Realme X50 Pro 5G
recenze

Realme X50 Pro 5G

Elegán ve vyšší společnosti
37

Chystáte se koupit si nový telefon a plánujete za něj utratit více než 20 tisíc korun? Sáhnete po Applu, Huawei či Samsungu? Nebo po novince od Realme? I Realme má totiž zástupce v prémiovém segmentu. Říká mu X50 Pro 5G a chlubí se třeba 6 fotoaparáty nebo Snapdragonem 865. Zatopí věhlasným konkurentům?

Nejrychleji rostoucí značka mobilních telefonů na světě, to je čínské Realme, které se na českém trhu aktivně vyskytuje zhruba půl roku. Za tuto krátkou dobu nás stačilo zásobit již zhruba desítkou telefonů a pomyslným vládcem se stalo Realme X50 Pro 5G. Nabízí nejen Snapdragon 865, ale také velký Super AMOLED displej s 90 Hz, obří 256GB paměť nebo celkem 6 fotoaparátů, kdy čtyři najdete vzadu a dva vpředu. Cena se při zemi rozhodně nedrží a na českém trhu vystoupala na takřka 21 tisíc korun.

Realme X50 Pro – videorecenze

Technické parametry Realme X50 Pro 5G 256 + 12 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce159 × 74,2 × 9,4 mm, 207 g, konstrukce: klasická
DisplejSuper AMOLED, 6,44" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 865, CPU: 1×2,84 GHz + 3×2,4 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 650
PaměťRAM: 12 GB, vnitřní paměť: 256 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ano, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2020, 20 990 Kč

Obsah balení

Prodejní krabička zaujme svítivě žlutým odstínem. Uvnitř se kromě telefonu nachází velká koncovka nabíječky, USB kabel a silikonové ochranné pouzdro.

Realme X50 Pro 5G

Konstrukční zpracování: originálně a matně

Co Realme rozhodně nelze upřít, je snaha o alespoň částečně originální design, kterého docílí méně obvyklými barevnými variantami. Model X50 Pro můžete mít buď v námi testované oranžovo-měděné, nebo v zelené. Zajímavě vypadá též celá zadní strana, kde Realme vsadilo na matný skleněný povrch, což je příjemná změna po všech těch upatlaných lesklých telefonech.

Realme X50 Pro je pořádný kus telefonu.

Po uchopení do ruky však zjistíte, že matné sklo, mimochodem typu Gorilla Glass 5, je nepříjemně kluzké a pocit jistoty při držení chybí. Zaoblení směrem do boků přispěje k lepšímu uchopení, ale naopak zhoršuje kluzkost. Smířit se musíte také s poměrně vysokou hmotností, která se vyšplhala nad 200 gramů. Realme X50 Pro je pořádný kus telefonu a z tohoto úhlu pohledu zamrzí, že jej rozhází prach i namočení do vody. Zvýšená odolnost totiž chybí.

Realme X50 Pro 5G

Pochvalujeme si však konstrukční zpracování, které snese ta nejpřísnější měřítka. Nijak výrazně nevystupuje ani modul fotoaparátu, díky čemuž se telefon ani příliš nekývá. Přímo v balení navíc objevíte kouřově zbarvené ochranné pouzdro, které zadní stranu zcela srovná a navíc částečně chrání i displej. V rozích je totiž silikonové pouzdro mírně vyvýšené.

Tlačítka výrobce rozmístil na levý i pravý bok. Na hlasitost vlevo si chce trošku zvykat, ale díky nijak vysokému umístění to není nic obtížného. Na spodní části je jediný konektor, a to USB-C, kterému sekunduje šuplíček pro nano SIM kartu. Nic dalšího do něj nevložíte – paměťovku ani druhou SIM.

Líbilo se nám
  • originální barevné kombinace
  • matný povrch
  • robustní zpracování
Nelíbilo se nám
  • povrch je velmi kluzký
  • telefon není odolný proti vodě a prachu

Displej: k ideálu vzhlížící

Celou čelní stranu pokrývá 6,44palcový Super AMOLED displej s Full HD+ rozlišením a 90Hz technologií. Příjemná podívaná je zajištěna ze všech úhlů i ve venkovních podmínkách. Na to, že jde o AMOLED panel se však setkáváme s mdlými barvami a nepomůže ani změna nastavení. V tomto ohledu jsou technologicky podobné displeje od Huawei nebo Samsungu dále. Potěší také funkce Always-on, která na uzamčeném displeji dokáže informovat o zmeškaných událostech. Ikonky jsou pěkně barevné a na dálku poznáte, zda vám dorazila zpráva na WhatsApp nebo Instagram.

Realme X50 Pro 5G

V levém horním rohu asi jen těžko přehlédnete podlouhlý průstřel pro dva čelní fotoaparáty. Někoho může limitovat, nadšencům do selfies však dvojice čelních kamer udělá radost. Ochranu displeje svěřil výrobce nejen do rukou skla Gorilla Glass 5, ale chrání jej i fólie nalepená z výroby.

Realme X50 Pro 5G

Přímo do displeje je integrována optická čtečka otisků prstů, která funguje překvapivě velmi slušně a takřka vždy vás otisk rozpozná a telefon odemkne. Alternativou je rozpoznání obličeje, které funguje taktéž svižně za předpokladu, že nemáte obličej zakrytý třeba rouškou.

Líbilo se nám
  • 90Hz displej
  • režim Always-on
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda
  • barevně displej neoslní

Zvuk: na poslech to není

Těsně nad displejem, na samotné hraně čelní strany, je reproduktor, druhý hledejte na spodní hraně. Oba umí hrát současně, což je rozhodně plus, stejně tak i jejich vysoká maximální hlasitost. Kvalita však za konkurencí výrazně pokulhává, zvuk je zastřený a laděný spíše do výšek. Pro poslech hudby je vhodnější využít sluchátka: buď bezdrátová, nebo s USB-C. Výrobce však bohužel žádná nepřibalil.

Realme X50 Pro 5G
Líbilo se nám
  • dvojice reproduktorů
Nelíbilo se nám
  • mizerná kvalita reprodukce
  • chybí 3,5mm jack

Výkon hardwaru: na jedničku s hvězdičkou

Na čem Realme nešetřilo, je procesor. Nasazen je Snapdragon 865, který navíc podporuje 12GB operační paměť. Tato brutální kombinace zajišťuje absolutně plynulý chod všeho, nač si jen vzpomenete. Málokdy se také poštěstí, aby telefon obsadil první příčku v AnTuTu. Z operační paměti je obvykle kolem 7 GB volných. Již víme, že telefon nepodporuje paměťové karty, ale vyčítat mu to až tak nebudeme. Disponuje totiž 256GB interní paměť, reálně je pro vás tak k dispozici zhruba 230 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velké úložiště
  • špičkový procesor
  • obrovská RAM
Nelíbilo se nám
  • nepodporuje paměťové karty

Výdrž baterie: výdrž řešit nemusíte

Radost přetrvává také u baterie. Kapacita 4 000 mAh sice vyloženě neoslní, ale jeden celý den telefon i při náročnějším používání zvládne velmi snadno. U Realme X50 Pro 5G vás však o něco slabší výdrž až tak trápit nebude.

Realme X50 Pro 5G

Vše totiž řeší nabíječka, která je jedním slovem velká a není se čemu divit. Dokáže totiž do telefonu ládovat energii výkonem 65 W a výrobce slibuje úplné nabití za pouhých 35 minut. Vše jsme samozřejmě vyzkoušeli a naše nabíjení trvalo zhruba 37 minut, což je vynikající výsledek. Za pouhé 3 minuty telefon dobijete na 10 %, půlka baterie je nabitá za 13 minut. Bleskurychlé nabíjení je opojné a jak jej jednou okusíte, nebudete se jej chtít vzdávat. Jak můžete vidět, rychlost nabíjení je přibližně až do 80 % přibližně 10 procentních bodů za 3 minuty. Při nabíjení se telefon ani nijak zásadně nezahřívá. Přeci jen ale přichází kaňka na kráse v podobě absence bezdrátového nabíjení.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 10 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 16 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 19 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 22 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 27 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 37 minut
Líbilo se nám
  • slušná výdrž
  • extrémně rychlé nabíjení
  • nedochází k nadměrnému zahřívání
Nelíbilo se nám
  • postrádá bezdrátové nabíjení

Konektivita: vše včetně 5G

Smartphone dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, případně ještě rychlejších v sítích 5G. Ty však v České republice zatím nefungují a během roku 2020 se na tom ani nic nezmění. Dostalo se také na Wi-Fi 6. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0. Samozřejmostí je NFC a možnost bezkontaktních plateb skrze Google Pay. Při toulkách světem se můžete spolehnout na GPS, GLONASS a BeiDou. Lokalizace polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • Wi-Fi 6
  • Bluetooth 5.0
  • podpora 5G

Fotoaparát: čtyři plus dva

Dostáváme se k fotoaparátům, kterých na těle telefonu najdeme celkem 6. Začneme ale vzadu, kde jsou čtyři. Hlavní 64megapixelový snímač vypadá nadějně, ale schází mu optická stabilizace obrazu. Snímky ve dne vypadají velmi slušně, v dáli se však detaily již slévají. Noční fotografie zůstávají za očekáváním a trpí lehkým šumem i neostrostí, lehce ale pomůže noční režim.

Realme X50 Pro 5G

Není žádným překvapením, že nechybí teleobjektiv se slušným 12megapixelovým rozlišením a možností scénu dvojnásobně bez ztráty kvality přiblížit, případně až pětinásobně hybridně. Bohužel i v tomto případě chybí optická stabilizace obrazu a telefon je při přibližování nutné pevně držet. Dvojnásobné přiblížení však problém nečiní a telefon zvládá pořídit ostré snímky.

Ukázkové fotografie

Třetí fotoaparát je ultraširokoúhlý, avšak naděje na dobrou použitelnost sráží nižší 8megapixelové rozlišení. Nakonec zbývá již jen 2megapixelový portrétní fotoaparát. Celkově zůstávají fotoaparáty na zadní straně za očekáváním a ztrácí na veškerou konkurenci.

Ukázky přiblížení
Ukázky přiblížení
Ukázky přiblížení
Ukázky přiblížení

O něco lépe je na tom záznam videa, který je umožněn maximálně ve 4K rozlišení se 60 snímky za vteřinu. Výsledek je krásně plynulý i ostrý. Chybí vám 8K video? Nám ani ne.

Realme X50 Pro 5G (testovací video) – 2160p, 60 FPS

Přišel čas i na čelní fotoaparáty, které nadchnou všechny selfie maniaky. Hlavní fotoaparát má totiž 32 megapixelů a doplňuje jej 8megapixelový ultarširokoúhlý snímač. Fotit více lidí je tedy hračka.

Realme X50 Pro 5G
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušné snímky během dne
  • přítomnost teleobjektivu
  • slušný záznam videa
Nelíbilo se nám
  • fotoaparátům chybí optická stabilizace obrazu
  • horší kvalita fotografií

Software: rychlost především

Prostředí má pod palcem nejnovější Android 10 a nadstavba od Realme. Ta je na dnešní poměry vcelku masivní, mění podobu nabídek i prostředí. Dokonce si jako uživatel můžete snadno nastavit konkrétní podobu ikonek. Plynulost je výborná, avšak zde se díky hardwaru není čemu divit, nadstavba tak ani nemá šanci výkonný Snapdragon jakkoliv přibrzdit. Pokud vás zajímají aktualizace, Realme prozatím spoléhá na dubnové bezpečnostní záplaty. Výrobce však počítá s aktualizací na Android 11. Telefon vám při prvním zapnutí dá na výběr, jaký vyhledávač chcete v internetovém prohlížeči zvolit. Na výběr je Google, Seznam a další dva méně známé.

Líbilo se nám
  • plynulý chod prostředí

Zhodnocení a konkurence

Realme se s modelem X50 Pro pouští do vod prémiových telefonů s cenou nad 20 tisíci Kč. Po stránce konektivity přináší svým způsobem výhodu v podpoře 5G, které však na českém trhu nijak nevyužijete. Za 21 tisíc tak získáte telefon, který oslní především neuvěřitelným výkonem a především bleskurychlým nabíjením. Spolehnout se můžete na dobré prostředí a kvalitní displej. Telefon však bohužel nepodává bezchybný výkon. Nejvíce nám chybí bezdrátové nabíjení a především zvýšená odolnost. Zklamáním jsou pak zadní fotoaparáty. Nedostatků je s ohledem na cenu takřka 21 tisíc Kč příliš a záhy si ukážeme, že konkurence takové přešlapy neodpouští.

Pokud se smíříte s pomalejším nabíjením a nepatrně horším procesorem, můžete sáhnout po Samsungu Galaxy S20. Je sice o tisícovku dražší, ale je odolný, podporuje bezdrátové nabíjení a má mnohem lepší fotoaparáty.

Samsung Galaxy S20

Rozměry151,7 × 69,1 × 7,9 mm, 163 g
DisplejAMOLED, 6,2" (3 200 × 1 440 px)
Fotoaparát12 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 24 FPS
ProcesorSamsung Exynos 990, 2×2,73 GHz + 2×2,6 GHz + 4×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:15 hodin

Chcete za každou cenu Snapdragon 865? Je zde Xiaomi Mi 10, které za tisícikorunový příplatek přinese navíc bezdrátové nabíjení a o něco lepší fotoaparáty.

Xiaomi Mi 10 256 + 8 GB

Rozměry162,6 × 74,8 × 9 mm, 208 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 7 680 × 4 320 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 865, 1×2,84 GHz + 3×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GBne
Akumulátor4 780 mAh

Ve výsledku tak platí, že aktuálně je Realme X50 Pro příliš drahé na to, aby obstálo před konkurencí. Rychlé nabíjení je skvělé, ale důležitá je vyváženost špičkové výbavy, kterou u telefonů za více než 20 tisíc očekáváme.

realme-x50-pro-5g
Klady
  • povedený vzhled
  • matné skleněné povrchy
  • 90Hz displej
  • obrovský výkon a velká paměť
  • bleskové nabíjení
  • svižné prostředí
  • podporuje 5G
Zápory
  • mdlé barvy displeje
  • chybí zvýšená odolnost
  • nepodporuje bezdrátové nabíjení
  • chybí 3,5mm jack
  • výkony fotoaparátů zůstávají za očekáváním
  • telefon v ruce klouže
Diskuze ke článku
Yess
Kezby by se Huawei vratil v plne sile zpet a konecne tady byla zase k!nkurence!! Tyhle pseudoznacky by se potom mohli vratit s cenou o 10K min, kam patri.
Anonym
Drzost výrobců tenhle rok je fakt neskutečná. Huawei si pozici vlajkovýho výrobce budoval několik let, a Realme si za takovej krumpl účtuje stejný ceny už po půl roce:d. Výbavu ani nemá cenu komentovat, za 13-14k by to bylo asi OK, ale je vidět, že tady je velká snaha zaplnit díru po Huawei za každou cenu.
Nechápu, kdo by dal přednost tomuhle, místo iPhone 11 nebo S20 (i když má ten tragickej Exynos). Marketingový oddělení by mělo začít pracovat na nějakým výhodným balíčku s dárkem, protože prodejnost bude max v desítkách kusů:d
Nick Cave
jenže kdo dneska chce Huawei/Honor bez Google služeb?
pikatchu
Nelíbilo se nám
nepodporuje paměťové karty

ale u iPhonu toto vubec neni... proste dame minus jen za to, ze se nam chce, ze je to Realme...

jinak je to dost FAIL tento model. Ani jeden fotak nema OIS ? Za 20 tacu ? (OIS ma Motorola za 7,5 tacku - One Zoom), Vyblitej display ? Ale tak hlavne ze umime dojebat do roka baterku hyper rychlym nabijenim... zaruka na BAT je rok, takze vyrobce je v klidu. Kdepak, zatim Realme nepredvedl nic svetoborneho...trosku rozcerene vody, ale Xiaomi muze byt zatim uplne v klidu.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze