Realme 8 Pro
recenze

Realme 8 Pro

108Mpx fotoaparát „za pusinku“
3

„Megapixely, to je oč tu běží“, řeklo si pravděpodobně Realme při vývoji žhavé novinky 8 Pro. Jak se povedl telefon s velkým AMOLED panelem, podporou rychlého nabíjení a 108Mpx fotoaparátem?

108Mpx fotoaparáty byly obvykle běžné až doposavad pouze u drahých vlajkových lodí, Realme se to však s modelem 8 Pro rozhodlo změnit a jako první jej nasadit do zařízení s velmi příznivou cenou 8 tisíc korun. Nejen to, jak cenově dostupná novinka fotí, prozradí tato recenze.

Realme 8 Pro – videorecenze

Technické parametry Realme 8 Pro

Kompletní specifikace
Konstrukce160,6 × 73,9 × 8,1 mm, 176 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 720G, CPU: 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2021, 7 999 Kč

Obsah balení: vskutku bohaté

Uvnitř žluté krabičky Realme 8 Pro na uživatele čeká telefon s předinstalovanou ochrannou fólií displeje, průhledné silikonové pouzdro, manuály a také adaptér s USB-A/USB-C kabelem.

Realme 8 Pro
Líbilo se nám
  • včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: umí zaujmout

Realme sází u 8 Pro na plastovou konstrukci (plastová jsou tedy záda i rámeček), což však ničemu nevadí, neboť se zařízení nijak neprohýbá, působí bytelně a navíc má relativně nízkou hmotnost 176 gramů. Telefon se rovněž příjemně drží i používá a díky matným zádům s drsnější texturou z ruky jen tak nevyklouzne.

Záda se rovněž stala „útočištěm“ sloganu výrobce, kterého si nelze nevšimnout a zejména konzervativnějším uživatelům nemusí být zrovna dvakrát po chuti. Osobně si myslím, že by výrobce udělal lépe, kdyby zůstal jen u decentního loga Realme. Záda mají každopádně líbivý „saténový“ design, který doplňuje modul s čtveřicí fotoaparátů, jenž může připomínat plotýnku a poprvé jsme jej mohli spatřit i Mate 20 Pro.

Z běžných prvků nechybí vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti na pravém boku. K dispozici je i USB-C, mřížka reproduktoru či 3,5mm jack vespod. Potěšila rovněž přítomnost velkého slotu na levé straně, do něhož lze vložit dvě nanoSIM karty + microSD kartu. Naopak negativem je absence jakékoliv zvýšené odolnosti či schopnost odpuzovat vodu, kterou se chlubil předchůdce Realme 7 Pro.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • slot pro dvě nanoSIM + microSD
  • příjemně se drží a používá
Nelíbilo se nám
  • slogan na zádech se nemusí každému líbit
  • chybí jakákoliv zvýšená odolnost

Displej: plochý AMOLED

Realme 8 Pro využívá identický Super AMOLED panel s jemností 414 PPI jako jeho předchůdce, Realme 7 Pro, takže se mohou uživatelé spolehnout na líbivé (syté) barevné podání, skvělé pozorovací úhly i relativně malý průstřel v levém horním rohu, kterého si během používání pravděpodobně ani nevšimnou.

Obrazovka je vybavena rovněž optickou čtečkou otisků prstů, u níž si lze vybrat z několika druhů animací při odemykání. Čtečka funguje vcelku spolehlivě, ocenil bych však, kdyby byla o trochu výš. Z dalších možností nechybí základní režim Always-On, který může kromě notifikací zobrazovat také datum a úroveň nabití baterie, či příkladná autoregulace jasu. Telefon rovněž zvládne automaticky přepínat mezi světlým a tmavým režimem dle denní doby.

Realme 8 Pro

Pod ochrannou fólií, která naštěstí nemá nepříjemně ostré hrany, takže lze komfortně využívat ovládání gesty, se nachází displej s nespecifikovanou verzí Gorilla Glass. Na první pohled dokonalý zobrazovací panel (s ohledem na cenu zařízení) má tak snad jen jedinou slabinu, kterou je absence vyšší obnovovací frekvence. Pokud chcete zařízení s více než 60Hz technologií, musíte se zkrátka porozhlédnout jinde.

Líbilo se nám
  • AMOLED panel s jemným rozlišením
  • podpora Always-On displeje
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • předinstalovaná ochranná fólie se zaoblenými hranami
Nelíbilo se nám
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence

Zvuk: proč jen jeden?

Realme 8 Pro je vybaveno hlasitým reproduktorem na spodní straně, který hraje dostatečně nahlas a nemusí se stydět ani za kvalitu přednesu. Na rozdíl od Realme 7 Pro je však pouze jeden, což je rozhodně škoda, neboť dnes najdeme stereo reproduktory i u levnějších smartphonů. Malou náplastí je tak alespoň 3,5mm jack.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden

Výkon hardwaru: vše při starém

Na rozdíl od reproduktorů se v oblasti výkonu oproti Realme 7 Pro nezměnilo zhola nic. Zařízení je osazeno Snapdragonem 720G a 8 GB operační paměti, díky čemuž má telefon dostatek výkonu na všechny běžné úkony. Rozhodně se tedy nemusíte obávat se, že by se mobil nějak zpomaloval a velmi pozitivně hodnotím i zahřívání, které v podstatě neexistuje. Pokud však hledáte vyloženě herní telefon, lze za osm tisíc korun koupit i výkonnější zařízení. Z integrovaného 128GB úložiště zůstane po zapnutí dostupných zhruba 100 GB, které lze dále rozšířit pomocí paměťové karty o maximální velikosti 256 GB.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu

Výdrž baterie: spokojenost

Integrovaná baterie s kapacitou 4 500 mAh zvládne na jedno nabití až dva dny používání. Nabíjení navíc probíhá velmi rychle maximálním výkonem 50 W. Na první pohled se tak sice jedná o další ústupek oproti 7 Pro, který bylo možné nabíjet až 65 W, vzhledem k tomu, že i v případě Realme 8 Pro však zabere kompletní nabití zhruba 40 minut, se podle mě stále jedná o skvělou hodnotu. Přestože je telefon schopen „přijmout“ pouze 50 W, najdeme v balení 65W napájecí adaptér. Bezdrátové nabíjení k dispozici není, což je v tomto cenovém segmentu zcela běžné.

Líbilo se nám
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž

Konektivita: nic důležitého neschází

V oblasti konektivity mohou uživatelé počítat s přítomností Bluetooth 5.0, Wi-Fi 5, NFC pro bezkontaktní placení a rychlé párování i podporou GPS, GLONASS či BDS. Nechybí ani VoLTE, 5G však chybí.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: 108Mpx fotoaparát v hlavní roli

Realme 8 Pro se chlubí celkem pěti fotoaparáty, z nichž bude potenciální zájemce zajímat určitě nejvíc hlavní 108Mpx snímač. Jedná se o relativně velký 1/1,52palcový senzor ISOCELL HM2 od Samsungu s clonou f/1.9, ohniskovou vzdáleností 26 mm a PDAF ostřením, který se tedy liší od 1/1,33palcového senzoru, jenž známe například z Galaxy S21 Ultra. I snímač HM2 však skládá devět pixelů do jednoho, tudíž mají výsledné snímky rozlišení 12 Mpx.

Z hlediska kvality se můžete těšit na hodně saturované barevné podání (zejména, pokud necháte aktivovaný režim AI, který někdy žene barvy až do extrému a výsledný dojem kazí). Dále se můžete těšit na (většinou) solidně fungující HDR (občas však kolem objektů vytvoří nehezkou „auru“) i slušnou práci s kontrastem. V době testování mi bohužel přišly výsledky mírně nekonzistentní a telefon fotil trochu podle nálady. Nijak ohromeni nebudete, ani pokud si snímky přiblížíte a začnete podrobně zkoumat detaily, které se slévají dohromady a připomínají olejomalbu. Večerní fotografie však nevypadají vůbec špatně a k dispozici je také režim focení s manuálním nastavením či „Režim hvězdy“, po jehož aktivaci můžete s využitím stativu pořídit pěkné snímky noční oblohy. Při hodnocení snímků je také důležité nezapomínat na to, že ačkoliv je zde nasazen 108Mpx snímač, stále se jedná o telefon za „pouhých“ osm tisíc korun.

Ve výbavě Realme 8 Pro dále najdeme možnost natáčení videí ze zadního a čelního fotoaparátu zároveň, panoráma, časosběr nebo režim „Film“, který je v podstatě režimem Pro u natáčení videa, jehož maximální kvalita činí 4K ve 30 FPS. Kromě hlavního snímače a selfie kamerky, která má poloviční rozlišení 16 Mpx (nicméně za dobrého světla fotí relativně pěkně) zůstal zbytek výbavy identický s Realme 7 Pro. Dvojici 2Mpx senzorů pravděpodobně příliš nevyužijete a 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv o světelnosti f/2.3 a rozsahu 119 stupňů je pouze průměrný. Za dobrého světla s ním pořídíte relativně pěkné snímky, při focení ve zhoršených světelných podmínkách však nijak neoslní. Příjemným překvapením je naopak trojnásobný (digitální) zoom výřezem, který díky vysokému rozlišení hlavního snímače a využití AI dokáže pořídit pěkné snímky srovnatelné s klasickým teleobjektivem.

Realme 8 Pro 1080p 30 FPS

Realme 8 Pro 4K 30 FPS

Fotovýbava tedy není špatná, pokud přihlédneme k ceně. Neočekávejte však stejné výsledky jako z mnohonásobně dražších vlajkových lodí se 108Mpx senzorem. V minulosti bylo ostatně již několik prokázáno, že pouze rozlišení kvalitní fotku nedělá.

Líbilo se nám
  • využití 108Mpx senzoru při zoomování
  • různé režimy focení a natáčení
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení selfie kamerky
  • zbytečné 2Mpx fotoaparáty
  • výsledky nejsou konzistentní

Software: Android 11 a nadstavba od Realme

Telefon již od výrobce dorazil s nejnovějším Androidem 11 a nadstavbou Realme UI 2.0, která je pěkně vizuálně zpracovaná a umožňuje otevřené aplikace minimalizovat do plovoucích oken nebo využít postranní lišty s nabídkou aplikací. Kromě softwaru od Googlu se v telefonu nachází také několik praktických aplikací od výrobce (kalkulačka, kompas, audio záznamník nebo hudební přehrávač). Oceňuji, že v mobilu nejsou předinstalované aplikace typu Facebook, Netflix apod., které si může každý v případě zájmu doinstalovat. Chod prostředí je pěkně svižný a v telefonu byly na začátku dubna únorové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • svižné prostředí
  • bez balastu

Zhodnocení

Realme 8 Pro je sympatický telefon s dostatečně výkonným hardwarem a v tomto cenovém segmentu unikátním 108Mpx fotoaparátem. Výhodou je rovněž kvalitní, ačkoliv pouze 60Hz, AMOLED panel či dlouhá výdrž s podporou rychlého nabíjení. I přes drobné nedostatky, jako je například absence jakékoliv zvýšené odolnosti, náladový fotoaparát či chybějící stereo reproduktory, však mohu nákup tohoto zařízení doporučit.

Konkurence

Pokud toužíte po 90Hz AMOLED obrazovce a zvýšené odolnosti IP67, můžete si za příplatek tisíce korun pořídit velmi povedený Galaxy A52.

Samsung Galaxy A52 4G 256+8 GB

Rozměry159,9 × 73,6 × 8,4 mm, 187 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 256 GB, microSDXC
Akumulátor4 500 mAh

Za pozornost stojí i Redmi Note 10 Pro s větším 120Hz AMOLED panelem a procesorem Snapdragon 732G, který nabídne také větší baterii.

Xiaomi Redmi Note 10 Pro 128+8 GB

Rozměry164,5 × 76,2 × 8,1 mm, 192 g
DisplejSuper AMOLED, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 020 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

realme-8-pro
Klady
  • dostatek výkonu
  • rychlé nabíjení + dlouhá výdrž
  • Android 11 s povedenou nadstavbou
  • mnoho režimů focení a natáčení
  • 108Mpx fotoaparát
  • kvalitní AMOLED panel
  • bohatý obsah balení
Zápory
  • pouze jeden hlasitý reproduktor
  • zbytečné 2Mpx senzory
  • pouze 60Hz obnovovací frekvence displeje
Diskuze ke článku
Jan Kasik
Jan Kasik
Bych přidal do konkurence o trochu drašší POCO F3
Ben Ben
Ben Ben
Naposledy upraveno: 9. 4. 2021 09:36
Bez sterea a 90/120Hz docela nezazivny telefon. Z tria A52, Note 10 Pro a 8 Pro je pro me Realme az 3. miste zcela jasne.

Vzhledem k tomu jak cpali do reklamy tady u nas... tak sem cekal vic.
Marhule Humule
Marhule Humule
Telefon je výbavou určitě zajímavej, ale ten design... Proč tam proboha museli cpát ten svůj trapnej slogan vážně nechápu. Další věc jsou fotky. Opravdu mi nevadí když si fotoaparát trochu vytáhne barvy. Úvodní fotka se psem ale vypadá, jako kdyby se někdo snažil navodit dojem radioaktivního záření. Šíro vedle toho pak vypadá, jako by se fotilo přes igeliťák.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze