Realme 5 Pro
recenze

Realme 5 Pro

Výkonný sympaťák bez NFC
19

Hledáte cenově dostupný telefon se zajímavým designem, několikanásobným fotoaparátem a solidní hardwarovou výbavou? Při pohledu na papírové specifikace představuje Realme 5 Pro jednu z nejzajímavějších variant. Jaký je ale telefon jedné z nejrychleji rostoucích mobilních značek současnosti ve skutečnosti?

Ne každý chce investovat vyšší částky do mobilního telefonu, který se stal v dnešní době de facto spotřebním zbožím a většina z nás jej vymění nejpozději do dvou let. Vlajkový Realme X2 Pro dopadl v testu velmi dobře, jak se povede levnějšímu, ale stále slušně vybavenému Realme 5 Pro?

Realme 5 Pro (recenze) - Výkonný sympaťák bez NFC

Technické parametry Realme 5 Pro 4 GB/128 GB

Kompletní specifikace
Konstrukce157 × 74,2 × 8,9 mm, 184 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,3" (1 080 × 2 340 px)
Fotoaparát48 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 712, CPU: 2×2,3 GHz + 6×1,7 GHz, GPU: Adreno 616
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor4 035 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2019, 5 599 Kč

Obsah balení: co víc si přát

Uvnitř bílé krabičky je kromě telefonu samotného také kabel typu USB-A/USB-C a napájecí adaptér o výkonu 20 W. Výrobce nezapomněl přibalit ani ochranné pouzdro ze silikonu, které je průhledné s tmavým zabarvením.

Realme 5 Pro
Líbilo se nám
  • výkonný napájecí adaptér
  • ochranné silikonové pouzdro

Konstrukční zpracování: originální gradient

Realme 5 Pro sází na standardní design, který ničím příliš nevybočuje od ostatních. Na zadní straně najdeme podlouhlý modul fotoaparátu umístěný v levém rohu, kterému dělá společnost čtečka otisků prstů. Ta by mohla být podle mého názoru umístěna o něco níže, jinak k ní však nemám co vytknout, neboť reaguje bleskurychle. Hlavním poznávacím znamením je pak speciální gradientní povrch, který vytváří zajímavý optický efekt.

Rozložení ovládacích prvků je otázkou zvyku.

Z přední strany na první i druhý pohled telefon připomíná některé smartphony Xiaomi podobné cenové třídy. V horní části displeje najdeme kapkovitý výřez, vespod pak typicky tlustší bradu. Na spodní straně sídlí USB-C s jediným hlasitým reproduktorem, ale také 3,5mm jack. Boční strany jsou domovem pro ovládací tlačítka – nalevo jde o kolébku ovládání hlasitosti, napravo pak o jediné vypínací tlačítko. Realme 5 Pro se rovněž chlubí podlouhlým slotem pro dvě nanoSIM karty a jednu paměťovou kartu typu microSD.

Telefon v ruce působí dobrým dojmem, čemuž napomáhá i kovový rámeček s mírně zkosenými hranami na horní a spodní straně. Rozložení ovládacích prvků je pak otázkou zvyku. Jedinou nevýhodou je snad jen mírně vystouplý modul fotoaparátů, který způsobuje menší viklání na rovném povrchu. To lze však eliminovat nasazením dodávaného pouzdra, které chrání díky zvýšeným okrajům rovněž displej. Zvýšená odolnost chybí, což je v dané cenové třídě normální. Celkově považuji design i zpracování za povedené.

Líbilo se nám
  • originální design
  • slot na dvě nanoSIM + microSD
  • příjemně padne do ruky
Nelíbilo se nám
  • čtečka by mohla být umístěna trochu níže
  • mírné viklání na rovném povrchu

Displej: s kapkovitým výřezem

IPS LCD obrazovka o uhlopříčce 6,3 palce a výsledné jemnosti 409 PPI odpovídá dané cenové třídě. Jedná se o slušně vypadající displej s dostatečně vysokou světelností, dobře fungující automatickou regulací jasu a pěkným podáním barev, které si může uživatel upravit dle svých preferencí.

Realme 5 Pro

Příkladné jsou rovněž pozorovací úhly a jediné, na co by si mohli někteří uživatelé stěžovat, je absence notifikační diody, která u LCD obrazovek může nahradit funkci Always On z OLED panelů. Realme 5 Pro se navíc chlubí i z výroby předinstalovanou fólií a sklem Corning Gorilla Glass 3+. Uživatelé jsou tedy chráněni před škrábanci.

Líbilo se nám
  • povedený IPS LCD displej
  • ochranná fólie z výroby
  • ochrana Gorilla Glass 3+
Nelíbilo se nám
  • někomu může scházet notifikační dioda

Zvuk: pouze mono

Zvuk má na starosti jediný hlasitý reproduktor, který nehraje nijak obzvlášť nahlas, na druhou stranu však alespoň nedochází k výraznému zkreslení zvuku ani při nejvyšší hlasitosti. Rozhodně nepůjde o zařízení, kterým byste nahradili váš přenosný reproduktor, zvukovým podáním však neurazí a na sledování videí nebo k příležitostnému poslechu hudby zcela dostačuje. Podobně (průměrně) je na tom výstup do sluchátek, kdy se musíte spolehnout na sluchátka vlastní, jelikož od výrobce v balení žádná nenajdete.

Líbilo se nám
  • slušná zvuková kvalita

Výkon hardwaru: Snapdragon 712 na scéně

Subjektivně vnímám jako jednu z největších výhod Realme 5 Pro právě použitý procesor. Snapdragon 712 je totiž relativně novým čipsetem od Qualcommu postaveným na 10nm výrobním procesu s GPU Adreno 616.

Čipset doplňují 4 GB RAM typu LPDDR4X.

Ve srovnání se Snapdragonem 710 se 712 chlubí lepším energetickým managementem. Složením jednotlivých jader se jedná o 2× 2,3 GHz Kryo 360 Gold a 6× 1,7 GHz Kryo 360 Silver. Výkon řešení je zcela dostačující na všechny běžné úkony, ale i náročnější hraní her. Pokud tak chcete například vaší ratolesti pořídit telefon určený k hraní her, ale nechcete příliš utrácet, může být Realme 5 Pro zajímavou volbou.

Čipset doplňují 4 GB operační paměti typu LPDDR4X a 128GB úložiště, ze kterého zůstane po zapnutí dostupných přibližně 115 GB. Jedná se o úložiště typu UFS 2.1, které lze rozšířit až o 256 GB pomocí paměťové karty.

Líbilo se nám
  • výkonný čipset
  • energeticky úsporný

Výdrž baterie: s dlouhou výdrží a rychlým nabíjením

Baterii o kapacitě 4 035 mAh lze nabíjet výkonem 20 W (nabíjením typu VOOC 3.0), díky čemuž můžete během půl hodiny získat 50 % kapacity. Za zhruba 80 minut je pak baterie nabita zcela.

Realme 5 Pro

Výdrž telefonu je přitom díky úspornému hardwaru velmi dobrá a zpravidla přežil bez větších problémů jeden a půl dne. Pokud se uživatel trochu uskromní, lze se dostat i na dva dny. Bezdrátové nabíjení vzhledem k ceně logicky chybí, v této kategorii to však nelze považovat za mínus.

Líbilo se nám
  • až dvoudenní výdrž
  • rychlé nabíjení

Konektivita: vše v pořádku

Realme 5 Pro nabízí podporu Bluetooth 5.0, kompletního LTE i Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac. K navigaci lze využít GPS, Beidou nebo evropské Galileo. Ve výbavě nechybí dokonce ani FM rádio či možnost připojení OTG. Citelnou nevýhodou je bohužel absence NFC, pokud tedy chcete s telefonem platit bezkontaktně, raději se porozhlédněte jinde.

Líbilo se nám
  • FM rádio
Nelíbilo se nám
  • absence NFC

Fotoaparát: 48 Mpx v hlavní roli

Realme 5 Pro se chlubí, stejně jako Realme 5, čtyřnásobnou kamerou, která má takřka identické složení. Uživatelé tak mají k dispozici standardní fotoaparát, 8Mpx ultraširokoúhlý objektiv, 2Mpx portrétní snímač a 2Mpx makro kamerku, jež se aktivuje při focení ze vzdálenosti menší než 4 cm.

Realme 5 Pro

Rozdíl představuje hlavní snímač Sony IMX 586, který disponuje rozlišením 48 Mpx a až desetinásobným (digitálním) přiblížením. Pořízené snímky mají standardně rozlišení 12 Mpx. Snímky mají zpravidla pěkné detaily, líbivé podání barev i slušný dynamický rozsah. K dispozici je také 48Mpx režim, při kterém však snímky trpí větším šumem a vyplatí se spíše fotit ve 12Mpx režimu.

Elektronická stabilizace videa funguje pouze u kvality 1080p s 30 FPS.

Ultraširokoúhlý objektiv má rozsah 119 stupňů, díky čemuž se do záběru vejde podstatně více. Tyto snímky bohužel nevypadají nijak zvlášť úchvatně, i když mají automatickou korekci efektu rybího oka. Na danou cenovou třídu však nejsou ani vyloženě špatné. Dedikovaná 2Mpx makro kamera bohužel nepořizuje příliš ostré snímky a pravděpodobně ji tak budete používat pouze ve výjimečných situacích. Uživatelé se mohou u hlavního snímače spolehnout i na noční režim, který nevypadá špatně, viz snímky. Čelní kamerka se chlubí rozlišením 16 Mpx a fotky z ní jsou spíše průměrné.

Realme 5 Pro testovací video 1080p 30 FPS

Realme 5 Pro testovací video 1080p 60 FPS

Realme 5 Pro testovací video 2160p 30 FPS

Video lze natáčet až ve 4K při 30 FPS s podporou kodeků h.264 a h.265. Elektronická stabilizace však funguje pouze při kvalitě 1080p s 30 FPS. Video nevypadá špatně a řadí se k mírnému nadprůměru v dané cenové třídě.

Líbilo se nám
  • solidní fotografie pořízené hlavním snímačem
  • ultraširokoúhlý objektiv
  • slušná kvalita videa
Nelíbilo se nám
  • nepříliš kvalitní makro kamerka

Software: zatím s Androidem 9

Uvnitř telefonu se bohužel stále nachází Android 9 Pie s nadstavbou Color OS 6, o které se můžete mnohé dočíst v podrobné recenzi modelu X2 Pro. Osobně mi Color OS vyhovuje více než MIUI od Xiaomi, každý to však může vnímat odlišně.

Nelíbilo se nám
  • starší Android 9 Pie

Zhodnocení

Realme 5 Pro je vcelku povedený telefon, který ve své třídě vyniká výkonným, avšak úsporným čipsetem, slušným fotoaparátem nebo dlouhou výdrží. Citelnou vadou na kráse je bohužel absence NFC či starší Android 9 Pie, což by se však naštěstí mělo brzy změnit. Telefon bych doporučil všem, kteří mají rozpočet do šesti tisíc korun a hledají zařízení se skvělým výkonem například pro hraní her. Pokud od smartphonu očekáváte možnost platit bezkontaktně, porozhlédněte se jinde.

Realme 5 Pro

Konkurence

Mezi konkurenci lze zařadit Redmi Note 8T, který má stejně velkou uhlopříčku displeje a hlavně nechybí podpora NFC. Oproti Realme 5 Pro ztrácí na výkonu, kvůli použitému Snapdragonu 665.

Xiaomi Redmi Note 8T 128+4 GB

Rozměry161,3 × 76,4 × 8,4 mm, 200 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 2×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSD
Akumulátor4 000 mAh

Pokud nepotřebujete čtyři fotoaparáty na zadní straně, může být zajímavou volbou rovněž Motorola One Vision, která nabízí displej s filmovým poměrem stran 21:9, až dvoudenní výdrž, solidní fotoaparát a takřka čistý Android. Telefon díky slevám pořídíte za 5 099 Kč.

Motorola One Vision

Rozměry160,1 × 71,2 × 8,7 mm, 180 g
DisplejTFT IPS, 6,3" (2 520 × 1 080 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorSamsung Exynos 9609, 4×1,64 GHz + 4×2,21 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 128 GB, microSDHC
Akumulátor3 500 mAh, doba nabíjení: 1:58 hodin
realme-5-pro
Klady
  • slušný fotoaparát
  • rychlé nabíjení
  • dlouhá výdrž
  • výkonný čipset Snapdragon 712
  • slot na 2 nanoSIM + 1 microSD kartu
  • ochranné pouzdro v balení
  • pěkný displej
  • originální design
Zápory
  • absence NFC
  • starší Android 9 Pie
Diskuze ke článku
Jan
Já vidím jen dalšího tuctového číňana, pod kterými se už dnes prohýbají regály. Velká, těžká kráva s vykouslým displejem a nuzným sw. Copak je málo těch všech Xaiomi, Huawei, Honorů a dalších co vyrábí telefony jako přes kopírák.
G
Dobrý pomer cena výkon, Realme pochopilo, že HD displej nie je cesta.
Blue Sun
chce se my s toho blýt
pikatchu
ten třes videa v 60fps je velky pruser... ale to asi u vsech founu do 5000 penez...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze