Realme Watch S Pro
recenze

Realme Watch S Pro

Proč mají k dokonalosti daleko?
6

Realme se na trhu s mobilními telefony již několikrát podařilo dokázat, že umí vyrobit zařízení se skvělým poměrem cena/výkon. Podaří se mu to i u nejnovějších chytrých hodinek Realme Watch S Pro?

Příznivci Realme se kromě smartphonů řady 8 dočkali také chytrých hodinek Realme Watch S Pro. Jak se nejnovější přírůstek vysoce konkurenčního trhu chytrých hodinek povedl a stojí za vaši pozornost? To prozradím na řádcích níže.

Realme Watch S Pro – videorecenze

Technické parametry Realme Watch S Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce46 × 46 × 11,1 mm, 63,5 g, odolnost: IP68
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm), zapínání: přezka
DisplejSuper AMOLED, 1,39" (454 × 454 px), tvar: kruhový
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
Datové funkceBluetooth: 5.0, Wi-Fi: ne, mobilní sítě: ne, NFC: ne
Chipset
Paměťvnitřní paměť: ?, paměťové karty: ?
Akumulátor420 mAh, nabíjení: ?
Dostupnostduben 2021, 3 590 Kč

Obsah balení: kompletní

Ve žluté krabičce jsou hodinky s již nasazeným řemínkem, potřebné manuály a také nabíjecí kolébka. Nic důležitého tedy nechybí.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Konstrukční zpracování: nevybočují z řady

Realme Watch S Pro vypadají podobně jako většina ostatních chytrých hodinek – nemají vystouplou lunetu, zato jim však neschází dvojice fyzických tlačítek na pravém boku, pouzdro z nerezové oceli a senzory umístěné na spodní straně. Ta je z plastu, není tedy antialergická jako například keramika. Senzory příliš nevystupují nad okolní povrch, takže vás nebudou při větším utažení řemínku nepříjemně tlačit do zápěstí.

Výrobce po designové stránce nijak neriskoval, hodinky v testovaném černém provedení vypadají vcelku nenápadně a potěší konzervativní uživatele. Na rozdíl od smartphonu Realme 8 Pro zde rozhodně neočekávejte žádné slogany či velké logo. Dodávaný silikonový řemínek je vcelku pohodlný, a pokud vám přijde až příliš nudný, snadno jej vyměníte za jakýkoliv jiný o šířce 22 mm. Výrobce používá osvědčený systém „pružinek“, pomocí nichž je výměna pásku otázkou minuty. Konstrukční zpracovaní je kvalitní a hodinky působí dojmem, že zvládnou i horší zacházení. Ve výbavě navíc nechybí ani standardní voděodolnost do pěti atmosfér.

Líbilo se nám
  • voděodolnost
  • vyměnitelné pásky
  • kvalitní zpracování

Displej: dostatečný jas i rozlišení

1,39palcový AMOLED panel se chlubí jemností 326 PPI a zcela dostačujícím maximálním jasem, tudíž není problém hodinky používat i venku během slunečného dne. Spokojen jsem byl také s automatickou regulací jasu či pěkným barevným podáním a opravdu tmavou černou.

Uživatelé mají na výběr z velkého množství ciferníků, stejně tak si mohou aktivovat režim Always-On. Standardně je možné nechat displej (bez AoD) rozsvícený nejdéle po dobu 20 sekund.

Realme Watch S Pro

V tomto ohledu jsou na tom tedy některé jiné chytré hodinky o trochu lépe. Obrazovku kryje nespecifikovaný druh sklíčka Corning Gorilla Glass a během používání jsem na displeji nezpozoroval žádné škrábance. Zobrazovací panel navíc příkladně reaguje na dotyk i zvednutí zápěstí, kdy se okamžitě rozsvítí (máte-li tuto funkci zapnutou).

Líbilo se nám
  • AMOLED displej
  • dobře fungující automatická regulace jasu
  • režim Always-On
Nelíbilo se nám
  • maximální délka rozsvícení pouze 20 sekund

Systém a výkon: funkční, přesto neoslní

Realme využívá u hodinek proprietární operační systém, který je pěkně svižný a obsahuje různé užitečné funkce – počasí, kompas, alarm, možnost prozvonit telefon a v případě, že vlastníte zařízení Realme dokonce i vzdálenou spoušť fotoaparátu (avšak bez náhledu). Přesto by si podle mě zasloužil systém hodinek aktualizovat. Jedná se zejména o vizuální podobu prostředí, která oproti konkurenci v podobě Xiaomi Mi Watch nebo hodinek od Huawei jednoduše nevypadá tak dobře. Stejně tak je trochu zvláštní umístění menu („roletky“) s možností spuštění funkcí, jako je svítilna nebo režim nerušit doleva namísto nahoru, kde se obvykle nachází.

Vizuálně působivá není ani aplikace Realme Link pro smartphone, která ukazuje v porovnání s konkurencí o něco méně údajů a je, podobně jako systém v hodinkách, kompletně v anglickém jazyce. Potěší tak alespoň možnost přijímat notifikace se správným zobrazením české diakritiky. Na notifikace však nelze reagovat, a to ani jednoduchou přednastavenou odpovědí.

Do hodinek nelze doinstalovat žádné aplikace.

Potenciální zákazníky může potěšit hudební přehrávač, respektive „dálkové ovládání“ hudebního přehrávače v telefonu či možnost se nechat upozornit ve chvíli, kdy jste příliš dlouho neaktivní nebo zapomínáte udržovat pitný režim. V případě upozornění při dlouhodobé nečinnosti však musím konstatovat, že mě hodinky několikrát upozorňovaly, i když jsem byl zrovna v pohybu, spolehlivost tedy není příliš vysoká. Mnoho obrazovek/widgetů bohužel nenabízí ani žádné dodatečné informace. Při prohlížení počasí tedy nemáte možnost například „zaskrolovat“ níž a obdržet předpověď na delší časové období, k dispozici je jen jedna základní obrazovka. Po přečtení výše uvedeného vás pravděpodobně nepřekvapí, že do hodinek nelze doinstalovat žádné aplikace a není možné ani změnit uspořádání těch stávajících.

Aplikace v telefonu mi zase po každém kroku nabízela možnost ji ohodnotit, přičemž se této vyskakovací notifikace nešlo trvale zbavit. Nezbývá tak než doufat, že na softwaru Realme zapracuje a zmíněné nedostatky alespoň částečně napraví.

Líbilo se nám
  • svižný chod
Nelíbilo se nám
  • nelze doinstalovat žádné aplikace
  • na notifikace nelze odpovídat
  • vizuální zpracování systému i mobilní aplikace
  • obecně zobrazení menšího počtu údajů
  • systém hodinek i aplikace zatím pouze v AJ

Výdrž a nabíjení: maratonec

Po spíše negativně laděné předchozí kapitole budu Realme Watch S Pro v oblasti výdrže chválit. Jejich výdrž je totiž díky integrované 420mAh baterii (a pravděpodobně energeticky nenáročnému systému) velmi dobrá a podle mých zkušeností z testování zvládnou i tři týdny na jedno nabití. To probíhá skrze proprietární nabíjecí kolébku, s podporou standardu Qi tedy nepočítejte.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Sportovní a zdravotní funkce: nenáročným poslouží dobře

Realme Watch S Pro mají v nabídce celkem 15 sportovních režimů, mezi kterými najdeme například běh, chůzi, kriket, silový trénink nebo plavání. Po zapnutí sportovního režimu máte přehled o základních údajích, jako je rychlost, vzdálenost či tempo. Hodinky také zvládnou upozornit ve chvíli, kdy jste urazili jeden kilometr apod. Z tohoto rozhraní bohužel nemáte přístup k hudebnímu přehrávači nebo notifikacím, což je rozhodně škoda. Stejně tak neohromí počet zaznamenávaných hodnot a zpracovaní výsledných statistik, které jsou například u hodinek Huawei mnohem propracovanější. Chuť si můžete nechat zajít i na export naměřených hodnot, maximálně si lze pořídit screenshot obrazovky.

Uživatele, kteří chtějí pečlivě monitorovat své zdraví, pravděpodobně potěší přítomnost senzoru SpO2, jenž funguje podobně jako u konkurence a zpravidla mi po několikasekundovém měření ukazoval hodnotu 97 až 98 %. Dále můžete kontinuálně měřit srdeční tep v intervalu 5, 10, 20 nebo 30 minut. Stejně tak nechybí monitoring spánku, který je spíše základní a několik prvních nocí měřil naprosto absurdní hodnoty. Místo 7 hodin spánku tak například ukazoval pouze 50 minut, což se v následujících dnech naštěstí zlepšilo.

Integrovaná podpora GPS a GLONASS umožňuje získat přehled o ušlé/uběhnuté trase, přesnost je dostačující a víceméně odpovídá přesnosti měření ostatních chytrých hodinek v této cenové kategorii.

Líbilo se nám
  • měření SpO2
  • GPS + GLONASS
Nelíbilo se nám
  • nepříliš podrobné statistiky sportovních aktivit
  • během aktivovaného sportovního režimu nelze ovládat hudební přehrávač
  • diskutabilní monitoring spánku

Zhodnocení

Realme Watch S Pro jsou na našem trhu dostupné za 3 590 Kč (zhruba 140 eur), což není nijak horentní suma. Mají kvalitní AMOLED panel, jsou voděodolné a nabídnou opravdu dlouhou výdrž. Hlavním problémem je bohužel software.

Realme Watch S Pro

Operační systém i mobilní aplikace Realme Link by mohly být zpracovány mnohem lépe (včetně české lokalizace) a potenciální zájemce tak lákat na vyšší přidanou hodnotu. Pokud nejste skalní fanoušci Realme, doporučil bych se raději porozhlédnout u konkurence od Xiaomi, Huawei či Samsungu, již nyní je totiž jasné, že Realme ještě chvíli potrvá než některé v recenzi zmíněné nedostatky opraví.

Konkurence

Skvělou alternativou mohou být nedávno testované Xiaomi Mi Watch, které mají lépe zpracované prostředí operačního systému i mobilní aplikace, navíc stojí o několik stovek korun méně.

Xiaomi Mi Watch

Konstrukce45,9 × 53,4 × 11,8 mm, 32 g, odolnost: ano
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (22 mm)
DisplejAMOLED, 1,39" (454 × 454 px)
Systémproprietální, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, ne
Akumulátor420 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Pokud toužíte po možnosti doinstalování aplikací, doporučuji zvolit Samsung Galaxy Watch Active2. Unisex hodinky podporují desítky sportovních režimů a chlubí se kvalitním AMOLED displejem.

Samsung Galaxy Watch Active2 40mm

Konstrukce40 × 40 × 10,9 mm, 26 g, odolnost: IP68 / MIL-810G
Pásekumělý, vyměnitelný: ano (20 mm)
DisplejAMOLED, 1,2" (360 × 360 px)
SystémTizen, kompatibilní s: Android, iOS
KonektivitaBluetooth: 5.0, ne, Wi-Fi, NFC
Akumulátor247 mAh, nabíjení: proprietární kolébka

Zdroj foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

realme-watch-s-pro
Klady
  • GPS + GLONASS
  • vyměnitelné pásky
  • voděodolnost do 5 ATM
  • kvalitní AMOLED panel
  • dlouhá výdrž
Zápory
  • OS i mobilní aplikace by mohly být zpracovány lépe
  • diskutabilní monitoring spánku
  • k dispozici není český jazyk
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 11. 4. 2021 11:07
No nic moc. Tohle si koupi fakt jen ten zarytej fanousek.
Active 2 sou uplne nekde jinde funkcema. Ale zas vydrz max 4 dny.
Mnohem vic by sem sedla konkurence Huawei Watch GT2 ktere momentalne stoji o 100kc min, vydrzi stejne a umi treba i telefonovat.
Lukas Klima
Lukas Klima
Když se to povede, na ty GT2 se podívám. Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze