Realme X2
recenze

Realme X2

Střední třída se vším všudy
3

Ve střední třídě to telefony neměly a nemívají lehké. Výrobci se předhánějí v nových funkcích a snižování cenové laťky. Do této kategorie se rozhodlo vtrhnout Realme X2, které na to rozhodně nejde vůbec špatně. Disponuje AMOLED displejem, moderním procesorem Snapdragon 730G, velkou operační pamětí a čtyřmi fotoaparáty.

Realme je na českém trhu stále novou a neokoukanou značkou. V poctivé střední třídě má model X2, který nabízí líbivý vzhled, moderní procesor a hned čtveřici fotoaparátů. Cena se přitom pohybuje kolem hranice 8 tisíc korun. Výbava působí alespoň papírově vcelku nekompromisně a okamžitě se na mysl vkrádá otázka, dokáže zaskočit zavedenou konkurenci?

Realme X2 – videorecenze

Technické parametry Realme X2

Kompletní specifikace
Konstrukce158,7 × 75,2 × 8,6 mm, 182 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejSuper AMOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 730G, CPU: 2×2,2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: 1 000 / 150 Mb/s, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 1:14 hodin
Dostupnostprosinec 2019, 8 199 Kč

Obsah balení

Prodejní krabička je zcela standardní a vyvedena v bílé barvě. Uvnitř je mobilní telefon, nezbytné návody, koncovka nabíječky a USB kabel. Příjemným bonusem je pak ještě silikonový ochranný kryt.

Realme X2

Konstrukční zpracování: oblíbené a nepraktické

Design telefonu vás na první pohled asi nešokuje, je vidět že Realme šlo spíše na jistotu a vsadilo na současné trendy. Tím jsou krásně lesklá záda, oblé boky a pestrobarevné kombinace. Ona lesklost sice zapříčiňuje ulpívající otisky prstů, ale s tím se bohužel nedá nic dělat. Je to jakási daň za stylový vzhled. Na těle bohužel ulpívá i prach a často vzniká nepříjemný začarovaný kruh. Otisky prstů vyleštíte hadříkem, který na tělo nanese množství prachu…

Ovládat telefon položený je vyloženě otravné.

Telefon padne velmi dobře do ruky, není vyloženě přerostlý ani těžký. Co se nám ale rozhodně nelíbí, je silně vystupující modul fotoaparátů. Položit telefon na stůl znamená, že se bude kývat. Ovládat jej položený je vyloženě otravné. Jaké je řešení? Přímo v balení najdete silikonový ochranný kryt s kouřovým zbarvením. Ten z části vystupující fotoaparát eliminuje a současně telefon chrání. Vyvýšené jsou také hrany z čelní strany, což představuje jistý stupeň ochrany displeje.

Rozmístění prvků po obvodu nepřekvapí, tlačítko vpravo telefon zapíná, dvojtlačítko vlevo reguluje hlasitost. Tisknou se dobře, a to i v pouzdře. Na spodní hraně je USB-C a také 3,5mm jack. Zvýšenou odolnost bychom u telefonu hledali marně, konstrukční zpracování však působí bytelně.

Realme X2
Líbilo se nám
  • líbivý vzhled
  • 3,5mm jack
  • dobře padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • povrch náchylný na šmouhy a prach
  • neprakticky vystupující modul fotoaparátů

Displej: takřka ideální

Lákadlem telefonu bude 6,4palcový Super AMOLED displej, který patří s Full HD+ rozlišením rozhodně k tomu lepšímu ve střední třídě. Je dobře čitelný na slunci i z úhlů, chráněn je sklíčkem Gorilla Glass 5 a dokonce i fólií od výrobce. Její nalepení je však jen průměrné a po okrajích se drží prach, což nevypadá vůbec dobře.

Realme X2

Škoda je, že AMOLED panel není využit pro informování o zmeškaných událostech, a to nijak. Zdát si můžete nechat o režimu Alwys-on i ambientním displeji. Chybí bohužel také informační dioda. Přímo do displeje je integrována čtečka otisků prstů. Ta je spíše průměrná a občas má potíže s rozpoznáním. Pokud se ji však naučíte správně používat, dokáže být užitečná.

Líbilo se nám
  • kvalitní AMOLED panel
  • dobrá ochrana displeje
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda
  • postrádáme režim Always-on

Zvuk: obvyklá kvalita

Zvuk vychází z reproduktoru na spodní hraně a je důležité, že je hlasitý. O nějaké kvalitě mluvit nejde, což ale v dané cenové kategorii překvapí zřejmě málokoho. Sluchátka výrobce k telefonu nedodává, ale nic vám nebrání si připojit vlastní. Výstup skrze 3,5mm jack je dostačující pro všechny nenáročné uživatele.

Realme X2
Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: moderně a výkonně

Výkonová stránka bude stačit i náročnějším uživatelům. Realme model X2 osadilo moderním procesorem Snapdragon 730G a 8GB operační pamětí. Můžete si být jisti, že i náročné hry poběží na maximální detaily. Nouzi nebudete mít ani o úložný prostor, který nabízí 128 GB. Reálně je po prvním zapnutí k dispozici 108 GB. Kdyby i to bylo málo, nechybí slot pro až 256GB paměťovku. Jejím umístěním navíc nepřijdete o možnost využívat dvě nano SIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velké úložiště
  • podpora paměťových karet
  • výkonný procesor

Výdrž baterie: slušný standard

Realme nepodceňuje baterii a kapacita 4 000 mAh je slušná. Telefon bez mrknutí oka vydrží celý dlouhý pracovní den a ještě si troufá na druhý. Ten již zvládne s vypětím všech sil a možná menším zatížením. Platí však, že na dva dny bez nabíjení se lze dostat. Realme X2 podporuje VOOC Flash Charge 4.0 o výkonu 30 W. Během 30 minut nabíjení kapacita vzroste z nuly na zhruba 65 %. K úplnému nabití dojde za zhruba hodinku a čtvrt. Bezdrátové nabíjení by v této cenové hladině očekával asi málokdo.

Realme X2
Líbilo se nám
  • vynikající výdrž

Konektivita: tentokrát již s NFC

Realme X2 dostal do vínku plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž maximální rychlost stahování je až 450 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů ac. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0. Oproti levnějším modelům Realme tentokrát nechybí NFC a možnost bezkontaktních plateb skrze Google Pay. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • NFC
  • Bluetooth 5.0

Fotoaparát: čtyři stateční do akce

Vracíme se ke čtveřici fotoaparátů na zadní straně a bylo by pěkné si je představit. Hlavní snímač nic netají a chlubí se 64 megapixely. Vytváří velmi pěkné a barevně věrné snímky, kdy kvalita klesá až v noci. Standardně jde o 16megapixelové rozlišení, kdy telefon skládá čtyři snímky do jednoho. Můžete však zapnout i režim snímání do 64 megapixelů.

Realme X2

Prostředí fotoaparátu je trošku komplikované a například přepnutí na 8megapixelový fotoaparát, který fotí ultraširokoúhle, není na první pohled patrné. Tento fotoaparát je již pouze průměrný, svědčí mu co nejvíce světla, jinak je výsledný snímek plný šumu. Můžete si též povšimnout, že Realme upřednostnilo tlačítko pro rychlé dvojnásobné a pětinásobné přiblížení. Bohužel se v obou případech jedná jen o zcela obyčejný digitální zoom.

Ukázkové fotografie
Ukázka práce digitálního zoomu

Nakonec zde máme dva 2megapixelové fotoaparáty. První je specialistou na makro a pořizuje ostré snímky již od 4 centimetrů, což hlavní snímač v žádném případě nezvládne. Výsledky vypadají dobře a k dokonalosti jim chybí vyšší rozlišení. Druhý slouží pro práci s hloubkou ostrosti. Jeho výsledky nijak zvlášť nenadchnou. Poslední, v pořadí pátý fotoaparát na těle telefonu, je v kapkovitém výřezu displeje. Má 32 megapixelů a dělá selfies velmi slušné kvality.

Realme X2
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu

Záznam videa je hlavním fotoaparátem umožněn ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Absence stabilizace je ale patrná a video působí mírně roztřeseně. Potěší, že při nižším Full HD rozlišení lze navýšit FPS na 60.

Realme X2 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního fotoaparátu
  • makro fotoaparát se může hodit
Nelíbilo se nám
  • lehce komplikované prostředí (přepínání režimů)
  • slabší ultraširokúhlý fotoaparát

Software: trošku zastaralý

Prostředí bude slabinou telefonu. Smířit se musíte se starším Androidem 9.0 Pie a říjnovými bezpečnostními záplatami, což není nic nového pod sluncem. Nad Androidem bdí nadstavba ColorOS od výrobce, která mění vzhled ikonek a částečně nastavení. Grafické ztvárnění působí lehce pouťově a nemusí se líbit každému. Například informační lištu bych se nebál označit již za trošku nepřehlednou. Na druhou stranu jde o zvyk a optimalizace se výrobci povedla. Po několika dnech se s telefonem sžijete.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
Nelíbilo se nám
  • lehce nepřehledná informační lišta

Zhodnocení a konkurence

Realme X2 je poctivým telefonem střední třídy, který se snaží přinést uživateli za 8 tisíc korun skutečně maximum. Moderní hardware disponuje výkonem, který bude stačit každému. Líbí se nám trojitý slot na karty a čtyři fotoaparáty, z nichž zejména hlavní kvalitou potěší. Skvělý je displej a dobrá je výdrž. Zamrzí zejména vystupující modul fotoaparátu a starší verze Androidu. Na druhou stranu jsme ve střední třídě, kde najít zcela dokonalý telefon nelze.

Konkurence nicméně bývá dost nemilosrdná. Důkazem budiž Xiaomi Mi 9T Pro, které má výkonnější procesor a kvalitnější fotoaparáty. Dražší je přitom jen o několik set korun.

Xiaomi Mi 9T Pro

Rozměry156,7 × 74,3 × 8,8 mm, 191 g
DisplejSuper AMOLED, 6,39" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 60 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 855, 2×2,84 GHz + 2×2,42 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GBne
Akumulátor4 000 mAh

Naopak ušetřit můžete koupí nového TCL Plex, které má o něco slabší procesor a horší displej, ale schopnější čtečku na zadní straně a namísto výřezu jen malý průstřel. Cena je nižší o tisíc korun.

TCL Plex

Rozměry162,2 × 76,6 × 8 mm, 192 g
DisplejTFT IPS, 6,53" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 675, 2×2 GHz + 6×17 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor3 820 mAh, doba nabíjení: 1:45 hodin
realme-x2
Klady
  • stále líbivý vzhled
  • pohodlně se drží
  • dodávané pouzdro telefon dobře chrání
  • velký a kvalitní displej
  • moderní a výkonný procesor
  • slot na 2 SIM karty a paměťovku
  • rychlé nabíjení
  • čtyři fotoaparáty
Zápory
  • nevhodně vystupující modul fotoaparátů
  • nevyužité možnosti AMOLED displeje
  • starší Android
Diskuze ke článku
Khan
Nj kdyby tu nebylo Xiaomi tak tento telefon pusobi lip. Takto je to jen dalsi zbytecnej telefon. Fakt nevim proc si radsi nevzit Mi 9T Pro nebo Mi 9. A nebo klidne i obycejnou Mi 9T. Aspon to ma AoD i diodu. Mozna ste mohli zminit ze telefon ma plastovej ramecek a je nekde na urovni Notu 8T za 5k. Kdo chce trosku podrobnejsi hodnoceni fotaku tak at mrkne treba na TechArenu. Kde je i srovnani se zminovanou Mi 9.
Zbyněk
Kam se to Chříčské pivo nedostane
Carda
Další nudle, děkuji nechci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze