Realme 5
recenze

Realme 5

Čerstvý vítr do nižší střední třídy
43

Na českém trhu si postupně zvykáme na novou značku Realme. V redakci jsme již otestovali vlajkový model, nyní přišel čas naopak na cenově dostupný kousek Realme 5. Za 4,5 tisíce korun nabízí opravdu velký displej, čtyři zadní fotoaparáty a velmi slušný hardware. Zatopí u nás známé konkurenci?

Nižší střední třída je žádaným zbožím. Telefony v ní vybírají uživatelé, kteří nechtějí utrácet horentní sumy, ale současně požadují alespoň některé moderní funkce a dostatečný výkon. Mezi skupinu smartphonů s cenami kolem 5 tisíc se nově připlížilo Realme 5, které dobře vypadá a rozhodně má co nabídnout. Třeba hned čtyři fotoaparáty na zadní straně, velmi slušný procesor, velký displej a dokonce i silnou baterii. Rýsuje se nám tu král nižší střední třídy?

Realme 5 – videorecenze

Technické parametry Realme 5

Kompletní specifikace
Konstrukce164,4 × 75,6 × 9,3 mm, 198 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 6,5" (720 × 1 600 px)
Fotoaparát12 Mpx, LED dioda, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 665, CPU: 4×2 GHz + 4×1,8 GHz, GPU: Adreno 610
PaměťRAM: 4 GB, vnitřní paměť: 128 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 5.0, NFC: ?
Operační systémAndroid 9.0
Akumulátor5 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostprosinec 2019, 4 499 Kč

Obsah balení

Prodejní krabička je zcela standardní a vyvedena v bílé barvě. Uvnitř je mobilní telefon, nezbytné návody, koncovka nabíječky a USB kabel. Příjemným bonusem je pak ještě silikonový ochranný kryt.

Realme 5

Konstrukční zpracování: originální a bytelné

Na první pohled vás dokáže zaujmout vzhled. Ano, není to sice nic světoborného, ale snaha se cení. Realme sází jako každý druhý výrobce na odlesky, ale tvar diamantů působí neotřele, stejně jako námi testovaná modrá varianta. Do ruky telefon padne vcelku dobře, avšak musíte se smířit nejen s bezmála 200gramovou hmotností, ale také větší tloušťkou. Pro někoho to může být velmi nepříjemné překvapení.

Zadní strana působí neotřele.

Celá zadní strana je lesklá a přitahuje otisky prstů a prach. Škrábancům odolává po třech týdnech na jedničku. Pokud byste se o telefon přeci jen více báli, přímo v balení najdete od výrobce silikonové ochranné pouzdro s kouřovým zbarvením. Telefon ochrání, ale design trošku degraduje, to je daň, se kterou je nutné se smířit. Na druhou stranu pouzdro řeší neprakticky vystupující modul fotoaparátu na zadní straně. Ani s pouzdrem telefon nekoupejte, neboť zvýšená odolnost samozřejmě chybí, u takto levného telefonu by ji však snad nikdo nečekal.

Rozmístění tlačítek je standardní: odemykací je na pravém boku, ovládání hlasitosti hledejte vlevo. Na levém boku je také dlouhý šuplíček, do které lze současně vložit dvě nano SIM karty a paměťovku. Aby byl výčet prvků po obvodu telefonu kompletní, musíme zamířit ještě na spodní hranu, kde je 3,5mm jack a bohužel micro USB. Netřeba připomínat, že USB-C bychom viděli raději. Poslední ovládací prvek je na zadní straně, jde o čtečku otisků prstů, která funguje velmi svižně.

Líbilo se nám
  • originální vzhled
  • 3,5mm jack
  • pohodlně padne do ruky
  • praktická čtečka otisků prstů
Nelíbilo se nám
  • povrch náchylný na šmouhy
  • starý konektor

Displej: velký, ale průměrný

Čelní straně dominuje 6,5palcový IPS displej s HD+ rozlišením. Příjemně nás potěšil barevným podáním i skvělou čitelností venku/na ostrém slunci. Naopak rozlišení rozhodně nenadchne, nicméně při běžném používání si nižšího rastru nevšimnete. Displej je chráněn sklem Gorilla Glass 3 a od výrobce je osazen navíc ochrannou fólií. Bohužel chybí jakákoliv informační dioda či funkce ambientního displeje. O zmeškaných událostech vám telefon bohužel nedá vědět.

Realme 5
Líbilo se nám
  • velký displej
Nelíbilo se nám
  • chybí informační LED dioda
  • nízké rozlišení displeje

Zvuk: obvyklá kvalita

Zvuk vychází z reproduktoru na spodní hraně a je důležité, že je hlasitý. O nějaké kvalitě mluvit nejde, což ale v dané cenové kategorii překvapí zřejmě málokoho. Sluchátka výrobce k telefonu nedodává, ale nic vám nebrání si připojit sluchátka vlastní. Výstup skrze 3,5mm jack je dostačující pro všechny nenáročné uživatele.

Realme 5
Líbilo se nám
  • hlasitý reproduktor
  • 3,5mm jack

Výkon hardwaru: nezklame vás

Výrobce nijak nepodcenil hardwarovou výbavu. Realme nasadilo Snapdragon 665 kombinovaný se 4GB operační pamětí. To je na telefon za 4,5 tisíce korun velmi slušné a v podstatě si zahrajete téměř všechny mobilní hry. Řešit nemusíte ani to, kam vše uložíte. 128GB interní paměť je velkorysá a pokud by vám reálně dostupných 112 GB nestačilo, vložíte do telefonu paměťovku, a to až o velikosti 256 GB.

Benchmark testy
Líbilo se nám
  • velké úložiště
  • podpora paměťových karet
  • slušný procesor

Výdrž baterie: výrazně nadprůměrná

Během testu nás skutečně příjemně překvapila baterie s kapacitou 5 000 mAh. Je k neutahání a nabíjení po více než 48 hodinách bylo takřka pravidlem. Při střídmějším používání se není problém dostat na třídenní výdrž. Nabíjení dodávanou nabíječkou je jen průměrně rychlé, zabere bezmála tři hodiny. Jde o jedinou možnost nabíjení, bezdrátovým nabíjením telefon nedisponuje.

Realme 5
Líbilo se nám
  • vynikající výdrž

Konektivita: zapomeňte na NFC

Realme 5 dostal do vínku téměř plnohodnotnou konektivitu. Jakožto majitelé se tak můžete těšit na podporu rychlých dat v síti LTE, přičemž maximální rychlost stahování je až 450 Mb/s. LTE vám pofrčí na obou vložených nanoSIM kartách. Dostalo se také na Wi-Fi s podporou standardů ac. Nechybí ani Bluetooth ve verzi 5.0. K dokonalosti bohužel chybí NFC. A aby toho nebylo málo, musíte se smířit i se starým micro USB konektorem. Při toulkách světem se můžete spolehnout na přítomnost GPS, GLONASSu a BeiDou. Lokalizace vaší polohy trvá několik málo vteřin.

Líbilo se nám
  • LTE
  • Bluetooth 5.0
Nelíbilo se nám
  • chybí NFC
  • nasazen starší konektor

Fotoaparát: levné čtyřočko

Lákadlem Realme 5 bude sestava čtyř zadních fotoaparátů. Snímač zcela nahoře má 8 megapixelů a pořizuje ultraširokoúhlé záběry. Pod ním je již klasická 12megapixelová kamera se světelností f/1.8. Následuje 2megapixelový makro fotoaparát a kamerka se 2 megapixely pro práci s hloubkou ostrosti.

Na levný telefon slušná sestava a hlavní fotoaparát se rozhodně nenechá zahanbit: produkuje snímky ostré i barevně věrné. Potíže nastávají až s výrazně ubývajícím světlem. Naopak z ultraširokoúhlého snímače máme zatím rozpačité pocity. Nešikovně se zapíná a kvalita je podprůměrná. V prostředí můžete vidět možnost rychle přibližovat, jde však jen o obyčejný digitální zoom. Makro fotoaparát pak telefon spíná automaticky v případech, kdy hodláte vyfotit objekt ze zhruba 4 centimetrů.

Ukázkové fotografie

Záznam videa je umožněn až ve 4K rozlišení se 30 snímky za vteřinu. Výsledek je veskrze průměrný po obrazové i zvukové stránce.

Realme 5 (testovací video) – 2160p, 30 FPS

Zbývá doplnit poslední fotoaparát, který je na čelní straně a se svými 13 megapixely je jako stvořený pro selfies.

Realme 5
Ukázková fotografie z čelního fotoaparátu
Líbilo se nám
  • slušné snímky z hlavního během dne
Nelíbilo se nám
  • lehce komplikované prostředí (přepínání režimů)
  • slabší ultraširokúhlý fotoaparát

Software: překvapivě schopný

Prostředí má na starost Android 9.0 Pie a nadstavba ColorOS, která mění ikonky, styl nastavení či informační lištu. Jde však spíše o změny kosmetického rázu a v prostředí se rychle zorientujete. Chválíme naprosto perfektní optimalizaci, která patří v nižší střední třídě jednoznačně ke špičce. K plusům patří i minimum zbytečných aplikací. Navzdory použití vlastní nadstavby se tak Realme neuchýlilo k zaplevelení systému.

Líbilo se nám
  • velmi dobrá optimalizace
  • vkusná nadstavba

Zhodnocení a konkurence

Realme 5 na nás během testování zanechal skutečně velmi dobrý dojem. Telefon dobře padne do ruky, příjemně se ovládá, má slušné a svižné prostředí a především skvělou baterii, díky které i občas zapomenete, kde máte nabíječku. Čtyři fotoaparáty jsou spíše takovým pozlátkem, nicméně hlavní snímač vás nezklame. V kombinaci s originálním designem můžeme Realme 5 rozhodně doporučit. Jedním dechem ale dodejme, že konkurence rozhodně nespí, zejména když se Realme 5 povedl přešlap se starým konektorem.

Vůbec největším rivalem bude Xiaomi Mi A3, které má kvalitnější displej, o něco lepší fotoaparát a USB-C. Oproti Realme 5 má slabší baterii a při stejné ceně i poloviční interní paměť.

Xiaomi Mi A3 64 GB

Rozměry153,5 × 71,9 × 8,5 mm, 173,8 g
DisplejAMOLED, 6,09" (1 560 × 720 px)
Fotoaparát48 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorQualcomm Snapdragon 665, 4×2 GHz + 4×1,8 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB, microSDXC
Akumulátor4 030 mAh

U Xiaomi by mohl někomu třeba vadit menší displej. Pak lze sáhnout po o pár set korun dražším Honoru 8X, který má kvalitnější displej, ale na druhou stranu poloviční pamětí.

Honor 8X 4 GB RAM

Rozměry160,4 × 76,6 × 7,8 mm, 175 g
DisplejTFT IPS, 6,5" (2 340 × 1 080 px)
Fotoaparát20 Mpx, video: 3 840 × 2 160 px, 30 FPS
ProcesorHuawei Kirin 710, 4×2,2 GHz + 4×1,7 GHz
PaměťRAM: 4 GB, úložiště: 64 GB / 128 GBne
Akumulátor3 750 mAh
realme-5
Klady
  • originální vzhled zadní strany
  • velký displej
  • výkonný hardware
  • podpora dvou SIM karet
  • velmi dlouhá výdrž
  • slušný hlavní fotoaparát
Zápory
  • nižší rozlišení displeje
  • horší ultraširokoúhlý fotoaparát
  • micro USB konektor
  • chybí NFC
Diskuze ke článku
Yuri
Za me dobrej telefon ale čekám tu hejty jak je redmi lepší 👍😁
obr_kokot
zklamani, ze je SW blokovano 1080p60 video... jinak baterka pekna, ale cely telefon je uz mega krava, to uz je moc. mUSB je unijni problem, kdyz si neumi prosadit tvrde aby kazdy telefon mel USB-C, tak co by. Nabijeni to nevadi, prenese v pohode 20W. Prenos dat taky no problem, vetsina telefonu low-mid tridy ma i tak USB-C napojeno na USB 2.0, takze rychlost stejna. A opet bych pozadal pana autora, obetujte 10 minut casu a prohazejte ve founu SIMky, jede li v kazde siti VoLTE, ve funkcnost VoWifi moc neverim. Toto po vas chtelo uz vic lidi, statecne to ale ignorujete.
Sam
Výřez, obludné rozměry, dvěstě gramů váhy a na vrch micro usb. Ne děkuji, tohle nestojí ani za pozornost.
Kulhavec
Jako za ty peníze se tomu asi těžko dá co vytknout. Telefon to je dobrej. Nemůžu si ale pomoct a tak nějak nechci podvědomě tyhle "noname" číňany podporovat. Ještě že tady je ještě Samsung (Sony/HTC) nebo Apple, jinak už by se nedalo sehnat nic jinýho než čínský telefony.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze