az takovy rozdil.... ?
Pesedm
Recenze pěkná.
FW Xiaomi dotáhne až tam naleje další aktualizaci nebo s MIUI 11
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Kdybych si telefon kupoval teď, tak si ho koupím. Jen nevím, proč u N8 i tohohle N8T je bluetooth ve verzi 4.2, když N7 má 5.0.
Jirka
Redmi Note 8 vlastním, ale že bych zrovna chválil foťák to fakt nemůžu říct.. fotky jsou tedy spíš podprůměr.. když je srovnám s předešlým Note 5, tak ten byť s 12mpx a dvouočkem fotil o třídu lépe.. o videích ani nemluvím, Note 8 má šílený problém s ostřením.. Makro je nejhorší za posledních cca 5 let a asi 20 telefonů co jsem za tu dobu měl.. takže foťák fakt dobrý není, což ostatně lze vidět i zde v galerii, poznáte to především podle trávy, je to rozpatlaná jednolitá plocha.. jinak telefon v ostatních věcech dobrý.. až na ten foťák a baterku, která mě za stejných podmínek vydrží jen 1den ( večer jsem na 25-30% - oproti Note 5, kde jsem byl večer na 50-60% )

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze