Realme 6
recenze

Realme 6

Pro hráče jako stvořený
39

Nejnovější trend v podobě 90Hz obnovovací frekvence mobilních displejů vnímá i Realme, které představilo herní (avšak cenově dostupný) smartphone s označením Realme 6. Jak se novinka povedla? A neměla by uniknout vaší pozornosti při výběru nového smartphonu? To prozradím na následujících řádcích.

Herní procesor, kvalitní displej s vysokou obnovovací frekvencí a velká baterie s podporou rychlého nabíjení. Na první pohled ideální kombinace parametrů a k tomu za relativně dostupnou cenu osm tisíc korun – to je nové Realme 6. Opravdu se však jedná o skvěle vybavený telefon, jak se na první pohled jeví, nebo má i nedostatky? Vše se dozvíte v této recenzi.

Realme 6 – videorecenze

Technické parametry Realme 6 8+128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce162,1 × 74,8 × 9,6 mm, 191 g, konstrukce: klasická, odolnost: ano
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio G90T, CPU: 2×2,05 GHz + 6×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 8 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 10
Akumulátor4 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2020, 7 999 Kč

Obsah balení: tentokrát bez pouzdra

V balení Realme 6 jsem kromě telefonu našel kabel typu USB-A/USB-C a také 30W napájecí adaptér. Dále zde výrobce uložil všechny potřebné příručky a pinzetu pro vysunutí šuplíčku, pouzdro si však musíte dokoupit.

Realme 6
Nelíbilo se nám
  • chybí pouzdro

Konstrukční zpracování: padá kometa

Realme 6 dorazilo v modrém barevném provedení Comet Blue, které na zádech vytváří zajímavý efekt paprsku vycházejícího od spodní strany. Telefon navíc se svými 191 gramy působí bytelně a na povedeném designu mu neubírají ani plastová záda doplněná o plastový rámeček. V něm najdeme na pravém boku umístěné vypínací tlačítko, které zároveň supluje kapacitní čtečku otisků prstů. Ta je příkladně rychlá a na přiložení prstu reaguje okamžitě. Její umístění je ideální pro praváky, ale problém jsem neměl ani při odemykání zařízení levou rukou (ukazováčkem).

Na straně levé pak je šuplíček pro dvojici nanoSIM karet + paměťovou kartu a ovládání hlasitosti. To je tentokrát rozděleno do dvou samostatných tlačítek, nejedná se tedy o kolébku. Stranu spodní klasicky okupuje USB-C s hlasitým reproduktorem, tentokrát se zde však našlo místo i pro 3,5mm jack.

Realme 6 odolá postříkání vodou i slabšímu dešti.

Na zádech se kromě loga výrobce nachází také podlouhlý modul fotoaparát, kvůli němuž se zařízení na rovném povrchu mírně houpá. Přestože chybí oficiální certifikace odolnosti, výrobce slibuje. že nevadí postříkání vodou či slabší déšť. Telefon příjemně padne do dlaně a dokonce i lesklá záda se špinila o něco méně, než bych očekával.

Líbilo se nám
  • originální design zad
  • slot pro dvě nanoSIM + microSD kartu
  • pohotová čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • alespoň rámeček by mohl být z kovu

Displej: 90Hz obnovovací frekvence není jen výsadou OLED

Přední stranu vyplňuje 6,5palcový IPS LCD displej s poměrem stran 20:9 a jemností 405 PPI. Použitá obrazovka překvapivě disponuje vyšší obnovovací frekvencí, na kterou jsme zvyklí spíše u OLED panelů. Díky tomu jsou všechny reakce krásně plynulé, (de)aktivaci 90Hz režimu přitom můžete ponechat na telefonu, stejně tak ale i manuálně vynutit 90/60Hz nastavení.

Displej chrání Gorilla Glass 3.

Uživatele potěší rovněž přítomnost zvýšené ochrany v podobě Corning Gorilla Glass 3 a vcelku malý průstřel v levém horním rohu, který nepůsobí nijak zvlášť rušivě ani při hraní her. Pochválit mohu i maximální úroveň jasu, která plně dostačovala na venkovní používání, pěkné podání barev či příkladné pozorovací úhly. Zamrzí snad jen absence notifikační diody, na kterou nedají někteří uživatelé stále dopustit.

Líbilo se nám
  • 90Hz obnovovací frekvence
  • sklo Gorilla Glass 3
  • vysoký jas

Zvuk: jedním slovem zklamání

Hlasitý reproduktor na spodní straně mne vyloženě zklamal nízkou kvalitou reprodukce, která je obzvlášť citelná při vyšších hlasitostech. Že postrádá basovou složku je pochopitelné, nečekal bych však, že bude nepříjemně tahat za uši a znít velmi plechově.

Lépe je na tom alespoň poslech do sluchátek, který se řadí kvalitou k průměru. Kvalita přenosu u telefonních hovorů byla bezproblémová po celou dobu používání.

Nelíbilo se nám
  • podprůměrný hlasitý reproduktor

Výkon hardwaru: MediaTek, který se nenechá zahanbit

Výrobce tentokrát nasadil 12nm procesor Helio G90T s osmi jádry (2 × 2,05 GHz Cortex-A76 + 6 × 2.0 GHz Cortex-A55) a grafickým čipem Mali G76 MC4. Díky tomu nabídne telefon opravdu hodně výkonu (viz výsledky benchmarků) a není problém si zahrát ani ty nejnáročnější herní tituly. Výbavu u testovaného modelu pak doplňuje 8 GB RAM (LPDDR4X) a 128GB úložiště typu UFS 2.1, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných zhruba 110 GB. Pokud by vám to bylo málo, můžete integrované úložiště rozšířit o paměťové karty typu microSD.

Líbilo se nám
  • výkonný hardware

Výdrž baterie: konkurenci strčí do kapsy

Realme 6 má baterii o kapacitě 4 300 mAh, se kterou hravě přečkáte jeden náročný pracovní den. Při středně náročném používání věřím, že se dostanete na jeden a půl dne, přičemž ani meta dvoudenní není nedosažitelná.

I kdyby měl však smartphone slabší výdrž, snadno byste mu to odpustili, a to díky velmi rychlému nabíjení. Uznejte sami, že mnoho telefonů za tuto cenu, které by se z 0 na 70 % nabily během 35 minut, na trhu není. Bezdrátové nabíjení pochopitelně schází, jeho absence však nepřekvapí.

Míra nabití baterie Čas nabíjení
  10 % █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 5 minut
  20 % █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 9 minut
  30 % █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 13 minut
  40 % █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ ░ 18 minut
  50 % █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ ░ 23 minut
  60 % █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ ░ 29 minut
  70 % █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ ░ 35 minut
  80 % █ █ █ █ █ █ █ █ ░ ░ 43 minut
  90 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ ░ 50 minut
100 % █ █ █ █ █ █ █ █ █ █ 67 minut
Líbilo se nám
  • superrychlé nabíjení
  • velmi dobrá výdrž

Konektivita: vše důležité

Z hlediska konektivity Realme 6 absolutně nic neschází. Nabídne NFC, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, ale také Bluetooth 5.0 či podporu navigačních služeb GPS, GLONASS a BDS. Dokonce nechybí ani FM rádio.

Líbilo se nám
  • telefonu nic nechybí

Fotoaparát: bylo nás pět

Realme 6 se chlubí celkem pěti fotoaparáty, když vezmeme v potaz 16Mpx selfie kamerku ukrývající se ve výřezu displeje. Ta disponuje fixním zaostřením, takže je důležité najít ideální vzdálenost mezi fotoaparátem a obličejem. Jestliže se vám to podaří (a kolem sebe máte dostatek světla), můžete se těšit na pěkně ostré selfies s poměrně velkým množstvím detailů.

Rozlišení makro kamerky je natolik nízké, že v podstatě nelze pořídit pěkný makro snímek.

Mnohem důležitější jsou však čtyři snímače na zadní straně, kterým dominuje 64Mpx, jenž klasicky skládá čtyři pixely do jednoho, a produkuje tak výsledné 16Mpx snímky. Fotit ovšem můžete i v nativním rozlišení, což naštěstí nezabere o moc déle než focení 16Mpx snímků. Ty se chlubí vysokou úrovní detailů, slušným dynamickým rozsahem a reálným barevným podáním. Telefon rovněž podporuje noční režim, který pravděpodobně využijete pouze v nouzových situacích. Fotit je možné také 8MPx ultraširokoúhlým objektivem s ohniskem 13 milimetrů, který nabídne slušnou úroveň detailů i pěkné barvy.

Novinka se chlubí rovněž 2Mpx senzorem hloubky pro portrétní snímky a také 2Mpx makro kamerkou, jejíž rozlišení je natolik nízké, že je v podstatě nemožné vyfotit hezký makro snímek. Videa lze natáčet až ve 4K při 30 FPS. Výsledná kvalita je spíše průměrná s elektronickou stabilizací dostupnou pouze při natáčení v 1080p/30 FPS.

Líbilo se nám
  • solidní kvalita snímků z hlavního snímače
  • ultraširokoúhlý objektiv
Nelíbilo se nám
  • zbytečná makro kamerka

Software: Realme UI nastupuje

Telefon pohání Android 10 doplněný o nadstavbu Realme UI (verze 1.0), která přináší řadu možností dodatečných úprav. Těšit se můžete například na vysouvací lištu s aplikacemi, správce systému, který urychlí chod zařízení, nebo herní režim Game Space. Podobně jako u Realme 6i jsem i zde narazil na zbytečnou aplikaci prohlížeče Yandex, kterou lze naštěstí odinstalovat. Prostředí běží pěkně svižně a během používání jsem se nesetkal se záseky či zpomalováním.

Líbilo se nám
  • svižný chod prostředí
Nelíbilo se nám
  • zbytečná aplikace Yandex

Zhodnocení

Realme 6 na mě udělal dojem 90Hz displejem, vysokým výkonem a dlouhou výdrží s podporou superrychlého nabíjení. I přes nedostatky, jako je podprůměrný hlasitý reproduktor, zbytečný makro snímač nebo nadstavba Realme UI, která nemusí nutně vyhovovat každému, se jedná o povedený smartphone. Podle mého názoru zaujme hlavně mladší uživatele, kteří chtějí hrát hry, ale nemohou si dovolit překročit rozpočet osm tisíc korun.

Realme 6

Konkurence

Mezi konkurenci se zařadí Motorola One Zoom s takřka čistým Androidem, AMOLED displejem a osvědčeným Snapdragonem 675.

Motorola One Zoom

Rozměry158 × 75 × 8,8 mm, 190 g
DisplejOLED, 6,4" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx
ProcesorQualcomm Snapdragon 675, 2×2 GHz + 6×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDXC
Akumulátor4 000 mAh

Zvážit můžete také nákup Redmi Note 9 Pro od Xiaomi s ještě větším displejem a dokonce i větší baterií.

Xiaomi Redmi Note 9 Pro

Rozměry165,8 × 76,7 × 8,8 mm, 209 g
DisplejTFT IPS, 6,67" (2 400 × 1 080 px)
Fotoaparát64 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 720G, 2×2,3 GHz + 6×1,8 GHz
PaměťRAM: 6 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor5 020 mAh
realme-6
Klady
  • originální design zad
  • superrychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • 90Hz displej
  • výkonný hardware
  • pohotová čtečka otisků prstů
Zápory
  • zbytečná makro kamerka
  • podprůměrný hlasitý reproduktor
Diskuze ke článku
Huh
Redakce: Kdyz uz brecite, ze mam vypnutou reklamu, tak tady mate duvod. Delate si prdel? Pres 50% displeje je reklama.

ibb.co/ VYhynqt
Nope
V kapitolce článku o displeji máte vyměněné zápory za klady, člověka to trošku zmátne... tak si to prosím opravte. Díky))
Pesedm
A má to vůbec nějaké notifikace ?
Realme ?
Další China na co natahá lidi a později provede to co cenově Xiaomi.
Carda
Další nudloidní hrůza.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze