Realme 8
recenze

Realme 8

Když chcete za málo peněz hodně muziky
16

Realme před pár dny představilo model 8 Pro, který přinesl 108Mpx snímač do segmentu cenově dostupných smartphonů pod deset tisíc korun. Jak se povedl ještě levnější sourozenec s označením Realme 8?

Realme 8 přináší 6,4" Super AMOLED displej, osvědčený procesor MediaTek Helio G95 i velkou 5 000mAh baterii. Má toto zařízení také nějaké nevýhody, nebo se jedná o dokonale namíchaný koktejl funkcí za dobrou cenu?

Realme 8 – videorecenze

Technické parametry Realme 8 128+6 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160,6 × 73,9 × 8 mm, 177 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G95T, CPU: 2×2,05 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 6 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.1, NFC: ano
Operační systémAndroid 11
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostduben 2021,

Obsah balení: včetně pouzdra

Tradičně žlutá krabička s logem výrobce obsahuje kromě telefonu také napájecí adaptér, USB-A/USB-C kabel, základní příručky a také tmavé pouzdro z poloprůhledného materiálu.

Realme 8
Líbilo se nám
  • včetně pouzdra

Konstrukční zpracování: magnet na otisky

Realme 8 je takřka identické s dříve testovaným Realme 8 Pro vybaveným 108Mpx fotoaparátem. Konstrukce je plastová (jak záda, tak rámečky) a zařízení váží příjemných 177 gramů. Na rozdíl od varianty Pro jsou záda tentokrát lesklá a slogan „Dare to Leap“ je pouze tištěný. Díky tomu působí Realme 8 méně výstředně, lesklý povrch je však přímo magnetem na otisky, záda tedy budete leštit velmi často. Rovněž v oblasti fotomodulu se bude zachytávat prach, situace je však o něco lepší než u o něco více vystupujících fotoaparátů Realme 8 Pro.

Smartphone nedisponuje žádnou zvýšenou odolností, potěší však alespoň prostorný slot pro dvojici nanoSIM + jednu microSD kartu. Stejně tak udělá radost 3,5mm jack či ideálně umístěné vypínací tlačítko a kolébka hlasitosti.

Ústupky nenajdeme ani v kvalitě zpracování. Ani při vyvinutí tlaku nikde nic nevrže a telefon se nijak neprohýbá. Příjemné je také používání – Realme 8 nemá žádné ostré hrany, takže se pohodlně drží v dlani i delší dobu. Malou kaňkou na kráse je snad jen lacinější haptická odezva, která nebyla příliš působivá ani u Realme 8 Pro, v tomto ohledu má Realme ještě prostor pro zlepšení.

Líbilo se nám
  • kvalitní zpracování
  • méně výstřední než Realme 8 Pro
  • dobře se drží v ruce
  • slot na 2 nanoSIM + microSD
Nelíbilo se nám
  • slabší haptická odezva
  • lesklá záda působí jako magnet na otisky

Displej: osvědčený Super AMOLED

Realme 8 využívá stejný displej jako Realme 8 Pro, tedy Super AMOLED o uhlopříčce 6,4" a jemnosti 414 PPI. Obrazovka má pěkné podání barev (včetně opravdu tmavé černé), skvělé pozorovací úhly i dostatečný maximální jas pro komfortní používání během slunečného dne. Stěžovat si nelze ani na malý průstřel v levém horním rohu, jenž nepůsobí nijak zvlášť rušivě, či výrobcem předinstalovanou ochrannou fólii se zaoblenými boky, které neřežou do prstů.

Přítomna je rovněž optická čtečka otisků prstů s bílým podsvícením a možností výběru z několika animací odemykání. Čtečka funguje spolehlivě, ale mohla by být o trochu výš. V neposlední řadě zmíním tloušťku rámečků, kdy si lze všimnout zejména tlustší brady. U telefonů v této cenové třídě je však tloušťka průměrná a rozhodně si není nač stěžovat. Obecně vzato lze obrazovku Realme 8 pouze chválit, zvlášť s přihlédnutím k faktu, že lze momentálně tuto novinku pořídit již za 5,5 tisíc korun. Na závěr doplním, že nechybí ani režim Always-On, který upozorní na základní informace (notifikace, čas, stav baterie).

Líbilo se nám
  • kvalitní Super AMOLED panel
  • spolehlivá čtečka otisků prstů
  • předinstalovaná ochranná fólie se zaoblenými hranami
  • Always-On režim

Zvuk: bez sterea

Hlasitou reprodukci obstarává jediný reproduktor na spodní straně, který hraje dostatečně kvalitně i nahlas a je vhodný pro poslech mluveného slova i občasný poslech hudby. Alternativou zůstává 3,5mm jack, případně poslech do bezdrátových sluchátek. Problém jsem nezaznamenal ani u telefonních hovorů.

Líbilo se nám
  • slušná kvalita
  • 3,5mm jack
Nelíbilo se nám
  • pouze jeden reproduktor

Výkon hardwaru: MediaTeku se obávat netřeba

Realme 8 spoléhá na výpočetní schopnosti čipsetu MediaTek Helio G95, který značka u svých telefonů využila už v minulosti. Společně s 6 GB RAM jsem se po celou dobu používání těšil ze svižného chodu za všech okolností, nedostatku výkonu se tedy rozhodně obávat nemusíte. Čipset je dostatečně výkonný i na hraní her a 128GB úložiště po zapnutí nabídne zhruba 100 GB pro uživatele. Maximální velikosti paměťové karty činí 256 GB.

Líbilo se nám
  • dostatek výkonu na běžné používání i hraní her

Výdrž baterie: až dva dny na jedno nabití

O dlouhou výdrž se v případě Realme 8 stará 5 000mAh baterie, která při střídmějším používání zajistí až dva dny na jedno nabití a i při opravdu náročném používání mobil zvládne minimálně jeden den. Nabíjet lze navíc relativně rychle, a to výkonem 30 W, kdy lze z 0 na 100 % doplnit energii zhruba za hodinu a čtvrt.

Líbilo se nám
  • dlouhá výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: co víc si přát

Realme 8 podporuje Wi-Fi 5, Bluetooth 5.1, ale také navigační systémy GPS, GLONASS či BDS. Pro bezkontaktní placení či rychlé spárování neschází NFC, telefonu tedy nelze v oblasti konektivity nic vyčíst.

Líbilo se nám
  • nic důležitého neschází

Fotoaparát: i 64 Mpx postačí

Je evidentní, že i Realme 8 se snaží případné zájemce nalákat na senzor s vysokým počtem megapixelů, ačkoliv nejde o takový extrém jako v případě Realme 8 Pro. Hlavní 64Mpx snímač s clonou f/1.8 skládá čtyři pixely do jednoho, výsledné snímky tak mají rozlišení 16 Mpx, nechybí však ani možnost fotit v nativních 64 Mpx. Na rozdíl od Realme 8 Pro je v tomto případě barevné podání více realistické, ačkoliv je možné si i všimnout občas saturovanějších barev. Fotoaparát má solidně fungující HDR a obvykle dokáže správně odhadnout nastavení expozice, takže nejsou fotky příliš světlé ani tmavé.

Hůře je na tom v oblasti expozice ultraširokoúhlý objektiv, který rovněž trpí na ztrátu detailů (zejména v rozích) a modrý nádech. Rozlišení (8 Mpx) by rovněž mohlo být vyšší, ale ani tak si nelze na kvalitu vyloženě stěžovat, za cenu okolo 6 tisíc korun jednoduše nelze očekávat zázraky. Zbylá dvojice 2Mpx snímačů je vcelku zbytečná, ať už kvůli nízkému rozlišení nebo možnosti nahrazení softwarem.

Realme 8 1080p 30 FPS

Realme 8 4K 30 FPS

Noční režim dokáže snímky mírně prosvítit a zbavit je šumu, žádné extrémní rozzáření scény se však neděje. Čelní selfie kamerka zůstala u 16Mpx rozlišení, které je dostačující k pořízení selfie či natočení videa v maximálním rozlišení 1080p. Na zadní kameru lze pak pořídit záznam až ve 4K ve 30 snímcích za sekundu, bohužel je však vcelku patrná absence stabilizace. Nakonec zmíním dvounásobné (digitální) přiblížení, které dokáže díky „croppování“ z větší fotografie vcelku solidně nahradit teleobjektiv.

Líbilo se nám
  • solidní kvalita hlavního snímače
  • povedený digitální zoom
Nelíbilo se nám
  • nižší rozlišení ultraširokoúhlého objektivu
  • zbytečné 2Mpx senzory

Software: tohle se povedlo

Podobně jako u Realme 8 Pro budu i u Realme 8 chválit přítomnost nejnovějšího Androidu 11, ale hlavně povedenou nadstavbu, která je oproti předchozím generacím vizuálně povedenější a blíží se „čistotě“ OxygenOS od OnePlus. Zařízení je i díky tomu velmi příjemné používat, navíc se do telefonu výrobce rozhodl neinstalovat různé zbytečné aplikace typu Facebook nebo Instagram, které si v případě zájmu můžete stáhnout sami. Chod telefonu je pěkně svižný a během testování byly dostupné únorové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • povedená nadstavba
  • bez balastu

Zhodnocení

Realme 8 je velmi povedený telefon, který potěší zejména kvalitním Super AMOLED displejem, povedenou nadstavbou i dostatečně výkonným procesorem. Potenciální zákazníky by neměly odradit ani fotoaparáty, které nefotí vůbec špatně, a potěší rychlé nabíjení. Jedinou kaňkou na kráse je snad jen absence stereo reproduktorů či jakékoliv zvýšené odolnosti. V této cenové třídě je to však poměrně běžné. Nákup Realme 8 tedy mohu s klidným svědomím vřele doporučit.

Realme 8

Konkurence

Velkou konkurenci najde Realme 8 ve vlastních řadách. Pokud toužíte po 108Mpx fotoaparátu s kvalitním trojnásobným (digitálním) zoomem, může být pro vás zajímavou variantou Realme 8 Pro. Pokud naopak preferujete vyšší obnovovací frekvenci displeje, můžete vyzkoušet Realme 7.

Realme 8 Pro

Rozměry160,6 × 73,9 × 8,1 mm, 176 g
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát108 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 500 mAh

Realme 7 128+8 GB

Rozměry162,3 × 74,8 × 9,4 mm, 196,5 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorMediaTek helio G95T, 2×2,05 GHz + 6×2 GHz
PaměťRAM: 8 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh, doba nabíjení: 1:02 hodin

Dravá konkurence na Realme 8 čeká také u ostatních výrobců. Namátkou lze jmenovat Redmi 10 Note s 6,4palcovým AMOLED displejem a procesorem Snapdragon 678.

Xiaomi Redmi Note 10 128+4 GB

Rozměry160,5 × 74,5 × 8,3 mm, 178,8 g
DisplejSuper AMOLED, 6,43" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 678, 2×2,2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 000 mAh

Foto: Petr Vojtěch, mobilenet.cz

realme-8
Klady
  • dlouhá výdrž a rychlé nabíjení
  • solidní hlavní fotoaparát
  • kvalitní Super AMOLED panel
  • Android 11 s povedenou nadstavbou
  • dostatek výkonu
Zápory
  • zbytečné 2Mpx senzory
  • pouze jeden hlasitý reproduktor
Diskuze ke článku
Martin (Superhuman)
Martin (Superhuman)
Hmm tak to radši Redmi note 10..
Jindřich Dvořák
Jindřich Dvořák
Přesně tento kousek jsem pořídil pro syna. Narozdíl od recenzetova prohlášení v telefonu byly předinstalovány jak facebook, tak instagram, nicméně toto beru jako "malou věc", víc balastu tam snad ani nebylo.
Dojem z používání je ovšem skvělý, zařízení není nijak přerostlé, výkonu a prostoru pro data je až až, spousta komfortních a praktických vychytávek atd. A ani ty vibrace mi nepřišly nijak na závadu, popravdě bych si na tohle v kritice ani nevzpomněl. Za ty prachy zatím dobrýa člověk se nemusí děsit aktualizační rulety ve stylu Xiaomi, ani trápit omalovánkami v podání Samsungu.
Jo, tohle se povedlo.
A to nabíjení je... vážně hezky schnell :-)
Jiří Hodač
Jiří Hodač
Tak nějak nevím..... desítky nových inovací a obyčejné FM rádio kterým disponovaly mobily již před 15lety se vytrácí. Ano - zaplatit si data a pustit si internetové vysílání. Pokrok - ? Asi dva kroky zpět

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze