Realme 7 Pro
recenze

Realme 7 Pro

Říkejte mu blesk
9

Trápí vás slabá výdrž baterie dnešních telefonů? A co takhle to vyřešit skutečně rychlým nabíjením? Nově to již není výsada jen drahých mobilů, důkazem je dnes testované Realme 7 Pro, které kromě toho za příznivou cenu nabízí výkonný procesor, AMOLED displej nebo čtyři zadní fotoaparáty.

Nedávno jsme pro vás testovali Realme 7, vůbec nejlepší telefon do 5 tisíc korun na českém trhu. Nyní jsme testu podrobili i jeho lehce vybavenějšího sourozence s přídomkem Pro, který láká na výkonný procesor, stereo reproduktory a kvalitní displej. Hlavním trumfem však bude 65W nabíjení. Tak rychle se vám žádný jiný telefon s cenou kolem 8 tisíc korun nenabije. Realme 7 Pro tak jednoznačně aspiruje na titul telefon roku střední třídy.

Technické parametry Realme 7 Pro 128+8 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce160,9 × 75,4 × 8,7 mm, 182 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejAMOLED, 6,4" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 720G, CPU: 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz, GPU: Adreno 618
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostříjen 2020,

Realme 7 Pro – Říkejte mu blesk

Obsah balení

V zářivě žlutém prodejním balení naleznete vyjma samotného telefonu také USB kabel, který má na jedné straně USB-C a na druhé USB-A. Dále nechybí rychlonabíječka a silikonové ochranné pouzdro.

Realme 7 Pro

Konstrukční zpracování: poctivý plast a originální záda

Jak napovídá samotný název, a jak i vy můžete vidět, Realme 7 Pro je sourozencem již dříve testovaného Realme 7. Design se skutečně nijak zásadně nemění. V ruce třímáme plastové zařízení, které však působí hodnotnějším dojmem a konstrukce je bytelnější než u jiné plastové konkurence, například u obdobně drahých Samsungů řady Galaxy A.

Palčivý problém v podobě uplívajících otisků prstů Realme 7 Pro nijak vážně netrápí.

Zadní strana je laděna do dvou různých lesklých ploch, na kterých však otisky prstů nejsou nijak výrazně vidět. Potěší, že zadní kryt poměrně dobře odolává škrábancům a během tří týdnů se na těle neobjevil ani jeden. Máte však snadnou možnost telefon velmi dobře chránit, a to silikonovým pouzdrem, které výrobce dodává společně s telefonem. Dnešní palčivý problém v podobě uplívajících otisků prstů Realme 7 Pro nijak vážně netrápí.

Pakliže si kladete otázku, jak poznat Realme 7 Pro od Realme 7, vězte, že hlavní odlišnosti jsou na pravém boku a na zadní straně. Pravý bok je domovem pouze pro malé odemykací tlačítko, ve kterém není čtečka otisků prstů. Na zadní straně se pak liší modul s fotoaparáty, který není tak dlouhý, naopak narostl do šířky. Bohužel nadále vystupuje nad okolní povrch, což není příliš praktické.

Realme 7 Pro
Líbilo se nám
  • originální vzhled zadní strany
  • netrpí na otisky prstů
  • bytelná konstrukce
Nelíbilo se nám
  • fotoaparát vystupuje nad okolní povrch

Displej: líbivý AMOLED

Lákadlem telefonu bude bezesporu 6,4palcový AMOLED displej s Full HD+ rozlišením. Tato technologie ve střední třídě stále není příliš obvyklá. Můžete se těšit na syté barvy a působivou černou barvu. Displej vypadá opravdu velmi dobře, avšak ve srovnání se Samsungy nejsou barvy tak výrazné. Čitelnost je výborná na slunci i z ostrých úhlů a dobře funguje i čidlo regulace jasu. V souvislosti s Realme 7 je nutné zmínit, že verze Pro nemá 90Hz displej, ale pouze 60Hz. V praxi si však výrazné změny nevšimnete, snad jen v případě, že byste měli oba telefony vedle sebe, což se obvykle asi stávat nebude.

Realme 7 Pro

Přímo do displeje je integrována čtečka otisků prstů, která funguje spolehlivě a takřka vždy telefon odemknete na první pokus. O ochranu displeje se stará sklíčko Gorilla Glass 3. Díky AMOLED panelu je připravena i funkce Always-on, která funguje přesně tak, jak očekáváte. Máte přehled o času, datu i všech notifikacích.

Líbilo se nám
  • skvěle čitelný displej
  • jemné rozlišení
  • AMOLED panel
  • Always-on

Zvuk: stereo je fajn

Příjemně vás Realme 7 Pro dokáže překvapit zvukem. Disponuje hned dvěma reproduktory, jeden je nad displejem, druhý na spodní hraně. Společně hrají nahlas a kvalitou většinu konkurence předčí. Pro poslech hudby je ale samozřejmě vhodnější využít sluchátka, a to klidně přes spolehlivý 3,5mm jack.

Realme 7 Pro
Líbilo se nám
  • stereo reproduktory
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: potěší i náročnější

Dobrá nálada po poslechu reproduktorů pokračuje i při debatě nad výkonem. Telefon je osazen procesorem Snapdragon 720G a 8GB operační pamětí. Tato kombinace stačí na všechny představitelné úkony i náročné hry. V AnTuTu si telefon připsal přes 280 tisíc bodů. Dostatečné je též 128GB úložiště, po prvním zapnutí na vás čeká přibližně 109 GB. A pokud by to bylo málo, můžete do telefonu vložit paměťovku. A mimochodem, i poté zůstane v šuplíčku dost místo pro dvě nano SIM karty.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • dostatečně výkonný procesor
  • velká operační paměť
  • podpora paměťových karet

Výdrž baterie: výdrž slušná, nabíjení bleskové

Hned vedle 3,5mm jacku se na spodní hraně telefonu nachází USB-C, skrze které budete nabíjet baterii s kapacitou 4 500 mAh. Výdrž se pohybuje kolem jednoho celého dne při středně náročném používání. V tomto ohledu tedy telefon netrhá rekordy. To se děje až v disciplíně nabíjení. Realme 7 Pro přináší do střední třídy 65W nabíjení. V praxi se tak z nuly do 100 % telefon nabije za zhruba 35 minut. To mimochodem znamená, že pokud nabíjíte včas, nikoliv zcela vybitý telefon, stačí zpravidla 10 až 15 minut na nabíječce a máte energii na téměř celý den. Přiznám se, že takto rychlé nabíjení je návykové a těžko se jej vzdává. Bezdrátové nabíjení se neděje, ale v dané cenové kategorii nejde o mínus.

Realme 7 Pro
Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 3 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 6 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 8 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 11 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 14 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 22 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 26 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 31 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 38 minut
Líbilo se nám
  • extra rychlé nabíjení

Konektivita: NFC nechybí

Realme 7 Pro je po stránce konektivity velmi dobře vybavené. Disponuje Wi-Fi ac, Bluetooth 5.1 nebo LTE. Za vyzdvihnutí stojí NFC, kolem kterého panují nejasnosti. Jednou pro vždy tedy říkáme, že Realme 7 Pro je NFC vybaveno a zvládá i bezkontaktní platby Google Pay. Vaši polohu pak najdete vždy a spolehlivě díky pozičním systémům GPS, GLONASS a BeiDou. I s moderním telefonem ale můžete řešit různé potřeby drátově. Pro tyto případy je připraven konektor USB-C. Připomeňme, že telefon podporuje vložení dvou nano SIM karet.

Realme 7 Pro
Líbilo se nám
  • NFC
  • podpora dvou SIM karet

Fotoaparát: čtyři objektivy do akce

Přesuňme se k fotoaparátům a nezačneme nikde jinde než u hlavního snímače s 64 megapixely, který fotí skládáním 4 fotek do jedné a výsledky jsou v 16 megapixelech. Bohužel hovoříme o výsledcích mírně za očekáváním, kdy se telefonu nedaří zachytit věrně barvy a trápí ho i slabší ostrost u vzdálenějších objektů. Výsledky lze proto označit v lepším případě jako průměrné a nezbývá než doufat, že na kvalitě Realme ještě zapracuje s případnými aktualizacemi. Ledacos naznačilo i naše srovnání s Realme 7, které fotí minimálně hlavním fotoaparátem paradoxně lépe.

Realme 7 Pro

Sekundární fotoaparát je ultraširokoúhlý a s 8 megapixely spadá do průměru ve své třídě. Ideálními podmínkami jsou slunné dny a obecně scény s dostatečným světlem. V opačných případech snímky trpí nízkou ostrostí. Třetí fotoaparát je se 2 megapixely zaměřen na makro snímky, které by mohly být skvělé, ale sráží je nízké rozlišení. Nakonec zde je již portrétní snímač, opět se 2 megapixely.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je možný až ve 4K rozlišení se 30 FPS, ale plynulejších záběrů docílíte s Full HD rozlišením a 60 snímky za vteřinu.

Realme 7 Pro (testovací video) – 4K, 30 FPS

Realme 7 Pro (testovací video) – 1080p, 60 FPS

Pro potřeby selfies je pak připravena čelní 32megapixelová kamerka, která plně postačuje výkony pro potřeby sociálních sítí.

Realme 7 Pro
Líbilo se nám
  • čtyři různé fotoaparáty
Nelíbilo se nám
  • kvalita fotografií je lehce za očekáváním

Software: specifická nadstavba

Realme 7 Pro je vybaveno Androidem 10 a vlastní nadstavbou, která je vcelku výrazná. Mění vzhled ikonek, podobu nastavení a zpočátku vám může chvilku trvat, než se zorientujete. Pokud bych měl vzhled nadstavby přirovnat k něčemu, co již známe, bude to MIUI od Xiaomi. Na většinu prostředí si však lze zvyknout, zejména když je nadstavba od Realme skvěle optimalizována. Dodejme, že v tuto chvíli jsou v telefonu srpnové bezpečnostní záplaty.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace

Zhodnocení

Realme 7 Pro se s cenou těsně pod hranicí 8 tisíc korun ve střední třídě rozhodně neztratí. Vyniká zajímavým vzhledem, špičkovým displejem, stereo reproduktory, neuvěřitelnou rychlostí nabíjení nebo výkonným hardwarem. Slabší chvilky novinka zažívá zejména u fotoaparátů. Ani to ji však zřejmě nezastaví a drtivou většinu konkurence zastíní. Napadá nás jen jeden hlavní konkurent, který bude Realme 7 Pro trápit.

Konkurence

Jde o letošní Poco X3 NFC od Xiaomi, které má o něco výkonnější procesor, lepší výdrž a je nepatrně levnější. Na druhou stranu nemá AMOLED displej a jeho zadní kryt se snadno poškrábe.

Xiaomi Poco X3 NFC 128+6 GB

Rozměry165,3 × 76,8 × 9,4 mm, 215 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 732G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor5 160 mAh, doba nabíjení: 1:08 hodin

Ze „zavedených“ značek lze zmínit Samsung. Ten dokáže nabídnout Galaxy A51, avšak za vyšší cenu dostanete snad jen přehlednější prostředí. V ostatních kategoriích vede Realme7 Pro, a to i kvalitou fotoaparátů. Podrobně jsme se těmto dvěma modelům věnovali v našem srovnání.

Samsung Galaxy A51

Rozměry158,5 × 73,6 × 7,9 mm, 172 g
DisplejSuper AMOLED, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9611, 4×2,3 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh, doba nabíjení: 1:33 hodin
realme-7-pro
Klady
  • originální design zadní strany
  • kvalitní AMOLED displej
  • funkce Always-on
  • stereo reproduktory
  • výkonný hardware
  • extra rychlé nabíjení
  • dobře optimalizované prostředí
Zápory
  • slabší výkony fotoaparátů
  • vystupující modul fotoaparátů
Diskuze ke článku
Dominik Štolfa
Dominik Štolfa
Dnes si pro něj jdu. Jsem zvědavý
Franta Kulisek
Franta Kulisek
Takze verze Pro ma 60Hz, verze Ultimate bude mit jen 30Hz?:) Jinak ty fotaky nechapu, ale je to cina, je mozne, ze jste meli jen vadny kus.
A za 8k vyzdvihovat NFC a rict, ze absence Qi nevadi? NFC je snad samozrejmost i u telefonu za litr a Qi by samozrejme melo byt taky, kdyz nabijeci podlozka s konverzi na 5V do USB i s postovnym vyjde na dolar, tak absence v telefonu je proste neomluvitelna .....
Miloš Prehnil
Miloš Prehnil
Jó není špatný.Unde to.
Goloka Prema
Goloka Prema
Tak bohužel velké zklamání u tohoto telefonu. Recenzent měl buď velké štěstí nebo zcela pominul testy wifi konektivity. Tento mobil má totiž velké problémy s wifi připojením, které bývá často nefunkční jak jsemn později zjistil na redditu.

Pokud by odvedl dobrou práci a na tento problém upozornil tak bych se totmuto telefonu vyhnul obloukem a to bez ohledu na jeho výbavu. Takhle jsem ztratil mnoho času při pokusech to rozběhat a nakonec ho stejně vracím tam kde jsem ho vzal.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze