Realme Pad
recenze

Realme Pad

První krok správným směrem
5

Střední třída segmentu tabletů zažívá alespoň náznak oživení a vděčíme za to i novince Realme Pad. Jde o vůbec první tablet ambiciózního čínského výrobce. Zaujme povedeným vzhledem, slušným displejem, čtyřmi reproduktory nebo dobře fungujícím prostředím. Cena přitom startuje pod hranicí 6 tisíc korun.

Situace v segmentu tabletů s Androidem je dlouhá léta velice špatná. Cenově dostupné modely sice seženete, ale výbavou neuspokojí ani nenáročného uživatele. Střední třída je takřka prázdná a smysl mají jen vlajkové lodě, které však již mohou odradit cenou. Možné zlepšení započalo až v roce 2021, kdy do střední třídy dorazil Xiaomi Pad 5 a v nižší střední třídě se objevil Realme Pad, na který se dnes podíváme o něco blíže.

Technické parametry Realme Pad 64+4 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce246,1 × 155,9 × 6,9 mm, 440 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 10,4" (2 000 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G80, CPU: 2×2 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 64 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 11
Akumulátor7 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, 5 590 Kč

Obsah balení: nezbytný základ

V prodejním balení se kromě samotného tabletu příliš dalších věcí nenachází. Jde o USB kabel a samozřejmě nabíjecí adaptér.

Líbilo se nám
  • nabíjecí adaptér v balení

Konstrukční zpracování: tenký a kovový

Realme se rozhodlo, že napoprvé nebude nijak experimentovat a naopak vytvoří tablet, který bude uživateli dobře sloužit. Výsledkem je tak příjemně malý tablet, který díky tělu tenkému 6,9 mm a hmotnosti 440 gramů padne skvěle do ruky. Ergonomii pomáhá i decentní zaoblení boku. Tablet se snadno přenáší, vejde se do středně velké brašny a jde přesně o vlastnosti, které od takového zařízení očekáváte.

Po obvodu tabletu je vše, nač byste jen mohli pomyslet. Jde o čtveřici reproduktorů, nezbytná tlačítka a konektory. Jde o USB-C a 3,5mm jack. Druhý jmenovaný budete možná chvíli hledat, vězte však, že je přímo v jednom z rohů. Na jedné straně se nachází také hybridní šuplíček pro nano SIM karty, případně i paměťovku. Naopak marně byste hledali čtečku otisků prstů. Po obvodu není a s ohledem na cenu se nenachází ani v displeji. O zabezpečení se tak stará klasické gesto, PIN nebo rozpoznání obličeje čelní kamerou.

Realme Pad

Zpracování tabletu se povedlo náramně. Celá zadní strana je hliníková a zařízení působí hodnotněji než většina konkurentů ve stejných cenových vodách. Drobnou škodou je, že pro tablet zatím oficiálně nejsou k dispozici další prvky rozšiřujícího příslušenství.

Líbilo se nám
  • kvalitní konstrukce
  • hliníkové tělo
  • tenká konstrukce
Nelíbilo se nám
  • není k dispozici oficiální rozšiřující příslušenství
  • chybí čtečka otisků prstů

Displej: velký a slušný

Realme nasadilo do svého historicky prvního tabletu velmi slušný zobrazovací panel s úhlopříčkou 10,4". Displej je typu IPS a disponuje rozlišením 2 000 × 1 200 pixelů, což znamená, že zobrazení je opravdu jemné. Displej má dle výrobce jas až 350 nitů. Nejde o nijak dechberoucí hodnotu, ale o čitelnost se nemusíte obávat. Situace není špatná ani venku. Komplikace mohou přinést šmouhy a otisky prstů. Displej je totiž extrémně přitahuje a pro lepší čitelnost je nutné jej poměrně často čistit.

Realme Pad
Líbilo se nám
  • opravdu povedený IPS panel
Nelíbilo se nám
  • Velká náchylnost a šmouhy a otisky prstů

Zvuk: vítaná čtveřice

Na těle jsou v součtu čtyři reproduktory, dva na každé boční straně. Výsledný zvuk je skutečně působivý. Potěší, že je kladen důraz na hloubky. Výrobce nezapomněl ani na již zmíněný 3,5mm jack, díky kterému můžete hudbu konzumovat i klasickými drátovými sluchátky.

Realme Pad
Líbilo se nám
  • hlasité a kvalitní podání 4 reproduktorů

Výkon hardwaru: slušná nabídka

Na českém trhu se vyskytuje velmi slušná verze Realme Padu, která obsahuje procesor MediaTek Helio G80 a 6GB operační paměť. Výkon je to více než dostačující na veškerou běžnou práci i hraní her. Obávat se nemusíte ani o úložný prostor. Ze 128GB interní paměti zbývá 113 GB pro vaše data a připravena je i možnost rozšíření paměťovou kartou až o velikosti 1 TB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • slušný procesor
  • podporuje paměťovky

Výdrž baterie: nezklame vás

Do tenkého těla se Realme podařilo vměstnat baterii s kapacitou 7 100 mAh. Výdrž se u tabletu hodnotí poměrně obtížně, velice záleží na stylu používání. Pokud například budete zhruba dvě hodiny denně na internetu, budete nabíjet každý třetí den. Intenzivnější používání během dne si vynutí nabíjení každý večer. Dodávaná nabíječka podporuje 18W nabíjení, což není nic rychlého a k úplnému nabití je zapotřebí téměř 3 hodin. Vhod může přijít funkce reverzního nabíjení, pokud budete mít patřičný kabel.

Realme Pad
Líbilo se nám
  • dobrá výdrž
  • reverzní nabíjení

Prostředí: čisté a bez aplikací navíc

Realme se na rozdíl od telefonů rozhodlo nasadit takřka čistý Android 11. Po zapnutí je připraveno zhruba 30 aplikací, avšak všechny jsou od Googlu. Pro vás to znamená, že není přítomen žádný zbytečný software navíc, a to se počítá. Povedla se též optimalizace, kdy vše funguje velice svižně a nic vás nebrzdí při práci či konzumaci multimédií.

Líbilo se nám
  • přehledné prostředí

Konektivita: na GPS zapomeňte

Wi-Fi 802.11a/b/g/n/ac a Bluetooth 5.0 je samozřejmostí, stejně jako USB-C. Někoho by ještě potěšil infraport nebo NFC, ale obojí bohužel chybí. Tablet však zvládá mobilní datové přenosy LTE a také umí telefonovat a posílat SMS zprávy. Hovory však musíte vyřídit se sluchátky. Zcela pak chybí GPS.

Líbilo se nám
  • mobilní datové přenosy LTE
Nelíbilo se nám
  • chybí GPS

Fotoaparát: překvapivě solidní

S tabletem bude asi fotit málokdo, tím spíše s takto velkým, ale fotoaparát na zadní straně je. Počítejte s 8megapixelovým rozlišením a automatickým ostřením. Naopak možnost přisvícení bohužel chybí. Kvalita však málokoho oslní a fotit tabletem můžeme doporučit jen jako opravdovou nouzovku. Zejména pokud budete srovnávat s telefony, je kvalita nevalná Záznam videa je možný, ale kvalita je bídná, a to i přes Full HD rozlišení.

Ukázkové fotografie

Na čelní straně je připravena kamerka pro například videohovory. Má 8 megapixelů a tomuto účelu poslouží dobře. Pro selfies se však příliš nehodí.

Nelíbilo se nám
  • nekvalitní fotoaparát

Zhodnocení: slušný a cenově dostupný

Realme správně vyhodnotilo stav segmentu a trefuje se v zásadě do černého. V nižší střední třídě je výběr žalostný a Pad působí jako příjemné zjevení. Vypadá poměrně hodnotně, podobně jako dražší kousky. Pro konzumaci obsahu je důležitý kvalitní displej, zvuk a výkon. A ano, třikrát má Realme Pad splněno. Displej má kvalitní, čtyři reproduktory potěší a výkonově se jen tak nezadýchá. Paměť je dostatečně velká, můžete ji rozšířit paměťovkami a na cestách se hodí mobilní datové přenosy. Zamrzet někoho může snad jen nekvalitní sestava fotoaparátů, ale ta u tabletu velkou roli nehraje.

Realme Pad

Lze konstatovat, že pokud hledáte tablet za cenu kolem 5 tisíc korun, rozhodně si Realme Pad zařaďte do hledáčku. Chybu s ním totiž neuděláte.

Konkurence

Mezi konkurenty lze zařadit Lenovo Tab P11, což byl doposud snad jediný slušný tablet v dané třídě. Je kvalitně zpracovaný a má kvalitní displej. Cena je ve srovnání s Realme nepatrně nižší, avšak má menší paměť i slabší procesor.

Lenovo Tab P11

Rozměry258,4 × 163 × 7,5 mm, 490 g
DisplejTFT IPS, 11" (2 000 × 1 200 px)
Fotoaparát13 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 662,
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor7 700 mAh

Naopak o zhruba tisíc korun dražší je Samsung Galaxy Tab A7, který však má jen plastové tělo a velmi malou operační paměť.

Samsung Galaxy Tab A7 LTE

Rozměry247,6 × 157,4 × 7 mm, 477 g
DisplejTFT IPS, 10,4" (2 000 × 1 200 px)
Fotoaparát8 Mpx, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
Procesor4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 3 GB, úložiště: 32 GB, microSDXC
Akumulátor7 040 mAh

Foto: Michal Pavlíček, mobilenet.cz

realme-pad
Klady
  • kvalitní displej
  • hliníkové tělo
  • čtyři reproduktory
  • povedené prostředí
  • příznivá cena
  • podporuje LTE
Zápory
  • nekvalitní fotoaparáty
  • chybí příslušenství
Diskuze ke článku
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 5. 12. 2021 10:08
Samsung Tab A7 nema plastove telo. Ale kovove.

Jo a ste si opravdu jisti, ze za tech 5500 bude na cz trhu ta verze 6/128GB LTE?
Pac prvni obchody nabizeji za ty penize jen 4/64GB a bez LTE. Vcetne vaseho mecenase MP 😁
Zdeněk Grunt
Zdeněk Grunt
Dobrý den, mohu se zeptat kde lze koupit verzi 6/128 s LTE? Prozatím nikde v Evropě tato verze není dostupná. Jsou dostupné pouze verze 4/64 (€259) a 6/128 vše WIFI (€299). Český dovozce prozatím o této variantě neví.

Jednalo se opravdu o test tabletu s LTE? Podporuje klasické volání nebo jen to VoLTE?

Divné je, že klasická verze 4/64 WIFI se stejným procesorem podporuje GPS (GPS/AGPS, Beidou, Glonass).

Prozatím v CZ tohle má skladem pouze Datart a v nabídce i MP (kde je jen 4/64).

Děkuji
Marhule Humule
Marhule Humule
No to je zase recenze... Čte to vůbec po sobě někdo? Prej fotoaparát - Překvapivě solidní a v záporech - Nekvalitní fotoaparát.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze