Realme C11
recenze

Realme C11

Když chcete za málo peněz hodně muziky
7

Slovní spojení „cenově dostupný“ má pro každého jiný význam. Pokud však existuje opravdu cenově dostupný telefon, na kterém se všichni shodneme, je to právě Realme C11. Smartphone, který se prodává za méně než tři tisíce korun, mě zaujal výbavou i zpracováním. Jaký je? To prozradím v této recenzi.

Pokud hledáte opravdu levný smartphone pro děti, nenáročné uživatele, případně třeba jako stacionární telefon na doma, určitě by vaší pozornosti neměl uniknout Realme C11. Nabídne totiž, s ohledem na cenu, překvapivě solidní výbavu a také velkou baterii.

Realme C11 (RECENZE) - Když chcete za málo peněz hodně muziky

Technické parametry Realme C11

Kompletní specifikace
Konstrukce164,4 × 75,9 × 9,1 mm, 196 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx, LED dioda, video: 1 080 × 1 920 px
ChipsetCPU: 8×2,3 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 10
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostsrpen 2020, 3 299 Kč

Obsah balení: pouze nabíječka

V žluté krabičce je kromě telefonu a manuálů pouze napájecí adaptér s kabelem typu USB-A/microUSB a nezbytná jehla pro vytažení SIM slotu.

Líbilo se nám
  • s ohledem na cenu odpovídající výbava

Konstrukční zpracování: plast, který neurazí

Realme C11 spoléhá na celoplastovou konstrukci včetně rámečku a zad. Ta mají matnou vroubkovanou povrchovou úpravu, díky které se telefon dobře drží v ruce. Čtvercový modul fotoaparátu takřka vůbec nevystupuje nad povrch, díky čemuž se telefon nehoupe.

Osazení jednotlivých ovládacích i dalších prvků je zcela standardní. Na spodní straně je 3,5mm jack, zastaralejší microUSB a výřez hlasitého reproduktoru. Napravo najdeme ovládací tlačítka v podobě kolébky hlasitosti a vypínacího tlačítka. Levá strana ukrývá pouze šuplíček na dvojici nanoSIM karet a jednu paměťovou kartu typu microSD.

Realme C11 se příjemně drží v ruce, neklouže a záda nezachytávají otisky.

Telefon mě i přes svou plastovou konstrukci neurazil vzhledem ani zpracováním, naopak se jednoznačně řadí k těm lepším. A v případě takto levného zařízení je ospravedlnitelná i přítomnost microUSB, přestože by C11 samozřejmě více slušelo moderní USB-C. Zařízení se příjemně drží v ruce, neklouže a na zádech se prakticky nezachytávají otisky. Někoho může zklamat absence kapacitní čtečky otisků prstů, to vám však telefon nahradí jiným biometrickým způsobem rozpoznávání, o kterém prozradím více v jedné z následujících kapitol.

Líbilo se nám
  • dobré zpracování
  • praktická úprava zad
  • slot pro dvě nanoSIM + microSD
Nelíbilo se nám
  • někoho může odradit starší microUSB
  • chybějící čtečka otisku prstů

Displej: odpovídá ceně

Realme nasadilo 6,5palcový IPS LCD displej s jemností 270 PPI a poměrem stran 20:9. Má kapkovitý výřez a poměrně tlustou bradu, nabídne však bezproblémové pozorovací úhly a relativně solidní maximální svítivost. Problém jsem s ohledem na cenu neměl ani s rozlišením.

Realme C11

Již od výroby najdete na displeji předinstalovanou ochrannou fólii, takže se samotná obrazovka jen tak nepoškrábe. Stejně tak bych chtěl pochválit, že ani v okolí rámečků nedochází k tzv. efektu „IPS bleeding“.

Líbilo se nám
  • dostatečně kvalitní obrazovka

Zvuk: nezklame, nepřekvapí

Realme C11 má pouze jeden hlasitý repráček na spodní straně, který nehraje nijak úchvatně, na druhou stranu ani neurazí a při maximální hlasitosti netahá za uši. V pořádku je také výstup do 3,5mm jacku či kvalita telefonních hovorů.

Líbilo se nám
  • 3,5mm audiokonektor

Výkon hardwaru: milé překvapení

Výrobce u modelu C11 použil osmijádrový procesor MediaTek Helio G35, kterému dělá společnost 3 GB RAM a 32GB úložiště, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 20 GB, které můžete rozšířit paměťovou kartou. Ačkoliv se výbava nejeví jako nic extra, v kategorii takto levných zařízení bych ji označil za nadprůměrnou. Při používání se občasně setkáte s pomalejšími, ne zcela plynulými animacemi, nejedná se však o nic, co by mi kazilo zážitek z používání. Navíc se dají hrát (relativně komfortně) i hry jako Call of Duty. Realme C11 mě tedy mile překvapilo dostatkem výkonu, který jsem u takto levného zařízení nečekal.

Líbilo se nám
  • nadprůměrný výkon v dané kategorii

Výdrž baterie: klidně i dvoudenní

Kapacita baterie činí 5 000 mAh, což značí, že telefon vydrží opravdu hodně dlouho. Bez obtíží se dostanete na 1,5 až 2 dny používání. Nabíjení probíhá dodávaným 10W adaptérem a zabere zhruba 3 hodiny. Bezdrátové nabíjení či rychlonabíjení pochopitelně chybí.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž

Konektivita: s tímto telefonem nezaplatíte

Realme C11 nabídne podporu Bluetooth 5.0, GPS, GLONASS i BDS, bohužel však ne NFC, což značí, že s telefonem nezaplatíte. K dispozici je alespoň podpora Dual SIM s podporou 4G na obou slotech, Wi-Fi 802.11 b/g/n a také podpora OTG, pokud byste chtěli k telefonu připojit například flashdisk.

Realme C11
Líbilo se nám
  • podpora OTG
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC

Fotoaparát: nenáročným postačí

Realme C11 disponuje celkem třemi fotoaparáty. Zadní stranu obývá 13Mpx snímač s clonou f/2.2 a PDAF ostřením s 2Mpx bokeh senzorem (f/2.4). Na čelní straně najdeme 5Mpx selfie kamerku (f/2.4), která podporuje funkci rozpoznávání obličeje, kterou jsem v průběhu testování používal a fungovala bez problémů.

Kvalita snímků je pak na danou cenu solidní a pod tři tisíce korun byste asi obtížně našli (výrazně) lépe fotící smartphone. Milým překvapením je také podpora nočního režimu, který toho příliš nezmůže, ale fotky přeci jen trochu zesvětlí a vytáhne pár detailů. Zajímavostí nočního režimu je, že při jeho aktivaci se zmenší úhel záběru. Fotoaplikace odpovídá ostatním telefonům Realme, je přehledná a ničím vás nepřekvapí.

Líbilo se nám
  • spolehlivé rozpoznávání obličeje
  • ucházející kvalita snímků
  • noční režim

Software: Android 10 a čerstvé bezpečnostní záplaty

Uvnitř telefonu běží Android 10 s nadstavbou od Realme, která nabízí relativně hodně možností a subjektivně na mě působí přehledněji než MIUI od Xiaomi. Potěšilo mě také zjištění, že má telefon srpnové bezpečnostní záplaty, což je na takto levné zařízení solidní výkon. Chod systému je až na občasné zpomalení svižný a s používáním mobilu jsem neměl problém.

Líbilo se nám
  • aktuální bezpečnostní záplaty

Zhodnocení

Již na první pohled je patrné, že Realme C11 je telefon pro nenáročné. Osobně mě však přesto mile překvapil – nadstandardním výkonem i dlouhou výdrží. Za mínus lze pokládat snad jen starší microUSB a někoho může zamrzet absence čtečky otisků prstů. Počítat nelze ani s bezkontaktními platbami. Vzhledem k extrémně nízké ceně jsem však neměl ani s jedním problém. Chválím také praktický povrch zad či slot na dvojici nanoSIM + microSD kartu. Pokud máte omezený rozpočet, nebo jen nechcete zbytečně utrácet za funkce, které nevyužijete, Realme C11 bych vám doporučil.

Realme C11

Konkurence

Přímou konkurencí je Redmi 9A, které je obdobně levné, má však méně výkonu (slabší procesor i menší RAM).

realme-c11
Klady
  • slot na 2 SIM + microSD
  • nadprůměrný výkon ve své třídě
  • dostatečně kvalitní displej
  • velmi dlouhá výdrž
  • kvalitní a praktické zpracování
Zápory
  • starší microUSB
  • absence NFC
  • chybějící čtečka otisku prstů
Diskuze ke článku
Zelený Čaj
Zelený Čaj
To OBROVSKÝ logo REALME na zádech telefonu je ughh..
Owl 81
Owl 81
Proč máte v tabulce uvedeno 2 GB RAM a v recenzi píšete o 3 GB ? Co je skutečnost?
Hanz S
Hanz S
pěkná recenze, telefon za ty peníze dle mého dobrá volba
Mara Studna
Mara Studna
Toto je názorná ukázka,jak za opravdu málo peněz pořídit dost slušné muziky.Je na škodu,že stejné srovnání zas až tak se v těch vyšších patrech nenachází.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze